Hormontartalmú méhen belüli eszköz (spirál) tapasztalat

A hölgyek különböző gyógymódokra másképpen reagálnak. Van akinek a mióma gyógyszer, van akinek a hormontartalmú spirál, és olyan is akad akinek a gyógyteák valamelyike vagy a hormondiéta csökkenti a tüneteket. És van olyan is, aki úgy érzi belevág a műtétbe.

Barbara több hét információgyűjtés után a hormontartalmú spirál kipróbálása mellett döntött.

Barbara miért a hormontartalmú spirál mellett döntött? Információgyűjtésének állomásait megosztotta a közösséggel. Barbara története a miómáról, a 10 éve tartó erős menstruációs vérzésről, vérszegénységről, pajzsmirigy alulműködésről.

Sziasztok!

Gondoltam írok nektek az elmúlt hónapok eseményeiről, mivel itt olvastam először a Mirenáról. 38  éves vagyok, kétszer szültem. Erős, darabos vérzéssel már legalább 10 éve küzdök. Három éve ultrahangon állapították meg hogy a méhem „mióma típusú”.  Korábban sosem hallottam erről. Azt mondták ez annyit jelent, hogy a méh nagyobb a normálisnál , a szerkezete fel van lazulva és körte helyett  kerek formát öltött. 

Egy év alatt több mióma 3-6 mm-ről 12 mm-re növekedett

Két éve jelentek meg az első 3-6 milliméteres miómák, több is egyszerre.
A szakrendelőben azt a tanácsot kaptam,  hogy nem kell foglalkozni vele. Tavaly már 12 milliméteres volt a legkisebb. Nem tudom hogy a miómával összefügg vagy nem, de évek óta  súlyos vérszegény vagyok . Többször kaptam vénás vasat. Nemrég olvastam itt a Mirena spirálról. Ezután alaposan utánaolvastam még több  internetes oldalon, beleértve a külföldi fórumokat is.

Miért döntöttem a Mirena mellett?

Vegyes tapasztalatokról olvastam, de végül egy klinikai statisztikai adat meggyőzött , amelyben az állt, hogy nagyobb eséllyel fog beválni, mint nem.
Amikor rákérdeztem a nőgyógyászomnál a hormonspirálra,  próbált lebeszélni. A hagyományos spirál kockázatairól kaptam tájékoztatást. (A méh steril gyulladásáról beszélt.  Az jött át az egészről, hogy az orvosomnak fogalma sincs hogyan működik a Mirena .) Ekkor döntöttem,  nem veszíthetek semmit, kipróbálom.
Szülni már nem tervezek, szóval elegem van a havi kivérzésekből.

Célom az erős menstruációs vérzés mennyiségének csökkentése, és hogy a miómák ne növekedjenek tovább.

Az autoimmun eredetű pajzsmirigy alulműködésem miatt  sokszor vagyok fàradt és gyenge.
A Mirenát július 20-án tették fel. Azóta (60 nap) nem volt erős a vérzésem.  Egy darab tisztasági betét vagy maximum egy normál betét amit használnom kell. Bár még elég össze-vissza  pecsételő barnás vérzést tapasztalok,  megnyugtat a tudat, hogy a MIRENA használati utasítása szerint egy éven alatt ritkulni fognak.
A miómák mérete nem változott.  Amikor rákérdeztem az ultrahangon, mi van a miómákkal, azt a választ kaptam „megvannak, de nem kell velük foglalkozni”. Azt tervezem, hogy a tavaszi nőgyógyászati kontrollon pontosan megmérik és kisebbek lesznek. Tavasszal kell mennem a szokásos nyolc havonta esedékes kontrollra. Remélem a miómák lassan el fognak tűnni a méhemből, és nem nőnek tovább. Gondoltam elmesélem a történetem, hátha más tanul valamit az esetemből. 

Barbara

Ha szeretnéd felvenni a kapcsolatot Barbarával írj az info@mioma.hu e-mail címre.

Információk külföldről a Mirenáról

Welcome

http://www.erdbeerlounge.de/liebe/sex/verhuetung/mirena/

http://www.br.de/radio/bayern2/sendungen/radiofeature/verhuetung-hormonspirale-mirena-100.html

http://www.spiegel.de/gesundheit/diagnose/bayer-hormonspiralen-mirena-jaydess-kyleena-psychisch-krank-durch-verhuetung-a-1150451.html

https://www.huffingtonpost.com/entry/kyleena-iud_us_57e1ba2fe4b08d73b82e31fe

https://www.rxlist.com/mirena-drug.htm

https://www.buzzfeed.com/carolinekee/you-still-can-get-pregnant-with-an-iud?utm_term=.nnEOZ2nmP#.in8XrVqEK

Erfahrungsbericht zum Verhütungsmittel Hormonspirale „Mirena“

https://www.meamedica.com/birth-control-other/mirena

 

Ne hanyagold el a miómát!

Később kellemetlen panaszokat okozhat. Járj félévente nőgyógyászati szűrővizsgálatra, figyeld a növekedés ütemét. Életmód hajlamosító tényezők ismeretével, tájékozódással Te magad is sokat tehetsz a mióma növekedésének megfékezése, a kellemetlen tünetek elkerülése érdekében. A Hormondiéta és/vagy Mioma Organic Life 2.0  segítségével a mióma inaktívvá válhat. Ha kitartó vagy és jól csinálod a mióma akár össze is zsugorodhat. A mióma panaszok gyakran teljesen megszűnnek. Műtét előtt adj magadnak még egy esélyt, semmit nem veszíthetsz!

nőgyógyászatrendellenes vérzésvérszegénység
Comments (2)
Add Comment
  • -

    Sziasztok! Érdeklődöm, van esetleg valaki aki hyperplasiaval nem vállalta sem a Mirénát, sem pedig a fogamzásgátlót? 34 vagyok, 10 éven át kellett fogamzásgátlót szedtem, mivel magától nem múlt el a menstruációm. Sokat híztam, fájt a fejem és depressziós lettem. Végül abbahagytam. Majd hormonkezelést kaptam, mert a vérzészavar nyilván újra előjött. Rosszul viselem a hormonokat, szédülök, nehéz a fejem. Ha nem szedek semmit akkor többnyire jól vagyok. Cserébe ha megjön akkor szó szerint nem áll el a vérzésem. Csak vérzek és vérzek. Viszont az utolsó két menstruációm hatvan napra jött meg. Nagyon erős és darabos volt, Nyolc nap után magától elmúlt. Örültem, hogy végre képes elmúlni magától a menstruációm, de nem tudom mennyire örülhetek hosszú távon. Orvosom hormonos spirált javasol. Beleástam magam a témába korábban, teljesen más okból, de nem győzött meg. Nem érzem, hogy garancia lenne. Hallottam már mindenfélét, súlyos betegséget is a spiráltól. Mit tennétek a helyemben?

    • .

      Szia, sajnos én nem túl jó tapasztalatról tudok beszámolni. Épp műtétre várok. Orvosom négy évig nem vette le a spirált, így lett egy 5 cm-es miómám. A küret eredménye is rossz lett. Két hét múlva dől el, milyen műtét lesz.