Nőgyógyászati küret: nem biztos hogy arra való amire Te gondolod

méhkaparás, egészségügyi küret, nőgyógyászati küret célja

33

Küret (kaparás) után a mióma eltűnik? – kérdezi egy olvasó.

Küret során a méhnyálkahártyát „kaparják le”.  A mióma méhizom daganat, amit kaparással nem, csak sebészi úton lehet eltávolítani.

Ahogy a kérdésből látszik, sokan nem ismerik pontosan mi is valójában a nőgyógyászati küret, Mire való? Vannak-e hátrányai, illetve milyen érvek szólnak mellette? Ezért ebben az írásban a kürettel kapcsolatos kérdéseket járjuk körbe.

Milyen célt szolgál a nőgyógyászati küret?

Nincs olyan hölgy, aki ne találkozott volna élete folyamán legalább egyszer a nőgyógyászati kürettel. Menstruációs rendelleneség, erős vérzés, vastag méhnyálkahártya esetén szakorvosok küretet rendelnek el.   A nőgyógyászati küret népies elnevezése méhkaparás. Nem túl szép kifejezés, mégis gyakran használják. A nőgyógyászati küret (egészségügyi kaparás) során a méhnyak és a méhüreg nyálkahártyáját távolítják el egy éles kanálhoz hasonló eszköz segítségével. Az eltávolított szövetet szövettani vizsgálatra küldik. (Forrás:Webbeteg)

Az egészségügyi küret célja a méh belső falát borító vastag nyálkahártya eltávolítása. Mint minden emberből eltávolított testszövet darabot a méh kaparás során eltávolított szövetet  is patológusok vizsgálják meg.  Megállapítják a vastag nyálkahártya okát, a jó vagy rosszindulatú elváltozást. Tapasztalatok azt mutatják, hogy küret után néhány hónapig a menstruáció mennyisége csökken. Fotó. Pexels.com

Küret során a méhnyálkahártyából nyert minta vizsgálata pontosan feltárja a menstruációs rendellenesség okát. Négy gyakori ok:

 • méhgyulladás
 • hormonális eltérés
 • jóindulatú daganat
 • rosszindulatú daganat

Érvek a nőgyógyászati küret mellett

A nőgyógyászati küret melletti érvként hangzik el, hogy megszűnik a rendellenes, erős vérzés. Sok hölgy szerint sajnos ez csupán átmeneti állapot. Tapasztalatok szerint fél év, egy év után az erős menstruáció visszatér. Így újabb és újabb küretre kerülhet sor.

Mi szól a nőgyógyászati küret ellen?

A nőgyógyászati küret hátránya, az egy nap kórházban tartózkodás. Sok az adminisztráció , nem beszélve a munkából kiesett időről, a kellemetlenségekről. A méhfal megsérülhet, gyulladás keletkezhet. Kapcsolódó interjú látható az Endometriózis Magyarország oldalán.  Salamon Andrienn beszélget Dr. Fülöp István főorvos úrral az adenomiózisról (endometriózis egyik formája). A beszélgetésben a küret és annak hatása a méhfalra, gyulladásokra téma is szóba kerül. Itt hallgathatod meg.

Érzéstelenítésben vagy altatásban végzik? Mennyi időt kell tölteni a klinikán?

Maximum tíz perces altatásban végzik, mindig a délelőtti órákban. 3-4 órás megfigyelés után, ha a szakemberek mindent rendben találnak, a beteget haza engedik.

Milyen előkészület szükséges a küret előtti reggel? Mit vigyél magaddal a kórházba?

A küret napján általában reggel hét órakor  éhgyomorral kell jelentkezni a klinika recepciónál. Nem szabad reggel enni. Otthoni hálóinget ne csomagolj fölösleges, kórházi hálóingbe kell átöltözni. Javaslom, vigyél magaddal papucsot, vízet, dobozos, darabokra vágott gyümölcsöt.

Sokan teszik fel a kérdést, ha a küret után a panaszok néhány hónap elteltével kiújulnak, mi értelme van az egésznek?

Sokan számolnak be a küret utáni hónapokban visszatérő erős menstruációról.  Zatik Nőgyógyászat Debrecen oldalán a következő olvasható.

Nőgyógyászati küretnél egy kanálszerű eszközzel távolítják  el a méh nyálkahártya felső rétegét. Mivel a bázikus réteg érintetlen marad, ez a módszer a legritkább esetben vezet tartós eredményre, a legtöbb nő néhány hónap múlva ugyanolyan intenzitással vérzik továbbra is, mint korábban, A küret gyorsan megállítja a vérzést, majd a küret után a gyógyszeres kezelés elkezdhető és hatásosabb.

Mennyi ideig fér bele küret után a fájdalom és vérezgetés?

Küret után egy hétig tartó kisebb fájdalom, barnázás vagy vérezgetés még belefér. Az ennél hosszabb ideig tartó panaszt jelezd orvosodnak. Küret után is folytasd a gyulladáscsökkentő táplálkozást.

Betegvélemények a küretről

Volt egy méhben elhelyezkedő polipom, amit egészségügyi kaparással távolítottak el. Pár hétre megszűnt a fájdalmam, de kis idő elteltével újra visszatértek.

Bea                                                                                                                                                                                          

Tavaly októberben végeztek gyógy-kaparást rajtam. Magam sem értem miért, nem volt panaszom, de a rákszűréskor megállapították, hogy vastagabb a méhfal, ezért ki kell kaparni. Ezután sokat és nagyon fájdalmasan véreztem. Megállapították, hogy miómám lett, ami sok fájdalmat okozott, rengeteg vérveszteséget és nőtt is elég gyorsan.

Éva                                                                                                                                                                                          

Fájt a hasam alja és a derekam. Baloldali cisztát találtak, majd jobb oldalit és újabb baloldalit. Közben a méhemben volt 1 polip is! Ez több hét leforgása volt és minden egyes alkalommal orvoshoz mentem. A végén június 22-én megműtöttek polippal, es kaparást végezte. A ciszta felszívódott. A szövettani eredmény jó, közben a citológia eredményem P3 lett. 3 hónap múlva újabb vizsgálat kell. Eltelt kb. 2 hét szinte alig volt panaszom, de amint elkezdtem dolgozni, újra éreztem a fájdalmat!

Andi                                                                                                                                                                                          

A rendszertelen vérzésektől már nem tudom megmondani, hogy menzeszelek vagy sem! Ha megemelkedik a vérnyomásom jelentkezik a vérzés. Kétszer voltam emiatt gyógy-kaparáson. Az első után annyira véreztem, hogy gyógyszer kellett a vérzés csillapítására. A második után 5 hét vérezgetés majd 5-6 nap szünet következett, majd vérezgetés pár napig . Néhány nap szünet és újra vérzés…..

Gabi                                                                                                                                                                                               

Két eü küretem volt. Valóban visszatért a fájdalom mindig. De kb. fél évig a küretek után legalább azt érezhettem amit egy normálisan menstruáló nő. Minimális fájdalom, kevés vérzés, darabos nagy barnás gócok nélkül. De sajnos csak fél évig tartott mindkét küret után.

CK                                                                                                                                                                                                

Küret után hátráltasd a gyulladásos folyamatokat

Állati eredetű fehérjék helyett fogyassz növényi fehérjéket!. Gyulladást előidéző szénhidrátok helyett fogyassz gyulladáscsökkentő élelmiszereket. Mi ajánlott és mi nem?  Választ a Hormondiéta receptgyüjteményben találsz.

Mióma kezelése természetesen

Mioma Organic Life 3.0 életmódprogram 250 hormonegyensúly receptet tartalmazó Hormondiétával kismedencei Női Egészségtornával itt rendelhető meg.

Forrás:

http://www.webbeteg.hu/cikkek/nogyogyaszat/4061/mit-kell-tudni-a-nogyogyaszati-kuretrol

http://www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=59417

http://www.drpetroczi.hu/menopauza.html

http://www.intima.hu/intim-magazin/valtozo_kor/hasznos-tudnivalok-az-egeszsegugyi-kuretrol

http://www.csaladinet.hu/szakertok/dr-petroczi-istvan-szulesz-nogyogyasz/faq/?tag=egeszsegugyi_kaparas

http://www.zatik-nogyogyasz.hu/nogyogyaszati-kaparas.htm

http://drtomosvary.hu/kuret-abrasio/112

http://www.mimi.hu/betegseg/mehkaparas.html

https://www.myupchar.com/en/surgery/dilation-and-curettage

 

33 hozzászólás
 1. Judit megjegyzése

  Sziasztok! Akinek mostanában végeztek már küretet, mik voltak utána a tapasztalatok? Nekem egy hete volt, változó, nagyon gyengén vagy közepesen vérzek. Az orvos szerint ez még normális, állítólag van, aki hosszú hetekig vérzik küret után. A ti tapasztalataitok érdekelne. 1-1 nap volt, amikor 1-2 nagyobb vérdarab távozott. Egyébként nem darabos a vérzésem, inkább gyenge. A Nőgyógyászati Klinikán sem reagáltak a panaszomra. Fájdalom nincs, néhány órára vannak közepesen erős görcsök. Másnak is volt küret után sokáig vérzése? Egy miómám van és megvastagodott méhnyálkahártya.

  1. Nikolett megjegyzése

   Szia, nekem is egy hete volt küretem.Nekem barnázás van a mennyiség változó, és a fájdalom is. Nekem két hetet mondott a doki,hogy belefér némi gyenge vérzés. Ha erősödik vagy nagy a fájdalom, esetleg lázam lenne, vissza kell menni.

   1. Anita megjegyzése

    Nekem tavaly volt küretem, bő darabos vérzések és mióma miatt. De nekem se vérzés, se fájdalom semmi nem volt utána. Pedig nagyon féltem, soha nem volt küretem ez előtt. Semmit sem éreztem hogy csináltak volna velem valamit. De nem vagyunk egyformák.

    1. Márti megjegyzése

     Szia En egy hónapig véreztem folyamatosan a küret után. Kaptam vérzéscsillapitó gyógyszert , utana jobb lett.

     1. Cserháti Gabi megjegyzése

      Nálam több küretet is végeztek, egyik után sem tapasztaltam vérzést, csak minimális barnás folyást a beavatkozás után 3-4 napig.

 2. Judit megjegyzése

  Sziasztok, méheltavolitas esetén mindenkinek csinálnak küretet? Nem értem miért kell előtte a kisműtét? Tudtok erről valamit? A szōvettan miatt kell?

  1. Juli megjegyzése

   Nekem a szovettan negativ lett kuret eseten, a nagymutet utan meg pozitiv, ugyhogy sok ertelme nincs. Hallottam mar olyat, akinek nem csináltak

   1. Tímea megjegyzése

    Igen csinálnak előtte, ez a protokoll. Nekem is volt.

    1. Adrienn megjegyzése

     Nekem 2 éve volt küret, februárban chrobak műtét és nem csináltak küretet újra. Pedig rá is kérdeztem.

 3. Annamária megjegyzése

  Sziasztok. Műlt pénteken elmaradt az abrazio, mert kiderült, hogy kell még egy ‘főorvosi bemutatás ‘ amire most kapok időpontot.
  A pénteki orvos azt mondta ez nagy műtét lesz, nem abrazio. Nem is értem 2 cm a mioma. Ilyenkor nem lehet csak embolizació?
  Ma reggel megjött a menzesem, hasfájás, hányinger és brutál szédülés kíséretében. Vashiányos és vérszegény is lettem közben. Tudtok ajánlani esetleg valami gyors megoldást a tünetek csökkentésére?
  Fahéj teát ittam, és a nospa forte se segitett. Köszönöm szépen.

  1. Zita megjegyzése

   Lehet embolizáció, de én úgy tudom, azt radiológus végzi, nem nőgyógyász! Ekkora miómát embolizáltatnek! Ez simán eltűnhet utána.

   1. K. ZS. K. megjegyzése

    Ha jó fej a háziorvosod akkor ambulansan felirja a ferrlecit injekciot és 2 naponta beadja egy 2dl-t infúzióban a rendelőben. Mindent neked kell kiváltani de megéri. Öt ampulla kettőről 16-ra vitte fel a vasamat. Jól érzem maga.

 4. Zsóka megjegyzése

  Sziasztok, van itt olyan akinek küretje volt mostanában? Szeretnêm ha megosztanà a tapasztalatàt!
  Múlt pênteken volt egészsêgügyi küretem, mivel a hormonspiràl fel lett téve
  de a menszeszem két hétig tartott közben pecséltettem és nőtt a miomàm is ezért
  szükségesnek làtta az orvosom ezt a megoldàst. Péntek du haza is engedtek.
  Szombaton egész jol voltam kicsit fâjt a fejem, viszont két napra elkezdödött az alhasi görcs és vérzés
  Nem tudom hogy normàlis e vagy sem? 12 én kellene megjönni a menzesznek
  Valamit befolyàsol a küret ?? Késhet a menszesz ??

  1. Magdi megjegyzése

   Volt már több küretem. Az egyik után pár nappal én is mensiztem kB akkor kellett volna megjönnie. Úgy hogy változó. Az orvost azért telefonon kérdezd meg.

   1. Dia megjegyzése

    Nekem is görcsölgetett, aztán elmúlt. Annyit tapasztaltam, hogy tovább tartott mint szokott.

    1. Ági megjegyzése

     Nekem azt mondta a doki,hogy keshet,da ha ket honap mulva sincs,hivjam..de nem kellett,a kuret utan 7 napig vereztem (azt mndta 10 napig normalis),utana megjott,naptar szerint.

 5. Bea megjegyzése

  Két hete volt, kisműtétem. Küret után 10 napra megjött a menzesem, bő vérzéssel, fejfajassal, gyengeseg, szédülés ez normális?

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Bea, véleményem szerint ez nem jó. A küret célja, pont a vastag méhnyálkahártya eltávolítása, ezáltal az erős vérzés megszüntetése. Mihamarabb menj vissza az orvosodhoz. Véletlenül nem ért valami külső, esetleg stresszhatás?

   1. Bea megjegyzése

    Három hete volt küretem, ma megjott a szovettan. Keves volt a minta, tehát nem informativ!
    Nem az elso volt a dokinak, nem tudja mennyi mintat kell levenni?
    Kicsit merges vagyok! Nektek volt ilyen, most mehetek ujra?

    1. Anita megjegyzése

     nem hallottam ilyet, elég fura.

     1. Marika megjegyzése

      Nekem pont használt. Kétszer is erős vérzés miatt volt a küret, utána sokkal jobb lesz, hamarabb elmúlik, és sokkal de sokkal kisebb a vérzés is! A küretet pont a vérzés megszüntetése érdekében csinálják.

 6. Ági megjegyzése

  Egy hete túlestem egy mióma miatti egészségügyi küreten.
  Reggel fél 8 ra mentem be és fél 3 kor vittek be a műtőbe.
  Ekkor már elég ingerült voltam. Műtét után bejött az orvosom,
  azt mondta elég sok kaparékot tudott eltávolítani.
  Két hét múlva kell visszamennem,
  A hasam görcsölt de nem volt vészes, küret utáni vérzés mensi szerű.
  Este 8 után jöhettem haza és tudtam aludni.
  Ez jól van így hogy fél 8-tól fél 3-ig hét órát kellett várni?
  Nektek hogy volt?
  Ági

  1. Meli megjegyzése

   Légy boldog hogy túlestèl rajta. A küret mütètet hagyják utoljára. A nagyműtéteket elöbb csinalják. Mikor bent voltam küreten reggel 7-re mentem es fèl 3- kor vittek a műtőbe. Már én is tiszta frászt kaptam a várakozás miatt.

  2. Mónika megjegyzése

   Sziasztok. Míg vérzéscsillapító teát ittam rendeződött a vérzésem.
   Elfogyott, így most 2 hete vérzek,nagyon sápadt vagyok pedig szedek vasat a hemoglobin szintem biztos megint a béka fenekén,
   ma voltam dokinál jövő héten hétfőn megyek küretre utána kiderül mi lesz a hátsófalban lévő ököl nagyságú miómával.
   Volt valaki akinek küretet megcsinálták rossz vérképpel?

   1. Zsuzsa megjegyzése

    Nekem megcsinálták de utána kaptam vért! 70-es hemoglobinnal.
    Aztán laparoszkópos műtétem volt, ugyan ott volt mint a Tiéd 5cmes,
    kiszedték a miómát, minden más maradt.

 7. B.G megjegyzése

  Sziasztok, a küret utáni vérzés nálatok hogy alakul?
  Nem az első mensire gondolok, hanem a beavatkozás utáni verzesre?

  1. Alma megjegyzése

   Szia, nekem két hónapja volt. Másnap reggel pici vérzés jött.
   Azert volt küretem mert brutálisan vereztem menzesz alatt,darabos szinte máj szerü volt,derekam leszakadt,
   rettenetesen rossz lett a közérzetem,hányiger,szédülés. A doki a küret után polipot írt a lapomra. Azóta diétázom
   többet pihizek. Finoman jógázgatok. Most jól vagyok.

   1. Kitti megjegyzése

    Mikor nekem küretem volt, nagyon a menses végén voltam. Utána még 2 hétig is vérezgettem.

    1. Sz megjegyzése

     6 napig vereztem,bar a 6-ik nap mar gyengebben, a doktor azt mondta, 10 napig nem gond.

 8. Anita megjegyzése

  itt van -e olyan valaki akinek mioma műtèt előtt gyógykaparàst csinàltak,hogy szövettant nèzzenek?

  1. Csilla megjegyzése

   Nekem nem csináltak előtte. Kivette dokim a miomát, és azután csináltak szövettant a miomából.

  2. M megjegyzése

   December 5-én volt a „kisműtét”. Januárban lett volna a méh eltávolítása, gyogyszer-t kaptam, hátha megúszhatom, vagy csak idő húzás vagy kísérlet, nem tudom.

 9. Baga megjegyzése

  A problémám hasonló, (bejegyzés 2015. 07. 14 ) Menopauzában vagyok, időnként vérezgetek ,amit a vérnyomás ingadozásommal vélek kapcsolatba hozni. Amikor nő a vérnyomásom, jelentkezik a minimális vérzés. Voltam nőgyőgyásznál, cytologia negatív, hüvelyi ultrahang nem jelez korós elváltozást. Méhkaparást javasolnak, amit én durva és eléggé veszélyes eljárásnak gondolok.
  Szívesen felvenném a kapcsolatot a hasonló tüneteket tapasztalókkal.

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás