Fizetett menstruációs szabadság?

Stern Magazin 2014 december 11-i Menstruationsurlaub cikke, amelynek fordítását olvasod, a fizetett menstruációs szabadság gondolatával foglalkozik. Kiderül hogy más kultúrákban, Ázsiában vagy Afrikában még mindig mennyire más a hölgyekhez és a menstruációhoz való hozzáállás, mint itt Európában.

Ezekben az országokban a hölgyek boldogok, ha dolgozhatnak. Európán túli országokban a menstruáció még mindig tabu, ami a munkaerőpiacon a hölgyeket hátrányosan érinti. A nyugati kultúra „terméke” a menstruációs szabadság ötletével ellenkezően ezek a hölgyek munkavállalási és oktatási jogaikért harcolnak.

Dr. Gedis Grudzinskas brit szülész-nőgyógyász professzor szerint a hölgyeket három napos fizetett szabadság illetné meg menstruációjuk alatt

Izgalmas ötlet!

De vajon mit szólnának ehhez a munkáltatók?

Ha a férfiaknak is volnának menstruációs panaszaik, réges régen feltalálták volna a menstruáció miatti rosszullétek megszüntetését célzó végérvényes megoldást.

Globalizált világunkban állíthatjuk, a világon minden nő egyforma. A motiváció és munkatermelékenység szempontjából a fizetett menstruációs szabadság megsokszorozná a hölgyek teljesítményüket, állítja Dr Grudzinskas.

A professzor véleménye szerint a munkaadóknak és a férfiaknak jóval több megértést kellene tanúsítania a hölgyek számára a nehéz napokban.

Menstruálsz?

Hangzik a szemrehányó kérdés a férfiaktól, ha a hölgyek épp valami nekik nem tetsző dolgot csinálnak.

 

 

 

Pedig földünk összes zugában élő hölgyet érinti a menstruáció

A menzesz sokaknál semmilyen panaszt nem okoz. A hölgyek másik része viszont a menstruációs panaszok széles skálájától szenved: az enyhe és egészen erős alhasi fájdalomtól, az alhasi görcsökön, fejfájás, mellfeszülésen át, a feszültség, hányinger, puffadás, ödémásodásig. Mindenki más és más. Mióma  endometriózis, adenomiózis esetében pedig a panaszok még súlyosabbak és hosszú ideig elhúzódnak. A hormonháztartás egyensúlyzavara, az ösztrogéndominancia a menstruációs panaszok súlyosbodását idézi elő. Ismerd meg Te is:mióma tünetek ösztrogén dominancia tünetek

Kapcsolódó bejegyzések:Menstruációs panaszok, szelíd gyógymódok I. Menstruációs panaszok, szelíd gyógymódok II. Az erős menstruációt csillapító gyógynövények

A menstruáció nem betegség

A fájdalmas menstruáció a hölgyek egyharmadát érintő  probléma. 20 % és 50 % közötti azoknak a nőknek az aránya, akiknek a menstruáció alatt pihenésre van szüksége. Gondolj bele, a világon minden nő az év összes hónapjában menstruál. A menstruációs napok „technikai bonyolítását” észrevétlenül, diszkréten oldjuk meg.

Férfiakkal együtt

Ma már mindenki számára adott a „menstruációs háttér” a higiénikus toalett, betétek, tamponok, kelyhek, tisztálkodó szerek. Évszázadokkal ezelőtt rongyok szolgáltak a távozó vér felitatására. Ma már fájdalomcsillapítókkal enyhíthetjük a fájdalmat menstruáció alatt.

Megbélyegzés menstruáció miatt?

A menstruáció hátráltatja a hölgyek munkavállalását

A mentruáció bizonyos kultúrákban hátrányt jelent.

Más kultúrákban a fizetett menstruációs szabadság valójában a nők munkaerő piaci esélyeit rontaná. A munkaadók helyében talán mi sem örülnénk ha kevesebb munkáért ugyanannyi fizetést kellene adnunk. További kérdések: hogyan bizonyítaná a nő a menstruációját és rossz közérzetét? Lehúzná a nadrágját?

A helyzet visszaélésekre is okot adhat. Hogyan lehetne mindezt ellenőrizni?

Ázsiai országokban már a XX. század elejétől életbe lépett a „menstruációs szabadság” rendelet. Erre azért volt szükség, mert a munkahelyi mosdókban, higiéniai szempontból borzalmas körülmények uralkodtak. A nők ezt a törvényi előírást azonban egyáltalán nem vették komolyan, hiszen annak örültek ha munkájuk akadt.

A „tisztátlan” nő

A kérdést morális szempontból tovább lehetne boncolgatni. Velünk ellentétben Nepálban és Ruandában a nők azért harcoltak, hogy a lányok a menstruáció ideje alatt iskolába járhassanak.

Bizonyára Grundzinskas professzor is tisztában van vele, hogy más kultúrákban a menstruáló hölgyek nagy részét vallási okok miatti kirekesztés és méltatlan bánásmód éri. Mint minden probléma, ez a kérdés is összetett. Grundziskas professzor elképzelése minden kétséget kizáróan nagyon jóindulatú, azonban a földünkön uralkodó szokások és kultúrák nagyon különbőzőek.

Te mit gondolsz, menstruációdról tájékoztatnád főnöködet?

 

Mióma, ösztrogén dominancia, perimenopauza problémák esetén válaszd a kiváltó okot megszüntető igazi megoldást!

Ebben nyújt segítséget a Mioma Organic Life 2.0 + Hormondiéta Ha kitartó vagy a mióma akár össze is zsugorodhat. Szeretnél tornázni de mindig lekésed a tornát? Válaszd az akár minden nap űzhető online kismedencei Női Egészségtornát! Kattints!

Forrás:

http://www.stern.de/familie/leben/krankheitstage-fuer-die-periode-muss-nicht-sein-2159309.html

http://www.stern.de/panorama/bezahlter-menstruationsurlaub-fuer-frauen-gefordert-2158985.html?utm_source=facebook-fanpage&utm_medium=link&utm_campaign=101214-1100

http://www.dailymail.co.uk/health/article-2857096/Forget-maternity-leave-women-PAID-menstrual-leave-month-men-just-lump-leading-doctor-claims.html

http://www.grudzinskas.co.uk/

Stern Magazin

DailyMail Online

http://www.londonbridgehospital.com/LBH/consultant-det/dr-gedis-grudzinskas/

 

nőgyógyászatrendellenes menstruáció
Comments (0)
Add Comment