A mióma természetes úton történő gyógyítása

A nőgyógyászati küret

17

Az 50. év felé közeledve elmondhatjuk 30 éve járunk rendszeresen nőgyógyászati vizsgálatraMióma,  menstruációs vérzészavarok, vérszegénységgel kapcsolatban csaknem 10 éve gyűjtöm az információkat. Hölgytársakkal beszélgetve gyakran felmerülő kérdés, mi értelme van a nőgyógyászati küretnek?

Mire való és mi célt szolgál a nőgyógyászati küret?

A nőgyógyászati küret népies elnevezése méhkaparás. Ez a rossz csengésű kifejezés a hétköznapi életben rendkívül gyakori. Manapság az internet korában könnyű megkeresni a nőgyógyászati küret jelentését, de vajon 10-15 évvel ezelőtt kihez fordulhattunk tájékoztatásért?

Nőgyógyászati küret:mit jelent?

A méhnyak és a méhüreg nyálkahártyájának eltávolítását jelenti. Az eltávolított szövetdarabokat szövettani feldolgozásra küldik. (Forrás:Webbeteg)

 

Milyen célt szolgál a nőgyógyászati küret?

A nőgyógyászati küret a rendellenes menstruációs vérzés esetén az ok tisztázása, a diagnózis felállítására szolgál. A rendellenes menstruációs vérzés 4 fő oka:

 • gyulladás
 • hormonális probléma
 • jóindulatú daganat (szövetburjánzás)
 • rosszindulatú daganat (szövetburjánzás)

Bizonyára sok hölgynek megfordul a fejében hogy a nőgyógyászati küretet milyen más eljárással lehetne helyettesíteni?

 

Érv a nőgyógyászati küret mellett

A rendellenesen erős vérzést megszüntetheti. Ügyfél vélemények (lent) alapján ez ideiglenes állapot, mert az eredmény legtöbb esetben csupán átmeneti. Fél-egy év után az erős menstruációs vérzés újra megjelenik. Újabb és újabb nőgyógyászati küretre kerülhet sor. Egyes esetekben a küret bizonyára elkerülhetetlen, például amikor méhnyálhártya mintavétel szükséges.

 

Érvek a nőgyógyászati küret ellen

A nőgyógyászati küret nagy hátrányának tartom, hogy nem ambuláns módon történik, azaz egy napra kórházba kell feküdni. Az egy napos kórházi tartózkodás rengeteg adminisztrációval jár, nem beszélve a munkából kiesett időről, a nőgyógyászati beavatkozásokkal járó kellemetlenségekről. A beavatkozás tetejében altatásban történik, amit szintén nem lehet a beavatkozás előnyére írni.

A Mióma műtét, gyógyítás vagy testi sértés címmel megjelent korábbi írásban azt a kérdést feszegetjük vajon minden sebészi beavatkozás indokolt-e? Ez a gondolat jutott eszembe a küretről is.

Ha a küret után a panaszok kiújulnak, van-e értelme egy napra kórházba feküdni? A Hoxa Fórumon is számtalan vélemény olvasható, amely arról szól hogy a panaszok 1 év múlva visszatérnek. Korábban írtunk arról, hogy a közgazdaságtanból ismert költség-haszon elemzést egyes műtéti beavatkozások esetében is jó lenne elvégezni. A küretre fordított emberi és anyagi értelemben vett erőfeszítés arányban van-e a küret gyógyító, illetve ok-feltáró hatásával?

Idézet a küretről a következő szakértői oldalról: http://www.zatik-nogyogyasz.hu/myoma_kezeles.htm

Nőgyógyászati küret során kanálszerű eszközzel eltávolítják a méh nyálkahártyájának felső rétegét. Mivel a bázikus réteg érintetlen marad, ez a módszer a legritkább esetben vezet tartós eredményre, a legtöbb nő néhány hónap múlva ugyanolyan intenzitással vérzik továbbra is, mint korábban, de a küret gyorsan megállítja a vérzést, majd a küret után a gyógyszeres kezelés elkezdhető és hatásosabb.

 

 

Küret vélemények mioma.hu-n

Volt egy méhben elhelyezkedő polip, amit egészségügyi kaparással távolítottak el. Pár hétre megszűnt a fájdalmam, de azután újra visszatért.

Bea                                                                                                                                                                                          2016. 02. 15.

 

Tavaly októberben végeztek gyógy-kaparást rajtam. Magam sem értem miért, nem volt panaszom, de a rákszűréskor megállapították, hogy vastagabb a méhfal, ezért ki kell kaparni. Ezután sokat és nagyon fájdalmasan véreztem. Megállapították, hogy miómám lett, ami sok fájdalmat okozott, rengeteg vérveszteséget és nőtt is elég gyorsan.

Éva                                                                                                                                                                                          2016. 03. 09.

 

Fájt a hasam alja és a derekam. Baloldali cisztát találtak, majd jobb oldalit és újabb baloldalit. Közben a méhemben volt 1 polip is! Ez több hét leforgása volt és minden egyes alkalommal orvoshoz mentem. A végén június 22-én megműtöttek polippal, es kaparást végezte. A ciszta felszívódott. A szövettani eredmény jó, közben a citológia eredményem P3 lett. 3 hónap múlva újabb vizsgálat kell. Eltelt kb. 2 hét szinte alig volt panaszom, de amint elkezdtem dolgozni, újra éreztem a fájdalmat!

Andi                                                                                                                                                                                          2015. 07. 19.

 

A rendszertelen vérzésektől már nem tudom megmondani, hogy menzeszelek vagy sem! Ha megemelkedik a vérnyomásom jelentkezik a vérzés. Kétszer voltam emiatt gyógy-kaparáson. Az első után annyira véreztem, hogy gyógyszer kellett a vérzés csillapítására. A második után 5 hét vérezgetés majd 5-6 nap szünet következett, majd vérezgetés pár napig . Néhány nap szünet és újra vérzés…..

Gabi                                                                                                                                                                                               2015. 07. 14.

 

Két eü küretem volt. Valóban visszatért a fájdalom mindig. De kb. fél évig a küretek után legalább azt érezhettem amit egy normálisan menstruáló nő. Minimális fájdalom, kevés vérzés, darabos nagy barnás gócok nélkül. De sajnos csak fél évig tartott mindkét küret után.

CK 

                                                                                                                                                                                                      2016. 04.02.

Összegzés

Ez a bejegyzés azért született hogy mindenki gondolkodjon el és saját tapasztalatai alapján vonja le a szükséges következtetéseket. Remélem, a fenti információk segítségedre lesznek a megfelelő nőgyógyászati kezelés kiválasztásában. Információ-gyűjtéssel, a helyes életmód kialakításával te magad is sokat tehetsz a nőgyógyászati panaszok, a mióma és menstruációs vérzészavarok enyhítése, a közérzeted javítása érdekében. Életmód 38 felett a mióma panaszok és vérzészavarok enyhítése érdekében.

 

Kapcsolódó bejegyzések:

Menstruációs panaszok, szelíd gyógymódok I. Menstruációs panaszok, szelíd gyógymódok II. 

 

Forrás:

http://www.webbeteg.hu/cikkek/nogyogyaszat/4061/mit-kell-tudni-a-nogyogyaszati-kuretrol

http://www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=59417

http://www.gyakorikerdesek.hu/kereses.php?keres=eg%E9szs%E9g%FCgyi+k%FCret

http://www.intima.hu/intim-magazin/valtozo_kor/hasznos-tudnivalok-az-egeszsegugyi-kuretrol

http://www.csaladinet.hu/szakertok/dr-petroczi-istvan-szulesz-nogyogyasz/faq/?tag=egeszsegugyi_kaparas

http://www.zatik-nogyogyasz.hu/nogyogyaszati-kaparas.htm

http://drtomosvary.hu/kuret-abrasio/112

http://www.mimi.hu/betegseg/mehkaparas.html

 

17 hozzászólás
 1. Bea megjegyzése

  Két hete volt, kisműtétem. Küret után 10 napra megjött a menzesem, bő vérzéssel, fejfajassal, gyengeseg, szédülés ez normális?

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Bea, véleményem szerint ez nem jó. A küret célja, pont a vastag méhnyálkahártya eltávolítása, ezáltal az erős vérzés megszüntetése. Mihamarabb menj vissza az orvosodhoz. Véletlenül nem ért valami külső, esetleg stresszhatás?

   1. Bea megjegyzése

    Három hete volt küretem, ma megjott a szovettan. Keves volt a minta, tehát nem informativ!
    Nem az elso volt a dokinak, nem tudja mennyi mintat kell levenni?
    Kicsit merges vagyok! Nektek volt ilyen, most mehetek ujra?

    1. Anita megjegyzése

     nem hallottam ilyet, elég fura.

     1. Marika megjegyzése

      Nekem pont használt. Kétszer is erős vérzés miatt volt a küret, utána sokkal jobb lesz, hamarabb elmúlik, és sokkal de sokkal kisebb a vérzés is! A küretet pont a vérzés megszüntetése érdekében csinálják.

 2. Ági megjegyzése

  Egy hete túlestem egy mióma miatti egészségügyi küreten.
  Reggel fél 8 ra mentem be és fél 3 kor vittek be a műtőbe.
  Ekkor már elég ingerült voltam. Műtét után bejött az orvosom,
  azt mondta elég sok kaparékot tudott eltávolítani.
  Két hét múlva kell visszamennem,
  A hasam görcsölt de nem volt vészes, küret utáni vérzés mensi szerű.
  Este 8 után jöhettem haza és tudtam aludni.
  Ez jól van így hogy fél 8-tól fél 3-ig hét órát kellett várni?
  Nektek hogy volt?
  Ági

  1. Meli megjegyzése

   Légy boldog hogy túlestèl rajta. A küret mütètet hagyják utoljára. A nagyműtéteket elöbb csinalják. Mikor bent voltam küreten reggel 7-re mentem es fèl 3- kor vittek a műtőbe. Már én is tiszta frászt kaptam a várakozás miatt.

  2. Mónika megjegyzése

   Sziasztok. Míg vérzéscsillapító teát ittam rendeződött a vérzésem.
   Elfogyott, így most 2 hete vérzek,nagyon sápadt vagyok pedig szedek vasat a hemoglobin szintem biztos megint a béka fenekén,
   ma voltam dokinál jövő héten hétfőn megyek küretre utána kiderül mi lesz a hátsófalban lévő ököl nagyságú miómával.
   Volt valaki akinek küretet megcsinálták rossz vérképpel?

   1. Zsuzsa megjegyzése

    Nekem megcsinálták de utána kaptam vért! 70-es hemoglobinnal.
    Aztán laparoszkópos műtétem volt, ugyan ott volt mint a Tiéd 5cmes,
    kiszedték a miómát, minden más maradt.

 3. B.G megjegyzése

  Sziasztok, a küret utáni vérzés nálatok hogy alakul?
  Nem az első mensire gondolok, hanem a beavatkozás utáni verzesre?

  1. Alma megjegyzése

   Szia, nekem két hónapja volt. Másnap reggel pici vérzés jött.
   Azert volt küretem mert brutálisan vereztem menzesz alatt,darabos szinte máj szerü volt,derekam leszakadt,
   rettenetesen rossz lett a közérzetem,hányiger,szédülés. A doki a küret után polipot írt a lapomra. Azóta diétázom
   többet pihizek. Finoman jógázgatok. Most jól vagyok.

   1. Kitti megjegyzése

    Mikor nekem küretem volt, nagyon a menses végén voltam. Utána még 2 hétig is vérezgettem.

    1. Sz megjegyzése

     6 napig vereztem,bar a 6-ik nap mar gyengebben, a doktor azt mondta, 10 napig nem gond.

 4. Anita megjegyzése

  itt van -e olyan valaki akinek mioma műtèt előtt gyógykaparàst csinàltak,hogy szövettant nèzzenek?

  1. Csilla megjegyzése

   Nekem nem csináltak előtte. Kivette dokim a miomát, és azután csináltak szövettant a miomából.

  2. M megjegyzése

   December 5-én volt a “kisműtét”. Januárban lett volna a méh eltávolítása, gyogyszer-t kaptam, hátha megúszhatom, vagy csak idő húzás vagy kísérlet, nem tudom.

 5. Baga megjegyzése

  A problémám hasonló, (bejegyzés 2015. 07. 14 ) Menopauzában vagyok, időnként vérezgetek ,amit a vérnyomás ingadozásommal vélek kapcsolatba hozni. Amikor nő a vérnyomásom, jelentkezik a minimális vérzés. Voltam nőgyőgyásznál, cytologia negatív, hüvelyi ultrahang nem jelez korós elváltozást. Méhkaparást javasolnak, amit én durva és eléggé veszélyes eljárásnak gondolok.
  Szívesen felvenném a kapcsolatot a hasonló tüneteket tapasztalókkal.

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

tíz − kilenc =

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás