Mióma embolizáció Budapesten

Professzor Bérczi Viktor tanár úr tájékoztatja a mioma.hu olvasóit
12

A napokban a mióma embolizáció egyik helyszínén a budapesti Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikán jártam. A női méhet épen hagyó, a miómát elsorvasztó kíméletes eljárást tíz éve végzik a Semmelweis Egyetemen. Tíz év alatt 620 hölgyet kezeltek sikerrel. A mióma embolizációt végző professzor Dr. Bérczi Viktor tanár úr ismertette a legfontosabb tudnivalókat.

Tizenkét (12) mióma embolizációval kapcsolatos tudnivaló

 • A mióma embolizáció egy katéteres eljárás.
 • Ennek során NINCS altatás, NINCS metszés, NINCS sebgyógyulási probléma!!!
 • A comb (lágyék) artérián keresztül vezetik fel a katétert a méh-ig, majd a mióma vérellátását megszüntetik.
 • A méh vérellátása megmarad, a miómáé megszűnik.
 • A kórházban töltött idő csupán egy-két nap.
 • Mióma embolizáció után a betegek általában egy héten belül ismét munkaképesek.
 • A mióma panaszok a betegek legalább 80 %-ában jelentősen javulnak, kb. 15 %-ban részlegesen javulnak és kb. 5 %-ban nem javulnak.
 • A mióma nem tűnik el, térfogatban átlagosan 50 %-kal csökken.
 • Adenomiózis esetén is végezhető. (az adenomiózis az endometriózis egy speciális méh-megnagyobbodással járó formája)
 • A mióma embolizáció a méh felszínén bárhol elhelyezkedő mióma esetén elvégezhető.
 • Kizáró ok 3 esetben: terhesség, rosszindulatú daganat, jód kontrasztanyag érzékenység.
 • A beavatkozás után félévig szükséges várni, ha babát szeretnétek.

Kapcsolat

Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika (volt Radiológiai Klinika)Dr. Bérczi Viktor

egyetemi tanár, med. habil, az MTA doktora

tanszékvezető helyettes

Orvosi Képalkotó Klinika, Radiológiai Tanszék, Semmelweis Egyetem

1082 Üllői út 78/a, Budapest, Hungary

e-mail: berczi.viktor@med.semmelweis-univ.huberczi@hotmail.com

Budapest, Üllői út 78/a, tel: 210-0307

mobil tel: 20-825-8091

Semmelweis Egyetem, Radiológia Grémium, elnök

titkarsag.okk@med.semmelweis-univ.hu

Életmód a hormonegyensúly érdekében 38 felett

Mióma, ösztrogéndominancia kezelése, hormonegyensúly természetesen

A mióma ösztrogénfüggő daganat melynek okai a gyakori peteérési zavar (a tüszőrepedés elmaradása, a progeszteronhiány, az egyoldalú ösztrogénterhelés). Ilyen esetben tehát a kiváltó okot kell megszüntetni. Hogy ez sikerüljön életmódváltással befolyást gyakorolhatsz a mióma növekedés gyorsaságára, vagy a növekedés visszafordítására. Ha kitartó vagy és az életmódváltoztatást jól csinálod a miómák akár el is sorvadhatnak. Ebben segítünk!

Életmód a kínzó mióma-menstruációs panaszok megszüntetése, a hormonegyensúly érdekében

Étrend a hormonegyensúly helyreállítása érdekében

12 hozzászólás
 1. Haga melinda megjegyzése

  Én most Dr.urnàl mioma emboliación csak ajánlani tudom Nagyon kedves segítőkész és hizek Bene nem lesz miomàm.És Semmelweis kórház nőgyógyászati osztályon ajánlani tudom nővérek nagyon kedvesek segítőkészek és kórter tiszta le a kalappal Dr úr előtt még nővérek ápolók elött köszönök mindent 😊😊😊🙏🙏🙏

 2. Ági megjegyzése

  Sziasztok! Az oldalnak köszönhetően sok információval gazdagodtam. A véleményeteket szeretném kérni. 49 éves vagyok. 5. éve növekvő miomám van a méhem hátsó falán, alhasi fájdalommal, havonta nagyon erős vérzéssel. 2.7 volt legutóbb a vasam, ami mutatja az egészségi állapotomat. Vénásan már 5 vas injekciót kaptam emiatt. A nőgyógyászom javaslata laporoszkópos méh eltávolítás. ( maradna a petefészek és a méhnyak)Nyáron felkerestem egy női nőgyógyászt. A véleménye egyezett a saját orvosoméval. Én naívan azt hittem, hogy kihúzom ezekkel a tünetekkel a menopauzáig, de egyre gyengébb vagyok. Egyre gyakrabban megbetegszek. Most olvastam itt az embolizációról, ami méh megtartásával jár. Én alapból ragaszkodnék a méhemhez, de van az a pont amikor az ember belefárad. Szeretném a véleményét kérni annak, aki korábban már volt ebben a helyzetben.

  1. Éva megjegyzése

   Szia! Én két éve – 46 évesen – voltam hasonló helyzetben. Egy év ment el a eü kaparás, hezitálás, műtét átbeszélés és pandemia miatti várakozással. Aztán a saját orvosom javasolt egy, a hormon pótlásban, menopauza kérdésben járatosabb orvost. Vele egy éve hormon terápiába kezdtünk. Azóta ott tartunk, h a verzesem rendeződött – korábban többször is a sürgősségi kötöttem ki, vérzéscsillapítókat szedtem, rémes volt. A miomaim ugyan nem tűntek el, de nem nőnek.Hiszem, h a miomam csak a tünete az évek óta gyötrő ösztrogéndominancianak. Ahogy a hormonális rendszer rendbejött, minden elkezdett helyreállni. Egy évembe került a teljes javulás, de a szerveim megvannak

   1. Kata megjegyzése

    megkérdezhetem, h hol és ki segített az ösztrogén dominancia ügyében? Az én endokrinológusom kerek perec kijelentette, h szerinte az nem létező dolog…

    1. Enikő megjegyzése

     Pont ezek a problémák, 50 éves vagyok, 3 hete kaptam Mirena spirált, azóta egyáltalán nem vérzek. Már 15 vénás vaspotlason túl az évek alatt, egész nyáron folyamatos vérzés. Ma megyek kontrollra, majd megírom mi van a miómával.
     Ez egyértelműen hormonális, előtte kaptam hormon tablettát és már attól rendeződött minden, de a spirál 5 év alatt juttat annyi hormont a szervezetekbe, mint 10 szem gyógyszer és helyileg hat.

     1. Edit megjegyzése

      nekem 10 éves korom óta van menstruációs problémám,dokik nem foglalkoztak vele,aztán magánba volt több eü kaparásom,de mindig visszatért a ciszta és polip is.aztán jött a mioma is.első babát elvesztettem,második nehezen jött össze, de velünk maradt. norcolutot kaptam és minden baj megoldódott ami a vérzést illeti de ödémás lettem tőle és amit helyette kaptam progreszteront attól, 42 éves vagyok

 3. Mariann megjegyzése

  Szia, azt szeretném megtudni nálam szóba jöhet-e a mióma embolizáció? 2. terhesség alatt véletlenül derült fény a méh falában elhelyezkedő miómára, 2011-ben. Semmi panaszt nem okozott. Azóta annyi a változás, hogy időnként erősebb a menstruáció, 1-2 napig vannak benne alvadékok. Menstruáció előtt néha gyakoribb a vizeletürítés. Egyébként köszönöm, jól vagyok. Idén nyáron szokásos szűrővizsgálat során 8-9 cm nagyságú volt. Azóta várakozó állásponton van a doktor, mert aug. végén csípőprotézis műtétem volt. Azt mondta, előbb abból épüljek fel, s majd utána valamikor találkozunk. 43 éves vagyok, vitaminokon kívül gyógyszert rendszeresen nem szedek. Véralvadásgátlót csípőprotézis műtét miatt, a műtétet követően egy hónapig kellett szednem.

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   véleményem szerint a csípőprotézis műtét nem kizáró ok a mióma embolizációra. a leleteid alapján egyeztess a klinikán, vidd magaddal a kismedencei MR felvételt. volt már hozzád hasonló olvasó, több itt:https://mioma.hu/csipomutetek-es-mioma/

   1. Marianna megjegyzése

    Kedves Gabi!

    Nagyon szépen köszönöm válaszát! MR felvétel még sosem készült a miómáról. Sőt, szóba sem került egy nőgyógyász részéről sem, hogy kellene készíteni. Fizikálisan és vag. UH-val nézték még csak. Akkor legközelebb, ha megyek doktorhoz, kérjem meg, hogy feltétlenül írjon nekem MR-re beutalót, s végeztessem el a vizsgálatot? Válaszát nagyon szépen köszönöm! Üdvözlettel: Mariann

    1. Cserháti Gabi megjegyzése

     Egyes mióma kezelési eljárások esetén feltétel a kismedencei MR felvétel. Ezzel pontosabban határozzák meg a mióma/miómák elhelyezkedését és méretét mint az ultrahang vagy tapintásos vizsgálatnál. Kismedencei MR a következő mióma kezelési eljárások esetén feltétel: mióma embolizáció, MR vezérelt mióma ultrahangos eltávolítás, lézeres mióma eltávolítás. Utóbbi kettő hozzánk legközelebb Ausztriában (Alsó-Ausztria) és Németországban (Dachau, Jena) érhető el. A kismedencei Mr-ről CD-t kérhetsz, vagy más eszközre rámentik. Ezek a beavatkozások az MR felvételtől függően nem mindenkinél végezhetők. Például sűrűn erezett miómák esetén komplikáltabb a helyzet.

    2. Réka megjegyzése

     Sok jót hallottam Bérczi professzorról és a mióma embolizációról, ezért amikor a nőgyógyászom fél évvel ezelőtt azt mondta, hogy ki kell venni a méhemet, némi hezitálás után ugyan, de elmentem a SOTE-ra, hogy belevágjak. Innentől sajnos nincsenek jó tapasztalataim. Bár azonnal kaptam időpontot a doktor úrtól, 5 perc alatt végeztünk is a konzultációval, nem sokat foglalkozott velem. Mondta, hogy menjek el MR-re, nőgyógyászhoz és utána vissza hozzá, hogy átbeszéljünk mindent. Időpontot akartam kérni az MR-nél, legalább 20x hívtam őket, de nem vették fel vagy ide-oda kapcsolgattak. Aztán mikor sikerült, közölték, hogy oda beutaló kell. Hát, a doki nem adott. Hívtam a titkárnőjét, aki mondta, hogy hát azt bizony pedig kellett volna adnia Bérczinek, ráadásul nem is nekem kellett olna hívnom az MR-t, hanem ő ír be hozzájuk időpontra. Ez megtörtént. Utána bevillant, hogy épp meg fog jönni, ezért nem lesz jó az időpont. Újra vissza titkárnő, sopánkodás, hogy ezt elfelejtette, majd új időpont. Február 13-án végre MR vizsgálta. 7-10 nap múlva eredmény, remek! Eltelik 2 hét, semmi. Felhívtam őket, titkárnő közli, hogy küldi emailben a leletet, ha gond van, akkor viszont professzor úr keres majd. Eltelt újabb 2 hét, még mindig semmi. Múlt héten újra felhívtam őket és hát professzor úrnak kellett volna hívnia, vagyis nagyobb a baj. Átirányított hozzá, hogy hívjam én. 3x hívtam, ebből 2x tudtunk is beszélni és meggérte, hogy 1 órán belül visszahív. Nem történt meg. Visszahívtam én, nem vette fel. Hívtam a titkárnőt, ő sem vette fel. Ma újra hívtam a titkárnőt, nem vette fel. Volt másnak is ilyen tapasztalata velük? Fogalmam sincs mi tévő legyek. Nincs jogom megtudni, mi van a testemben? Egy emailt azért írtam nekik, hátha arra válaszolnak.
     Én ezt egyszerűen nem értem, itt mindenki áradozik Bércziről, én meg nem jutok dűlőre vele, a mióma meg közben ki tudja, mit csinál a testemben. 41 évesen úgy, hogy még nem is szültem, nem szeretném kivetetni a méhemet!

     1. Cserháti Gabi megjegyzése

      Réka, magam augusztusban jártam ott. A titkárnővel egyeztettem aki szeptemberben ígérte hogy visszahív, majd személyesen egyeztetünk. Sajnos azóta is várom. Amikor telefonálok nincs válasz. Nem tudom mi az ok, talán 3-4 asszisztens munkája hiányzik. Szakemberhiány mindenhol, magam ezt látom. Sok idő, sok utánajárás sajnos, ezer vérvétel, ezer vizsgálat, ide-oda küldözgetnek, a végén nem is foglalkoznak veled rendesen, magam is ezt tapasztalom. Mindig odajutok hogy vagy magam gyógyítom meg magam vagy senki. Orvosok, ápolónők mind elmegy külföldre vagy gyógyszercégnek dolgozik 6szor annyi pénzért, jóval kisebb felelőséggel.

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás