Mióma

Mi a mióma?

Tekintsd át tíz (10) pontban a gyógyuláshoz vezető legfontosabb információkat!

A pontok alatt a mioma.hu kapcsolódó bejegyzésekre kattintva, további információt találsz.

1. A mióma a nőiség legfontosabb szerve, a méh betegsége

10 tudnivaló a női méhről  – A méh felépítése  –  Orvostudományi mítoszok a női méhről   –  A női méh jelentősége életkor szerint

2. A mióma jóindulatú simaizom daganat.

Van  beteg aki elég bátor és megnézi az eltávolított miómát. Kinézetét, húsgombóc vagy húsvéti sonka-szerű képződménynek írják le. A méhben található mióma anyaga simaizom- és kötőszövet. A simaizomszövet szoros kapcsolatban áll kötőszöveti elemekkel (rugalmas, kollagén rostok), hajszálerekkel vagy idegrostokkal.

A nőgyógyászati diagnosztikáról a linkre kattintva olvashatsz.

Ez a vizsgálat mutatja meg hogy jóindulatú daganatMióma tesztMióma vizsgálati módszerek

3. A miómát a következő három, hasonló tünetekkel rendelkező méhbetegséggel szokták összekeverni.

Adenomiózis (méhfalban található méhnyálkahártya szigetek)

Endometriózis (méhnyálkahártya méhen kívül a szervezetben)

Endometrium hiperplazia (endometrium hyperplasia: méhnyálkahártya kóros megvastagodása)

4. Két (2) jellemző méhmióma tünet

 • köldök alatti kőszerű nyomásérzés a hasban
 • Niagara szerű erős menstruáció

11 kérdés amelyek segítenek eldönteni rendellenes-e a vérzésed    Ilyen a menstruációs vér színe ha miómád van

5. Ha mióma-d van, hormonális eltérésed is lehet.

Ösztrogén dominancia tünetei …   tipp a progeszteronszint emelése érdekében
Bizonytalan hatású ösztrogén dominanciát előidéző vegyületek

6. Kisebb, panaszt nem okozó miómá-nál (2-3 cm) ne várakozz, életviteli változtatásokkal a mióma növekedése megállítható.

Mioma Organic Life 3.0 életmódprogram  Hormondiéta  250 hormonegyensúly recept gyüjtemény  Kismedencei vérkeringést serkentő és medencealapi izmokat erősítő torna 

7. A méheltávolítás megelőzhető. Mióma szakorvos specialista képes eltávolítani a kritikus helyen található miómát.

Mióma eltávolításban jártas specialistát az orvosi egyetemi klinikákon találsz. Szakember ajánló összeállítás FB zárt csoportban elérhető.

8. A kezelés mód kiválasztásában a gyermekvállalás kérdése a legfontosabb.

A méhűr felé növekvő és az endometrium alatti mióma akadályt jelent a teherbeesésben. A méh külső felszínén, a hashártya alatti miómák kevésbé befolyásolják a terhességet. Miómás terhesség általában császármetszéssel végződik. Terhesség alatt a miómák növekednek.  Egyes mióma kezelési módok babát tervezők részére nem ajánlottak.

9. A mioma.hu /Tudásbázisban itthoni és külföldön elérhető szervmegtartó nőgyógyászati sebészeti és radiológiai kezelésekből választhatsz.

Mióma laparoszkópos eltávolítása  11 tudnivaló a mióma hiszteroszkópos eltávolításáról   Mióma lézersebészet   

10. Minden második hölgytársunk rendelkezik miómával negyven év felett. Te sem vagy egyedül. Segítő közösség vár.

A mioma.hu szelíd nőgyógyászat 38+ Facebook zárt csoportban bátran kérdezhetsz. Szeretettel várunk! Kérdésed van? Írj e-mailt az info kukac mioma pont e-mail címre.

147 hozzászólás
 1. Dóra megjegyzése

  Sziasztok! Csütörtökön voltam a Sote 2 Mióma Ambulancián, én is szeretném megosztani veletek a tapasztalataimat.Győrből érkeztem, így hamarabb odaértem, mert a forgalmat soha nem lehet kiszámolni. Fent a betegfelvételnél becsekkoltam és lementem az alagsorba, ahol a vizsgálatok folynak. 10:40-re volt időpontom, de dr Vezér Márton hamarabb behívott, mivel más éppen nem várakozott ott. A Doktor Úr nagyon kedves volt, először felvette az adatokat, kikérdezett, megnézte a régi papírjaimat, majd megkérdezte, hogy milyen megoldáson gondolkozom.(Nekem 2018-ban diagnosztizáltak egy 8×6 centis elülső méhfalban lévő miómát, akkor 38 évesen eléggé megviselt, hogy Győrben több orvos is a hasi vágásos méhkivételt javasolta csak. Most kezdek lelkileg eljutni arra a pontra, hogy már nem éreztem elképzelhetetlen opciónak a műtétet, mivel a miómával járó tünetek egyre rosszabb életminőséget okoznak) KÖSZÖNÖM az oldalnak, hogy értesültem a Mióma Ambulanciáról!Vissza a vizsgálatra…doktor úr keresett szabadon lévő ultrahangot, megmutatta a képernyőn a miómámat, ami majdnem a teljes méhemet kitölti, elmagyarázott mindent. A gyógyszeres és embolizációs eljárásról is beszélt, de azt is elmondta, hogy ez az én esetemben sajnos nem tudna végleges megoldást hozni, mivel maximum 2/3-ra tudná csökkenteni a méretét, a vérzészavarok valószínűleg így is maradnának és mivel fiatal vagyok (42) és messze még a változókor, ezért még növekedni fog a mióma a hormonváltozásoktól. Laporoszkópos Chrobak műtétet javasolt, elmondta, hogy a petevezetőket is kivennék (ha beleegyezem), mivel a petefészekrákok 80%-a onnan indul.Mondta, hogy jövő hétig gondoljam át nyugodtan mit szeretnék, ha a műtét mellett döntök, akkor jövő csütörtökön várnak 8:30-ra.Nekem nagyon pozitív volt az ambulancia és dr Vezér Márton is, annak is nagyon örültem, hogy megpróbálják laporoszkópiával megoldani a műtétet, de megnyugtatott, hogyha mégis hasi vágás lenne, akkor is szépen helyrejövök.Nekem sok hasznos információt elmondott, válaszolt minden kérdésemre és örültem, hogy végre volt egy orvos aki nem tőlem kérdezte meg, hogy maradjon e a méhnyak. (Ettől én mindig kiborultam, hogy nem vagyok orvos, ne nekem kelljen eldöntenem.) Most írom a pro és kontra érveket, de szerintem csütörtökön reggel ott fogok ülni, hogy megbeszéljük a műtétet. Köszönöm a segítséget!

  1. Alíz megjegyzése

   Minden jót kívànok,ha mütétre kerül a sor! Engem màrcius 16-àn mütöttek Pécsen (méh és mióma eltàvolítàs), alig érzem màr. Megkérdezhetem, hogy Györben kiknél voltál?

   1. Dóra megjegyzése

    Dr Nagy Zoltán, Dr Busznyák Csaba +a főorvosnál konzultáción. Sajnos Győrben ekkora miómát (méh kivételt) csak hasi műtéttel vállaltak volna nekem. Mondjuk nagyobbnak is nézték a miómám méretét, mindig a méhemet mérték (10×9,5 cm). Csak a kórházi ultrahangon mérték ugyanekkorának mint most csütörtökön.???? Tornázom, egészségesen élek, lehet ennek köszönhetően, nekem ez is meglepetés volt, hogy nem is nőtt.

    1. Ági megjegyzése

     én tegnap voltam pont ilyen fogadtatást reméltem. De mivel 12ig volt a rendelés aznap,nekem 12:20ra volt időpontom,nyilván nem jutott idő rám. Már hivták az orvost telefonon,a válasz 5perc múlva ott vagyok. Én elhiszem,hogy pozitívak az orvosok,és mindent elmondanak,megbeszélnek a pácienssel. Valószínű rossz időpontot választottam. DE egészségügyi dolgokról kell dönteni,felvilágosítani,nem arról,hogy melyik autót vegyem meg. Nekem is mondták,hogy menjek vissza jövőhét csütörtökön valamikor,időpont nélkül.

     1. Ancsa megjegyzése

      Szeretném megkérdezni hogy ez SZTK vagy privát rendelés volt e? Köszönöm

     2. Gabi megjegyzése

      Sote 2 Mióma Ambulancia TB alapon, nem kell beutaló, csak interneten kell bejelentkezni.

 2. Judit megjegyzése

  Sziasztok, volt már aki volt mióma ambulancián? Mennyi idő elteltével hívták telefonon? Én múlt csütörtökön voltam. Lehet hogy nekem kellene keresni őket?

  1. Mercédesz megjegyzése

   Szia! Ha meg van beszélve akkor keresni fognak. Meglehet hogy túl nagy a terheltség jelenleg. Kitartás. Én csütörtökön voltam és kedden hívtak vissza.

   1. Christina megjegyzése

    Szia Judit! Én is múlt csütörtökön voltam, és még engem sem hívtak. Egyelőre várakozom még egy kicsit.

    1. Zita megjegyzése

     Sziasztok, ma voltam első vizsgálaton az ambulancián 11-re volt időpontom, de hamarabb behívtak. Eddig úgy néz ki méheltávolítás lesz, és most hívtak telefonon hogy holnap reggel menjek vissza műtéti konzultációra Sobel doktorhoz. Április 7én műtenek laparoszkóppal indítanak, ha szükséges vàgnak. 80×85mm es a miómám az egész méhet kitölti. Három gyermekem van, többet már nem szeretnék, ezért döntöttek a méheltávolítás mellett,a petefészkek és méhnyak marad, talán még a petevezetőt veszik ki.

     1. Ági megjegyzése

      Nagyon gyorsak voltak. Nekem egy hetet kellett várni a hívásukra, de szerencsére ma jelentkeztek. Én is holnap megyek az újabb konzultációra.

     2. E-né V.M. megjegyzése

      Sziasztok! Február 24-én voltam a SOTE mióma ambulancián, azt mondták, majd ők hívnak. Ez kb mikorra várható szerintetek? Kezdjek aggódni, hogy elvesztem a rendszerben? Volt még esetleg valaki aznap?

     3. Beáta megjegyzése

      Te még csak két hete vársz. Én február 17-én voltam, és azóta nem hívtak… Pedig ígérték.

     4. Evelin megjegyzése

      Én is február 17-én voltam, másnapra visszahívtak újabb konzultációra, és május 3-ra kaptam műtéti időpontot (laparoszkópiás mióma és méh eltávolítás)
      Szerintem próbáljátok hívni őket!

     5. Magdi megjegyzése

      én február 24 ikén voltam ugyan úgy monták hogy hívnak én már ma nem tudtam maradni, a férjem kezébe vette az intézést nem adta fel addig hívta őket míg tudott beszélni az egyik orvosal megnéztek a gépbe és kaptam időpontot ünnep után, csütörtökre hála férjemnek! határozottnak kell lenni szerintem. ne várj, hívd fel őket valahogy.

 3. Gabi megjegyzése

  Sziasztok. 55 eves vagyok es 1 eve nem menstrualok. Ma viszont, legnagyobb dobbenetemre, a nogyogyasz egy 8X10 cm-es miomat talalt a mehemben. Azt mondta, hogy nincs vele teendo, csak figyelni kell. Meg most is sokkhatas alatt vagyok. Ez lehetseges? Menopauza UTAN fejlodott ki mioma? (1.5 eve nem volt meg csak jele sem miomanak a mehemben). Raadasul az endometrium a mehben 20mm vastag (a normalis 10 mm helyett). Es nincs teendo…. Szerintetek ez normalis?

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Szia Gabi, megmondom őszintén itt a csoportban mindenki a menstruáció elmaradását várja, mert azzal együtt a miómát “tápláló” ösztrogén dominancia megszűnhet. Ezzel együtt a mióma zsugorodni szokott. Ösztrogénhiányban nem fordulnak elő miómák. Nálad valami hormonális hatás történhetett. Rendszeresen készítünk szakértői interjúkat, meg fogjuk kérdezni az illetékes orvost. Írj kérlek az elmúlt egy év életviteléről, hogy megnézzük mi válthatta ki a miómát és a vastag endometriumot!

 4. Kinga megjegyzése

  Sziasztok! kinek van laparoszkópos műtéti tapasztalata Sobel Gábor, Vezér Márton Doktor Urakkal? https://semmelweis.hu/miomoacentrum/munkatarsak/ én a héten voltam konzultálni a SOTE új Mióma Ambulanciáján. Mégegyszer köszönöm az infokat Gabi Cserháti -nak és a betegtársaknak! BEUTALÓ NEM KELLETT, korábbi ambuláns lapokat vittem, nekem volt kismedencei MR már a MIÓMÁKról. Ezeket vigyétek magatokkal papír alapon sorban lefűzve, örülni fognak neki.Csak online időpontfoglalás szükséges. 1 nappal később már vissza is hívtak és mondták is a műtéti időpontot: 1 hónap múlva tudnak műteni TB-re laparoszkópos méhmegtartós mióma eltávolításra a SOTE-n. De ezt szerintem esete válogatja, attól függ, kit ítélnek sürgősnek. Azt mondták, hogy az ilyen műtéteket a COVID miatt sem halasztják el. Mondjuk nekem elég sok és nagy mióma van.

  1. ANA megjegyzése

   Én is most csütörtökön voltam először itt, volt nálam háziorvosi beutaló, de nem kérték. Aok apró (2*4 cm a legnagyobb) mióma, illetve egy polipom van. Erős fájdalmat, vizelési nehézséget okoznak kisméretük ellenére, a teherbeeséshez is rossz helyen vannak. Jövő hétre visszahívtak 3D-s ultrahangra és műtéti időpont egyeztetésre.

 5. Judit megjegyzése

  Tisztelt Cím! Miómám van és ennek csökkentés, eltuntetese céljából érdeklődők, személyre szabott étrend vagy hormondiéta recept felől. Elérhető ez Önöknél? Nagyon szépen köszönöm! Üdvözlettel:

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Kedves Judit! Örülök érdeklődésednek. A mioma.hu-n bár nem személyre szabott, de található egy általános életmódprogram a mióma zsugorítására Mioma Organic Life 3.0 címen, valamint a HORMONDIÉTA és az Ács professzor által javasolt kismedencei vérkeringés serkentő Női Egészségtorna. Bővebb információ itt: MIOMA ORGANIC LIFE 3.0, HORMONDIÉTA receptgyüjtemény, kismedencei Női Egészségtorna. A személyre szabás minden esetben saját egészségi állapotod, jelenlegi életmódod felmérése és kórelőzményeid alapján történik.

 6. Szandra megjegyzése

  Sziasztok! 49 éves vagyok, egy gyermekt szültem, még menszeszelek, bár nagy szenvedésekkel jár, és egy eddig lassan növő, de már 7,5 cm x 8 cm-es miómám van. Kb. 1,5 hónapja volt belőle biopsziám egészségügyi kaparással, az már biztos, hogy jóindulatú tumor, (jelenleg). Hallottam, hogy van olyan gyógyszer, ami elmulasztja a menstruációt, és akkor a mióma is elképzelhető hogy kisebb lesz. Szedett ilyet valaki? Van tapasztalat? Vagy menjek bele a mióma, vagy méheltávolításba? Nem tudom mitévő legyek. Minden tanácsnak örülök.

  1. Eszter megjegyzése

   Szia, én 48 vagyok, spirált akartak adni, de egy másik orvos azt mondta, a minden nap szünet nélkül szedendő fogamzásgátló ugyanazt a hatást váltja ki. Több, mint egy évig szedtem, és a vérzés mennyisége nagyon sokat csökkent, viszont pár hete abba kellett hagynom, mert már nagyon komoly tüneteket produkált a szívem. A miomát nemrég nézték, nem nőtt. 4 cm. Nagyon várom, hogy a változó korral csökkenjen a probléma… műtétre nem vagyok hajlandó menni.

   1. Tünde megjegyzése

    szia! Én 47 éves vagyok. nekem Mirenám van, már a 2. Előtte szedtem szájon át de nekem is 40 év körül pörgette a szívem idonkent így le kellett állni vele. Havi vérzésem most rendszeres, a 2×3 cm-es miomaim mérete stagnál. Sztem azért hiába rendszeres a menzesz ez már a perimenopauza időszaka. A 21. naptól nem vagyok túl jól akárhogy diétázom, mozgok, a hasam, mint egy labda, feszül, fáj s derekam, esetenként zsibbad a lábam. Van akinek a Mirena mellett elmarad a vérzése, nekem nem, de nélküle már rég műtétre került volna a sor. Szóval nem rossz csak jól kell felhelyezni.

    1. Edit megjegyzése

     Szia, nekem az Esmyaval annyi volt jó hogy nem jött meg amíg szedtem, a mióma nem lett kisebb és utána jobban szendvedtem. Ja és kegyetlen kibírhatatlan voltam amíg szedtem, magamat is nehéz volt elviselni, terhesen se voltam annyira indulatos.

 7. Juli megjegyzése

  Pénteken találtak nálam egy 2 centis miómát. Doktor Úr szerint nincsen teendő vele. Mire számítsak? Mit tanácsoltok nekem? Meglepődtem, erre nem voltam felkészülve, hiszen még csak 32 éves vagyok.

  1. Mónika megjegyzése

   Szia. Ha nincs vele teendő, akkor félévente kell ellenőriztetni, nincs-e változás. Végezz női tornákat, sportolj sokat, étkezz változatosan és ne keseredj el.

   1. Erika megjegyzése

    Fél évente kontroll. Életmódodra figyelj, mozgás, étkezés, mentális egészség stb. Ha hiszel pl gyógyteákban, amit itt találsz azok, tea kúraszerűen. Nekem segített a hormondiéta étrend és alacsony Glikémiás Indexű szénhidrátbevitel, semmi cukros étel, Nekem nagyon rossz helyen voltak a miómàk. Így stagnál a mérete. Hormontartalmú szert nem használtam mellette.

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás