Egy eset, eltérő diagnózisok: ezért kérj másodvéleményt

Egy Franciaországban élő magyar hölgy levelét olvashatod. Ebből kiderül miért érdemes mióma esetén több szakembert felkeresni. A szakrendelők felszereltsége, a nőgyógyászati diagnosztikai eszközökben óriási különbségek lehetnek. Ezért előfordulhat hogy a mióma méretét, elhelyezkedését eltérően állapítják meg.

Lehet hogy a Te miómád is férfiökölnyi helyett csupán másfél centis?

Egy Franciaországban élő magyar hölgy levele a mioma.hu olvasóinak

Mióma diagnózis Franciaországban

Múlt héten hétfőn voltam a francia nőgyógyászomnál, és megállapította, hogy 1,4 cm-es a miómám, a tavaly decemberi magyar orvos szerinti 7.5 cm-es, méh tetején lévő „férfiökölnyi” méretű mióma helyett.
A magyar orvos nem nyomtatta ki az ultrahang felvételt, nem írt vérvételi beutalót a citológiai eredményt még meg sem kaptam, de máris zsebre vágott 18 ezer forintot.

Mióma diagnosztika negyven nap eltéréssel Franciaországban és Magyarországon

A két orvos vizsgálata között 40 nap telt el. Magyarországon újabb szakembert kerestem fel. Itthon már a második magyar orvos mondta, hogy a miómám miatt a teljes méhet, petefészkeket el kell távolítani. A petefészkek cisztásak, tumor marker teszt vizsgálat is szükséges, a petefészekrák kizárása miatt.
Ehhez képest a francia orvosom a méh izomzatában az egyik oldalon talált egy kis miómát, de többet nem talált. Nem küldött el tumor marker vizsgálatra és abszolút ellenjavallja a teljes méh és petefészek eltávolítást. A francia orvos szerint a kisebb mióma nem indokolja a sebészi beavatkozást. Franciaországban biztosítva vagyok, nem kell magánrendelésen fizetni. Ha mégis magánorvosi tanácsra volna szükségem, a vizsgálat teljes összegét visszakapom a bankszámlámra. A francia nőgyógyászom és a háziorvosom is tájékoztatott a mióma embolizációról is. Itt az orvosi szakma nem preferálja a „nagy” nőgyógyászati sebészeti beavatkozásokat. A méhmegtartását célzó szelíd gyógymódok után a méheltávolítást a legvégső megoldásnak tekintik.

Illusztráció: tv5monde.com

A magyar és francia szakemberek eltérő diagnózisa közötti lehetséges okok

Vagy annyira rossz a nőgyógyászati ultrahang otthon hogy ekkorát tévednek, vagy direkt tévednek, hogy minél többet műtsenek. Vagy képes voltam tornával, diétával, étrenddel, az életmódom megváltoztatásával 30 nap alatt 6 centit zsugorítani a miómán! Ebben biztosan lehet valami, hiszen most sokkal jobban érzem magam mint tavaly vagy tavaly előtt. Megszűntek a kínzó alhasi görcseim, megszűnt a hasi puffadás és az egyéb kellemetlen tünetek. Ez nagyrészt az állandóan frissített mioma.hu-nak köszönhető, és amit még egyéb helyeken olvastam magyar és francia oldalakon. A mióma kezelő szelíd módszereket kitartóan használom is: természetes progeszteron hatású gyógynövények és étrend, háztartásszervezés „ökológiai üzemmódban”, stresszoldás, relaxáció, NLP, access bars, agykontroll, a test újraprogramozására, bármelyik jó.

Folytatom tovább az életmódváltást!

Húst sokkal kevesebbet eszem és megválogatom a beszerzési forrást. Megbízható helyről származó fitoösztrogén élelmiszereket, szezonális zöldségeket párolva és nyersen, tápanyagban gazdag erdő-mező „gyümölcseit” annál többet. Plusz vitaminokat fogyasztok, sok bio citrom levet iszom, és minden nap tornázom. Áttértem az autóról a gyaloglásra.Nekem bevált.:)))))))) mint írtam sokkal jobb a közérzetem.

Sok erőt és kitartást, jó egészséget kívánok Franciaországból a mioma.hu olvasóknak!

(név, cím a szerkesztőségben)

életmódmióma megelőző életmódnőgyógyászat
Comments (10)
Add Comment
  • Joli

    Kedves Miskolciak elsősorban!Évek óta próbálkozunk a férjemmel összehozni a kisbabát, sajnos sikertelenül, ezért Debrecenbe, az Asszisztált Reprodukciós Centruma lettünk irányítva, ott a Doktor Úr megmondta, hogy amíg ott van a mióma, nem tud mit kezdeni velünk. Olyan kérdésem lenne, hogy aki Miskolcon lakik, vagy környékén, tudna nekem ajánlani orvost, aki vállalná a műtétet? Előre is köszönöm a válaszokat!

    • Anita

      Engem tavaly Decemberben műtőtt Miskolcon mióma miatt Dr. Csabai Tamás megvagyok vele elégedve. De Dr. Vrecenár Lászlót is nagyon dicsérik csak jókat hallottam róluk.

      • Szabina

        Engem Miskocon műtött Kollár Ákos 2018-ban! Semmi gondom nem volt. Most embolizációra készülök Debrecenben Dr. Bohátka Gáborhoz!

    • Adri

      Engem dr. Vrecenár László műtött Miskolcon. Én rá esküszöm. Ügyes, körültekintő. Csak pozitívan tudok róla beszélni!

      • Anna

        Szia! Szerintem én is hasonló cipőben járok, szintén Miskolcon. Azèrt csak fogok, mert mi még nem próbálkozunk babával. Nekem dr Rencsi Márta állapított meg ökölnyi miómát januárban,
        Esmyat szedtem 3hónapig, most úgy néz ki 5 darabra szűkült, 2-4 centisek. Nekem azt mondta, hogy nem garantálja, hogy orvosi beavatkozás nélkül sikerülni fog a baba,de van rá esély.
        Május 4-én dr Gubás Péterhez megyek majd másik véleményért, utána meglátjuk. Nem nagyon akarok műtétet, nincs rá sajnos garancia, hogy nem nő vissza rögtön, vagy a méhfal nem sérül.. de inkább kérek még más orvosi véleményt. Nekem Debrecenben dr Jakab Attilát ajánlották ha műtéten gondolkodnék.

  • Anita

    Sziasztok. Nálatok fordult-e elő, hogy minden orvos más méretű miómát mér (február es augusztus között)?
    Volt, ami ugyanazon nap volt (12 mm, több mint 5 cm). Jelenleg 2-3 db 8-12 mm vagy sok kicsi és egy 3-4 cm, vagy 1-2 kicsi és egy 5+ cm. Ez hogy lehet? Mindegyik tapasztalt, jó nevű orvos.

    • Edina

      Szerintem UH-n nem látják rendesen sajna. Nekem pl mindig ugyanaz a doki mért 1 évig mást. Állítólag függ attól is, milyen szögben kapja el éppen. Egyszer végigmutogatta h pl az egyik képlet lehet egy nagyobb vagy 3-4 kisebb is egymás mellett… Sajnos az a tuti, ha megnézik live, nem tv-n.

      • zsuzsa

        Szia, igazából nem sok minden látszódik UH-n. Nekem MR-en viszonylag jól leírták, de az se volt teljes ahhoz képest, ami a műtét során kiderült. UH-n 1 nagy mióma, aztán MR-en az volt, hogy 1 nagy, 1 közepes, meg több kisebb. Ehhez képest a műtét során 16 db-ot vettek ki. Volt tényleg 1 nagy, 10 centis, volt 3 db 6 centis, 3 db 5 centis, plusz még több 2-3 centis.

        • Andi

          Szia, nekem az elmúlt másfél év során háromszor háromféle eredményt mértek. Alapvetően két miómát mondtak. Múlt hónapban volt a műtétem és a végeredmény összesen 7 db. kiszedett mióma, a legnagyobb passzolt az egyik mért értékhez. Függ az ultrahangos gép minőségétől, meg hogy hol helyezkednek el, vagy takarásban vannak és egynek látják. Szóval igen, van ilyen.

          • Anikó

            Szia! Szerintem a pontos méretet nem lehet meghatározni. Nekem 4 és 6 cm között mérték, mindig más értékkel. Aztán a műtétnél derült ki, hogy sokkal nagyobb, majd a szövettan eredménye az lett, hogy a legnagyobb 12 cm volt.