A mióma kezelése természetes eszközökkel

 

A mióma erős alhasi fájdalmat és vérzést okozhat

A mióma alhasi, kismedencei krónikus fájdalmat, erős, alvadékos menstruációs vérzést okozhat.

Ha a nőgyógyászati vizsgálatot követően méhmióma a diagnózis,  ne fogadd el azt a tanácsot hogy nem kell foglalkozni vele! A kisebb 1-2 cm nagyságú mióma nem okoz panaszt, azonban ha a mióma növekedésnek indul egyre több kellemetlen tünetet idéz elő: több napig elhúzódó erős alvadékos menstruációs vérzést, alhasi, kismedencei fájdalmat, rossz közérzetet, vérszegénységet. Súlyos mióma panaszok, nagy méretű mióma esetén a szakértők a családtervezésen túli nők számára méheltávolítást javasolnak. A két szélsőséges javaslat  a “nem kell foglalkozni vele”  és a méheltávolítás között évek telnek el.

Mit tehetünk hogy a mióma ne növekedjen?

A kisebb mióma-k növekedése az életmód megváltoztatásával lassulhat.

A kisebb méretű miómák (2-3-4 cm)  növekedése helyes életmód kialakításával lassulhat. A következetes és kitartó életmódváltoztatás következtében a mióma akár össze is zsugorodhat. Helyes táplálkozással, vitaminterápiával, rendszeres testmozgással, kismedencei tornával Te magad is tehetsz a mióma növekedésének megfékezése érdekében.

Lehetőségek a mióma kezelése érdekében

1. Természetes eszközök

A mióma tünetek súlyosságától, a mióma méretétől és elhelyezkedésétől függően a mióma-t megpróbálod életmódváltással, helyes táplálkozással, kismedencei tornával, vízi gimnasztikával, stresszoldó technikák elsajátításával azaz természetes eszközökkel kezelni.

2. Gyógyszeres illetve műtéti megoldások

A szülész-nőgyógyász szakorvos mióma gyógyszert ír fel. A gyógyszer hatásával kapcsolatos tapasztalatok változóak. A mióma gyógyszeres kezelését követően az orvosok általában műtétet javasolnak, erről bővebben itt olvashatsz: a mióma gyógyszeres vagy műtéti kezelése.

Az itt felsorolt gyógymódokat külön-külön vagy egymással kombinálva a mióma tünetek enyhíthetők.

A mióma kialakulásának hajlamosító tényezői

A mióma kialakulása több tényező együttes hatásának köszönhető. A miómát nem gyógyszerhiány okozza. A mióma természetes úton történő kezelése érdekében ismerd meg a mióma hajlamosító tényezőket. A mióma hajlamosító tényezői:

 • Hormonegyensúly helyett ösztrogén dominancia
 • Tüszőrepedés nélküli ciklusok
 • Anyagcsere problémák
 • A pajzsmirigy betegségei, mióma esetén pajzsmirigy alulműködés
 • Krónikus kismedencei gyulladások
 • A méhet ért külső hatások (sebek, gyulladások)
 • Egyes vitaminok, ásványi anyagok hiánya
 • A kismedencei energiaáramlás elakadása
 • Krónikus és kezeletlen stressz hatások
 • A szexuális élet zavarai
 • Gyermekvállalással kapcsolatos lelki terhek, problémák
 • Rendszeres gyógyszerfogyasztás, 8 éven túli fogamzásgátló tabletta fogyaszatás. A témához kapcsolódóan olvasd el a Budai Endokrin Központ igazgatója Prof. Balázs Csaba endokrinológus tanácsait Tanácsok a méh egészségéért címmel.

A mióma természetes kezelésének eszköztára

A mióma természetes kezelése érdekében a fenti tényezők hatását lehetőség szerint csökkentsük, életünk mind több területén térjünk vissza a természetességhez! A mióma gyakran jár együtt ugyanis az ösztrogén hatású vegyületek által kiváltott ösztrogén domináns állapottal. A mióma természetes úton történő kezelése érdekében egyik legfontosabb lépés a hormonegyensúly helyreállítása, ösztrogén hatású vegyületek eltávolítása (méregtelenítés).

A természetes gyógymódok lassabban de biztonságosan, káros mellékhatás nélkül fejtik ki hatásukat.

 • Gyógynövény vagy fitoterápia
 • Megfelelő táplálkozás, hormondiéta
 • Kulcsfontosságú vitaminok pótlása
 • Ösztrogén hatású vegyületek szervezetből történő eltávolítása (méregtelenítés különböző formái)
 • Emésztőrendszer tisztítása
 • A máj méregtelenítő munkájának segítése
 • A kismedencei energiaáramlás újra indítása
 • A gyomor egészséges bélflóra helyreállítása a tápanyagok felszívódása érdekében
 • Napi rendszerességgel végzett kismedencei torna, HORMONJÓGA
 • Természetes enzimterápia
 • Stresszkezelési technikák elsajátítása
 • Pszicho-szexuális oldás, terápia
A mióma megfelelő életmóddal, helyes táplálkozással, fitoterápiával, a kulcsfontosságú vitaminok pótlásával, rendszeresen végzett speciális tornával természetes eszközökkel jó eredménnyel kezelhető.

A mióma megfelelő életmóddal, helyes táplálkozással, fitoterápiával, a kulcsfontosságú vitaminok pótlásával, rendszeresen végzett speciális tornával természetes eszközökkel jó eredménnyel kezelhető.

Mióma gyógynövény terápia hormonegyensúly teremtő hatású növények 3 példa

Egy mexikói gyökér-féle

A wild jam más néven mexikói édesgyökér a hormonális egyensúly megteremtésében játszik szerepet.

A wild yam gyulladás csökkentő, izom és görcsoldó, hormonegyensúly teremtő hatással rendelkezik. A wild yam jótékony hatással van a belső női nemi szervekre, stimulálja a petefészek működését. A mexikói édesgyökér készítményekhez krém és kapszula formában lehet hozzájutni.

Barátcserje

A barátcserjét hormonális problémák, rendellenes menstruáció esetében évszázadok óta alkalmazzák a fitoterápiában. A növény hatóanyaga nem tartalmaz hormonokat. A barátcserje az agyalapi mirigy működésére gyakorol hatást. Barátcserje tartalmú készítményeket bármelyik gyógyszertárban vásárolhatsz.

Ligetszépe olaj

A ligetszépe olaj kedvező hormonális hatása révén csökkenti a méhben, a petefészkekben a mellben beindult kóros sejtszaporulatokat, segít a jóindulatú méhdaganat a mióma panaszainak enyhítésében. Antioxidáns hatása révén hozzájárul a hormonális problémákat előidéző káros környezeti hatások kivédésében, az ösztrogéndominancia csökkentésében. Naponta kétszer reggel és este egy-egy mokkáskanálnyi tiszta ligetszépe olajat kell lenyelni vagy naponta egy ligetszépe kapszulát elfogyasztani. A kúra legalább két hónap folyamatos szedés után fejti ki hatását.

A mióma kezelésének természetes eszközei

Az egyes pontok mellett, kapcsolódó bejegyzéseket találsz ízelítőül, kattints a kék színre!

 1. Gyógynövény vagy fitoterápia Erős menstruációt csillapító gyógynövények
 2. Megfelelő táplálkozás, antiösztrogén hormondiéta Antiösztrogén életmód, antiösztrogén és hormondiéta
 3. Kulcsfontosságú vitaminok pótlása Egy fontos vitamin szerepe a mióma kialakulásában
 4. Ösztrogén hatású vegyületek szervezetből történő eltávolítása (méregtelenítés különböző formái) A káros ösztrogének eltávolítása korianderrel 
 5. Emésztőrendszer tisztítása Miért hasznos a kávébeöntés mióma esetén? 
 6. A máj méregtelenítő munkájának segítése Mioma Organic Life kiadványokban található kizárólag
 7. A kismedencei energiaáramlás újra indítása A hagyományos kínai orvoslás és mióma
 8. A gyomor egészséges bélflóra helyreállítása a tápanyagok felszívódása érdekében Vaspótlás növényi étrenddel II.
 9. Napi rendszerességgel végzett kismedencei torna, HORMONJÓGA Aviva torna Arwen torna
 10. Természetes enzimterápia Egyedülláló enzim a mióma gyógyításban
 11. Stresszkezelési technikák elsajátítása
 12. Pszicho-szexuális tanácsadás

Több mint 10 év gyűjtő munkájának eredményeit, az elmúlt években megjelent hasznos írásokat a mioma.hu/Tudásbázisban olvashatsz. Itt rengeteg hasznos olvasnivalót találsz. Kattints!

Korábbi bejegyzések, amelyek segítenek

A mióma egyik tünete a rendellenesen erős menstruációs vérzés. Melyek az erős vérzés táplálkozással összefüggő okai? Melyek az erős vérzést csillapító gyógynövények? Erős a vérzésed? Ez a 8 kérdés segít, valóban erős vérzés-e a vérzés?

Természetes megoldás, ha nemcsak mástól várod a csodát!

Mioma Organic Life 2.0

Ha a természetes mellékhatás nélküli megoldások híve vagy kérj időpontot konzultációra az info@mioma.hu e-mail címen, vagy rendeld meg a teljes természetes megoldást nyújtó életmód csomagot és Hormondiéta összeállítást, amelynek címe Mioma Organic Life 2.0. A Mioma Organic Life vásárlói számára a konzultáció ingyenes.

Hormondiéta

A Hormondiéta a 38+ nők életét megkeserítő nőgyógyászati problémák étrendi kezelése a hormonegyensúly megteremtése érdekében. Az itt található tartalom ebben a rendszerben máshol nem található. 275 oldal tippek, speciális receptek az ösztrogén dominancia kezelése, a mióma méretének csökkentése érdekében. A Mioma Organic Life 2.0 életmód alapján rendszerbe foglalt gyakorlati útmutató. A hormondiéta önmagában is megállja a helyét, de a Mioma Organic Life 2.0-val együtt nyújt teljes megoldást. Hormondiéta+Mioma Organic Life 2.0 Kattints!

  

Az oldal frissítve 2016. december 20-án

Hozzászólások

 1. Kedves Gabi!

  5-6 hetes várandós vagyok.
  Problémám, hogy az eddig 4 cm-es miómám elkezdett nőni. Tegnap már 87 mm-t mértek? A doki fél, hogy nem tudom kihordani a terhességet. Én még inkább!!! Mit tehetek magunkért?
  Köszönöm gyors válaszod!

  1. Zsuzsi, információm szerint mióma-várandósság mellet a maca gyökér és fekete kömény magolaj (Nigella Sativa) eredményesen használható. Adagolás: Nigella sativa olaj szirup:egy teáskanállal reggel és este. Kapszula formában babaváróknak nem ajánlatos!!! Gyógyszertárban, drogériákban kaphatóak, kérdi ki a védőnőd és a gyógyszerész véleményét, akik meg fognak erősíteni a két növény hatásosságában. A 3. a palástfű tea. A vetélésre, koraszülésre hajlamos nőknél a palástfű tea segít a terhesség megtartásban, a méhszalagok megerősítésében. A terhesség harmadik hónapjától minden nőnek palástfű teát kellene innia. Kapcsolódó bejegyzés:http://mioma.hu/mioma-terhesseg/

   1. Kedves Gabi!
    Nagyon köszönöm a gyors válaszod! 🙂
    Korábbi terhességem első trimeszterében az erdei málnalevél teáját is ittam.
    Ezt is ihatom akkor azok mellett, amiket javasoltál ?
    Köszönettel

    1. igen. én a piros málnalevélről tudok. erősíti a méhfalát. a négyféle növényt egymást váltva javaslom őket. talán a palástfű és a fekete köménymagolaj mindent visz.:)))

     1. Beszereztem mindent! 🙂 Bár gyógyszerésszel nem sikerült beszélnem!
      Így hogy több mint 8 cm-es a mióma, és kismama vagyok talán ebben az 1 hétben megküldöm ezeket a teákat, olajokat a teljes adagban és 1 hét múlva, mikor a köv. UH-ra megyek jelzem feléd a változást!
      Köszönettel! 🙂

     2. Várom a kedvező híreket. Azt szeretném elmondani, hogy a fitoterápia lassabban hat. Javasolnék még hormonegyensúly-teremtő diétát (Hormondiéta, amely hamarosan a http://mioma.hu/mioma-organic-life/ oldalon elérhető) amely változatos, ellenőrzött gazdálkodásból származó, 100 %-ban természetes, anyagcsere támogató, méregtelenítő hatású diéta. Ezen túl a napi 30 perc gyors léptű gyaloglás, heti egy alkalom vizi gimnasztika jót tenne mindkettőtöknek!:))))

     3. Kedves Gabi!
      Sajnos a fekete kömény magolajat az állaga miatt 2 nap után nem tudtam fogyasztani. (Ha jól emlékszem nem ajánlottad kapszulás formában.) Így jelenleg a málnalevél teát iszom minden reggel, mint azt a korábbi babavárás alkalmával is tettem. Majd a 12. hét után váltok palástfűre. Sajnos a mióma 10 cm-re növekedett a múlt heti vizsgálat alkalmával.

     4. Zsuzsi, beszéljük meg ezt kicsit bővebben akár Skype-on. Ez az információ kevés, hogy segíteni tudjak. Kérlek írj időpont egyeztetés miatt az info@mioma.hu címre.

 2. A barátcserjével óvatosan. Miómám van amit műteni szeretnének. Nem egyeztem egyenlőre bele. A kórház színvonala miatt. Nincsenek megfelelő eszközök a műtéthez. Hogy merjek egy olyan kórházban bízni ahol még szappan sincs. Nem mellesleg egy huszonéves, fogszabályozós, rezidens műtene. Tanácstalan vagyok. Szeretném a mióma eltávolítását laparoszkópos műtéttel vagy kíméletesebb megoldással, egy megbízható kórházban. Ezért gondoltam megpróbálom a barátcserjét, mint egy nagyon erős gyógyszert aminek komoly mellékhatásai vannak (próbáltam korábban a mióma gyógyszert, az esmya-t nagyon nem ajánlom) A barátcserje hatására két hetet késet a rendszeres, eddig szabályos menstruációm. Most viszont három hete tart és egyre erősebb, fájdalmas, nagy darabokban jön belőlem az alvadt vér. Háziorvos vas/folsav rágótablettát írt. Most kicsit jobb, kevésbé szédülök. Holnap sürgősen vissza kell mennem a nőgyógyászhoz, nem mert felírni véralvadásgátlót. Nem gondoltam, hogy ilyen erős hatása lehet a barátcserjének és sajnos negatívan. Teát kezdtem el inni ami állítólag gyengébb.

  1. Vagyis korábban, barátcserje teát ittam. Most ezek után semmi nem merek, abbahagytam.

 3. Nekem egy 7 cm es ès 3 cm es miomàm van.Teljesen tunet mentes.Nincs gorcs nincs fàjdalom csak nèha kb 3 havonta egy kicsit tovàbb tart a mensim de èrdekes modon a kozte lèvo idoben volt olyan hogy csak 3 napig tatrott.Ha nem mentem volna el orvoshoz èszre sem vettem volna a lètezèsuket.48 èves vagyok.Ledobbentem amikor az utolso vizsgàlatkor a mèhkiszedèsèt ajànlotta az orvos.Mit tegyek?

  1. 16-20 mm-es a méhnyálkahártyám. A körzeti nőgyógyászhoz elmentem a leleteimmel, aki ki akarja szedni a méhemet.
   Miómám is van, 4-5 cm nagyságú, még életmóddal kezelhető éppen.
   A nyálkahártya vastag, ez hormonzavarra utal. Szerintem ezek nem indokok arra, hogy eltávolítsák a méhem.
   Ezt elmondtam a kórházi orvosnak, aki szerint rossz úton járok.
   A vastag méhnyálkahártya is orvosolható természetes módon. Egy természetgyógyász szerint, ha hormonzavar miatt eltávolítanák a méhem, akkor utána a petefészkemmel is problémák lesznek. Tehát jobb, ha több helyről szedjük be az információt, hogy legalább mi lássunk tisztábban, ha az orvosok erre nem hajlandóak.
   (Még egy UH-t sem csinált az egyik, csak rendelkezett a méheltávolító műtétről.) El sem mondta a lehető opciókat és azok következményeit, sőt pontos infót sem az állapotomról. Most úgy gondolom, időt, energiát szánok magamra. Méregtelenítéssel, az ösztrogénszint csökkentésével, fél év progeszteron terápiával rendbe hozom magam. Marcsi

 4. Kedves Gabi!
  Szeretném a tanácsodat kérni. 5,6 cm-es miómám van. Az orvosok sajnos étrenddel kapcsolatban nem adnak semmilyen tanácsot. Vagy mindenáron műteni akarnak, vagy pedig az Esmya nevű gyógyszert írják fel, amit betilani kellene, nem reklámozni.
  Étkezéssel kapcsolatban szeretném kérni a tanácsodat, hogy milyen ételeket lehet fogyasztani, illetve milyen jellegű tornával lehet még hozzájárulni a mióma összezsugorodásához.
  Olvastam itt a fórumon a hozzászólásokban, hogy ajánlottad a Tafedim teát is. Ezt milyen mennyiségben szabad inni, és mennyi ideig?
  Köszönöm válaszod előre is.
  Tamara

  1. Tamara, lehetőleg ökológiai gazdálkodásból származó gabona, gyökér zöldség, zöld leveles növényeket, alacsony feldolgozottságú, alacsony GI-vel rendelkező összetett szénhidrátokat érdemes fogyasztani. Mástípusú ételeket, más kombinációban reggel, délben és este. Ezeket külön kell választani a felszívódás miatt. Hiszen pl. a gabonafélékben található fitátok akadályozzák a vas felszívódását. Ezért a hormondiéta nem tiltja a kistermelőtől, ellenőrzött gazdálkodásból származó húsfogyasztást (főleg vérszegénység esetén fontos), korlátozott mértékben (heti 2x 5-10 dkg biohús). Részletes javaslat a Tudásbázis/Mióma, antiösztrogén diéta vagy Mioma Organic Life menüpontokban, a készülő, Hormondiéta (mióma, antiösztrogén diéta) Kis rázkódással járó, a kismedencei szerveket megmozgató és kismedencei energiaáramlást elősegítő mozgásformák ajánlottak. Naponta 50 perc hormonjóga vagy vízi-gimnasztika, krallozás (csipőből kiinduló gyorsúszás lábtempó) vízben, vagy gyors léptű gyaloglás és heti 1 alkalom szaunázás stb.

 5. Szeretnem megkérdezni, hogy román állampolgárnak (külföldi állampolgár, habar nekem van magyar állampolgárság is)mennyibe kerül egy mióma laparoszkópos műtét és HSG átjárhatóság…EU kártyával rendelkezem és van biztosításom Romániában. Mennyibe kerül EU kártya nélkül a műtét? 4 cm miómám van és szeretnek teherbe esni….Nagyon szépen köszönöm,Timea

  1. Kedves Tímea, nőgyógyász szakorvos szakértőnktől a napokban megkérdezem, hamarosan választ kapsz e-mailben. Cs.Gabi

  1. Kedves Gabi!
   A tanácsodra lenne szükségem. Kb. két hónapja állapították meg hogy 2-centis mióma-m van. Úgy történt, ahogy az oldaladon olvastam. Fél év múlva kell visszamennem ellenőrzésre. Nem akar tenni semmit az orvos pedig sokszor görcsölök, menzeszkor pedig nagyon erős görcseim vannak. Kértem,hogy csináltassunk hormonvizsgálatot, szerintem ösztrogén dominanciám van. Sokat olvastam ezzel kapcsolatban, de nem hajlandó. Nem tudom mit tehetnék ezek után, fél év alatt sok minden történhet. Félek, hogy rosszabbodni fog.
   Köszönöm válaszodat: Anita

   1. Kedves Anita, hamarosan e-mailben válaszolok. Gabi

    1. Kedves Gabi
     Sajnos nekem férfi ökölnyi a miomám el tudom-e kerülni a műtétet ha igen hogyan? Jelenleg szedem a esmya gyógyszert de ugy érzem hogy nem segít. Köszönöm válaszodat

     1. Ibolya, több lehetőséged van, amely munkát, időt és szervezést igény. Összetett a feladatlista, nézz körül a Tudásbázis/életmód, Tudásbázis/hormon, mióma, antiösztrogén diéta bejegyzések között.

  2. Szia Gabi!!
   Tanácsot szeretnék kérni Tőled.Jelenleg 16 hetes kismama vagyok, és sajnos van egy nem kicsi miómám a baba mellett.Szerencsére én nem érzek még semmi fájdalmat,viszont olvasgattam hogy egy bizonyos méretnél megszakitják a terhességet,és nagyon félek hogy nem fogom tudni kihordani addig a babámat amig minden gond nélkül megszülethetne.Láttam hogy sok gyógynövény van erre a gondra,de a legtöbbet nem ajánlják terhesség alatt.A kérdésem egyszerű hogy hogy tudnám megállitani a mióma növekedését??Mit igyak mit egyek??Az orvos azt mondta szigorúan pihenjek,de azt is olvastam hogy a sport jót tesz,de nem merek csinálni semmit félek hogy ártok vele,de ez a semmit tevés meg kikészit,és messze van még a vége.Segitségedet előre is köszönöm

   1. A Mioma Organic Life és Mióma, antiösztrogén diéta javaslatai tökéletes megoldást nyújtanak babavárás esetén is. Nézz körül a mioma.hu/Tudásbázis/életmód/diéta menüpontokban. A lényeg: A babának csak használ, ha a szintetikus ösztrogén hatású vegyületeket, élelmiszereket kerülöd. A petefészek és az agyalapi mirigy hormontermelését serkentő progeszteron hatású növényeket, gyógynövényeket, egészséges alapanyagokat pedig előnyben részesíted.
    Egyes gyógynövények mióma esetén (is) tökéletes megoldást nyújtanak. Kérdezd meg erről a védőnődet.
    A testmozgásban a rázkódással járó mozgásformákat célszerű kerülni. A napi egy óra gyors léptű gyaloglást vagy vízigimnasztikát ajánlom.

 6. Szia Gabi,

  Segítségedre lenne szükségem.
  Jelenleg 22 hetes kismama vagyok, a terhességem előtt egy hónappal diagnosztizáltak egy 2cm miómát, majd rá egy hónapra teherbe estem.
  A miómám szerencsére kifele türemkedő, de mára már 3 db-ot találtak, a két nagyobb 45x40mm és 54x56mm-ek. A nagyobb ráadásul lent van a méhszáj közelében és tegnap óta igen erős fájdalmat is okoz. Az orvos szerint nyomja a környező szerveket… és ez csak rosszabb lesz.
  A kérdésem az lenne, hogy természetes úton hogy tudok legalább a tünetek enyhítésén segíteni? Mivel kismama vagyok sok helyen azt olvastam, hogy nem ajánlott gyógynövényeket szedni… Régebben csináltam az Aviva tornát és most megint el szeretném kezdeni a kismamáknak szánt részt, plusz két hetente járok kismama jógára. Tervezem, hogy eljárok úszni is majd, de a táplálkozással kapcsolatban nincs tapasztalatom mit ehetek és mit nem. A kávét másfél hete elhagytam, azt már nem iszom, de örülnék ha tudnál segíteni miket nem szabad ennem, és miket ajánlott. Olvastam, hogy a tej se jó, de kismamaként, meg azt mondják kell a babának a benne lévő kalcium miatt. Szóval teljes zavar, mivel ártok és mivel nem a miómának illetve a babának.
  Megköszönném, ha tudnál nekem tanácsokat adni, mert még közel négy hónapot kell így elviselni szülésig, és jó lenne ha kevésbé fájdalommentes négy hónap lenne.
  Köszönöm a segítséged,

  Kata

  1. Kedves Gabi!
   Megvásároltam a Mióma Organic Life gyógyító életmód javaslatok c. könyvedet. Egyébként a könyved nagyon jó, örülök, hogy megvettem.
   Ebben írtál egy “serrapeptase” nevű enzimről, mely nálunk nem kapható, de a Közösség más országaiban igen. Én ennek utána jártam és egyik ismerősöm Ausztriában talált a gyógyszertárban ilyen tablettát (nem kapszula), mely hatóanyaga a serrapeptase, az elnevezését később majd megírja, kb. 45-50.-Euro az ára és 120 tabletta van egy dobozban.
   Kérdésem, hogy van-e tapasztalat vagy visszajelzés feléd ennek az enzimnek a hatásáról.
   Még nem mertem behozatni, tudsz-e valamilyen mellékhatásról, elkezdjem-e szedni.
   Üdvözlettel:Mariann

  2. Szia!
   Én is hasonló cipőben járok sajnos, ha megtudnál valami okosat, megosztanád velem is?
   Előre is köszönöm!
   Enikő

 7. Kedves Gabi! Szintén adenomyosis. Azzal a nehézséggel együtt , hogy 2 éve műtöttek egy rosszindulatú emlőtumorral, ami hormonérzékeny volt. Tehát “hormonstimulació” kizárva. Elviselhetetlen fájdalmak havi 2-3 napon. A műtét pontosan miből állt anno? Nekem a szokásos méh eltávolítást javasolták, de én nem szeretném. Merre tovább? 🙁
  Előre is köszönöm a választ!

 8. Egyet szeretnék – egyenlőre- kérdezni: Neprinol -enzim az amit már említettél, hogy ösztrogénbontó?

  1. Egyre többet olvasok erről az oldalról, s kicsit meg is ijedtem, mert 56 éves vagyok, a klimaxon nagyjából túl, 2 éve volt ultrahang vizsgálatom, s akkor még nem volt miomám, v. nem vették észre. Kb. 3 cm-es, de orvoshoz még csak február 04-én megyek, viszont aggódom, mert mindenütt azt olvasom hogy változókorban inkább elmúlik, nemhogy akkor alakul ki.Van erről valami statisztika, lehet nem is jóindulatú ebben a korban, hanem jó eséllyel inkább rossz?
   Természetesen ez nem válasz, hanem kérdés lenne, de az előző kérdéshez akartam kapcsolódni, mert azt is én tettem fel.

   1. Kedves Erika! Sajnos van olyan orvos, aki nem veszi észre a miómát, főleg ha olyan helyen van. Én most 60 éves vagyok, rendszeresen jártam nőgyógyászhoz, de éreztem, hogy nem vagyok jól. 2014 novemberben jutottam el egy olyan orvoshoz, aki gyanút fogott az elmondott tünetek alapján és elkezdődtek a kivizsgálások. 10 cm-es miómát találtak, ami így a klímax idején nem keletkezhetett, tehát egyértelműen a korábbi nőgyógyászom hibájából nem tudtam róla. Mára már túl vagyok a műtéten, a szövettan is rendben volt. Megszűnt minden korábbi tünetem és boldogan élhetem nyugdíjas napjaimat. Nagyon hálás vagyok a II. Nőgyógyászati Klinika orvosának és a team-nek, akik sikeres műtétemet végezték.

    1. Üdv, már 3 nőgyógyásznál jártam, mind műtétet javasolt, + egynek elküldtem az adataimat. Ő is műtétet javasol, bár ő nem látott! A második nőgyógyászhoz mikor elmentem, kicsit nagyobb lett a mióma 110 x 99 mm! Mikor visszamentem hozzá második alkalommal pontosabban múlt héten, 97 x 86 mm-re zsugorodott a mióma! Természetgyógyászhoz és energetizálásra járok! Eleinte hetente 1 x aztán 2 hetente 1 x 3-3 alkalommal. Plusz masszírozom a talpam 2 naponta! Nincs szükségem egyáltalán műtétre. Szedtem és szedek vitamint, méhpempőt nem régóta. Propoliszt is szedek! Azt mondta az orvosom, néhány mióma-ér ki van lukadva. Folyadék szivárog belőle, így már nem kap tápanyagot! Ezért úgy gondolom, talán kezd kihalni a mióma! Ez az én gondolatom, tapasztalatom a mióma-val kapcsolatban. Üdv. Kati

 9. Szia Gabi.!!! egy 2 cm miomam van, hogyan tudnám zsugoritani???

  1. Étrenddel, gyógynövényekkel és a kismedencei szerveket naponta megmozgató tornával.

 10. Kedves Gabi!

  Szeretném szedni az alga + ligetszépe kapszulát miómára, viszont úgy tudom, hogy az algát pajzsmirigy túlműködés esetén nem ajánlatos szedni. De nem tudom nekem van-e ilyen jellegű problémám. Most akkor mit javasolsz, vizsgáltassam ki magam előtte? Vagy van valakinek valami tapasztalata e téren?

  Előre is köszönöm!
  Zsuzska

 11. Szia Gabi!
  Szeretném megkérdezni, hogy a természetes gyógymódok, teák közül mit lehet szoptatás alatt alkalmazni.
  Nekem is van sajnos két 4cm-es miómám, amit szeretnék csökkenteni. Választ előre is köszönöm. Bea

 12. kedves Gabi
  40 éves vagyok férfi ökölnyi myomám van
  az orvosok az mondák a myoma véget nem tudok kihordani nagyon szeretnék gyereket most volt a tegnap vetélésem 6 hetes voltam
  mit ajálsz mejik gyogynövényt kiprobálnám a baba érdekében nem sok idöm van hátra
  köszönöm

  1. Szia Gabi!
   Köszönöm, hogy időt szakítottál a kérdéseim megválaszolására!
   Tudom, hogy nekem kell döntenem (részben) melyik kezelési módszert választom, de a tanácsaid nagyon sokat segítenek!
   Továbbra is érdeklődéssel fogom olvasni a honlapodon található cikkeket!
   Tünde

   1. Kedves Gabi!
    Először is szeretném elmondani, hogy mennyire nagy örömömre szolgál az Ön oldalának olvasása. Nagyon sok hasznos információ gyűjthető össze belőle a mióma-val kapcsolatban. Gratulálok hozzá.
    Természeten, vagy legalábbis én azt gondolom “természetes”, hogy aki ilyen oldalakat keresgél az már valamilyen szinten érintett e témakörben, így tehát én is.
    47 éves vagyok és kb. 3 éve diagnosztizáltak nálam miómát (35×39) amire az orvosom azt mondta, hogy ellenőrizni kell 1/2 évente, vagy ha gondot okoz, akkor hamarabb. Egyre fokozódó erősebb és darabosabb vérzés mellett és egy egészségügyi küret után, elkezdtem szedni a Macskakarom…. kapszulát 2×1 (biocom) aminek hatóanyag tartalma 480 mg és többféle vitamint. Az ellenőrzések során azt tapasztaltuk hogy a mióma mérete(32×29) csökkent. Bár a citológiai eredmény P2 reaktív elváltozással jött vissza, a mióma csökkenésének nagyon örültem. A macskakarom kapszulát közben kivonták a cégtől a többi elérhető helyen pedig a hatóanyag tartalom csak 30-80 mg. Ajánlották a Wild Yam kapszulát is, azt szeretném megkérdezni Önnek ezekről a készítményekről mi a véleménye? Üdv, Z.Zsuzsa

 13. Kedves Gabi! Azt szeretném megkérdezni, hogy a diólevél tea mellett, ha szedek Brokkoli kapszulát, illetve még Ligetszépe olajat is, hogy ez a hármas mehet-e így? Előre is köszönöm válaszod! Andrea

 14. SZIA GABI NEM RÉG DERÜLT KI HOGY VAN KETTÖ MIOMÁM AMI 2CM MEG 3CM .AZ ORVOSOM AZT MONDTA HOGY VETESEM KI A MÉHEMET AMIT ÉN NEM AKKAROK SZERETNÉK GYEMEKET EZÉRT SZERETNÉM KÉRNI A SEGITSÉGEDET HA VAN JÓ GYÓGYMÓD AKKOR KÉRLEK IRD MEG ELÖRE IS KÖSZÖNÖM!!

 15. Kedves Gabi! Először is köszönöm a választ! Most azt olvastam, hogy a 3 vitaminnal együtt nem szedhetők a savlekötők, mert fennáll a kórosan magas magnézium vérplazmaszint kialakulásának veszélye. Sajnos nekem kell szednem, (Nolpaza) mert gyomorsavtúltengésem van. Most mit csináljak? Viszont a D3-at sem szeretném abbahagyni.

  Előre is köszönöm válaszod!
  Helga

  1. Kedves Gabi,
   köszönöm a gyors választ. Nagyon sokat segít az oldalad.
   Meg fogok gyógyulni.
   Ida

 16. Kedves Gabi! Szeretném a mióma-val kapcsolatban a véleményedet kérni. Elkezdtem szedni a vitamint, mert szinte alig vagyok napon, viszont azt olvasom, hogy veseelégtelenségben, vesekövességben, illetve mellékpajzsmirigy túlműködésben szenvedők nem szedhetik. Nem hiszem, hogy lenne ilyen betegségem, de akkor most ki kellett volna előtte vizsgáltatnom magam? Kb. másfél éve volt utoljára vérvételem, nem volt gond. Mások hogyan csinálják, mert olvastam, hogy többen szedik miómára. A következő kérdésem, hogy ez mellé az Omega 3-at, vagy az alga kapszulát ajánlod inkább, vagy esetleg mindkettőt? Viszont olyan túl sok kapszulát sem szeretnék szedni, az algásból elég sokat kell 1 nap bevenni. A következő kérdéseim pedig, hogy olvastam a Wild Yam gyökér jótékony hatásairól, de igazából nem tudom eldönteni miómára jó volna-e ez? Bár úgy tudom, hogy a progeszteron krémekben is található belőle,ami ugye kifejezetten miómára van. De úgy tudom összezavarhatja a menzeszt is, amit nem szeretnék, mert nekem teljesen jó, nincs problémám vele. És, ha mégis javasolod, akkor melyiket inkább, a krémet, vagy a kapszulát? Ja, és még egy kérdés, hogy a vitaminhoz, illetve az Omega3 és algához is hozzáadnak E vitamint, ha most mindezeket szedem, sok lesz-e az E vitamin a szervezetemben, vagy igazából ennek nincs jelentősége, nem lehet túladagolni?

  Előre is köszönöm a válaszaidat!
  Helga

 17. Szeretném megkérdezni, hogy ezek közül a gyógymódok illetve teák/gyógynövények közül melyek használhatók terhesség alatt? (Első trimeszter vége, majdnem 4 cm mióma esetén.) Köszönöm szépen a választ!

 18. Üdv, Van egy 4cm méternél kicsit nagyobb átmérőjű mióma a méhemben. Az egyik orvos azt mondta, hogy a rutin műtét után még nyugodtan lehetek terhes. Egy másik azt, hogy legyek terhes, mivel már 37 éses leszek októberben. Mivelnincs vállalkozó apajelöltem jelenleg, de azért szeretnék gyereket, teljesen tanácstalan vagyok.

  1. Gabi!
   Éppen most kaptam kézhez az általad ajánlott daganatcsökkentő szert, nagyon jókat hallottam róla.
   Segít minden szó, nagyon informativ és jól érthető a mióma lap amit írsz.
   Eligazít a sok mióma információ között, mivel sokan sokfélét írnak a gyógynővények használatáról és a hormonrendszert egyensúlyban tartó táplálékozásról is.
   Szerintem, nagyon fontos a gyakorlati megvalósítás, a gyógymódok megpróbálása, a mesterségesen előállított gyógyszerek szedése helyett. Még rosszabb ha valaki teljesen elhanyagolja magát, és nem vesz tudomást a mióma tüneteiről.
   Köszönöm hogy van lehetőségem Veled beszélgetni a nőiségemmel kapcsolatos problémákról. Mint írtam csak a természetes gyógymódokat részesítem előnyben. Sajnos a nőgyógyászok többsége nem ért a hormonális problémák természetes módon történő kezeléséhez. Mióma panaszok esetén a legjobb, legegyszerűbb megoldásnak tartják a a vágást, operálást. Adnál időpontot mikor tudnálak újra keresni Skype-on?

   1. Kedves Gabi, Korsós Adrienn! Meg lehetne esetleg tudni, hogy melyik ez a daganatcsökkentő szer? Előre is köszönöm, ha segítetek, mert nekem is van egy nagyméretű miómám, és nagyon jó lenne elkerülni a műtétet.

    Még egyszer köszönöm, ha segítetek!
    Kata

 19. Kedves Gabi!
  A segitségedet szeretném kérni.
  A helyzet az hogy már túl vagyok egy mióma embolizáción, viszont most 3 évvel később a miómak újra keletkeztek. Méretüket tekintve, a legnagyobb 7- 7.5 cm között van. Az embolizació már nem lehetséges, a miómák elhelyezkedése végett, mivelhogy egy vékony nyélen keresztül kapcsolódnak a méhfalhoz.
  Életkoromat tekintve 47 éves vagyok, s még esetleg abban reménykedem hogy valahogyan vissza lehet forditani a miómák növekedését, hiszen ezek elég kellemetlen panaszokat okoznak.
  Mit javasolsz? Lehetséges-e természetes módon ilyen nagy méretű miómák összezsugorítása?
  Köszönöm előre is a válaszod!

  Üdvözlettel,
  Ilona

 20. Kedves Gabi!

  Mielőtt bármit elkezdenék tartósan szedni vagy inni, szeretnélek megkérdezni arról, hogy az én esetemben vajon mi volna a leghasznosabb a természetes készítmények közül?
  Nálam kb. 1,5 éve fedeztek fel egy 16 mm-es myomát. Egyébként 30 éves vagyok és még nincs gyerekem.
  A nőgyógyász a fogamzásgátló abbahagyását javasolta, hogy ne kezdjen el nőni miatta a myoma.
  Miután már nem szedtem elég ramatyul kezdtem érezni magam, és még most sem érzem igazán (6 hónap után), hogy visszaállt volna a teljes rend. Elég erősek a PMS-es tüneteim, és kb. egy hétig elhúzódik a menstruációm.
  A cickafark-palástfű teát váltakozva egy hónapja iszom egyébként, de nem biztos, hogy ez a legjobb.
  Nagyon szívesen fogadnék tanácsot tőled.
  Köszönöm!

 21. Kedves Gabi’
  Rendszeres olvasója vagyok az oldalnak. Igyekszem minden információt magamba szívni annak érdekében, h a kb 2 cm miómám kisebb legyen. Gyógyteákkal kapcsolatos kérdésem lenne: Rendszeresen fogyasztom a málnalevél teát, a ciklus második felétől pedig a palástfüvet kombinálom pásztortáskával és málnalevéllel. Nem tudom, hogy ezt az utóbbi hármast együtt lehet-e fogyasztani vagy inkább külön – külön? Nemrég egyik sorstársamnak ajánlottad a tafedim teát, mivel miómát zsugorító hatása van. Én is megvettem ezt a teát és most már ezt is rendszeresen iszom. Délelőtt általában tafedim teázom, délután ill. este a palástfüves keveréket.Valahol azt olvastam, hogy egyszerre körülbelül 2-3 gyógyteát érdemes fogyasztani. Te mit javasolsz? Ezek mellett természetesen a többi általad ajánlott készítményt is szedem (D3, B vitamin komplex, ligetszépe olaj, halolaj, stb.) Mi véleményed?

  1. ZSUZSA vagyok. Nemrég voltam nőgyógyászati vizsgálaton és két 3 cm-s miómát diagnosztizáltak.
   Megtaláltam a honlapodon a mióma faló enzimről szóló cikket. Nagyon érdekesnek találom !
   Pár évvel ezelőtt gyógynövényes kapszulákkal sikerült „szétszedni” egy aránylag nagyobbacska miómát, teljesen. Nagyon jók a tapasztalataim ezzel kapcsolatban.
   Zuzsa

   1. szia! mivel sikerült szétszedned a miómát? nekem van egy 2cm-es és sok apró. mellette hyperpláziám is van
    köszi

   2. Kedves Zsuzsa!

    Engem is érdekelne, hogy milyen kapszulákkal tudtad “szétszedni” a miómád, és mekkora miómád volt?

    Köszönöm válaszod.

   3. Kedves Zsuzsa! Milyen gyógynövényes kapszulákkal sikerült szétszedni a miómádat, ha nem titok? Nekem is van egy elég nagy méretű miómám, és nagyon jó lenne már valami tényleg hathatós segítség, amivel a műtétet elkerülhetném.

    Előre is köszönöm a segítségedet!
    Kata

    1. Szia, a napokban e-mailben fogok válaszolni! Üdv, Gabi

    2. Üdvözlöm!
     Olvasgattam az oldalán, nagyon hasznos. Én is a természetes megoldások híve vagyok. Nem régiben voltam egy nőgyógyásznál, aki szintén ezeket a természetes gyógymódokat ajánlja, terápiát kezdtünk endometriózis és adenomyosis miatt. Természetes progeszteron pótlás, bizonyos vitaminok. Sajnos a doktor elfoglaltsága miatt a konzultáció nem megoldott, valaki olyat kerestem, aki az időközben felmerülő kérdéseimet megválaszolja, tapasztalata van, erőt ad. Esetleges segítséget nyújt. A cél a műtét elkerülése, a méhem megtartása. Segítségét előre is köszönöm: Olga

   4. szia, nekem most diagnosztizaltak 2-3 cm miomakat. ha megkerlek megirnad a gyogynovenyes kapszulanak a nevet amirol irtal fenneb, hogy “szetszedte”a miomad. nagyon koszonom. szep napot, szia

    1. Anita, kérlek írd le újra az e-mail címed. A weboldalon feltett kérdésekre e-mailben kaptok egyéni választ. A megadott e-mail címről visszadobta a rendszer a válaszlevelet. Köszönöm, Cserháti Gabi

     1. Kedves Olvasók!
      Aki 06. 26-án délután írt nekem az info@mioma.hu vagy info@emporiumconsulting.hu e-mail címre kérem az üzenetét küldje el újra. Technikai probléma miatt a levelek “eltűntek”. Köszönettel, Cserháti Gabi

    2. Szia Gabi,

     nagyon szépen köszönöm eddigi és jövőbeli segítségedet mindannyiunk nevében is.
     Én külön köszönöm türelmedet a külön törődést és állandó gyors válaszaidat.

     Sajnos nem tudtam még megvalósítani tanácsaid nagy részét a táplálkozásom átprogramozására vonatkozóan, de nagyon igyekszem. Sajnos a munkahelyem és a munkám nem mindig teszi lehetővé, hogy ilyen mértékben tudjak figyelni mit és hogyan eszem. Biztos ez a fő oka, hogy ismét segítségedet szeretném kérni.
     Az utóbbi hónapokban már nagyon szépen beállt a menszeszem 4-5 hétre, és nem is volt olyan vészesen erős. Mondhatni normál, igaz itt-ott még néha jelentkeztek darabos időszakok.
     Aztán a munkahelyi helyzet, megnövekedett munkaidő, túlórák, sokkal több stressz miatt már nem tudtam a heti két Aviva-t megvalósítani. Júniusban még ok volt minden, de aztán júliusban már 3 hétre jött meg a menzesz. Ennek félig meddig örültem is, mert így teljes biztonsággal tudtam a nyaralásnak nekivágni. Sajnos a tengerparti nyaralás felénél 17. napra ismét elkezdtem (ez volt múlt kedden) vérezni. Nem erősen, de minden nap folyamatosan egy kicsit (kb. mint első nap szokott). Sajnos használnom kellett tampont és nem tudom emiatt-e, avagy amúgy is ez lenne a helyzet, de még a mai napig sem múlt el a vérzés. Nem erős, de minden nap van egy időszak, amikor nem barnás, hanem piros. Nagydolog után meg mindig picit vérzek. Már néhány napja úgy nézett ki, hogy elmúlik, aztán megont picit visszaerősödött. Ma meg már jöttek nagyobb alvadt darabok is, de a máskor megszokott nagyon erős kísérő vérzés az nincs. Mérsékelten vérzek a nagy darabok ellenére is. nincs-e valami tanácsod, ami elmulasztja a vérzést. Akár gyógyszert is szednék, pedig nagyon ellene vagyok a gyógyszerek szedésének.
     Valamint szeretnék tanácsot kérni tőled, tudsz-e nőgyógyászt javasolni, aki mióma specialista, de nem akar mindenáron műteni.
     Úgy érzem az én nőgyógyászom nem eléggé elkötelezett a miómáim és általában a helyzet tekintetében.
     Viszont szeretnék már egy hozzáértő szakvéleményt a jelen állapotomról. Várom válaszod, B.Andi

 22. Szia Gabi!! 2001.óta tudok a miómáimról van egy nagy meg több kicsi….2003-ban szültem egy babát kihordta a miómával….azon kívűl hogy koraszülött lett.egészséges…A bajom ,most már lehet a változó kornak tudható be nem tudom, de menstruáció elhúzódás 7 napig tart,olykor erős és sok,vérszegény vagyok vashiányom van és nagyon fáradékony lettem,a nőgyógyász műtétet javasolt de én nem szeretném.Görcseim ,fájdalmaim nincsenek a fiam 11 éves egyedül nevelem nem szeretnék ágynak dőlni és műtétet sem,olvastam az alternatív gyógymódokról szeretném kikérni tanácsodat,hogy mit szedjek mit csináljak hogy a panaszaim elmúljanak.

 23. Szia Gabi!
  Segítséget szeretnék kérni.
  Kb. 3,5-4cm-es miomám van. Ez erős vérzést, görcsöket okoz mensi napokon.
  Mivel szeretnénk még gyereket (egy már van, császáros baba), így gondoltam, megpróbálom előbb orvosi beavatkozás elkerülésével rendezni a problémámat. Egyébként is csak több év próbálkozás után jött a gyermekáldás, most viszont sehogy…
  Az alábbi mondat megfogott, a leírtak -az édességevésen kívül- épp rám illenek: “A calcium carbonicum általában azoknak ajánlott, akik gyakran már fiatalkoruktól túlsúllyal küszködnek.” Vagyis annyi bizonyos, hogy szép lassan, évek alatt lerakódtak a zsírpárnák…
  Nos, előre is köszönöm a válaszod, a segítséged!
  Szép napot kívánok!
  Üdv: Melinda

 24. Szia Gabi!
  Tanácsot szeretnék kérni miómával kapcsolatban. Nekem van egy nagyobb méretű miómám, ami panaszokat nem okoz, ugyan, de nagyon jó lenne kisebbíteni a méretét. Most szedem a szőlőmag kapszulát (egyébként nem tudom ez jó-e miómára) és gondoltam ezt kombinálnám a ligetszépe olajjal, lehet-e a kettőt együtt? Vagy szedném csak a ligetszépe olajat, de úgy tudom, mindenképpen kell hozzá valamilyen antioxidánst is szedni. És még gondolnám ezekhez a D3 vitamint, mit szóltok hozzá, mehet ez így együtt? Ezen kívül még diólevél teát is iszom. Elég puffadós vagyok nem tudom, ezek mennyiben puffasztanának föl. A ligetszépe olajjal kapcsolatban még azt is olvastam, hogy vérzékenységet okozhat, bár csak annál, akinek egyébként is van ilyen betegsége, szerencsére nekem nincs. De eszembe jutott, hogy remélem a miómánál nem indít be ilyen vérzéses dolgot? Előre is köszönöm a segítséget! Zsuzsa

 25. Köszönöm a gyors választ,
  természetes gyógymodok híve vagyok,nem szedek semmiféle gyógyszert, nyugalmas békés életet élek, nem dolgozom,vidéken a balaton partján élünk, reform táplálkozás folytatok mindent magam készítek el itthon sőt amit lehet a kertünkben megtermesztem,vitamin pótlásra is nagyon oda figyelek.Egy időben a Szójavitet fogyasztottam több éven keresztűl és arra gondolok hogy az ösztrogén dominanciát idézhette elő bennem mert többszőr is volt vérzésem tőle , függetlenül a mentruációtól.

 26. Szia Gabi,

  A segítségedet szeretném kérni teaösszeállításban. A 14. nap körül 1-2 napig ‘erős’ migrénem van majd menstruáció előtt 2-3 nappal ismét elkezdődik. Mens 1-2 napján tovább folytatódik… Mikor megjön rá néhány órára nagyon erős görcseim vannak 1-2 órára (első menstr. óta). Miómám nincs, nőgyógyász nem tudja mitől lehet… (korábban a fogamzásgátlóktól méég nagyobb migrénem lett.. )
  Szóval szerinted milyen teát igyak, milyen szünetekkel? A premens barátcserje tabletta szedését h. kell ütemezni (kell e szünetet tartani stb)?
  Nagyon szépen köszönöm.

  1. Szia,
   a pontos válaszhoz ennél jóval többet kellene tudnom arról hogyan élsz?
   Egy méregtelenítés talán segítene és az áttérés a makrobiotikus táplálkozásra. Cikket ehhez a mioma.hu-n találsz.
   Gyógytea NEKED:
   Összetevői: rozmaring, bazsalikom, pásztortáska, körömvirág, útifű, citromfű, galaj és fekete ribizli. Ezek keverékéből egy evőkanálnyit le kell forrázni 1/2 liter vízzel, 10 percig állni hagyni, majd leszűrni és fogyasztani. A ciklus első napján kell elkezdeni és a 16.-ik napig inni.
   A barátcserje csak hozamosabb szedés után fejti ki hatását. 2-3 hónap a minimum. A Pre-Menst -h jól emlékszem folyamatosan lehet szedni, mert nem hormon hanem az egyik, az agyalapi mirigy által előállított hormon az LH -hormon (luteotrop hormon) szintet növeli.
   Az LH közvetett módon fokozza a szervezet progeszteron-termelését.
   Üdv, Gabi

  2. Szakértőnk Dr. Hips Frigyes válasza:
   Szia Gabi!
   A fejfájás oka mindig oxigén hiány. Itt akkor tudok konkrétumokat, hogyha vér vételt követően bemondják a szérum vas szintjét, hemoglobin, vörösvértest, valamint a trombocita értékeket.
   Gyanítom, hogy alacsonyak az értékek és ez okozza az oxigénhiányt….
   Dr. Hips Frigyes Zsolt
   3300 EGER, Eötvös Loránd utca 16.
   +36 – 20 – 316 24 42

 27. Szia Gabi!
  Köszönöm a sok információt a hónlapodon!
  Tudnál nekem ajánlani természetes módszert amivel a petefészek mióma növekedését meg lehetne gátolni illetve összehúzni a méretét? Miómám van (másodszor kellene műteni, az első 10 centis volt néhány évvel ezelőtt). Viszont NINCSENEK testi panaszaim a miómától. Vigyázok arra már sok éve hogy ne egyek vegyszerrel kezelt ételeket ill. természetes tisztítószereket használok, sok zöldséget eszek mégis újra megjelennek a miómák. Milyen gyógynövényt vagy kezelést tudnál ajánlani?
  Köszi.

  1. Jo napot kivanok, erdeklodni szeretnek milyen gyogynovenyteakat javasolna 7,5 miomam van ami kulonosebb panaszt nem okoz de neha fajdalmas .A nogyogyaszom mutetet javasolt de en elszeretnem kerulni mindenkepp ha van ra lehetoseg.Nem verzik es nem nott ezelott egy evvel fedeztek fel es a merete nem valtozott.
   Koszonom a valaszt.

 28. Szia Gabi!
  Köszönöm a sok információt a hónlapodon!
  Tudnál nekem ajánlani természetes módszert amivel a petefészek mióma növekedését meg lehetne gátolni illetve összehúzni a méretét? Miómám van (másodszor kellene műteni, az első 10 centis volt néhány évvel ezelőtt). Viszont NINCSENEK testi panaszaim a miómától. Vigyázok arra már sok éve hogy ne egyek vegyszerrel kezelt ételeket ill. természetes tisztítószereket használok, sok zöldséget eszek mégis újra megjelennek a miómák. Milyen gyógynövényt tudnál ajánlani?
  Köszi.

Mondd el a véleményed! Oszd meg az oldalon található információkat! Csatlakozz hozzánk Facebookon!


INGYENES EGÉSZSÉGTIPPEK