Egy rejtélyes méhbetegség az adenomiózis (adenomyosis)

19

Erős menstruációs vérzés, alhasi fájdalom, gyengeség, vérszegénység panaszok miatt több szakorvost kerestem fel. Országos szakrendelőkben miómát, méhpolipot diagnosztizáltak. Egy harmadik szakembertől  is másodvéleményt kértem, aki mióma mellett adenomiózist is talált.  Lehetséges hogy a különös betegség Téged is érint? Tekintsd át az adenomiózist néhány kérdés alapján.

Miben tér el, a mióma és adenomiózis?  Lehetséges hogy a két betegség együtt található egy hölgy méhében? Melyek az adenomiózis kiváltói?  Miben különböznek a mióma és adenomiózis tünetei?  Hormonbarát életmódváltoztatással  javítható az életminőség?

Mi az adenomiózis?

Adenomiózis a méh jóindulatú szövetburjánzása. Az endometriózis egyik típusa,  ahol a méhnyálkahártya-sejtek belenőnek a méh izomfalába. A méhfal vastag lesz, a körte alakú méh formája megváltozik kerek, labdaformát ölt.

Adenomiózisban (adenomyosis) a méh belső felszín (endometrium) mirigyszövete belenő a méh izomfalába. A méh akár két-háromszorosára is nőhet.  Gyakori betegség,  ami a 35-50 év  közötti hölgyek csupán egy részénél okoz panaszt.  Az adenomiózis okai feltételezhetően a méhmiómához hasonlóan a hormonegyensúly eltolódása, életmódbeli tényezők (hormonokkal szennyezett vizek) és más káros környezeti hatások  válthatják ki.

Az adenomiózis az endometriózis egyik típusa,  ahol a méhnyálkahártya-sejtek a méh izomfalába nőnek. A méh akár két-háromszorosára is nőhet. A körte alakú méh labdaformát ölt. Ábra: eusiendometrioza.ro

Adenomiózis tünetek

 • fájdalmas menstruáció
 • köztes vérzés
 • fájdalom a kismedencében
 • nyomásérzés a kismedencében
 • gyakori vizelési inger
 • fájdalmas szex

Az adenomiózis tünetei hasonlítanak a mióma tüneteihez. Adenomiózis tapasztalat:Rólam

Jellegzetességek

 • megnagyobbodott méhnél feltételezhető az adenomiózis
 • a méh akár két-háromszorosára is megnőhet
 • a normál méh fordított körte alakja kerek formát vesz fel
 • a méh puhább tapintású, mint egészséges méh esetében

Adenomiózis

Kismedencei ultrahang vagy mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) állít fel diagnózist. Ha az adenomiózis rendellenes menstruációt okoz, a méh belső felszínéből szövettani mintát vesznek. (kapcsolódó bejegyzés: Egészségügyi küret, nőgyógyászati küret

Adenomiózis kezelése

Jelenlegi szakértői állásfoglalás szerint az adenomiózis kezelése fogamzásgátló tablettával,  GnRH gonadotropin rilizing hormonh,  más hormonkésztményekkel történik. A legdrasztikusabb kezelési mód a méheltávolítás. Az adenomiózis a miómához, endometriózishoz hasonló tüneteket mutat.

Adenomiózis (adenomyosis) kezelése méhartéria embolizációval

Az adenomiózis (adenomyosis) kezelésében – hasonlóan a miómákhoz – is hatékony a méhartéria embolizáció.
A miómás betegek mintegy 5-10 százalékában adenomiózis (adenomyosis) is kimutatható (MR vagy UH vizsgálattal). A miómás panaszokkal jelentkező betegek mintegy 3-7%-ban az MR vizsgálat adenomyosist mutat ki (miómák jelenléte nélkül). Az embolizációról részletesen olvashatsz honlapunkon.  Mióma embolizáció 

Mióma embolizáció, méhartéria embolizáció  további információ, bejelentkezés prof. dr. Bérczi Viktort email: berczi.viktor@med.semmelweis-univ.hu, Mobil telefonszám: +36-20-825-8091

Adenomyosis betegtapasztalat

Erős vérzéssel, alhasi fájdalommal, krónikus kismedencei fájdalommal, rossz közérzettel több szakorvost felkerestem. A panaszaimmal hosszú időn keresztül nem foglalkozott egy orvos sem. Volt aki kijelentette: ebben a korban (37 éves voltam) ezek a panaszok természetesek.
Az egyik vizsgálat során annyit állapítottak meg hogy a méh nagyobb mint kellene. A másik vizsgálaton annyit mondtak méhpolipom van. Terhességem alatt szinte félóránként kellett pisilnem, érezhető volt hogy a megnagyobbodott méh nyomja a belső szerveket. Nyomta az artériát (trombózist) nyomta a tüdőt (légzéskönnyítőt kaptam) és nyomhatta a beleimet is mert óránként savlekötőt szedtem mivel a gyomorsavat a torkomban éreztem. A császáros szülésemnél, az orvos „belelátott” a has belsejébe.  Műtét után annyit mondott „Gabi, babszem nagyságú miómái vannak.” Később panaszaim súlyosabbá váltak. Végül egy budapesti klinikán kötöttem ki, ahol nagyfelbontású ultrahangkészülék állapította meg az adenomiózist. Ezt a kifejezést életemben akkor hallottam először.

Mióma, adenomiózis, változókori panaszok enyhítése, jobb életminőség elérése életmód-változtatással

Járj rendszeresen nőgyógyászati vizsgálatra. Tájékozódással, széles körű információkkal sokat tehetsz a mióma, adenomiózis megfékezése, a mióma műtét elkerülése érdekében. Segítséget nyújt a Mioma Organic Life 3.0 + Hormondiéta.    Kismedencei vérkeringést serkentő és medencealapi záróizmokat erősítő torna mióma, perimenopauza, adenomiózis panaszok csökkentése Női Egészségtorna

Forrás:

Az adenomiózis tünetei, kezelése, hatása a várandósságra | Dr. Bokor Attila válaszol

http://www.medical-tribune.de/home/news/artikeldetail/die-adenomyosis-wird-haeufig-verkannt.html?no_cache=1

http://www.mrgfus.de/adenomyose.html

MSD Orvosi kézikönyv a családban

http://www.femina.hu/egeszseg/az_endometriozis_tunetei_es_termeszetes_kezelese

http://www.nogyogyaszat.eu/egyeb/adenomyosis-16.html

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/adenomyosis/basics/definition/con-20024740

http://www.alternativesurgery.com/education/adenomyosis/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/adenomyosis/symptoms-causes/syc-20369138

https://endometriozismagyarorszag.blog.hu/2019/01/04/adenomiozis_az_egyik_leggyakoribb_joindulatu_nogyogyaszati_problemakat_okozo_korkep

19 hozzászólás
 1. Márti megjegyzése

  Szeretnék érdeklődni, hogy van-e akinek mióma műtét után adenomiózis-os a méhe és ismét gondok adódtak a menstraucióval? Egy videóban láttam hogy mióma műtét után gyakran előfordulhat. Műtétem egy éve volt. Utána semmi olyan gondom nem volt, vidéken lakom, budapesti klinikán műtöttek, több orvos is vizsgált ott. Két hónapja köztes vérzés is jelentkezik néha, illetve van olyan hónap amikor kevés a menstruáció. Rákszűrésen jártam és leírta a doki, hogy adenós szerkezetű a méhem és semmi egyéb információ, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. Főleg úgy, hogy nem szültem még. Végig azt kérdezgette hányszor voltam covidos, oltásom van-e, ha igen, milyen mellékhatásom jelentkezett, milyen tüneteim voltak a covid alatt… Most egy hét lett volna hátra a menstruációig amikor elkezdte a pecsételés. Majd 2 nap pecsét után 2 nap szünet, ma újra kezdte és kicsit fájdogál is a hasam. Egyik hónapban időben jön meg, másik hónapban 7-8 nappal hamarabb, vagy később. Illetve barnázás előzi meg napokig a rendes menstruációt.
  Hasonló probléma van valakinek?

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Sztem, könnyen kialakulhat adenomiózis mioma műtét után. Több hasonló esetről hallottam, amikor az első mióma műtét után adenomiózist mértek. A cikluszavart inkább hormonális változás okozza, az adenomiózis inkább erőssé, fájdalmassá teszi a menzeszt. Hány éves vagy? Hormonvizsgálatot javasolnék, ez is egy lehetőség. Nézz körül a neten találsz vérből vett mintából mért női hormonpanel vizsgálatra ajánlatokat (ciklus 2-5. napi és 19-23. napon). Az AMH-t (petefészek állapotáról nyújt képet) is vegyék bele. Konzultálj esetleg nőgyógyász-erndokrinológus szakorvossal.

 2. Kriszta megjegyzése

  Szia! Nem igazán találtam mást, akinek miómája és adenomiózisa volt. Nálam ezt most diagnosztizálták és első lépésként a Slindát javasolták. Szeretném megkérdezni, hogy neked mik a tapasztalataid? Mi segíthet, és mi az, ami nem segített. Bármilyen infónak nagyon örülnék! Előre is köszönöm!

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Szia, sokféle fogamzásgátló van, mindnek más a hatása. Slindát én nem szedtem. Általános összefoglalót a fogamzásgátlókról és mióma kapcsolatáról itt találsz.https://mioma.hu/a-fogamzasgatlok-hatasa-es-a-mioma-2/Egy biztos minden gyógyszer vitaminhiányt okoz, több bevitt vitaminra, különösen D-vitaminra van szükséged. https://mioma.hu/d-vitamin-es-mioma/ Jó egészséget kívánok4 Irj ha még van kérdésed, szívesen segítek!

   1. Kriszta megjegyzése

    Most olyan, mintha az írás alapján éppen nem ajánlott a fogamzásgátló a miómára pedig nekem a mióma és az adenómiózis kezelésére írták fel. Most egy lépéssel távolabb kerültem a megoldástól.
    Az eredeti kérdésemre – mi a te személyes tapasztalatod abban, hogy mi segít neked a gyógyulásban – esetleg tudnál írni?

    1. Cserháti Gabi megjegyzése

     Azt gondolom az egyik oka a hormonháztartásom káoszának, borzalmas vérzéseimnek, rosszulléteimnek a R….. fogamzásgátló amit orvosi javaslatra 16 évig szedtem. Ennek magas volt a hormontartalma. Pont nem kellett volna. De ezt ugye necces internetre írni, hogy pont egy orvos mondott hülyeséget. (mondjuk ez régen volt 1986-1999 és az orvosok is mások voltak) Ma is tapasztalom, hogy az orvosok gyógyszerre akarnak rábeszélni, de szerintem az életmódváltoztatás a helyes út. Mióma, adenomiózis a hormonegyensúly zavarának következménye, amit természetes módszerekkel kezelhető. Minden vegyi anyag, gyógyszer borítja a rendszert. Nekem ez a tapasztalatom. Mioma Organic Life 3.0 életmódprogramban írtam le nekem és sok más nőnek mi segített. Ma már sokkal jobban vagyok. Nincs panaszom, energikus vagyok. Sokszor írtam az oldalon hogy a betegség oka nem gyógyszer/ fogamzásgátló hiány. Ezek tüneti kezelések, az okot kell megszüntetni.

 3. Éva megjegyzése

  Sziasztok!
  50 éves vagyok, 2 éve kínlódom menopauzás tünetekkel, orvosról orvosra szaladgáltam, sajnos nem sok eredménnyel.
  Mivel megvastagszik a méhnyálkahártyám, tavaly szeptemberben volt egy küretem. Az itt nyert minta, nem igazolt rákot, viszont meglévő problémámmal „sztk” alapon nem is küldtek sehová..
  Kiharcoltam egy hormonszint mérést és ez magas ösztrogén/alacsony progeszteron szintet mutatott, ennek alapján kerestem endokrinológust.
  Az ultrahangos vizsgálati papíromon ott az „adenomyosis” diagnosztika, igaz kérdőjellel, mert ahol voltam, nem az endokrinológus végezte!!
  Magyarán figyelembe se lett véve! Képalkotó eljárásra nem küldött,kaptam egy provera nevű sárgatesthormon készítményt és jöhettem haza..
  Ennek másfél hónapja, most kb ott tartok, hogy a rohamokban jelentkező fájdalomtól, főként este mikor pihenni szeretnék, az egész medencém, mintha sósavval öntötték volna le! Fáj a belső combom,csípőlapátom, minden energiámat leszívja! Amíg nem hat a cataflan, aludni sem birok.
  Van már új időpontom az orvoshoz, de kérdezlek benneteket, miért kell egy nőnek idáig eljutni?!
  Most eléggé el vagyok keseredve, ugy érzem egyáltalán nem veszik komolyan a nőket, beskatulyáznak az átlagba, kapsz egy bogyót és mehetsz.
  Rettenetes ????

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Szia Éva, először is ne keseredj el. Sajnos a tapasztalatod elég gyakori, egyszer írtam is erről a Menstruációs panaszok, szelíd gyógymódok I. II. bejegyzésekben, érdemes elolvasni https://mioma.hu/menstruacios-panaszok-szelid-gyogymodok-i-resz/ https://mioma.hu/menstruacios-panaszok-szelid-ii-resz/ , miszerint jómagamn is úgy érzem a hölgyek menstruációs panaszai el vannak bagatellizálva és nem veszik komolyan. Persze ez nagyon intézmény és szakember függő, de saját tapasztalatból kinndulva 80 százalékban így van. A decemberi Ács Nándor SOTE Szülészeti Nőgyógyászati igazgatóval készített interjúban megtudtuk, hogy pont az adenomiózis, endometriózis azok a képletek, amelyek a Tiédhez hasonló akut kismedencei fájdalommal járnak. Nem minden szakember képes elsőre felismerni. Van egy olyan kifejezés, DIAGNOSZTIKAI KÉSÉS. Jelentése a betegség tünete és valós diagnózisa között eltelt idő, ami ezeknél a betegségeknél 4 év is lehet. https://mioma.hu/diagnosztikai-keses-adenomiozis-endometriozis-eseten/ Az adenomiózis jelenlegi „gyógymódja” méheltávolítás (valamelyik típusa). Saját tapasztalatom szerint a Tiédhez hasonló tüneteket, barátcserje, fagyöngytea, progeszteron hatású életmód és étrend, kismedencei torna képes elviselhető mederbe terelni. Az endokrín probléma mindig életmód eredetű, a mióma, adenomiózis, endo pont ez a kategória. Mielőbbi gyógyulást kívánok. Szakértő ajánlót facebook zárt csoportunkban találsz. Itt jelentkezhetsz: https://www.facebook.com/szelidnogyogyaszat/ Várunk szeretettel!

 4. Manna megjegyzése

  Most az adenomyosis az endometriózis? Vagy teljesen más?

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Szia, igen az adenomiózis és endometriózis két különböző betegség. Az adenomiózis tulajdonképpen azt jelenti, hogy a méhnyálkahártya (rendellenesen) beterjed a méhizomzat rostjai közé, a méhizomzatot egyenletesen átszűri a nyálkahártya. Az endometriózisnál pedig szintén (ugyan) a méh belsejét borító nyálkahártya a méh üregén kívül elszórva helyezkedik el. Mindkét betegség esetén a méhnyálkahártya nem megfelelő helyre kerülésével váltja ki a panaszt. Az adenomozis a méhet deformálja, előfordul hogy a betegség következtében az eredeti méh másfélszeresére nő. Fájdalmat, alhasi nyomásérzést, menstruációs zavarokat vált ki. Az adenomiózis kezelése az orvostudomány jelenlegi állása szerint méhcsonkolás, méheltávolítás. Az endometriózis akut méh és petefészek gyulladásra hasonlító kismedencei fájdalmat okoz. Az endometriózis műtéti kezelését jól felkészült szakemberek végzik (endometriózis specilalista). Endometriózis műtét során eltávolítják a méhen kívül található méhnyálkahártya szigeteket. Mindkét betegség civilizációs betegség, az elmúlt 10 évben emelkedett a megbetegedések száma számottevően. Hajlamosító tényezők hasonlóak, állítólag a stressz és bizonyos környezeti hatások „okolhatók” érte. Összefoglaló: https://mioma.hu/mioma-adenomiozis-adenomioma-endometriozis/

 5. Manna megjegyzése

  40 éves gyermektelen-steril 1 vagyok.
  Nekem erős derék fájdalmaim vannak illetve alhasi…. Flector por illetve melegítő párna segít.. (annyira erős, hogy kínzásnak élem meg a női létét)
  Törpe vízmű vagyok – bármikor tudok pisilni ????
  Most találtak nálam adonomiozisom van
  Nekem azt tanácsolta az orvos, hogy essek teherbe ????????????

 6. Csilla megjegyzése

  Sziasztok, van köztetek olyan akinek adenomyosis-a van? Kinek milyen tüneteket okoz?
  Esetleg a változó korral a tünetek megszűntek-e?

  1. R. O. S. megjegyzése

   Nekem is ez volt a 3 nagy mióma mellett sajnos méheltavolitasom lett belőle 3 éve.

   1. ibolya megjegyzése

    Nekem szerencsére meg nem nagyon kiterjedt, úgyhogy enyhe panaszokat okoz: gyakori vizelési inger, kisugárzó fájdalom a combba, alhasi fájdalom. A ciklust szerencsére nem befolyásolja még. Én hormonspirált kaptam rá közel fél éve. Talán most kezd el hatni úgy igazán. A menzeszt gyakorlatilag leállította.

    1. andi megjegyzése

     Sziasztok! Miómám és adenomiosis-om is van. Most először fordult elő, hogy a vérzészavar mellett (erős, darabos) két hétre újra megjött a menzeszem. Még nem nagyon akar elmúlni, ezért félek. Ilyen esetben szerintetek várjak még, vagy keressek fel egy orvost? Mit tud tanácsolni? Vagy ha többször is így lesz, vagy hosszan elhúzódik? Lehet így meg sem vizsgál? Mi okozza? Lehet hormonzavar, vagy korai menopauza.. 44 éves elmúltam. Minden tanácsért hálás vagyok.

 7. T. Gabi megjegyzése

  Kedves Gabi!
  Adenomyosis diagnózisom van és erről olvasva jutottam el erre az oldalra. Nagyon rosszul érint, hogy a nőgyógyászok, akikkel beszélek, minden vérzészavarra csak a hormonális fogamzásgátlásban látják a megoldást, miközben az endokrinológusom és egy onkológus barátom ellenzi, hogy szedjem. Nagyon felkeltette az érdeklődésem az oldalad és nagyon jólesne egy személyes beszélgetés mielőbb, amikor lehetőség van rá. Szerdán megyek orvoshoz, ha azelőtt tudnánk beszélni, az csodálatos lenne, de tudom, hogy ez nagyon rövid idő, szóval, ha nem lehetséges, utána is jó. Várom szíves válaszodat, köszönettel: T. Gabi

 8. Eszter megjegyzése

  Adenomyozis eseten van valaki akinek gyógyszert adtak a kezelésére?
  Ha igen,mit ? Segített?

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Szia, egyelőre adenomiózisra súlyos panaszok, vérzés esetén a méheltávolítás „gyógymódot” szokták javasolni. Úgy tudom most van fejlesztés alatt egy GNRH analóg készítmény adenomiózis kezelésre, eddig csupán injekció formában létezett. Addg is érdemes lenne próbálkozni a probléma gyökerét megszüntető életmód-változtatással. Sok hölgynek enyhülnek a panaszai.

 9. Brigitta megjegyzése

  Sziasztok! Van itt valaki akinek az adenomyosisa után jobb állapotban lett? Esetleg tudtok olyanról akinél meg is gyógyult?
  Milyen kezeles hatasara? Orvost kit ajanlanatok aki adenomyosis specialista? Azt tapasztalom sokan egyaltalan nem tudjak kezelni, mások spiralt ajanlanak, es aztan a meheltavolitas is elhangzik… mas megoldast nem javasoltak az orvosok senkinek?
  Többen írják hogy nagyon faj nekik van aki azt írja nincs fajdalma…. Akinek faj annak enyhült idővel? Mi az ami segített?
  Köszi előre is.

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás