Méhnyaknál elhelyezkedő mióma

A miómák méhen belüli elhelyezkedésük szerint különbözőek. A méh belseje, a méh külső felszíne a hasüreg felé elhelyezkedő méhmiómákról már olvashattál.

Ebben az olvasói levélből született bejegyzésben egy 3.6 cm nagyságú, a méhszájat csaknem elzáró méhmiómat mutatok be. Kedvezőtlen elhelyezkedésű mióma.

Méhnyaknál elhelyezkedő mióma

Az ábrán az ötös szám jelöli a méhnyaknál elhelyezkedő miómát.

A speciális elhelyezkedésű miómák közé sorolják a méhnyaknál elhelyezkedő miómát (cervicalis myoma) Ez a mióma típus a többitől eltérően önállóan fordul elő. Előfordulási gyakorisága 3 %.  A méhnyaknál elhelyezkedő mióma gazdagabb vérellátással rendelkezik mint a többi. Ez módosítja a kismedence anatómiai viszonyait, ezért az ilyen típusú mióma műtéti eltávolításánál a hólyag és húgyvezeték könnyebben megsérülhet.

Mivel a mióma a méh elkeskenyedő területet érinti, a mióma méretének és elhelyezkedésének pontos meghatározása fontosabb mint a többi miómánál. A méhnyaki miómák eltávolítása kihívás a nagy tapasztalattal rendelkező sebészek számára is.

Mióma műtét előtt

Méhnyaki mióma műtét előtt gyakran alkalmazzák a GnRH vagy SPRM (szelektív progeszteron receptor modulator) módszereket a mióma méretének csökkentése, az operálhatóság megkönnyítése érdekében. Az erős menstruációs vérzést okozó sebészi úton nehezen eltávolítható méhnyaki mióma esetén teljes méheltávolítás is szükségessé válhat. A méheltávolítás típusai:teljes és részleges méheltávolítás

Szükséges-e a méheltávolítás?

Több tudományos közlemény szerint a méheltávolítások 80-90 százaléka szükségtelen. Különösen Kelet-Európában magas a fölösleges méheltávolítások száma. Forrás: Dr. Zatik János debreceni szülész-nőgyógyász szakorvos.

A felesleges méheltávolítások feltételezett okai Kelet-Európában:

  • Az orvosképzés hagyományos szemlélete, amelynek része az alternatív megoldások ismeretének hiánya.
  • Az orvosok nehezen bizonyítható anyagi érdekeltsége. Európa keleti felén a paraszolvencia több szervezet szerint a műtétek során befolyásolja a méheltávolítások számát.

.A brit szülész-nőgyógyász szakorvosok folyóirata a British Journal of Obsterics and Gynecology jelentése beismeri sok hölgynél feleslegesen végeznek teljes méheltávolítást. Kapcsolódó bejegyzések:Mióma műtét, gyógyítás vagy testi sértés I. Mióma műtét, gyógyítás vagy testi sértés II.

Forrás:

A mióma kezeléséről őszintén Dr. Zatik János szülész nőgyógyász szakorvos honlapja. http://www.zatik-nogyogyasz.hu/myoma_kezeles_gyogyszerrel.htm

Szemelvények ” a mióma korszerű kezelése” című könyvből

http://www.msdmanuals.com/home/women-s-health-issues/noncancerous-gynecologic-abnormalities/cervical-myomas

bgyn.onlinelibrary.wiley.com/hub/journal/10.1111/(ISSN)1471-0528/issues/

http://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/hub/journal/10.1111/(ISSN)1471-0528/

 

 

 

mióma okamióma tüneteknőgyógyászat
Comments (0)
Add Comment