Rólam

Cserháti Gabi: az én történetem

Fiatalkori előzmények

Az én történetem a 33 évvel ezelőtti időkre nyúlik vissza. Hat éves koromtól minden nap edzésre jártam, az egri főiskolai tornaklubban szertornáztam. 18 éves koromban főiskolai testnevelés szakra készültem, ennek következtében (1985) 61 kg-ról 50 kilóra fogytam. A menstruációm elmaradt, majd megszűnt. A nőgyógyászom fogamzásgátló tabletta szedését javasolta. A „tabletta szabályozza a menstruációs ciklust” tanács jegyében 16 évig szedtem hormonkészítményeket.
Mai tudásom szerint természetes élelmiszerekkel, a táplálkozás megváltoztatásával, 5 kg hízással, kevesebb és lazább edzésekkel kellett volna helyreállítani a hormonháztartási és menstruációs problémát.

Mióma tünetek

16 év elteltével hagytam abba a tabletták fogyasztását. Két- három hónap elteltével éreztem hogy egyre rosszabb a közérzetem. A valódi menstruáció erős alhasi fájdalommal, görcsökkel, erős vérzéssel, rosszullétekkel jelentkezett. Kezdetben enyhe, majd egyre erősebb fájdalomcsillapítókat használtam. Később már nemcsak menzesz előtt és közben, hanem „félidőben” is intenzív fájdalom jelentkezett. Újra rendszeres gyógyszerfogyasztóvá váltam, csak most másfélét „fogyasztottam”.

Stressz és életmód-hibák a karrier miatt

A munkám miatt évekig elhanyagoltam magam. Mindig több helyen dolgoztam, emellett még tanultam. Betegszabadságon soha nem voltam, ahogy a rendes szabadságom harmadát sem vettem igénybe. Nemzetközi projektek szervezőjeként egész évben irodában, napfény nélküli zárt terekben, kiállításokon, rendezvényeken dolgoztam. Rendszertelenül és rossz minőségű ételeket ettem. Sok tejterméket, tejeskávét ittam, előfordult hogy napokig sós snacken, kávésüteményen, „műételeken éltem”. Fiatalon sziklaszilárdan hisszük (bár ez nem tudatos), soha nem lehetünk betegek.

Gyermekvállalás mióma mellett

Ebben az időszakban határoztuk el a párommal, hogy szeretnénk gyermeket.

Állapotomat látva a szakemberek a teherbeesésnek nem sok esélyt adtak. „Ha gyereket szeretne, keressen fel meddőségi klinikát!” hangzott a jótanács. Nem érdekelt, mit mondanak az orvosok. A párom életerő vitaminokat vásárolt. Gőzerővel kezdtem el szedni a vitaminokat, az ajánlott mennyiséget többszörösen meghaladva. Egy év próbálkozás, életmódváltoztatás, valamint belső munkának köszönhetően 41 éves koromban fogant meg a fiúnk. 37 hét elteltével egészséges kisbabának adtam életet.

A császármetszés után tájékoztatott az orvosom, hogy a méhem tele van (8-10 db) babszem nagyságú miómával. A szülést követően egy év után jött meg a menzeszem.

„Toaletthez kötve”

A menstruációs ciklusom rövidült 28-ról 22-23 napra, a fájdalmaim erősödtek. Egyre gyakrabban, félóránként kellett pisilnem. Éjszaka legalább háromszor kellett a mosdót felkeresnem. Menzeszkor csirkemáj nagyságú alvadt vérdarabok jelentkeztek. Egyre több tampont, egészségügyi betétet használtam. Betéttel és tamponnal együtt egy órát sem bírtam ki, így is sokszor „átáztam”. A WC-t nem győztem takarítani magam után. A kiömlő vér fröccsent szerteszét, mindent elborított. Utazni nem tudtam. A nőgyógyászom korai változókort, mióma-kat, méhpolipot állapított meg.

A mióma durva vérszegénységet okozott

A menstruációt már csak 2-3 nap ágyban fekvéssel bírtam ki. Szünni nem akaró rossz kedvem volt, dolgozni alig tudtam. Úgy éreztem egyre jobban szorít a torkom és már levegőt is alig kapok. A párom unszolására kerestem fel a háziorvost, aki falfehér arcomat látva azonnal vérvizsgálatra küldött. Súlyos vérszegénységet állapított meg. Hemoglobin 68 (a minimum érték fele) vas 3 (a minimum érték harmada) Azonnal kórházba küldtek, ahol vértranszfúzión estem át. Három zacskó vérplazmát, vitaminokat, infúziót kaptam.
Egy napig voltam infúzión: egy kicsit visszakaptam az életet! Hosszú idő után először halványan mosolyogni kezdtem. A kórházban határoztam el, meggyógyulok!
Betegszabadságom alatt volt időm gondolkodni az elmúlt húsz éven. Arra gondoltam, ki kell derítenem mi a valódi betegségem, mi okozza a rosszulléteket, az erős vérzést, a vérszegénységet? Azon gondolkodtam, milyen okok vezettek ide?

Diagnózis: mióma, adenomiózis

Négy szakorvost kerestem fel. A méhmióma egyértelmű volt, a javasolt kezelések különbözőek. Az orvosokat mindig megkérdeztem: mi okozza a mióma-t? mi okozza az erős menstruációs vérzést? mi okozza a rövidülő menstruációs ciklust? mit tehetek én magam a panaszok csökkentése érdekében?
Az az igazság: választ nem kaptam.
Ekkor elhatároztam, magam keresem meg a választ a kérdésekre. 2013-ban nőgyógyászati életmód blogot indítottam.
Közben eljutottam az ország egyik legnevesebb klinikájára. Állítólag itt van az országban a legkorszerűbb ultrahang. Itt megállapították, a miómák mellett méhmegnagyobbodásom, adenomiózisom is van.

Szakorvosi segítség és életmódváltás a gyógyulás érdekében

Laparotómia (hason ejtett vízszintes vágás) műtéttel eltávolították a méh mióma, adenomiózisos beteg területet. Egy napig intenzív osztályon feküdtem. Négy nap elteltével hagyhattam el a kórházat, hat hétig voltam táppénzen. A műtét utáni hasi szúrást, a belső varratokat másfél évig éreztem. A korábbi panaszaim azonban megszűntek.
Gyógyulásom idejét a mióma kialakulásának okával, természetes gyógymódok tanulmányozásával, az életmódváltás terveivel, a 38+ években leggyakrabban jelentkező női problémák kutatásával, a perimenopauzális átmenet sajátosságainak tanulmányozásával töltöttem.

A mioma.hu célja a tájékoztatás

Tanuljunk egymástól! Tanuljatok más hibáiból!

Elhatároztam hogy weboldalt indítok és a mioma.hu-n összegyűjtött információkkal segítem a hasonló panaszokkal rendelkező hölgyeket. Fórum információkkal, mások tapasztalatainak megosztásával szeretném elérni, hogy a hölgyek ne kövessék el azokat a hibákat, amelyeket én/mi elkövettünk.

Célom, hogy az itt összegyűjtött információkkal hozzájáruljak a nőgyógyászati daganatos betegségek és a drasztikus méheltávolító műtétek számának csökkenéséhez, valamint a minden hölgy életében bekövetkező perimenopauza évek nehézségeinek megkönnyítéséhez.

 

Népszerű bejegyzések

8+2 kérdés amely segít eldönteni erős-e a menstruációs vérzésed

Mióma, ösztrogéndominancia szakorvosi kezelés összefoglaló

Mióma menopauza összefüggések 9 pontban 

Meddig tart a nők termékeny kora?

Menstruációs panaszok, szelíd gyógymódok I. és II. rész

13 tipp mire ügyelj ha vasat szedsz

Menstruáció szabadon I. Menstruáció szabadon II.

 

Természetes gyógymódok: összegyűjtött információk

Mioma Organic Life 2.0

Hormondiéta

Női Egészségtorna

T. Kriszta a kitartásról és az életmód-változtatás hatásáról

48 éves vagyok. Pár éve nálam is megjelentek a mióma okozta szokásos kellemetlen tünetek: erős alvadékos menstruációs vérzés, hátfájás, ingerlékenység, kellemetlen alhasi fájdalom, vizelet-visszatartási problémák, anyagcsere gondok. Vékony alkatom ellenére a csípőm körül „úszógumi” kezdett kialakulni. Nem engedtem hogy megműtsenek, változtatásba kezdtem.
Nekem több dolog vált be. Elértem hogy a hasamban vannak ugyan a miómák de teljesen felpuhultak, alig érzem őket. A mióma tünetek teljesen megszűntek. (nincs erős vérzés, hátfájás….stb)
Azért is írom le mindezt mert olvastam hogy nagyon sokan feladják, inkább a műtét mellett döntenek.
Szerintem először saját egészségünket kell felmérni. Érdemes kísérletezni. Megtanultam egészségesebben élni, jobban odafigyelek testem jelzéseire.
Azt is megtanultam, nem azt kell nézni hogy az ultrahangon mit mér az orvos. A mióma ugyanis nem egy szabályos gömb, a mért eredmény teljesen orvosfüggő. Minden évben elmegyek rákszűrésre de már nem sokkolom magam hogy mekkorák a miómák, vajon mennyit zsugorodtak, vagy nőttek? Saját megérzéseimre hallgatok.
A torna, az életmód nagyon fontos. Ismét lapos a hasam, nem dudorodnak ki a miómák.
Szóval újra jól érzem magam.
T. Kriszta

 

mioma.hu
 info kukac mioma pont hu
 +36 20 3305083
mioma.hu  szelíd nőgyógyászat 38+

 

Cserháti Gabi mioma.hu
28 hozzászólás
 1. Mariann megjegyzése

  Kedves Gabriella! Sokat információhoz jutottam az oldala által. Megvettem a kiadványát is, köszönöm, sok hasznos információt találtam benne. Egy kérdésem lenne. Több féle készítményt találtam a fent említett enzimmel kapcsolatban. Van esetleg olyan gyártó amelyiket kimondottan ajánlja?Véleményére lenne szükségem. Kialakult egy 16x13mm- és, egy 63x58mm- és és egy 35x15mm- es miómám. A nagy miatt meg fognak műteni. Ön szerint érdemes elgondolkodni a teljes méheltávolításon? Én egyenlőre nem szeretném, az orvos elfogadja a döntésemet de nyilván félek a rosszindulatú elváltozástól. Érzelmileg nem tudom reálisan látni a dolgokat egészségügyi kockázatok tekintetében. Ha megosztaná velem a véleményét , tapasztalatát azt megköszönném.Köszönöm válaszát.

 2. Szandi megjegyzése

  Kedves Gabriella! Nagyon köszönöm azt a rengeteg információt, amit a weboldaladon és a facebook oldalaidon találtam a miómával kapcsolatban, sokat segítesz.❤️ Szeretném teljesen átszervezni az étkezésemet, egészen jól megy, de felmerült bennem 1-2 kérdés speciális tápanyagok kapcsán. Ha van kedved/kapacitásod, megosztanád kérlek a véleményedet ezekkel kapcsolatban? Mikor tudnánk beszélgetni? Várom válaszod!

 3. Gábriel Ari megjegyzése

  Kedves Gabi, érdeklődöm, melyik „ország egyik legnevesebb, jól felszerelt klinikája”?
  Üdv,
  Ari

 4. Kondacs Erika megjegyzése

  Kedves Gabi
  a tanácsodra vagyok kíváncsi tavaly január óta tudom hogy van két miómám, szeptemberben kisebbek lettek, diófalevél teát iszom, szedem a C, D, E vitamint, elkezdtem inni másfél hónapja a barátcserje teát is, vissza mentem ma az orvoshoz és közölte hogy nőtt mind a kettő , most 38 mm meg 16 mm és lett egy harmadik is 11 mm, eddig semmit nem kaptam mindig csak vissza hívott kontrollra erre ma közölte hogy ad egy beutalót menjek műtétre vegyék ki a méhem. Nagyon megrémültem 44 éves vagyok de nem szeretném csak nem tudom mit csináltam rosszul hogy kialakult a harmadik is, lehet a barátcserje tea miatt de arról azt olvastam hogy az jó ilyenkor, a vérzésem teljesen rendbe jött másfél heteket megvolt most pontosan ugyanazon a napon jön meg és 4 nap alatt elmúlik, tanácstalan vagyok félek a műtéttől. Vannak emésztési problémáim is, elég súlyosak de a házi orvos csak annyit mondott hogy több rostot egyek amit én amúgy is eszek sajnos ezen már lehet hogy csak a beöntés segít. Az oldalt olvasom egy év alatt amióta ez kiderült nagyon sok jó hasznos tanácsot olvastam. Labor eredményeim is teljesen tökéletesek. Egy csillag van mert az alsó értékhatárhoz közelebb vagyok. Mit tegyek hogy ne keljen megműteni köszönöm hogy elolvastad a levelem szép napot!

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Kedves Erika, a diófalevél főzetet többféleképpen felhasználhatod. A vitaminok jók, bár kérdés hogyan, mely formában viszed be, nem írsz a kismedencei tornáról, táplálkozásról, stresszről. Több részletre célszerű kitérni az életmóddal kapcsolatban. Írj kérlek az info@mioma.hu-ra, Cs.Gabi

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás