Megkönnyebbülés vagy katasztrófahelyzet?

Hogyan élik meg a méh elvesztését a hölgyek?

Méheltávolítás olyan mint egy foghúzás?

A méheltávolítás (hysterektómia) orvosi szempontból rutin beavatkozás.  Előfordulnak vélekedések, amikor foghúzáshoz vagy a szürke hályog eltávolításhoz hasonlítják. A méheltávolításnak sokféle „indikációja” vagyis oka van. Sajnos a beavatkozások csupán 10 százalékát végzik a beteg életét veszélyeztető betegségek például méhnyakrák vagy méhtestrák miatt.

A többi esetben az ok a méh jóindulatú daganata a mióma, amely miatt a méheltávolítások 40 százaléka történik. A tipikus okok között szerepel még az endometriózis (a méhnyálkahártya szövetfoszlányai leválnak a méh belsejéről és rendellenes helyeken növekednek tovább pokoli fájdalmat okozva) és az adenomiózis.

A méhet akkor is gyakran eltávolítják ha megmagyarázhatatlan erős menstruációs vérzés vagy kismedencei fájdalom lép fel, sőt a méhelőesést és a méhsüllyedést is ezzel a megoldással „kezelik”. A méh számára a negyvenes évek a legveszélyesebbek.

A méheltávolítás lehet teljes vagy részleges. Illetve lehet hasi és hüvelyi úton történő méheltávolítás. A különbségekről kérd ki kezelőorvosod véleményét.

A méheltávolítás hivatalos nevén hysterektómiát már az ókorban ismerték. Feljegyzések szerint Rómában végezte az első ilyen műtétet Arkhigénész görög orvos körülbelül kr. után 100-ban.

Trauma vagy megkönnyebbülés?

Hogyan viszonyulnak a méheltávolításhoz a hölgyek?

Négy nőtípus

A méheltávolítás megélése, a méheltávolítás lelki utóhatásai egyénenként különbözőek. Hogyan élik meg az egyes hölgyek a helyzetet? Ezek a leggyakoribb viszonyulások a hölgyek részéről.

  • a méheltávolítást katasztrófaként élik meg
  • méheltávolítást megkönnyebbülésként élik meg
  • egyes hölgyek egyszerűen belenyugszanak a helyzetbe, úgy gondolják, ha ez van, ezt kell szeretni
  • a hölgyen többsége a méheltávolítást a nőiség egy része elvesztéseként éli meg

Katasztrófahelyzet

Egy-egy hölgy méhe eltávolítása után állandó levertségre, kimerültségre, depresszióra panaszkodik és azt állítja, méhe elvesztését soha nem fogja kiherevrni.

Méheltávolítást megkönnyebbülésként megélő hölgyek

Sokan remekül érzik magukat méheltávolítás után és azt sajnálják hogy nem vágtak bele korábban.

Belenyugvók

A belenyugvók vagyis a „nem volt más választásom” illetve az „ez van ezt kell szeretni” típusú  hölgyek. Ők úgy vélik, nincs okuk a méheltávolítás utáni ujjongásra, de úgy gondolják nem volt más választásuk, el kellett végezni a műtétet. Nem drámáznak, köszönik jól vannak.

Nőiségét megkérdőjelező nőtipus

Más hölgyek szerint méhük elvesztésével nőiségük szenvedett csorbát, nem érzik többé igazi nőnek magukat, esetleg gyermekeik iránti szeretetük csökkent. Mintha méhük elvesztésével a méhhez kötődő nőiség és nőies érzelmeik csökkentek, illetve megszűntek volna.

Méheltávolítás következményei a Medicalonline cikkében

Az egyik legtekintélyesebb klinika az amerikai Mayo Klinika nőgyógyász professzora LaughlinTommaso (hölgy) nyilatkozata szerint a méheltávolítás a második leggyakoribb nőgyógyászati sebészi beavatkozás és legnagyobb részben jóindulatú elváltozások miatt végzik, abban a hiszemben, hogy hosszú távú kockázata minimális. A cikkben szereplő eredmények tükrében azonban érdemes megfontolni az alternatív, nem-sebészi kezelési lehetőségek alkalmazását a hiszterektómia vezető okai – mióma (fibroid) endometriózis esetén. Bővebben itt: Medicalonline

Natalie Angier

Natalie Angier amerikai fizikus, biológus, a Michigen Egyetemen folytatott tanulmányokat. A The New York Times tudományos újságírójaként 1997-ben Pulitzer díjat kapott.

Méheltávolítás elkerülhető alternatív gyógymódokkal

Járj nőgyógyászati vizsgálatra és figyeld a mióma növekedés ütemét. Tájékozódással sokat tehetsz a mióma növekedés megfékezése, a mióma műtét elkerülése érdekében. Ebben nyújt segítséget a Mioma Organic Life 2.0 + Hormondiéta Ha kitartó vagy a mióma akár össze is zsugorodhat. Szeretnél tornázni de “el vagy havazva” ezért lekésed a tornát? Rendeld meg egy évre a digitális Női Egészségtornát.

Inspiráció

Natalie Angler: A nő intim földrajza – Woman: an Intimate Geography (1999)
https://en.wikipedia.org/wiki/Natalie_Angier
http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/a_hiszterektomia_hosszu_tavu_veszelyei

https://en.wikipedia.org/wiki/Archigenes

https://www.nytimes.com/

https://www.mayoclinic.org/biographies/laughlin-tommaso-shannon-k-m-d/bio-20055257

https://www.pulitzer.org/

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/abdominal-hysterectomy/multimedia/types-of-hysterectomy-surgery/img-20007786

méheltávolítás
Comments (0)
Add Comment