Mióma műtét utáni rehabilitáció II.rész

Hogyan kezdjük el hasi sebbel újra a mozgást?

Mióma műtét, méheltávolítás után már a kórházban, a műtét napján, de legkésőbb másnap megkezdődik a rehabilitáció. A nővérek rövid sétákra ösztönöznek. Vannak klinikák, ahol a mozgás elkezdését gyógytornász segíti.

Kapcsolódó bejegyzések: Mióma műtéti rehabilitáció I. rész    Hogyan tovább mióma műtét után?   A mióma műtét utáni hat hétről  

Első napokban végezhető gyakorlatok

Fontos tudni: A műtét utáni első napokban minden mozdulat megerőltető és fájdalmas lehet, tehát légy türelmes, adj magadnak időt. Centiméterekben mérhető apró mozgással kezd.

Hanyatt fekvésben végezhető gyakorlatok

Kórházi ágyban, otthon, a szőnyegen végezhető gyakorlatok

  • Ízületek átmozgatása (fejmozgatások, csukló, könyök, boka, térd, kéz és láb ujjainak finom átmozgatása, hajlítása, nyújtása).
  • Nyújtózások karból, lábból, fejtetőből, farokcsontból.
  • Ellentétes kar, láb nyújtása az agyféltekék működésének serkentése és a gerincoszlop kiegyenesítése céljából.
  • Lábak hajlítása, talpra húzás a csípő tehermentesítésével minimális medence billentéssel.
  • Használj a csípő alátámasztására párnát vagy összegöngyölt takarót, törölközőt. Stabil alátámasztásban tudsz majd biztonságosan ellazulni.
Fotó. Unsplash.com / Irina Rudnik

Állva végezhető gyakorlatok

Válassz a lakásban egy sima falat. Állj a faltól 20 cm-re egyenes testtartással. Emeld fel a fejed, húzd ki a vállad. Törekedj a medence függőleges helyzetbe hozására hogy a fájdalom miatti görnyedt testtartás ne rögzüljön.

  • Végezz mindkét karból felfelé nyújtást lassan, fokozatosan bekapcsolva a törzs izmait.
  •  Sétálj 15 percet a lakásban 1-2 óránként.
  • Menj sétálni a szabadba harminc percre naponta egy alkalommal.

 Műtét utáni első két hétben végezhető gyakorlatok

Fenti gyakorlatot kiegészítheted a gerinc óvatos oldalra csavarásával.

Gyakorlat: hanyatt fekvésben a lábakat csípőszélességben a talpakra húzod, térdek legyenek behajlítva. A két térdet összeérinted, finoman mozgatod egyik, majd másik irányba.

Derékfájdalom oldása

A mozdulat lágyan, fokozatosan lazítja a csípő és keresztcsont környéki letapadt izmokat. Kanapéra (komód, asztal, konyhapult) támaszkodva elkezdheted a csípő előre döntését, a csípő billentéseket.

Második hét: térdelő gyakorlatok

A második héten, vagy amikor már erősebbnek és stabilabbnak érezed magad, megpróbálod behozni a földön fekvő és térdelő gyakorlatokat az ízületi átmozgatások, séták és nyújtások mellé.

Óriási szabadság és könnyebbség lesz a gerincoszlopnak, amikor újra leereszkedsz négykézláb helyzetbe. A több nap ágyban töltött idő után jól esik a keményebb felületen fekvés és nyújtás. Itt már próbálkozhatsz oldalt fekvéssel és oldalt fekvő helyzetben a karok nyújtásával (fülek mellett, hosszan).

Négykézláb helyzetből már kísérletezhetsz az egyik láb hátra, majd oldalra nyújtásával. Innen (oldalra nyújtás) a talp előre vezetésével a csípő óvatos, finom kimozgatása is elkezdődik.

Harmadik hét – kísérletezz!

Ahogy gyógyulnak a sebek és csökken a fájdalom,  egyre több mozdulat esik majd jól a sok fekvés után. Szépen lassan elkezdheted ülő helyzetben is a lassú nyújtó mozdulatokat és folytathatod több testhelyzetben az ízületek kimozgatását.

Hasizom újra

Hanyatt fekvésben, talpakra húzott lábbal óvatosan lehet gyakorolni a hasizom zárását, feszítését. Még nincs igazi terhelés, a hasizmot felkészíted az újbóli „használtra”. Nem szabad megemelni a mellkast, fájdalmat okozhat. Óvatosan feszítesz és lazítasz, mintha egy fűzőt húznál össze. (A fűző a hasizom.)

Óvatosság

Negyedik és ötödik hét – kezdj el visszatérni…

Fontos, hogy már a műtét másnapjától kezdve mozogj és gyakorolj. Érezni fogod, hogy hol a határ. Az erőltetés fájdalmat okoz. Napról-napra érzed ahogy gyógyulsz és erősödsz. Sajnos nagyon sok esetben előfordul, hogy 4-6 hét fekvés, rövid séták után a betegek orvosi jóváhagyással sportolni kezdenek. Hat hét azonban legtöbbször nem elegendő, hiszen a belső varratok teljes gyógyulásához akár három hónap is szükséges. A még gyógyulásban lévő nők túlterhelik szervezetüket aminek bevérzés, kiújuló erős fájdalom lesz a következménye.

Hatodik hét – meggyógyultál…

Orvosi értelemben „gyógyult” vagy…de az igazi utazás most kezdődik.
Lehet hogy a petefészkek egészségesek, a hormonok még termelődnek, de menzeszed már nem lesz. Figyelj a belső hangra. Ami lelki szinten meggyógyult, meggyógyult testi szinten is. Egy folyamat végére értél. A ciklusok továbbra is életed részei maradnak, csak más formában. Ha már nincsen, vagy nem érzed a saját ciklusodat, hangolódj össze a Hold ciklusával. Itt a tavasz. Akinek a mentsruációja megszűnik, szervezete tisztulását böjttel segítheti.

Sőtér Sarolta
fekete öves Nia tanár
Pilates oktató, női jin jóga oktató
családállító
soter.sarolta@gmail.com

Kapcsolódó oldalak

Hogyan ismerd fel a mióma tüneteit?  Milyek okok váltják ki a miómát?  Melyek a mióma alternatív gyógymódok?  

A méheltávolításnak lehetnek szövődményei? 

Kapcsolódó termék

Mioma Organic Life 3.0 életmódprogram Hormondiéta receptgyűjteménnyel. Rendeld meg most!

Irodalom

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28757655/

mióma műtétmióma műtét utáni rehabilitációműtét után
Comments (6)
Add Comment
  • Móni

    Sziasztok! Hasi vágásos műtétem volt, akinek hasonló volt azokat kérdezem. Milyen bugyit viseltek, ami nem bántja a heget? Normál pamut bugyival próbálkozom. Ha kicsit magasabbra húzom, nyomja a hasam éjjel. Mit tanácsoltok? Meddig normális hogy duzzadt és fáj az alhasam?

    • Kriszta

      Magas derekú pamut francia bugyi, nekem bevált.

      • xxxx

        Én az első pár héten csípőfazonú bugyit hordtam, aminek lentebb van a gumis része, így nem ért a sebhez. De igazából azóta sem bírom, ha valami (nadrág, szoknya) derékrésze a sebemnél szorít. A vágást egyszerűen ki kell kerülni.

        • ..

          Nekem májusban volt műtétem és még most júliusban is duzzadt a hasam, pedig a seb szépen gyógyult. Valaki már írta, nekem is a csípő szabású bugyi vált be.

        • Ica

          Pepcos tág gumis bugyit vettem. Azt tudom elviselni, majdnem mellig felér, igazi mamis bugyi, de senki nem nézi és nem is érdekel.

          • )))

            Barátnőmtől kaptam szilikonos hegre valò tapaszt, ettől szebben gyògyul, védi a heget, de sajnos nem olcsò.