Két érdekesség a vas hasznosulásával kapcsolatban

Egyes élelmiszerek a vas felszívódását gátolják. Ezekről már egy korábbi bejegyzésben olvashattál. Más élelmiszerek pedig a vas felszívódását elősegítikVashiányos vérszegénység esetén fontos, hogy jól különítsük el ezeket. Vasban gazdag étrend mellett tehát ne fogyasszuk egyes italféléket, de legalább várjunk velük étkezés után két órát.

Kapcsolódó bejegyzések:Vaspótlás növényi étrenddel I. Hová vezet a rendellenes vérzés?  Vashiány teszt Vérvétel után, vérszegénységre utaló értékek Alhasi fájdalom? Vashiány? Vérszegénység?

1. Az antioxidáns hatású italok hátráltatják a vas felszívódását

A Zürichi Műszaki Egyetem kutatói (ETH Zürich) által közzétett British Journal of Nutrition szakfolyóiratban 1999-ben megjelent publikáció szerint egy csésze kávé, egy csésze fekete tea, egy csésze zöld tea vagy egy csésze gyógynövény tea (100-400 mg polifenol tartalommal) vas felszívódást gátló összetevőket tartalmaz. Ezért ezeket nem célszerű fogyasztani vasban gazdag étkezések mellett.

Antioxidáns hatású italok vas felszívódást gátló hatása vasban gazdag élelmiszerek fogyasztása mellett

A fekete tea a gabona félékben található vas beépülését 94 százalékkal hátráltatja.

menta tea 84 %
vasfű tea 59 %
hársfa tea 52 %
kamilla tea 42 %
kakaó 71 %

Ha a teába friss citromlevet facsarunk a polifenolok vas felszívódást gátló hatását némileg ellensúlyozni tudjuk. 100 mg polifenol esetén legalább 50 mg C vitamin szükséges.

A vas is gátolja az antioxidáns hatású polifenolok egészségünkre gyakorolt jótékony hatását

A vastól eltekintve más szempontok miatt sem célszerű ezeket az italokat étkezés után fogyasztani. A polifenolok vas felszívódását gátló hatása ugyanis fordítva is érvényesül. A vas az antioxidáns hatású polifenolok jótékony hatását nem engedi érvényesülni. Így végeredményben nem járunk jól, hiszen a vas szintünk nem emelkedik,  a polifenolok egészségünkre gyakorolt jótékony tulajdonságait pedig nem élvezhetjük.

 

2. Egyes fűszerek gátolják a vasfelvételt

A polifenolok hatását tanulmányozva a polifenol tartalmú élelmiszerek hatása nem mindig egyértelmű. Például a chili kevesebb polifenolt tartalmaz mint a kurkuma. Egy Thaiföldön végzett kutatás  szerint a magasabb polifenol tartalom ellenére a kurkuma segíti, a chili pedig akadályozza a vas felszívódását. Feltételezésünk szerint a vas és a polifenolok egymásra gyakorolt hatása rendkívül összetett, tehát további kutatások szükségesek a kérdés tisztázása érdekében. Tehát vashiány esetén jobban tesszük, ha chili paprika helyett kurkumát használunk.

Ne hanyagold el a mióma-t!

Járj rendszeresen nőgyógyászati szűrővizsgálatra és figyeld a növekedés ütemét. Életmódbeli hajlamosító tényezők ismeretével, azok kiküszöbölésével Te magad is sokat tehetsz a mióma növekedésének megfékezése érdekében. Több száz nő sikerrel próbálta és bevált. A Mioma Organic Life 2.0 program segítségével a mióma növekedését fékezheted, ha kitartó vagy és jól csinálod a mióma akár össze is zsugorodhat. A mióma panaszok megszűnnek. A műtét előtt adj magadnak még egy esélyt, semmit nem veszíthetsz! Mioma Organic Life 2.0

 

Kapcsolódó bejegyzések: Vérszegénység kezelése házilag Tuti tippek nagymamámtól vashiányos vérszegénység esetén 13 tipp mire ügyelj ha vasat szedsz!

Forrás:

Zentrum der Gesundheit
http://www.nlcafe.hu/eletmod/20101103/keruld_el_az_oxidativ_stresszt/

A vas szerepe, forrásai, felszívódása, hiánya

vashiányvérszegénység
Comments (0)
Add Comment