Mit kell tudni az endometritisről?

az endometritis mit jelent?

Ismerjünk meg  a mióma tüneteivel összekeverhető tüneteket produkáló méhbetegségeket. Ilyen méhbetegség az endometritis amely szintén alhasi fájdalmat, rendellenes hüvelyi vérzést okozhat. Azonban a hasonló tünetek mellett jól elkülöníthető tüneteket is találunk, amelyről az utolsó sorban olvashatsz.

Nézzük meg mi az endometritis? Melyek a tünetei?  Mi az oka?  Hogyan különböztethető meg a mióma-tól? És mit jelentenek az enometritishez hasonló kifejezések mint endometrium vagy endometriózis?

Endometritis méhgyulladást jelent

Az endometritist ne téveszd össze az endometriózissal (fájdalommal, vérzészavarral járó nőgyógyászati betegség) vagy az endometrium (a méh belső felszínét borító nyálkahártya) kifejezésekkel.

Endometritis tünetek

  • alhasi fájdalom
  • hüvelyi vérzés
  • hüvelyváladékozás
  • láz

A méhgyulladás okai

A hirtelen kialakuló endometritis többnyire nőgyógyászati beavatkozásokat követően jelentkezik, ami lehet méhnyálkahártya kaparás (abrasio) , gyermekszülés, különösen császármetszés. A méhbe felhelyezett fogamzásgátló eszközök is okozhatnak fertőzést, de húsz nappal a felhelyezést követően már nem kell ilyesmitől tartani. Endometritist okozhat még a méhnyálkahártya gyulladásos megbetegedése, amelyet a hüvely fertőződése előz meg. Ennek nagyobb a valószínűsége az arra érzékeny hölgyeknél főleg nyáron a szabadvizű strandokon. A krónikus méhgyulladás fokozatosan jön létre. Sokszor szerepet játszik a későbbi kismedencei gyulladásban, amelyet külső fertőzés okoz.

Mit tehetünk?

Az orvos elsősorban a tünetekről fog kérdezni, valamint arról milyen régóta tapasztaljuk őket. A kezelés kiválasztásához fontos tudni, hogy akut vagy krónikus endometritisről van szó. Az orvos tapintással megvizsgálja nyomásra érezhető hasi fájdalmat.  Vérmintát és hüvelykenetet vesz amiből megállapítható, milyen kórokozó áll a fertőzés mögött.

Endometritis kezelése

A méhgyulladást antibiotikummal kezelik. Az orvos több tényező figyelembe vételével dönti el, milyen gyógyszert ír fel. Mindenképpen kérdezzük meg az orvost a felírt gyógyszer mellékhatásairól.

Endometritis esetleírás

40 éves nő évek óta küszködik menstruációs problémával, 15-20 naponta vérzik nagyon erősen és fájdalmasan.  Hüvelyen kívül fájdalmas csomók alakultak ki. Többször volt egészségügyi kaparása az utóbbi években. Antibotikumot és vérzéscsillapítót kapott. A szövettani vizsgálat idült vörhenyes endometritist állapított meg. A rákszűrés eredménye P2. Vajon meddig tarthat ez az állapot? Mi lehet a megoldás?

Elkülönülő tünetek

Mi a különbség endometritis és mióma tünetek között? Az endometritist láz és hüvelyi váladék jelzi. A mióma nem okoz sem lázat, sem pedig hüvelyi folyást, tehát a kettő betegség egymástól jól elkülöníthető.

Endometritis, endometrium, endometriózis

A három nőgyógyászati kifejezés, három különböző dolgot jelent.  Az endometritis tehát méhgyulladás, az endometrium a méhet belülről borító méhnyálkahártya, az endometriózis pedig a méhnyálkahártya kismedencében történő rendellenes elhelyezkedéséből adódó fájdalmas betegséget jelent.

Forrás:

http://sylladys.com/hu/pages/324211
http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/tenyeken-alapulo/ch06s44.html
http://www.informed.hu/betegsegek/betegsegek_reszletesen/ob_gyn/endometriosis/endometritis-40-eves-no-118597.html
http://midwife.reblog.hu/a-mehnyak-es-a-mehtest-gyulladasai
http://hu.winesino.com/conditions-treatments/gynecological-disorders/1015037849.html
http://mednotess.com/hu/pages/1424962
Dr. Sarah Jervis: Women’s Health for Life (A nők egészségkönyve ) A Dorling Kindersley Book www.dk.com London Kiadó: Geopen Könyvkiadó 2010 www.geopen.hu

https://www.intima.hu/intim-magazin/betegsegek/huvelyi-folyasok-feher-folyas-barna-folyas-veres-folyas

 

mióma tüneteknőgyógyászatrendellenes menstruáció
Comments (0)
Add Comment