A méheltávolítások három típusa

13

A méhmióma, adenomiózis diagnózissal rendelkező hölgyek számos kezelési mód között választhatnak. A gyógyszeres és természetes gyógymódok a betegségek kezdeti szakaszában nyújthatnak megoldást. A családalapítás előtt álló hölgyeknél elsődleges szempont a miómák eltávolítása a méh egészséges vérellátásának megőrzése mellett. Ide tartozik a laparoszkópos, az MR vezérelt fókuszált ultrahangos, és a lézeres mióma eltávolítás. Az utóbbi kettő egyelőre külföldön elérhető.

Mikor kerül szóba a méheltávolítás?

Általában a húsz napnál gyakoribb, elhúzódó, erős menstruációval, súlyosan vérszegény, családalapításon túli hölgyek számára szokták javasolni a méheltávolítást. A méheltávolításnak három fő típusa van. A legkevesebb szövődménnyel járó típus a részleges méheltávolítás. Olvasói tapasztalatok alapján gyűjtöttem össze, hogy az egyes típusoknak melyek a jellemzői és mikor szokták javasolni. A döntést orvosoddal közösen Neked kell meghozni.

Méheltávolítások három típusa

Részleges méheltávolítás (hysterectomy partial)
Teljes méheltávolítás (hysterectomy total)
Méheltávolítás petefészkekkel együtt (hysterectomy radical)

Részleges méhetávolításnál a méhnyak és petefészkek maradnak. Teljes méheltávolításnál a méhnyak is megy a petefészkek maradnak. Radikális méheltávolításnál a méhtest, méhnyak, petefészkek is eltávolításra kerülnek. Ábra: obgynofatlanta.com

Részleges méheltávolítás (hysterectomy partial)

A részleges méheltávolítás más néven Chrobak műtét, amit a modern nőgyógyászat egyik úttörője Professzor Rudolf Chrobakról (Bécsi és Prágai Orvosi Egyetem tanára) nevezték el.
Részleges méheltávolításnál a méhnyak és petefészkek megmaradnak. A méhnyak biztosítja a környező szerveket rögzítő szalagok közötti folytonosságot.
A méh-ideg fonat nem sérül, nem csökken a szexuális élvezet.
104 részleges méheltávolításon átesett hölgy adatai alapján megállapították, hogy a házasélet gyakoribb lett, az orgazmusok száma pedig nem csökkent.
Éves méhnyak-rák szűrés változatlanul szükséges.
A menstruáció megszűnik, azonban a „megmaradt” méhnyálkahártyától függően jelzés-szerű vérzés előfordulhat.

Teljes méheltávolítás (hysterectomy total)

Teljes méheltávolításnál a méhet a méhnyakkal együtt távolítják el.
Csökkenhet a nemi vágy, a szexuális érzékenység. (Kapcsolódó tanulmány: dr. Gardó Sándor Szülészeti Nőgyógyászati osztály Petz Aladár Megyei Kórház Győr: Részleges méheltávolítás érvek, ellenérvek)
Teljes méheltávolításnál a méh-ideg fonat sérülhet, ami a hüvelyi orgazmus érzést gyengítheti. Az orgazmusok gyakorisága csökkenhet.
A méhnyak körüli szövetek átvágása idegdúcok sérüléséhez vezethet, ritkán de károsodhat a hólyag és a végbél.
A hólyag és végbél érzékenyebbé válhat, ami gyakoribb vizelet és székletürítési ingerhez vezet.
A hüvely hossza 12 százalékkal csökkenhet. A méhnyaknyák fokozza a hüvely síkosságát, hiányában a hüvely szárazabb, a közösülés fájdalmas.
A teljes méheltávolítás utóhatásai akár 10-15 évig tarthatnak.
A menstruáció megszűnik.

Méheltávolítás petefészkekkel együtt (hysterectomy radical)

A petefészkek a méh két oldalához csatlakoznak. Hormonokat, ösztrogént és progeszteront termelnek, petesejteket érlelnek. A méh és petefészek eltávolítást mióma melletti más betegségek, endometriózis, ciszta, emlőrák indokolhatják. A petefészkek eltávolításával a hormontermelés megszűnik, ezért korábban következik be a menopauza. A beavatkozás gyakori kísérője a depresszió és libidó csökkenése.
A méheltávolítás bármely típusa után terhesség nem jön létre.

A méhetávolításokat altatásban végzik, a műtétek időtartama 1-2 óra,  kórházi tartózkodás 2-3 nap, teljes gyógyulás hivatalosan hat hét. A teljes gyógyulás időtartama betegtapasztalatok alapján jóval több, akár fél év, 9 hónap is lehet.

Kapcsolódó bejegyzések: Laparotómia, laparoszkópia. Mit jelentenek? A méheltávolítás hosszú távon jelentkező hatásai Mióma méheltávolítás, szövődmények elkerülése  A laparoszkópos mióma eltávolítás  Mióma műtét:Gyógyítás vagy testi sértés? Mióma méheltávolítás:Gyógyítás vagy testi sértés? II. Egy rejtélyes betegség az adenomiózis Hogyan készülj a mióma eltávolító műtétre? Méheltávolítás, megdöbbentő számok A miómák elhelyezkedése

 

Forrás:

dr. Gardó Sándor a Győri Petz Aladár Megyei Kórház Szülészeti Nőgyógyászati osztály Részleges méheltávolítás érvek, ellenérvek 

http://divany.hu/eletmod/2015/04/30/mehkivetel/

http://patikapedia.hu/meheltavolitas

https://geschichte.univie.ac.at/de/bilder/rudolf-chrobak-1843-1910-geburtshilfe-gynakologie 

http://www.aeiou.at/aeiou.encyclop.c/c474509.htm  

https://books.google.hu/books?id=_hk5AQAAMAAJ&pg=PA31&lpg=PA31&dq=chrobak+gynakologie&source=bl&ots=64Rr7QVTgq&sig=ACfU3U0NxMBrqunjfY2q_2KcEc0NtgBfqA&hl=hu&sa=X&ved=2ahUKEwi79d3ah93xAhURmYsKHZB7BRsQ6AEwEnoECBMQAw#v=onepage&q=chrobak%20gynakologie&f=false

https://blausen.com/hu/video/petefeszek-eltavolitas/

https://de.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Chrobak

http://www.t-online.de/lifestyle/gesundheit/id_62925234/gebaermutter-experten-warnen-vor-zu-schneller-totaloperation.html
http://www.nokfolyoirat.hu/files/108.pdf Részleges méheltávolítás, érvek és ellenérvek

https://www.obgynofatlanta.com/hysterectomy  

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/abdominal-hysterectomy/about/pac-20384559  

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/vaginal-hysterectomy/about/pac-20384541

13 hozzászólás
 1. zsófi megjegyzése

  Sziasztok! Akinek mióma miatt méheltávolításon kellett átesnie, azoktól kérdezném (nálam a műtét petefészek megtartással történt), hogy hormonálisan okozott-e változást a szervezetben? Korai menopauza, hüvelyszárazság, méhsüllyedéses panaszok, csontritkulás, szexuális élet hogyan változott meg. Minden választ szívesen veszek.

  1. Anna megjegyzése

   Szia.Nekem 6 éve vették ki, petefészkek maradtak. Semmi panaszom nem volt eddig. Most tavasz óta néha néha van hőhullámom,meg kisfokú süllyedésem.50 éves vagyok,úgyhogy a hőhullám az lassan időszerű ha meglenne a méhem akkor is.

   1. Nóra megjegyzése

    Másfél éve mütöttek. Semmi gond semmi téren. A hegemet persze nem szeretem…

    1. Kiss Gabi megjegyzése

     Két éve volt teljes méheltávolításom petefészkekkel együtt. Az egész életem megváltozott. 2 éve 28 éves voltam akkor. Hormonpotlást kapok de igy is vannak hőhullámaim, a szexuális életem sajnos rossz irányba változott.

    2. Timi megjegyzése

     1 éve volt a méheltávolításom, petefészkek maradtak. Azóta van életem, semmi bajom, puffadás megszűnt, alvászavarom megszűnt. Szexuális életem soha jobb nem volt. Bátran vágj bele, nem fogod megbánni. Ami a legfontosabb!!! MINDEN FEJBEN DŐL EL. Ha tragikusan fogod fel nem lesz jobb semmi. Ha pozitívan állsz a dolgokhoz megváltozik az életed. Nem kell parázni.

 2. Bea megjegyzése

  Sziasztok! Akinek volt méheltavolito műtétje, az utána menstruált? Ha igen, hány napig volt meg a menzesze?

  1. Timi megjegyzése

   Nekem is részleges méh eltávolitásom lesz, petef€szkek meghagyásával.Acs prof azt mondta nem fogok menstruálni utána.

  2. Cserháti Gabi megjegyzése

   Teljes méheltávolítás esetén megszűnik a menstruáció. Részleges méheltávolítás (Chrobak műtét) esetén előfordulhat gyenge “jelzésértékő” vérzés.

 3. Klára megjegyzése

  Részleges méheltávolításom volt 2019. 07. 18.-án. A problémám az, hogy időnként a jobb oldali petefészeknél fájdalmat érzek, és pecsételő vérzésem van, nem nagy mennyiség, alig észlelhető, de még is vér. Ez természetes állapot?

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Előfordulhat, hiszen ha a petefészkek maradtak, azok hormontermelő tevékenysége nem szűnt meg, így a jellegzetes peteérési (középidős) fájdalom jelentkezhet. Legtöbb hölgynél részleges méheltávolítás után mindenféle vérzés megszűnik. A hathetes orvosi kontroll vizsgálat mindent rendben talált? Mit mond a szakorvos? Hagyományos esetben a barnázás más néven pecsételő vérzés progeszteronhiányra (ösztrogén dominanciára) utalhat.

   1. Edit megjegyzése

    Sziasztok!
    Nekem 2018 decemberében vették ki a méhem. A petefészkeket meghagyták.
    Most vagyok 49 éves. Már 35 éves korom óta voltak vérzés zavaraim. 45 perc alatt úgy átáztam, hogy kevés volt 2 betét. Nagy darabokban csúszott ki belőlem/ akkor azt hittem alvadt vér. Biztos valahol pangott bennem, gondoltam/. Azt a 45 percet jobb volt a mosdóban túlélni. Huszonévesen szültem mindkét gyermekemet. Harminc évesen terhesség megszakítás, utána egy ciszta miatt egészségügyi kaparás.
    Egy darabig még szedtem fogamzásgátlót, de később rájöttem, hogy nem esek teherbe. Igy 40 evésen már fogamzásgátlót sem szedtem, a spirál sem kellett.
    Mindig görcsöltem menzesz idején. Sajnos szülés után is megmaradt. 45 evésen munkahelyet váltottam. Álló munkavégzésből, ülő munkahely. Az előző munkahelyen 10 évet lehúztam és úgy éreztem, ha még 1 évet ott kell maradnom belepusztulok!! Az új munkahely jó volt csak mozgás hiányzott. Elkezdtem futni. Futás, séta, futás… de valahogy nem volt az igazi. Mondjuk soha nem is szerettem futni. Bár a fizikai munka mellett az otthoni kemény tornát mindig szerettem. Szóval futás…nem ment..sőt rózsaszínes maszatolásom volt ilyenkor. Megijedtem, mentem a nőgyógyászhoz. Normális nőgyógyászt is nehezen találni.
    A méh fal volt megvastagodva. 2017 Jött a tél, erős vérzés, nem akart elállni. Decemberben egészségügyi kaparás. Pihenni kellett vele… aha…mentem a 2cm havat ellapátolni, mert hogy semmi bajom, nem fáj!! NEM!! Csajok ezzel pihenni kell, mert ha nem megismétlődik!!!
    A menzesznél ugyan úgy görcsöltem. Nyáron a kozmetikusom kiszúrta, hogy pajzsmirigy problémám lehet. Az volt. Túlműködés. Endokrinologus, nőgyógyász… közben a méhfal ismét megvastagodott. A párkapcsolatom sem volt a legjobb. Úgy éreztem a tél után nem jön tavasz…semmi nem változik, minden egyre rosszabb és hiába való..
    Eszembe jutott a Máriá Treben könyv Isten patikája… semmi extra, gyógynövényes könyv. Hamár gyógynövény…..pajzsmirigyre gyógyfüvek, teák… jóga légzés…pozitiv gondolkodást segítő zenékre elalvás…. vérvételekre jártam a TSH mérése miatt. Egyre jobbak lettek az eredményeim! De emellett a táplálkozásra is jobban odafigyeltem. Fehér liszt nélküli ételek, tejtermék csökkentése.. mozgás…
    A körzeti dokimat egyszer megkérdeztem, mit tegyek ahhoz hogy ne hizzak, ne legye az úszó gumi a derekam körül?!! Azt mondta ne egyek!!!
    Minden szeméttel megetetnek minket!! Ami a hormonháztartás felborulásához vezet. A pajzsmirigy a legfontosabb szervünk. A fodrászom szerint minden második nőnek pajzsmirigy problémája van! Van aki tud róla, még sem tesz ellene.
    Szóval a pajzsmirigyem nagyjából helyre állt. 2018 tél: ismét vérzés, nem akart elállni. A doki azt mondta, játszhatunk ezzel minden évben de egyszer csak ki kell majd venni. Úgy voltam vele, hogy szülni már nem akarok és az ismerősömnek is kivették a méhét, petefészkeket meghagyták, semmi bajom nem lehet. A doki sem mondta el a kockázatokat,.. miért nem jó ha megműtenek !!! Nem olvastam utána, nem kérdeztem a kockázatokról!!
    A saját pénzünkért bármit kioperálnak belőlünk!!! Megműtöttek. 850 000.-ft volt, 2 nap után haza kellett menni, mert nem volt 1 millióm rá, hogy 5 napig bent legyek. Maszek klinikán. 6-8 hét ami után lehet menni dolgozni, de a teljes gyógyulás 1év!!
    Szóval a 6 hét alatt volt időm olvasgatni. … Rádöbbentem NEM kellett volna a műtétet választanom!! Akkor olvastam, hogy Franciaországban a nők méhének megmentése a cél!! Nem pedig a dokik pénztárcájának tömése. A doki nem fog felvilágosítani, mert NEM érdeke!!! Szóval ez az én történetem! Tanuljatok belőle, mindig van más választásotok. Nyár óta iszom a Zin balance olaját ami D3, omega 3 zsírsavat tartalmaz. Úgy érzem az agyam helyre áll, tél után már tudom jön a tavasz. A sok negatív kisugárzást amit kaptam, elengedtem és pozitívan nyitok azok felé is akiktől a szart kaptam. Nem egyszerű…. de élvezni szeretném még a párommal, gyerekeimmel és a leendő gyerekeikkel az életet. Tanulni szeretnék még stb…
    Vigyázzatok a pajzsmirigyetekre, a méhetekre!!! ??

    1. Dia megjegyzése

     Szia, ez a sok minden évek alatt elég rémisztően hangzik. Én biztos, hogy a méhem megtartása mellett döntöttem és megteszek mindent ezért!
     Jövő héten megyek orvoshoz, majd kórházba utal, mert legutóbbi vizsgálaton vastag volt a méhfal 10- mm. Le kell venni, meg szövettant is vesznek a mióma miatt..
     Vigyázz magadra és jó egészséget kívánok!

 4. Maria megjegyzése

  Méheltávolítás, ha az ember élete múlik már rajta, és nem csak a rossz életminőségről van szó, hanem szó szerint az életről, akkor sajnos van ilyen döntés! És nekem úgy kellett ezt meghoznom, hogy nincs gyermekem, nem is lehetett volna. Mindenkinek más tünetei vannak. Nem voltak fájdalmaim soha, de olyan erős vérzéseim voltak, hogy menzesz után egy hétig korház, vénás feltöltés…. Valakinél meg rosszindulatúvá válik. Nem szabad elfelejteni, hogy ezek daganatok!!! Én bíztam a testemben, hittem benne, sportoltam, de van az a pont amikor tetszik vagy nem tetszik, dönteni kell.

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

8 − 5 =

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás