Milyen célt szolgál a nőgyógyászati küret?

28

50 évesen elmondhatom magamról, 32 éve járok rendszeresen nőgyógyászati vizsgálatra. Várakozás közben mi betegek egymással szívesen beszélgetünk. Az elmúlt 15 évben mióma, menstruációs és hormonális problémák, vérzészavarok, cikluszavarok, vérszegénység, a változókori átmenet kérdései voltak a beszélgetések fókuszában. Minden hölgyet érintő beavatkozás a nőgyógyászati küret. Mivel sok hölgy számára nem tiszta a beavatkozás célja, ezért ebben az írásban a „kürettel” kapcsolatos tapasztalatokat gyűjtöttem össze.

Milyen célt szolgál a nőgyógyászati küret?

A nőgyógyászati küret népies elnevezése méhkaparás. Borzalmas ez a kifejezés, borsózik a hátam tőle. A rossz csengésű kifejezést mégis gyakran hallani. A nőgyógyászati küret (egészségügyi kaparás) során a méhnyak és a méhüreg nyálkahártyát távolítják el. Az eltávolított szövetdarabokat szövettani feldolgozásra küldik. (Forrás:Webbeteg)

Az egészségügyi küret célja a méh belső falát borító vastag nyálkahártya eltávolítása és a mintavétel. Küret után néhány hónapig a menstruáció mennyisége csökken. Ha a küretet nem követi hormonegyensúly helyreállító életmód, az erős menzesz visszatérhet. Illusztráció: myupchar.com

A nőgyógyászati küret a rendellenes menstruációs vérzés esetén az ok tisztázását, a diagnózis felállítását szolgálja. A rendellenes menstruációs vérzés négy fő oka:

 • gyulladás
 • hormonális probléma
 • jóindulatú daganat (szövetburjánzás)
 • rosszindulatú daganat (szövetburjánzás)

A nőgyógyászati küret mellett

A nőgyógyászati küret melletti érvként hangzik el, hogy megszűnhet a rendellenes erős vérzés. Sok hölgy szerint sajnos ez csupán átmeneti állapot. Tapasztalatok szerint, félév, egy év után az erős menstruáció visszatér. Így újabb és újabb küretre kerülhet sor.

A nőgyógyászati küret ellen

Ahogy fent írtam, a nőgyógyászati küret hátránya, hogy egy napra, fél napra kórházba kell feküdni. Az egész rengeteg adminisztrációval jár, nem beszélve a munkából kiesett időről, a kellemetlenségekről. A beavatkozás altatásban történik, a méh fala megsérülhet, gyulladás keletkezhet.

Sok hölgy teszi fel a kérdést, ha a küret után a panaszok kiújulnak, mi értelme van az egésznek? Más fórumokon is megszámlálhatatlan írást találsz az erős menstruáció visszatéréséről. Számomra a szakértői írás sem egyértelmű: http://www.zatik-nogyogyasz.hu/myoma_kezeles

Nőgyógyászati küret során kanálszerű eszközzel eltávolítják a méh nyálkahártyájának felső rétegét. Mivel a bázikus réteg érintetlen marad, ez a módszer a legritkább esetben vezet tartós eredményre, a legtöbb nő néhány hónap múlva ugyanolyan intenzitással vérzik továbbra is, mint korábban, de a küret gyorsan megállítja a vérzést, majd a küret után a gyógyszeres kezelés elkezdhető és hatásosabb.

Vélemények az oldalon

Volt egy méhben elhelyezkedő polip, amit egészségügyi kaparással távolítottak el. Pár hétre megszűnt a fájdalmam, de azután újra visszatért.

Bea                                                                                                                                                                                          2016. 02. 15.

Tavaly októberben végeztek gyógy-kaparást rajtam. Magam sem értem miért, nem volt panaszom, de a rákszűréskor megállapították, hogy vastagabb a méhfal, ezért ki kell kaparni. Ezután sokat és nagyon fájdalmasan véreztem. Megállapították, hogy miómám lett, ami sok fájdalmat okozott, rengeteg vérveszteséget és nőtt is elég gyorsan.

Éva                                                                                                                                                                                          2016. 03. 09.

Fájt a hasam alja és a derekam. Baloldali cisztát találtak, majd jobb oldalit és újabb baloldalit. Közben a méhemben volt 1 polip is! Ez több hét leforgása volt és minden egyes alkalommal orvoshoz mentem. A végén június 22-én megműtöttek polippal, es kaparást végezte. A ciszta felszívódott. A szövettani eredmény jó, közben a citológia eredményem P3 lett. 3 hónap múlva újabb vizsgálat kell. Eltelt kb. 2 hét szinte alig volt panaszom, de amint elkezdtem dolgozni, újra éreztem a fájdalmat!

Andi                                                                                                                                                                                          2015. 07. 19.

A rendszertelen vérzésektől már nem tudom megmondani, hogy menzeszelek vagy sem! Ha megemelkedik a vérnyomásom jelentkezik a vérzés. Kétszer voltam emiatt gyógy-kaparáson. Az első után annyira véreztem, hogy gyógyszer kellett a vérzés csillapítására. A második után 5 hét vérezgetés majd 5-6 nap szünet következett, majd vérezgetés pár napig . Néhány nap szünet és újra vérzés…..

Gabi                                                                                                                                                                                               2015. 07. 14. 

Két eü küretem volt. Valóban visszatért a fájdalom mindig. De kb. fél évig a küretek után legalább azt érezhettem amit egy normálisan menstruáló nő. Minimális fájdalom, kevés vérzés, darabos nagy barnás gócok nélkül. De sajnos csak fél évig tartott mindkét küret után.

CK 

                                                                                                                                                                                                      2016. 04.02.

Küret után hátráltasd a gyulladás kialakulását, folytass gyulladáscsökkentő hatású táplálkozást!

Állati eredetű fehérjék helyett fogyassz növényi fehérjéket! A gyulladás felélesztését előidéző szénhidrátok helyett fogyaszd a gyulladáscsökkentő hatású élelmiszereket. Mit lehet és mit nem? Hogyan hozd újra működésbe szervezeted öngyógyító folyamatait? Hogyan élénkítsd a méh egészségét helyreállító kismedencei vérkeringést Női Egészségtornával? (A 27 perces torna végzése a küret előtt, vagy követően két hét elteltével, a menstruációs napokat kivéve napi redszerességgel ajánlott.)

Mioma Organic Life 2.0 + Hormondiéta receptgyűjtemény és kismedencei Női Egészségtorna visszatérő olvasóknak kedvezménnyel. Kattints és gyógyulj természetesen!

Forrás:

http://www.webbeteg.hu/cikkek/nogyogyaszat/4061/mit-kell-tudni-a-nogyogyaszati-kuretrol

http://www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=59417

http://www.drpetroczi.hu/menopauza.html

http://www.intima.hu/intim-magazin/valtozo_kor/hasznos-tudnivalok-az-egeszsegugyi-kuretrol

http://www.csaladinet.hu/szakertok/dr-petroczi-istvan-szulesz-nogyogyasz/faq/?tag=egeszsegugyi_kaparas

http://www.zatik-nogyogyasz.hu/nogyogyaszati-kaparas.htm

http://drtomosvary.hu/kuret-abrasio/112

http://www.mimi.hu/betegseg/mehkaparas.html

https://www.myupchar.com/en/surgery/dilation-and-curettage

 

28 hozzászólás
 1. Judit megjegyzése

  Sziasztok, méheltavolitas esetén mindenkinek csinálnak küretet? Nem értem miért kell előtte a kisműtét? Tudtok erről valamit? A szōvettan miatt kell?

  1. Juli megjegyzése

   Nekem a szovettan negativ lett kuret eseten, a nagymutet utan meg pozitiv, ugyhogy sok ertelme nincs. Hallottam mar olyat, akinek nem csináltak

   1. Tímea megjegyzése

    Igen csinálnak előtte, ez a protokoll. Nekem is volt.

    1. Adrienn megjegyzése

     Nekem 2 éve volt küret, februárban chrobak műtét és nem csináltak küretet újra. Pedig rá is kérdeztem.

 2. Annamária megjegyzése

  Sziasztok. Műlt pénteken elmaradt az abrazio, mert kiderült, hogy kell még egy ‘főorvosi bemutatás ‘ amire most kapok időpontot.
  A pénteki orvos azt mondta ez nagy műtét lesz, nem abrazio. Nem is értem 2 cm a mioma. Ilyenkor nem lehet csak embolizació?
  Ma reggel megjött a menzesem, hasfájás, hányinger és brutál szédülés kíséretében. Vashiányos és vérszegény is lettem közben. Tudtok ajánlani esetleg valami gyors megoldást a tünetek csökkentésére?
  Fahéj teát ittam, és a nospa forte se segitett. Köszönöm szépen.

  1. Zita megjegyzése

   Lehet embolizáció, de én úgy tudom, azt radiológus végzi, nem nőgyógyász! Ekkora miómát embolizáltatnek! Ez simán eltűnhet utána.

   1. K. ZS. K. megjegyzése

    Ha jó fej a háziorvosod akkor ambulansan felirja a ferrlecit injekciot és 2 naponta beadja egy 2dl-t infúzióban a rendelőben. Mindent neked kell kiváltani de megéri. Öt ampulla kettőről 16-ra vitte fel a vasamat. Jól érzem maga.

 3. Zsóka megjegyzése

  Sziasztok, van itt olyan akinek küretje volt mostanában? Szeretnêm ha megosztanà a tapasztalatàt!
  Múlt pênteken volt egészsêgügyi küretem, mivel a hormonspiràl fel lett téve
  de a menszeszem két hétig tartott közben pecséltettem és nőtt a miomàm is ezért
  szükségesnek làtta az orvosom ezt a megoldàst. Péntek du haza is engedtek.
  Szombaton egész jol voltam kicsit fâjt a fejem, viszont két napra elkezdödött az alhasi görcs és vérzés
  Nem tudom hogy normàlis e vagy sem? 12 én kellene megjönni a menzesznek
  Valamit befolyàsol a küret ?? Késhet a menszesz ??

  1. Magdi megjegyzése

   Volt már több küretem. Az egyik után pár nappal én is mensiztem kB akkor kellett volna megjönnie. Úgy hogy változó. Az orvost azért telefonon kérdezd meg.

   1. Dia megjegyzése

    Nekem is görcsölgetett, aztán elmúlt. Annyit tapasztaltam, hogy tovább tartott mint szokott.

    1. Ági megjegyzése

     Nekem azt mondta a doki,hogy keshet,da ha ket honap mulva sincs,hivjam..de nem kellett,a kuret utan 7 napig vereztem (azt mndta 10 napig normalis),utana megjott,naptar szerint.

 4. Bea megjegyzése

  Két hete volt, kisműtétem. Küret után 10 napra megjött a menzesem, bő vérzéssel, fejfajassal, gyengeseg, szédülés ez normális?

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Bea, véleményem szerint ez nem jó. A küret célja, pont a vastag méhnyálkahártya eltávolítása, ezáltal az erős vérzés megszüntetése. Mihamarabb menj vissza az orvosodhoz. Véletlenül nem ért valami külső, esetleg stresszhatás?

   1. Bea megjegyzése

    Három hete volt küretem, ma megjott a szovettan. Keves volt a minta, tehát nem informativ!
    Nem az elso volt a dokinak, nem tudja mennyi mintat kell levenni?
    Kicsit merges vagyok! Nektek volt ilyen, most mehetek ujra?

    1. Anita megjegyzése

     nem hallottam ilyet, elég fura.

     1. Marika megjegyzése

      Nekem pont használt. Kétszer is erős vérzés miatt volt a küret, utána sokkal jobb lesz, hamarabb elmúlik, és sokkal de sokkal kisebb a vérzés is! A küretet pont a vérzés megszüntetése érdekében csinálják.

 5. Ági megjegyzése

  Egy hete túlestem egy mióma miatti egészségügyi küreten.
  Reggel fél 8 ra mentem be és fél 3 kor vittek be a műtőbe.
  Ekkor már elég ingerült voltam. Műtét után bejött az orvosom,
  azt mondta elég sok kaparékot tudott eltávolítani.
  Két hét múlva kell visszamennem,
  A hasam görcsölt de nem volt vészes, küret utáni vérzés mensi szerű.
  Este 8 után jöhettem haza és tudtam aludni.
  Ez jól van így hogy fél 8-tól fél 3-ig hét órát kellett várni?
  Nektek hogy volt?
  Ági

  1. Meli megjegyzése

   Légy boldog hogy túlestèl rajta. A küret mütètet hagyják utoljára. A nagyműtéteket elöbb csinalják. Mikor bent voltam küreten reggel 7-re mentem es fèl 3- kor vittek a műtőbe. Már én is tiszta frászt kaptam a várakozás miatt.

  2. Mónika megjegyzése

   Sziasztok. Míg vérzéscsillapító teát ittam rendeződött a vérzésem.
   Elfogyott, így most 2 hete vérzek,nagyon sápadt vagyok pedig szedek vasat a hemoglobin szintem biztos megint a béka fenekén,
   ma voltam dokinál jövő héten hétfőn megyek küretre utána kiderül mi lesz a hátsófalban lévő ököl nagyságú miómával.
   Volt valaki akinek küretet megcsinálták rossz vérképpel?

   1. Zsuzsa megjegyzése

    Nekem megcsinálták de utána kaptam vért! 70-es hemoglobinnal.
    Aztán laparoszkópos műtétem volt, ugyan ott volt mint a Tiéd 5cmes,
    kiszedték a miómát, minden más maradt.

 6. B.G megjegyzése

  Sziasztok, a küret utáni vérzés nálatok hogy alakul?
  Nem az első mensire gondolok, hanem a beavatkozás utáni verzesre?

  1. Alma megjegyzése

   Szia, nekem két hónapja volt. Másnap reggel pici vérzés jött.
   Azert volt küretem mert brutálisan vereztem menzesz alatt,darabos szinte máj szerü volt,derekam leszakadt,
   rettenetesen rossz lett a közérzetem,hányiger,szédülés. A doki a küret után polipot írt a lapomra. Azóta diétázom
   többet pihizek. Finoman jógázgatok. Most jól vagyok.

   1. Kitti megjegyzése

    Mikor nekem küretem volt, nagyon a menses végén voltam. Utána még 2 hétig is vérezgettem.

    1. Sz megjegyzése

     6 napig vereztem,bar a 6-ik nap mar gyengebben, a doktor azt mondta, 10 napig nem gond.

 7. Anita megjegyzése

  itt van -e olyan valaki akinek mioma műtèt előtt gyógykaparàst csinàltak,hogy szövettant nèzzenek?

  1. Csilla megjegyzése

   Nekem nem csináltak előtte. Kivette dokim a miomát, és azután csináltak szövettant a miomából.

  2. M megjegyzése

   December 5-én volt a „kisműtét”. Januárban lett volna a méh eltávolítása, gyogyszer-t kaptam, hátha megúszhatom, vagy csak idő húzás vagy kísérlet, nem tudom.

 8. Baga megjegyzése

  A problémám hasonló, (bejegyzés 2015. 07. 14 ) Menopauzában vagyok, időnként vérezgetek ,amit a vérnyomás ingadozásommal vélek kapcsolatba hozni. Amikor nő a vérnyomásom, jelentkezik a minimális vérzés. Voltam nőgyőgyásznál, cytologia negatív, hüvelyi ultrahang nem jelez korós elváltozást. Méhkaparást javasolnak, amit én durva és eléggé veszélyes eljárásnak gondolok.
  Szívesen felvenném a kapcsolatot a hasonló tüneteket tapasztalókkal.

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás