A mióma természetes úton történő gyógyítása

Mi a mióma?

Mióma, jóindulatú simaizom burjánzás testünkön bárhol megjelenhet. Ezen az oldalon a méhmiómáról olvashatsz.

Méhmióma

A mióma a méh izomból és rostos szövetből álló jóindulatú daganata. A fatörzs göbökhöz hasonlóan a hölgyek méhének izomzatában különböző méretű növekedésre vagy zsugorodásra képes göbök jelennek meg. A XXI. század betegségeként is emlegetett mióma előfordulása az elmúlt 10 évben (a daganatos betegségek számával együtt) emelkedik.

A méhmióma a 35 éven túli hölgyek betegsége

A méhmióma a 35 év feletti termékeny korú hölgyek betegsége, de ettől fiatalabb korban is gyakran találkozhatsz vele. A mióma betegek száma az életkorral nő. 40 év felett már minden második hölgy rendelkezik vele. A mióma felbukkanása gyakran a hormonális egyensúly megbomlásával hozható összefüggésbe. A mióma hormonfüggő daganat, ezért a petefészek hormontermelő tevékenységének megszűnésével változókor után már nem okoz panaszt.

Miről ismerhető fel a mióma? Melyek a mióma tünetei?

 • alhasi “kőszerű” nyomásérzés
 • fájdalmas menstruáció
 • erős, alvadékos menstruációs vérzés esetleg több napon keresztül
 • a menstruációs ciklus megváltozik
 • gyakori vizelési inger
 • teherbeesési problémák
 • vérszegénység (az intenzív menstruációs vérzés következménye)
 • fáradtság
 • levertség
 • rossz hangulat

Kapcsolódó bejegyzések: Mióma tünetek szubjektív leírása saját “élmény” Segítség 8+1 kérdés amely segít eldönteni rendellenes-e a menstruációs vérzésed?  Mióma teszt  Mióma történetek

A mióma környezeti hatásoktól, életmódtól, stressztől függően gyors vagy lassú növekedésre képes. A miómák elhelyezkedésük szerint négy fő csoportot alkotnak. Bővebben:Mióma/miómák elhelyezkedése  Miómák növekedése

 

A mióma kialakulásának feltételezhető okai (hajlamosító tényezők)

A mióma kialakulásának okát az orvostudomány ma még pontosan nem ismeri. A mióma megjelenését környezeti hatásokkal, hormonális problémákkal, életmódbeli hajlamosító tényezőkkel hozzák összefüggésbe. A szakértők egyetértenek abban hogy a miómák összességében több tényező együttes hatására jelennek meg. Bővebben: A mióma korszerű kezelése  Mióma hajlamosító tényezők

Műtéttel eltávolított különböző méretű méhmiómák

Mióma betegek elbeszélései:mioma.hu/Tudásbázis/mióma történetek

Mióma információk: út a gyógyulás felé

Magyarországon feltehetően több mint 500.000 nő rendelkezik méhmiómaval. A mióma nem mindenkinél okoz panaszt, a miómával rendelkező hölgyek fele számol be fizikai tünetekről. Sajnos a betegség felismerési ideje több évre is elnyúlhat. Az információ sok esetben önmagában is egyfajta gyógyító tényező, hiszen előrehozhatja a megfelelő mióma terápia elkezdésének időpontját. Kisebb méretű mióma esetén megfelelő információk birtokában a mióma növekedése fékezhető. A kezeletlen növekedésnek induló mióma szélőséges esetben méheltávolításhoz vezethet.

A mióma kezelése

Jó hír hogy a méhmiómák kezelése több módon lehetséges. A mióma gyógyszeres, sebészeti kezeléséről bővebben itt olvashatsz A mióma szakorvosi kezelése

A mióma természetgyógyászati kezelése

A mióma természetgyógyászati kezelése többrétű. Elsődleges cél a miómával együttjáró ösztrogéndominancia megszüntetése, a máj méregtelenítő munkájának segítése, a környezeti és érzelmi stressz kezelése és a kismedencei energiaáramlás serkentése. Bővebben: Mioma Organic Life életmód Hormondiéta Női Egészségtorna

Mióma információk külföldön

Idegen nyelvű oldalakon a myoma és uterine fibroid,  leiomyoma, fibroma, fibroid, uterusmyom kifejezések alatt ma már jóval több információt találhatunk. Nemcsak az angol, amerikai, német nyelvterületen, indiai mióma oldalak is egyre előkelőbb helyet foglalnak el az internetes keresőkben. Indiában a laparoszkópos mióma eltávolítás technikája fejlett. A Youtube-on műtéti bemutató filmeket találunk. Ha érdekel itt nézheted meg. Laparoscopic Uterine Fibroid Surgery címmel. A műtétet végző orvos az indiai DR RK Mishra. Ha megnyitod az előző linket, a film melletti jobb sávban mióma eltávolító műtéteket találsz.

Forrás:

A mióma korszerű kezelése

https://en.wikipedia.org/wiki/Fibroid

https://en.wikipedia.org/wiki/Uterine_fibroid

https://en.wikipedia.org/wiki/Uterus

https://en.wikipedia.org/wiki/Leiomyoma

https://de.wikipedia.org/wiki/Uterusmyom

http://www.uterusmyomen.de/ueber.html

fibroids.com

 

15 hozzászólás
 1. Kelemen Gabi megjegyzése

  Sziasztok, van valakinek tapasztalata abban, hogy a mióma a változókorral együtt zsugorodik?
  Ez minden esetben így van? Minden választ köszönök!

  1. Rita megjegyzése

   Nővéremnek 48 évesen mult el a menszesze.
   Akkor csináltak uh és kiderült hogy 3 db 2-3 cm es mioma.
   A köv kontrolnál már 1 se volt. Nekem 8 cm, de nem engedem megműteni.
   Különösebb gondot nem okoz. Már 12 éve.
   Most figyelek a vegyszerek kerülésére a vitaminokra.
   A ciklusom rendeződött. 23 naprol 27 re. Konkrétan tudom a peteérést szoval lehet jo uton haladok.

 2. Fejes Rita megjegyzése

  Sziasztok, mióta tudom h van miómám (10 cm) kb egy hónapja, már elkezdtem a diétát, sok-sok egyéb tanácsot tőletek ill. máshonnan (azért ezek az infók nagyrészt, szerencsére összevágnak). Egy hónap után kizártnak tartom h akárcsak egy centit is kisebb lenne, viszont van h napokig iszonyatosan feszít a meglévő összes további kedves tünet mellett, amit okoz – ezért, keresek még bármilyen módot, amivel gyorsítani lehet a folyamaton… Progeszteron krém? Aloe vera készítmény?? Bármilyen javaslat???? Várom nagyon, köszönöm, FRita

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Rita, szétnéztél már a mioma.hu/Tudásbázisban? A mióma hosszabb idő alatt, több tényező együttes hatására alakul ki. A természetes gyógymódok mindig lassabban hatnak. Van aki kivárja, van aki nem. Aki nem az általában a gyógyszert vagy a műtétet választja. A mióma hajlamosító tényezőket kellene elkerülni. A természetes terápia részei a tisztítókúra, májregenerálás, kismedencei energiablokk oldás, speciális ásványi anyag és vitaminpótlás, gyógynövény terápia (fitoterápia) lelki háttér vizsgálata, stresszoldás és az összes ösztrogén dominanciára hajlamosító környezeti hatás csökkentése, stb.

 3. Békésiné Klaudia megjegyzése

  Jó napot.

  Nekem lenne egy olyan kérdésem , hogy már háron hete vérzek eddig csak elenyésző mennyiségben most viszon két napja nagyon intenzíven. Már jelentkezett erős szédülés , émelygés , rosszul létek.Az előző két vérzésen csupán két- két napig tartott és csak pecsétlő. A koromat tekintve fiatal vagyok 22 évemmel. Volt két spontán vetélésem is. Babát tervezünk de sajnos még nemsikerült. Két hét múlva tudok orvoshoz menni sajnos csak akkora kaptam időpontot. Sürgősségire hiába mennék mert nem érteném teljesen , hogy mi a probléma mivel némerországban élek. Szeretnék valami tanácsot kapni mindezzel kapcsolatban mert nagyon kellemetlen ez a helyzet. Előre is köszönöm!

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Klaudia, ebben a bejegyzésben találsz javaslatot a problémára. http://mioma.hu/menstruaciot-csillapito-gyogynovenyek/ Ezek a természetes módszerek sok nőnek segítenek. Ettől függetlenül kell hogy legyen az erős vérzésnek valami oka, amit az orvos fog megállapítani. Esetleg kérj hormonvizsgálatot, kismedencei ultrahangot.

 4. Timi megjegyzése

  Kedves Gabi,

  41 vagyok sajnos gyermektelen még, állandó kapcsolatom nincs, csak alkalmi. Két hete vérzek közepesen és nem akar abbamaradni. Voltam dokinál pár napja és vérvételre küldött el és sajnos talált egy 15 mm mióma-szerű elváltozást a méhfalon. A nőgyógyászom az erős vérzésre azt mondta hogy ha erősödik hívjak mentőt. Hétfőn kell vissza mennem akkor lesz meg az eredmény. Kérdezném, hogy tornázhatok-e így és szexelhetek-e? Esetleg az segítene-e a vérzés csillapitásban az összehuzódások miatt??? Köszönöm és bocsi ha tudatlannak tűnök, de szerencsére nem vagyok beteges típus. 2007-ben volt egy csokicisztám amit laporoszkopiával kivettek. Köszönöm, Timi

 5. Andrea megjegyzése

  Szia Gabi!
  Sajnos most fedeztek fel nálam is egy 51 x 44 x 44-es az Uterus fundusán illetve a hátsó falban egy intramuralis miómát. 43 éves vagyok. Szerettünk volna babát már két éve próbálkozunk, kevés sikerrel. Két évvel ezelőtt volt egy polipom amit sikeresen eltávolítottak. Most hasi műtéttel akarják kivenni. Szóba jött a méheltávolítás is ha zűr lenne. Az ESMYA-át nekem is felírták, de nem merem beszedni mert annyi rosszat olvastam és hallottam róla. Sőt még egy specialista, egy Főorvos is azt nyilatkozta, hogy a gyógyszer rontja a műtéti beavatkozás sikerének esélyeit, mivel felpuhítja, kocsonyássá, nehezen műthetővé teszi a miómát. Nagyon félek, mi tévő legyek?
  Szép estét, Andrea

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Andrea, hamarosan e-mailben válaszolok!

 6. Freizinger Timi megjegyzése

  Kedves Gabi! 2013 év májusában 2 éve szenvedés után kiderült, hogy laktózintoleranciában szenvedek. Szeptemberben elvesztettem a 10 hetes babámat. 2 hete voltam kontroll vizsgálaton. a nőgyógyászom talált egy miómát, amely állítólag még olyan kicsi, hogy nem kell vele foglalkoznom, de járjak el félévente-évente ellenőrzésre. Ezzel egy időben rákszűrést végzett. az eredmény sejtburjánzásra utal. Májusban menjek el egy újabb rákszűrésre.
  Nem vagyok nyugodt. Menjek endokrinológushoz? Lehet, hogy a laktóz probléma és a mióma összefüggésben állnak egymással?
  Kíváncsian várom véleményét és előre is köszönöm!
  Üdvözlettel
  TÍmea

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Szia Tímea,

   jó lenne egy hormonvizsgálat, de a leírtak progeszteronhiányra és ösztrogéntúlsúlyra utalnak. A kisbaba megtartásában és kihordásában a progeszteroné a fő szerep.
   A budai Endokrin Központot javaslom.
   Addig is az mioma.hu életmódra vonatkozó javaslatokat érdemes lenne elkezdened. Helyes táplálkozással és mozgással az ösztrogénszint pár hét alatt akár 30 %-kal is csökkenthető.
   Üdv, Gabi

   1. Freizinger Timi megjegyzése

    Kedves Gabi!

    Az interneten sokat kutattam a laktóz intolerancia miatt. Én is a budai Endokrin központra bukkantam rá, és terveztem , hogy felkeresem őket. Most már biztos vagyok benne, hogy nincs mire várnom.

    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdvözlettel

    Tímea

 7. Kovács Ági megjegyzése

  Kedves Gabi!

  Sajnos a miómám akkor alakulhatott ki (valószínűleg) amikor ez év májusától vérhigítót írtak fel, ezért nem is tudtam sokáig, hogy mi okozza a rendszertelen és erős vérzést. A vérhigítónak tudtam be és az orvosok is (háziorvos, nőgyógyász)
  Aztán Nőgyógyászhoz mentem, és kértem, hogy nézzünk ultrahangot, mert nagyon rosszul éreztem/érzem magam. Ő megállapította, hogy mioma, 3 havonta kell ellenőrzésre mennem. Másfél hónapja voltam először. Akkor 1,4 mm x 1,4 mm-es volt, de nem vagyok jól…. A háziorvos a nőgyógyászhoz küld és fordítva.
  Azt mondta a Nőgyógyász, 35 felett sok nőnél van mióma, ha nem muszáj, nem műti, mert könnyen kilyukadhat a méh fal…
  Mit tanácsol, kihez/hova forduljak, mert a mindennapjaim nagyon keserűek, de hogy a vérhigítótól vagy a miómától-e, nem tudom.

  Ági

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Vérhígító helyett:GYÖMBÉR
   Hogyan alkalmazza a nép gyógyászat?
   A friss gyömbér rágcsálását vagy gyömbéres mézes teát a népi gyógyászatban régóta használják
   – megfázásra
   – koleszterinszint csökkentésre
   – magas vérnyomás csökkentésére
   – vérrög képződés megelőzésére mivel hatásos növényi véralvadásgátló van benne.
   – jótékonyan hat a visszerekre
   – reuma és izomgörcsök kezelésében is hatásos
   – nagyon jó memória-javító
   – kiélesíti az érzékeinket is

   Üdv:

   Cserhati Gabi

   1. Kovács Ági megjegyzése

    Kedves Gabi!
    Hálás köszönet!
    Ági

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

tizenhárom + 8 =

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás