A mióma természetes úton történő gyógyítása

Vashiányos vérszegénység

Erős menstruációs vérzés következtében kialakuló vérszegénység 38 felett

A hölgyeket vajon milyen arányban érinti a vérszegénység 38 év felett? Ide vonatkozó statisztikát nem találtam az interneten, így csak sejthetjük hogy ez a szám nagyobb mint gondoljuk.

A gyengeség, fáradékonyság, koncentráció zavarok, lehangoltság vérszegénységre utaló jelek.

Kevés hölgy ismeri fel hogy szervezetének vasra van szüksége. A vashiányt nem fedezzük fel könnyen. A teljesítőképesség csökkenés csak fokról fokra jelentkezik. Gondoltál már arra, hogy reggel azért nem vagy képes kikászálódni az ágyból és este azért alszol el kimerülten TV nézés közben mert kevés a vas a szervezetedben?

Egy felnőtt szervezetében a nyomelemek közül vasból van a legnagyobb mennyiség: 3-4 gramm. A vashiány oxigénhiányhoz vezet az izmokban, ami teljesítménycsökkenést okoz. Fontos, hogy mindig fiatalosak maradjunk. El kell látni a családot, meg kell szervezni a család szabadidejét és meg kell állni a helyünket a munkában.

A nőknek 30 százalékkal több vasra van szüksége mint a férfiaknak.

Mi nők gyakran érezzük magunkat fáradtnak, túlterheltnek. Ezt az érzést nem csak a mindennapok terhelése okozza, hanem a vashiánynak is szerepe lehet benne. Ez a feltételezés legtöbbször igaz, hiszen a menstruációs vérzéssel minden hónapban sok vér távozik a szervezetből. Emiatt a hölgyeknek alapvetően 30 százalékkal több vasra van szüksége mint a férfiaknak. Becslések szerint a nők 50 százaléka nem fogyaszt megfelelő mennyiségű vastartalmú élelmiszert

És itt még nem is szóltunk a mióma, rendellenes menstruációs vérzés következtében kialakuló vérveszteségről.

 

A szervezet működésének mely területeit érinti a vas?

 • Vas nélkül az immunrendszer nem képes működni.
 • A vas enzimek felépítésében játszik szerepet és a sejten belüli folyamatok szabályozásában vesz részt, amelyek közül legfontosabb a szervezet energia- anyagcseréje.
 • A vas a mentális funkciók ellátásához is elengedhetetlen, mivel olyan enzimek képzésében vesz részt, amelyekre az agyban van szükség. Ezek egyike a nyugtató hatású szerotonin, míg a másik a ‘boldogsághormonnak’  nevezett dopamin. A pihentető alváshoz szintén szükséges a vaspótlás.

A túl kevés vas azt jelenti hogy a vérben túl kevés hemoglobin termelődik, ez pedig azt eredményezi, hogy a sejtekhez nem jut el megfelelő mennyiségű oxigén. Vas nélkül nem működik megfelelően a sejtek közötti anyagcsere, így azok nem képesek energiát előállítani. Vas nélkül a szervezet üzemanyag nélkül marad, ezért úgy érezzük, fázunk.

Egészséges emberben a vas 70-80 százaléka “aktív vas”, amely a vérben található.

A teljes vaskészlet 20-30 százaléka raktározott vas, amelynek legnagyobb része a májban és a csontvelőben található.

A mióma  tünete az alhasi fájdalommal kísért erős menstruációs vérzés. A mióma okozta erős vérzés miatt észrevétlenül alakul ki a vérszegénység, vashiány. Ez pedig a mindennapjaidat, a munkádat, a családi életedet, még a párkapcsolatodat is fenyegeti. Gyenge vagy és türelmetlen. Vegyük észre mi a baj! Kezeljük a vérszegénységet természetes eszközökkel, megfelelő összetételű táplálkozással, természetes vaspótló étrend kiegészítőkkel.

 

A vashiányos vérszegénység tüneteivashiányos vérszegénység

 • Sápadt bőr
 • Töredező körmök
 • Száraz bőr
 • Száraz töredező haj
 • Hajhullás
 • Nyugtalan láb szindróma
 • A szájzug berepedése
 • Szívdobogás érzés

.

 • Ingerültség
 • Gyengeség
 • Memóriazavar
 • Koncentráció hiánya

.

A vérszegénység hátráltató következményei

 • Szervezőkészség romlása
 • Tanulási képesség romlása
 • A fájdalomküszöb emelkedése
 • Gyenge eredmények az IQ teszteken
 • Indokolatlan “hidegérzet” (pajzsmirigy alulműködés)
 • Immunrendszer gyengülése

Nem utolsó sorban, a vérszegénységben szenvedők hamarabb öregszenek és kevésbé éles eszűek.

Térjen vissza a régi formád! Legyen munkabírásod! Térjen vissza az életkedved!

Biztosan Te is szívesebben töltenéd az időt aktív pihenéssel mint a kanapén azon töprengve, vajon miért nem olyan az erőnléted mint pár éve? Jó lenne, ha több energiád és türelmed lenne az emberekre?

Súlyos vérszegénység miatt kórházba is kerülhetsz.

vérszegénység-vértranszfúzió

Több sorstársammal találkoztam, akik a mióma okozta erős vérzés, majd vérszegénység miatt kórházban kötöttek ki.  A vér túlságosan alacsony vas és hemoglobin szintje ájuláshoz vezethet. A vasszint helyreállításához a lassú felszívódás miatt, nincs idő hónapokat várni. így a leggyorsabb megoldás a vértranszfúzió. Tudomásom szerint van egy kritikus alsó szint (vér-hemoglobin:80), amely alatt vért kell kapnia a betegnek.

Ne ijedj meg, olvasd el: Hová vezet a rendellenes vérzés?

“Nyugtalan láb” szindróma

A vashiány egyik tünete a “nyugtalan láb” szindróma. A John Hopkins Medicine kutató központ kísérletei szerint a nyugtalan láb szindróma esetében 15 % valószínűséggel vashiány figyelhető meg. Minél alacsonyabb a vas-szint a panasz annál erősebb. A láb nyugalmi helyzetében az illető végtag mozgatásával járó inger keletkezik.  A vashiány csökkenésével a panaszok enyhülnek.

 

Vérszegénység és IQ

A vashiány és vérszegénység kialakulásának számos oka lehet. Fel nem fedezett belső vérzések, daganatos betegségek, vagy a vérképző rendszer zavara. A legtöbbször azonban nőknél fordul elő, a túl erős menstruáció miatt. A túl erős menstruációs vérzés oka gyakran méhmióma. A mióma miatt a méhfal rugalmatlanná válik (a méh nem tud jól összehúzódni) így erős vérzés, nagyobb vérvesztés alakul ki. Létrejön a vashiány és a vérszegénység.

Mennyi vasra van szükségünk?

Mióma mellett nagy az esély a vashiány vérszegénység kialakulására, de tudatos életmóddal megakadályozhatod a legyengült, vérszegény állapotot. A 20 és 45 év közötti nőknél a vasbevitel ajánlott mennyisége naponta 20 és 50 mg közötti. (Naponta minimum 3 dl céklalé, aszalt szilvalé, vagy 20 dkg marhahús fogyasztásának felel meg.) Változókor után elég a napi 18 mg vas bevitele.

Figyelj a vasban gazdag étkezésre!

Hogyan tudjuk a vashiányt megelőzni?

Vashiány és növényi étrend? Mi az összefüggés a kávé, tejfogyasztás és vérszegénység között? Hogyan változtass az életviteleden?

Vashiányos vérszegénység

A vashiányos vérszegénység azt jelenti hogy a sejtjeink, szöveteink nem jutnak elég oxigénhez. A vér vörösvérsejtjeiben található oxigénszállító molekulák  sem mennyiségben sem minőségben nem megfelelőek a szervezet sejtjeinek oxigénnel való ellátására.

A WHO adatai szerint a földön körülbelül 2 milliárd ember él vashiányos vérszegénységgel.

A vashiány a legelterjedtebb tápanyaghiány betegség a földön, főként a fejlődő országokban.
A vashiány rontja az emlékezést
A vashiány rontja az emlékezést

A vashiány világviszonylatban az érett korú nők 8.5-14 %-át, a kisbabát váró nők 13-22 %-át érinti.

Dr. Mike Nelson angol táplálkozástudományi szakértő szerint azonban ez a szám jóval több lehet, a fiatal nők körében elérheti akár a 15-20 %-ot is.

Ezek a lányok általában vegetáriánusok, kevés húst, baromfit és halat esznek. A vashiányos állapot kihat a koncentrációra, a munkában és tanulásban nyújtott teljesítményre. A vérszegénység gyorsítja az öregedést és elősegíti az időskori elbutulást is. Erről szól az Origo cikke: Elbutulás, Alzheimer kór ellen segít a spenót?

 

Kutatás 1.

Dr. Nelson  így nyilatkozott kutatási eredményei alapján:

Az anémiás (vashiányos) lányok és a táplálkozásuk során elegendő vashoz jutó egészséges vérképpel rendelkező lányok jelentős különbséget mutatnak az IQ szintben és az iskolai eredményekben. Az iskolai vizsgákon kimutathatóan egy jeggyel gyengébben teljesítenek az anémiások. A vashiány és vérszegénység az agyműködés romlásához vezet, rossz irányba befolyásolja az emlékezetet és a tanulási képességet.

Kutatás 2.

Dr. Paolo Chaves kutatásvezető irányításával az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatói  is végeztek kutatást a vérszegénységgel és a mentális képességek változásával kapcsolatban. A Hopkins Egyetem kutatása bizonyította, hogy a vérszegénység összefüggésbe hozható a mentális állapot romlásával.  Már enyhe fokú vérszegénység is a végrehajtó funkciók, azaz a szervezőkészség romlásához vezet. Ilyen tevékenységek például:

 • Problémamegoldás
 • Tervezés, szervezés
 • Veszély érzékelése, felismerése

A kutatók arra következtetésre jutottak, hogy a vérszegények négyszer-ötször rosszabbul teljesítettek szervezési feladatokban mint a normál szintű vérhemoglobinnal rendelkezők.  Az ok, az agyba kevés oxigén jut, amely károsítja az agyi folyamatokat. Férfiak között is előfordul vérszegénység, náluk ez az arány 1-2 %. A mióma következtében lassan kialakuló vérszegénységről  beszélünk. A hirtelen nagy vérvesztéssel járó baleset okozta vérszegénységhez képest ez azért veszélyesebb, mert nehezebb felismerni. A lassan kialakuló súlyos vérszegénységnél a szervezetnek van ideje hozzászokni a hiányállapothoz, így maga a  súlyos vérszegénység csak enyhébb tüneteket okoz.

 

Vashiányra utaló értékek

Minden évben célszerű elmenni vérvizsgálatra. Te mikor voltál? Vedd elő a laboreredményeidet és ellenőrizd a rajta szereplő értékeket! Vashiányra utaló értékekről, a referencia érték meghatározásról már írtam a Vérvétel után – vérszegénységre utaló értékek című bejegyzésemben. A referencia érték körüli, vagy annál kicsit kisebb vas és hemoglobin érték esetében enyhe és közepes vashiányról és vérszegénységről beszélünk. Ha a referencia érték alsó határa alatt van az értéked, súlyos vashiányban, vérszegénységben szenvedsz.

 

Olvasd el ezt is: Mi számít normális és mi számít rendellenes vérzésnek? Mire lehetsz képes ha van elegendő véred?

 

A vasbevitel

Nagymamáink módszere vashiány ellen
Nagymamáink módszere vashiány ellen

Normál körülmények között napi 20-25 mg mennyiségű vasra van szükségünk vérképzéshez. Másodpercenként 2 millió vörösvérsejt képződik a csontvelőben és ugyanannyi el is pusztul. A bevitt vas 1-2 %-ka a patkóbélben szívódik fel. A vörösvérsejtek 95 %-ka elpusztul, majd az immunsejtekben raktározódnak.

A mióma okozta rendellenes menstruációs vérzés következtében súlyos vérszegénység és vashiány alakul ki. A vashiány kialakulásához a vasban szegény vagy a rosszul hasznosuló vasat tartalmazó táplálkozási szokások is hozzájárulnak.

A vashiány a szellemi és fizikai erőnlétet csökkenti.  Ebben az állapotban kevesebbet vagyunk képesek dolgozni, koncentrációs problémák jelentkeznek. Romlik a memória, előfordul hogy nincs kedved edzésre menni, este pedig korán elalszol. Romlik a közérzet.

A fent látható szöges alma (persze a szög kihúzása után) reggeli fogyasztása nagymamáink jól bevált módszere volt a vashiány megszüntetése érdekében. Este 10 megtisztított szöget szurkáltak egy almába. Reggel éhgyomorra ették meg a vasat magába szívó almát.  A vaspótlásnak ezt a formáját általában egy-két hónapon keresztül alkalmazták.

Vashiány esetén a vasraktárának feltöltése nem megy egyik napról a másikra. A vas lassan szívódik fel. Egy legyengült szervezet vaspótlása a mióma okozta rendellenes vérzés rendezése után akár 6-12 hónapig is tarthat. Mióma mellett a daganat táplálása is vért és energiát von el a szervezetből ezért rendszeres nagy dózisú vas és ásványi anyag pótlás szükséges.

A vashiányt és vérszegénységet megelőző életmód = vegyes változatos étrend

A vérszegénység fáradékonysághoz vezet
A vérszegénység fáradékonyságot idéz elő, a munka és tanulási teljesítmény romlik

Részesítsd előnyben minden étkezés során a magas vastartalmú ételeket.

A hagyományos növényi étrend súlyosbítja a  kialakult vashiányos helyzetet, speciális vasban gazdag növényi vagy vegyes étrend ajánlatos. Diétázni nem célszerű vérszegénység esetén. A diéta önmagában is hiányállapotot idéz elő. Bizonyos élethelyzetekben, mint fokozott vasszükséglet esetén nem elég a növényi étrend. Ha sok vitamint szedsz, minden nap friss, a piacon vásárolt zöldségekből összeállított salátát, turmixot fogyasztasz sem tudsz vérszegénység esetén csupán növényi étrendre hagyatkozva egészségesen táplálkozni. A legtöbbünk szupermarketben vásárol, az ottani zöldségek élőanyag tartalma állítólag egyharmada a biopiacon kapható zöldségeknek, gyümölcsöknek. A vashiányos táplálkozás a PMS fájdalmas menstruáció kialakulásában is szerepet játszik.

Egy amerikai kutatás szerint a vas magasabb szintje a szerotonin agyi ingerületátvivő anyag szintjének növelése révén enyhíti vagy megakadályozza fájdalmas menstruáció kialakulását. A magasabb szerotonin szint a fájdalomküszöböt csökkenti. Depresszió esetén jellemző az alacsony szerotonin szint.

 

A vas nehezen szívódik fel

Étkezés után limonádét, narancslevet igyál a vas felszívódása érdekében
Étkezés után limonádét, narancslevet igyál a vas felszívódása érdekében

A vashiány megelőzése kiemelten fontos, és csak úgy tudod elejét venni a vashiánynak, ha figyelsz a vas bevitelre! A vas felszívódása érdekében figyelj oda, hogy mit mivel eszel.

Például amikor hosszú ideig vastablettát kellett szednem, a lelkemre kötötték, hogy azt éhgyomorra C vitaminnal vegyem be és utána egy órán keresztül ne egyek semmit – és főleg ne igyak tejes kávét. A vas felszívódásával kapcsolatban az állati eredetű vas háromszor jobban hasznosul és szívódik fel a szervezetedben. Az elfogyasztott hús vastartalmának 25 %-a tud a húsból felszívódni. A vashiányos állapotot súlyosbíthatja, ha vegetáriánus vagy.  A zöldség, gyümölcsökből történő vas felszívódás jóval alacsonyabb 5 % körüli. A zöldség és húsok közti vastartalom szemléltetésére kiváló példa a cékla és marhamáj esete. Növények között kiemelkedő vastartalmú a cékla.

100 mg cékla                0.8 mg vasat tartalmaz
100 mg marhamáj      8.8 mg vasat tartalmaz

A különbség több mint tízszeres. Főzés és a vas felszívódása szempontjából lényeges, hogy a hosszú ideig tartó főzés nem csökkenti az élelmiszerek vastartalmát. De olyan egyszerű ok is hozzájárulhat a vashiány kialakulásához, ha nem fogyasztunk elegendő C vitamint, folsavat (zöld levelekben található), B12 vitamint, rezet, cinket.

 

A vas felszívódását gátolja

 • E 385 jelölésű EDTA tartósítószer
 • Polifenolok
 • Magas foszfor és kalciumtartalom
 • Lúgos közeg létrejötte az étkezésben
 • Oxalátok az ételekben (pl a spenót, mángoldban sok az oxalát, ezért vastartalmuk ellenére kevés vas tud felszívódni  e növényekből)
 • Fitátok az ételekben (gabonafélék, hüvelyesek tartalmazzák, ezeket mértékkel egyél)
 • Az ételek túl magas rosttartalma (búzakorpa, zabkorpa)
 • Foszvitin a tojásban, ezért heti három tojásnál ne egyél többet
 • A teában, kávéban található tannin
 • Zöld tea vashiány esetén nem javasolt
 • A pusztán csak növényekből álló étrend (vegetarianizmus)
 • Bizonyos  gyógyteák is okozhatnak vasfelszívódási zavarokat és vérszegénységet.

Azonban nemcsak a vas felszívódását gátolják bizonyos anyagok, hanem a vas is megakadályozza más anyagok beépülését a szervezetbe. Egyes antibiotikumok és vaskészítmény egyidejű fogyasztása tilos. A vas fékezi az antibiotikumok hatását a vér baktériumölő hatása elmarad.  További tippek itt: 13 tipp, mire figyelj ha vasat szedsz

 

A vashiány és a cappuccino

Vashiány, vérszegénység, kávé
A kávéban található tannin, a tejben található fehérjék akadályozzák a vas felszívódását.

Sok nőnél megfigyeltem, hogy imádja a tejeskávét. Megiszik belőle naponta akár 4-5-öt is. A tej és a kávé magas kalcium és tannin tartalma miatt gátolja a vas felszívódását. A vas felszívódása érdekében étkezés után, sokkal inkább egy narancslé vagy almalé bevitele ajánlatos, mint például egy kellemes tejhabos cappuccino a munkatársak társaságában.

Nekem ez volt a szenvedélyem – szinte napokig tejeskávén, cappuccinon éltem. Sajnos még akkor is, amikor a vashiány hatására legyengültem. Egyre fáradtabbnak éreztem magam. Aztán ittam még egy kávét tejjel, hátha attól felébredek és turbófokozatra váltok. Az egész egy ördögi kör volt, aminek negatív értelemben meg lett az „eredménye”. A kávé-őrületemnek köszönhetően még otthonra is beszereztem egy szuper kávéfőzőt, amit ma már főleg a vendégek kiszolgálására használok. Ma már betartom a szabályt: Maximum napi egy kávét iszom reggel!

A vérszegénység megelőzése

Fontos tisztában lenni néhány információval a vas felszívódásával kapcsolatban. A vérszegénység súlyossá válása néhány étrendi tanács betartásával megelőzhető, íme:

A marhahúsban van a legtöbb vas
A marhahúsban van a legtöbb vas

1. Magas vastartalmú alapanyagból készült ételeket egyél, alacsony zsírtartalmú húst, vagy májat.

2. Napi egy kávé kevés gabonatejjel étkezés után, vagy étkezés előtt egy órával, de semmi esetre ne reggeli vagy ebéd után!

3. Tehén tej helyett a gabona tejet, kaukázusi kefirt, natur yoghurt-ot részesítsd előnyben.

4. Fogyassz vassal dúsított gabonapelyheket.

5. Minden étkezéshez fogyassz C vitamin tartalmú zöldségeket, salátát, paradicsomot, uborkát, citromos limonádét, narancslevet.

6. A vaskúra alatt enyhén szénsavas, így enyhe savas hatású ásványvizet válassz, jobban felszívódik a vas.

Bővebben: Tanácsok a vashiány megelőzésére

Vasban gazdag élelmiszerek

Többféle vasszirup alapanyaga a fekete cseresznye. Általános szabály hogy lehetőleg mindig a frissen érő, szezonális gyümölcsöket fogyasszuk.  Minél sötétebb színű egy zöldség vagy gyümölcs, annál több ásványi anyag és vitamin található benne. Ilyen gyümölcs például a júniusban szezonját élő lévő fekete cseresznye, amely több vastartalmú készítmény, gyümölcslé, gyümölcslékivonat közkedvelt alapanyaga. A fekete cseresznye jelentős mértékben tartalmaz  C vitamint. folsavat, kálium, foszfort, magnéziumot, és más a vas felszívódáshoz szükséges nyomelemeket mint a vas, cink, réz, szelén, mangán. A szilicium, kovasav formájában fordul elő a gyümölcsben. A fekete cseresznyében könnyen emészthető gyümölcscukor van, a levulóz, amelyet cukorbetegek is bátran ehetnek, sőt fogyókúrázóknak is ajánlják. Magas ásványi anyagtartalma miatt nagyon hatékony a legyengült szervezet állapotának javítására.

 

Gyógynövények

Csalán tea – A csalánt tisztító kúrákhoz, sápadtság, vérszegénység megelőzésére ajánlják.

Magvak

Mák, mogyoró, dió, mandula, kakaó, napraforgómag, zabpehely, búzacsíra, tökmag, vassal dúsított, cukormentes müzlik, gabonapelyhek.

Gyümölcsök

Fekete cseresznye,  áfonya,  ribizli, földi eper, kék szőlő, alma,  málna,  naspolya,  csipkebogyó,  som,  mazsola,  mandarin,  narancs, citrom.

Gyümölcslevek

Almalé,  paradicsomlé, szilvalé, aszalt szilvalé, gránátalmalé, szőlőlé, erdei gyümölcs szörp, áfonya szörp, céklalé.

Zöldségek

Spenót, sóska, lencse, tarkabab, borsó, bab, petrezselyemzöld, zeller zöld, sütőtök, mindenféle zöld leveles ehető zöldség, mangold, fokhagyma, póréhagyma, cékla.

Húsok

Vörös húsok, marhahús, sertés hús, tonhal, csirkemáj, sertés máj, pulykahús.

Tejtermékek, magas vastartalmú sajtok

Savanyított tejtermékek, kefir, aludttej, natúr joghurt, kecsketej, juhsajt, edami, ilmici, óvári sajt.

Egyéb

A nőgyógyászom mondta, hogy napi 2 dl vörösbor segít, hogy a vashiány, vérszegénység ellen vidáman vedd fel a harcot!

 

TIPP:

A vérszegénység természetes kezelése érdekében próbáld ki a következő receptet. Hetente legalább egy alkalommal végezd el:

 • Igyál minden reggel éhgyomorra 2-3 dl gránátalma, vagy cékla levet.
 • Fél óra múlva egyél vasban gazdag mazsolás, mogyorós müzlit.
 • Délelőtt folyamán igyál méregtelenítő hatású és vastartalmú csalánteát frissen facsart citrom levével.
 • Ebédre egyél sovány marhahúst almaecetes salátával, igyál hozzá 100 %-os narancslevet.
 • Egyél minden nap aszalt gyümölcsöket, szilvát, barackot, áfonyát, goji (Lycium)bogyót.
 • Minden nap szedj a kertedben és egyél  friss petrezselyem zöldet.
 • Vacsora után fogyassz 1.5-2 dl vörösbort!

Fáradékonyság, gyengeség, szétszórtság, koncentráció zavar esetén keresd fel a házi orvosodat és kérj tőle vérvételre beutalót!

Ha a mióma miatt erős, alvadékos a vérzésed és szeretnéd a mióma panaszaidat természetes módon enyhíteni klikkelj ide: Mioma Organic Life gyógyító program

 

Olvasd el ezeket az oldalakat is:

Mi a mióma? Melyek a mióma tünetei? Melyek a mióma kialakulásának okai? Hogyan tudod kezelni a miómát természetes módon? Gyógyítás AVIVA módszerrel A vérszegénység és életerő összefüggése

24 hozzászólás
 1. LKlau megjegyzése

  Sziasztok!

  Csak tapasztalatot szeretnék veletek megosztani. Egy évvel ezelőtt 1,3-as vas érték szerepelt a laboromban. Ezt felküzdöttem háziorvos által felírt vassal 7,8-ra 3 hónap alatt, végigszenvedve az ilyen tabletták mellékhatását. Ezután elkezdtem szedni az “I-all” nevű tablettát, mellékhatások nélkül (remélem nem gond hogy leírtam a nevét) Ezt követően 3 hónappal már 30-as vas érték szerepelt a labor papíromon. Hátha másnak is segít:)

 2. Edina megjegyzése

  Sziasztok!
  Volna egy kèrdèsem, vèrszegènysèg alatt is bősèges a havi ciklus miomától szenvedőknek? Válaszotok köszi előre is.

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Igen Edina. Menstruáció során mióma mellett -ha a mióma úgy helyezkedik el- akár tripla súlyos vérszegénység esetén a vér ugyanolyan intenzitással “ömlik”. A vérszegénység nincs hatással a vérzés erősségére. Az eredmény hónapról hónapra súlyosabb vérszegénység.

   1. Sóskuti Gabi megjegyzése

    Milyen véreredmény(ek) nél számít a vérszegénység súlyosnak?

    1. Cserháti Gabi megjegyzése

     Saját tapasztalat, olvasd el itt. A referencia tartományon belüli érték rendben van, ha alatta van, akkor vérszegénységről beszélünk. Nálam a vas serum, HGB (hemoglobin) értéket vizsgálták. https://mioma.hu/vervetel-utan-verszegenysegre-utalo-ertekek/

     1. Koós Melinda megjegyzése

      72 volt a hemoglobinom es a vasam 5. Vérvétel ezt mutatta ki.körzeti dokim megvizsgált mivel menszesen többnyire normalis volt igy nem küldött kivizsgálásra hanem vasat irt fel hogy szedjem.ennyi.aztán rá fél évre kiderült hogy a vérzésem nem akar elmulni elmentem nőgyogyászatra ott kiderült hogy miomán van ami 4 cm-es. Egyből beutalt a korhazba. Majd mütét lesz de most gxogyszert szedek.ha elöbb kiderült volna talán nem lett volna ekkora baj.

     2. V.K. megjegyzése

      Szia, mar nincs miómam, 1,5 éve kivettwk de ugyanugy vérszegény vagyok.
      A vasertekem 2.3.ez még így is nagyon alacsony.
      Raadasul az elmult masfel honapban 3x jott meg a menzeszem
      16 napra. Jövő héten megyek UH-ra.
      Valamikyen dietat eletmodvaltast szeretnék, mit javasolsz?

     3. Vas Szilvi megjegyzése

      Régóta olvasgatom már a mióma.hu oldalt ami nagyon hasznos információkat tartalmaz számomra.
      Olvastam egy bizonyos enzimről ami felkeltette érdeklődésemet, hogy talál hasznos lenne számomra a diéta mellé.
      A problémám az alábbi. Természetesen, mint sokan mások is tornyát baranyát bejártam már a problémámmal.
      Minden orvos csak tippel, “kísérletezik”.
      Évek óta erős menstruációval küzdök (nagy mennyiség, alvadt vér stb ) a menstruációm mindig pontos, a hossza is normális csak a mennyisége nem.
      Volt több próbálkozás. Küret ahol megállapították hogy mioma és polipok vannak. Azután jött a Mirena spirál.
      Na az egy borzalom volt igaz hogy a vérzés mennyiséget valamelyest csökkentette de de nem számottevően és folyamatosan véreztem hol jobban hol kevésbé 5 hónapon keresztül amikor azt mondtam hogy mostmár elég volt. A levételkor kiderült hogy a spirál nincs a helyen befordult a méhem felé tehát csak műtéti úton eltávolítható. Az eltávolítás utáni uh-on viszont már találtak egy miómát is ami elméletileg azelőtt nem volt. Ezután következett a Norcolut kura aminek most épp a harmadik hónapjába tartok de nem fogom tovább folytatni mert semmi értelmét nem látom. A menstruációm változatlanul sok és darabos talán ami változást tapasztalok hogy rövidebb ideig tart.
      Mindezek következménye képpen természetesen már vérszegény is vagyok amire augusztus óta vaskészítményt szedek.
      A vérszegénység tüneteit elég rosszul viselem sajnos nagyon legyengít. Rendszeresen sportoltam, futottam heti 3-4 akalommal amit most nem igazán bírok, nincs erőm, energiám. Erőltetem mert nagyon szeretem a mozgást de érzem hogy nem sok erőm van. Ráadásul a vérszegénység miatt a kisebb terhelésre is a pulzusom az egekbe szökik nem vagyok terhelhető.
      Abban szeretném a segítségedet kérni hogy hogyan tudom a vérzés erősségét csökkenteni?

     4. Cserháti Gabi megjegyzése

      Örülök érdeklődésednek.
      Az erős alvadékos vérzést gyógynövényekkel nagyszerűen lehet kezelni.
      10-ből 9 hölgynél csökken a vérzés mennyisége, megszűnnek az ezzel járó kellemetlenségek. Kapcsolódó bejegyzések:
      https://mioma.hu/menstruaciot-csillapito-gyogynovenyek/
      https://mioma.hu/3-otthoni-tipp-az-eros-menstruacios-verzes-kezelese-erdekeben/
      A tejtermékeket (kivétel savanyított kefír, natur yoghurt) el kellene hagyni legalább félévre.
      Az ortomolekuláris medicina szerint a következő vitaminok pótlása szükséges:napi 5x 200 mg C vitamin, folsav (5 mg), napi 3-4000 NE (nemzetközi egység) D vitamin, jód.
      Ligetszépe olaj/ kendermagolaj (gyulladáscsökkentés, hormonegyensúlyteremtés) napi fogyasztása fontos elem a vérzés normalizálásban. Vashiányos vérszegénység esetén néhány fontos tudnivaló: https://mioma.hu/13-tipp-mire-figyelj-ha-vasat-szedsz/
      https://mioma.hu/3-napos-vasban-gazdag-etrend/ Az eredményekről 1-2 hónap elteltével várjuk visszajelzésedet. Szívből kívánom, járj sikerrel!

 3. Kinga megjegyzése

  Sziasztok – én évek óta cipeltem magammal 2 db. hatalmas miómát, annyira legyengültem, hogy egy májusi vérvizsgálat során a vasam 1,6!!!, a hemoglobin 70,4!!! volt. Pedig nem vagyok vékony, csak folyamatosan sápadt, gyenge voltam, a menstruációm első 3 napját az utóbbi 3-4 évben végig feküdtem. Még szerencse, hogy meg tudtam oldani a távmunkát. A dokimat – Dr. Sára Leventét – Mindenkinek szívből ajánlom,türelmesen elmagyarázta, hogy milyen hátrányai vannak/lesznek, ha tovább húzom/halasztom a műtétet. A műtét előtt is részletesen elmagyarázta, hogy mi fog történni, esetleges szövődmények. Az altatástól nagyon féltem, ezzel kapcsolatban is megnyugtatott. Mint kiderült, naponta végez féltucatnyi mióma műtétet, hálás vagyok, hogy rátaláltam. Több orvost és módszert kipróbáltam, de az orvosok felületesek voltak, a módszerek eredménytelenek. Az AVIVA-tól egy ideig jól éreztem magam, de ilyen méretű miómáknál már ez sem igazán hat. Életvitelemben, munkámban kiemelkedően éreztem minden fentebb ismertetett negatív hatást. Július 4.-én végre megvolt a műtét, előtte kaptam vért, jelenleg itthon gyógyulok, minél többet próbálok mozogni. Tudom, hogy az előttem álló 6-12 hónap nagyon hosszú, de nagyon fontos, igyekszem mindenre figyelni. Nagyon jó ez a honlap, de jó lenne, ha minél többet írna a műtétekről, tapasztalatokról, felkészülésről is lennének hasznos információk, műtét előtti és utáni életmódváltásról tanácsok. Én még egy olyan “klubhoz” is szívesen csatlakoznék, ahol személyesen találkozunk, megbeszéljük a problémákat – sajnos úgy tűnik, hogy ez is a “népbetegség” határát súrolja, éppen ezért minél többet kellene beszélni róla, mert ahogy ezt a kórházban is láttam, nagyon sokunkat érint…én amit nagyon bánok, hogy nem figyeltem jobban az egészségemre, évekig elhanyagoltam a nőgyógyászati vizsgálatot, és amikor kiderült, hogy mi a baj, nem vállaltam be hamarabb a műtét,de mindent a maga idejében. Szép napot:)

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   2 feladatot és 2 tanulságot vontam le a levélből.
   1.
   Kérek minden olvasót akinek van kedve és ideje megírni saját mióma műtét történetét, küldje el nekünk a többiek okulására. Ha nem is itt nyílt levélben, akkor az info@mioma.hu címre. Megírhatjátok névvel vagy anonim. Korábbi bejegyzés:http://mioma.hu/hogyan-keszulj/ http://mioma.hu/category/mioma_tortenetek/
   2.
   Mióma, nőgyógyászati életmód klubot tervezem. Érdekelne benneteket? Melyik város lenne a legmegfelelőbb helyszín erre?
   Tanulság 1.
   Nem figyelünk az egészségünkre, nem figyelünk az apró jelzésekre.
   Tanulság 2.
   A nőgyógyászati szűrővizsgálatokra nem biztos hogy elmegyünk olyan gyakran, mint kellene.

   1. Kinga megjegyzése

    Köszi Gabi:) – Klub szuper lenne – ami a helyszínt illeti, nekem Bp. budai oldal és M1M7 vonzáskörzete: Budaörs, Törökbálint, Budakeszi, Érd…mindenképpen megírom a saját történetem, remélem sokak számára tanulságos lesz. Jó lenne, ha minél többen csatlakoznának a kezdeményezéshez, nagyon nagy szükség van a tájékoztatásra, a személyes tapasztalatok megosztására!!!

  2. Egy lány :-) megjegyzése

   Szia!

   Engem is Sára doktor úr operált utánad pár héttel. “Sorstársadként” még a mióma műtét előtt örültem a levelednek, mely szerint a műtét kibírható, kicsit megnyugtattál. Egészségügyis körökben mozgok, így az ember azt hinné, hogy nem félek a mióma laparoszkópos műtéttől – pedig de, nagyon is.:-)
   Előtte szedtem 3 hónapig a hormonkészítményt műtéti előkészítés gyanánt: az a 3 hónap gyomorgörccsel telt nekem, nem is voltam önmagam. Nagyon féltem, pedig tudtam, hogy ez egy “rutinműtét”.

   A műtét után én elég nagy fájdalmakkal ébredtem, de elsősorban a CO2 gáz okozta légzési nehezítettség volt a panaszom. Viszont az Őrzőben, ahova kerültem utána, a nővérek mind fantasztikusak voltak! Le a kalappal előttük. Ha előtte azt mondják, hogy katéterrel, drainnel, meztelenül első éjjel ki kell kelnem az ágyból, hogy megmosakodjak, akkor talán ettől a kiszolgáltatott, már-már megalázónak tűnő helyzettől még jobban féltem volna, mint bármi mástól. Azonban irtó segítőkészek, empatikusak voltak, és elérték azt, hogy azt érezzem, hogy az intim szférám nem sérül, mégis ott vannak azonnal, ha segítség kell.
   A doktor urat pedig nagyon sokan dícsérik, én is csak be tudok állni a sorba. Nekem egy terhesség (majd sajnos vetélés) kapcsán nőtt meg az addig jóval kisebb miómám elég nagyra. Több orvost felkerestem természetesen, ahogy ilyenkor “illik”. Először is nagyon sokan a szememre hányták, hogy hogy hagyhattam ekkorára (közel 10 cm) megnőni. Mivel a terhesség alatti hormonális változás okozta ezt a rapid növekedést, én ezt a vádat elhessegettem magamtól, de úgy gondolom, olyan orvosban nem tudok megbízni, aki a történetem meghallgatása előtt vádaskodni kezd. Másrészről meglepődtem, mert míg a mi kórházunkban heroikus sebészeti műtéti megoldások történnek laparoszkóppal, addig a mióma eltávolítását számomra érthetetlen módon sokan meg sem próbálják így kivitelezni. Sára doktor úr is tájékoztatott, hogy természetesen előfordulhat olyan helyzet, mikor nem folytatják laparoszkóppal, de nagyon örültem, hogy ő alapvetően szkóppal képzeli el a műtétet. Meg természetesen az is jól esett, mikor a részemről már-már idegesítően sokszor elhangzott “csak a méhemet ne vegye ki” kérésre ezredjére is megnyugtatóan tudott válaszolni (én már lehet, hogy elküldtem volna magamat melegebb éghajlatra, hogy “nyugodj már meg, ezt megbeszéltük már ezerszer, többet ne mondd, unom”…)
   Egy szó, mint száz: lehet, hogy vannak hasznos alternatív megoldások, biztos jó a gyógyszeres kezelés, de a mióma rendszeres, nőgyógyász általi követése mindenképp fontos. Meg kell találni azt az embert, akiben megbízol, aki partnerként kezel téged (mert szerintem ez a gyógyulás első kulcsa, a beteg a gyógyulásának aktív résztvevője kell, hogy legyen…). Nem kell minden esetben műtéti megoldásban gondolkodni, de ha a nőgyógyásszal egyeztetve az operáció tűnik a legjobb megoldásnak, nem szabad tőle félni. A fájdalom nem elviselhetetlen, és a fájdalomcsillapítók tényleg látványosan hatnak, csak kérni kell őket, ha fáj, utána a felépülés gyors (feltéve ha az ember nem várt annyit a műtéttel, hogy a szervezete teljesen legyengüljön), a kórházi tartózkodás pedig kellemes csalódás volt. (na jó,persze ha úgy érzed, lesz étvágyad a műtét után -nekem nem volt pár napig-, akkor inkább kérj a családtól valami ételt. De ők meg úgyis örülnek, ha valahogy segíteni tudnak,nem? És hát ha ez volt a legnagyobb bajom ott, az is jelzi, hogy minden más milyen flottul ment. :-))

 4. Karolina megjegyzése

  Sziasztok. Sajna 3,8 a vasam. Kaptam az orvosomtól rágótablettát, de sajna nekem székrekedést okoz…Próbáltam természetes úton pótolni a vasat de nekem nagyon nehéz dolgom van:(…. Amiben megérzem a vas ízét, szagát azonnal hányingerem lesz és sajna ki is hányom amit megettem. Szeretem a májat, próbáltam megettem de az utóíze miatt, amiben éreztem a vasat ki is hánytam. Most céklával próbálkozom. Azon nem érzem a vasat, csak sajna sok a gyomorsavam így a céklát is óvatosan kell fogyasszam. Ahogy időm engedi, szaladok az orvoshoz másfajta vaspótló tablettáért és igyekszem a természet útját járni a gyógyulásom érdekében.

 5. ibolya megjegyzése

  Sziasztok,
  én is súlyos vashiányos vérszegény vagyok. 10 napig kaptam vénásan vasat, cékla kapszulát szedek. Sajnos én is nagyon fehér voltam mint egy frissen festett fal, és szó szerint hulla sápadt.
  Azt mondta az orvos, csoda hogy meg élek 50 HGB (Hemoglobin) és 2.2 vas értékekkel. 32 éves vagyok 2 kislány anyukája!!!

 6. Viktoria megjegyzése

  Remek, atfogo cikk, koszonet erte!

  1. Desdy megjegyzése

   Sziasztok! Nagyon tetszik az oldal,sok hasznos olvasnivalót találtam már. Krónikus vashiányos vérszegény vagyok. Vasam 1.8 értékkel bírt legutoljára. Kb.1 hónapja. Mivel ez a probléma több éve tart, most már a TSH-m (pajzsmirigy hormon) is kicsit emelkedett: most 5.5.
   Mindenképpen rendbe szeretném tenni a vasam, mert ez a több éve tartó hiányállapot okozza szerintem a pajzsmirigy alulműködést is.
   Köszönöm a sok hasznos tanácsot!
   Üdv:Desdy

   1. Gabriella megjegyzése

    Sziasztok! Nekem is a vasam alacsony 1.3 viszont hemoglobin 127. de szédülök,ideges vagyok,pulzusom sokszor szapora. Doki csak vaspótlást javasolt, de nem tudok gyógyszert szedni mint pl. Maltofer, így 18mg vas tartalmú készítményt szedek, de nem tudom ennyi elég lesz-e? Üdv: Gabi

    1. Cserháti Gabi megjegyzése

     Gabi, a http://mioma.hu/vashiany-verszegenyseg/ és a http://mioma.hu/13-tipp-mire-figyelj-ha-vasat-szedsz/ bejegyzésekben találsz hasznos tanácsokat a vaspótlásra. Üdv. CsGabi

   2. Tünde megjegyzése

    Gabi!
    Köszönöm a gyors választ! A hétfői sokk után találtam a mioma.hu-ra.
    Félelmetes a hasonlóság az olvasottak és amiket érzek már 8 éve…
    2006-ban született 3. gyermekem után kezdődött a vashiány. 2007-ben már pótolni kellett a vasat. Foglalkozni nem foglalkozott vele senki, pedig 20 éve járok ua. nőgyógyászhoz. Volt epeműtétem, reumás gondjaim, pánikbetegségem. Mindenhol probléma volt a vérszegénység. De hogy mi az oka a vérszegénységnek azt nem kereste senki.

    A vérzésem erős. A nőgyógyásznak ezt is említettem többször. Talán ha nem itthon vagyok hamarabb megelégelem… Tavaly kimaradt a nőgyógyászati rákszűrés, mert két időpontom is meghiúsult. Így az idén úgy döntöttem „csak beugrok” helyben a rendelőintézetbe, ha gond lesz majd mehetek még fizetősre később… Ez az orvos volt az első aki kezembe nyomott egy táblázatot, hogy strigulázzam a mensi alatt a tamponokat, betéteket. Végre! Csak sejtettem hogy a vérszegénység oka az erős menstruáció. Hétfőn mentem vissza az eredményért és vittem a menstruációs táblázatot.
    Megemlítettem, hogy az utolsó két mensim-kor ráadásul nagyon fájt baloldalon a hasam… Így jutottunk el az ultrahanghoz /tb-re ez nem járt a kenet levételekor. Fizetősön ez minden évben hiper-szuper gépen megtörtént. Itt látták először, hogy adenomyosis –om van. Hát kérdezni sem tudtam, mi ez tulajdonképpen, annyira váratlanul ért. Az orvos írt fogamzásgátlót és azt mondta, majd menjek vissza ha egy hónap eltelik. Már itthon kezdtem gondolkodni, hogy pont az utóbbi évek célja volt, hogy ne kelljen ilyen idősen már tablettákat szednem. 41 éves vagyok.
    A párom direkt megcsináltatta 4 éve a vasectomat. A nagynéném 38 évesen bénult le trombózis miatt. Apu keringés összeomlása miatt halt meg. Szóval nem akarok gyógyszert szedni. Szombaton megyek egy másik orvoshoz, most már felkészülve, kérdéssel tele, szervezem az Aviva tornát. Olvasom a lehetőségeket.
    Már az erőt ad, hogy talán a pánik, a szorongás, a depi ennek köszönhető és ha végre normálisan működök nem csak azt érzem, hogy vonszolom magam az életemen át azzal az érzéssel, hogy valami nagyon nem jó, csak nem tudom mi az.
    Örülök a honlapnak és olvasom szorgalmasan! Merítem az erőt!
    Remélem szombaton az új orvos tapasztalt lesz ezen a téren.
    Üdv, Tünde

 7. Andrea megjegyzése

  Sziasztok,

  nekem is az a bajom, hogy általában extra erős vérzésem van és már nagyon alacsony a vasam egy ideje.
  A mióma miatt kellene életmódot váltani főleg a táplálkozásban, de a kóros vérszegénység miatt meg a hús fogyasztását javasolják. Most akkor mit együnk, hogy ne legyen miómánk, de vérszegények se legyünk?
  Ezt itt a kérdés.
  Üdv.
  Andi

  1. Szabó Emese megjegyzése

   Sziasztok!
   Nekem egy véradás után kezdtek jelentkezni a vérszegénység halvány tünetei,fáradékonyság (ok nélkül)levertség,stb.Ekkor még nem tudtam mi lehet az oka,majd 2 hónap után ismét vért szerettem volna adni,itt derült ki hogy vérszegény vagyok.Két hónappal korábban semmi baj,szerintem az én szervezetemnek sok volt a 4 ?dl veszteség,éppen a megengedett súly határán lavírozok 50-52 kg.Elkezdtem vas dús ételeket fogyasztani,a szöges almát is beiktattam,de sajnos kevésnek bizonyult,így rá kell segítsek.Elkezdtem kutakodni,így találtam rá a Ferohel-re ez a termék szerves kötésű vas-biszglicinát-ot tartalmaz,könnyen felszívódik.Kb egy hónap után vettem észre hogy vissza tér az életerőm,nem fáradok minden ok nélkül,ami a hangulatomra nagyon kihat.Érdemes kipróbálni!

 8. Réka megjegyzése

  A vérszegénység tipikus tünete az idegesség.
  Én sem tudtam,miért járok a plafonon,kis apróságok miatt is a dühroham öntött el…ijesztő volt!
  A másik tünet a szédülés: kóvályog a fejed,megszédülsz,furán érzed magad.Nálam időnként pár percig volt ez.
  Színtelen bőr,sápadtság,sárgás árnyalatú bőr: szintén tünet!
  A félelmetes az az egészben,hogy nem feltétlenül feltűnő a vérszegénység,pl. fáradással,gyengüléssel nem találkoztam.Azonban az említett tünetekre figyelni kell,a vérszegénység súlyos esetben valóban azzal jár,hogy legyengülsz,összeesel,elájulsz,aztán a kórházban ébredsz,hogy nyomják beléd más vérét…

  Én a felírt vastablettát úgy eszem,mint a cukorkát,rendes étkezés mellett,semmi kedvem újra vértelen,idegbeteg zombivá avanzsálódni.
  A dührohamok miatt úgy tűnhet,hogy az egyén mentális problémákkal küzd,hiszen normális esetben nem üvöltözünk,törünk-zúzunk és haragszunk az egész világra a nap 24 órájában,mert minden és mindenki fel tud idegesíteni…Ilyenkor mi történik? Első dolog,hogy pszichológust javasolnak,de valójában célszerű körüljárni a helyzetet,ha egy nyugodt csendes emberből ideges őrült válik.Aki ebben benne van,az nehezen fogja megtalálni a választ arra,hogy miért ideges,ezért vérvizsgálat célszerű,abból elég sok minden kiderül!
  A pszichológus csak végighallgat,tanít egy-két relaxációs technikát,meg rávilágít arra,amit te nem látsz,de a probléma megoldása rajtad áll,ő ezt helyetted nem teszi meg,ezt jó tudni!
  A pszichiáter már más módszert alkalmaz,ő a mentális betegséget keresi és így áll a tünetekhez: “ja,dühöngsz? üvöltesz? őrült vagy!”,tehát felírhat nyugtatót és az végképp nem jó megoldás,mert gyógyszerfüggést eredményez és tényleges mentális betegséget okoznak a pszichiátriai szerek! Tudatmódosító hatásuk van és olyan mellékhatásaik,amik külső szemlélő számára pszichés betegségnek tűnnek! Csak egyet említek: szem-nyak merevgörcs,amikor az egyén hosszabb ideig mereven felfelé kezd bámulni,a fejét teljesen az ég felé feszíti és fennakadnak a szemei is…videón láttam,hát ijesztő,mert órákig ebben az állapotban szenvednek,ijedtek,mivel tudnak a környezetükről,pl. válaszolnak,de értelmetlenül,összefüggéstelenül és fájdalmat éreznek! Próbáld ki,5 perc után belefájdul a nyakad és nem fogod bírni! Én ezt függönyfelrakásnál kénytelen voltam,amíg nem szereztünk be egy magasabb létrát.
  Igen ám,de gyógyszerhatás alatt ez görcsösen beáll…borzalmas lehet!
  A tény az,hogy bárkit akarata ellenére megfigyelés alatt tarthatnak és adhatnak neki ilyen nyugtatókat,mert törvényileg így van meghatározva.
  Ha bármi gond van,pszichológushoz viszont nyugodtan lehet menni,ők csak beszélgetnek és léteznek normálisak és ingyenesek.
  Mindezt azért tudom,mert pár éve megnéztem egy ezzel a témával foglalkozó kiállítást és érdekes dolgokat hallottam,amit valójában kevesen tudnak!
  Az időskori demencia oka valóban lehet vérszegénység
  is,az agyi erek szűkülete pedig annak tudható be,hogy az
  idősebb emberek nem mozognak annyit,pedig a rendszeres tiszta levegőn sétálás,sportolás az egész szervezetet egészségesen tartja!
  Remélem,ez is hasznos infó lesz!

  Na,ideges vagy még? XD
  Nézd meg ezt a videót,megdöbbentően tanulságos és garantáltan elfelejted,min durrogtál éppen,mert röhögni fogsz!
  és garantáltan elfelejted,min durrogtál éppen,mert röhögni fogsz!

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=375132165956898&set=a.283970788406370.1073741829.282815425188573&type=1&theater&notif_t=photo_comment

 9. Széplaki Krisztina megjegyzése

  Nagyon tetszett amit a vashiány és mióma összefüggéséről írtál! Nyáron én is átmentem ezeken, úgy hogy 2 éve a nőgyógyászaton megállapították, hogy mioma van, de semmit nem akartak velem csinálni. Eljutittam a 70-es hemoglobin szintre, illetve a 2-es vashiányra( 16-tó jó) . Köszönöm az irásod, tovább tanulmányozom.

  Üdv, Krisztina

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

kettő × 3 =

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás