Nőgyógyászati szakkifejezések jelentése

A nőgyógyászati leleted értelmezése

 Nőgyógyászati szakkifejezések jelentése közérthetően

Miért szerepel az orvosi ambuláns lapon a legtöbb szöveg latinul?

 

Mióma nőgyógyászati kifejezések

Mióma nőgyógyászati kifejezések

 

A nőgyógyászod megállapította hogy miómád van? Elmondtad neki az összes mióma tünetet ami az elmúlt félévben egyre gyakrabban gyötör? Biztosan beszéltetek a mióma gyógyítás természetes módjairól és az életmód kérdéséről is.  Aztán kezedben az orvosi vizsgálat eredményét tartalmazó papírral, a rendelőt elhagyva azt tapasztaltad, hogy az ambuláns lapon szereplő kifejezések fele nem volt érhető.

Biztosan Te is voltál már úgy, hogy kezedben tartottad a nőgyógyászati vizsgálat eredményét és alig vártad, hogy leülj a számítógép elé és elkezdj nyomozni, vajon melyik kifejezés mit jelent?

Az orvosnál van arra idő, hogy megkérdezd melyik kifejezés mit jelent pontosan?

Mivel az orvosi szaknyelv a latin, a diagnózison kívül az orvosi ambuláns lapokat is latinul írják. Az orvosokon kívül ki érti ezt?
Megkérdeztem az orvosomat, hogy a páciensek miért nem magyar nyelvű orvosi dokumentumokat kapnak. Azt a választ kaptam, hogy ha páciens a dokumentumot bárhová a világon magával viszi és egy külföldi orvos szakvéleményét kikéri, úgy a kórelőzmény és korábbi vizsgálatokról már van számára egy kiindulópont.  Az orvosi szaknyelvet a világon mindenhol egységesen megértik. A “hétköznapi beteg” számára hosszas nyomozás szükséges ahhoz, hogy az ember megfejtse mit jelent a kezében tartott orvosi papír?

Ezért összegyűjtöttem a leggyakrabban előforduló nőgyógyászati szakkifejezéseket és a szakkifejezések jelentését KÖZÉRTHETŐEN, MAGYARUL

Nőgyógyászati kifejezések és jelentésük

Anaemia jelentése: Kóros vérszegénység

Anamnézis jelentése: A kórtörténeted, azaz a korábbi panaszok és betegségek  leírása és a jelenlegi panaszok ismertetése, rögzítése.

Ambuláns jelentése: Járóbeteg

Ambuláns lap jelentése: Ambuláns lapot kapsz a nőgyógyászati vizsgálat után, amelyen a személyes adataid mellett látható, mikor történt az ellátásod, milyen panaszaid vannak.  Az orvos az ambuláns lap alapján ír fel receptet, ad beutalót további vizsgálatokra.

Adenomyosis jelentése: Az endometriózis egyik fajtája, melyben a méh belső nyálkahártya-borítása szigetek formájában megjelenik a méhizomzatán. A méh megnagyobbodik, akár 2-3 szorosa is lehet a normálisnak. Komoly vérzészavarokat okoz. Megjelenése 35-40 év feletti nőknél gyakori.

Abrasio jelentése: A méh belső felszínének megtisztítása. A hüvelyen és méhszájon keresztül a méh üregét a felesleges szövetdaraboktól megszabadítják, kiürítik. A méhnyálkahártya rétegből nyert szövetdarabokat szövettani vizsgálatra küldik. Gyakori eljárás vetélés után.

Autoimmun betegség jelentése: A szervezet nem ismeri fel saját sejtjeit, automatikus immunválaszt indít önmaga ellen. Ebbe a csoportba tartoznak a nők 30 %-át érintő pajzsmirigy betegségek.

Biopszia jelentése: Szövetminta vétel mikroszkópos vizsgálat céljából, abban az esetben ha rákos megbetegedés gyanúja áll fent.

Cervix jelentése: Méhnyak

CRP vagy C-reaktív protein jelentése: Egy fehérje, amelynek szintje gyulladás esetén akár ezerszeresére is emelkedhet a májban. Gyógyulás esetén az érték gyorsan csökken.

Cytológia jelentése: Élő szervezetek sejtszerkezetével foglalkozó orvosi tudomány. Nőgyógyászati vizsgálat során mintát vesznek. A P1, P2 érték esetében nincs kóros elváltozás. P3 értéktől már különböző kezelések szükségesek az orvos utasítása szerint. Bővebben itt olvashatsz róla. http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/korai_mehnyakrak/557

Fibróma jelentése: Rostos kötőszövetből álló jóindulatú daganat a méh különböző pontjain. (A fibrómát bőrbetegségekkel, anyajegyekkel kapcsolatban is gyakran említik.

Ginekológia, Gynecology jelentése: Nőgyógyászat

Gesztáció, Gestation, Graviditas, Pregnancy jelentése: A babavárás állapota

Gravida  jelentése: A babát váró nő. (Amikor a fiam a hasamban volt és őt vártam, 2-3 hetente számos vizsgálaton kellett megjelennem. Az orvosok gyakran “gravidáztak”. Akkor jöttem rá, hogy az én vagyok, a babát váró nő.)

Endometrium jelentése: A méh belső nyálkahártya borítása. Vastagsága a ciklus során folyamatosan változik.

Endometriosis jelentése: Gyakori kismedencei fájdalmat okozó krónikus nőgyógyászati betegség. A méh nyálkahártyával azonos szövet rendellenesen megjelenik más szervekben. A 25-44 év közötti menstruáló nőket érinti.

Endokrinológia jelentése: Orvosi szakterület, amely a belső elválasztású mirigyek (pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, petefészkek, mellékvese, hasnyálmirigy, agyalapi mirigy, tobozmirigy, stb.) működésével foglalkozik. A belső elválasztású mirigyek a hormonműködést és a szaporító szervek működését is szabályozzák, ezért nőgyógyászati panaszok esetén érdemes endokrinológus szakember véleményét is kikérni.

Fundus jelentése: Méhfenék

FSH jelentése: Folikulus stimuláló vagy tüszőserkentő hormon. A petesejt növekedését és működését szabályozza. Hatáskiváltáshoz az LH hormon szükséges.

HGB, Hemoglobin jelentése: A vér oxigénszállító molekulája, a vörösvértestek fő alkotóeleme. Szerepe, hogy oxigént szállít a vérben a tüdőből a test szövetekbe. Két fő részből áll, a vas (hem) és a globin elnevezésű fehérjéből.

Hysteroskopia jelentése: Méhtükrözés, a méh üregének vizsgálata optikai eszközökkel. Diagnosztikai és műtéti technika, amely segítségével a méh belső felszínét és a méh nyálkahártyát megfigyelik és a talált elváltozásokat feltárják, majd megműtik.

Infertilitás jelentése: Terméketlenség, meddőség.

Intramurális jelentése: A méh falában (a mióma elhelyezkedése)

Intrauterin (IU) jelentése: Méhen belüli.

Intravénás jelentése: A gyógyszereket vénán keresztül, infúzióban juttatják a szervezetbe.

Invaziv jelentése: Olyan orvosi eljárás, amely során a testbe vágás, vagy szúrás révén hatolnak be.

Irrigálás jelentése: Eljárás, amely során víz vagy gyógyszeres folyadék segítségével tisztítják ki a hüvelyt és méhnyakat.

Intrauterine device (IUD) jelentése: Méhen belüli eszköz, általában fogamzásgátlásra használt spirál.

Karcinogén jelentése: Rákos daganatot okozó anyagok. Részletes felsorolásukat megtalálod a http://www.organikus.hu/mergezo.php honlapon.

Katéter jelentése: Vékony rugalmas cső, amelyen keresztül folyadékot juttatnak a szervezetbe, vagy elvezetnek belőle.

Laparoszkópia jelentése: Hasüregtükrözés. A laparoszkópos mióma műtét pontos leírásáról ide klikkelve olvashatsz: mióma kezelése

Leiomióma jelentése: lásd mióma

LH (luteinizáló hormon) jelentése: A sárgatest képződést és a peteérést (ovuláció-t) szabályozó hormon.

Menarche jelentése: Orvosi szaknyelven az első menstruáció ideje, a női nemi érés kezdete.

Myometrium jelentése: Méhtest

Mióma jelentése: A méh sima vagy izomszövetekből álló jóindulatú daganata.

Ovarium jelentése: Petefészek, magház

Ösztrogén jelentése: Tüszőhormon. Túlnyomórészt a petefészkekben termelődő az elsődleges nemi jelleget és a ciklus első felében domináns hormon. Miómás elváltozás estében gyakran található a háttérben hormonális probléma, ösztrogéndominancia. Serkenti a méhnyálkahártya osztódását és méhizomzat tömegének növelését. Itt olvashatsz róla: mióma kialakulásának okai

Progeszteron jelentése: Sárgatesthormon. Másodlagos női nemi hormon, feladata a méhnyálkahártya előkészítése a megtermékenyült petesejt befogadására.

Uterus jelentése: Anyaméh

Iratkozz fel a Mióma Blogértesítőre! 

Rendszeresen frissülő információt kapsz a betegség kialakulásának hátteréről. Választ kapsz arra a kérdésedre, milyen lehetőségeid vannak a panaszaid enyhítésére természetes módon? Mit kerülj az életmódodban annak érdekében, hogy visszanyerd a mióma előtti életminőséged?  Hogyan tudod elkerülni a mióma műtétet? Tarts velem!

Forrás:
Megosztás
Címkék:  

Hozzászólások

  1. [...] Tudsz latinul? A nőgyógyászati lelet értelmezése [...]

Mondd el a véleményed! Oszd meg az oldalon található információkat! Csatlakozz hozzánk Facebookon!


Friss bejegyzések

  • Gyógynövényfőzelék Tavasszal gyűjthető mióma gyógyító gyógynövények

    A jó idő beköszöntével egyre gyakrabban megyünk kirándulni. Egy-egy mezei, erdei séta során begyűjtheted azokat a vad- és fűszernövényeket, gyógynövényeket, amelyekből a mióma gyógyításra alkalmas ízletes ételeket készíthetsz. Ezek a növények  segítenek a méregtelenítésben, a magas ösztrogénszint csökkentésében, a mióma tünetek

  • Orvosi szén Elfelejtett (ösztrogénlebontó) módszerek

    A mióma méretének csökkentéséhez vezető út egyik eleme a bélrendszer, a máj és a közvetlen közelükben található belső nemi szervek méregtelenítése. Ebben a bejegyzésben ehhez ajánlok két egyszerű és olcsó módszert. A mióma kialakulásának okairól és a környezeti hatások összefüggéséről

  • A GnRH egy klinikai hormonkezelés Egy speciális klinikai eljárás a GnRH hormonkezelés

    A mióma.hu weboldal elsődleges célja hogy a mióma betegek számára természetes és mellékhatások nélküli gyógymódokat mutasson be. Az oldal másik célja az információnyújtás, a mióma kezelésében alkalmazott legmodernebb orvosi eljárások bemutatása. Ebben a bejegyzésben a mióma és az endometriózis gyógyításában

INGYENES EGÉSZSÉGTIPPEK