Terhesség és teherbeesési esélyek mióma mellett

A méh belsejében elhelyezkedő mióma

Sok fiatal nőtől hallani hogy miómája van, de babát szeretne. Mit kell figyelembe venni meglévő mióma és babatervezés esetében?

Várandósság alatt a hormonműködés fokozódik, ennek következtében előfordul, hogy a mióma növekszik. A mióma terhességre gyakorolt hatása a méretétől és elhelyezkedésétől függ. Kérdés hogy a mióma méhűr belseje felé, a hasüreg felé, a méh külső felszínén, vagy a méhfalba ágyazódva növekszik? A miómák a terhesség után kissé összezsugorodnak majd az életmódtól függően a méretük újra növekedésnek indul vagy éppen tovább zsugorodnak.  Az is köztudott, hogy a miómák változó kor után elsorvadnak, visszafejlődnek. 1-2 cm-es kifelé növő mióma mellett könnyen teherbe lehet esni. Nem okoz problémát terhesség alatt. Ha ennél nagyobb és befelé nő a daganat jobb időben megoperálni. (Lásd a Mióma kezelése menüpontot.)

A befelé növő mióma gátolja a teherbeesést, terhesség esetén pedig bevérzéseket, problémás terhességet, vetélést eredményez.  A méh alakjának, belső felszínének torzulásai is akadályozhatják a megtermékenyített petesejt beágyazódását vagy károsíthatják a petevezetők ivarsejttovábbító képességét. A mióma zavarja a méhnyálkahártya vérellátását, így könnyen lehet hogy az anyának kisebb súlyú babája születik.

A terhesség alatti miómák okai

1. A hölgyek későbbi életkorban vállalnak gyermeket.

2. A nőgyógyászati diagnosztikai eszközök korszerűbbek, ezért több esetet, miómát fedeznek fel.

A miómák csoportosan fordulnak elő, akár 4-5 darab is található egymás mellett, ilyenkor a teherbeesés esélye kisebb. Akinek hajlama van a miómára, ott előfordulhat, hogy az eltávolított mióma visszanő. Sőt! Azt mondják, ha egyszer már volt mióma, akkor mindig is lesz. Sokszor előfordul hogy húszas éveiben járó gyermekre vágyó fiatal nőknél több befelé növő miómát találnak. Mióma műtét után érdemes az életmódban is gyökeres változást végrehajtani, a mióma visszanövés hátráltatása érdekében. A vélemények megoszlanak arról, hogy a kisebb méretű miómát, a tervezett terhesség előtt ki kell-e vetetni, vagy nem? Az orvos döntése előtt több tényezőt számításba vesz, például a kismama kora, korábbi betegségei, általános egészségi állapota.

A terhes hölgyek 70 százalékánál a mióma nem okoz problémát

A már bekövetkezett terhességek nagyrészénél nem okoz panaszt a mióma. Ha mégis, ezek a következők:

  • nyomásérzékenység a hasban
  • vizelettartási zavarok (a daganat és a baba miatt nagyobb nyomás keletkezik a hasban, ez nyomja a környező szerveket, a húgyhólyagot)
  • bélmozgási nehézségek
  • fokozódó fáradékonyság
  • terhességi emésztési zavarok, fokozott teltségérzet, nehézség érzése a gyomorban, gyomorégés, gyomorsav túltermelődés, savas felböfögés.

A baba és a mióma küzdenek a helyükért a méhben, előfordul hogy a mióma miatt a magzat elmarad a növekedésben. De már 4-5 cm nagyságú miómákkal is hordtak ki egészséges babákat. A szakirodalom miómákkal kihordott ikerterhességről is beszámol, amelynek végén egészséges normál súlyú babák születtek. Ha sikerül kihordani a babát legalább a 36. hétig, fel kell készülni a szülésre.

Palástfű a terhesség megtartása érdekében

A mióma tünetek enyhítésére ajánlott gyógynövények egyike a „legnőiesebb” gyógynövényként ismert palástfű. A vetélésre, koraszülésre hajlamos nőknél a palástfű segít a terhesség megtartásban, a méhszalagok erősítésében. A terhesség harmadik hónapjától minden hölgynek palástfűteát kellene innia. Egyetemes gyógyhatása van az összes nőgyógyászati panaszra. Egy svájci természetgyógyász állítja, hogy „nőgyógyászati műtétek csaknem kétharmada feleslegessé válna ha idejében és hosszabb ideig alkalmaznák a gyógyfüvet.” Minden altesti gyulladást gyógyít, a mióma visszahúzódását segíti. A palástfűről az erős menstruációt csillapító gyógynövények bejegyzésben is olvashatsz.

Szülés miómával

A mióma-val a méhfal rugalmatlanabb, ezért szülésnél a tágulás, összehúzódás folyamata elhúzódik. A mióma növelheti az idő előtti burokrepedés és lepényleválás kockázatát, amely koraszüléshez vezet. Ha mióma műtét miatt a korábbiakban át lett metszve a méhfal, az orvosok császármetszést javasolnak. Természetes, nem császáros szülésnél, fiatalabb anyukák gyengébb fájástevékenységet, a baba megszületése után erősebb vérzést, lázat, más szövődményeket okozhat. A szülés utáni hormonális változások következtében a mióma zsugorodhat, akár teljesen vissza is fejlődhet.

Szülés vízben

Mivel a víznek van egy nyugtató, lazító hatása, alternatív lehetőség lehet a vízben szülés.  A relaxált nő nem éli meg annyira kellemetlenül a vajúdással kapcsolatos fájdalmakat. A víz felhajtó ereje miatt csökken a vízben a ‘nehézség érzés’. A fertőzések száma nem emelkedik a vízben történő vajúdás közben. Az anya és magzat állapota egy vízálló észlelőrendszeren keresztül folyamatosan ellenőrizhető.

Ez a módszer azonban nagyon gyerekcipőben jár, talán Magyarországon egy-két csúcsklinikát kivéve nincsenek meg a feltételei a vízben szülésnek. Budapesten elsőként a Szent László Kórház Szülészeti, Nőgyógyászati Osztályán nyílt lehetőség vízben szülésre.

Mióma és szülés 36 év felett

Magasabb életkorban testünk veszít rugalmasságából, merevebbé válnak az izmok. Ha a kismamának miómája van és 36 év feletti, a kettő együtt duplájára emeli a méh rugalmatlanságát. A 36 év feletti szüléseknél császármetszést javasolnak.

Hasznos olvasnivaló

 Mi a mióma? Melyek a mióma tünetei? Melyek a mióma kialakulásának okai? Vashiány, vérszegénység kérdései a miómával kapcsolatban. Nőgyógyászok, nőgyógyászat Mióma és meddőség Miért jön létre a méhedben mióma?