Vaspótlás növényi étrenddel II.

0

A mióma gyakran okoz erős menstruációs vérzést, amelynek következménye gyakran vashiányos vérszegénység. Hogyan tudjuk természetes eszközökkel, egészséges táplálkozással a vashiányos vérszegénységet megszüntetni? A vegetáriánus táplálkozás nem feltétlen oka a vashiánynak és a húsfogyasztás mellett ugyanúgy találkozhatunk vashiányos vérszegénységgel. Mi a vashiány problémájának valódi oka? Ebben a bejegyzésben erre keressük a választ.

A vaspótlás növényi étrenddel bejegyzés I. részében azt vizsgáltuk, hogy a növényi étrend nem feltétlenül vezet vashiányhoz, hiszen a vegyes táplálkozást folytatók körében épp úgy találkozunk vashiánnyal. A bejegyzés sorozat II. részében megtudod, hogy a vashiányos vérszegénység a húsmentes táplálkozást folytatók körében ritkábban fordul elő mint a vegyes táplálkozást folytatóknál. Arra a kérdésre is választ kapsz, (ha nem a hús, akkor) mely anyagok hiánya vezet valójában vashiányhoz?

Vegyes étrend esetén 10 %, vegetáriánus táplálkozás esetén 4 % a vashiányos vérszegénységgel rendelkező nők aránya.

Ha az európai nők körében a vashiányos vérszegénység gyakoriságát vizsgáljuk a következőre jutunk:
10 európai nőből egy szenved vashiányos vérszegénységben. Ez azt jelenti, hogy az összes nő 10 %-ka rendelkezik vashiányos vérszegénységgel. Pedig ez a csoport hagyományos vegyes táplálkozást folytat tehát húst, húsfélét, halat rendszeresen fogyaszt.

A húsmentes táplálkozást folytatók körében a vashiányos vérszegénység 75 – ből 3 nőt érint, ami csupán 4 %. Tehát a húsmentes táplálkozást folytatók körében ritkábban fordul elő a vashiányos vérszegénység mint a vegyes étrend követői körében.

Következtetés: A vashiányos vérszegénység előfordulása nem függ össze a táplálkozás típusával.

Egy 2009-ben végzett japán tanulmány bebizonyította, hogy a vashiány előfordulása nem függ össze a táplálkozás módjával. Tehát nem a táplálkozás a döntő tényező abban, hogy kialakul-e vashiány? A valódi okot tehát máshol kell keresni.

Milyen tényezők vezetnek valójában vashiányhoz? Mi befolyásolja a megfelelő a vas szintet?
A vashiány kialakulásának rizikó tényezői között nem elsősorban a hús hiánya, hanem más anyagok hiánya szerepel.

Melyek ezek?egészséges-emésztés

Gyomorsav hiány

A gyomorsavhiány nem csak vashiányhoz hanem általános ásványi anyag és vitamin hiányhoz vezet. Csak elegendő mennyiségű és minőségű gyomorsavval vagyunk képesek az ételeket feldolgozni, majd a gyomorból és emésztőrendszerből hasznosítani.
A gyomorsav és az emésztéshez szükséges savak előállítását segítik a természetes előfordulású keserűfüvek (pl. oroszlánfog) vagy alkoholmentes gyógynövény elixírek

Egyoldalú táplálkozás, rossz minőségű ételek fogyasztása

A vashiányos vérszegénység kialakulásának egyik oka – főleg gyermekek esetében- az egyoldalú táplálkozás. Az egyoldalú ebben az esetben nem húsmentest jelent hanem inkább azt, hogy C-vitaminban szegény és túl sok péksüteményt, tésztafélét, édességet, üdítő italt és kevés zöldséget, gyümölcsöt tartalmaz a táplálkozás. A sok vasban szegény, kálciumban és kazeinben gazdag, a vas felszívódást gátló tehéntej és tejtermék fogyasztás szintén hozzájárulhat a vashiány kialakulásához. Ha a húsmentes táplálkozás magasabb tejtermék fogyasztással jár együtt, vashiány kialakulásához vezethet.

Gyógyszerek okozta vas hiány

Az idős emberek nagyon gyakran szembesülnek vashiánnyal, hiszen eleve kevesebbet esznek, étrendjük pedig vasban szegény. A krónikus emésztőrendszeri panaszok a vas felszívódását hátráltatják. Az idősek rendszeresen fogyasztanak olyan gyógyszereket, amelyek szintén gátolják a vas beépülését. Ilyen gyógyszerek például a savközömbösítők, a koleszterin csökkentők, a vesekő gyógyszerek, ASS, antazida készítmények.

Omega-3 zsírsav hiány

Van egészséges rengeteg vast tartalmazó növényi alapú táplálkozás és van kevés és rosszul hasznosuló vasat tartalmazó táplálkozás. Az Omega-3 zsírsavakban szegény táplálkozás szintén hozzájárul a B12 vitamin és a vashiányhoz kialakulásához
Az Omega-3 zsírsavakban gazdag, rendszeres alga, tengeri hal és erdei gombafogyasztás az egészséges növényi étrend alapja, a vashiányos vérszegénység megelőzésének egyik eszköze.

Az egészséges bélflóra hiánya

A vasban gazdag növényi ételek hasznosulásához egészséges bélflóra szükséges, amelyet laktobaktériumok és probiotikumok fogyasztásával lehet megőrizni, helyreállítani.
Egyes laktobaktérium típusok a gabonafélékben található vas felszívódását gátló fitinsavak lebontásában segítenek. A laktobaktériumok az egészséges bélflóra működéséhez szükségesek. Az egészéges bélflóra helyreállításával a vas felszívódása érdekében sokat tehetünk. Élőflórás kefír, kaukázusi kefír, savanyú káposzta, fermentált szójatermékek, natto rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk a vas megfelelő hasznosulása érdekében.

 

Ne hanyagold el a mióma-t!

Járj rendszeresen nőgyógyászati szűrővizsgálatra és figyeld a növekedés ütemét. Életmódbeli hajlamosító tényezők ismeretével, azok kiküszöbölésével Te magad is sokat tehetsz a mióma növekedésének megfékezése érdekében. Több száz nő sikerrel próbálta és bevált. A Mioma Organic Life 2.0 program segítségével a mióma növekedését fékezheted, ha kitartó vagy és jól csinálod a mióma akár össze is zsugorodhat. A mióma panaszok megszűnnek. A műtét előtt adj magadnak még egy esélyt, semmit nem veszíthetsz! Mioma Organic Life 2.0

 

Kapcsolódó bejegyzések:

Vérvétel után, vérszegénységre utaló értékek  Tuti tippek nagymamámtól vashiányos vérszegénység esetén A vérszegénység kezelése házilag  Hová vezet a rendellenes menstruációs vérzés? 13 tipp, mire figyelj ha vasat szedsz!

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás