A mióma kezelése orvosi segítséggel | Mióma.hu
A mióma természetes úton történő gyógyítása

A mióma szakorvosi kezelése

A mióma műtéti eltávolítása, a mióma gyógyszeres kezelése elrendelése érdekében több kérdés merül fel, amelyek meghatározzák melyik műtéti vagy gyógyszeres kezelési módszer számodra a legmegfelelőbb.

Milyen kérdésekre számíthatsz?

Milyen panaszokat okoznak a miómák? És milyen időközönként, rendszeresen vagy rendszertelenül jelentkeznek?  A mióma tünetei

Mekkora a mióma-, miómák mérete és milyen a elhelyezkedésük?

Mikor jelent meg a mióma? Mikor kezdődtek a mióma panaszok? Esetleg lehet-e valamilyen életeseményhez kötni? Milyen gyorsan növekednek a miómák? Két hónap vagy két év alatt növekszik 4 cm nagyságúra? Miómák növekedése

Várhatóan hány éves korig számolhatsz a mióma problémával? Anti-Müllerian hormon és mióma

A családalapítás lezárult-e? (Magyarul szeretnél-e még kisbabát?)

Vélemény

Mióma betegek egybehangzó véleménye alapján a kezelés módját a szakemberek saját tapasztalata, saját preferenciái határozzák meg. Mióma terápia: tudni vagy nem tudni?

Mióma gyógyszer

A mióma gyógyszerről több bejegyzés született. Kövesd Facebook oldalunkat, ahol rendszeresen olvashatsz a mióma betegek Esmya-val kapcsolatos tapasztalatairól. A mióma gyógyszeres kezelése

Hormonspirál

A hormonspirál egy a méhbe helyezett progeszteront kibocsátó fogamzásgátló eszköz.Használata során az erős menstruáció mérséklődik, a vérveszteség, a kismedencei gyulladások és fertőzések gyakorisága szintén csökken. A hormontartalmú spirál további előnye a hagyományos spirálhoz képest hogy 40 év felett is alkalmazható. Hátránya az ára, mivel nem mondhatom hogy olcsó. Hormontartalmú spirál mióma esetén. 

Mióma műtétek

Az Európai Unióban évente körülbelül 300 ezer sebészeti beavatkozás történik mióma miatt. Ebből megközelítőleg 230 ezer végződik a méh eltávolításával. (2010-es adat)

Méhmióma eltávolító műtétek
  • mióma embolizáció
  • laparoszkópos mióma eltávolítás
  • méheltávolítás:teljes vagy részleges
  • ultrahangos mióma eltávolítás (még nem érhető el Magyarországon)

.

Mióma embolizáció

1995-ben Franciaországban végezték el az első mióma embolizációt. Magyarországon elsőként 2006-ban Pécsen végeztek mióma embolizációt, ezt követte a SOTE Radiológiai és Onkoterápiás Klinika. Budapest és Pécs mellett ma már Miskolcon is végeznek ilyen beavatkozást. Mióma embolizáció méheltávolítás helyett

Klinikák

Semmelweis Orvostudományi Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika (Dr. Bérczi Viktor)

Pécsi Tudományegyetem Radiológiai Klinika (Dr. Harmat Zoltán)

Borsod Abaúj Zemplén Megyei Kórház Radiológiai Klinika (DSA labor dr. Lázár István)

Laparoszkópos mióma eltávolítás

A laparoszkópos mióma eltávolítás előnye: egy hosszú vágás helyett négy apró nyílást ejtenek a hason, ezért a gyógyulási idő rövidebb.Több mióma esetén (5-15) több laparoszkópos műtétre is szükség lehet. Műtét után a méh izomállománya három hónapon belül regenerálódik. Hogyan zajlik a laparoszkópos mióma eltávolítás?  Laparotómia, laparoszkópia mit jelentenek?

 

Méheltávolítás

A méheltávolítás lehet teljes vagy részleges.

Teljes méheltávolítás

A méhtestet és a méhnyakat is eltávolítják, a petefészkek megmaradnak. A műtét előnye a jó hozzáférhetőség, így a teljes hasüreget és belső szerveket át lehet vizsgálni. Hátránya a hasi seb, amely miatt a gyógyulás idő hosszabb. A kórházban töltött idő 4 nap, munkába állás 6 hét. A műtét utáni állapot és gyógyulás hasonló a császármetszés utánihoz.

Részleges méheltávolítás (Chrobak műtét)

Ebben az esetben csak a méh testet távolítják el. A menstruációd kismértékben megmaradhat és továbbra is rendszeresen el kell menned méhnyakrák szűrésre. Előnye, hogy a méhnyak a hüvelyt továbbra is a helyéhez rögzíti. A műtét menete, a gyógyulás hasonló az előbbiekben említetthez. (Kórház 5 nap, munkába állás 6 hét.)

Hasi méheltávolítás

A műtét előnye a jó hozzáférhetőség a rövid műtéti idő. A műtét során az egész hasüreget megvizsgálják. Hátránya a hasi seb, amely a körülményektől függően lehet vízszintes bikini metszés és függőleges köldökig érő metszés.

Hüvelyi méheltávolítás

Előnye hogy műtét után nem marad látható heg, gyors a gyógyulás is. Hátránya, hogy a hasüreg nem látható. Korábbi hasi műtétek vagy nagyméretű méh esetén a műtétet lyen módon nem lehet elvégezni. A hüvelyi méheltávolító műtét esetében a felépülés ideje jóval rövidebb, mint a hasi műtét esetében. A laparoszkópos és embolizációs módszerhez hasonló.

Ultrahangos mióma eltávolítás

Érdemes tudni róla, hogy a miómát ultrahangos módszerrel is lehet kezelni, a méretét csökkenteni. Franciaországban Németországban magas frekvenciás ultrahanggal kezelik a mióma betegeket. Magyarországon még nem elérhető. Egyelőre kicsi az esélye annak, hogy ez a kezelés itthon is elérhetővé válik.

2018 aktuális

Fókuszált ultrahangos mióma eltávolítást Dachauban (D) https://mioma.hu/mioma-hormonalis-problema/ https://mioma.hu/mioma-gyogyitasa.pdf

Alsó-Ausztria (Bécs) Barmherzige Brüder Klinika Első személyes tapasztalat  Esetleírás:MR vezérelt ultrahangos mióma eltávolítás