A mióma természetes úton történő gyógyítása

Laparoszkópos mióma eltávolítás

A laparoszkópos mióma eltávolítás speciális eszközöket és orvosi tudást igényel, ezért Magyarországon csak egyes nagyvárosokban elérhető.
20

Anyáink idején minden nőgyógyászati beavatkozásnál felvágták a hasat. Tetejében jó hosszú vágást készítettek függőlegesen a köldöktől lefelé, ami jól elcsúfította azt. Ma már a ‘kulcsluk‘ sebészetnek köszönhetően, a hason ejtett kisebb nyílásokon (ez lehet 3-4 db 1-2 cm-es nagyságú) egy speciális orvosi eszközt vezetnek a hasüregbe és úgy történik a beavatkozás.

Ha az eljárás létezik, miért javasolják az orvosok mióma esetén nagyobbrészt a méheltávolítást? (Erről a tényről a bejegyzések alatt több hozzászólást találsz.) Mi a menete a laparoszkópos mióma eltávolításnak? Erről szól ez a bejegyzés. A mióma gyógyszeres és műtéti kezeléséről további információt itt olvashatsz.

Különböző adatok állnak arról rendelkezésre hogy évente Magyarországon mennyi méheltávolító műtétet végeznek. Egyes adatok szerint ez 8600, más adatok szerint 4800. Nyilvánvaló az adat évente változik. Több orvos elismeri, hogy ezeknek a műtéteknek a fele felesleges.

Ezzel kapcsolatos korábbi bejegyzések: Méhmegtartó mióma műtét A méheltávolítások egyik leggyakoribb oka: mióma Hogyan készülj a mióma eltávolító műtétre? A mióma korszerű kezelése Az első személyes tapasztalat az ultrahangos mióma eltávolításról (Bécs) Egy rejtélyes betegség:adenomiózis Csak semmi pánik! A diagnózis: mióma 

Az esetek túlnyomó részében megoldható lenne a szervmegtartó műtét. A szervmegtartó műtét azt jelenti hogy csupán a miómát távolítják el, a méh a helyén marad. A miómák eltávolításával elkerülhetőek lennének a csonkoló műtétek és a méh elvesztése által okozott kellemetlen utóhatások.

 

Miért javasolják az orvosok mégis egyből a méheltávolítást a mióma eltávolítása helyett?

Talán a következő pár sor erre a magyarázat.

Úgy gondolom a beavatkozás elvégzéséhez speciális eszközpark szükséges, ami csak nagyvárosi klinikákon, orvosi egyetemeken

laparoszkópos mióma eltávolítás
A laparoszkópos mióma eltávolítás speciális eszközöket és orvosi tudást igényel, ezért Magyarországon nagyobb városokban elérhető.

áll rendelkezésre: Budapest, Szeged, Debrecen, Pécs.

Tehát kisvárosi szakrendelőkben az eszközök hiánya miatt is egyből a méh eltávolítását javasolják. Azt minden megyei kórház nőgyógyászati osztályán meg tudják csinálni. A laparoszkópos mióma eltávolítás nemcsak speciális orvosi eszközöket, hanem speciális orvosi felkészültséget talán szakvizsgát is igényel. Így értelemszerű hogy a legtöbb orvos az orvosi szempontból jóval egyszerűbb méheltávolítást javasolja.

Gondolom a laparoszkópos mióma eltávolítás költsége is fényévekkel magasabb lehet, mint a rutinműtétnek számító méheltávolítás.

Azt mondják a méheltávolítást, egy kezdő rezidens is meg tudja csinálni. A mióma göbök kihámozását, egy apró lukon keresztül történő feldarabolását majd az apró nyílásokon való kivételét  csak jól felkészült, gyakorlott, nagy tapasztalattal, speciális szaktudással rendelkező orvos tudja elvégezni.

Hogyan lehet eljutni egy laparoszkópos mióma eltávolítást végző szakorvoshoz?

Természetesen keress rá a neten, több találat lesz előtted. Egyeztess időpontot, menj el a vizsgálatra. A nőgyógyászati vizsgálat után megállapítják hol és hogyan helyezkedik el a mióma, milyen további előzetes vizsgálat szükséges még a műtét elvégzéséhez? Mindezért mennyit kell fizetni? Ezt beszéld meg az orvosoddal.

Milyen lépésekből áll a mióma laparoszkópos eltávolítása?

Ha ezt végigolvassuk, beláthatjuk, hogy az eljárás jóval bonyolultabb (100-szor nagyobb munkát jelent) mint a méh eltávolítása.

 1. Altatás.
 2. A hasüreg széndioxid gázzal való feltöltése. Erre azért van szükség, mert a gázzal felfújt hasüregben több hely lesz a munkához és többet lehet látni.
 3. A hasüregbe való behatolás a köldökön illetve a has alsó részén kétoldalt történik. Általában 2-3, szükség esetén akár 4 apró, kb. 1-2 cm-es nyílást vágnak a hason.
 4. A nyílásokon keresztül vezetik be az optikai eszközöket illetve mikro-sebészeti eszközöket a hasüregbe.
 1. A méh falánál speciális elektromos eszközzel a mióma feletti részt megnyitják, majd a göböt kihámozzák.
 1. Ezt követően a hasüregbe bejuttatnak egy speciális aprító eszközt, melynek segítségével az apró nyíláson keresztül darabokban ki tudják venni a “felaprított” akár 10 cm-nél is nagyobb miómát.
 1. A méhen keletkező sebet apró nyílásokon keresztül több rétegben varratokkal zárják.

 

A laparoszkópos mióma eltávolítás alkalmas egyidejűleg akár több mióma göb eltávolítására is. Amennyiben a méhben sok  5-10-15  mióma göb is látható és meg akarják menteni a méhet, akkor több külön műtét szükséges az összes mióma göb eltávolításához.

A laparoszkópos mióma eltávolítást követően a beteg két napot tölt a kórházban, majd haza mehet. Egy hét kímélő életmód után munkába állhat.

Méheltávolítás esetében a beteg 4-5 nap (varratszedés) után hagyhatja el a kórházat, majd 6 hét táppénz után térhet vissza munkahelyére. Pont úgy mint a császármetszés esetében, hiszen ott is hat hét a hasi seb gyógyulási ideje.

 

A mióma műtétek összehasonlító táblázatát itt találod.

(Új módszer a mióma gyógyításban pdf dokumentum 2. oldal) Az összeállítás szempontjai, a felépülés időtartama, termékenység, komplikáció előfordulása, kórházi tartózkodás, hátrányok.

Ha a mióma embolizáció érdekel, arról itt olvashatsz:Mióma-embolizáció méheltávolítás helyett

 

Külföldi laparoszkópos eljárások gáz és altatás nélkül:

Külföldön már létezik a laparoszkópos mióma eltávolítás  “gázmentes” változata, illetve altatás nélküli méhtükrözés is. Ezekről infot külföldi oldalakon itt találsz:

http://myome.de/

Gaslose Bauchspiegelung im ZDF

 

Javaslat

A mióma ösztrogénfüggő daganat, melynek okai a gyakori peteérési zavar (a tüszőrepedés elmaradása, a progeszteronhiány, az egyoldalú ösztrogénterhelés). Ilyen esetben tehát a kiváltó okot kell megszüntetni. Hogy ez sikerüljön életmódváltással befolyást gyakorolhatsz a mióma növekedés gyorsaságára, vagy a növekedés visszafordítására. Ha kitartó vagy és jól csinálod a miómák akár el is sorvadhatnak. Milyen lépéseket kell tenned ennek érdekében, megtudod itt!

 

Forrás:

http://endogyn.de/

http://drtomosvary.hu/laparoszkopia-lsk-hastukrozes/115

http://www.nemesekteherbe.hu/tartalom/Muteti_beavatkozasok_a_meddoseg_kezeleseben/Mioma_Myoma_eltavolitasa_laparoszkoppal

http://laparoscopyofadhesiolysis.com/

http://myome.de/

 

 

20 hozzászólás
 1. Mariann megjegyzése

  Két hónapja laporaszkópos mioma műtétem volt. Kiderült úgy benne van a méh falban hogy biztonságosabbnak látták az orvosok ha nem nyúlnak hozzá. A Női Egészségtornát https://mioma.hu/kezeles-termeszetes-modon/noi-egeszsegtorna/ folytatom, de gondoltam hogy az étkezéssel is segíteném hogy ne nőljön majd. Ebben szeretném a segítségeteket kérni, hogy mik azok az ételek amit kerülni kéne?

 2. Alíz megjegyzése

  38 éves vagyok, pár éve fedezték fel, hogy van egy miómám, nekem semmi problémát nem okoz a mai napig, egy gyereket szültem mellette természetes úton, problémamentes terhesség után. A tegnapi nőgyógyi kontrollon derült ki, nott a mioma, most 4x7cm, az orvosom a laporoszkopikus műtétet javasolta, azt mondta jó lenne még az iden kivenni, h ne nőjön tovább. Parázok, hisz soha semmilyen műtétem nem volt. Tegnap óta rengeteget olvastam róla, aki már túl van egy ilyen műtéten az meg tudna írni, h mégis mire számítsak, ezen kívül bármi biztatót szívesen olvasnék.

  1. Zsóka megjegyzése

   Tavalyelőtt vettek észre egy 3cm-es miómát a méh külső falán ami elkezdett nőni, terhesség kezdetén volt 3.5cm a végére 8cm lett, most 5cm. A nőgyógyászom azt javasolja, hogy operáltassam meg laparoscoposan. Szerintetetk ha nincs panaszom az 5centis méh külső falán elhelyezkedő miómát eltávolíttassam laparoszkóposan? Megéri a procedúra ha nincs panaszom?

 3. Andi megjegyzése

  Akinek már volt császármetszése annak vajon csinálnak laparoszkópos mioma eltávolítást?

  1. Zita megjegyzése

   volt császármetszésem, később férfi ökölnyi miomat vettek ki, pár év eltelte után, laporoszkópiával egy méhen kívűli terhességet szakítottak meg. igaz, fájdalmas volt picit utána, de a műtét után 9 nappal már dolgoztam.

  2. Irma megjegyzése

   Engem egyik orvos sem tudott müteni laparoszkóppal, pedig több nögyógyászati mütétem volt! A miomamra azt mondták, az összenövések miatt nem férnek hozzá laparoszkóppal. Viszont a vakbelemet laparoszkoppal vették ki!

   1. Anikó megjegyzése

    Akinek volt màr mostanàban laparoszkópos mioma eltàvolítása, mennyi volt a műtétre a vàrakozàsi idő?

    1. Cserháti Gabi megjegyzése

     Dr. Bokor Attila SOTE II. Klinikán mióma, endometriózis laparoszkópos specialistánál félév is lehet. Magánrendelés utáni műtét esetén az idő feleződhet.

     1. Edit megjegyzése

      Laparoszkópos mioma műtét előtt állok, érdekelne, mire számíthatok közvetlen műtét után, vérzés, rosszullét stb. Esetleg ha van valakinek tapasztalata és szívesen megosztaná megköszönném 🙂 Nagyon izgulok, de rászántam magam, még 41 éves leszek idén, nem szeretném megvárni amíg nagyobb baj lesz.Előre is köszönöm az írásokat! E.

     2. Cserháti Gabi megjegyzése

      Laparoszkópos mióma műtét után két nappal haza lehet menni, 6 nap után munkába lehet állni. A gyógyulási idő rövid. Ami kellemetlen a has gázzal feltöltése. Ha nincs altatás, csak érzéstelenítés nem túl kellemes megélni, amikor a beteg keze-lába négy ponton rögzítve, 5-6-7 orvos, asszisztensek “sürögnek-forognak” a műtőasztal 60 fokos szögben megemelve, miközben zajlik a beavatkozás….

     3. Gyöngyi megjegyzése

      Most műtöttek laparoszkópos mióma eltávolítás volt. 3db belső miómám volt és 1 db 6cm-es a méh külső falán. Nem szeretném hogy visszanőjenek ezért belefogok az életmódváltoztatásba. A barátnőm már kipróbálta és jók a tapasztalatai. 3 éve volt mióma műtéte, azóta nem nőttek vissza. A Mioma Organic lIFE 2.0 és Hormondiéta segített. https://mioma.hu/hormondieta/

 4. András megjegyzése

  Kedves Gabi!

  Az lenne a kérdésem, hogy van esetleg itt az oldalon tapasztalat a mióma eltávolító műtétek (hagyományos vs laparoszkópos) közötti különbségről? Mi a barátnőmmel e két verzió között dilemmázunk. (viszonylag nagyméretű 10 cm-es miómáról van szó). Egy helyen azt olvastam, hogy a nagyobb méretű miómákat laparoszkópos műtéttel nem tudják eltávolítani… A tanácsokat előre is köszönöm!

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Szia, egy legutóbbi műtéti tapasztalatleírás. A nagy méretű mióma eltávolítása laparoszkópiával indult, de vágás lett belőle. Itt olvashatsz róla.https://mioma.hu/mioma-mutet-uj/ További műtéti tapasztalatokról a fenti menü TUDÁSBÁZISban. Itt görgess le a MIÓMA MŰTÉTEK és a MIÓMA TÖRTÉNETEK címsor alá, ahol sok-sok bejegyzést találsz. Ha segítségre van szükséged, keress!

   1. Cserháti Gabi megjegyzése

    Aktuális műtéti tapasztalatok Marcsitól 2017 augusztusban, új információkkal. (Fókuszált ultrahangos mióma eltávolítás egyelőre még Németországban.) https://mioma.hu/fokuszalt-ultrahangos-mioma-eltavolitas-2017-augusztusban/ Beavatkozás után 6 héttel Marcsi közérzetéről, a mióma panaszok megszűnéséről: “Nagyon jòl èrzem magam, fàjdalmak nèlkūl ès mindenfèle tūnetek nèlkùl. A miòma okozta panaszok…mint pl szexuàlis egyūttlètkori fàjdalom vagy gyakori vizelèsi inger megszűntek.”

 5. Kondacs Erika megjegyzése

  Kedves Gabi
  már többször írtam Neked mindig nagyon hasznos tanácsokat adtál, de sajnos csak meg kellett műteni igaz laporoszkóppal csak a miómáimat szedték ki, csütörtökön műtöttek ma már itthon vagyok. Már most kezdem előről az aggódást mert az orvos aki műtött Dr Szeberényi Zsolt főorvos úr, megkérdeztem lehet e valamit tenni hogy ne keletkezzenek újra erre a válasza az volt, hogy nem . Én ebbe nem nyugszom bele továbbra is olvasom az oldaladat, és mihelyst lehetőségeim (anyagi ) engedi megrendelem tőled a letölthető életmód tanácsaidat, mert az hogy egy év alatt csak egy centit nőtt a miómám a Te oldaladon olvasható tanácsaidnak köszönhetem . Továbbra is jó munkát és egészséget kívánok üdvözlettel Kondacs Erika

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Kedves Erika, nagy tisztelője vagyok az orvosoknak, a tudásukhoz nyilván semmi kétség nem fér, nem is szeretnék vitába szállni velük. Véleményem szerint nincs idejük hogy az életmód kérdéseiről mélyebben és hosszabban beszélgessenek. Ezt a problémát magunknak kell megoldani. Az ő feladatuk hogy műtsenek és gyógyszereket írjanak fel. Ettől függetlenül minden orvos elismeri a betegségek kialakulásában az életmód döntő szerepét. Nincs ez másképpen a mióma esetében. A mióma korszerű kezelése (írók:Ács Nándor, Battyáni István, Harmat Zoltán, Koppán Miklós, Kulka Janina, Nagy Sándor, Pál Attila, Rákóczi István, Tóth Zoltán)című nőgyógyászok számára írott könyvben a rizikó és hajlamosító tényezők szerepét egyértelműen elismerik. Bővebben ezen a linken. http://mioma.hu/a-mioma-korszeru-kezelese/. Számos példa bizonyítja hogy az életmód megváltoztatásával a mióma akár felére is zsugorodhat, a panaszok megszűnnek és egy év múlva ugyanaz az orvos azt nyilatkozza, a miómát nem kell műteni.

  2. Beatrix megjegyzése

   Kedves Erika,
   engem is Szeberenyi főorvos úr fog műteni. lenne pár kérdésem ha nem zavar, kaphatnék egy e-mail címet?
   Koszonom

   1. Zsuzsa megjegyzése

    Két hónapja 10×13 cm nagyságú miómát laparoszkóppal műtöttek egy budapesti klinikán.
    Mindenkinek azt javaslom próbálja meg a laparoszkópos műtétet, ilyen nagyméretű mióma mellett. Sajnos a műtét óta állandó pisilési gondjaim vannak.
    Azt hittem elmúlik lassan, de nem. A hasfalam nem akar visszahúzódni mintha kitágult volna bennem minden. Milyen tapasztalataitok vannak laparoszkópos műtét után? Visszahúzódik a hasfal? Olyan érzés, mintha a hasamat fel tudnám fújni mint egy lufit. Elég furcsa. Sokszor magától felpuffad a hasam. Tehát a lényeg, az egész nem olyan mint régen. A komfort érzés megváltozott. A műtét után -igaz tudtam járni, hajolni- de a hat hét keményen ott volt.
    Alig volt erőm sokszor. Két hónapja történt a műtét, emelni már tudok. Sok szerencsét mindenkinek a miómával szemben. Nagyon sok kitartás, türelem és bátorság szükséges a műtéthez! Gabi, Te sok erőt adtál, köszönöm Neked!

    1. Cserháti Gabi megjegyzése

     Vizelet-visszatartási nehézség esetén is vannak természetes megoldások, amelyekkel a panaszok enyhíthetők:http://mioma.hu/azonnal-bepisilek/
     Úgy tapasztalom, méhcsonkolás, méheltávolítás esetén általában 6 hét gyógyulási időt ígérnek, ehelyett a 6-9 hónap a reális gyógyulási idő. Van akinek még jócskán félév után is szúrnak a belső varratok. Laparoszkópos műtétnél azt mondják egy hét után munkába lehet állni!? itt is jóval hosszabb a gyógyulási idő, inkább 6 hét, két hónap. Hallottam már a méheltávolítást egy ebédszüneti sétához hasonlítani, ami enyhén szólva lebecsüli a műtét utáni fizikai és lelki állapotot. A teljes gyógyulás időigényes.

    2. Dóra megjegyzése

     szia Zsuzsi! Neked azóta rendeződött ez a probléma? Nekem kívulről a varratok szépek, de olyan, mintha valami folyton nyomná a hólyagomat és sokszor van alhasi fájdalmam.

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

öt + tizenkettő =

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás