Így készíts pofonegyszerűen otthon almaecetet

Csendben megsúgom, miért van erre szükséged

Hétvégén a gyerekekkel cukrászdában voltam és limonádét kértem. Szinte megcsapta az orrom a limonádé “mű” illata. Biztos voltam benne hogy műanyag flakonos citromléből és hagyományos cukorral készült. A limonádé tetején finom fehér hab úszott. Nem sokat ittam belőle, mivel a szaga mellett az íze is rettentő volt. Aki megszokja a természetes ízeket a “műanyagokat” egyből felismeri. A fura íz órákig a számban maradt. Ezek a mesterséges anyagok tartoznak a xenoösztrogének csoportjába, amelyekre neked az ösztrogén dominancia hajlam korszakában egyáltalán nincs szükséged.

A Hormondiétában mindenféle műanyag flakonos savanyító szerek, citrompótlók  használata tilos. Limonádé készítéshez, italokba, teákba frissen facsart citrom levét használd. Ételekbe, salátákba természetesen az otthon előállított almaecet, esetleg bio balzsamecet ajánlott.

Ugye már Te is régen kukába dobtad a műanyagflakonos citromlevet, citrompótlót? (még takarításhoz se használd)  A mióma kialakulásának okai között a hormonrendszert károsító vegyszerek és műanyagok élen járnak. Bővebben: A mióma, a hormonális problémák és környezeti hatások. A mióma gyógyító étrend.

Savanyításhoz, salátába, főzelékbe használj házi almaecetet

A boltokban kapható iparilag előállított, ülepített almaecetnek jóval kevesebb az ásványi anyag tartalma a házilag készítetthez képest. A házi almaecet koncentráltan tartalmazza azokat az almában található ásványi anyagokat. Szervezeted minden sejtjét frissíti, fiatalítja, a hormonegyensúly helyre állításában játszik szerepet. Sokan mondják hogy nekik nem jön be az íze, pedig szerintem hozzá lehet szokni, egyáltalán nem “vészes”. Hidegen sajtolt olajfélékkel együtt salátában szerintem nagyon finom.

A házi almaecet elkészítéshez szükséges egy három literes üveg és néhány fél-egy literes kisebb üveg, amelyekbe átszűröd az almaecetet. Én megőriztem a csinos nagymamámtól örökölt üvegeket.

Hogyan készül a házi almaecet?
 • 1 kg bioalma (bármilyen fajta, hullott alma, almahéj is jó)
 • 20 dkg természetes édesítő
 • 2 gramm élesztő
 • 4 dkg száraz házi barna kenyér
 • 1 l szűrt víz
Így készítsd!

 • Az almákat mosd meg. Vágd ki a magházat, reszeld le.
 • 1 liter szűrt vizet, 8 dl almareszeléket egy 3 literes edénybe teszed és hozzákevered az élesztőt, a mézet és a tördelt kenyeret.
 • Szoba hőmérsékleten 10 napig kell fedetlenül érlelni. (Szitával, vagy ritka szövésű ruhával fedd le a beleszálló por ellen.)
 • 10 nap múlva érés után jól át kell szűrni.
 • Az így nyert léhez 10 dkg mézet/természetes édesítőt kell keverni.
 • Az üveget le kell zárni és másfél hónapig tovább érleled.

A pihentetés urán csak akkor kell áttölteni másik edénybe, ha túl sűrű és zavaros. Felhasználásig bedugaszolva, sötét, hűvös helyen kell tárolni. Négy hétig kell tovább erjeszteni, a tetején előbb vékony, majd mind jobban vastagodó hártya képződik (ez az ecetágy). Ha letisztul, újra átszűröd, üvegekbe töltöd. Tartósítószer nem szükséges.

Az almatörköly további felhasználása

Minél tovább hagyod állni az ecetet, annál erősebb lesz. Ha az ecetet már mind leszűrted, az ecetalapra tehetsz ismét egy kevés szeletelt almát, almahéjat, természetes édesítőt, majd felöntöd langyos vízzel. Így állandóan lesz almaeceted. Dekoratív, vintage üvegben raffiával átkötve ötletes gasztroajándék.

További tippek és fortélyok, természetes eszközök, életmód a méh és petefészek egészsége érdekében: Mioma Organic Life 2.0
Táplálkozás, receptek, házi módszerek a hormonegyensúly helyreállítása érdekében: Hormondiéta

 

Forrás:

langsamerleben.wordpress.com/2014/04/29/apfelessig-selber-machen/

http://kurt.gegenbauer.org/themen/essig_apfel.htm

http://www.szimpatika.hu/cikkek/4684/izesit_fogyaszt_fiatalit_keszitsunk_almaecetet/

http://www.balintgazda.hu/aktualis-kert/augusztus/keszitsunk-almaecetet.html

sokszinuvidek.hu/index.php/otthon-keszult/149-hogyan-keszitsuenk-almaecetet

 

életmódmióma kezelés természetesen
Comments (0)
Add Comment