A szója (mint fitoösztrogén) hormonális hatása

Vajon segít enyhíteni a mióma, perimenopauza tüneteit?

A szója nagy mennyiségben tartalmaz fito-ösztrogéneket. A szója anyagának felépítése az ösztrogén női nemi hormonéhoz hasonló. A fitoösztrogének enyhébb hatásúak a szervezet saját ösztrogénjénél. A perimenopauzában álló hölgyeknél a fitoösztrogének a szervezet saját, hatásosabb ösztrogénjével versenyeznek. Amikor azonban a női ösztrogéntermelés csökken, a fitoösztrogének kiegészítő szerepet töltenek be a saját hormon mellett.

Fitoösztrogének szabályozó szerepe

Másként fogalmazva, amikor a női szervezetben túl sok a biológiai ösztrogén, akkor a fitoösztrogének csökkentik a terhelést, amikor pedig túl kevés, „besegítenek”. (Forrás: Dr. A. Duke botanikus: Gyógynövénypatika)

Egy csésze szójabab 300 mg izoflavont tartalmaz, amely az egyik legfontosabb fitoösztrogén. Vizsgálatok bizonyítják, hogy azok a hölgyek, akik rendszeresen esznek szóját ritkábban szenvednek a perimenopauza panaszoktól (hangulatingadozás, depresszió, izzadás, hőhullámok, hüvelyi szárazság). A Tudatos Vásárló cikkéből azonban kiderül, a vizsgálati eredmények nem megbízhatóak.
Perimenopauza tünetek ritkábban fordulnak elő vegetáriánus társadalmakban és legritkább azoknál a népcsoportoknál amelyek tagjai sok hüvelyest, bab, borsófélét (feketebab, tarkabab, mungóbab, szójabab) fogyasztanak.

A szója 9 élettani hatása

Több a rossz, mint a jó tulajdonsága.

A szójabab hüvelyes növény, energia és rosttartalma magas. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) mégsem a hüvelyesek, hanem az olajos magvak közé sorolja.

  • A szója fehérjetartalma az egyik legmagasabb a növények között, 34-42 százalék, tehát fontos növényi fehérjeforrásnak számít.
  • Nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot, E-vitamint, karotint, B1, B2, B6 vitamint.
  • Viszont alacsony a vastartalma, emiatt nem pótolja a húsfogyasztást.
  • Védi a szív és érrendszert.
  • Többféle „antivitamint” tartalmaz, amelyek akadályozzák a tápanyagok felszívódását. Hasnyálmirigy betegeknek, pajzsmirigy betegeknek, vérszegényeknek nem ajánlott.
  • A szója hátráltatja a kalcium felszívódását, így nem véd a csontritkulás ellen, ezzel a D-vitamin hiány súlyosbodását idézheti elő.
  • Savas kémhatást hoz létre a szervezetben.
  • Több helyen rákkeltő hatásáról írnak, mivel az ösztrogénszintet emeli, a progeszteronszintet pedig csökkenti.
  • A szója gázképződést, haspuffadást idéz elő.

Szójánál, pont úgy ahogy a tejtermékeknél, a fermentált változat számít egészségesnek.
A szójabab fermentálása után a káros hatás megszűnik. A fermentált szójatermékeket egészségesnek minősítik például: tempeh, miso, natto.

A szója nagy mennyiségben tartalmaz fito-ösztrogéneket. A fitoösztrogének kiegészítő szerepet töltenek be a saját hormon mellett. Mivel élelmiszereinkben E322 szójalecitin formában csaknem mindenhol találkozunk vele, a plusz szójatermékek fogyasztását jobb mellőzni. Fotó: mein-schöner-garten.de

A szójalecitin (E322) szinte minden feldolgozott élelmiszerünkben megtalálható

Mivel a szója az egyik legszélesebb körben használt élelmiszeripari adalékanyag, tudtunkon kívül, naponta akár több alkalommal is fogyaszthatjuk. “Egészséges” italokban, bolti gabonatejekben, felvágottakban, húspótlókban, sajtokban, édességben, babatápszerben, pékáruban, kenyérben, gabonapelyhekben, szinte minden élelmiszerünkben megtalálható E322 jelzéssel szójalecitin formában.

Kapcsolódó bejegyzés: E-számos bioélelmiszerek  Bolti vagy házi gabonatejek?  Bizonytalan hatású ösztrogén dominanciát kiváltó vegyszerek

A szója hatásáról kevés és ellentmondásos információkat találunk, nem állnak rendelkezésre hosszú távú hatástanulmányok. Kapcsolódó kutatások jelenleg is több kontinensen folynak.

Összegzés: ajánljuk-e a szójatermékek fogyasztását mióma, ösztrogén dominancia, perimenopauza tünetek esetén?

A szója több forrás egybe hangzó véleménye szerint emeli a szervezet ösztrogénszintjét, ez pedig kedvez a daganatok kialakulásának. A perimenopauza tünetek enyhítésében sem egyértelmű a hatása.

A szójatermékek (szójatej, szójaszósz, szójaolaj) plusz bevitelét mellőzzük, ezalól kivételt jelentenek a fermentált szójatermékek. A perimenopauza tüneteit enyhítsd gyógynövényekkel, táplálkozz a hormondiéta szerint, tartózkodj minél többet a szabadban és tornázz minden nap.

Dr. James A Duke (1929 – 2017)

Amerikai botanikus. Doktori címét az Észak-Karolina Egyetemen szerezte 1961-ben. Számos természetgyógyászati publikáció és mai napig az egyik legelismertebb Gyógynövény-enciklopédia szerzője. A Zöld Patika címmel megjelent könyve az Egyesült Államokban 1997-ben az év bestsellere lett.

Forrás:

Dr. James A Duke: Gyógynövénypatika/Green Pharmacy 1997-2006

https://www.regikonyvek.hu/kiadas/gyogynovenypatika-2006-reader-s-digest

https://en.wikipedia.org/wiki/James_A._Duke

https://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/3483/mennyire-egeszseges-a-szoja

https://tudatosvasarlo.hu/tobb-kart-okoz-mint-hasznot-szoja-i/

https://tudatosvasarlo.hu/tobb-kart-okoz-mint-hasznot-szoja-ii/

https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/20551/szojafogyasztas-pro-es-kontra

http://www.tenyek-tevhitek.hu/szoja-felejtsuk-el-vegleg.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%B3jabab

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4270274/

https://www.ernaehrungs-umschau.de/fileadmin/Ernaehrungs-Umschau/pdfs/pdf_2019/03_19/EU03_2019_M160-M169.pdf

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89lelmez%C3%A9s%C3%BCgyi_%C3%A9s_Mez%C5%91gazdas%C3%A1gi_Vil%C3%A1gszervezet

http://www.fao.org/home/en/

http://rubyyee.com/2015/02/not-soy-good-after-all/ 

Soja: gesund oder ungesund?

életmódfitoösztrogénekmióma kezelés természetesentermészetes eszközök a mióma panaszok mérséklésében
Comments (0)
Add Comment