Mit együnk húsvétkor? Alternatív javaslatok
A húsvéti étrend ajánlásnál sem tévesztjük szem elől a Hormondiéta javaslatait:
- Az alapanyagok lehetőleg mindenféle ösztrogén dominanciát okozó adalékanyagtól, tartósítószertől mentes legyen, kerüljük a nagyipari élelmiszergazdaság termékeit.
- Kerüljük az állati eredetű fehérjék túlzó bevitelét. A feldolgozott húsokban található mesterséges anyagok…
- Törekvésünk a túlnyomórészt helyben termett zöldségek, gyümölcsök fogyasztása.
- Alacsony GI, vitaminokban ásványi anyagokban gazdag összetett szénhidrátokat, gluténmentes gabonát használunk. 8 ösztrogéndominancia csökkentését meghiúsító táplálkozási tévhit
- Fűszerek napi 3 alkalommal, progeszteron hatású fűszer és gyógynövények fogyasztása naponta háromszor.
Húsvét előtt gondoljuk át az állati eredetű fehérjék mértékletességét, hiszen sokan hiszik, hogy húsvétkor egyenesen abszurd ötlet a tojás és sonka nélküli étrend. Ahogy a Mioma Organic Life-ban olvastátok, az életmód ajánlásokat 80:20, 90:10 % arányban tartsuk be. Hiszen a szélsőséges étrend, egyes ételfajták teljes megvonása nem reális, nem megvalósítható, előbb utóbb „falásrohamokhoz” vezet. Húsvétkor egy-egy szelet sonka, egy-egy tojás elfogyasztása nem jelenti azt hogy itt a “világ vége”.
Ha mégis a húsmentesség mellett döntesz, görgess le az alternatív húsvéti javaslatokhoz.
Mi lehet a húsvéti sonka és tojás alternatívája?
Egészséges húsmentes alternatíva a tofu.
Miért állítjuk hogy a tofu egészséges?
A tofu egy tökéletes fehérje forrás. A szójababból készült élelmiszerek részben nem ajánlottak a Mióma, antiösztrogén diéta követői számára, például a szójatej, szójabab, szójaszósz. De a fermentált szójakészítmények igen. Ezek a tofu, miso, natto.
A fermentálás, más szóval erjesztés során a szójababban található káros anyagok lebomlanak. A fermentáció olyan kémiai folyamat, amelyben enzim hatására szerves anyag bomlik le. Tehát a fermentálás egy olyan tartósítási forma, ami káros adalékok hozzáadása nélkül történik. Nem éri az ételt sem túl magas, sem túl alacsony hő, így a benne lévő vitaminok és enzimek megmaradnak. Elbomlik a szójababban lévő emésztést gátló enzim és minden ízrontó alkotórész. A fermentált élelmiszerek helyreállítják a szervezet sav-bázis egyensúlyát. A fermentált élelmiszerek fogyasztása nem új keletű az egészségtudatos életvitelt folytató nők körében. Gondoljunk az egyik legegészségesebb ételünkre a savanyú káposztára.
Másik példa. A koreaiak egyik nemzeti étele, a kimcsi (2005-ben majdnem kikiáltották a madárinfluenza leghatékonyabb ellenszerének). A kimcsi erjesztéssel tartósított káposzta, retek és egyéb zöldségfélékből álló „szupertáplálék“. Magas a rost, alacsony a kalóriatartalma. Tele van C-, A- és B-vitaminnal, továbbá a bélflórára jótékony hatással lévő baktériumokkal.
Húsvéti tojás tofuból
- 30 dkg tofu
- olivaolaj vagy hidegen sajtolt tökmagolaj
- kurkuma
30 dkg tofut fél centis szeletekre vágunk. A szeleteket vágódeszkára helyezzük egymás mellé, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A leeső részeket eltávolítjuk. A tofukarikákból kisméretű pogácsaszaggatóval kiemeljük a közepét, melyet kurkumás hidegen sajtolt olajban pácolunk egy napig a hűtőszekrényben. Egy nap múlva a sárga tofu korongokat visszahelyezzük a fehér gyűrűk közepébe. Az így elkészített „tojásokat” lapos tányérra helyezzük.
Húsvéti sonka tofuból
- 30 dkg füstölt tofu
- 2 dl extraszűz olivaolaj
- kurkuma
- édes nemes bio paprika
- bazsalikom
- oregano (szurokfű)
- kakukkfű
- csalánmag
- csombor
- fenyőmag
- só
A tofut fél centis vastagságúra felszeleteljük. 2 dl olívaolajba bekeverünk egy mokkáskanálnyi kurkumát, ugyanannyi piros, édes-nemes biopaprikát, mokkáskanálnyi bazsalikom, kakukkfű, csombor, csalánmag, fenyőmag őrleményt, amit néhány napig a hűtőszekrényben érlelünk. Az olajba tehetünk tengeri sót. Ha szépen leülepedett a fűszer, akkor leöntjük róla az olajat. Ha el akarjuk távolítani a lebegő részeket, megszűrhetjük sűrű teaszűrőn. Az ízes olíva olajba helyezzük a füstölt tofu szeleteket, és egy napig pácoljuk. Az olajból kiemelt szeleteket papírtörlőn leitatjuk, egy nagy tányérra ferdén egymásra helyezzük.
Húsvéti tormakrém
- 1-2 szál tormagyökér
- nyílgyökérpor/liszt
- víz
- citromlé
Egy szál tormát megtisztítunk és lereszelünk. 2 dl tisztított vízben feloldunk két mokkáskanálnyi nyílgyökér port és felfőzzük. Amikor kihűlt, akkor hozzákeverjük a „tojás” készítésnél leeső villával összetört tofudarabokat. Adunk hozzá két teáskanálnyi reszelt tormát, valamint egy citrom kifacsart levét. Ha a mártást krémszerűbbé szeretnéd tenni, akkor picit több nyílgyökérlisztet használhatunk. A krémet felkarikázott retekkarikákra tehetjük.
Húsvéti mézes keksz
- 1 kg tönköly vagy Graham liszt
- 2 cm gyömbér
- 50 dkg természetes édesítő (xilt, eritrit, yacon)
- 1 dl virágméz
- 1 citrom
- szódabikarbóna
- zabtej
- mandula a tetejére
Egy kilogramm tönköly/graham lisztet összekeverünk egy evőkanál szódabikarbónával, ugyanennyi reszelt gyömbérrel, egy citrom reszelt héjával. 50 dkg xilitet vízfürdőben hígan folyósra langyosítunk, hozzákeverünk 1 dl sűrű zabtejet, a mézet, majd a liszthez adva alaposan összegyúrjuk. Legalább egy napig pihentetjük hűtőszekrényben. A mézes tésztát lisztezett deszkán fél centiméter vastagságúra nyújtjuk, és különböző formákat szúrunk belőle. A kivágott formákat sütőpapírral bélelt, vagy teflon tepsibe helyezzük. Előmelegített sütőben (110 C-on) 10-12 perc alatt aranysárgára sütjük. Amikor kihűlt széles ecsettel vagy lúdtollal megkenjük propoliszos mézzel, és meghintjük virágporral.
További ötletek hasznos javaslatok a mióma növekedésének megfékezése és a fiatalos megjelenés megőrzése érdekében a Hormondiétában.
Forrás
http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/3483/mennyire-egeszseges-a-szoja
http://herbacio.ezermester.hu/cikk-5662/Vega_kulonlegessegek_husvetra
http://www.zentrum-der-gesundheit.de/ei-ersatz.html?utm_source=newsletter&utm_medium=E-Mail&utm_campaign=ZDG060316&campaign=ZDG060316
https://en.wikipedia.org/wiki/Natt%C5%8D
http://www.biocity.hu/blog/alapanyagok-a-konyhaban-a-nyilgyoker-arrowroot/
https://www.jenreviews.com/kimchi/