Mit kell tudni a hasi és hüvelyi ultrahangvizsgálatról?

Fontos információk az ultrahang vizsgálat előtt

5

A mióma meglétére általában rutinvizsgálat hívja fel a figyelmet, mivel csupán az esetek bizonyos százalékában okoz panaszt. A szakrendelők eszközparkjától  függően vizsgálhatnak hasi vagy hüvelyi ultrahanggal. Számos esetben tapasztaljuk, hogy egy- két hónap eltéréssel zajló mióma mérési eredmények között több centiméter eltérés is lehet. Ez adódhat a hüvelyi vagy hasi ultrahangvizsgálat eltéréséből, a diagnosztikai eszközök minőségének különbségeiből. Aki nem a privát nőgyógyászati ellátást veszi igénybe, nem tudja előre hogyan fogják vizsgálni. Érdemes előre tájékozódni. A hasi és hüvelyi ultrahang ugyanis eltérő felkészülést igényel a betegtől.

Kapcsolódó oldalak: Melyek a mióma tünetei? Mióma méhen belüli elhelyezkedés szerint   Miómák mérete és elhelyezkedése terhesség során   Nőgyógyászati műtétek egészségbiztosítói térítése

Nőgyógyászati vizsgálat előtt érdeklődj orvosodnál a vizsgálat módjáról

Az ország minden szegletéből kapunk információkat Kaposvártól, Gyulán át, Győrig. Tapasztalatunk, hogy az egészségügyi ellátás minden kételkedés ellenére fejlődik, és még a kisvárosi nőgyógyászati rendelőkben is több helyen van hüvelyi ultrahang vizsgálatra lehetőség a hasi mellett.

Jó tudni vizsgálat előtt

Mielőtt nőgyógyászati vizsgálatra indulsz érdeklődj az asszisztenstől hogy hasi vagy hüvelyi ultrahanggal fognak-e vizsgálni. A vizsgálatok más-más felkészülést igényelnek. Lényeges különbség, hogy a hasi ultrahanghoz telt hólyag, a hüvelyi ultrahanghoz üres hólyag szükséges.  A hüvelyi ultrahang a rejtett rendellenességeket, a hasi ultrahangvizsgálat a nem rejtett elváltozásokat deríti fel. Nem okoznak fájdalmat.

Milyen kellemetlenségre számíthatsz?

Elenyésző kellemetlenségre viszont számítani kell. Hasi ultrahangnál a hasra, a vizsgáló fejre használt jéghideg zselét az arra érzékenyek rosszul tolerálják. Hüvelyi ultrahangnál a zselé miatti hideg és a vizsgáló fej mozgatása kellemetlen érzés. Szerencsére a vizsgálatok nem járnak sugárterheléssel.

Hasi ultrahang

Mit kell tudni a nőgyógyászati hasi ultrahangról? (abdominal ultrasound)

Hasi ultrahangra telt húgyhólyaggal és üres hassal (éhgyomor) kell menni. A vizsgálat előtt fél liter szénsavmentes vizet kell inni.  A vizsgálóágyon hanyatt fekve a hasi területet szabadon kell hagyni. A vizsgálófejet és a hasat ultrahangzselével kenik be. Ez hideg érzést nyújt. A belső női nemi szervek (méh, petefészek) képe megjelenik a monitoron.

Zavaró tényezők

Hasi ultrahangvizsgálatnál zavarhatja a képet a hájas hasfal vagy a korábbi műtétekből adódó belső összenövés.

Hüvelyi ultrahang

Legfontosabb tudnivalók a hüvelyi ultrahangról (transvaginal ultrasound)

A hüvelyi ultrahang (szaknyelven transzvaginális ultrahang) egy képalkotó eljárás, amely részletesebb képet nyújt a kismedencei szervekről mint a hagyományos hasi ultrahang. Hüvelyi ultrahang vizsgálaton a beteg alsó nemű nélkül, laza pozícióban, enyhén felhúzott lábakkal helyezkedik el a nőgyógyászati székben. Az orvos zselével, óvszerrel bevont vizsgálófejet vezet a hüvelybe. Képes átvizsgálni a teljes kismedencét. Az orvos áttekintést kap a méh méretéről, a petefészkekről, petevezetőkről, kóros elváltozásokról, miómáról, más daganatokról, a méhizomzat és méhnyálkahártya állapotáról, cisztákról.  Belső gyulladást nem, azonban szervi elváltozást, az egészségestől való eltérést képes kimutatni.  A vizsgálat végén írásos és fotó dokumentáció készül. A hüvelyi vizsgálat olyan elváltozásokat is kimutat, amelyeket a hasi ultrahang nem.

Mely szerveket látja „belülről” orvosunk hüvelyi ultrahangon?

Láthatóvá válnak a kismedencén belüli szervek mint méhnyak, méhtest, petevezeték és a petefészkek. Képes kimutatni kóros szerkezeteket, kóros szervi növekedéseket a kismedence területén.

Ki végezhet hüvelyi ultrahangot?

Szülész-nőgyógyász szakorvos vagy szonográfus (speciálisan képzett szakember) vagy ultrahangtechnikus, egyes esetekben radiológus szakorvos is végezhet ultrahangot.

Hogyan működik a hüvelyi ultrahang?

A hüvelyi ultrahang hanghullámok segítségével feltérképezi a medenceüreget és az ott található szerveket. Felvételt készít, amelyet képernyőre vetít. Alakilag a hüvelybe illeszkedő ultrahangeszköz (transzducer) hanghullámokat bocsát ki, amelyek a kismedencei szervekről visszaverődnek. A hanghullámok a jelátalakítóba jutnak, elektromos jelekké alakulnak. A jelek valós idejű vizuális képet vetítenek egy képernyőre, amelyet az eljárást végző szakember láthat. A keletkező képet „szonogramnak” nevezik. A vizsgálat 5-15 percig tart.

Van-e ellenjavallat?

A hüvelyi ultrahangnak nincs ellenjavallata. Menstruáció és terhesség idején is elvégezhető.

Sóinfúziós hüvelyi ultrahang (sonohysterographia vagy sonohysterogram)

Az alap hüvelyi vizsgálaton felüli speciális vizsgálatra is szükség lehet. Sóinfúzióval vagy speciális folyadékkal végzik. A szonohiszterogram során kis mennyiségű folyadékot használnak a méhüreg kitágítására, így még részletesebb kép ábrázolódik a méhnyálkahártya és méhüreg állapotáról. Nagyobb mennyiségű sóoldat vagy speciális folyadék használatával a petevezetők átjárhatósága (vagy lezártsága) is meghatározható.

Milyen kórképeket mutat ki a hüvelyi ultrahang a miómán kívül?

Hüvelyi ultrahanggal kimutatható betegségekről további információ itt található.

Nőgyógyászati vizsgálat előtt érdeklődj az ultrahangvizsgálat módjáról. Más felkészülést igényelhet a hüvelyi és mást a hasi ultrahangvizsgálat. A fotón hüvelyi ultrahang előkészület látható. Fotó: https://www.lifeline.de/

Az ultrahangvizsgálat eredménye és a valóság

Az ultrahangtól ne várj száz százalékig biztos diagnózist. Más a valóság és más az ultrahang. Más képet mutat a miómáról az ultrahang. A has felnyitásakor a mióma „darabszáma” eltér az ultrahangon megállapított számtól.
Például az ultrahang kimutatta két mióma mellett a has felnyitását követően további 4-5-6 darab kisebb mióma is feltűnthet.  Az eltérés leginkább a miómák elhelyezkedéséből és az eszköz használat módjából adódhat. Az ultrahang nem alkalmas arra, hogy megállapítsa egy daganat jó vagy rosszindulatúságát sem. Melyik vizsgálat nyújt biztos képet? 

Kapcsolódó bejegyzések:

A mióma mérési különbségeiről   
Mi értelme van a nőgyógyászati küretnek? 
Képes riport a mióma laparoszkópos eltávolításáról 
11 tudnivaló a mióma hiszteroszkópos eltávolításáról   
A mióma lézeres eltávolítása, klinikák Európában   
Fókuszált ultrahangos mióma eltávolítás – MRGFUS

Ez a vizsgálat mutatja meg hogy a mióma jóindulatú daganat  

Mióma Organic Life életmódprogram

Mioma Organic Life 3.0 életmódprogram 250 hormonegyensúly receptet tartalmazó Hormondiétával kismedencei Női Egészségtornával itt rendelhető meg.

Kapcsolódó hír:

Közösségi finanszírozásból építettek nőgyógyászati rendelőt rászoruló hölgyeknek

Forrás:

https://www.webbeteg.hu/cikkek/nogyogyaszat/29262/huvelyi-transzvaginalis-ultrahang

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/

https://www.nhs.uk/conditions/fibroids/ 

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9130-uterine-fibroids

https://www.healthline.com/health/uterine-fibroids

https://www.nhs.uk/conditions/fibroids/ 

https://bmcwomenshealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12905-016-0320-8  

https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/transvaginal-ultrasound

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/abdominal-ultrasound/about/pac-20392738 

https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/4993-transvaginal-ultrasound 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9402272/ 

https://www.lifeline.de/diagnose/vaginaler-ultraschall-vaginale-sonografie-id87948.html 

https://medizinio.de/blog/vaginaler-ultraschall 

Vaginal-Ultraschall

 

 

 

 

5 hozzászólás
 1. Melinda megjegyzése

  Sziasztok! Tegnap elmentem hüvelyi ultrahangra és nem lat semmit a doki.Most akkor fogalmam sincs mi lehet amit hasi ultrahangon láttak,de ott váltig állította,hogy mióma Volt valaki akinek hasi ultrahangon állapították meg a miómát és nem hüvelyi ultrahanggal? Tegnap hasi ultrahangon majdnem 5cm miómát állapítottak meg.2 hónapja voltam hüvelyi ultrahangon ott a nődoki nem látott semmit.Ma egy másik nődoki telefonba azt mondta,hogy hasi ultrahanggal nem lehet megállapítani mi az csak hüvelyivel így az bármi lehet.Ezzel rám hozta a frászt.Szívesen vennék ajánlásokat kihez forduljak Budapesten. Illetve okozott valakinél bélrendszeri tüneteket,hasmenés,alhasi fájdalom.? Ez a méret nagynak számít? Létezik,hogy 2 hónap alatt nőtt meg? A hasi ultrahangot végző szerint nem létezik,hogy 2 hónapja nem volt ott. Köszönöm aki tud segíteni.

  1. Vera megjegyzése

   Szia! Sztem a legjobb amit tehetsz, h gyorsan felkeresel egy mióma specialistát. Államiban a mióma centrumot ajánlom az Üllői úti klinikán. Magánban Fülöp Istvánhoz érdemes bejelentkezni.

   1. Ivett megjegyzése

    Nálam látták a miomát hasi uh-val,de más panasszal mentem oda. Egy jó radiológús kiszúrja és az elváltozásokat is. Nőgyógyász is észreveszi a miomát hasival is.

    1. Enikő megjegyzése

     Szia. Nekem is látták hasi uh-val is a miómát! Sajnos sok ember van akinek hüvelyi uh-val sem veszik észre, hiába előtte pl.1-2 helyen is igazolták…. Ha van lehetőséged, a mióma ambulanciára menj el A Semmelweis-re. Figyelni kell az időpontokat, a csoportban is szoktak vissza mondani.

   2. Kitti megjegyzése

    Nekem hasi CT találta meg véletlen akkor narancs nagyságú volt. Nem sokkal később egy laparos műtètnél már dinnye és 1-2 nap alatt látványosan növekedett. 4 kg volt. Így az enyém szemmel is látható volt már. Minden emésztési gond jött vele ami csak jöhet. Sajnos az eltávolítás után is maradtak gondok, de jelentősen javult az állapot.

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás