Készíts magad almaecetet!

tippek a házi készítéshez

0

Hétvégén a gyerekekkel cukrászdában voltam és limonádét kértem. Megcsapta az orrom a limonádé illata. Biztos voltam benne, hogy műanyag flakonos citromléből és fehér cukorral készült. A limonádé tetején finom fehér hab úszott. Nem sokat ittam belőle, mivel a szaga mellett az íze is borzalmas volt. Aki megszokja a természetes ízeket a “műanyagot” azonnal felismeri. A fura íz órákig a számban maradt. A hormon hatású xenoösztrogének szervezetünk hormonegyensúlyát  total felborítják  ösztrogén dominanciát okozva.

A mióma zsugorítását, a hormonegyensúly helyreállítását célzó hormondiéta a műanyag flakonos citrompótlók használatát nem javasolja. Limonádéba, gyógynövény teába kizárólag mindig friss citromlevet használj.  Saláták ízesítésére szintén citromot, vagy házi készítésű almaecetet használj.

Ugye már Te is régen kukába dobtad a műanyagflakonos citromlevet, citrompótlót? (még takarításhoz se használd)  A mióma kialakulásának okai között a hormonrendszert károsító vegyszerek és műanyagok élen járnak. Bővebben: A mióma, a hormonális problémák és környezeti hatások. A mióma gyógyító étrend.

Savanyításhoz, salátába, főzelékbe használj házi almaecetet

A boltokban kapható iparilag előállított, ülepített almaecetnek kevesebb az ásványi anyag tartalma a házilag készítetthez képest. A házi almaecet koncentráltan tartalmazza azokat az almában található ásványi anyagokat. Szervezeted minden sejtjét frissíti, fiatalítja, a hormonegyensúly helyre állításában játszik szerepet. Sokan mondják hogy nekik nem jön be az íze, pedig szerintem hozzá lehet szokni, egyáltalán nem “vészes”. Hidegen sajtolt olajfélékkel együtt salátában szerintem nagyon finom.

A házi almaecet elkészítéshez szükséges egy három literes üveg és néhány fél-egy literes kisebb üveg, amelyekbe átszűröd az almaecetet. Én megőriztem a csinos nagymamámtól örökölt üvegeket.

Hogyan készül a házi almaecet?
  • 1 kg bioalma (bármilyen fajta, hullott alma, almahéj is jó)
  • 20 dkg természetes édesítő
  • 2 gramm élesztő
  • 4 dkg száraz házi barna kenyér
  • 1 l szűrt víz
Így készítsd!

  • Az almákat mosd meg. Vágd ki a magházat, reszeld le.
  • 1 liter szűrt vizet, 8 dl almareszeléket egy 3 literes edénybe teszed és hozzákevered az élesztőt, a mézet és a tördelt kenyeret.
  • Szoba hőmérsékleten 10 napig kell fedetlenül érlelni. (Szitával, vagy ritka szövésű ruhával fedd le a beleszálló por ellen.)
  • 10 nap múlva érés után jól át kell szűrni.
  • Az így nyert léhez 10 dkg mézet/természetes édesítőt kell keverni.
  • Az üveget le kell zárni és másfél hónapig tovább érleled.

A pihentetés urán csak akkor kell áttölteni másik edénybe, ha túl sűrű és zavaros. Felhasználásig bedugaszolva, sötét, hűvös helyen kell tárolni. Négy hétig kell tovább erjeszteni, a tetején előbb vékony, majd mind jobban vastagodó hártya képződik (ez az ecetágy). Ha letisztul, újra átszűröd, üvegekbe töltöd. Tartósítószer nem szükséges.

Almatörköly felhasználása

Minél tovább hagyod állni az ecetet, annál erősebb lesz. Ha az ecetet már mind leszűrted, az ecetalapra tehetsz ismét egy kevés szeletelt almát, almahéjat, természetes édesítőt, majd felöntöd langyos vízzel. Így állandóan lesz almaeceted. Dekoratív, vintage üvegben raffiával átkötve ötletes gasztroajándék.

További tippek és fortélyok, természetes eszközök, életmód a méh és petefészek egészsége érdekében: Mioma Organic Life 3.0
Táplálkozás, receptek, házi módszerek a hormonegyensúly helyreállítása érdekében: Hormondiéta

 

Forrás:

langsamerleben.wordpress.com/2014/04/29/apfelessig-selber-machen/

Apfelessig selber machen: Mit diesem Rezept und etwas Geduld gelingt er dir

http://www.szimpatika.hu/cikkek/4684/izesit_fogyaszt_fiatalit_keszitsunk_almaecetet/

http://www.balintgazda.hu/aktualis-kert/augusztus/keszitsunk-almaecetet.html

https://www.smarticular.net/apfelessig-und-anderen-fruchtessig-ganz-einfach-selbst-herstellen/  

 

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

három + 11 =

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás