Nőgyógyászati szakkifejezések jelentése

A nőgyógyászati lelet értelmezése, nőgyógyászati szakkifejezések jelentése

Mióma nőgyógyászati kifejezések

A leggyakoribb nőgyógyászati szakkifejezések jelentését megtalálod lent. Görgess le!

Végre rávetted magad hogy elmenj nőgyógyászhoz. (Az egyik barátnőm két év szenvedés után ment el vizsgálatra, annyira fél a nőgyógyászati vizsgálattól.)

A nőgyógyász megállapítja a miómát. Beszámolsz hogy a mióma tünetei egyre gyakrabban gyötörnek. Aztán beszéltek a mióma gyógyításának természetes módjairól és az életmód kérdéséről is. Kezedben az orvosi vizsgálat eredményét tartalmazó papírral észreveszed hogy az ambuláns lap szövege érthetetlen.

Alig várod hogy leülj a számítógép elé és elkezdj nyomozni melyik kifejezés mit jelent?


Szerinted a nőgyógyász mennyire tolerálja ha megkérdezed mit jelentenek pontosan a kifejezések? Miért szerepel az orvosi ambuláns lapon a legtöbb szöveg latinul?

Mivel az orvosi szaknyelv a latin a diagnózison kívül az orvosi ambuláns lapokat is latinul írják. Az orvosokon kívül ki érti ezt?
Megmondom őszintén én azt sem tudtam mit jelent hogy fibroma? Mit jelent hogy invaziv? Mit jelent a laparoszkópia? Azt is meglepődve hallottam amikor az orvos gravida-nak nevezett.
Megkérdeztem egy orvos barátnőmet miért nem írják magyarul is az ambuláns lapra a szöveget, a következő választ kaptam:
Az ambuláns lap latin, tehát ha a beteg a dokumentumot bárhová másik orvoshoz elviszi, vagy külföldi orvos szakvéleményét kikéri úgy a kórelőzmény és korábbi vizsgálatokról már van számára egy kiindulópont. Az orvosi szaknyelvet a világon mindenhol egységesen megértik.
A betegek számára azonban hosszas nyomozás szükséges hogy megfejtsük mit jelentenek az orvosi papírok. Ezért összegyűjtöttem a leggyakrabban előforduló nőgyógyászati szakkifejezések jelentését magyar nyelven.

Fontosabb nőgyógyászati kifejezések és jelentésük:

Anaemia: Kóros vérszegénység

Anamnézis: A kórtörténeted, azaz a korábbi panaszok és betegségek  leírása és a jelenlegi panaszok ismertetése, rögzítése.

Ambuláns: Járóbeteg

Ambuláns lap: Ambuláns lapot kapsz a nőgyógyászati vizsgálat után, amelyen a személyes adataid mellett látható, mikor történt az ellátásod, milyen panaszaid vannak.  Az orvos az ambuláns lap alapján ír fel receptet, ad beutalót további vizsgálatokra.

Adenomyosis: Az adenomyosis az endometriózis egyik típusa lehet, melyben a méh belső nyálkahártya borítása szigetek formájában megjelenik a méh izomzatán. A méh megnagyobbodik, akár 2-3 szorosa is lehet a normálisnak. Alhasi görcsöket, komoly vérzészavarokat okoz. Megjelenése 35-40 év feletti nőknél gyakori.

Abrasio (küret, nőgyógyászati kaparás): A méh belső felszínének megtisztítása, a méhnyak és a méh üreg nyálkahártyájának  eltávolítását jelenti. A hüvelyen és méhszájon keresztül a méh üregét a felesleges szövetdaraboktól megszabadítják, kiürítik. A méhnyálkahártya rétegből nyert szövetdarabokat szövettani vizsgálatra küldik. A vérzés zavarok hátterében a hormonrendszer zavara, gyulladásos folyamat, valamint jó és rosszindulatú szövetburjánzás állhat.

Autoimmun betegség: A szervezet nem ismeri fel saját sejtjeit, automatikus immunválaszt indít önmaga ellen. Ebbe a csoportba tartoznak a nők 30 %-át érintő pajzsmirigy betegségek.

Biopszia: Szövetminta vétel mikroszkópos vizsgálat céljából, abban az esetben ha rákos megbetegedés gyanúja áll fent.

Cervix: Méhnyak

CRP vagy C-reaktív protein: Egy fehérje, amelynek szintje gyulladás esetén akár ezerszeresére is emelkedhet a májban. Gyógyulás esetén az érték gyorsan csökken.

Cytológia: Élő szervezetek sejtszerkezetével foglalkozó orvosi tudomány. Nőgyógyászati vizsgálat során mintát vesznek. A P1, P2 érték esetében nincs kóros elváltozás. P3 értéktől már különböző kezelések szükségesek az orvos utasítása szerint. Bővebben itt olvashatsz róla. http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/korai_mehnyakrak/557

Fibróma: Rostos kötőszövetből álló jóindulatú daganat a méh különböző pontjain. (A fibrómát bőrbetegségekkel, anyajegyekkel kapcsolatban is gyakran említik.

Ginekológia (Gynecology): Nőgyógyászat

Gesztáció, Gestation, Graviditas, Pregnancy: A babavárás állapota

Gravida: A babát váró nő. (Amikor a fiam a hasamban volt és őt vártam, 2-3 hetente számos vizsgálaton kellett megjelennem. Az orvosok gyakran “gravidáztak”. Akkor jöttem rá, hogy az én vagyok, a babát váró nő.)

Endometrium: A méh belső nyálkahártya borítása. Vastagsága a ciklus során folyamatosan változik. (Állítólag ha 8 mm-től vastagabb az rendellenességre utal.)

Endometrium hyperplasia: A méhüreget fedő nyálkahártya túlságosan megvastagszik. Időben kell felismerni, mert rosszindulatú elváltozáshoz is vezethet.

Endometriosis: Gyakori kismedencei fájdalmat okozó krónikus nőgyógyászati betegség. A méh nyálkahártyával azonos szövet rendellenesen megjelenik más szervekben. A 25-44 év közötti menstruáló nőket érinti.

Endokrinológia:Orvosi szakterület, amely a belső elválasztású mirigyek (pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, petefészkek, mellékvese, hasnyálmirigy, agyalapi mirigy, tobozmirigy, stb.) működésével foglalkozik. A belső elválasztású mirigyek a hormonműködést és a szaporító szervek működését is szabályozzák, ezért nőgyógyászati panaszok esetén érdemes endokrinológus szakember véleményét is kikérni.

Fundus:Méhfenék

FSH: Folikulus stimuláló vagy tüszőserkentő hormon. A petesejt növekedését és működését szabályozza. Hatáskiváltáshoz az LH hormon szükséges.

HGB, Hemoglobin: A vér oxigénszállító molekulája, a vörösvértestek fő alkotóeleme. Szerepe, hogy oxigént szállít a vérben a tüdőből a test szövetekbe. Két fő részből áll, a vas (hem) és a globin elnevezésű fehérjéből.

Hysteroskopia: Méhtükrözés, a méh üregének vizsgálata optikai eszközökkel. Diagnosztikai és műtéti technika, amely segítségével a méh belső felszínét és a méh nyálkahártyát megfigyelik és a talált elváltozásokat feltárják, majd megműtik.

Infertilitás: Terméketlenség, meddőség.

Intramurális: A méh falában (a mióma elhelyezkedése)

Intrauterin (IU): Méhen belüli.

Intravénás: A gyógyszereket vénán keresztül, infúzióban juttatják a szervezetbe.

Invaziv: Olyan orvosi eljárás, amely során a testbe vágás, vagy szúrás révén hatolnak be.

Irrigálás: Eljárás, amely során víz vagy gyógyszeres folyadék segítségével tisztítják ki a hüvelyt és méhnyakat.

Intrauterine device (IUD): Méhen belüli eszköz, általában fogamzásgátlásra használt spirál.

Karcinogén: Rákos daganatot okozó anyagok. Részletes felsorolásukat megtalálod a http://www.organikus.hu/mergezo.php honlapon.

Katéter: Vékony rugalmas cső, amelyen keresztül folyadékot juttatnak a szervezetbe, vagy elvezetnek belőle.

Laparoszkópia: Hasüregtükrözés. A laparoszkópos mióma műtét pontos leírásáról ide klikkelve olvashatsz: A mióma orvosi kezelése

Leiomióma: Lásd, mióma

LH (luteinizáló hormon): A sárgatest képződést és a peteérést (ovuláció-t) szabályozó hormon.

Menarche: Orvosi szaknyelven az első menstruáció ideje, a női nemi érés kezdete.

Myometrium: Méhtest

Mióma:A méh sima vagy izomszövetekből álló jóindulatú daganata.

Ovarium:Petefészek, magház

Ösztrogén:Tüszőhormon. Túlnyomórészt a petefészkekben termelődő az elsődleges nemi jelleget és a ciklus első felében domináns hormon. Miómás elváltozás estében gyakran található a háttérben hormonális probléma, ösztrogéndominancia. Serkenti a méhnyálkahártya osztódását és méhizomzat tömegének növelését. Itt olvashatsz róla: mióma kialakulásának okai

Perimenopauza: A változókort megelőző hormoningadozással, gyakran testi, lelki panaszokkal járó állapot. Olvass erről többet itt: Hormonális változások a menopauza körül

Polip– Hám eredetű méhnyálkahártya megvastagodás. A mióma és polip közötti hasonlóságokról és különbségekről itt olvashatsz.

Posztmenopauza: A változókor utáni állapot, amikor a nemi hormonok szintje erőteljesen lecsökken és ennek következtében számos más egészségügyi kockázattal kell a nőknek szembenézni, mint például a szív-koszorúér betegségek, vagy a csontritkulás. Olvass erről többet itt: Hormonális változások a menopauza körül

Progeszteron: Sárgatesthormon. Egyesek szerint fiatalító hormon. Másodlagos női nemi hormon, feladata a méhnyálkahártya előkészítése a megtermékenyült petesejt befogadására. Hiánya több nőgyógyászati betegség megjelenését eredményezheti. Olvass erről többet itt: Mi okozza a hormonműködés zavarát? A progeszteron élettani hatásai A progeszteron a fiatalító hormon

Uterus jelentése: Anyaméh

Frissítve: 2015. december 16.

Ha tetszik a cikk nyomj egy like-ot, oszd meg, vagy csatlakozz hozzánk Facebookon!

 

Klikkelj további hasznos mióma információkért:

Mióma tünetei Mióma kialakulásának okai Mióma kezelése természetes úton  Mióma kezelése orvosi segítség  Hasznos tények…, amelyeket érdemes tudnod!  Mióma főoldal  Mióma történetek

.

Forrás:
http://www.webbeteg.hu/cikkek/nogyogyaszat/4061/mit-kell-tudni-a-nogyogyaszati-kuretrol
Címkék:  

Hozzászólások

  1. […] Tudsz latinul? A nőgyógyászati lelet értelmezése […]

Mondd el a véleményed! Oszd meg az oldalon található információkat! Csatlakozz hozzánk Facebookon!


INGYENES EGÉSZSÉGTIPPEK