Édesítőszerek hatása a miómára

Használj minimális cukrot!

A gyorsan felszívódó szénhidrátok, mint a cukor elősegítik a káros hormonok termelődését, amelyek hozzájárulnak a jóindulatú daganatok, a mióma kialakulásához. A mióma kialakulásának egyik oka a rossz anyagcsere, a káros ösztrogének szervezetedben való felhalmozódása.

A cukor káros hatásáról itt is olvashatsz. A német cikk szerint a cukorfogyasztás, hormonális problémákhoz és menstruációs zavarokhoz vezethet.

Olvasd el a korábbi bejegyzéseket, érdekelhet: mi okozza a hormonműködés zavarát?  Méhmegtartó mióma műtét.


A finomított cukor gyulladást és hormonális betegségeket okoz, továbbá fogszuvasodáshoz, elhízáshoz vezethet. A cukor növeli az inzulin kiáramlást és emeli a prolaktin szintet. Az édesített élelmiszerek összetevőiként sokféle néven szerepelhetnek a cukortartalmú anyagok például: fruktóz, dextróz, maltóz, szirupok vagy szacharóz. Minél kevesebbet fogyassz a következő élelmiszerekből.  (A méz miómával, hormonproblémákkal küzdő nőknek csak korlátozott mennyiségben ajánlott, magas szénhidráttartalma miatt.)

  • Cukrozott sütemények, tészták, kekszek
  • Magas cukortartalmú lekvárok, dzsemek, befőttek
  • Cukrozott üdítőitalok
  • Szörpök, cukrozott gyümölcslevek
  • Energiaitalok
  • Csokoládé

 

 A „light”, „wellness” és „cukormentes” felirattal ellátott anyagokat kerüld!

A mesterséges édesítőszereket, cukorpótlókat és az azokat tartalmazó „light”, „wellness”, „cukormentes” felirattal ellátott „műélelmiszereket” szintén

Az aszpartám szintetikus édesítőszer, hosszú távon károsíthatja a hormonrendszeredet.

érdemes a hormonrendszered egészsége és a mióma gyógyítása  érdekében kerülnöd. A gyakran használt szintetikus édesítőszereket a ciklamát. (E 952), szacharin (E 954)  aszpartám (E-951) aceszulfám-K szintén érdemes mellőzni, hiszen a szervezeted méregtelenítő rendszerét terheli, xenoösztrogéneknek minősülnek.

Mit használj helyettük a mióma gyógyítása érdekében?

Válassz inkább természetes édesítőszereket, mint például a stívia, nyírfacukor, agave szirup, vagy eritritol.

A fenti tiltólistán olvashattad hogy cukor, mesterséges édesítőszerek és méz fogyasztása mióma esetén nem ajánlott. Vannak azonban olyan természetes alapanyagú édesítők, amelyek amellett hogy nem rombolják a hormonrendszeredet egészségesek, a fogaidat is védik, és még nyomelemeket is tartalmaznak.

 

Xilit

Alacsony a kalóriatartalma (40%-kal kevesebb, mint a cukoré) és nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, ezáltal nem vagy utána állandóan továbbra is éhes. Leggyakrabban kukoricarostból vagy nyírfakéregből állítják elő. Serkenti az anyagcserét. Tulajdonságaiban hasonló a cukorhoz, lehet vele sütni, főzni, egyedül élesztős tészták elkészítéséhez nem tudod használni.

Mindemellett nem rombolja a fogaidat. Szerkezete révén nem tudják a szájban található baktériumok savvá alakítani. Sőt, állítólag fogmosás után használva – a legújabb kutatások szerint – erősíti a fogzománcot, és megszüntetni a kisebb kezdődő szuvasodást is. A Xilit képes a fül-, homlok- és arcüreggyulladásért felelős baktériumok megtelepedését gátolni, így azok nem tudnak légúti betegségre utaló tüneteket okozni.

Egyre több formában juthatsz a xilithez, a zacskós kiszerelés mellett gyártanak belőle rágógumit, fogkrémet és orrsprayt is. Az egyetlen dolog, amire figyelned kell, hogy hirtelen nagyobb mennyiségű használat esetén hasmenést okozhat.

Glikémiás indexe mindössze 7 (ez a kristálycukor estében 68).

 

Stevia

A hivatalos nevén „Stevia Rebaudiana Bertoni” növény Paraguayban és Brazíliában őshonos. A növényt számos alakban feldolgozva hozzák forgalomba, kapható őrlemény, por, kivonat, csepp, tabletta formában. Természetes, édesítőereje háromszázszorosa a cukornak. A vércukorszintet egyensúlyban tartja, serkenti a máj és a hasnyálmirigy működését, elősegíti az anyagcserét és méregtelenítést. A steviat gombaölő tulajdonsága miatt, külsőleg is használják,  gombák, aknék és egyéb bőrproblémák kezelésére. Emellett erős gyulladáscsökkentő és csökkenti a magas vérnyomást,  segít az ínygyulladás leküzdésében is. Sütésre, főzésre egyaránt alkalmas, íze nem változik meg, de kenyérkészítésnél lassabban jön fel a tészta. Japán  ma a világ legnagyobb stevia fogyasztója. Korábban lehetett hallani olyan híreket az amerikai cukormaffiáról, ami betiltotta, de már mindenki számára elérhető. Számomra a stevia-nak erős mellékíze van, de ízlések és pofonok.

Stevia glikémiás indexe:1O  Kalória:O

 

Agavé szirup

Édesebb íze van mint a méznek, nekem olyan mintha egy tömény vattacukorba harapnék.  Az állaga szörpszerű. Az agavé szirupot egy trópusi kaktuszból az agave-ból nyerik. Ez a kaktusz fajta eredetileg az amerikai kontinensről Mexikóból származik. A 17. századtól megtalálható a Földközi-tenger partvidékein is. Ennek a növénynek a nedvét koncentrálják, így készül az agavé szirup. A növény szárát használják a szirup előállítására. Akkor jó, ha a növény korosabb, hosszú a szára, több édes nedvet tartalmaz. Tehát valóban természetes dologról van szó. Mivel rettentő édes, nem kell belőle sok az ételek elkészítéséhez. Könnyen feloldódik, nincs kellemetlen mellékíze tehát kellemes a felhasználása.

Kalóriatartalma 300 kcal/100 g, de mivel nagyon kevés kell belőle, eloszlik a  kalóriatartalom. A hagyományos cukornak 400 kcal/100 g az energiatartalma. Láthatjuk, hogy alacsonyabb az energiatartalma, ráadásul adagban is kevesebbet kell használni belőle. A fruktóz tartalmának köszönhetően glikémiás indexe jóval alacsonyabb, mint a cukoré. A vércukor szint így nem fog nagyon megemelkedni, majd leesni, tehát nem ingadozik. Nagy mennyiségben azért ne használd energia-és szénhidráttartalma miatt, de egy keveset beletehetsz az ételek édesítéséhez. 100 gr szénhidráttartalma 70 gramm.

Az agavé szirup glikémiás indexe 30 körüli. Kalória:400 kcal/100 gr.

 

Eritritol

Természetes úton képződő cukoralkohol, amelyet a cukor erjesztésével állítanak elő, a joghurtkészítéshez hasonló folyamattal. A cukornál mintegy 30%-kal kevésbé édes, de grammonként mindössze 0,2 kalória van benne, amely gyakorlatilag nullának tekinthető. Egészségügyi előnye, hogy a legnagyobb része felszívódik a vékonybélben, csak nagyon minimális mennyiség kerül a vastagbélbe, így nem okoz bélproblémákat. Kutatások szerint a felszívódott mennyiségnek több mint 90%-a változatlan formában távozik a szervezetből a vizelettel együtt 24 órán belül. Szinte  semmi nem marad belőle a szervezetedben, biztonságos. Utóíze minimális, csak az ízekre, aromákra érzékenyek éreznek valami kis utóízt a fogyasztása során. Ételbe, italba kiválóan használható.

Glikémiás index:O, Kalória: O

Maltit

A maltit kukoricakeményítő alapú természetes édesítőszer. Kíméli a fogakat, 40%-kal kevesebb a kalóriaértéke, mint a cukornak. Ideális kalóriaszegény készítmények édesítésére.  A tiszta maltit hasznosításához az emberi anyagcsere nem igényel inzulint. A vízben oldódó maltitnak tisztán édes íze van, amely jól harmonizál más cukorhelyettesítőkkel és édesítőszerekkel. Mivel a levegőből magához vonzza a vizet, gátolja az élelmiszerek kiszáradását. Édes volta ellenére ez a cukorhelyettesítő nem okoz fogszuvasodást.

Lassan szívódik fel, a vércukorszintet csak kismértékben emeli. Kedvező glikémiás indexe alapján ideális édesítőszernek mondható (nem csak cukorbetegek számára). Használata veszélytelen, káros hatása nem ismert.

Glikémiás index: kb. 25. Kalória értéke:3

 

Klikkelj további hasznos mióma információkért:

Mióma tünetei Mióma kialakulásának okai Mióma kezelése természetes úton  Mióma kezelése orvosi segítség  Hasznos tények…, amelyeket érdemes tudnod!  Miómafőoldal  Mióma történetek

 

Iratkozz fel a Mióma Blogértesítőre!

Rendszeresen frissülő információt kapsz a betegség kialakulásának hátteréről. Választ kapsz arra a kérdésedre, milyen lehetőségeid vannak a panaszaid enyhítésére természetes módon? Mit kerülj az életmódodban annak érdekében, hogy visszanyerd a mióma előtti életminőséged? Hogyan tudod elkerülni a mióma műtétet?

Tarts velem!

 

életmódtermészetes eszközök a mióma panaszok mérséklésében
Comments (0)
Add Comment