Laparoszkópos mióma eltávolítás

21

Néhány évvel ezelőtt a nőgyógyászati sebészeti beavatkozások többsége a hason ejtett hosszú függőleges metszésen keresztül történt. Ma már a mióma, adenomiózis betegek többségét laparoszkópos eljárással (kulcslyuk sebészet) kezelik.

A hason ejtett több kisebb nyíláson (3-4 db 1-2 cm) keresztül távolítják el a rendellenes szöveteket.

Hogyan zajlik a laparoszkópos mióma eltávolítás?

Főleg a méh üregében, a méhfalban található miómákat távolítják el laparoszkóppal. Ez egy szervmegtartó műtét tehát, ahol csupán a miómát távolítják el, a méh teljes egészsében megmarad.

Előfordul, hogy kistelepülések szakrendelőiben eszközhiány miatt és az egyszerűség kedvéért a méh eltávolítását javasolják. A méheltávolítás könnyebben kivitelezhető beavatkozás.  A laparoszkópos mióma eltávolítás nem csak speciális eszközöket, de speciális ismeretet és nagy gyakorlatot követel. Feltételezem, hogy a laparoszkópos mióma eltávolítás költségei magasabbak mint adott esetben egy méheltávolításé. (Ha valakinek van erről pontos ismerete szívesen veszem. Írd meg kérlek az info kukac mioma pont hu e-mail címre.)

Fotó: Freepik.com

Egyszer azt hallottam, a méheltávolítást egy rezidens is el tudja végezni. A miómagöbök kihámozását, apró nyílásokon keresztüli feldarabolását, majd eltávolítását csak  tapasztalt orvos képes végrehajtani.

Laparoszkópos mióma eltávolítás lépései

 1. Altatás.
 2. A hasüreg széndioxid gázzal való feltöltése. Erre azért van szükség, mert a gázzal felfújt hasüregben több hely lesz a munkához és többet lehet látni.
 3. Hasüregbe hatolás a köldökön keresztül illetve a has alsó részén kétoldalt történik. Általában kettő, három, szükség esetén akár négy apró,  1-2 cm-es nyílást metszenek.
 4. A nyílásokon keresztül vezetik be a hasüregbe az optikai és mikro-sebészeti eszközöket.
 1. A méhfalnál speciális elektromos eszközzel a mióma feletti részt megnyitják, majd a göböt kihámozzák.
 2.  A hasüregbe egy speciális aprító műszert juttatnak, amely segítségével a nyílásokon keresztül darabokban kiemelik a „felaprított” miómákat. (Lehetnek 10 cm-nél nagyobbak is.)
 1.  A méhen keletkező  nyílást és a hasi sebet is  több rétegben  összevarrják.

Alkalmas egyidejűleg akár több göb eltávolítására is. Amennyiben a méhben  öt-tíz-15  mióma található és meg akarják menteni a méhet,  több egymást követő műtétre is szükség lehet. Két nap kórházi tartózkodás után engedik haza a beteget. Egy hét kímélő életmód után munkába állhat.

Hàny nap elteltével távozik a gáz szervezetünkből?

Hogyan lehet a „gázos” napok számát lerövidíteni?

Előfordul hogy a gáz miatt váll, mellkas, hátfájásra panaszkodnak a betegek. Általában egy hét alatt a gáz távozik szervezetünkből. Ha minél előbb elkezded a mozgást, rehabilitációs tornát, az egy hét akár két napra is lerövidülhet. Kapcsolódó bejegyzések: Mióma műtét utáni rehabilitációt segítő  életmód  Mióma műtét utáni rehabilitáció gyakorlatok

Laparoszkópos méhetávolítás

Méheltávolítás után valamivel több kórházban töltött idő 4-5 nap (varratszedés) szükséges. Majd kötelező hat hét otthon tartózkodás (táppénz) után térhetnek vissza  a hölgyek a munkahelyre. Hasonlóan a császármetszéshezm ahol szintén hat hét gyógyulási idővel számolunk.

Mióma műtétek összehasonlító táblázata

(Új módszer a mióma gyógyításban pdf dokumentum 2. oldal) Az összeállítás a felépülés időtartama, termékenység megtartása, esetleges komplikáció előfordulása, a kórházi tartózkodás ideje, teljes gyógyulási idő,  és a beavatkozás lehetséges veszélyeit tartalmazza.

Külföldi laparoszkópos eljárások gáz és altatás nélkül:

Külföldön már létezik a laparoszkópos mióma eltávolítás gázmentes változata, illetve az altatás nélküli méhtükrözés is. Ezekről infot külföldi oldalakon itt találsz: http://myome.de/  http://endogyn.de/gaslose-lift-laparoskopie/gaslose-bauchspiegelung-im-zdf/

Kapcsolódó bejegyzések: Méhmegtartó mióma műtét A méheltávolítások egyik leggyakoribb oka: mióma Hogyan készülj a mióma eltávolító műtétre? A mióma korszerű kezelése Az első személyes tapasztalat az ultrahangos mióma eltávolításról (Bécs) Egy rejtélyes betegség:adenomiózis Csak semmi pánik! A diagnózis: mióma 

Méhmióma alternatív kezelése

A mióma ösztrogénfüggő daganat. Okai között található a gyakori peteérési zavar (tüszőrepedés elmaradása, progeszteronhiány, egyoldalú ösztrogénterhelés). A hajlamosító tényezőknek kitettség ellen sokat tehetsz.  Életmódváltással befolyásolhatod a mióma növekedését vagy zsugorodását. Ha jól csinálod a mióma felére sorvadhat. Milyen lépéseket kell tenned ennek érdekében?  Segítséget itt találsz:  Mioma Organic Life 3.0 életmódprogram 

Forrás:

http://endogyn.de/

http://drtomosvary.hu/laparoszkopia-lsk-hastukrozes/115

http://www.nemesekteherbe.hu/tartalom/Muteti_beavatkozasok_a_meddoseg_kezeleseben/Mioma_Myoma_eltavolitasa_laparoszkoppal

http://laparoscopyofadhesiolysis.com/

Myome – Uterusmyome – Myome der Gebärmutter – Uterus myomatosus

 

 

21 hozzászólás
 1. Anikó megjegyzése

  Kedves Aliz! Ha aktuális még a kérdésed szívesen írok neked. Hat hete estem át laparoszkópos mióma műtéten. Megosztom veled a tapasztalataimat ha érdekel, előtte nekem sem volt semmilyen műtétem eléggé féltem de minden jól alakult !!

 2. Mariann megjegyzése

  Két hónapja laporaszkópos mioma műtétem volt. Kiderült úgy benne van a méh falban hogy biztonságosabbnak látták az orvosok ha nem nyúlnak hozzá. A Női Egészségtornát https://mioma.hu/kezeles-termeszetes-modon/noi-egeszsegtorna/ folytatom, de gondoltam hogy az étkezéssel is segíteném hogy ne nőjön vissza. Ebben szeretném a segítségeteket kérni, hogy mik azok az ételek amit kerülni kéne?

 3. Alíz megjegyzése

  38 éves vagyok, pár éve fedezték fel, hogy van egy miómám, nekem semmi problémát nem okoz a mai napig, egy gyereket szültem mellette természetes úton, problémamentes terhesség után. A tegnapi nőgyógyi kontrollon derült ki, nott a mioma, most 4x7cm, az orvosom a laporoszkopikus műtétet javasolta, azt mondta jó lenne még az iden kivenni, h ne nőjön tovább. Parázok, hisz soha semmilyen műtétem nem volt. Tegnap óta rengeteget olvastam róla, aki már túl van egy ilyen műtéten az meg tudna írni, h mégis mire számítsak, ezen kívül bármi biztatót szívesen olvasnék.

  1. Zsóka megjegyzése

   Tavalyelőtt vettek észre egy 3cm-es miómát a méh külső falán ami elkezdett nőni, terhesség kezdetén volt 3.5cm a végére 8cm lett, most 5cm. A nőgyógyászom azt javasolja, hogy operáltassam meg laparoscoposan. Szerintetetk ha nincs panaszom az 5centis méh külső falán elhelyezkedő miómát eltávolíttassam laparoszkóposan? Megéri a procedúra ha nincs panaszom?

 4. Andi megjegyzése

  Akinek már volt császármetszése annak vajon csinálnak laparoszkópos mioma eltávolítást?

  1. Zita megjegyzése

   volt császármetszésem, később férfi ökölnyi miomat vettek ki, pár év eltelte után, laporoszkópiával egy méhen kívűli terhességet szakítottak meg. igaz, fájdalmas volt picit utána, de a műtét után 9 nappal már dolgoztam.

  2. Irma megjegyzése

   Engem egyik orvos sem tudott müteni laparoszkóppal, pedig több nögyógyászati mütétem volt! A miomamra azt mondták, az összenövések miatt nem férnek hozzá laparoszkóppal. Viszont a vakbelemet laparoszkoppal vették ki!

   1. Anikó megjegyzése

    Akinek volt màr mostanàban laparoszkópos mioma eltàvolítása, mennyi volt a műtétre a vàrakozàsi idő?

    1. Cserháti Gabi megjegyzése

     Dr. Bokor Attila SOTE II. Klinikán mióma, endometriózis laparoszkópos specialistánál félév is lehet. Magánrendelés utáni műtét esetén az idő feleződhet.

     1. Edit megjegyzése

      Laparoszkópos mioma műtét előtt állok, érdekelne, mire számíthatok közvetlen műtét után, vérzés, rosszullét stb. Esetleg ha van valakinek tapasztalata és szívesen megosztaná megköszönném ? Nagyon izgulok, de rászántam magam, még 41 éves leszek idén, nem szeretném megvárni amíg nagyobb baj lesz.Előre is köszönöm az írásokat! E.

     2. Cserháti Gabi megjegyzése

      Laparoszkópos mióma műtét után két nappal haza lehet menni, 6 nap után munkába lehet állni. A gyógyulási idő rövid. Ami kellemetlen a has gázzal feltöltése. Ha nincs altatás, csak érzéstelenítés nem túl kellemes megélni, amikor a beteg keze-lába négy ponton rögzítve, 5-6-7 orvos, asszisztensek „sürögnek-forognak” a műtőasztal 60 fokos szögben megemelve, miközben zajlik a beavatkozás….

     3. Gyöngyi megjegyzése

      Most műtöttek laparoszkópos mióma eltávolítás volt. 3db belső miómám volt és 1 db 6cm-es a méh külső falán. Nem szeretném hogy visszanőjenek ezért belefogok az életmódváltoztatásba. A barátnőm már kipróbálta és jók a tapasztalatai. 3 éve volt mióma műtéte, azóta nem nőttek vissza. A Mioma Organic lIFE 2.0 és Hormondiéta segített. https://mioma.hu/hormondieta/

 5. András megjegyzése

  Kedves Gabi!

  Az lenne a kérdésem, hogy van esetleg itt az oldalon tapasztalat a mióma eltávolító műtétek (hagyományos vs laparoszkópos) közötti különbségről? Mi a barátnőmmel e két verzió között dilemmázunk. (viszonylag nagyméretű 10 cm-es miómáról van szó). Egy helyen azt olvastam, hogy a nagyobb méretű miómákat laparoszkópos műtéttel nem tudják eltávolítani… A tanácsokat előre is köszönöm!

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Szia, egy legutóbbi műtéti tapasztalatleírás. A nagy méretű mióma eltávolítása laparoszkópiával indult, de vágás lett belőle. Itt olvashatsz róla.https://mioma.hu/mioma-mutet-uj/ További műtéti tapasztalatokról a fenti menü TUDÁSBÁZISban. Itt görgess le a MIÓMA MŰTÉTEK és a MIÓMA TÖRTÉNETEK címsor alá, ahol sok-sok bejegyzést találsz. Ha segítségre van szükséged, keress!

   1. Cserháti Gabi megjegyzése

    Aktuális műtéti tapasztalatok Marcsitól 2017 augusztusban, új információkkal. (Fókuszált ultrahangos mióma eltávolítás egyelőre még Németországban.) https://mioma.hu/fokuszalt-ultrahangos-mioma-eltavolitas-2017-augusztusban/ Beavatkozás után 6 héttel Marcsi közérzetéről, a mióma panaszok megszűnéséről: „Nagyon jòl èrzem magam, fàjdalmak nèlkūl ès mindenfèle tūnetek nèlkùl. A miòma okozta panaszok…mint pl szexuàlis egyūttlètkori fàjdalom vagy gyakori vizelèsi inger megszűntek.”

 6. Kondacs Erika megjegyzése

  Kedves Gabi
  már többször írtam Neked mindig nagyon hasznos tanácsokat adtál, de sajnos csak meg kellett műteni igaz laporoszkóppal csak a miómáimat szedték ki, csütörtökön műtöttek ma már itthon vagyok. Már most kezdem előről az aggódást mert az orvos aki műtött Dr Szeberényi Zsolt főorvos úr, megkérdeztem lehet e valamit tenni hogy ne keletkezzenek újra erre a válasza az volt, hogy nem . Én ebbe nem nyugszom bele továbbra is olvasom az oldaladat, és mihelyst lehetőségeim (anyagi ) engedi megrendelem tőled a letölthető életmód tanácsaidat, mert az hogy egy év alatt csak egy centit nőtt a miómám a Te oldaladon olvasható tanácsaidnak köszönhetem . Továbbra is jó munkát és egészséget kívánok üdvözlettel Kondacs Erika

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Kedves Erika, nagy tisztelője vagyok az orvosoknak, a tudásukhoz nyilván semmi kétség nem fér, nem is szeretnék vitába szállni velük. Véleményem szerint nincs idejük hogy az életmód kérdéseiről mélyebben és hosszabban beszélgessenek. Ezt a problémát magunknak kell megoldani. Az ő feladatuk hogy műtsenek és gyógyszereket írjanak fel. Ettől függetlenül minden orvos elismeri a betegségek kialakulásában az életmód döntő szerepét. Nincs ez másképpen a mióma esetében. A mióma korszerű kezelése (írók:Ács Nándor, Battyáni István, Harmat Zoltán, Koppán Miklós, Kulka Janina, Nagy Sándor, Pál Attila, Rákóczi István, Tóth Zoltán)című nőgyógyászok számára írott könyvben a rizikó és hajlamosító tényezők szerepét egyértelműen elismerik. Bővebben ezen a linken. https://mioma.hu/a-mioma-korszeru-kezelese/. Számos példa bizonyítja hogy az életmód megváltoztatásával a mióma akár felére is zsugorodhat, a panaszok megszűnnek és egy év múlva ugyanaz az orvos azt nyilatkozza, a miómát nem kell műteni.

  2. Beatrix megjegyzése

   Kedves Erika,
   engem is Szeberenyi főorvos úr fog műteni. lenne pár kérdésem ha nem zavar, kaphatnék egy e-mail címet?
   Koszonom

   1. Zsuzsa megjegyzése

    Két hónapja 10×13 cm nagyságú miómát laparoszkóppal műtöttek egy budapesti klinikán.
    Mindenkinek azt javaslom próbálja meg a laparoszkópos műtétet, ilyen nagyméretű mióma mellett. Sajnos a műtét óta állandó pisilési gondjaim vannak.
    Azt hittem elmúlik lassan, de nem. A hasfalam nem akar visszahúzódni mintha kitágult volna bennem minden. Milyen tapasztalataitok vannak laparoszkópos műtét után? Visszahúzódik a hasfal? Olyan érzés, mintha a hasamat fel tudnám fújni mint egy lufit. Elég furcsa. Sokszor magától felpuffad a hasam. Tehát a lényeg, az egész nem olyan mint régen. A komfort érzés megváltozott. A műtét után -igaz tudtam járni, hajolni- de a hat hét keményen ott volt.
    Alig volt erőm sokszor. Két hónapja történt a műtét, emelni már tudok. Sok szerencsét mindenkinek a miómával szemben. Nagyon sok kitartás, türelem és bátorság szükséges a műtéthez! Gabi, Te sok erőt adtál, köszönöm Neked!

    1. Cserháti Gabi megjegyzése

     Vizelet-visszatartási nehézség esetén is vannak természetes megoldások, amelyekkel a panaszok enyhíthetők:https://mioma.hu/azonnal-bepisilek/
     Úgy tapasztalom, méhcsonkolás, méheltávolítás esetén általában 6 hét gyógyulási időt ígérnek, ehelyett a 6-9 hónap a reális gyógyulási idő. Van akinek még jócskán félév után is szúrnak a belső varratok. Laparoszkópos műtétnél azt mondják egy hét után munkába lehet állni!? itt is jóval hosszabb a gyógyulási idő, inkább 6 hét, két hónap. Hallottam már a méheltávolítást egy ebédszüneti sétához hasonlítani, ami enyhén szólva lebecsüli a műtét utáni fizikai és lelki állapotot. A teljes gyógyulás időigényes.

    2. Dóra megjegyzése

     szia Zsuzsi! Neked azóta rendeződött ez a probléma? Nekem kívulről a varratok szépek, de olyan, mintha valami folyton nyomná a hólyagomat és sokszor van alhasi fájdalmam.

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás