Így készültem a mióma műtétemre

17

Mióma műtét előtti vizsgálatok

mióma műtét utáni 46 éves nő hasa
Császsármetszésen, hasi mióma eltávolító műtéten és életmódváltáson átesett 46 éves nő (167 cm, 62 kg) hasa

Összefoglaló saját tapasztalatom alapján a mióma műtét előtti tennivalókról. Az előkészületek a műtét típusától függően eltérnek. Meglepő, milyen sokféle vizsgálat előzi meg a műtétet.

 • vérvizsgálat
 • nőgyógyászati rákszűrés
 • kismedencei ultrahang
 • EKG
 • mellkasröntgen

Egy laikus nem igazán érti miért van szükség ennyi vizsgálatra. Az EKG-t talán még értem, hisz a szív állapotával nem árt tisztába lennie az altatást végző orvosnak. De a mellkas röntgenre miért van szükség, nem magyarázta el senki. Műtét előtt két héttel betegszabadságra kell menned, azért hogy az összes műtétre felkészítő vizsgálatot el tudják végezni. A vizsgálatokra szóló beutalókat a nőgyógyászod, a betegszabadságot a háziorvos rendeli el.

Mikor van szükség műtétre?

Ha a mióma csak enyhébb tüneteket mutat, de vérzészavart és fájdalmat nem okoz azt szokták mondani nincs szükség műtétre. A kisebb vagy panaszt nem okozó miómát pedig nem érdemes elhanyagolni, mert nagyobbra nőve, komoly panaszokat okoz, amelynek a vége a teljes méh kioperálása is lehet. Olvasd el a mióma gyógyítása természetes módon menüpontot.

Milyen súlyosak a panaszok?

A mióma tünetei menüpontban olvastál a súlyosabb mióma esetre utaló alhasi és kismedencei fájdalomról, az erős, rendszertelen vérzésről, vérszegénységről. Ha a panaszok napi, heti szinten foglalkoztatnak, visszatérő gondolatod hogy valami nincs rendben veled, előbb utóbb műtétre is szükség lesz. Előfordul az is hogy nincs panasz de nőgyógyászati vizsgálat nyolc cm-es miómát tár fel. A nagyméretű miómát műtéttel távolítják el.  A kisebb (négy cm) panaszt nem okozó miómát életmód-változtatással állíthatod meg. Csak semmi pánik, a diagnózis mióma. A mióma gyógyítása természetes módon I.  A mióma gyógyítása természetes módon II.  A mióma gyógyítása természetes módon III.  Dr Sherill Sellman cikke. A mióma eltávolítás módjairól, a gyógyszeres terápiáról a mióma gyógyítása orvosi segítséggel menüpontban olvashatsz.

Mióma műtét

Ha meghoztad a döntést, és belevágsz a mióma eltávolító műtétbe, a következő lépés a műtéti időpont kitűzése. Műtét előtt sok időt vesz igénybe a felkészülés, mivel több vizsgálat is szükséges. A mióma elhelyezkedésétől, méretétől függően az orvosod dönti el hogy laparoszkópos, endoszkópos vagy hasi, esetleg hüvelyi mióma eltávolító műtétre lesz szükséged. Súlyos esetekben, a családtervezésen túli nők esetében a méh csonkolásával, vagy teljes méheltávolítással járó műtétet is javasolhatnak.

Milyen vizsgálatokra számíts műtét előtt?

 Vérvizsgálat

A vérvizsgálat az egyik legfontosabb vizsgálat, ahol minden kiderül. A vizsgálat mindig orvosi beutalóval történik és az orvos határozza meg hogy a véredet mely szempontok és paraméterek alapján vizsgálják meg. Az én esetemben a súlyos vérszegénység miatt főleg a vas és hemoglobin értéket nézték, hiszen ha ezek nincsenek egy bizonyos szinten, a műtét közben fellépő vérzés miatt a műtéthez hozzá sem fognak. Több mióma eltávolító műtéten átesett nőről hallottam, akik a műtét előtt vért kaptak. Tehát műtét előtt mindenképpen megfelelő mennyiségű vérrel kell rendelkezned. A vérvizsgálat során a vércsoportodat és az ellenanyagokat is megállapítják.

Nőgyógyászati rákszűrés

Ezt a vizsgálatot mindenki ismeri. Ha a nőgyógyászati rákszűrés eredménye az egészséges P2 értéknek megfelelő csak akkor kezdenek a mióma műtéthez. Állítólag az összes nőgyógyászati műtét előtt kérik ennek a vizsgálatnak az eredményét. A mióma ultrahangos eltávolításához is meg kellett csináltatnia az egyik betegnek. Pedig az csak egy 4 órás külső beavatkozás, ami után haza lehet menni. https://mioma.hu/wp-content/uploads/mioma-gyogyitasa.pdf

Kismedencei ultrahang

A nőgyógyászati kismedencei ultrahangvizsgálat biztonságos, sugármentes eljárás. A képalkotó eljárások között az első számú, amely a kóros elváltozások megállapítására gyors diagnózist állít fel. Az ultrahang vizsgálat módja lehet hasfalon  keresztül, vagy hüvelyen keresztüli. A hasi ultrahangnál mindig elmondják hogy igyál sok vizet, mivel a vizsgálathoz telt húgyhólyag szükséges. Az ultrahang segítségével nemcsak a miómád méretéről és elhelyezkedéséről kapsz képet, hanem a méh állapotáról, méretéről, a méhizomzat, a méhnyálkahártya, a petefészkek és a petevezetők állapotáról is.

EKG

Az EKG jelentése elektrokardiográfia, amely a szív tevékenységét egy papírszalagra rajzolt ábra segítségével mutatja meg. Az EKG-n megvizsgálják a percenkénti szívveréseid számát, az esetleges ritmuszavarokat, a szívizomzat oxigénnel való ellátottságát. A vizsgáló orvost tájékoztatnod kell ha gyógyszert szedsz, mivel az befolyásolja az EKG görbét. A vizsgálat háton fekve történik, a páciens mellkasára, csuklóira, bokájára fémelektródát rögzítenek. Az elektródák másik vége az elektromos jelek feldolgozására alkalmas orvosi eszközhöz csatlakozik. Vizsgálat előtt és közben nem szabad mozogni, mert az befolyásolja a mérés pontosságát. Ez a vizsgálat -úgy tudom- az altatóorvosnak szükséges.

Mellkasröntgen

A mellkas röntgen során a tüdők, a szív, a nagyerek, a bordák, a rekeszizom állapotáról kapsz képet. Meg tudják állapítani ha az egészségestől eltérő állapot tapasztalható például szívbetegség, TBC, tüdődaganat, mellkasi folyadék felhalmozódás.

Egyeztetés az altatóorvossal

A mióma műtét előtti altatást altató szakorvos végzi. A nőgyógyászod mondja meg hogy kit kell személyesen felkeresned. Időpont egyeztetés után az altatóorvos egy adatlapot készít rólad és pontosan kikérdez a műtét előtti kórelőzményedről. Voltál-e már altatva? Milyen gyógyszereket szedsz? Milyen gyógyszerekre vagy érzékeny? Miért van szükséged a mióma műtétre? Milyen betegségek fordultak elő a családodban? És megnézi hogy milyen a vérképed.

Közvetlenül műtét előtt

A műtét előtt 24 órával nem szabad enni és hashajtót kell bevenni. A műtét előtti 12 órában már inni sem szabad. A műtét előtt katétert helyeznek a húgycsőnyílásba, így távozik el a vizelet.

Mióma műtét előtti lista. Ezeket csomagold be a kórházba indulás előtt:
 • orvosi diagnózisok (leletek, ambuláns lapok)
 • wc papír
 • szappan
 • fogkefe, fogkrém
 • hálóing
 • 3-4 db hagyományos „pamutbugyi”
 • ásványviz
 • tönkölykeksz, tönkölyropi, puffasztott rizs (nem búza)
 • pohár
 • kés
 • kiskanál
 • mentás szájfrissítő

Mióma műtét után

Hasfalon keresztül történt mióma eltávolítást követően a császármetszés utáni állapothoz hasonlóan, 24 órán keresztül nem szabad mozogni, nem szabad enni és inni. Az én tapasztalatom szerint az egész folyamatnak ez a legkellemetlenebb része. 24 órán keresztül „megfigyelő”-ben tartanak és ápolók gondoskodik rólad. Már nem emlékszem pontosan, hiszen nem volt szabad mozogni, de egy gyógytornásznőre emlékszem aki nagyon kímélő ágyban fekvő betegeknek szóló gyógytornát vezényelt. 24 óra után a katétert kiveszik és átkísérnek a saját kórtermedbe. Végre ihatsz és ehetsz két kortyot és két falatot. Fokozatosan szabad az étel ital mennyiségét emelni. Két-három napig a kórházban megfigyelés alatt tartanak, a sebet többször megvizsgálják, átkötik. Kontrollra két hét majd 6 hét után kell menni.

Tanács

Műtét előtti napokban táplálkozz változatosan, főleg gyulladáscsökkentő alapanyagokból álló élelmiszereket.  Jó állapotban lévő szervezet könnyebben megbirkózik a fájdalommal és a műtéttel járó megpróbáltatással. Én például a műtét előtti héten már nem sokat ettem, amit nagyon rosszul tettem. Ugyanis a műtét utáni fájdalom így sokkal erősebb volt, az átlagostól több fájdalomcsillapítót kértem. Orvosom mondta, hogy az erősebb (kb. 80 kg körüli) teltebb nők a fájdalmat alig érzik, az 50-60 kg-os nők fájdalomküszöbe magasabb, ezért több fájdalomcsillapítóra van szükség. Találgatás a részemről, de talán a vastag zsírpárna fájdalomcsillapító hatású? Ha hormonbarát étkezéssel nem támogatod kellően szervezetedet,  lassú lesz a gyógyulás. Én így jártam. Ne kövesd el ezt a hibát!

Táplálkozz műtét előtt egészségesen a gyorsabb gyógyulás érdekében. Mi ezt a Hormondiétával tettük. Kattints a Hormondiétáért!

Kedvezményes három az egyben (életmód, étrend, testmozgás) ajánlatunk most 7.800.-Ft kedveménnyel. Mioma Organic Life 3.0+Hormondiéta+ Női Egészségtorna a hormonegyensúly érdekében.

Forrás:

http://www.hazipatika.com/vizsgalatok/ekg_vizsgalat/50

http://hu.wikipedia.org/wiki/Elektrokardiogr%C3%A1fia

http://www.4dultrahangcentrum.hu/hu/felnott-szakrendelesek/ultrahang-diagnosztika/nogyogyaszati-ultrahang-vizsgalatok/nogyogyaszati-kismedencei-ultrahang-vizsgalat-keringesvizsgalat

17 hozzászólás
 1. Nikoletta seiffert megjegyzése

  Milyen érzés a méheltávolított mioma O.P. után???

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Számos tényezőtől függ, ki hogyan éli meg a mióma miatti méheltávolítást. Élethelyzet, egyéni tényezők, mióma panaszok, menstruációs vérzés panaszok, vérszegénység, a méheltávolító műtét típusa, a beteg lelki alkata mind mind befolyásoló tényezők.
   Egy „jól sikerült” a betegnek megkönnyebbülést nyújtó műtétről itt olvashatsz: https://mioma.hu/egy-sikeres-meheltavolito-mioma-mutet/. A megfelelő életmód kialakításával csökkenthető a műtéti szövődmények rizikója, a regenerálódás pedig gyorsabb.

 2. ANDI megjegyzése

  Sziasztok! Engem is most fognak műteni, 3 db kicsi miómát szednek ki hasmetszéssel (laparotómiával). Kétszer már meghiúsult a mióma műtétem. A második műtétet a súlyos vérszegénységem miatt kellett halasztani. A vas-szintemmel korábban nálam is gond volt, de találtam rá egy szuper felszívódó vas+folsav tablettát, így nem kellett vasat vénásan kapnom.

  1. Egy lány :-) megjegyzése

   Milyen tablettát szedsz? Én Neo-Ferrofolgammát, hogy folsavat is pótoljak a vas mellé. A legutóbbi kontrollon a korábbi 5 umol/l-es érték 2-re csökkent 😀 Úgyhogy valamit változtatni kell…

   1. Cserháti Gabi megjegyzése

    Nyáron írtam egy bejegyzéssorozatot ezzel kapcsolatban. Nekem önmagában a vastabletták szedése úgyszintén kevésnek bizonyult. Úgymond „rá kellett jönnöm még egy pár dologra” hogy a vasszintet a hemoglobinnal együtt legalább a minimumra felhozzam. Így is egy évembe telt. Most a referencia értékek alsó határán vagyok. Egy orvosbarátnőm azt javasolta egyek több B12 vitamin tartalmú élelmiszert pl. belsőséget, sertésmájat. Az az igazság korábban sosem ettem sertésmájat. Augusztusban készítettem először rántva, tönkölyliszttel, néhány fürjtojással, kókuszolajban. Az elmúlt öt évben ez a rántott máj esett szinte a legjobban. (Csak piacos lilahagymás savanyított káposztával ettem.) Kapcsolódó bejegyzések:
    https://mioma.hu/vashiany-teszt/
    https://mioma.hu/13-tipp-mire-figyelj-ha-vasat-szedsz/
    https://mioma.hu/tuti-tippek-nagymamamtol-vashianyos-verszegenysegre/
    https://mioma.hu/vaspotlas-novenyi-etrenddel-i/
    https://mioma.hu/vaspotlas-novenyi-etrenddel-ii/
    https://mioma.hu/vaspotlas-novenyi-etrenddel-iii/

   2. Gina megjegyzése

    Februaban volt méhmegtartó mióma hasi műtétem, éppen lábadozom, így sok mindenen van időm gondolkodni. 40 vagyok, 33 éves korom óta ismert a mióma, ami az utóbbi 2 évig semmi problémát nem okozott, Aztán 2 év alatt sikerült majdnem 8 cm-es miómát növesztenem, ami nagyon erős vérzéseket okozott menstruációkor és amelynek következménye a „szokásos”: vashiányos vérszegénység; ezért állandó fáradtság, rosszkedv, stb…pedig mindig energikus, életvidám ember voltam, de az utóbbi két évben csak árnyéka vagyok önmagamnak. A nagy átlagot alapul véve egészségesen táplálkozom, de sok mindenen lehet és kell még javítanom, hogy rendeződjenek a problémáim. Ebben szerintem nagy segítségemre lesz az a sok-sok információ, amit a mioma.hu-n található. Biztos, hogy lesznek majd kérdéseim.

    1. Szilvi megjegyzése

     MEG LETT A LELET.??74x41mm,nöi ökölnyi,31×30mm,20×31mm..MIÓMA LÁNC???HOSSZÚ ÉVEK TUDTAM,HOGY VAN MIÓMÁM.NEM TUDOM HÁNYADIK NŐGYÓGYÁSZNÁL VOLTAM A PANASZAIMMAL..ANNO AKKOR AZT MONDTÁK AJ…KICSIK NEM KELL VELE FOGLALKOZNI….MA MÁR OTT TARTOK..ISZONYAT FÁJDALMAS MENSTRUÁCIÓ,HOSSZAS DARABOS..43 ÉVES VAGYOK 6 ÉVE ÚJ PÁRRAL..SEMMIT NEM SZEDEK..SZÓVAL GYERMEK ÁLDÁS SINCS…ÉS MÉG MINDIG NEM MŰTÖTTEK MEG..MÁJUS 22 UJABB VIZSGÁLAT A KB 10.ORVOS LESZ….NEKEM KELL HARCOLNI A MŰTÉTÉRT…..HAJRÁ PÉCS!!!???

     1. Cserháti Gabi megjegyzése

      Szilvi, segítünk. Olvasd a Tudásbázis/történetek leírásait. Erőt meríthetsz belőle!https://mioma.hu/category/mioma_tortenetek/
      Mióma Történetek | Mióma.hu
      A mioma.hu olvasók személyes tapasztalatairól olvashatsz a mióma lelki okai, a mióma műtétek, a szervmegtartó műtétek, a mióma miatti méheltávolítás és
      MIOMA.HU

 3. Sedlàk Erika megjegyzése

  Sziasztok! Nàlam 3 hete törtènt mióma eltàvolító műtèt, előtte èn is Esmya-t szedtem, ami nagyon megbàntam. 3 hónapig vèreztem tőle, aminek következményeként súlyosan vèrszegény és vashiànyos lettem. A vèrzéscsillapító nem hasznàlt. A mióma eleinte zsugorodott, de utàna hatalmasra nőtt vissza. Ugyanis a gyógyszer szedése utàn 2 hónapnak el kell telni, hogy a mióma visszakeményedjen és műthető àllapotban legyen. Laparoszkóposan kezdték a műtétet, de laparotómia lett a vége, mivel akkora lett a mióma kb. mint a méhem. Szerencsère nagyon szuper orvosok kezében voltam és sikerült a méhet megmenteni. A lényeg, hogy ott senkinek sem adjàk és ajànlják az Esmyàt a melkékhatàsai miatt.

  1. Vàsárhelyiné Zsóka megjegyzése

   Sziasztok!
   Nálam most derült ki hogy mióma eltávolító műtétre van szükségem. 50 éves vagyok.
   Azt mondja a nőgyógyász hogy az a gond, nagyon rossz helyen van. Ököl nagyságú és ha most nem is okoz fájdalmat , előbb-utóbb problémát fog jelenteni elhelyezkedése miatt. Érdeklődnék hogy te… Sedlák Erika melyik kórházba voltál a műtéten? Remélem a méhemet nem kell kivenni.
   Köszönöm a választ előre is.
   Üdv: Zsóka

 4. Szandra megjegyzése

  29 éves vagyok. Én most kezdtem el szedni az Esmyat. Az én miómám mérete 5-6 cm közötti. Azt mondta az orvosom, azért szedjem a gyógyszert hogy műthető lehessek. Akkor ezek szerint engem az Esmya kúra után megműtenek? Nagyon izgulok, még nem szültem de nagyon szeretnék kisbabát. Tudomásom szerint ebben a korban ritka az ilyen nagy méretű mióma. 🙁

  1. Beatrix megjegyzése

   Szia, 30 éves voltam mikor egy 12 cm miómát találtak. 2×3 hónap Esmya utan 4 cm lett. 2 hét múlva laparo műtét lesz. Nagyon tartok tőle, meg sosem voltam kórházban 🙁 de arra gondolok, hogy utána jöhet a baba!

 5. Timi megjegyzése

  Engem most 2016. február 24-én műtöttek mióma miatt. Kivették a méhemet teljesen a petevezetékekkel együtt mert a mióma több mint tíz centis volt. Féltem nagyon, de megnyugtatok mindenkit nem érdemes reszketni. A mióma méheltávolító műtétre emlékezni sem fogsz. A fájdalmak is hamar elmúlnak ha betartjátok az orvos által előírtakat. Négy nappal ezelőtt műtöttek, de nagyon jól érzem magam. A lakásban sétálgatok, kevés és könnyű ételeket eszem. Minden rendben van. Az orvosom által felírt Esmya gyógyszer ami megállítja a mióma növekedést, azt felejtsétek el. Ne szedjétek semmire nem való. Csak ideig óráig tartja a méretét a mióma, de egyszercsak robbanásszerűen növekedésnek indul. Timi

  1. Timi megjegyzése

   Kedves Timi!
   Most olvasom, hogy az Esmya gyógyszer nem használ, vagy csak ideig óráig.
   Én is azt szedtem 3 hónapig, ami után csökkent a mióma mérete.
   De soraidat olvasva, elfogok menni (ami már esedékes)kontrollra. Most kicsit megijedtem….

   1. Patai Jutka megjegyzése

    Sziasztok.Épp most regisztráltam erre az oldalra.Megszeretném osztani veletek az én történetemet is.Nálam 2015 július 8-án diagnosztizáltak egy 3,5 cm-es miomát majd ezt követően esmyat írt fel az orvos amit 3 hónapig szedtem vissza is húzódott 2 cm-re.Majd a kontroll vizsgálat után azt mondta ez volt novemberben,hogy következő év tehát2016 februárjában újra meg lehet ismételni az esmya szedését.Tegnap azaz 2016 március 24-én mentem újra vissza hozzá és a hüvelyi ultrahang kimutatta,hogy újra növekedésnak indult most 3,2 cm és kaptam újra Esmyát egy hónap múlva újra mennem kell hozzá.

  2. Patai Jutka megjegyzése

   Kedves Timi.Téged a műtét előtt meddig kezeltek esmyával.A válaszodat előre is köszönöm egy aggódó 35 éves nő vagyok aki még babát szeretne szülni.Jó egészséget kívánok neked.

 6. NévGabi megjegyzése

  Kedves Gabi(
  2015 jan.12-én mutottek laparoskopiaval.Vérszegény és vashiányos vagyok.Sajnos nagyon problémás a vas potlása,mivel a gyomrom nehezen viseli.17 éve kuzdok vashiánnyal és vérszegénységgel.A mioma eltávolítása után 2 hétig minden rendben volt,most viszont nagyon fáj a hasam alja /szuro érzés/azon a helyen,ahol a régi császárvágás helye van.Felette volt kivezetve a katéter.Továbbá állando hányinger és égnek a szemeim.2 hét múlva megyek kontrollra,vagy a tunetek miatt jelentkezzek elobb? 45 éves vagyok.Mit tegyek?

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás