Vashiányos vérszegénység | Mióma.hu
A mióma természetes úton történő gyógyítása

Vashiányos vérszegénység

Erős menstruációs vérzés következtében kialakuló vérszegénység 38 felett

A hölgyeket vajon milyen arányban érinti a vérszegénység 38 év felett? Ide vonatkozó statisztikát nem találtam az interneten, így csak sejthetjük hogy ez a szám nagyobb mint gondoljuk.

A gyengeség, fáradékonyság, koncentrációzavarok, lehangoltság vérszegénységre utaló jelek.

Kevés hölgy ismeri fel hogy szervezetének vasra van szüksége. A vashiányt nem fedezzük fel könnyen. A teljesítőképesség csökkenés csak fokról fokra jelentkezik. Gondoltál már arra, hogy reggel azért nem vagy képes kikászálódni az ágyból és este azért alszol el kimerülten TV nézés közben mert kevés a vas a szervezetedben?

Egy felnőtt ember szervezetében a nyomelemek közül vasból van a legnagyobb mennyiség: 3-4 gramm. A vashiány oxigénhiányhoz vezet az izmokban, ami teljesítménycsökkenést okoz. Fontos, hogy mindig fiatalosak maradjunk. El kell látni a családot, meg kell szervezni a család szabadidejét és meg kell állni a helyünket a munkában.

A nőknek 30 százalékkal több vasra van szüksége mint a férfiaknak.

Mi nők gyakran érezzük magunkat fáradtnak, túlterheltnek. Ezt az érzést nem csak a mindennapok terhelése okozza, hanem a vashiánynak is szerepe lehet benne. Ez a feltételezés legtöbbször igaz, hiszen a menstruációs vérzéssel minden hónapban sok vér távozik a szervezetből. Emiatt a hölgyeknek alapvetően 30 százalékkal több vasra van szüksége mint a férfiaknak. Becslések szerint a nők 50 százaléka nem fogyaszt megfelelő mennyiségű vastartalmú élelmiszert

És itt még nem is szóltunk a mióma, rendellenes menstruációs vérzés következtében kialakuló vérveszteségről.

 

A szervezet működésének mely területeit érinti a vas?

 • Vas nélkül az immunrendszer nem képes működni.
 • A vas enzimek felépítésében játszik szerepet és a sejten belüli folyamatok szabályozásában vesz részt, amelyek közül legfontosabb a szervezet energia- anyagcseréje.
 • A vas a mentális funkciók ellátásához is elengedhetetlen, mivel olyan enzimek képzésében vesz részt, amelyekre az agyban van szükség. Ezek egyike a nyugtató hatású szerotonin, míg a másik a ‘boldogsághormonnak’  nevezett dopamin. A pihentető alváshoz szintén szükséges a vaspótlás.

A túl kevés vas azt jelenti hogy a vérben túl kevés hemoglobin termelődik, ez pedig azt eredményezi, hogy a sejtekhez nem jut el megfelelő mennyiségű oxigén. Vas nélkül nem működik megfelelően a sejtek közötti anyagcsere, így azok nem képesek energiát előállítani. Vas nélkül a szervezet üzemanyag nélkül marad, ezért úgy érezzük, fázunk.

Egészséges emberben a vas 70-80 százaléka “aktív vas”, amely a vérben található.

A teljes vaskészlet 20-30 százaléka raktározott vas, amelynek legnagyobb része a májban és a csontvelőben található.

A mióma  tünete az alhasi fájdalommal kísért erős menstruációs vérzés. A mióma okozta erős vérzés miatt észrevétlenül alakul ki a vérszegénység, vashiány. Ez pedig a mindennapjaidat, a munkádat, a családi életedet, még a párkapcsolatodat is fenyegeti. Gyenge vagy és türelmetlen. Vegyük észre mi a baj! Kezeljük a vérszegénységet természetes eszközökkel, megfelelő összetételű táplálkozással, természetes vaspótló étrend kiegészítőkkel.

 

A vashiányos vérszegénység tüneteivashiányos vérszegénység

 • Sápadt bőr
 • Töredező körmök
 • Száraz bőr
 • Száraz töredező haj
 • Hajhullás
 • Nyugtalan láb szindróma
 • A szájzug berepedése
 • Szívdobogás érzés

.

 • Ingerültség
 • Gyengeség
 • Memóriazavar
 • Koncentráció hiánya

.

A vérszegénység hátráltató következményei

 • Szervezőkészség romlása
 • Tanulási képesség romlása
 • A fájdalomküszöb emelkedése
 • Gyenge eredmények az IQ teszteken
 • Indokolatlan “hidegérzet” (pajzsmirigy alulműködés)
 • Immunrendszer gyengülése

Nem utolsó sorban, a vérszegénységben szenvedők hamarabb öregszenek és kevésbé éles eszűek.

Térjen vissza a régi formád! Legyen munkabírásod! Térjen vissza az életkedved!

Biztosan Te is szívesebben töltenéd az időt aktív pihenéssel mint a kanapén azon töprengve, vajon miért nem olyan az erőnléted mint pár éve? Jó lenne, ha több energiád és türelmed lenne az emberekre?

Súlyos vérszegénység miatt kórházba is kerülhetsz.

vérszegénység-vértranszfúzió

Több sorstársammal találkoztam, akik a mióma okozta erős vérzés, majd vérszegénység miatt kórházban kötöttek ki.  A vér túlságosan alacsony vas és hemoglobin szintje ájuláshoz vezethet. A vasszint helyreállításához a lassú felszívódás miatt, nincs idő hónapokat várni. így a leggyorsabb megoldás a vértranszfúzió. Tudomásom szerint van egy kritikus alsó szint (vér-hemoglobin:80), amely alatt vért kell kapnia a betegnek.

Ne ijedj meg, olvasd el: Hová vezet a rendellenes vérzés?

“Nyugtalan láb” szindróma

A vashiány egyik tünete a “nyugtalan láb” szindróma. A John Hopkins Medicine kutató központ kísérletei szerint a nyugtalan láb szindróma esetében 15 % valószínűséggel vashiány figyelhető meg. Minél alacsonyabb a vas-szint a panasz annál erősebb. A láb nyugalmi helyzetében az illető végtag mozgatásával járó inger keletkezik.  A vashiány csökkenésével a panaszok enyhülnek.

 

Vérszegénység és IQ

A vashiány és vérszegénység kialakulásának számos oka lehet. Fel nem fedezett belső vérzések, daganatos betegségek, vagy a vérképző rendszer zavara. A legtöbbször azonban nőknél fordul elő, a túl erős menstruáció miatt. A túl erős menstruációs vérzés oka gyakran méhmióma. A mióma miatt a méhfal rugalmatlanná válik (a méh nem tud jól összehúzódni) így erős vérzés, nagyobb vérvesztés alakul ki. Létrejön a vashiány és a vérszegénység.

Mennyi vasra van szükségünk?

Mióma mellett nagy az esély a vashiány vérszegénység kialakulására, de tudatos életmóddal megakadályozhatod a legyengült, vérszegény állapotot. A 20 és 45 év közötti nőknél a vasbevitel ajánlott mennyisége naponta 20 és 50 mg közötti. (Naponta minimum 3 dl céklalé, aszalt szilvalé, vagy 20 dkg marhahús fogyasztásának felel meg.) Változókor után elég a napi 18 mg vas bevitele.

Figyelj a vasban gazdag étkezésre!

Hogyan tudjuk a vashiányt megelőzni?

Vashiány és növényi étrend? Mi az összefüggés a kávé, tejfogyasztás és vérszegénység között? Hogyan változtass az életviteleden?

Vashiányos vérszegénység

A vashiányos vérszegénység azt jelenti hogy a sejtjeink, szöveteink nem jutnak elég oxigénhez. A vér vörösvérsejtjeiben található oxigénszállító molekulák  sem mennyiségben sem minőségben nem megfelelőek a szervezet sejtjeinek oxigénnel való ellátására.

A WHO adatai szerint a földön körülbelül 2 milliárd ember él vashiányos vérszegénységgel.

A vashiány a legelterjedtebb tápanyaghiány betegség a földön, főként a fejlődő országokban.
A vashiány rontja az emlékezést
A vashiány rontja az emlékezést

A vashiány világviszonylatban az érett korú nők 8.5-14 %-át, a kisbabát váró nők 13-22 %-át érinti.

Dr. Mike Nelson angol táplálkozástudományi szakértő szerint azonban ez a szám jóval több lehet, a fiatal nők körében elérheti akár a 15-20 %-ot is.

Ezek a lányok általában vegetáriánusok, kevés húst, baromfit és halat esznek. A vashiányos állapot kihat a koncentrációra, a munkában és tanulásban nyújtott teljesítményre. A vérszegénység gyorsítja az öregedést és elősegíti az időskori elbutulást is. Erről szól az Origo cikke: Elbutulás, Alzheimer kór ellen segít a spenót?

 

Kutatás 1.

Dr. Nelson  így nyilatkozott kutatási eredményei alapján:

Az anémiás (vashiányos) lányok és a táplálkozásuk során elegendő vashoz jutó egészséges vérképpel rendelkező lányok jelentős különbséget mutatnak az IQ szintben és az iskolai eredményekben. Az iskolai vizsgákon kimutathatóan egy jeggyel gyengébben teljesítenek az anémiások. A vashiány és vérszegénység az agyműködés romlásához vezet, rossz irányba befolyásolja az emlékezetet és a tanulási képességet.

Kutatás 2.

Dr. Paolo Chaves kutatásvezető irányításával az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatói  is végeztek kutatást a vérszegénységgel és a mentális képességek változásával kapcsolatban. A Hopkins Egyetem kutatása bizonyította, hogy a vérszegénység összefüggésbe hozható a mentális állapot romlásával.  Már enyhe fokú vérszegénység is a végrehajtó funkciók, azaz a szervezőkészség romlásához vezet. Ilyen tevékenységek például:

 • Problémamegoldás
 • Tervezés, szervezés
 • Veszély érzékelése, felismerése

A kutatók arra következtetésre jutottak, hogy a vérszegények négyszer-ötször rosszabbul teljesítettek szervezési feladatokban mint a normál szintű vérhemoglobinnal rendelkezők.  Az ok, az agyba kevés oxigén jut, amely károsítja az agyi folyamatokat. Férfiak között is előfordul vérszegénység, náluk ez az arány 1-2 %. A mióma következtében lassan kialakuló vérszegénységről  beszélünk. A hirtelen nagy vérvesztéssel járó baleset okozta vérszegénységhez képest ez azért veszélyesebb, mert nehezebb felismerni. A lassan kialakuló súlyos vérszegénységnél a szervezetnek van ideje hozzászokni a hiányállapothoz, így maga a  súlyos vérszegénység csak enyhébb tüneteket okoz.

 

Vashiányra utaló értékek

Minden évben célszerű elmenni vérvizsgálatra. Te mikor voltál? Vedd elő a laboreredményeidet és ellenőrizd a rajta szereplő értékeket! Vashiányra utaló értékekről, a referencia érték meghatározásról már írtam a Vérvétel után – vérszegénységre utaló értékek című bejegyzésemben. A referencia érték körüli, vagy annál kicsit kisebb vas és hemoglobin érték esetében enyhe és közepes vashiányról és vérszegénységről beszélünk. Ha a referencia érték alsó határa alatt van az értéked, súlyos vashiányban, vérszegénységben szenvedsz.

 

Olvasd el ezt is: Mi számít normális és mi számít rendellenes vérzésnek? Mire lehetsz képes ha van elegendő véred?

 

A vasbevitel

Nagymamáink módszere vashiány ellen
Nagymamáink módszere vashiány ellen

Normál körülmények között napi 20-25 mg mennyiségű vasra van szükségünk vérképzéshez. Másodpercenként 2 millió vörösvérsejt képződik a csontvelőben és ugyanannyi el is pusztul. A bevitt vas 1-2 %-ka a patkóbélben szívódik fel. A vörösvérsejtek 95 %-ka elpusztul, majd az immunsejtekben raktározódnak.

A mióma okozta rendellenes menstruációs vérzés következtében súlyos vérszegénység és vashiány alakul ki. A vashiány kialakulásához a vasban szegény vagy a rosszul hasznosuló vasat tartalmazó táplálkozási szokások is hozzájárulnak.

A vashiány a szellemi és fizikai erőnlétet csökkenti.  Ebben az állapotban kevesebbet vagyunk képesek dolgozni, koncentrációs problémák jelentkeznek. Romlik a memória, előfordul hogy nincs kedved edzésre menni, este pedig korán elalszol. Romlik a közérzet.

A fent látható szöges alma (persze a szög kihúzása után) reggeli fogyasztása nagymamáink jól bevált módszere volt a vashiány megszüntetése érdekében. Este 10 megtisztított szöget szurkáltak egy almába. Reggel éhgyomorra ették meg a vasat magába szívó almát.  A vaspótlásnak ezt a formáját általában egy-két hónapon keresztül alkalmazták.

Vashiány esetén a vasraktárának feltöltése nem megy egyik napról a másikra. A vas lassan szívódik fel. Egy legyengült szervezet vaspótlása a mióma okozta rendellenes vérzés rendezése után akár 6-12 hónapig is tarthat. Mióma mellett a daganat táplálása is vért és energiát von el a szervezetből ezért rendszeres nagy dózisú vas és ásványi anyag pótlás szükséges.

A vashiányt és vérszegénységet megelőző életmód = vegyes változatos étrend

A vérszegénység fáradékonysághoz vezet
A vérszegénység fáradékonyságot idéz elő, a munka és tanulási teljesítmény romlik

Részesítsd előnyben minden étkezés során a magas vastartalmú ételeket.

A hagyományos növényi étrend súlyosbítja a  kialakult vashiányos helyzetet, speciális vasban gazdag növényi vagy vegyes étrend ajánlatos. Diétázni nem célszerű vérszegénység esetén. A diéta önmagában is hiányállapotot idéz elő. Bizonyos élethelyzetekben, mint fokozott vasszükséglet esetén nem elég a növényi étrend. Ha sok vitamint szedsz, minden nap friss, a piacon vásárolt zöldségekből összeállított salátát, turmixot fogyasztasz sem tudsz vérszegénység esetén csupán növényi étrendre hagyatkozva egészségesen táplálkozni. A legtöbbünk szupermarketben vásárol, az ottani zöldségek élőanyag tartalma állítólag egyharmada a biopiacon kapható zöldségeknek, gyümölcsöknek. A vashiányos táplálkozás a PMS fájdalmas menstruáció kialakulásában is szerepet játszik.

Egy amerikai kutatás szerint a vas magasabb szintje a szerotonin agyi ingerületátvivő anyag szintjének növelése révén enyhíti vagy megakadályozza fájdalmas menstruáció kialakulását. A magasabb szerotonin szint a fájdalomküszöböt csökkenti. Depresszió esetén jellemző az alacsony szerotonin szint.

 

A vas nehezen szívódik fel

Étkezés után limonádét, narancslevet igyál a vas felszívódása érdekében
Étkezés után limonádét, narancslevet igyál a vas felszívódása érdekében

A vashiány megelőzése kiemelten fontos, és csak úgy tudod elejét venni a vashiánynak, ha figyelsz a vas bevitelre! A vas felszívódása érdekében figyelj oda, hogy mit mivel eszel.

Például amikor hosszú ideig vastablettát kellett szednem, a lelkemre kötötték, hogy azt éhgyomorra C vitaminnal vegyem be és utána egy órán keresztül ne egyek semmit – és főleg ne igyak tejes kávét. A vas felszívódásával kapcsolatban az állati eredetű vas háromszor jobban hasznosul és szívódik fel a szervezetedben. Az elfogyasztott hús vastartalmának 25 %-a tud a húsból felszívódni. A vashiányos állapotot súlyosbíthatja, ha vegetáriánus vagy.  A zöldség, gyümölcsökből történő vas felszívódás jóval alacsonyabb 5 % körüli. A zöldség és húsok közti vastartalom szemléltetésére kiváló példa a cékla és marhamáj esete. Növények között kiemelkedő vastartalmú a cékla.

100 mg cékla                0.8 mg vasat tartalmaz
100 mg marhamáj      8.8 mg vasat tartalmaz

A különbség több mint tízszeres. Főzés és a vas felszívódása szempontjából lényeges, hogy a hosszú ideig tartó főzés nem csökkenti az élelmiszerek vastartalmát. De olyan egyszerű ok is hozzájárulhat a vashiány kialakulásához, ha nem fogyasztunk elegendő C vitamint, folsavat (zöld levelekben található), B12 vitamint, rezet, cinket.

 

A vas felszívódását gátolja

 • E 385 jelölésű EDTA tartósítószer
 • Polifenolok
 • Magas foszfor és kalciumtartalom
 • Lúgos közeg létrejötte az étkezésben
 • Oxalátok az ételekben (pl a spenót, mángoldban sok az oxalát, ezért vastartalmuk ellenére kevés vas tud felszívódni  e növényekből)
 • Fitátok az ételekben (gabonafélék, hüvelyesek tartalmazzák, ezeket mértékkel egyél)
 • Az ételek túl magas rosttartalma (búzakorpa, zabkorpa)
 • Foszvitin a tojásban, ezért heti három tojásnál ne egyél többet
 • A teában, kávéban található tannin
 • Zöld tea vashiány esetén nem javasolt
 • A pusztán csak növényekből álló étrend (vegetarianizmus)
 • Bizonyos  gyógyteák is okozhatnak vasfelszívódási zavarokat és vérszegénységet.

Azonban nemcsak a vas felszívódását gátolják bizonyos anyagok, hanem a vas is megakadályozza más anyagok beépülését a szervezetbe. Egyes antibiotikumok és vaskészítmény egyidejű fogyasztása tilos. A vas fékezi az antibiotikumok hatását a vér baktériumölő hatása elmarad.  További tippek itt: 13 tipp, mire figyelj ha vasat szedsz

 

A vashiány és a cappuccino

Vashiány, vérszegénység, kávé
A kávéban található tannin, a tejben található fehérjék akadályozzák a vas felszívódását.

Sok nőnél megfigyeltem, hogy imádja a tejeskávét. Megiszik belőle naponta akár 4-5-öt is. A tej és a kávé magas kalcium és tannin tartalma miatt gátolja a vas felszívódását. A vas felszívódása érdekében étkezés után, sokkal inkább egy narancslé vagy almalé bevitele ajánlatos, mint például egy kellemes tejhabos cappuccino a munkatársak társaságában.

Nekem ez volt a szenvedélyem – szinte napokig tejeskávén, cappuccinon éltem. Sajnos még akkor is, amikor a vashiány hatására legyengültem. Egyre fáradtabbnak éreztem magam. Aztán ittam még egy kávét tejjel, hátha attól felébredek és turbófokozatra váltok. Az egész egy ördögi kör volt, aminek negatív értelemben meg lett az „eredménye”. A kávé-őrületemnek köszönhetően még otthonra is beszereztem egy szuper kávéfőzőt, amit ma már főleg a vendégek kiszolgálására használok. Ma már betartom a szabályt: Maximum napi egy kávét iszom reggel!

A vérszegénység megelőzése

Fontos tisztában lenni néhány információval a vas felszívódásával kapcsolatban. A vérszegénység súlyossá válása néhány étrendi tanács betartásával megelőzhető, íme:

A marhahúsban van a legtöbb vas
A marhahúsban van a legtöbb vas

1. Magas vastartalmú alapanyagból készült ételeket egyél, alacsony zsírtartalmú húst, vagy májat.

2. Napi egy kávé kevés gabonatejjel étkezés után, vagy étkezés előtt egy órával, de semmi esetre ne reggeli vagy ebéd után!

3. Tehén tej helyett a gabona tejet, kaukázusi kefirt, natur yoghurt-ot részesítsd előnyben.

4. Fogyassz vassal dúsított gabonapelyheket.

5. Minden étkezéshez fogyassz C vitamin tartalmú zöldségeket, salátát, paradicsomot, uborkát, citromos limonádét, narancslevet.

6. A vaskúra alatt enyhén szénsavas, így enyhe savas hatású ásványvizet válassz, jobban felszívódik a vas.

Bővebben: Tanácsok a vashiány megelőzésére

Vasban gazdag élelmiszerek

Többféle vasszirup alapanyaga a fekete cseresznye. Általános szabály hogy lehetőleg mindig a frissen érő, szezonális gyümölcsöket fogyasszuk.  Minél sötétebb színű egy zöldség vagy gyümölcs, annál több ásványi anyag és vitamin található benne. Ilyen gyümölcs például a júniusban szezonját élő lévő fekete cseresznye, amely több vastartalmú készítmény, gyümölcslé, gyümölcslékivonat közkedvelt alapanyaga. A fekete cseresznye jelentős mértékben tartalmaz  C vitamint. folsavat, kálium, foszfort, magnéziumot, és más a vas felszívódáshoz szükséges nyomelemeket mint a vas, cink, réz, szelén, mangán. A szilicium, kovasav formájában fordul elő a gyümölcsben. A fekete cseresznyében könnyen emészthető gyümölcscukor van, a levulóz, amelyet cukorbetegek is bátran ehetnek, sőt fogyókúrázóknak is ajánlják. Magas ásványi anyagtartalma miatt nagyon hatékony a legyengült szervezet állapotának javítására.

 

Gyógynövények

Csalán tea – A csalánt tisztító kúrákhoz, sápadtság, vérszegénység megelőzésére ajánlják.

Magvak

Mák, mogyoró, dió, mandula, kakaó, napraforgómag, zabpehely, búzacsíra, tökmag, vassal dúsított, cukormentes müzlik, gabonapelyhek.

Gyümölcsök

Fekete cseresznye,  áfonya,  ribizli, földi eper, kék szőlő, alma,  málna,  naspolya,  csipkebogyó,  som,  mazsola,  mandarin,  narancs, citrom.

Gyümölcslevek

Almalé,  paradicsomlé, szilvalé, aszalt szilvalé, gránátalmalé, szőlőlé, erdei gyümölcs szörp, áfonya szörp, céklalé.

Zöldségek

Spenót, sóska, lencse, tarkabab, borsó, bab, petrezselyemzöld, zeller zöld, sütőtök, mindenféle zöld leveles ehető zöldség, mangold, fokhagyma, póréhagyma, cékla.

Húsok

Vörös húsok, marhahús, sertés hús, tonhal, csirkemáj, sertés máj, pulykahús.

Tejtermékek, magas vastartalmú sajtok

Savanyított tejtermékek, kefir, aludttej, natúr joghurt, kecsketej, juhsajt, edami, ilmici, óvári sajt.

Egyéb

A nőgyógyászom mondta, hogy napi 2 dl vörösbor segít, hogy a vashiány, vérszegénység ellen vidáman vedd fel a harcot!

 

TIPP:

A vérszegénység természetes kezelése érdekében próbáld ki a következő receptet. Hetente legalább egy alkalommal végezd el:

 • Igyál minden reggel éhgyomorra 2-3 dl gránátalma, vagy cékla levet.
 • Fél óra múlva egyél vasban gazdag mazsolás, mogyorós müzlit.
 • Délelőtt folyamán igyál méregtelenítő hatású és vastartalmú csalánteát frissen facsart citrom levével.
 • Ebédre egyél sovány marhahúst almaecetes salátával, igyál hozzá 100 %-os narancslevet.
 • Egyél minden nap aszalt gyümölcsöket, szilvát, barackot, áfonyát, goji (Lycium)bogyót.
 • Minden nap szedj a kertedben és egyél  friss petrezselyem zöldet.
 • Vacsora után fogyassz 1.5-2 dl vörösbort!

Fáradékonyság, gyengeség, szétszórtság, koncentráció zavar esetén keresd fel a házi orvosodat és kérj tőle vérvételre beutalót!

Ha a mióma miatt erős, alvadékos a vérzésed és szeretnéd a mióma panaszaidat természetes módon enyhíteni klikkelj ide: Mioma Organic Life gyógyító program

 

Olvasd el ezeket az oldalakat is:

Mi a mióma? Melyek a mióma tünetei? Melyek a mióma kialakulásának okai? Hogyan tudod kezelni a miómát természetes módon? Gyógyítás AVIVA módszerrel A vérszegénység és életerő összefüggése