Laparotómia és laparoszkópiás kezelések jelentése

Laparoszkópos vagy laparotómiás mióma eltávolítás

46

A mióma kezelések megismerése során találkozni fogsz a laparoszkópia és laparotómia kifejezésekkel.  Nézzük meg mit jelentenek a szakkifejezések.  A miómák eltávolítása laparotómiával a köldök alatti hason ejtett vízszintes metszés, laparoszkópia (műtét) során pedig a hason ejtett néhány 2-3 centiméteres metszésen keresztül történik.

Laparotómia

A laparotómia egy klasszikus nőgyógyászati sebészeti eljárás, ahol vízszintes hasi vágáson keresztül távolítják el a miómát. A hasi metszéssel végzett beavatkozások száma évről évre csökken, hiszen a jóval korszerűbb laparoszkópos technikával a betegek túlnyomó része kezelhető. A laparotómia mégsem fog teljesen eltűnni a nőgyógyászati beavatkozások eszköztárából, mivel bizonyos helyzetekben nagyobb biztonságot nyújt a hölgyek számára. A bikinivonal alatt húzódó vízszintes hasi vágás sem fehérneműben, sem fürdőruhában nem látható. Laparotómiánál a műtéti idő rövidebb a laparoszkópiás beavatkozáshoz képest. A laparotómia  hátránya a nagy jobban észrevehető hasi seb, a hosszabb kórházi tartózkodás, lassú felépülés. A szakemberek hasi vágás mellett döntenek nagyméretű mióma és korábban már több hasi beavatkozáson átesett hölgynél.

Laparoszkópia

Néhány héttel laparoszkópos mióma eltávolítás után. Kulcslyuksebészetnek nevezett eljárás során négy darab három centiméteres nyíláson keresztül távolítják el a feldarabolt daganatot. Forrás: mioma.hu közösség

A laparoszkópos eljárás vagy „kulcslyuk-sebészet” lényege, hogy nem kell a hasat vízszintesen vágni, hanem a hason ejtett kisebb nyílásokon keresztül ( 3 – 4 db 1-2 cm) a bőrt és hasfalat szúrják át. Ezen keresztül vezetik be az orvosi eszközt a hasüregbe, ahol a miómát feldarabolják és eltávolítják.
A méhfalban vagy a méhfalból a hasüreg felé növekvő mióma esetén a laparoszkópos mióma eltávolítást végzik.  Tíz évvel ezelőtt kisebb nőgyógyászati műtéteknél is gyakran választották a laparotómiát. Ma már a nőgyógyászati műtéti beavatkozások túlnyomó része a korszerűbb laparoszkópiával történik, ami gyorsabb gyógyulással, kevesebb fájdalommal, kisebb sebbel, esztétikai szempontból szebb eredménnyel jár.

LigaSure: inniváció laparoszkópos műtéteknél

A laparoszkópos műtéteknél egyes helyeken használt új innovatív eszköz a LigaSure.  A LigaSure egy sebészi vágó-vérzéscsillapító eszköz. Használatával szükségtelen a varrás, mivel a szervezet saját anyagait (elasztin, kollagén) használja fel a seb összezárására. A LigaSure teljes biztonsággal minimális hőhatással szövetroncsolás nélkül zárja el a véredényeket, ezzel lehetővé válik a vérzésmentes preparálás lényegesen rövidebb műtéti idő alatt. A Liga Sure műtéti technika lényege, hogy a műtétek során a hagyományos varrótechnikák helyett egy komputer-vezérelt bipoláris elektrocoagulátort használnak. A műszer biztonságosan látja el az artériákat is 7 mm-es átmérőig. Forrás: Dr. Jankó Sándor

Ma már külföldön egyre korszerűbb robotsebészeti eljárások is megjelentek, csak reménykedhetünk hogy ezek Magyarországon is elérhetőek lesznek.

Laparoszkópia előnyei a hagyományos hasi műtéttel (laparotómia) szemben

 • Hasi vágások kicsinysége (2 db 5 mm-es és 1 db 10 mm-es metszés) miatt alig látható nyom marad a hason.
 • Műtét utáni összenövés szövődmények előfordulása minimális. Laparoszkópos műtéteknél a kórházban töltött napok száma kettő, laparotómia után 4-5 nap.
 • Laparoszkópia esetén az otthoni gyógyulás (műtét utáni munkába állás) időtartama  egy hét,  laparotómia után hat hét.
Sok esetben a kulcslyuksebészet apró nyílásai vízszintes hasi vágássá változnak

Mindig az aktuális helyzet és a beteg állapota dönt. Ökölnyi mióma mérettől, az orvosok „szeretik egyben kivágni” a miómát, inkább nem darabolják. Műtét utáni szövettani eredményre 3-6 hétet kell várni, amit az EESZT-ből tölthetsz le.

Kapcsolódó bejegyzések:

A mióma kezelése orvosi segítséggel A laparoszkópos mióma eltávolítás  A mióma műtétek összehasonlító táblázata ebben a korábbi tanulmányban a 2. oldalon található. https://mioma.hu/wp-content/uploads/mioma-gyogyitasa.pdf

 

Forrás

https://www.medtronic.com/covidien/en-us/products/vessel-sealing/ligasure-technology.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4579154/  

cbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6338546/

dherences-chirurgie.fr/suis-je-concernee/interventions-chirurgicales/  

http://drzsolnai-nogyogyasz.hu/nogyogyaszat/laparoszkopia__endoszkopias_mutetek_

http://www.hubagyneco.hu/02_nogyogyaszat_05_nogyogyaszati-mutetek.html

A mióma diagnosztikája és kezelése

http://www.medtronic.com/covidien/products/vessel-sealing

http://www.tvep.hu/eszkozok/160-ligasure.html

 

46 hozzászólás
 1. Eszti megjegyzése

  Sziasztok! Szeretnék kérdezni. Vízszintes köldök alatti vágással történt mióma műtét után meddig tart a sebfájdalom? Nekem erősen szúrkálódó fájdalmam van műtét után még mindig öt nappal. Már sétálgatok, lehet hogy túl sokat járkáltam? Azt tudja valaki, hogy az első széklet mikor várható?

  1. Gabi megjegyzése

   Nekem a második héttől javult. Már eltelt négy hét, de még most is érzem a szúrást. Minden nappal jobb.Türelem, már korábban volt itt téma. Mindenkinél változó a teljes gyógyulási idő.

   1. Szonja megjegyzése

    Nekem a második héttől javult. Már eltelt négy hét, de még most is érzem a szúrást. Minden nappal jobb.Türelem, már korábban volt itt téma. Mindenkinél változó a teljes gyógyulási idő.

    1. Anikó megjegyzése

     Amíg nincs széklet haza se engednek. Nekem nem szúrt, inkább húzódott. Sétálni kell, amennyi jól esik. Én hat nap után sétáltam a városban. Napról napra jobb lesz!

 2. Dóra megjegyzése

  Kedves Gabi!45 éves vagyok. Egy tavalyi nőgyógyászati kaparás után kezdődtek a problémáim. Eltünt a spirál jelzőszála, és a kaparás később történt meg mint eredetileg az orvos tervezte. 3 hónap eltelt. Egy gyulladt fogam miatt antibiotikumot szedtem . És felborult minden a medencémben. Klion antibiotikumot és Dermycid kapszulát kaptam. Nem javult semmi, még rosszabb lett minden. Hólyaghurutom is lett, arra Nitrofurantoin antibiotikumot kaptam. Ezután gombás fertősem lett megint Dermycidet szedtem. Egy nagy két kisebb miómám van, a legnagyobb férfi öklömnyi. A múlt heti vizsgálaton azt mondták, hogy az intimtornát kezdjem el keményen. Már Gynoflor hüvelytablettát is használok, ami ösztrogént hormont tartalmaz. Szeretnék meggyógyulni, ezért szeretnék segítséget kérni, mit tegyek?

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Kedves Dóra! Nagyon sajnálom ezt a tortúrát, küret utáni sok hasonló esettel találkozom. Szerintem túl sok volt a külső beavatkozás, a küret hatásai sokszor kiszámíthatatlanok, erről szakértői interjúkban hallhatunk. Például itt: https://www.youtube.com/watch?v=5bIWIFO58kY&ab_channel=Endometri%C3%B3zisMagyarorsz%C3%A1g Javaslom a mioma.hu szelíd nőgyógyászat FB zárt közösséghez csatlakozást. (jobb oldali sáv, öt kérdésre kell válaszolni) https://www.facebook.com/szelidnogyogyaszat Kérlek tedd fel ide ezt a levelet, sok a hasonló problémával rendelkező sorstárs, igazán jó tanácsokkal fognak ellátni. Nem tudom hol élsz, de szívesen ajánlunk mióma, nőgyógyász specialistákat is, akiknél biztosan tökéletes ellátásban lesz részed. Az intimtorna sokat használ, erre tudom javasolni a 27 perces digitális Női Egészségtornát. Itt tudod megrendelni: https://mioma.hu/kezeles-termeszetes-modon/noi-egeszsegtorna/ Szorítok és jobbulást kívánok!

   1. Dóra megjegyzése

    Kedves Gabriella! Nagyon nagyon köszönöm, hogy írt nekem. Az elmúlt években elváltam, magánéleti problémáim lettek. Budapesten élek a fiammal. Mindenképpen megrendelem a Tornát. Szeretnék egészségesen élni.Alig van erőm, 12 kg-ot fogytam. Olvasom ,hogy van diéta. Azt is megszeretném rendelni. Mit javasolna elsőre nekem? Orvosom említette a laporoszkópos méheltávolítást, de szeretném ha erre a műtétre nem kerülne sor. Jelentkezem a csoportba. Köszönöm szépen a segítséget.

    1. Cserháti Gabi megjegyzése

     Kedves Dóra, nem régen írt egy hölgy hasonló családi problémáról, 3 kisgyerekkel maradt egyedül és még bántalmazta is. Tudom nem vígasz, de nagyon sok hölgynek van családi problémája. A lelki tényezők is szerepet játszanak a miómában. Esetleg pszichológus is óriási segítséget nyújthat. Hüvelyszárazságra ajánlom a OVESTIN krémet. Vagy a következő természetes gyógymódokat. 2 cm gyömbér nyersen naponta (természetes gyulladáscsökkentő is) ginkgo biloba tea, zeller, zellerszár, zellerlé bármely formája, naponta egy késhegynyi szerecsendió csodákra képes. Számos más fűszer, mint koriander, fahéj szintén. A csalánmag kefírben naponta vagy az ánizs rágcsálása is hasonló hatást fejt ki. Külsőleg használj gyógyszertárban kapható hormonmentes hüvelyhidratálót. A tornát érdemes minél előbb elkezdeni, ha készen állsz rá, Itt rendelheted meg a fél órás Női Egészségtornát. https://mioma.hu/kezeles-termeszetes-modon/noi-egeszsegtorna/ Hormondiéta itt érhető el. https://mioma.hu/hormondieta/ Itt nagyon fontos a beszerzési források megválogatása és az otthoni főzés, tehát időigényes. Lényegesen javulhat a közérzeted. De a laparoszkópos mióma műtéttől sem kell félni, a specialisták 99 százalékos biztonsággal dolgoznak. Szeretettel várunk a közösségben. https://www.facebook.com/szelidnogyogyaszat

 3. Judit megjegyzése

  Szép napot kívánok! 1 hete volt a második mióma eltávolító műtétem hiszteroszkópiával. Jól viseltem, minden rendben ment. A műtét utáni vérzés/pecsètelès is tűrhető volt és a görcsök sem voltak olyan erősek, mint az első műtét után.
  Viszont lenne egy olyan problémám, hogy műtét után másnap este mindkét lábfejemben a lábujj tövènèl ugyan azon a ponton nagyon erős fájdalom jelentkezett, illetve nyaki és háti izomláz szerű érzés. Úgy voltam vele, hogy biztos amikor ide-oda raktak, meghúzódott, vagy ha esetleg a lábfejemet leszíjazták, az nyomhatta meg. Viszont most hétvégén már jelentősen erősödött a fájdalom mindkét lábfejben és vállamban is, ezèrt már elvetettem a fenti lehetőségeket. Illetve amióta a pecsètelès elmúlt, sárgás folyásom is lett és égő érzés van a hüvelyben, mint gyulladáskor. Nem tudom az ízületi fájdalom lehet e ezzel összefüggésben?? Műtét előtt is volt kis folyás, de mondták fertőtlenítenek hüvelyben is úgyis, ezért nem gond. Holnap majd felhívom az orvosomat, hétvégén nem szerettem volna zavarni már. Esetleg valakinek hasonló tünete volt? Érdekesnek tartom, hogy előtte semmi ilyen gond nem volt, műtét után másnap meg megjelent erősen.
  Műtét előtt Norcolutot is kellett szednem, de gondolom annak nincs hozzá köze. Köszönöm előre is a válaszokat!

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Lehet, h megnyomódott egy ideg és azt érzed. Mennyi ideig tartott a műtéted?

 4. Renáta megjegyzése

  Sziasztok! Egy kerdesem lenne azokhoz, akiket hasi vagassal mutottek, de a buvos 6 het letelte utan nemhogy sportolni vagy borondot cipelni nem tudtak, de meg a mindennapi dolgok egy resze sem ment mindig zokkeno- es fajdalommentesen. Mennyi ido mulva letettek tenyleg jol? Elore is koszi szepen, panaszmentes szep napot mindenkinek!

  1. Vali megjegyzése

   Én még 3. héten járok, hát nem sok reményt látok ilyesmire… Varratszedés pénteken volt… De egyszerűen félek..Mondjuk nekem műtét után ugye kicsit elengedett a varrás ami még nagyobb trauma volt tudat alatt, random nézem ha hirtelen mozdulok hogy nem e történt valami baj fájni nem fáj, csak a verkepem ugye katasztrofális.. Így random szedelgek akár ülve is, remélem jobban leszek mire vissza kell mennem dolgozni.

   1. Nikolett megjegyzése

    Én 4 hét után már egész jól voltam, de még több hét kellett, hogy tényleg mindent meg tudjak csinálni. májusban volt a műtétem, és szerintem szeptember – október volt, amikor már hasizom gyakorlatokat is tudtam csinálni. de pl amikor 20 évvel ezelőtt volt egy nagy hasi műtétem, akkor még hónapokig alig tudtam lépcsőn lefelé menni, annyira fájt… most ez pl nem volt.

    1. Erika megjegyzése

     Vannak specialis gyógytornaszok, akik manualterapiahoz ertenek (belenyulnak a hasba ugymond, kimozgatjak a szerveket, izmokat). De ugy emlekszem, hogy 12 het kell a mutet utan (a belso hegesedes onnantol szamit okenak). De lehet, h addig is tudnak mas gyakorlatban segiteni.

     1. Judit megjegyzése

      6 hét:) ott mintha elvágták volna

     2. Éva megjegyzése

      Nekem eltelt hat hét, miután minden rendben volt, és mehettem vissza dolgozni. Akkor még kicsit erőtlennek éreztem magam, de azután szépen lassan mindig egy kicsit jobb lett. Persze igyekeztem óvatos lenni, nem túl terhelni magam. Szerintem a gyógyulási folyamat egyénfüggő. Nekem azért jó fél év kellett a regenerációhoz.

     3. Csilla megjegyzése

      Szerintem is fontos, hogy minden nap mozogj. 10-20 perc torna illetve, ami nekem működött, hogy minden házi munkát a lehető legtöbb sétával próbáltam megoldani, pl. a tescós fiú kipakolta a cuccot a teraszon és utána egyesével hordtam be mindent. Volt itt aki írta a csoportban, hogy ő minden nap ment sétálni, de nekem a séta kifejezetten rosszul esett úgy az ötödik hétig, ezt próbáltam kompenzálni otthon. Azután az ötödik héten hirtelen sikerült a 4 km és csak a végén éreztem, hogy feszül a hasam. Rá egy hónapra pedig már teljesítmény túrára is el mertem menni, igaz csak lightos 26 km-t mertem bevállalni. De minden nap igyekszem mozogni valamennyit, persze csak ami jól esik. Ha valami fáj, akkor nem csinálom de néhány nap múlva újra megpróbálom.

     4. Kriszta megjegyzése

      7. hétemet töltöm és még itthon. Sétálok minden nap,hogy az erőm visszanyerjem. Egy hét múlva már szeretnék visszamenni dolgozni. A 8 hét talán elég lesz. Persze mindent lassan fokozatosan csinálok. Nem tudom még terhelni magam. Laparral műtöttek.

     5. Eszter megjegyzése

      10. hét után vagyok laparoszkópos műtét után, még itthon dolgozom (jó, azért már gazolok, füvet nyírok, kapálok, ások)

 5. Kinga megjegyzése

  Sziasztok! Szeretnék tapasztalatokat kérni LAPAROTÓMIÁN (has metszés) átesettektől, mert efelé terelt ma a téma szakértője, Dr ÁCS NÁNDOR. Kicsit összezavarodtam ettől a negyedik szakvéleménytől, mivel már több dokit kifaggattam (mind mióma specialista…), ők eddig a laparoszkópot mondták. ???? ma voltam Dr Ács Nándor magánrendelésén, hogy Őt is megkérdezzem, mit gondol a helyzetemről (8-9 db mióma látható UH-on, 1 db 4x5x3 cm-es, ami nyomja a húgyhólyagot, bal oldalon több is). Nagyon kedves volt, de mondta, hogy mindenképpen műtétet javasol, akkor is, ha nem okoznak komoly panaszokata miómák, viszont szeretnék még gyereket. ???? Az én koromban (35 éves) még nem ajánlott a méhtest kivétele és a gyógyszert nem szedhetem 15 éven át (MÁJ ÉS VESE károsítás miatt) + embolizáció sem javasolt, ha még akarok gyereket szülni. ????
  Az eddigi laparoszkópos műtéti megoldáshoz képest, Ő a hasmetszést / laparotómiát javasolta (biztonságosabb a miómák eltávolítása, szinte mindet ki tudják szedni, komplettebb a megoldás), szemben a laparoszkópossal, ahol csak a legnagyobbakat és nagyobb vérzési kockázat van, nehezebb összevarrni a méhet kulcslyukakon át… Február 17.-én műtenek TB-re a SOTE 2. sz. Klinikáján Dr Sobel Gábor és Dr Vezér Márton. Azt mondta, tiszta szívből ajánlja őket, nagyon jó szakemberek és kérte, hogy döntsem el, hogy akarom-e a laparotómiát. Kicsit fura érzés egyre inkább az INVAZÍV eljárások felé menni. Főleg mert tudom, hogy ki fognak újulni…Nektek mi a tapasztalatotok a 2 technika közötti választásban? ???? Van köztetek, aki eleve ezt kérte = MŰTÉT ELŐTT konzultáltatok a műtő dokival, hogy inkább hasmetszésben indítson és ne csak komplikáció esetén nyissa fel?Érdemes kivetetni minden kicsi göböt, és utána nem nő vissza? szerintem nekem hajlamom van rá… Anyukámnak is volt, el is vetélt, ill. veszélyeztett terhes volt velem anno. ????Mennyi a felépülés LAPAROTÓMIA (HASI VÁGÁS) után? Milyen a heg mérete? Van-e fájdalom 6 héten túl is? KÖSZÖNET MINDEN TAPASZTALATÉRT.

  1. Erika megjegyzése

   Biztos, hogy konzultálhatsz előtte, bár ugye azt tudniuk kell sacc/kb mennyi időbe fog telni a műtét. De a te döntésed kell legyen, melyiket választod. A miómák sajnos visszajönnek akinél egyszer már voltak.
   Én hasi vágásról nem tudok nyilatkozni, nővéremnek volt tavaly hasi vágással méh eltávolítása. Kb 6 hét volt nehezebb, de ez sem volt vészes. Nekem eddig 2 laparoszkópiás műtétem volt, a másodiknál a gáz feltöltés viselt meg, ennél picit hosszabb is volt a regenerálódás. Egyén függő ki hogy reagál egy műtétre.

   1. Anna megjegyzése

    Szia Kinga, azt mindenképpen jóval előbb mondd az orvosnak, hogy laparotómiát akarsz, mert másképp készítik elő a műtőt. Nekem volt laparoszkópom is, illetve volt 2 laparotómiám is (csak egy volt mióma miatt). Kétségtelen, hogy a laparoszkóp jóval könnyebb, de szerintem nem kell félni a hasfelmetszéstől se. Ami igazán nehéz, az 2 hét. Kb olyan 3 hónap, amikor már tényleg nem fáj semmi, előtte pl ha futni kellett, akkor az fájt azért, vagy pl hasizomgyakorlatok ilyesmi. De mondjuk olyan 2 hét, amit tényleg nagyrészt ágyban tölt az ember. A heg szinte nem is látszik, nekem a régi se látszik már, de amit Ács prof csinált, az szinte már akkor se látszott, miután összevarrta . 10 és 20 centi között lehet, de teljesen ilyen bugyi vonalban van, tehát pl egy bikiniből nem látszik ki. Szerintem mindenképpen vetesd ki az összes miómát, biztos, hogy nőnek újak (nem ugyanazok nőnek vissza), de jó eséllyel nyersz pár évet, és az alatt próbálj meg teherbe esni, ha olyan az élethelyzeted

    1. Rebeka megjegyzése

     Minden esetben több szempontot vesznek figyelembe. Adott esetben biztos laparószkóppal is ki tudná venni, de mivel a gyermekvállalás is szóba jön gondolom a legalaposabban szeretné az orvos átnézni, áttapintani a méhet hogy minden kis göböt megtaláljon és minél kisebb eséllyel jöjjön vissza.

     1. Cserháti Gabi megjegyzése

      Szia! fiatal vagy gyereket szeretnél stb, sztem, illetve mondta is Ács prof, ha jól értettem a posztot, a biztonság kedvéért javasolja a „hasfelmetszést”… láttunk már azért elrontott lapart…

     2. Kata megjegyzése

      Szia!nekem vettek ki hasi metszéssel miomat. Az ébredés utáni 2 nap volt nagyon szar.az első felkelés a legnehezebb. 5 napot voltam kórházban,utána haza. Az első 2 hétben fajt a hasam,de el tudtam magam látni, nem volt erős fájdalom.Utána már csak akkor fajt,ha huzamosabb ideig megeroltettem,pl sétáltam 1 órát vagy ilyesmi.. 8 héttel a műtét után elmentem caminora,gyalogoltam 800 km-t,meg se kottyant. Szóval az eleje nehéz,de nagyon gyorsan jobb lesz. A hegem látszik de nem csunya,nem zavar.

     3. Judit megjegyzése

      Szia. Ács prof. műtött még szeptemberben hasi vágással. Elsősorban én is a laporoszkópiát kértem, de miután betekintettek látták, hogy a két miómán kívül van még 5 picike, amit az UH-n nem nagyon vettek észre. Amit eleve láttak, az a méhtest elülső felén helyezkedett el, egyik nyomta nekem is a hólyagot. Nyilván mindenki laporoszkópiát akar, viszont úgy gondolom a miómák mérete egy kockázati tényező (amíg nincs szövettan, mert hát lehet rosszindulatú is amit nem nagyon akarnak ott szétvagdalni…) másrészt az elhelyezkedésük is nehezíti a laporoszkópiával nem könnyen hozzáférhető. Nekem elkezdték azzal, aztán felvágtak. Így szumma ha jól mondták 2 órát voltam altatásban. Nővéremet németországban műtötték, 5 miómával laporoszkópiával és 4,5 órán keresztül dolgoztak rajta… szerintem olyan hosszú ideig altatásban lenni sem a legegészségesebb. Tehát a műtéti idő lecsökken, ha a felnyitás során könnyebben és gyorsabban hozzáférnek a göbökhöz.
      Gyógyulás szempontjából persze hosszabb. De mindkét esetben az első pár nap a legrosszabb. Engem péntek délután műtöttek és hétfőn mehettem haza. Első két hétben csak itthon a környéken csoszogtam, napi 30-60 percet, lassan, komótosan. Meg nincs lift, szóval le a 3. emeletről meg vissza. Aztán varratszedés után már picit gyorsabban is tudtam menni, no persze még nem volt a ‘personal best’-em. Továbbá elkezdtem tornázni, kivéve minden hasi megterhelést. A 6 hetes kontrollon meg szabad utat kaptam a prof.-tól, mentem edzeni ahogy azelőtt, csak a nehezebb hasizom gyakorlatokat kerültem, illetve mentem futni is, nyilván itt sem voltam még a régi…
      Mostanában meg már minden megy a régiben, futás, kondi. Hasizom is… néha érzem, hogy ott volt valami, nem fájdalom, de érzem a nyomást. Ez van, szerintem szépen lassan majd ez az érzés is el fog múlni, vagy hozzá fogok szokni. A sebem szépen letisztult, még bordós színe van, kenem krémmel meg fürdés után mindig átmaszírozgatom, hátha gyorsabban kigyöngyházasodik…
      Idén leszek 40, gyermekem még nincs, van még egy jobb kezelést remélő endokrin problémám, de összességében a műtét óta is már iszonyat örülök, hogy elmúltak a hosszú darabos niagara vérzések. Több az energiám, nem félek elmenni itthonról mikor menstruálok. Sokat javult az életminőségem. Áprilisban megyek vissza kontrollra, meglátjuk majd mi van belsőleg.
      Nagyjából ezek a tapasztalataim.

 6. Dóri megjegyzése

  Sziasztok, ettől mindig féltem, most elérkezett. Van egy miómám a méhemen, ami 10 cm. Nem kicsi.
  Annyi biztos hogy laparoszkoppal megtudja csinálni az orvosom, viszont szomorú az, hogy a méhem is jön a miomával együtt. Sérült a méhfalam és el is van deformálva. Októberben lesz a műtétem. Szerintetek van esélyem rá hogy hétvégén bent tart vagy esetleg szombaton haza is enged?! Ki meddig volt kórházban ilyen műtétnél? Kitartást Lányok!

  1. Judit megjegyzése

   Engem egy hónapja szerdán műtöttek és pénteken mehettem haza saját felelősséggel. Jól voltam így mertem haza jönni. Másképpen hétfőn engedtek volna. Teljes méhkivétel volt. Petefészkek maradtak.

   1. Ági megjegyzése

    Szia, a SOTE-n laparos műtét után 1 éjszakát maradnak bent az emberek. A kórházi szobatársamnak is a méhét vették ki laparosan, és 1 éjszakát töltött bent.

    1. Anikó megjegyzése

     Szia, én kedden megyek küretre, aztán majd a szövettantól függ, milyen és mekkora műtét lesz. Komolyan október végére kaptál műtéti időpontot? Ez katasztrófa!

 7. Koós Gabriella megjegyzése

  Sziasztok! Mióma, erős vérzés miatt méheltávolítás előtt állok. Folyamatosan jönnek elő a gondolatok a fejemben. Szerintetek adnak összenövésgátlót a műtét végén? Tudja valaki? Azt hallottam az összenövések később problémát jelentenek. Ha a műtét laparral történi, a széndioxid gáz távozását -a sétán kívűl- lehet valamivel elősegíteni? Én anno hetekig szenvedtem tőle egy korábbi műtétem után…szívesen veszem, ha valakinek van valami jó ötlete. Köszönöm szépen:-)

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Szia, nem adnak összenövésgátlót! Ács prof beszélt erről a 2. szakértői videó elején. A betegnek magának kell bevinnie a kórházba, ha szeretné, hogy használják. 70ezer Ft-ba kerül egy 10 ml-es tubus.TB nem támogatja. Állítólag érdemes használni. Hyalobarrier gel a neve.

   1. Tergulicza Eszter megjegyzése

    Üdv! Én Hyalobarrier témában kutakodok, egyetlen kérdésem maradt, hogy a gél hatása meddig tart? Hamarosan endometriózis operációm lesz, és annyit tudok, hogy a gél gátolja a szervek összenövését. Már csak azt kell megtudnom hogy meddig… Köszönöm ha válaszol! Tisztelettel: Tergulicza Eszter

    1. Cserháti Gabi megjegyzése

     Kedves Eszter, a Hyalobarrier összenövésgátló – ha jól emlékszem egy korábbi bejegyzésből- talán félévig fejti ki hatását. Az Ács professzorral készített intejúban érintettük (mióma eltávolítás esetén) az összenövések témát. Itt ennyit tudtunk meg.
     „Összenövések
     A mióma műtét utáni összenövések sok esetben egyéni hajlam következményei. De! Az összenövés szövődmények elkerülése érdekében sokat tehetsz testmozgással. Nagyon fontos a korai mobilizálás, azaz a mihamarabbi (műtét után 24 órával) felkelés, járkálás, séta akár a fájdalom ellenére is. Inkább vegyél be (most az egyszer) fájdalomcsillapítót, de kelj fel és járkálj.
     Bevérzések
     A laparoszkópos mióma eltávolító műtétek utáni bevérzések, hematómák inkább ijesztőek lehetnek, de aggodalomra okot nem adnak.” Több infot ezen az oldalon vagy a szakértői videoban találsz: https://mioma.hu/13-hasznos-mioma-adenomiozis-informacio-professzor-dr-acs-nandor-a-semmelweis-egyetem-szuleszeti-nogyogyaszati-klinika-igazgatojatol/ https://www.youtube.com/watch?v=S1hjKuNtvao&t=517s

  2. Piroska megjegyzése

   Szén-dioxid gáz ellen csak a sok mozgás, azaz sok séta segít, ahogy Ács professzor említette. Érdemes megnézni Ács prof. két interjúját. Nagyon sok mindent elmond benne. És sok minden világossá válik. Nekem nagyon hasznos volt ???? és imádom ahogy beszél és hogy milyen nyugodt.

 8. Csilla Szabó megjegyzése

  Sziasztok! Az érdekelne, hogy ha bátran neki mennek nagy miomának (kb 10cm+ köldökig érő méh) laparral, úgy hogy már van egy császár vágás is, + laparos epekő műtét, és feltehetően szép kis összenövések, közben kiderül, hogy mégsem opció vágás kell, akkor mi van?!
  Aki így járt írna róla? Mennyivel növelte meg a műtét hosszát, illetve a gyógyulást?
  Meg ilyenkor szerintetek kapkodnak , vagy van idő rendben átállni?

  1. Zita megjegyzése

   Szia, nekem 8x6cm-es miómám van, feler a köldökömig, pont a méh tetején.
   Tavaly májusban volt császárom. Kedden fognak operálni. Azt mondta az orvos,
   hogy elkezdi scoposan és ha a császár miatt nem tudja azzal megcsinálni akkor felvágja a császár helyét.
   Szerintem kb. fél órával, órával lesz több a műtét ha nyitott lesz mégis.
   Ha bemegy scoppal és látja, hogy esélytelen azzal a műtétet megcsinálni egyből átvált nyitott műtétre,
   nem hiszem, hogy próbálkozni fog.
   Nem fognak kapkodni és lesz idő is a műtétre, ezen ne izgulj. Nem fogják összecsapni azért, hogy ők hamarabb végezzenek.

   1. Erzsébet megjegyzése

    anno laparószkópiával indítottak nálam 3 mióma eltávolítást, egyiket nem tudták szétdarabolni,
    nem fért ki laparon keresztül, ezért vágni kellett, úgy emelték ki, így magyarázták…

    1. Viki megjegyzése

     Sziasztok! Laparoszkópos mióma eltávolítás után nektek milyen volt az első pár menzeszetek? Mikor kell megjönnie? A műtét összezavarta a ciklusomat, emiatt kérdezem, mire számítsak?

     1. Cserháti Gabi megjegyzése

      Műtét után négy héttel kell megjönnie a menstruációnak. A mennyisége kevesebb lesz mint a műtét előtt, az erős napok száma legfeljebb egy kell legyen és hét napnál nem tart tovább. Javaslom a műtéti utáni gyors felépülés érdekében a gyulladáscsökkentő hatású táplálkozást, a mi a gyulladáskeltő anyagok teljes kiiktatását jelenti (cukor, fehér liszt, 70 GI feletti szénhidrátok tilalma) minél több gyulladáscsökkentő hatású Omega-3 zsírsavakat tartalmazó élelmiszerekben gazdag táplálkozást (hal, dió, Krill olaj késztmény) napi 2500 NE D3vitaminnal együtt. Ezekkel az egyszerű életmód lépésekkel a ciklus és menstruáció újra „egészséges” lehet..

 9. Erika (Düsseldorf) megjegyzése

  A laparoszkópos mióma műtét legnagyobb előnye a laparotómiához képest a jelentősen rövidebb lábadozási idő. Magyarországon alig pár orvos rendelkezik ehhez elég nagy gyakorlattal. Nekem egy Németországban dolgozó orvos ismerős mondta meg, ki az a két-három ember, aki ezt tökéletes biztonsággal meg tudja csinálni. Ez 10 éve volt, talán azóta többen vannak. Volt orvos, aki bevallotta nekem, az állami egészségügyben nincsenek megfelelő eszközök, ezért nincs elég gyakorlatuk, ő is elkezdené, de ha elront vmit, akkor úgyis vágni kell.

  1. Bogi megjegyzése

   Sziasztok, kb két hét múlva műtenek, ha minden igaz. Hasi műtét lesz, bár az orvosban felmerült, hogy esetleg elkezdené laparoszkópiával, és ha nem megy (nagy a miómám), akkor mégis inkább hasi műtét lesz a vége. Az a kérdésem, hogy vajon egy ilyen hasi műtét után mennyi ideig marad otthon az ember? Tudom, hogy ez egyéni, meg sok minden befolyásolja..de aki már túl van egy ilyenen, mit mond? Ki meddig nem tudott dolgozni járni?

   1. Gabi megjegyzése

    Èn hat hètig voltam otthon vele.utána mentem dolgozni de kimèlni kell utána magad is .fizokai munka csak modjával.nem szabad megerőltetni magad

 10. Virág megjegyzése

  Kedves Gabi! Köszönöm az összefoglaló cikket a kétféle műtéti lehetőségről. Nálam november végén lesz esedékes laparotómiás mióma eltávolítás. Négy éven keresztül próbáltam különféle módszerekkel visszaszorítani a növekedését, de mostanra feladom, nagyon elfáradtam fizikailag. 40 éves vagyok, még nincs gyermekem, és az ultrahang alapján úgy tűnik, erre esélyem sincs, hacsak nem a műtétet választom. A miómám, mely a méhnyak közelében helyezkedik el, mostanra majdnem 9 cm-es, és pokoli fájdalmakat , valamint nagyon erös vérzést okoz. A kezelőorvosom elmagyarázta a laparoszkopiás és a hagyományos mütét közötti különbséget, ill.elmondta, hogy ennél a méretnél már praktikusabb a hagyományos utat választani, mert az biztonságosabb, akkor is, ha hosszabb gyógyulási idöt vesz igénybe. Szerencsére a műtétre Ausztriában, egy nagyon jó felszereltségű és hírű kórházban kerül sor, igy eléggé optimista vagyok. Műtét után tervezem, hogy írok majd egy részletes beszámolót, hátha hasznos lehet azok számára, akik ezt az utat választják a gyógyulás felé.

  1. Piri megjegyzése

   Most műtöttek. Saját véleményem
   A laparoszkópia előnyei a hagyományos hasi műtéttel (laparotómia) szemben.
   A mióma műtét utáni összenövéses szövődmények előfordulása minimális.
   Laparoszkópos mióma operációk esetén a kórházban töltött napok száma 2, összehasonlítva a mióma laparotómia 5-8 kórházi nappal.
   Laparoszkópia esetén az otthoni gyógyulás (a műtét utáni munkába állás) időtartama általában 1 hét, míg a laparotómia esetén 4-6 hét.” Laparotómiám volt a kórházban 1 nappal voltam tovább, mint a laporoszkópiával műtöttek, 1-2 hét alatt meggyógyultam. Szövődmény éppen, hogy a laporoszkópiával műtötteknél gyakoribb nem fordítva.( több beteg is feküt a kórházban összenövések miatt, korábban laporoszkopós műtéte volt, házi orvosom tapasztalatai szerint, sokkal több probléma van utána.)Laporoszkopós műtéteknél gyakoribb, hogy bennmarad valami ( ciszta, mióma stb.) Laparatomia, pontosabb, precízebb, kisebb az esélye a visszanövéseknek. Viszont sokkal fájdalmasabb.

  2. Judit Homonyik megjegyzése

   A kórház nevét megtudnád adni? Köszönöm .

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás