Nőgyógyászati szakkifejezések jelentése

A nőgyógyászati lelet értelmezése

 A nőgyógyászati szakkifejezések jelentése

Mióma nőgyógyászati kifejezések

Mióma nőgyógyászati kifejezések

 

Végre rávetted magad hogy elmenj nőgyógyászhoz. (Az egyik barátnőm két év szenvedés után ment el vizsgálatra, annyira “parázik” a nőgyógyászati vizsgálattól.)

A vizsgálat után a nőgyógyászod megállapította hogy miómád van. Elmondtad neki az összes magadon tapasztalt rendellenességet, elmesélted hogy a mióma tünetei egyre gyakrabban gyötörnek. Aztán beszéltetek a mióma gyógyításának természetes módjairól és az életmód kérdéséről is.  Aztán kezedben az orvosi vizsgálat eredményét tartalmazó papírral, a rendelőt elhagyva azt tapasztaltad, hogy az ambuláns lapon szereplő kifejezések fele nem érhető.

Alig vártad, hogy leülj a számítógép elé és elkezdj nyomozni, vajon melyik kifejezés mit jelent?


Szerinted az orvos mennyire tolerálja ha elkezded kérdezgetni mit is jelentenek pontosan a kifejezések?

Miért szerepel az orvosi ambuláns lapon a legtöbb szöveg latinul?

Mivel az orvosi szaknyelv a latin, a diagnózison kívül az orvosi ambuláns lapokat is latinul írják. Az orvosokon kívül ki érti ezt?
Megkérdeztem egy orvos barátnőmet és a következő választ kaptam:  Az ambuláns lap azért készül latinul, hogy ha a páciens a dokumentumot bárhová másik orvoshoz elviszi, vagy külföldi orvos szakvéleményét kikéri, úgy a kórelőzmény és korábbi vizsgálatokról már van számára egy kiindulópont.  Az orvosi szaknyelvet a világon mindenhol egységesen megértik.
A “hétköznapi beteg” számára azonban hosszas nyomozás szükséges ahhoz, hogy megfejtse mit jelent a kezében tartott orvosi papír?

Hogy ne kelljen annyit keresgélned, összegyűjtöttem a leggyakrabban előforduló nőgyógyászati szakkifejezések jelentését KÖZÉRTHETŐEN, MAGYARUL Olvasd el őket!

 

A fontosabb nőgyógyászati kifejezések és jelentésük a mióma kapcsán

 

Anaemia jelentése: Kóros vérszegénység

Anamnézis jelentése: A kórtörténeted, azaz a korábbi panaszok és betegségek  leírása és a jelenlegi panaszok ismertetése, rögzítése.

Ambuláns jelentése: Járóbeteg

Ambuláns lap jelentése: Ambuláns lapot kapsz a nőgyógyászati vizsgálat után, amelyen a személyes adataid mellett látható, mikor történt az ellátásod, milyen panaszaid vannak.  Az orvos az ambuláns lap alapján ír fel receptet, ad beutalót további vizsgálatokra.

Adenomyosis jelentése: Az endometriózis egyik fajtája, melyben a méh belső nyálkahártya-borítása szigetek formájában megjelenik a méhizomzatán. A méh megnagyobbodik, akár 2-3 szorosa is lehet a normálisnak. Komoly vérzészavarokat okoz. Megjelenése 35-40 év feletti nőknél gyakori.

Abrasio jelentése: A méh belső felszínének megtisztítása. A hüvelyen és méhszájon keresztül a méh üregét a felesleges szövetdaraboktól megszabadítják, kiürítik. A méhnyálkahártya rétegből nyert szövetdarabokat szövettani vizsgálatra küldik. Gyakori eljárás vetélés után.

Autoimmun betegség jelentése: A szervezet nem ismeri fel saját sejtjeit, automatikus immunválaszt indít önmaga ellen. Ebbe a csoportba tartoznak a nők 30 %-át érintő pajzsmirigy betegségek.

Biopszia jelentése: Szövetminta vétel mikroszkópos vizsgálat céljából, abban az esetben ha rákos megbetegedés gyanúja áll fent.

Cervix jelentése: Méhnyak

CRP vagy C-reaktív protein jelentése: Egy fehérje, amelynek szintje gyulladás esetén akár ezerszeresére is emelkedhet a májban. Gyógyulás esetén az érték gyorsan csökken.

Cytológia jelentése: Élő szervezetek sejtszerkezetével foglalkozó orvosi tudomány. Nőgyógyászati vizsgálat során mintát vesznek. A P1, P2 érték esetében nincs kóros elváltozás. P3 értéktől már különböző kezelések szükségesek az orvos utasítása szerint. Bővebben itt olvashatsz róla. http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/korai_mehnyakrak/557

Fibróma jelentése: Rostos kötőszövetből álló jóindulatú daganat a méh különböző pontjain. (A fibrómát bőrbetegségekkel, anyajegyekkel kapcsolatban is gyakran említik.

Ginekológia, Gynecology jelentése: Nőgyógyászat

Gesztáció, Gestation, Graviditas, Pregnancy jelentése: A babavárás állapota

Gravida  jelentése: A babát váró nő. (Amikor a fiam a hasamban volt és őt vártam, 2-3 hetente számos vizsgálaton kellett megjelennem. Az orvosok gyakran “gravidáztak”. Akkor jöttem rá, hogy az én vagyok, a babát váró nő.)

Endometrium jelentése: A méh belső nyálkahártya borítása. Vastagsága a ciklus során folyamatosan változik.

Endometriosis jelentése: Gyakori kismedencei fájdalmat okozó krónikus nőgyógyászati betegség. A méh nyálkahártyával azonos szövet rendellenesen megjelenik más szervekben. A 25-44 év közötti menstruáló nőket érinti.

Endokrinológia jelentése: Orvosi szakterület, amely a belső elválasztású mirigyek (pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, petefészkek, mellékvese, hasnyálmirigy, agyalapi mirigy, tobozmirigy, stb.) működésével foglalkozik. A belső elválasztású mirigyek a hormonműködést és a szaporító szervek működését is szabályozzák, ezért nőgyógyászati panaszok esetén érdemes endokrinológus szakember véleményét is kikérni.

Fundus jelentése: Méhfenék

FSH jelentése: Folikulus stimuláló vagy tüszőserkentő hormon. A petesejt növekedését és működését szabályozza. Hatáskiváltáshoz az LH hormon szükséges.

HGB, Hemoglobin jelentése: A vér oxigénszállító molekulája, a vörösvértestek fő alkotóeleme. Szerepe, hogy oxigént szállít a vérben a tüdőből a test szövetekbe. Két fő részből áll, a vas (hem) és a globin elnevezésű fehérjéből.

Hysteroskopia jelentése: Méhtükrözés, a méh üregének vizsgálata optikai eszközökkel. Diagnosztikai és műtéti technika, amely segítségével a méh belső felszínét és a méh nyálkahártyát megfigyelik és a talált elváltozásokat feltárják, majd megműtik.

Infertilitás jelentése: Terméketlenség, meddőség.

Intramurális jelentése: A méh falában (a mióma elhelyezkedése)

Intrauterin (IU) jelentése: Méhen belüli.

Intravénás jelentése: A gyógyszereket vénán keresztül, infúzióban juttatják a szervezetbe.

Invaziv jelentése: Olyan orvosi eljárás, amely során a testbe vágás, vagy szúrás révén hatolnak be.

Irrigálás jelentése: Eljárás, amely során víz vagy gyógyszeres folyadék segítségével tisztítják ki a hüvelyt és méhnyakat.

Intrauterine device (IUD) jelentése: Méhen belüli eszköz, általában fogamzásgátlásra használt spirál.

Karcinogén jelentése: Rákos daganatot okozó anyagok. Részletes felsorolásukat megtalálod a http://www.organikus.hu/mergezo.php honlapon.

Katéter jelentése: Vékony rugalmas cső, amelyen keresztül folyadékot juttatnak a szervezetbe, vagy elvezetnek belőle.

Laparoszkópia jelentése: Hasüregtükrözés. A laparoszkópos mióma műtét pontos leírásáról ide klikkelve olvashatsz: mióma kezelése

Leiomióma jelentése: lásd mióma

LH (luteinizáló hormon) jelentése: A sárgatest képződést és a peteérést (ovuláció-t) szabályozó hormon.

Menarche jelentése: Orvosi szaknyelven az első menstruáció ideje, a női nemi érés kezdete.

Myometrium jelentése: Méhtest

Mióma jelentése: A méh sima vagy izomszövetekből álló jóindulatú daganata.

Ovarium jelentése: Petefészek, magház

Ösztrogén jelentése: Tüszőhormon. Túlnyomórészt a petefészkekben termelődő az elsődleges nemi jelleget és a ciklus első felében domináns hormon. Miómás elváltozás estében gyakran található a háttérben hormonális probléma, ösztrogéndominancia. Serkenti a méhnyálkahártya osztódását és méhizomzat tömegének növelését. Itt olvashatsz róla: mióma kialakulásának okai

Perimenopauza: A változókort megelőző hormoningadozással, gyakran testi lelki panaszokkal járó állapot. Olvass erről többet itt: Hormonális változások a menopauza körül

Posztmenopauza:  A változókor utáni állapot, amikor a nemi hormonok szintje erőteljesen lecsökken és ennek következtében számos más egészségügyi kockázattal kell a nőknek szembenézni, mint például a szív-koszorúér betegségek, vagy a csontritkulás. Olvass erről többet itt: Hormonális változások a menopauza körül

Progeszteron jelentése: Sárgatesthormon. Másodlagos női nemi hormon, feladata a méhnyálkahártya előkészítése a megtermékenyült petesejt befogadására. Hiánya több nőgyógyászati betegség megjelenését eredményezheti. Olvass erről többet itt: Mi okozza a hormonműködés zavarát? A progeszteron élettani hatásai A progeszteron a fiatalító hormon

Uterus jelentése: Anyaméh

Ha tetszik a cikk nyomj egy like-ot, oszd meg, vagy csatlakozz hozzánk Facebookon!

 

Klikkelj további hasznos mióma információkért:

Mióma tünetei Mióma kialakulásának okai Mióma kezelése természetes úton  Mióma kezelése orvosi segítség  Hasznos tények…, amelyeket érdemes tudnod!  Mióma főoldal  Mióma történetek

.

Iratkozz fel a Mióma Blogértesítőre!

Rendszeresen frissülő információt kapsz a betegség kialakulásának hátteréről. Választ kapsz arra a kérdésedre, milyen lehetőségeid vannak a panaszaid enyhítésére természetes módon? Mit kerülj az életmódodban annak érdekében, hogy visszanyerd a mióma előtti életminőséged?  Hogyan tudod elkerülni a mióma műtétet? Tarts velem!

Forrás:
Megosztás
Címkék:  

Hozzászólások

  1. […] Tudsz latinul? A nőgyógyászati lelet értelmezése […]

Mondd el a véleményed! Oszd meg az oldalon található információkat! Csatlakozz hozzánk Facebookon!


Friss bejegyzések

  • A fényterápia a mióma tünetek enyhítésében, a decemberi lehangoltság érzésben segíthet. Decemberi sötétség ellen: Fényterápia!

    A fényterápia nem tartozik közvetlenül a mióma kezelésének módszerei közé. Azonban a mióma tünetek, a miómát is kiváltó lelki panaszok, fájdalmak a decemberi lehangoló sötétség hatására felerősödhetnek. Ennek enyhítésére azt javaslom próbáld ki a 10.000 Luxos fényterápiát. A fényterápiát az orvosi gyakorlatban a téli lehangoltság ellenszereként ajánlják. Egy pszichológus barátnőm

  • Menstruációs rendellenességek Menstruációs zavarok és rendellenességek

    A mióma tünetei közé tartoznak a menstruációs zavarok,  ami elsősorban a túl erős, hosszú ideig tartó, alvadékos vérzésben nyilvánul meg. A miómával rendelkező nők kisebb részénél a mióma kevés vérzést okoz. Milyen  esetekben beszélünk egyáltalán rendellenes vérzésről? Melyek a menstruációs rendellenességekre vonatkozó orvosi kifejezések? Életem során milyen vérzési rendellenességekkel találkoztam?

  • Fájdalomérzet Fájdalom erősítő vagy csökkentő tényezők

    A mióma tüneteként a nők nagy része panaszkodik rendszeres alhasi, kismedencei fájdalomra, menstruáció alatti görcsökre. A menstruációs fájdalmak kialakulásával kapcsolatos okokról és természetes kezeléséről itt is olvashatsz: Menstruációs panaszok szelíd gyógymódok I. Menstruációs panaszok, szelíd gyógymódok II. A mióma okozta menstruációs fájdalom enyhítése természetesen Fejfájás és mióma Az erős menstruációt csillapító

Friss hozzászólások

INGYENES EGÉSZSÉGTIPPEK