A fitoösztrogének (lignánok) szerepe a Hormondiétában

Az európai nők 80 %-a szenved a változó kor bekövetkezése előtti hormoningadozások, ösztrogén dominancia, mióma tünetektől. A következmény életminőség romlás, amely egyre korábban jelenik meg. Bizonyos esetekben már a 30-as évektől, másoknál csak 40 éven túl jelentkezik.

Ázsiában fordított az arány 

Az ázsiai nők 80 százalékánál nem okoz panaszt a változókor, 20 százaléknál igen. Kínában a nők 18 százaléka jelez tüneteket. Forrás: http://drgalikagnes.hu/fitoosztrogenek_alkalmazasa_a_gyogyitasban.html

A miómát, vérzészavarokat hírből ismerik. A nyugati nőknél 80 % arányban hormonális és nőgyógyászati problémák jelentkeznek, 20 % arányban pedig nem.

Ázsia nők 80 % : 20 %

Nyugati nők 20 %: 80 %

Mi lehet az ok?

A fitoösztrogének két nagy csoportja az isoflavonoidok és lignánok. Az ösztrogénfüggő daganatok kezelésében a lignánok fontos szerepet töltenek be. A növényi ösztrogének más néven fitoösztrogének nem szteroid szerkezetű vegyületek. (Forrás:http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2010-0008_farma/3/3_2/321harom211.scorml)

A fitoösztrogének hatása hasonló a női nemi hormonokéhoz. Az ösztradiol segítségével kapcsolódni tudnak a sejtek ösztrogén receptorához. A fitoösztrogének nincsenek hatással a vér ösztrogénszintjére, de ha ezekhez a receptorokhoz kapcsolódnak, az ösztrogénhez hasonló hatást váltanak ki, ha alacsony ennek a hormonnak a szintje. Ha viszont magas ez a szint, akkor antiösztrogén hatás keletkezik. Olvass erről többet itt: http://drgalikagnes.hu/

Kapcsolódó bejegyzések:

Miért jók a fitoösztrogének? Xenoösztrogének és hormonok I. Xenoösztrogének a káros hormonok II. és  Az ösztrogén szerepe a mióma kialakulásában

Lignánok jelentősége

A lignánok szelíd hatású fitoösztrogének. A szintetikus ösztrogén hatású vegyületek daganat előidéző hatását blokkolják. Kutatások bizonyítják, hogy a lignánok akadályozzák az ösztrogénfüggő daganatok kialakulását, csökkentik a menstruációs panaszokat, gyulladásokat, fájdalmakat.

Az emberi táplálékban a lignánok legfőbb forrásai az olajos magvak, bogyós gyümölcsök, hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonafélék. (Lampe és munkatársai 2006). Egyes élelmiszerek lignán tartalma változó. 100 grammonként 370.000 mikrogramm, 21.400 mikrogramm vagy 6.510 mikrogramm is lehet. Más gabonafélék csupán 50-400 mikrogramm lignánt tartalmaznak. A vörösbor is tartalmaz lignán vegyületet, 760-1378 mikrogramm/liter közötti mennyiségben.

A lignánt tartalmazó élelmiszerek további előnye, hogy a szervezetből 28 és 48 óra alatt lebomlanak, kiürülnek.

Nyugati és Távol-Keleti kultúra étkezési szokásainak különbségei

Az ázsiai nők nemcsak a fitoösztrogének és lignánokban gazdag táplálkozásnak köszönhetik a mióma és más ösztrogénfüggő daganatok alacsony számát. A nyugati kultúra étkezési szokásait a Távol-Keletivel összehasonlítva látjuk, hogy az utóbbi jóval kevesebb állati eredetű fehérjét tartalmaz.

Forrás:

http://www.zentrum-der-gesundheit.de/lignane-ia.html?et_cid=30&et_lid=32&et_sub=ZDG020815&campaign=ZDG020815

https://www.ugb.de/phytooestrogene/phytooestrogene-in-lebensmittel/

http://phd.semmelweis.hu/mwp/phd_live/vedes/export/sedlakeva.d.pdf

http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2010-0008_farma/3/3_2/321harom211.scorml

https://drtihanyi.com/betegsegek/emesztes/a-lenmag-egeszsegre-gyakorolt-hatasa-10-pontban

http://drgalikagnes.hu/fitoosztrogenek_alkalmazasa_a_gyogyitasban.html

fitoösztrogének
Comments (0)
Add Comment