Maradék almából házi almaecet

0

Ősszel a ház alatti pincébe három nagyláda almát szállítottunk. Ez a mennyiség fedezi téli almaszükségletünket. Minden héten felviszek a konyhába másfél kilónyit.  Az almát túlnyomó részben nyersen esszük  Már két és fél ládával elfogyott.  A maradék kezd kissé megfonnyadni, megenni már nincs kedvünk. Néhányat meghagytam kompótnak, főzeléknek. Elgondolkodtam, mihez kezdjek a fonnyadt almával? A maradék almát nem szeretném kidobni.

Hogyan használjam fel?

Kérdeztem magamban. Ekkor jutott eszembe Édesapám ötlete. Maradék almából csináljunk télvégi, tavaszi vitaminbombának illő almaecetet. Saláták, főzelékek, levesek ízesítésére, a húsvét előtti böjt tökéletes kiegészítője lesz. Ha nálatok is van elfekvőben egy-két kilogramm fonnyadt alma,  próbáld ki Te is a házi almaecetet.

Almaecet: mihez illik?

A bolti, ülepített almaecet ásványi anyag tartalma jóval alacsonyabb a házi almaecethez képest. A házi almaecet koncentráltan tartalmazza az almában található ásványi anyagokat. Szervezetünk minden sejtjét megfiatalítja. Többen fanyalognak, mondván nekik nem jön be az íze. Pedig szerintem meg lehet szokni.  Könnyű mediterrán salátákban, hidegen sajtolt szezámmagolajjal határozottan ízletes.

Freepik.com

Három literes üveg

A házi almaecet elkészítéséhez szükséges egy három literes üveg és néhány fél literes kisebb üveg. Ezekbe szűröd  át az almaecetet. Erre a célra megőriztem a pincében nagymamám rusztikus üvegeit.

Hozzávalók
  • 1 kg bioalma (tavalyi őszi alma, almahéj is tökéletesen megfelel)
  • 20 dkg természetes édesítő
  • 2 gramm élesztő
  • 4 dkg száraz teljes kiőrlésű kenyér
  • 1 liter tisztított víz
Elkészítés
  • Az almákat mosd meg.
  • Vágd ki a magházat, reszeld le.
  • Egy liter szűrt vizet, nyolc dl almareszeléket egy három literes edénybe öntesz.
  • Hozzáadod az élesztőt, mézet és tördelt kenyeret.
  • Szobahőmérsékleten tíz napig fedetlenül érleled (Ritka szövésű ruhával fedd le a szálló por ellen.)
  • Tíz nap elteltével átszűröd.
  • Az így nyert almaléhez tíz dkg vegyes virágmézet keversz.
  • Ezután lezárod az üveget.
  • Másfél hónapig tovább érleled.

Pihentetés urán akkor kell áttölteni másik edénybe, ha az almalé sűrű és zavaros. Bedugaszolva sötét hűvös helyen tárolod. Négy hétig kell erjeszteni. A tetején előbb vékony, majd vastagodó hártya képződik (ecetágy). Ha tisztul újra átszűröd. Üvegekbe töltöd. Tartósítószer nem kell.

Mit csináljunk az almatörköllyel?

Minél tovább hagyod állni az ecetet annál erősebb lesz. Ha már mind leszűrted, az ecetalapra ismét egy kevés szeletelt almát, almahéjat, édesítőt raksz.  Újra felöntöd vízzel. Így állandóan lesz házi vitaminbombának számító almaeceted. Raffiával átkötve ötletes gasztroajándéknak is illik.

Kapcsolódó termék:
Életmódváltoztató program az egészséges méhért és petefészekért Mioma Organic Life 3.0
Forrás:

langsamerleben.wordpress.com/2014/04/29/apfelessig-selber-machen/

Apfelessig selber machen: Mit diesem Rezept und etwas Geduld gelingt er dir

http://www.szimpatika.hu/cikkek/4684/izesit_fogyaszt_fiatalit_keszitsunk_almaecetet/

http://www.balintgazda.hu/aktualis-kert/augusztus/keszitsunk-almaecetet.html

https://www.smarticular.net/apfelessig-und-anderen-fruchtessig-ganz-einfach-selbst-herstellen/  

 

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás