Hol húzódik a határ normális és rendellenes menstruáció között?

Hogyan állapítsuk meg mi számít normális illetve rendellenes menstruációnak?

Mióma miatti rendellenes vérzés

A mióma tünetek egyike az elhúzódó és erős menstruációs vérzés, gyakran alvadt vérdarabok megjelenésével. Évek óta gondolkodom, hogyan lehet meghatározni a rendellenes vérzés fogalmát és hogyan lehetséges meghúzni a határt egészséges és rendellenes menstruáció között.

Erős menstruációs vérzésnél tampon és betét használata akár egyszerre is szükséges lehet.
Főleg a vérzés mennyiségével kapcsolatban nem tudtam megállapítani hol húzódik a határ az egészséges menstruációs és betegség okozta vérzés között. Az világos, hogy a hét napnál hosszabb ideig tartó vérzés nem normális dolog. Már azt is tudom hogy az erős vérzés maximum egy napig tarthat, nem 2-3 napig.
A 35-53 év közötti hölgyek körülbelül egynegyede szenved a túl erős vérzés kellemetlen következményeitől. 

Vérzés gyakorisága

A menstruációs ciklus 25 és 30 nap közötti. Tehát ennyi idő telik el normális esetben két vérzés között. Kevesen tudják, hogy 35 éves kortól kezdődően a menstruációs ciklus időtartama 28 napról akár 24 vagy még kevesebb napra rövidülhet. Tehát alaphelyzetben az életkor emelkedésével a menstruációs ciklus hossza, a két menzesz közötti napok száma rövidülhet.

Mennyiség

Az alhasi fájdalom és erős vérzés rendellenességre figyelmeztetnek

Meg kell figyelni a menstruáció időtartamát.

Mennyi ideig tart a menzesz? Öt nap? Hét nap? Kilenc nap?

Mennyi és milyen tampont kell használnod naponta?

Mennyi betétet használsz el naponta?

Tamponra és betétet egyszerre is használsz?

Ha intimkelyhet használsz, az XL méretű, 50 ml űrtartalmú?

Menzesz idején milyen sűrűn jársz mosdóba? 1-2-3-4 óránként? Betegséget jeleznek a csirkemájhoz hasonlító alvadt vérdarabok megjelenése. A erős vérzés egy, maximum két napig tarthat. A huzamosabb ideig tartó 2-3 napot meghaladó erős vérzés gyengeséget, szédülést, vérszegénységet, vashiányt okoz. Pár hónap alatt könnyen kialakulhat a vashiányos vérszegénység.  Mióma tünetek

Normális vérzés

  • A vérzés mennyisége 50 ml körüli, amely méhnyálkahártya szövettörmeléket és vért tartalmaz. Ez a mennyiség két csésze espresso kávés csészének felel meg.

Ez a leírás lehet hogy durva, de éveken át nem tudtam sehol beazonosítani a panaszaimat, beszélni csak félve mertem. Senkinek nem mertem elmesélni mi a bajom. Most ezt pótolom. Leírom, tanuljatok belőle!

Rendellenes vérzés nyolc jellemző

Az alvadt vér megjelenése menstruációs során rendellenességre utal.

Rendellenes vérzésnél a vérzés mennyisége 80-100 ml. Szélsőséges esetben a normális vérzés mennyisége megduplázódik. Ez három csésze espresso mennyiségnek felel meg. Lehet négy is ha a vérzés túl erős vagy ha 10 napig húzódik.

Mikor beszélhetünk rendellenes vérzésről?

  • Ráülsz a WC -re, sugárban folyik a vér akár egy csapból, közben potyognak ki az alvadt vérdarabok.
  •  Nem tudsz aludni, mert kétóránként ki kell menned a mosdóba, különben úszni fogsz a vérben.
  •  Olyan dolgokat keresgélsz ami felfogja a véráramot: gumilepedő, régi selejt törülközö. Ezek hiányában reggelre sajnos garantált a vérfoltos pizsama, lepedő, de még a matrac is.
  • Nappal dupla védelem mellett (extra tampon, tisztasági betét) óránként kell a mosdót felkeresni.
  • Egy nap alatt elhasználsz egy hétre való tampon és betét mennyiséget, például egy doboz extra tampont és fél csomag „legerősebb napokra” tisztasági betétet.
  •  Az erős vérzés 2-3 napig fáraszt és keseríti meg a napjaidat.
  • Mindezek következtében nem tudsz utazni, nem tudsz dolgozni, hiszen helyhez és mosdóhoz vagy kötve.
  • Már előre félsz, a menzeszedtől. ?A programokat sorban le kell mondani, mindenféle ürügyet találni, hogy lehetőleg otthonról ki se kelljen mozdulnod.

Nem pánikkeltés miatt, de a brutál vérzést nem szabad elhanyagolni. Mióma vérszegénység miatt akár utcai elájulásra is számíthatsz. Mentő, műtő, méheltávolítás. Ugye nem akarod?

Tenni kell az erős vérzés megállítása érdekében. Időben kell elmenned a nőgyógyászodhoz, aki vérzéscsillapító cseppeket fog neked felírni. Nekem a cseppek nem sokat használtak, de a pásztortáskából készített gyógynövény tea annál inkább. Napi két csészével kell innod belőle. Dr. Sellman amerikai természetgyógyász szakorvos három részes cikksorozatát olvasd el a mióma természetes gyógyításáról.

Menstruációs rendellenességek további információ:Részletesen a menstruáció zavarairól /Origo

Az erős menstruációs vérzés a Webbeteg szerint

Erős a menstruációs vérzés, ha egy ciklusban 12 tamponnál, napi négy tamponnál többet nem kell használni. A vérzés időtartama több mint 7 nap, véralvadékot tartalmaz.

Alvadt vérdarabok, gyengeség esetén akár a nőgyógyászati ambulanciát is felkeresheted!

Nekem napi egy doboz tampon fogyott el, plusz betétek halmaza. Tíz évvel ezelőtt csak sejtettem, hogy ez betegségre utal.

 Az erős menstruációs vérzés kezelése életmóddal, helyes táplálkozással:

Mioma Organic Life 2.0 életmód és Hormondiéta étrend és receptgyüjtemény

Klikkelj további hasznos mióma információkért:

Mióma tünetei Mióma kialakulásának okai Mióma kezelése természetes úton  Mióma kezelése orvosi segítség  Hasznos tények…, amelyeket érdemes tudnod!  Mióma főoldal  Mióma történetek

Forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Myoma

https://de.wikipedia.org/wiki/Myom

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menorrhagia/symptoms-causes/syc-20352829

http://www.drberes.hu/blog/menopauza-endokrinologiaja

http://www.apotheken-umschau.de/Gebaermutter/Starke-Monatsblutung–was-tun-182063.html

http://www.diagnozis.hu/a_valtozokor_legfobb_elettani_jelensegei/

http://www.informed.hu/?tPath=/print/betegsegek/gyacs/application&article_print=yes&article_id=1099

 

mióma jelemióma tünete
Comments (44)
Add Comment
  • Duga Nikolett

    Szia! Véleményed szeretném kérni. Pár hónapja megváltozott a menstruációm. Kevés lett és alvadt vér is található benne. A nőgyógyászom azt mondta, lehet a fogamzásgátlótól is amit szedek (Mistral). De engem nem hagy nyugodni ez a probléma most normális vagy nem? A derekam is nagyon fáj az első 2-3 napban. Szerinted mit tegyek?

    • Cserháti Gabi

      Ezt a nőgyógyász a kórelőzményt ismerve sokkal jobban meg tudja mondani. A derékfájás és a vérdarabok semmiképpen nem az egészség jelei. Egy egészségesebb életmód, pici odafigyelés a mindennapokban, biztosan hozzájárulhatnak a panaszok enyhüléséhez.

  • Palatunuszné Nagy Nikoletta

    Szia,
    szerdán kaptam meg a rákszűrés eredményem. P3. kóros elváltozás, pozitív HPV és CIN ll. Az orvos betadinos kúpot javasolt és 6 hét múlva megismétli a szűrést. Szerdán meg is jött a menzeszem. Általában 1-2 nap erősebb de ma már az 5. napon tartok és óránként járok a mosdóba. Alvadt vér is van. Mit javasolsz? Felhívjam az orvost? Vagy várjak pár napot még? Köszi

    • Cserháti Gabi

      Azonnal menj be a legközelebbi kórház nőgyógyászati ambulanciára! Ott éjjel-nappal van orvos, azonnal segítenek. El kell állítani a vérzést. Ha ez megvan, kérj több orvostól szakvéleményt. Megfelelő étrenddel, életmóddal és kórházi kezeléssel meg fogják oldani a problémát. Nyugodj meg, minden rendben lesz, olvasd az orvosra várakozás közben a mioma.hu/életmód bejegyzéseket.

  • Orban Erika

    Szia nekem is vannak problémáim a verzesemmel nagyon sok van első 3 reggel mikor felkeltem az ágyból mindig elont nem elég de a tampon de a betét napközben is nagyon sok kell de nem csak ez van n most nemrégiben ojan történt velem ami nagyon gyanús nekem nagy hasi fájdalmaim vannak ami gyakori és enyhe verzesemmel is előfordul mikor pisilek ami szerintem nem normális erre szeretnek választ hogy ez mire utal mitől van nekem ez és jelzem én még csak 27-eves vagyok várom válaszod előre is köszi.

  • bordás judit

    helló nekem soha nem volt hat napon továb most 9 napja van mi az oka mit tegyek félek már elmulhatna rákos vagyok iraon az orvos mit tegyek

  • Niki

    Szia!nekem február19.én volt mioma mútétem,ami rengeteg problémátt okozott.Rettentően erős volt a menstruáciòm és iszonyù görcseim voltak.Mióta megműtőttek 2szer menstruàltam de a görcsök és a vérzés ugyan olyan mint műtét előtt.Nem tudom mi lehet a baj a mèhemet megtartották pedig mondtam hogy már nem szeretnék gyereket 42éves vagyok.

  • kesztina

    Szia Gabi!
    Nekem is szükségem lenne a segitségedre. Reményvesztett voltam, addig, amig nem szereztem tudomást a Dachau-i ultrahangos kezelésröl. Hallanni sem akarok mütétröl,a gyógyszeres kezelés viszont nem nyujt teljes kigyógyulást, hisz gyereket szeretnék a közeljövöben. Mondd, hol kezdjem el. Több infóra is lenne szükségem. Ha megadod a mail cimedet, ott bövebben nyilatkozok. A jó isten áldjon meg. Megosztássoddal, nagyon sok nönek a segitségére lehetsz.

  • Saci

    Szia!
    48,5 éves,változókori panaszokkal(többek között mióma) küzdő nő vagyok. Decemberben volt egészségügyi kaparásom,melynek szövettani eredménye negatív lett,vagyis hormonális eredetű volt a darabos,bő vérzés. Mióma-t több mint egy éve diagnosztizált az orvosom,akkor ultrahangon 4mm-est látott,azt mondta,ha nem okoz panaszt,nincs vele teendő.Decemberben az erős vérzés kapcsán nem ultrahangozott,(gondolom vizsgálat során nem érzett különösebb mióma növekedést). Norcolut tablettát írt föl,ami sárgatesthormon. Fél évig kell szednem,naponta 2 szemet,s azt mondta,nem fogok menstruálni,vagy ha mégis,csak minimálisan. Nos,ez a minimális vérzés már 2 hete jelentkezett,előbb híg,vizes formában,napi egy alkalommal egy hétig,majd egy hete kicsit bővebb vérzés ,de nem vészes,mert van,hogy a betétemen nincs is semmi,csak amikor törlöm magamat a wc.papírt fogja. Aggódom!!! Azért aggódom,mert nem akar elmúlni,idegesítő,hogy ide-s tova 2 hete „vérezgetek” s igazán azt sem tudom menjek-e szakorvoshoz. Táppénzre kértem magam hétfőtől,mert a munkahelyemen állandósult feszült légkörtől félek,a sok ideg,izgalom hatására erősebben fogok megint vérezni. Iszonyú hőhullámok jönnek rá,az arcomon folyik a víz,ebből gondolom,hogy hormonális a dolog. Egyet tudok: NEM AKAROK NŐGYÓGYÁSZHOZ MENNI!!!! Már decemberben is a mióma műtétet pedzegette,de azt nem akarom!!!!!!!! Nagyon örülök,hogy megtaláltam ezt az oldalt,és igyekszem követni az itt fellelt különféle mióma gyógyító alternatív gyógymódokat. Iszom a gyógyteákat,remélem lassan már érezni fogom a hatását is. Hiszem és bízom benne,hogy az itt leírtak hasznosak,és tudom,hogy általuk elkerülhető a kés!!! Köszönöm a segítséget és ígérem,hű látogatója leszek az oldalnak,s reklámozni is fogom a nőtársaimnak! További sok sikert kívánok! Saci

  • Edina

    Először is, nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt. Már 7 éve műtöttek endometriózissal, és most „márcsak” három miómám egy 7 cm, és két 3 cm. Az endometriózis nyoma is eltünt (ritka állítólag)… 2 hónapja sikertelen méhmegtartó műtétem volt, szervösszenövés miatt meghiusult. Méhem és a miómáim ugyanott vannak ahol eddig. Elkezdtem a diétát, betartok mindent. Erős vérzésemre elkezdtem K-vitamint szedni és csökkent is a mennyisége. Szóval javaslom mindenkinek!!!!!!! A diéta és a sport fantasztikusan hat a közérzetemre, és ha nem kell, nem megyek többé kés alá. Kitartás mindenkinek!

  • Csilla Pálok

    Szia Gabi!

    Sajnos a miómám akkor alakulhatott ki (valószínűleg) amikor ezév májusától vérhigítót írtak fel, ezért nem is tudtam sokáig, hogy mi okozza a rendszertelen és erős vérzést. A vérhigítónak tudtam be és az orvosok is (háziorvos, nőgyógyász)
    Aztán Nőgyógyászhoz mentem, és kértem, hogy nézzünk ultrahangot, mert nagyon rosszul éreztem/érzem magam. Ő megállapította, hogy mioma, 3 havonta kell ellenőrzésre mennem. Másfél hónapja voltam először. Akkor 1,4 mm x 1,4 mm-es volt, de nem vagyok jól…. A háziorvos a nőgyógyászhoz küld és fordítva.
    Azt mondta a Nőgyógyász, 35 felett sok nőnél van mióma, ha nem muszáj, nem műti, mert könnyen kilyukadhat a méh fal…
    Mit tanácsol, kihez/hova forduljak, mert a mindennapjaim nagyon keserűek, de hogy a vérhigítótól vagy a miómától-e, nem tudom.

    Csilla

  • Réka

    Szia!
    Köszönöm, hogy írod ezt az oldalt. Teljesen véletlen találtam az oldalra, elkezdtem olvasni, és felismertem az egyre erősödő fáradékonyságomban a vérszegénység és vashiány tüneteit magamon a miómám miatt. A mai vérvétel 1-es vasat mutatott, csoda, hogy még lábon járok , de most rögtön neki állok pótolni a vasat. Nyilván a nagyon erős havi vérzésem miatt. Nélküled még húztam-halasztottam volna, talán így még időben utánajárhatok és megszüntethetem az okot is. A miómámra, ami évek óta megvan – szerintem egy hormonos spriál okozta – az orvosom azt mondta, nem kell operálni, mivel 46 éves vagyok, majd a változó korral elmúlik. De arra nem figyelmeztetett, hogy ezzel járhat. Mindenesetre az erős vérzés nagyon kellemetlen és láthatóan ilyen komoly következményei vannak. Lehet, hogy követem az ultrahangos eltávolítással német barátnőm példáját. De Neked hála indultam el.

    Üdv,

    Réka