Vegyszer nélküli húsvéti nagytakarítás

Akár végeztél vele akár még nem, bizonyára jól jön 1-2 újszerű ötlet a vegyszermentes tavaszi nagytakarítás érdekében.

Mit használj papírtörlő és műanyag szivacs helyett?

Hogyan varázsoljuk tisztává az odakozmált edényt és tűzhelyet?

Hogyan válik csillogóvá az ablak és tükör ablaktisztító folyadék nélkül?

Hogyan tisztítsd a toalettet tüdőszaggató szúrós klórszag nélkül?

Nagymamáink hagyományos tisztítószerei simán felveszik a versenyt az áruházak polcain sorakozó különféle tisztítószerekkel azzal a különbséggel hogy nem károsítják sem az egészséget, sem pedig a környezetet.

 

Fotó: Freepik.com

A tenzidek szárítják a bőrt, ekcémát okoznak

Az áruházi vegyszerbombák tenzideket tartalmaznak. A tenzideket kőolajból állítják elő rengeteg káros melléktermék kíséretében, így magas a környezeti terhelése. A tenzidek szárítják a bőrt, károsítják a nyálkahártyát ezért allergiát és ekcémát okoznak.

A tavaszi nagytakarításhoz szükséges természetes anyagok

Érdemes az ösztrogén hatású háztartási vegyszereket szelektálni és újra elővenni nagymamáink hagyományos tisztítószereit. Az öko tavaszi nagytakarítás anyagait a konyhában találjuk. Az ecet, citrom, szódabikarbóna közismert tisztító szerek, a kukoricaliszt, fekete tea még kevésbé. Itt ezek tisztító szerepéről is olvashatsz.

Természetes tisztítószerek a konyhából

• ecet
• citromsav
• szódabikarbóna
• kukoricaliszt
• fekete tea

Felejtsük el a papírtörlőt és a műanyag szivacsot

A nagymama módszereivel történő tisztításnál nem csak hagyományos anyagokat hanem hagyományos eszközöket használunk. A papírtörlők és műanyag szivacsok terhelik a környezetet, a műanyag szivacs nem könnyen bomlik le. Használj természetes luffa szivacsot (szivacstök belső része). Ez 100 %-ban természetes, könnyen lebomló anyag.

Természetes, takarításhoz használt eszközök

• bolyhos harisnya
• agyonmosott póló
• újságpapír
• pamutkendő

Ezeket mosás után újra használhatjuk.

Tűzhely és edény súrolása

Zöld otthonokban őskorinak számítanak a homok és tenzid tartalmú súrolószerek, amelyek ráadásul össze is karcolják a sima felületet. Természetes súrolószer előállításhoz csupán szódabikarbóna, egy evőkanál citromlé és egy teáskanál kukoricaliszt szükséges. Az alapanyagokat egy üres 2 decis lekváros üvegben összekeverd, majd hagyod megszáradni. Ezzel a természetes súrolóval az égett edényt is karcmentessé, csillogóvá varázsolhatod. Tégy kevés port egy törlőruhára, mártsd langyos vízbe és távolítsd el a szennyeződést. A port toalett tisztítására is használhatjuk.

Fényes padló mosószappannal

A mosószappan valójában nem több mint természetes zsírsav/olaj és káliumsó keveréke. A természetes mosószappan a tisztítandó felületet fénnyel vonja be a szennyeződést a felmosó vízbe oldja. A mosószappant tedd egy felmosó vödörbe, engedj rá meleg vizet, tégy bele egy kis csésze ecetet és 10 csepp citrus olajat.

Tükörcsillogású ablak teával és citrommal

Nem hittem el pedig igaz. Az ablakpucolás elintézhető „hivatalos ablaktisztító folyadék” nélkül tea és citrom segítségével. Talán viccesen hangzik? Pedig nem viccnek szánom. Igaz. A citromos fekete tea az ablak-szennyeződést tökéletesen csíkmentesen eltávolítja. Az ablak nem lesz sem fekete, sem szürke. Készíts 3 filterből fekete teát egy nagyobb kancsóban. Tíz perc múlva szűrd át. Csavarj bele egy egész citromot Öntsd a keveréket 10 liter meleg vízzel együtt vödörbe, majd keverd össze.
Ablakpucoláshoz használj rossz vagy kínai boltokban kapható olcsó nejlon harisnyát. A vékony anyag a finom port is eltávolítja. Az üveget újságpapírral még átpolírozhatod.

Gyönyörködj a csillogó, csíkmentes ablak látványában majd lélegezz nagyokat a friss vegyszermentes levegőn!

Természetes WC fertőtlenítő szúrós klór nélkül

Alapanyagok

• fél csésze citromsav
• fél csésze szódabikarbóna
• 25 csepp illóolaj
• fél csésze kukoricaliszt

Eszközök

• szórófejes flakon
• egy műanyag légmentesen záródó tasak
• öntőforma

Tegyük az alapanyagokat (kivéve az illóolajat) egy tasakba. A keveréket rázd össze. Nyisd ki spricceld 2-3-szor vízzel majd gyúrd meg kézzel a zacskót. A műveletet ismételd 5-7 alkalommal. Ez idő alatt a massza mennyisége megdagad a citromsav és a szódabikarbóna hatására. Adj hozzá még illóolajat, gyurmázd tovább a masszát. Ezután töltsd ki a formát a masszával. Hagyd 1-2 napig száraz helyen állni, míg kiszáradnak. Ezután tedd őket egy jól záródó üvegedénybe. Használatnál helyezz egy kapszulát a vécécsészébe. Hagyd állni míg elkezd pezsegni, majd öblítsd le a vécét.

Milyen zenét hallgatsz takarítás közben hogy jókedved legyen?

Én most ezt hallgattam legalább tízszer! Zaporozsec:MovieStar

 

Hogyan változtass a mióma növekedés megfékezése, a panaszok enyhítése érdekében?

Ebben segítenek neked gyógyszerész szakértőnk által lektorált összeállítások, csak itt! Csak ebben a formában! Mioma Organic Life 2.0.

Táplálkozás, receptek, házi módszerek a hormonegyensúly helyreállítása érdekében: Hormondiéta

 

Forrás:

Naturmedizin Aktuell, Ausgabe vom 29.03.2017 Frühjahrsputz mit alten Hausmittel címmel megjelent cikk alapján
https://www.cosmio.hu/alapanyagok/tenzidek

Többé soha nem kell a vécétisztítással kínlódni, ha ezt a módszert kipróbálod!

életmód
Comments (0)
Add Comment