Laparotómia, laparoszkópia: mit jelentenek?

Laparotómia, laparoszkópia kifejezések

20

A mióma sebészi eltávolítása kapcsán gyakran találkozhatsz a laparoszkópia vagy laparotómia kifejezésekkel. Nézzük mit jelentenek? Laparotómia a hason ejtett hosszabb metszés, laparoszkópiás műtét esetén a hason ejtett néhány, pár centiméteres nyíláson keresztül történik a miómák eltávolítása.

Laparotómia

A laparotómia jelentése hasi metszés, ami egy klasszikus nőgyógyászati sebészeti eljárás. Egyszerűsítve a has „vágását” jelenti. A hasi metszés útján végzett műtétek száma állítólag évről évre csökken, mivel a korszerűbb laparoszkópos technikával a betegek jelentős része műthető. A laparotómia mégsem fog teljesen eltűnni a nőgyógyászati beavatkozások eszköztárából, mivel bizonyos esetekben nagyobb biztonságot nyújt a nők számára. A hasi vágás ma már vízszintes, bikinivonal alatt húzódik, ami fehérneműben, fürdőruhában nem látható. Laparotómia esetében a műtéti idő rövidebb mint laparoszkópia esetében. A laparotómia (hasi metszés) hátránya a nagyobb, jobban észrevehető hasi seb, a hosszabb kórházi tartózkodás, lassú felépülés. Laparotómia mellett döntenek nagyméretű mióma és többször operált has esetén.

Laparoszkópia

Laparoszkópia
Laparoszkópos mióma eltávolítás. Fotó:kantonsspitalbaden.ch

A laparoszkópos eljárás vagy ‘kulcslyuk-sebészet” lényege, hogy nem kell a hasat hosszan vágni, a hason ejtett kisebb nyílásokon (ez lehet 3, 4 db 1-2 cm-es nagyságú) csak a bőrt és a hasfalat szúrják át. Ezen keresztül orvosi eszközöket vezetnek a hasüregbe, amellyel elvégzik a miómák feldarabolását és eltávolítását.
A méhfalban vagy a méhfalból a hasüreg felé növekvő mióma esetén a laparoszkópos mióma eltávolítást javasolják.
5-10 évvel ezelőtt a kisebb nőgyógyászati műtéteknél is laparotómiát végeztek azaz a hasat vágták, napjainkban azonban a nőgyógyászati műtéti beavatkozások túlnyomó része már a jóval korszerűbb laparoszkópiával történik. Ez gyorsabb gyógyulást és kevesebb fájdalmat okoz, esztétikai szempontból sem elhanyagolható különbséggel.

Hasi tükrözés, kulcslyuk sebészeti beavatkozás során kisebb sebek keletkeznek. Két hétig nem szabad hogy a sebet víz érje. Ha tusolsz vízmentesen ragaszd le.

Új innovatív módszerek a laparoszkópos nőgyógyászati műtéteknél

A laparoszkópos műtéteknél egyes helyeken használt új innovatív eszköz a LigaSure.  A LigaSure egy sebészi vágó-vérzéscsillapító eszköz. Használatával szükségtelen a varrás, mivel a szervezet saját anyagait (elasztin, kollagén) használja fel a seb összezárására. A LigaSure teljes biztonsággal minimális hőhatással szövetroncsolás nélkül zárja el a véredényeket, ezzel lehetővé válik a vérzésmentes preparálás lényegesen rövidebb műtéti idő alatt. A Liga Sure műtéti technika lényege, hogy a műtétek során a hagyományos varrótechnikák helyett egy komputer-vezérelt bipoláris elektrocoagulátort használnak. A műszer biztonságosan látja el az artériákat is 7 mm-es átmérőig. Forrás: Dr. Jankó Sándor

Ma már külföldön egyre korszerűbb robotsebészeti eljárások is megjelentek, csak reménykedhetünk hogy ezek Magyarországon is elérhetőek lesznek.

 

A laparoszkópia előnyei a hagyományos hasi műtéttel (laparotómia) szemben

• A hasi vágások kicsinysége (2 db 5 mm-es és 1 db 10 mm-es metszés) miatt szinte semmi látható nyom nem marad a hason.
• A mióma műtét utáni összenövéses szövődmények előfordulása minimális.
• Laparoszkópos operációk esetén a kórházban töltött napok száma 2, összehasonlítva a laparotómia 5-8 kórházi nappal.
• Laparoszkópia esetén az otthoni gyógyulás (a műtét utáni munkába állás) időtartama általában 1 hét, míg a laparotómia esetén 4-6 hét.

 

Ne hanyagold el a mióma-t!

Járj rendszeresen nőgyógyászati szűrővizsgálatra és figyeld a növekedés ütemét. Életmód hajlamosító tényezők ismeretével, azok kiküszöbölésével Te magad is sokat tehetsz a mióma növekedésének megfékezése érdekében. Több száz nő sikerrel próbálta és bevált. A Mioma Organic Life 2.0 program segítségével a mióma növekedését fékezheted. Ha kitartó vagy és jól csinálod a mióma akár össze is zsugorodhat. Műtét előtt adj magadnak még egy esélyt, semmit nem veszíthetsz! Mioma Organic Life 2.0

 

Kapcsolódó bejegyzések:

A mióma kezelése orvosi segítséggel A laparoszkópos mióma eltávolítás  A mióma műtétek összehasonlító táblázata ebben a korábbi tanulmányban a 2. oldalon található. http://mioma.hu/wp-content/uploads/mioma-gyogyitasa.pdf

 

Forrás

http://drzsolnai-nogyogyasz.hu/nogyogyaszat/laparoszkopia__endoszkopias_mutetek_

http://www.hubagyneco.hu/02_nogyogyaszat_05_nogyogyaszati-mutetek.html

A mióma diagnosztikája és kezelése

http://www.medtronic.com/covidien/products/vessel-sealing

http://www.tvep.hu/eszkozok/160-ligasure.html

 

20 hozzászólás
 1. Dóri megjegyzése

  Sziasztok, ettől mindig féltem, most elérkezett. Van egy miómám a méhemen, ami 10 cm. Nem kicsi.
  Annyi biztos hogy laparoszkoppal megtudja csinálni az orvosom, viszont szomorú az, hogy a méhem is jön a miomával együtt. Sérült a méhfalam és el is van deformálva. Októberben lesz a műtétem. Szerintetek van esélyem rá hogy hétvégén bent tart vagy esetleg szombaton haza is enged?! Ki meddig volt kórházban ilyen műtétnél? Kitartást Lányok!

  1. Judit megjegyzése

   Engem egy hónapja szerdán műtöttek és pénteken mehettem haza saját felelősséggel. Jól voltam így mertem haza jönni. Másképpen hétfőn engedtek volna. Teljes méhkivétel volt. Petefészkek maradtak.

   1. Ági megjegyzése

    Szia, a SOTE-n laparos műtét után 1 éjszakát maradnak bent az emberek. A kórházi szobatársamnak is a méhét vették ki laparosan, és 1 éjszakát töltött bent.

    1. Anikó megjegyzése

     Szia, én kedden megyek küretre, aztán majd a szövettantól függ, milyen és mekkora műtét lesz. Komolyan október végére kaptál műtéti időpontot? Ez katasztrófa!

 2. Koós Gabriella megjegyzése

  Sziasztok! Mióma, erős vérzés miatt méheltávolítás előtt állok. Folyamatosan jönnek elő a gondolatok a fejemben. Szerintetek adnak összenövésgátlót a műtét végén? Tudja valaki? Azt hallottam az összenövések később problémát jelentenek. Ha a műtét laparral történi, a széndioxid gáz távozását -a sétán kívűl- lehet valamivel elősegíteni? Én anno hetekig szenvedtem tőle egy korábbi műtétem után…szívesen veszem, ha valakinek van valami jó ötlete. Köszönöm szépen:-)

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Szia, nem adnak összenövésgátlót! Ács prof beszélt erről a 2. szakértői videó elején. A betegnek magának kell bevinnie a kórházba, ha szeretné, hogy használják. 70ezer Ft-ba kerül egy 10 ml-es tubus.TB nem támogatja. Állítólag érdemes használni. Hyalobarrier gel a neve.

   1. Tergulicza Eszter megjegyzése

    Üdv! Én Hyalobarrier témában kutakodok, egyetlen kérdésem maradt, hogy a gél hatása meddig tart? Hamarosan endometriózis operációm lesz, és annyit tudok, hogy a gél gátolja a szervek összenövését. Már csak azt kell megtudnom hogy meddig… Köszönöm ha válaszol! Tisztelettel: Tergulicza Eszter

    1. Cserháti Gabi megjegyzése

     Kedves Eszter, a Hyalobarrier összenövésgátló – ha jól emlékszem egy korábbi bejegyzésből- talán félévig fejti ki hatását. Az Ács professzorral készített intejúban érintettük (mióma eltávolítás esetén) az összenövések témát. Itt ennyit tudtunk meg.
     “Összenövések
     A mióma műtét utáni összenövések sok esetben egyéni hajlam következményei. De! Az összenövés szövődmények elkerülése érdekében sokat tehetsz testmozgással. Nagyon fontos a korai mobilizálás, azaz a mihamarabbi (műtét után 24 órával) felkelés, járkálás, séta akár a fájdalom ellenére is. Inkább vegyél be (most az egyszer) fájdalomcsillapítót, de kelj fel és járkálj.
     Bevérzések
     A laparoszkópos mióma eltávolító műtétek utáni bevérzések, hematómák inkább ijesztőek lehetnek, de aggodalomra okot nem adnak.” Több infot ezen az oldalon vagy a szakértői videoban találsz: https://mioma.hu/13-hasznos-mioma-adenomiozis-informacio-professzor-dr-acs-nandor-a-semmelweis-egyetem-szuleszeti-nogyogyaszati-klinika-igazgatojatol/ https://www.youtube.com/watch?v=S1hjKuNtvao&t=517s

  2. Piroska megjegyzése

   Szén-dioxid gáz ellen csak a sok mozgás, azaz sok séta segít, ahogy Ács professzor említette. Érdemes megnézni Ács prof. két interjúját. Nagyon sok mindent elmond benne. És sok minden világossá válik. Nekem nagyon hasznos volt 🙂 és imádom ahogy beszél és hogy milyen nyugodt.

 3. Csilla Szabó megjegyzése

  Sziasztok! Az érdekelne, hogy ha bátran neki mennek nagy miomának (kb 10cm+ köldökig érő méh) laparral, úgy hogy már van egy császár vágás is, + laparos epekő műtét, és feltehetően szép kis összenövések, közben kiderül, hogy mégsem opció vágás kell, akkor mi van?!
  Aki így járt írna róla? Mennyivel növelte meg a műtét hosszát, illetve a gyógyulást?
  Meg ilyenkor szerintetek kapkodnak , vagy van idő rendben átállni?

  1. Zita megjegyzése

   Szia, nekem 8x6cm-es miómám van, feler a köldökömig, pont a méh tetején.
   Tavaly májusban volt császárom. Kedden fognak operálni. Azt mondta az orvos,
   hogy elkezdi scoposan és ha a császár miatt nem tudja azzal megcsinálni akkor felvágja a császár helyét.
   Szerintem kb. fél órával, órával lesz több a műtét ha nyitott lesz mégis.
   Ha bemegy scoppal és látja, hogy esélytelen azzal a műtétet megcsinálni egyből átvált nyitott műtétre,
   nem hiszem, hogy próbálkozni fog.
   Nem fognak kapkodni és lesz idő is a műtétre, ezen ne izgulj. Nem fogják összecsapni azért, hogy ők hamarabb végezzenek.

   1. Erzsébet megjegyzése

    anno laparószkópiával indítottak nálam 3 mióma eltávolítást, egyiket nem tudták szétdarabolni,
    nem fért ki laparon keresztül, ezért vágni kellett, úgy emelték ki, így magyarázták…

    1. Viki megjegyzése

     Sziasztok! Laparoszkópos mióma eltávolítás után nektek milyen volt az első pár menzeszetek? Mikor kell megjönnie? A műtét összezavarta a ciklusomat, emiatt kérdezem, mire számítsak?

     1. Cserháti Gabi megjegyzése

      Műtét után négy héttel kell megjönnie a menstruációnak. A mennyisége kevesebb lesz mint a műtét előtt, az erős napok száma legfeljebb egy kell legyen és hét napnál nem tart tovább. Javaslom a műtéti utáni gyors felépülés érdekében a gyulladáscsökkentő hatású táplálkozást, a mi a gyulladáskeltő anyagok teljes kiiktatását jelenti (cukor, fehér liszt, 70 GI feletti szénhidrátok tilalma) minél több gyulladáscsökkentő hatású Omega-3 zsírsavakat tartalmazó élelmiszerekben gazdag táplálkozást (hal, dió, Krill olaj késztmény) napi 2500 NE D3vitaminnal együtt. Ezekkel az egyszerű életmód lépésekkel a ciklus és menstruáció újra “egészséges” lehet..

 4. Erika (Düsseldorf) megjegyzése

  A laparoszkópos mióma műtét legnagyobb előnye a laparotómiához képest a jelentősen rövidebb lábadozási idő. Magyarországon alig pár orvos rendelkezik ehhez elég nagy gyakorlattal. Nekem egy Németországban dolgozó orvos ismerős mondta meg, ki az a két-három ember, aki ezt tökéletes biztonsággal meg tudja csinálni. Ez 10 éve volt, talán azóta többen vannak. Volt orvos, aki bevallotta nekem, az állami egészségügyben nincsenek megfelelő eszközök, ezért nincs elég gyakorlatuk, ő is elkezdené, de ha elront vmit, akkor úgyis vágni kell.

  1. Bogi megjegyzése

   Sziasztok, kb két hét múlva műtenek, ha minden igaz. Hasi műtét lesz, bár az orvosban felmerült, hogy esetleg elkezdené laparoszkópiával, és ha nem megy (nagy a miómám), akkor mégis inkább hasi műtét lesz a vége. Az a kérdésem, hogy vajon egy ilyen hasi műtét után mennyi ideig marad otthon az ember? Tudom, hogy ez egyéni, meg sok minden befolyásolja..de aki már túl van egy ilyenen, mit mond? Ki meddig nem tudott dolgozni járni?

   1. Gabi megjegyzése

    Èn hat hètig voltam otthon vele.utána mentem dolgozni de kimèlni kell utána magad is .fizokai munka csak modjával.nem szabad megerőltetni magad

 5. Virág megjegyzése

  Kedves Gabi! Köszönöm az összefoglaló cikket a kétféle műtéti lehetőségről. Nálam november végén lesz esedékes laparotómiás mióma eltávolítás. Négy éven keresztül próbáltam különféle módszerekkel visszaszorítani a növekedését, de mostanra feladom, nagyon elfáradtam fizikailag. 40 éves vagyok, még nincs gyermekem, és az ultrahang alapján úgy tűnik, erre esélyem sincs, hacsak nem a műtétet választom. A miómám, mely a méhnyak közelében helyezkedik el, mostanra majdnem 9 cm-es, és pokoli fájdalmakat , valamint nagyon erös vérzést okoz. A kezelőorvosom elmagyarázta a laparoszkopiás és a hagyományos mütét közötti különbséget, ill.elmondta, hogy ennél a méretnél már praktikusabb a hagyományos utat választani, mert az biztonságosabb, akkor is, ha hosszabb gyógyulási idöt vesz igénybe. Szerencsére a műtétre Ausztriában, egy nagyon jó felszereltségű és hírű kórházban kerül sor, igy eléggé optimista vagyok. Műtét után tervezem, hogy írok majd egy részletes beszámolót, hátha hasznos lehet azok számára, akik ezt az utat választják a gyógyulás felé.

  1. Piri megjegyzése

   Most műtöttek. Saját véleményem
   A laparoszkópia előnyei a hagyományos hasi műtéttel (laparotómia) szemben.
   A mióma műtét utáni összenövéses szövődmények előfordulása minimális.
   Laparoszkópos mióma operációk esetén a kórházban töltött napok száma 2, összehasonlítva a mióma laparotómia 5-8 kórházi nappal.
   Laparoszkópia esetén az otthoni gyógyulás (a műtét utáni munkába állás) időtartama általában 1 hét, míg a laparotómia esetén 4-6 hét.” Laparotómiám volt a kórházban 1 nappal voltam tovább, mint a laporoszkópiával műtöttek, 1-2 hét alatt meggyógyultam. Szövődmény éppen, hogy a laporoszkópiával műtötteknél gyakoribb nem fordítva.( több beteg is feküt a kórházban összenövések miatt, korábban laporoszkopós műtéte volt, házi orvosom tapasztalatai szerint, sokkal több probléma van utána.)Laporoszkopós műtéteknél gyakoribb, hogy bennmarad valami ( ciszta, mióma stb.) Laparatomia, pontosabb, precízebb, kisebb az esélye a visszanövéseknek. Viszont sokkal fájdalmasabb.

  2. Judit Homonyik megjegyzése

   A kórház nevét megtudnád adni? Köszönöm .

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

kettő × 2 =

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás