A méheltávolítás típusai

Foto: imago
8

Szinte minden érintett hölgy találkozott a méheltávolítás javaslattal. Annak különböző formáiról már ritkán nyújtanak tájékoztatást. A hölgyek egészségét tekintve talán a leglényegesebb különbség a részleges, a teljes és a petefészkekkel együtti méheltávolítás között található.

Méheltávolítás a petefészkek eltávolításával

Fontos információ, a korábban bekövetkező menopauzát  nem a méh, hanem a petefészkek eltávolítása miatt történik. Depresszió és a libidó csökkenése is nagyobb valószínűséggel következik be a méh és a petefészkek együttes eltávolítása után. Ezúttal a petefészkek megtartása melletti teljes vagy részleges méheltávolítás jellemzőit gyüjtöttük össze.

Illusztráció: imago.com
Foto:imago

Hasonlóságok teljes és részleges méheltávolítás között

 • mindkét műtétet altatásban végzik
 • műtétek időtartama 1-2 óra
 • kórházi tartózkodás 2-3 nap
 • teljes gyógyulás hivatalosan 6 hét
 • teljes gyógyulás időtartama nem hivatalosan (beteg tapasztalatok alapján) ennél jóval több akár fél év, 9 hónap is lehet.
 • a menstruáció megszűnik

Kapcsolódó bejegyzések: Laparotómia, laparoszkópia. Mit jelentenek? A méheltávolítás hosszú távon jelentkező hatásai Mióma méheltávolítás, szövődmények elkerülése  A laparoszkópos mióma eltávolítás  Mióma műtét:Gyógyítás vagy testi sértés? Mióma méheltávolítás:Gyógyítás vagy testi sértés? II. Egy rejtélyes betegség az adenomiózis Hogyan készülj a mióma eltávolító műtétre? Méheltávolítás, megdöbbentő számok A miómák elhelyezkedése

Mi a különbség teljes és részleges méheltávolítás között?

Teljes méheltávolítás (hysterectomia)

 • A teljes méheltávolítás szaknyelven hiszterektómia (hysterectomia).
 • Teljes méheltávolításnál a méhet a méhnyakkal együtt veszik ki.
 • Feltételezések szerint csökken a nemi vágy, a szexuális élvezet. Kapcsolódó tanulmány: dr. Gardó Sándor Szülészeti Nőgyógyászati osztály Petz Aladár Megyei Kórház Győr: Részleges méheltávolítás érvek, ellenérvek
 • Teljes méheltávolításnál a méh-ideg fonat sérülhet, ami kedvezőtlen az orgazmushoz hüvelyi úton eljutó hölgyek számára.
 • A méhnyak körüli szöveteket át kell vágni, amely az idegdúcok sérüléséhez vezethet ezzel károsodhat a hólyag és a végbél működése.
 • Teljes méheltávolítást követően a hólyag és a végbél érzékenységének növekedését észlelték, amely gyakoribb vizelet és székletürítési ingerrel jár együtt.
 • Teljes méheltávolításnál átlag 12 százalékkal csökken a hüvely hossza. A méhnyak nyák fokozza a hüvely síkosságát, ennek híján a hüvely szárazabb, a közösülés fájdalmasabb.
 • Az orgazmusok gyakorisága csökken.
 • Sok nőnél akár 10-15 évig is tarthatnak a teljes méheltávolítás utáni utóhatások.
 • Menstruáció megszűnik.

Részleges méheltávolítás (Chrobak műtét)

 • Szakmai elnevezése subtotalis hysterektomia.
 • Részleges méheltávolítás esetén a méhnyak megmarad.
 • Nagy valószínűség szerint nem csökken a szexuális élvezet, mivel a méh-ideg fonat nem sérül.
 • Részleges méheltávolítás esetén vitathatatlanul ritkábban fordulnak elő műtét alatti és utáni szövődmények és csökken a műtét és kórházi ápolás időtartama.
 • A környező szerveket rögzítő szalagok közötti folytonosságot a méhnyak biztosítja.
 • 104 részleges méheltávolításon átesett nő adatai alapján megállapították, a házasélet gyakoribb lett, az orgazmusok gyakorisága változatlan lett.
 • Rogers szerint a nőgyógyászati kezelést igénylő betegségek felében valójában a nőiséget érintő lelki problémáról van szó.
 • Éves méhnyakrák szűrésre továbbra is járni kell.
 • Menstruáció nincs, helyenként nyomokban előfordulhat.

Részleges méheltávolítás szempontok

A teljes méheltávolítás a nők jelentős részét lelkileg jobban megviseli. Nőiességük egy részének elvesztéseként élik meg a műtétet. A férfiaktól is gyakran hallani olyan véleményeket, hogy „akinek nincs méhe az már nem is nő”. Ez sok párkapcsolat megromlásához vezetett, vezethet. Részleges méheltávolítás esetén az a tudat, hogy a méh egy része megmarad, csökkentheti az ellenérzéseket, valamint a műtét utáni depresszió gyakoriságát.

Szexuálpszichológiai tanácsadás: Gazdóf Réka az AVOMED Pszichológiai csoport munkatársa. http://oleles.hu/

E-mail:pszichologusgazdofr@gmail.com

Érdekesség

Már 1940 előtt az USA ban a méheltávolítások 95 %-ka volt Chrobak műtét, amennyiben a méh eltávolítását jóindulatú megbetegedés tette szükségessé. A teljes méheltávolítás szövődményei és a halálozás kétszerese volt a részleges méheltávolítás esetén észleltnek.

A bejegyzés tartalma túlnyomó részt dr. Gardó Sándor a Győri Petz Aladár Megyei Kórház Szülészeti Nőgyógyászati osztály Részleges méheltávolítás érvek, ellenérvek címmel megjelent szakmai publikációja alapján készült.

Ne hanyagold el a mióma-t!

Járj rendszeresen nőgyógyászati szűrővizsgálatra és figyeld a növekedés ütemét. Életmódbeli hajlamosító tényezők ismeretével, azok kiküszöbölésével Te magad is sokat tehetsz a mióma növekedésének megfékezése érdekében. Több száz nő sikerrel próbálta és bevált. A Mioma Organic Life 2.0 program segítségével a mióma növekedését fékezheted, ha kitartó vagy és jól csinálod a mióma akár össze is zsugorodhat. A mióma panaszok megszűnnek. A műtét előtt adj magadnak még egy esélyt, semmit nem veszíthetsz! Mioma Organic Life 2.0

Forrás:

http://divany.hu/eletmod/2015/04/30/mehkivetel/

http://patikapedia.hu/meheltavolitas
http://www.csaladhalo.hu/cikk/egeszseg-es-lelek/meheltavolitas-testi-lelki-kovetkezmenyei
http://www.dr.info.hu/drinfo/pid/0/betegsegKonyvKapcstema/oid/0/KonyvKapcstema.4_455
https://de.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Chrobak
http://www.zvab.com/servlet/SearchResults?an=Chrobak&tn=Allgemeine+Gyn%E4kologie+ANGEBUNDEN&cm_sp=mbc-_-SRP-_-all

http://www.t-online.de/lifestyle/gesundheit/id_62925234/gebaermutter-experten-warnen-vor-zu-schneller-totaloperation.html
http://www.nokfolyoirat.hu/files/108.pdf Részleges méheltávolítás, érvek és ellenérvek

8 hozzászólás
 1. Bea megjegyzése

  Sziasztok! Akinek volt méheltavolito műtétje, az utána menstruált? Ha igen, hány napig volt meg a menzesze?

  1. Timi megjegyzése

   Nekem is részleges méh eltávolitásom lesz, petef€szkek meghagyásával.Acs prof azt mondta nem fogok menstruálni utána.

  2. Cserháti Gabi megjegyzése

   Teljes méheltávolítás esetén megszűnik a menstruáció. Részleges méheltávolítás (Chrobak műtét) esetén előfordulhat gyenge “jelzésértékő” vérzés.

 2. Klára megjegyzése

  Részleges méheltávolításom volt 2019. 07. 18.-án. A problémám az, hogy időnként a jobb oldali petefészeknél fájdalmat érzek, és pecsételő vérzésem van, nem nagy mennyiség, alig észlelhető, de még is vér. Ez természetes állapot?

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Előfordulhat, hiszen ha a petefészkek maradtak, azok hormontermelő tevékenysége nem szűnt meg, így a jellegzetes peteérési (középidős) fájdalom jelentkezhet. Legtöbb hölgynél részleges méheltávolítás után mindenféle vérzés megszűnik. A hathetes orvosi kontroll vizsgálat mindent rendben talált? Mit mond a szakorvos? Hagyományos esetben a barnázás más néven pecsételő vérzés progeszteronhiányra (ösztrogén dominanciára) utalhat.

   1. Edit megjegyzése

    Sziasztok!
    Nekem 2018 decemberében vették ki a méhem. A petefészkeket meghagyták.
    Most vagyok 49 éves. Már 35 éves korom óta voltak vérzés zavaraim. 45 perc alatt úgy átáztam, hogy kevés volt 2 betét. Nagy darabokban csúszott ki belőlem/ akkor azt hittem alvadt vér. Biztos valahol pangott bennem, gondoltam/. Azt a 45 percet jobb volt a mosdóban túlélni. Huszonévesen szültem mindkét gyermekemet. Harminc évesen terhesség megszakítás, utána egy ciszta miatt egészségügyi kaparás.
    Egy darabig még szedtem fogamzásgátlót, de később rájöttem, hogy nem esek teherbe. Igy 40 evésen már fogamzásgátlót sem szedtem, a spirál sem kellett.
    Mindig görcsöltem menzesz idején. Sajnos szülés után is megmaradt. 45 evésen munkahelyet váltottam. Álló munkavégzésből, ülő munkahely. Az előző munkahelyen 10 évet lehúztam és úgy éreztem, ha még 1 évet ott kell maradnom belepusztulok!! Az új munkahely jó volt csak mozgás hiányzott. Elkezdtem futni. Futás, séta, futás… de valahogy nem volt az igazi. Mondjuk soha nem is szerettem futni. Bár a fizikai munka mellett az otthoni kemény tornát mindig szerettem. Szóval futás…nem ment..sőt rózsaszínes maszatolásom volt ilyenkor. Megijedtem, mentem a nőgyógyászhoz. Normális nőgyógyászt is nehezen találni.
    A méh fal volt megvastagodva. 2017 Jött a tél, erős vérzés, nem akart elállni. Decemberben egészségügyi kaparás. Pihenni kellett vele… aha…mentem a 2cm havat ellapátolni, mert hogy semmi bajom, nem fáj!! NEM!! Csajok ezzel pihenni kell, mert ha nem megismétlődik!!!
    A menzesznél ugyan úgy görcsöltem. Nyáron a kozmetikusom kiszúrta, hogy pajzsmirigy problémám lehet. Az volt. Túlműködés. Endokrinologus, nőgyógyász… közben a méhfal ismét megvastagodott. A párkapcsolatom sem volt a legjobb. Úgy éreztem a tél után nem jön tavasz…semmi nem változik, minden egyre rosszabb és hiába való..
    Eszembe jutott a Máriá Treben könyv Isten patikája… semmi extra, gyógynövényes könyv. Hamár gyógynövény…..pajzsmirigyre gyógyfüvek, teák… jóga légzés…pozitiv gondolkodást segítő zenékre elalvás…. vérvételekre jártam a TSH mérése miatt. Egyre jobbak lettek az eredményeim! De emellett a táplálkozásra is jobban odafigyeltem. Fehér liszt nélküli ételek, tejtermék csökkentése.. mozgás…
    A körzeti dokimat egyszer megkérdeztem, mit tegyek ahhoz hogy ne hizzak, ne legye az úszó gumi a derekam körül?!! Azt mondta ne egyek!!!
    Minden szeméttel megetetnek minket!! Ami a hormonháztartás felborulásához vezet. A pajzsmirigy a legfontosabb szervünk. A fodrászom szerint minden második nőnek pajzsmirigy problémája van! Van aki tud róla, még sem tesz ellene.
    Szóval a pajzsmirigyem nagyjából helyre állt. 2018 tél: ismét vérzés, nem akart elállni. A doki azt mondta, játszhatunk ezzel minden évben de egyszer csak ki kell majd venni. Úgy voltam vele, hogy szülni már nem akarok és az ismerősömnek is kivették a méhét, petefészkeket meghagyták, semmi bajom nem lehet. A doki sem mondta el a kockázatokat,.. miért nem jó ha megműtenek !!! Nem olvastam utána, nem kérdeztem a kockázatokról!!
    A saját pénzünkért bármit kioperálnak belőlünk!!! Megműtöttek. 850 000.-ft volt, 2 nap után haza kellett menni, mert nem volt 1 millióm rá, hogy 5 napig bent legyek. Maszek klinikán. 6-8 hét ami után lehet menni dolgozni, de a teljes gyógyulás 1év!!
    Szóval a 6 hét alatt volt időm olvasgatni. … Rádöbbentem NEM kellett volna a műtétet választanom!! Akkor olvastam, hogy Franciaországban a nők méhének megmentése a cél!! Nem pedig a dokik pénztárcájának tömése. A doki nem fog felvilágosítani, mert NEM érdeke!!! Szóval ez az én történetem! Tanuljatok belőle, mindig van más választásotok. Nyár óta iszom a Zin balance olaját ami D3, omega 3 zsírsavat tartalmaz. Úgy érzem az agyam helyre áll, tél után már tudom jön a tavasz. A sok negatív kisugárzást amit kaptam, elengedtem és pozitívan nyitok azok felé is akiktől a szart kaptam. Nem egyszerű…. de élvezni szeretném még a párommal, gyerekeimmel és a leendő gyerekeikkel az életet. Tanulni szeretnék még stb…
    Vigyázzatok a pajzsmirigyetekre, a méhetekre!!! ??

    1. Dia megjegyzése

     Szia, ez a sok minden évek alatt elég rémisztően hangzik. Én biztos, hogy a méhem megtartása mellett döntöttem és megteszek mindent ezért!
     Jövő héten megyek orvoshoz, majd kórházba utal, mert legutóbbi vizsgálaton vastag volt a méhfal 10- mm. Le kell venni, meg szövettant is vesznek a mióma miatt..
     Vigyázz magadra és jó egészséget kívánok!

 3. Maria megjegyzése

  Méheltávolítás, ha az ember élete múlik már rajta, és nem csak a rossz életminőségről van szó, hanem szó szerint az életről, akkor sajnos van ilyen döntés! És nekem úgy kellett ezt meghoznom, hogy nincs gyermekem, nem is lehetett volna. Mindenkinek más tünetei vannak. Nem voltak fájdalmaim soha, de olyan erős vérzéseim voltak, hogy menzesz után egy hétig korház, vénás feltöltés…. Valakinél meg rosszindulatúvá válik. Nem szabad elfelejteni, hogy ezek daganatok!!! Én bíztam a testemben, hittem benne, sportoltam, de van az a pont amikor tetszik vagy nem tetszik, dönteni kell.

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

tizenegy + 19 =

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás