A mióma pszichoszexuális háttere III. rész

A mióma kialakulásának lelki és szexuális okairól Gazdóf Réka pszichológus, szexuálterapeutával beszélgettünk.

A mióma pszichoszexuális háttere első részben  Pszichoszexuális nézőpontból milyen problémát jelezhet a méhmióma? a második részben Hogyan lehetséges, hogy egyes nőknél a 4 cm-es mióma mérete évekig nem változik, mások pedig 2 hónap alatt 7 cm nagyságú miómát növesztenek?” kérdésekre kaptál választ.

A harmadik részben négy kérdésről beszélgetünk:

Intimitási, szexuális élet problémái okozhatják a reproduktív szervek fizikai elváltozásait?

Milyen házi módszerekkel segíthetünk a mióma kialakulásában szerepet játszó pszichés gátlások oldásában?

Méhmióma és premenopauza. Pszichológiai szempontból van összefüggés a kettő között?

A 40-50 év közötti változókor előtt álló nők belső világa hogyan változik? Hogyan látja ezt a szakember?

 

mioma.huAz intimitási, szexuális élet problémái okozhatják a reproduktív szervek fizikai elváltozásait?

Gazdóf Réka
Természetesen okozhatják, illetve hozzájárulhatnak ahhoz, hogy fizikai szinten is megjelenjen egy probléma. Például a gyakori gombás fertőzés lelki okai között a partnerrel, vagy az aktussal szembeni hárítást felételezhetjük. A mióma üzenete: feldolgozatlan fájdalmaink, érzéseink megszilárdultak, olyannyira felgyülemlettek, hogy ”kézzel foghatóvá” fizikaivá váltak.
A betegség egyfajta védelem, ugyanakkor a kontroll eszköze is lehet. Testünk sokszor úgy működik, mint egy vászon, amelyre a lélek fest üzenetet számunkra.

 

mioma.huMilyen házi módszerekkel segíthetünk a mióma kialakulásában szerepet játszó pszichés gátlások oldásában?

Gazdóf Réka
Az életmódváltás mindenképpen javasolt, amely nemcsak az étrendre vagy testmozgásra értendő. Az Aviva torna, Női Egészség Torna, jóga, Hormondiéta például testi és lelki szinten is hat. A mindennapokban érdemes tudatos minőségi időt tervezni önmagunkkal, rutinná tenni a meditációt, relaxációt. Számos videó érhető el akár az interneten ilyen tartalommal.
Érdemes lehet nemcsak testi, de lelki tisztítókúrát is végezni. Listába szedni azokat a tevékenységeket, szokásokat, beidegződéseket, amelyek a mióma megjelenéséhez vezethettek, s ezektől ajánlott rituálisan, egyenként megszabadulni vagy átalakítani őket úgy, hogy minket szolgáljanak. A pozitív pszichológiával, önismeretfejlesztéssel kapcsolatos önsegítő könyvek olvasása is hatásos lehet. Igazából minden jó amely a boldogságunkat szolgálja és jótékony hatással bír a lélekre.

mioma.hu – Méhmióma és premenopauza pszichológiai szempontból van összefüggés a kettő között?

Gazdóf Réka
A mióma megjelenése gyakori a premenopauza idején. A menopauzát megelőző időszak egy nagy horderejű testi és lelki változás előszobája. Hogy mennyire katalizátora ez a periódus a mióma kialakulásának, függhet attól, hogy hogyan éli meg az adott személy a rá váró változásokat. Mit látott otthon, milyen képe van a változó női testről, az évek múlásáról? Megváltozhatnak az addig stabil szerepek, új kihívások elé néz egy nő. Ez a periódus azzal szembesíthet hogy halad, változik az élet, így számadásra is késztethet. Akár addig feldolgozatlan, eltemetett kérdéseket, élményeket is felszínre hozhat. Konfrontálódhatunk azzal, hogy mi történt eddig, mit éltünk meg nőként, és milyen a jövőképünk. Attól függően, milyen csomagokat cipelünk, milyen batyukat nem tudtunk elengedni, milyen hiányokat érzékelünk az életünkben, milyen félelmeket dédelgetünk, a lelki átalakulás mellett testi szinten is jelentkezhet (el)változás.

mioma.hu – 40-50 év közötti változó kor előtt álló nők belső világa hogyan változik? Hogyan látja ezt a szakember?

Gazdóf Réka
A lelki változást nehéz általánosítani. Ez a periódus körülbelül az élet közepébe esik. A menopauza lehet egy fájdalmas búcsú a nőiségtől, vagy egy életszakasz kezdete, egy új én megszületése, a nőiség újrafelfedezése is. Az eddig megélt aspektusok: a lány, a fiatal nő immáron megértek, s előtérbe kerül az érett nő, aki rendelkezik tapasztalattal, bölcsességgel, tudással. Évei számával egy nő teljesebbé, gazdagabbá válhat. A felbukkanó ráncokat kezelhetjük átokként, vagy az élet áldásaként is.
Sajnos a változókorhoz az öregedést kapcsoljuk, így a premenopauza mintha az öregség előszobája lenne.

Ebben az életszakaszban érdemes azt a célt kitűzni, hogy felfedezzük az érettség misztikumát, meglássuk a változásban a lehetőségeket, a megélt években az átadható, továbbadható tapasztalatokat és a magabiztosabb előrehaladás ígéretét.

 

Gazdóf Réka szexuálpszichológus elérhetőségei

Gazdóf Réka pszichológus, szexuálpszichológus Facebook oldala
https://www.facebook.com/GazdófRéka pszichologusgazdofr@gmail.com
06 70 520 8482

További tippek, életmód a méh egészsége a hormonegyensúly megteremtése érdekében: Mioma Organic Life 3.0 életmódprogram   Hormonbarát receptek, házi módszerek a hormonegyensúly helyreállítása érdekében: Hormondiéta

Comments (0)
Add Comment