Étrendi eredetű fejfájások

Egy fejfájás csillapító reklámban a hölgy fejét harkály kopogtatja. A tablettától a kínzó fejfájás egy csapásra megszűnik. A gyógyszerreklámok tüneti kezelésről szólnak, hiszen elnyomják a fájdalmat, a kiváltó ok azonban továbbra is megmarad.

Nőgyógyászati panaszok, mióma kapcsán többször írtunk róla. Mi lehet a panaszok kiváltó oka? Ha az elmúlt heteket nézzük amikor hetente 20-30 fokot ingadozik a hőmérséklet nem csoda ha megfájdul a fejünk.

Az vagy amit megeszel, a problémák gyökere az étrendben rejlik.

Egy korábbi bejegyzésben már írtam a fejfájás kezelésének természetes eszközeiről, amelyeket kipróbálva nekem leginkább a bio vanília vált be.  A fejfájásnak persze számos más oka lehet, amelyekről az interneten rengeteg írást találunk. De nekem legfőképpen Hippokrates szavai maradtak meg a fejemben: „Az vagy amit megeszel. Betegségeink okát az étrendünkben kell keresni.” Ezért utána jártam mi lehet ez egyes fejfájás típusok étrendi oka?
Milyen változtatások szükségesek étrendünkben, hogy a fejfájás megszűnjön?
Az étrendi eredetű fejfájások megoldását a konyhában találjuk. Vizsgáld meg étkezésedet és a gyógyulás érdekében változtass étrendi szokásaidon.

Kapcsolódó bejegyzés: Mióma diéta Ételünk a gyógyszerünk

Hagyd el a fejfájást kiváltó szélsőséges hatású ételeket és italokat. Térj át a kiegyensúlyozó, szelíd hormondiétára.
Figyeljük meg a fej melyik részén jelentkezik és milyen jellegű a fájdalom?

 

A fej első részén jelentkező fájdalom

Meleg időben ez a fájdalom erősebb. A fejfájás oka a szélsőséges hatású, minimális vitamint és ásványi anyagot, de annál több a szervezet számára felesleges adalékanyagot és üres kalóriát tartalmazó ételek fogyasztása. Például olajban sütött ételek, koncentrált édesítő anyagok, méz, édes kekszek, péksütemények, gyógyszerek.
Mit kerülj?
Kerülni kell a szélsőséges ételeket, gyógyszereket, alkoholféléket, mesterséges édesítőket, mézet, cukrot, szőlőcukrot, fagylaltot, jégkrémet, jeges és hűtött italokat, süteményeket, cukrozott gyümölcsleveket, szénsavas üdítőitalokat.

Hogyan enyhítsd?
Készíts tofuból vagy leveles növényekből langyos borogatást és helyezd a fájó területre. Áztathatod a lábad langyos sós vízben. Masszírozd mindkét lábadon a 2. és a 3. lábujjat a gyomor meridián stimulálására.

A fej bal vagy jobb oldalán jelentkező fájdalom

Bal oldal

Kiváltó oka a túl sok egyszerű szénhidrát, a cukros ételek, agyoncukrozott gyümölcslevek, cukrozott üdítők, stimuláló szerek, túlzásba vitt kávé, capuccino, egyes fűszerek. Az olajban gazdag ételek, a diófélék, az ezekből készült vajak erősítik ezt a fajta fájdalmat. Használj kevesebb olajat, zsírt az ételek főzéséhez. Térj át a hidegen sajtolt olajok, az extra szűz olivaolaj vagy kókuszzsír használatához főzésnél is.

Jobb oldal

Kiváltó ok lehet az állati eredetű ételek sós sajtok, vörös húsok, felvágottak, virsli, párizsi, sonkafélék, hurka, kolbász, szalámi, tojás túlzásba vitt fogyasztása.

Hogyan enyhítsd?

A jobb oldalon jelentkező fejfájás kezelése során hagyd el a fenti felsorolásban található ételeket. Használj kevesebb sót. A só legyen természetes. Könnyű és mindig friss, lehetőség szerint vegyszermentes kistermelőnél vásárolt zöldséget, gyümölcsöt vásárolj. Készíts például könnyű gyümölcsökből készített kompótot természetes, alacsony GI-vel rendelkező édesítőkkel (lsd. Mioma Organic Life ajándék) kevés xilittel vagy yaconnal és sok citrommal ízesítve. Készíts langyos bio vanília italt.
Készíts könnyű zöldség levest újhagymával, esetleg könnyű antiösztrogén hatású „testzsíroldó és eltávolító” jégcsapretek italt. Enyhén főtt, gőzölt, könnyű és friss fogásokat készítsünk. Jót tesz a pihenés és a fájdalom helyére helyezett hideg, meleg vízbe áztatott törülközős borogatás.

Émelygéssel kísért migrénes fejfájás

A migrénes fejfájás gyakran jár együtt pszichés, érzelmi stresszel, érzékenységgel, nyugtalansággal, gyakori fáradtsággal, depresszióval. A kezelés során első sorban pihenésre és teljes csendre van szükségünk.

Készíts lágy barna rizst szezám sóval. Használj lúgosító anyagokat, például igyál enyhén citromos, szódabikarbónás vizet vagy japán umeboshi szilvát. Nagyon erős lúgosító gyógyhatásuk van. Ezek az anyagok méregtelenítenek, enyhítik a fejfájást és a hányingert.

Migrénes fejfájás esetén ha már elég volt a csendből hallgass Mozartot és Bachot. Mozart 39. (Esz-dúr) szimfóniája és A-dúr zongoraversenye az étrendi változtatások mellett telitalálat. Kipróbáltam, próbáld ki Te is!

Kapcsolódó bejegyzés: A mióma üzenete A lélek emésztési zavarai

Fájdalom a fej hátsó részén és a nyakon

Hidegebb időben sokkal erősebb ez a fájdalom. Kerüld a sós és állati eredetű ételeket. Fogyassz gőzölt, blansírozott zöld leveles növényeket, gyökérzöldségeket, savanyú káposztával készített ételeket. A káposzta hígítja a besűrűsödött vért, csökkenti a vér ragadósságát.

Fájdalom mélyebben a fejben

A kiváltó ok és étrendi kezelés az előzővel megegyezik.

 

Homloküreg fájdalom, amikor az orr eldugul

A tünet homloküreg gyulladásra utal. Ok a túlzásba vitt zsíros nyákképző tej, édesített yoghurtok, nagyipari készítésű sajtfélék, a fehér lisztből készült péksütemények, tésztafélék, sült fehér lisztes ételek, esetleg a túl sok zab.

Együnk gyógyító barna rizst petrezselyemmel, csalánfőzeléket, natur bio kefirt, frissítő kaukázusi kefírt, lime-ot napi két egész felkarikázott citromot. Készíts friss zöld turmixot, csalán, tyúkhúr, oroszlánfog, mentalevél keverékből. Tégy bele tisztított vizet és egy grapefruitot.

 

Ne hanyagold el a miómát!

Járj rendszeresen nőgyógyászati szűrővizsgálatra és figyeld a növekedés ütemét. Vannak életmódbeli hajlamosító tényezők, amelyek ismeretével, azok kiküszöbölésével Te magad is sokat tehetsz a mióma növekedésének megfékezése érdekében. Erre állítottam össze egy javaslatot. A Mioma Organic Life 2.0 programban olvashatsz róla.

 

Forrás:

http://www.blikk.hu/szolgaltatas/eletmod/fejfajasra-mozart-almatlansagra-bach-a-zene-gyogyit/zg4h0mx

Sebestyén Szilvia: Makrobiotika Az egészséges és harmónikus életért

Dr. Sarah Jervis: A nők egészségkönyve

mióma tünete
Comments (0)
Add Comment