Melyek a méheltávolítás veszélyei?

19

A mióma kezelés legdrasztikusabb módja a méheltávolítás. Negyven év feletti, családalapításon túli hölgyeknél még mindig elég gyakori. A méheltávolítások indokoltnál magasabb számát bizonyítja, hogy nem csupán Magyarországon, de világszerte is a második leggyakoribb sebészeti beavatkozás.  Amerikában és Németországban komoly felvilágosító kampány folyik a felesleges méheltávolítások ellen.

Kapunk-e orvosunknál a méheltávolítás szövődményeiről tájékoztatást?

Méheltávolítás után a szervezet egészét érintő egészségügyi problémák is jelentkezhetnek. Egyéni adottságoktól, az orvos munkájától, a szerencsétől is függhet. Sok hölgy nem tapasztal méheltávolítás után kellemetlen tüneteket, mások viszont igen.  Mégis, még a beavatkozás előtt jó lenne tisztán látni a vele járó  pozitívumokat, következményeket és esetleges veszélyeket. Közösségünkben tapasztaljuk, hogy a nyugtalanító kérdések többségére nem mindig találjuk meg a választ. Szerintem a neten is hiányos a tájékoztatás.  Nézzük tehát, milyen egészségügyi problémákra nyújt megoldást a méheltávolítás illetve melyek lehetnek a szövődmények rövid illetve hosszú távon?

Milyen nőgyógyászati problémákat old meg a méheltávolítás?

A méheltávolítással három, a hétköznapokat megkeserítő  nőgyógyászati panasz és a fogamzásgátlás kérdése is megoldódik.

 • erős menstruáció
 • menstruációs fájdalom, alhasi fájdalom
 • vérszegénység

Méheltávolítás után természetesen nincs több erős menstruáció, vége a menzesszel járó alhasi fájdalomnak és a  vérszegénység is fél év alatt rendeződhet. Viszont a méheltávolítással együtt járnak bizonyos következmények. Melyek ezek?

Melyek a méheltávolítás következményei?

 • megszűnik a menstruáció
 • a hölgy többé nem eshet teherbe, nincs esély a gyermekvállalásra
 • egyes betegségek kialakulásának esélye emelkedhet

E három dologgal a legtöbb hölgy tisztában van, de mégis vannak akik rákérdeznek.  Előfordult, hogy méheltávolítás után egy hölgy az elmaradó menstruációját hiányolta. (Ilyen is előfordulhat.)

Melyek lehetnek a méheltávolítás (lehetséges) szövődményei?

Szervezetünk egészének működését befolyásolhatja a méheltávolítás, hiszen a kismedence belsejében található izomból álló körte formájú szervet távolítanak el.  Két oldalon fent a méhhez kapcsolódnak a petefészkek, a lenti elkeskenyedő méhnyak pedig a hüvelybe csatlakozik.  Szakirodalmi források alapján méheltávolítás után a  következő szövődmények jelentkezhetnek.

A méheltávolítás szövődményei függenek a méheltávolítás módjától (hasi, hüvelyi, laparoszkópos) vagy típusától (teljes, részleges, totál).

Hasi méheltávolítás szövődményei a beavatkozás után

 • környező szervek sérülése (húgyhólyag, belek)
 • trombózis
 • vérömleny a hasban
 • gyulladás
 • hasüregi összenövések
 • krónikus fájdalom
 • inkontinencia
 • menopauza

A méheltávolítás hosszú távú veszélyei:

 • negyven százalékkal emelkedhet a szív és keringési rendszer betegségek esélye
 • negyven százalékkal emelkedhet a stroke (agyvérzés) esélye
 • tizenhárom százalékkal emelheti a magas vérnyomás kockázatát
 • egyéni adottságoktól függően ötven százalékkal nőhet az emlőrák kockázta
 • a méh helyén keletkező „űrben” a belek letapadhatnak, összenőhetnek
 • méheltávolítás után egyes hölgyek depresszióssá válnak
 • egyes hölgyek nőiségük elvesztését traumaként élik meg
 • éjszakai izzadás jelentkezhet
 • a petefészkek megtartása mellett is zavart szenvedhet azok vérellátása, ezért a beavatkozáson átesett nők bizonyítottan korábban jutnak a változás korába
 • méh nélkül kevesebb pajzsmirigy hormon termelődik (T3)
 • előbbi következtében lassul az anyagcsere, ami hízáshoz vezet
 • egyéb hormonális változások jelentkeznek
 • méh nélkül a csontritkulás folyamata felgyorsulhat

Közösségünk tagjainak tapasztalata, hogy méheltávolítás után viszonylag gyorsan jelentkeznek a változókori tünetek mint éjszakai izzadás, hőhullámok, hízás.

Hysterectomia

A méheltávolítás orvosi neve hysterectomia (hysterectomy) amelyről külföldi oldalakon további információt találsz. Jó tudni, hogy még nagyobb méretű miómánál is több kíméletes szervmegtartó kezelésből, alternatív gyógymódból választhatsz: mióma gyógyszeres kezelése, mióma sebészeti kezelése,  természetes és alternatív gyógymódok.

A méheltávolítás utáni hasi vízszintes seb műtét után három hónappal szinte láthatatlan lesz. Sem fürdőruhában, sem fehérneműben nem látható. Mielőtt a méheltávolításba beleegyezel, érdeklődj kezelőorvosodnál a rövid és hosszú távon jelentkező lehetséges szövődményekről. Jó hír, hogy a modern orvostechnikai eszközöknek köszönhetően a szövődmények száma évről évre kevesebb. Fotó: depositphotos.com

Termel a méh hormonokat?

Aki tüzetesen beleássa magát a témába,  egy fontos kérdést fel fog tenni magában. Vajon a  baba kihordásán kívül a méhnek van más funkciója? Bár tudjuk hogy a petefészkek termelik a női hormonokat, de vajon a  méh is termel hormonokat?  Méheltávolítás melletti döntés előtt, érdemes végiggondolni ezeket a  kérdéseket is.  Számomra tök érdekes választ Natalie Angier biológus, Pulitzer díjas írónő könyvében olvastam, aki a következőket írja.

A méhet hosszú évekig a biokémiai információk befogadójának, a test más területén végbemenő endokrintevékenység célpontjának tekintették. Senkinek nem jutott eszébe, hogy a méh maga is előállíthat kémiai anyagokat. Mára kiderült a méh már nem csak felhasználóként ismert, hanem maga is termel hormonokat, fájdalomcsillapító hatású anyagokat opiátokat pont úgy mint az idegszövet. A méh tízszer annyi cannabis ekvivalenst termel mint a test bármely része. „

Mentsd meg a méhed!

Mióma szervmegtartó alternatív gyógymódok gyűjteménye: Mioma Organic Life 3.0, Hormondiéta és Női Egészségtorna

Forrás:

Ács Nándor-Belső Nóra-Bártfai Ildikó-Császár Albert-Masszi Gabriella-Pap Károly-Szegedi Norbert-Zámolyai Károly:Nők a változókorban Szakmai lektor: Prof. Dr. Jánosi András belgyógyász kardiológus szakorvos, az MTA dokora

https://www.clave-henri.com/hysterectomie/

https://florhosp.hu/wp-content/uploads/2022/04/10.-Hasi-m%C3%A9helt%C3%A1vol%C3%ADt%C3%A1s.pdf  

http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/a_hiszterektomia_hosszu_tavu_veszelyei

https://en.wikipedia.org/wiki/Pulitzer_Prize

https://en.wikipedia.org/wiki/Natalie_Angier

https://www.qualitaetskliniken.de/behandlungen/gebaermutterentfernung/ 

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/4852-hysterectomy

https://wegotthefunk.com/recovering-from-my-hysterectomy/  

Hystéroctomie totale : que faut-il savoir ?

Natalie Angier:  A nő intim földrajza – Magyar Könyvklub 2001

Fórumok:

https://feme.hu/index.php/a-noi-egeszsegrol/50-meheltavolitas-lelkileg-es-testileg-is-nehez-elethelyzet

https://egeszsegvonal.gov.hu/h/536-hasi-meheltavolitas.html   

https://www.nogyogyaszatikozpont.hu/nogyogyaszati-hirek/meh-es-petefeszek-eltavolitas-mikor-indokolt-el-lehet-kerulni

http://www.zatik-nogyogyasz.hu/myoma_kezeles.htm

http://tgy-magazin.hu/index.php?page=3&action=SHOW&id=2643

http://www.delpestikorhaz.hu/wp-content/uploads/2015/06/HASI-M%C3%89HELT%C3%81VOL%C3%8DT%C3%81S.pdf

19 hozzászólás
 1. . megjegyzése

  Sziasztok! Februári méheltávolitás után most félévvel tizenöt naponta véreset törlök ki vizeléskor. Hasam is néha befeszül fáj. Orvosom szerint ez természetes. Én ezt kétlem. Szerintetek ez így rendben van? Negyvennyolc éves vagyok. Megköszönöm ha valaki tud segíteni.

  1. Dia megjegyzése

   Nekem is műtét utàn fél évig volt hasonló tünet. A ciklus miatt van, a hormonok ” dolgoznak” . A hasfeszülés is el fog múlni. Nekem PM tünetek ugyanúgy vannak.

   1. Cserháti Gabi megjegyzése

    Ha megmaradt a méhnyak simán lehet vérezgetés.

 2. Éva megjegyzése

  10 napja volt teljes méheltávolításom. Az étrenddel vagyok bajban. Tudom, hogy legalább 2 hétig nem ehetek nyers gyümölcsöt és zöldséget, hüvelyeseket, fűszeres és nehéz kajákat. De kedvencem a rántott hús, rántott sajt. Ezeket mikor ehetem?

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Kedves Éva, műtét után négy hétig kímélő étrend javasolt. Magas pektin tartalmú zöldségekből, gyümölcsökből, alma, sárgarépa, banán, édesburgonya, sülttök, grillezett szárnyas, pulykamell, csirkemell, hal, tonhal álljon. A fokozatosság elvét tartasd be, ha sikerül. Lassan fokozatosan vezesd vissza a nehéz ételeket. Az olajban sült rántott hús, rántott sajt nehezek. Ha nagyon vágysz a rántott húsra, egy-két falatot lassan, alaposan, rágj meg. A sóvárgás hosszú távon zsákutca, később nagyobb mennyiség evéséhez vezet. Javaslom, napi 2.5 liter emésztéskönnyítő ánizs, kömény, mentatea fogyasztását. Sétálj sokat. Mielőbbi gyógyulást kívánok!

 3. Klári megjegyzése

  Sziasztok!! 08.03-án lesz méheltávolitó – hasi műtétem petefészkek maradnak. ( mióma, adenomyotikus méh miatt ). Ma kell be feküdnöm. Tavaly bevállaltam az embolizációt, ami sajnos nekem csak decemberig hozott javulást. A hosszú,erős elhúzodó vérzések megnehezitették a minden napjaimat. Utóbbi hónapjaimat csak vérzés csillapitoval vészeltem át. Félek de bízom benne ezek után szebb élet vár rám. Szeretnék már túl lenni rajta.

  1. Edit megjegyzése

   Szia! Teljesen megértelek ,hogy most félsz és izgulsz mert átéltem. Nekem az a gondolat volt akkor a fejemben ,hogy ez a műtét segíteni fog és nem kell tovább szenvednem. Így is lett.
   Az elején még gyenge voltam de vigyáztam magamra és úgy gyorsabban felépültem. Gondolok rád hogy minden rendben menjen!

   1. Lia megjegyzése

    Ne félj mert egyszer tényleg ki lehet bírni. Persze mindenki aggódik ilyenkor de éltessen az hogy utána e téren gondtalan lesz az életed. Én 5 évig húztam az utolsó 2 évet nem is tudom hogy bírtam ki.Gondolok rád minden jót és mielőbbi felèpülèst kívánok!

 4. Edina megjegyzése

  Sziasztok! Pár hete olvastam hogy méheltávolítás után volt pár hétig idegen test érzés aztán elmúlt (ugyanez volt nekem is) Aztán szépen helyre állt a rend ott bent és elmúltak a fájdalmak (szintén nekem is)
  Majd újra előjött az idegen test érzés az illetőnek. Sajnos nem tudom már hogy kinek volt ilyen problémája. Decemberben volt méheltávolító műtétem, szépen meggyógyultam.
  És most pár napja újra előjött az idegen test érzés. Végülis hogy alakult a sorstársaknak? Elmúlt? Volt esetleg vizsgálaton? Kérem írjatok tapasztalatot. Köszönöm”.

  1. Helga megjegyzése

   Egy vizsgálat semmiképp sem ártana, a hüvelycsonk sajnos megereszkedhet. Majd írd meg mit mondtak!

   1. Edina megjegyzése

    Én azt hittem hogy ilyen műtéteknél valahogy „rögzítik ” mert esélyes hogy megereszkedik. Logikus, hiszen mi tartaná.

    1. Helga megjegyzése

     Rögzíteni rögzítik, de soktényezős. Kötőszöveti erősség, tartó szalagok erőssége, terheléses reakciók mind befolyásolják a szövődményeket.

     1. Cserháti Gabi megjegyzése

      Szia Edina, sajnálom hogy nálad megjelent az idegentest érzés méheltávolítás után. Te vagy a második akinél ezt hallottam. Szerintem nagyon ritkán fordul elő. Véletlenül nem emelgettél, erőlködtél? Nekem részleges méheltávolításom volt, azóta nincs panaszom. Mikorra van időpontod kontrollra? Speciális gyógytorna, kismedencei izmokat erősítő torna nem jöhet szóba?

 5. Julia megjegyzése

  Sziasztok!Julia vagyok!A történetem:3eve kinlodok miomaval es ennek minden tünetevel(verzes,hasifajdalom,rossz kozerzet,es fajdalom fajdalom…szorongas mikor hol leszek rosszul.Halogatom evek ota a döntést,aztan az élet ugy hozta hogy muszàly volt lepni.Haza mentem 1 het szabira es elso nap mar reggel iszonyu fajdalmam,vizelet elakadàsom volt.Azonnal sbo ra küldtek, katetereztek csak ugy tudtam pisilni.A nogyogyaszom kozolte a mutet itt életmento.Igy muszaly volt azonosulnom a tényekkel ,hogy itt a vége…Az életem a fontos!Elfogadtam a mutetet.Ket hete mutottek meg,nem mondom hogy kellemes a làbadozàs (aki kibir ezzel par evet,na nekunk elviselheto.(elso 3 nap fajdalmas!(de!!kapsz infuzios fajdalom csillapitot,aztan fajdalom csillapitot napi 3×2szemet!En 3 nap mar csak napi 1 szemet vetem be.????Tehat nem elviselhetetlen!!!55 kg voltam ahogy kijottem korhazbol 54 vagyok.Többet kell enni viszont keveset!Mutet utan ne terhelje a beleid es konnyebb legyen a tisztulas.Ne terheljen meg nagyon.En turmixokat is iszok foleg banan,barack,sarga dinye(a tejes turmixok kicsit lazitanak a szekleten)Szerencsere jol vagyok!Mozgok setalgatok de sokat pihenek.Örülök ha valakinek tudtam segiteni .Szivesen vàlaszolok barmilyen kérdésre ha irsz 1001angel@citromail.hu Mindenkinek gyògyulàst kitartàst!

 6. Szabó Anikó megjegyzése

  Szia!
  Hasonló cipőben járok, több éve küzködöm én is hasonló tünetekkel. Én Norcolutot szedek a menses utolsó 10 napjában, így legalább az időpont kiszámíthatóbb. De néha sajnos nem… Nekem most lett elegem, méh eltávolítást viszont nem szeretnék. Most találtam egy új módszert, a méhnyálkahártya ballonos leégetését, drága ugyan, de még mindig jobb mint a nagyműtét. 15 perces eljárás, állítólag nagyon sikeres, csak nem tb támogatott. Cavaterm címszóval utána tudsz nézni. Remélem segítettem…

  1. Marianna megjegyzése

   Szia! Én próbáltam rákeresni erre a ballonos égetésre, de nem találtam róla magyarul semmit! Esetleg kérhetnék róla több infót? Köszönöm!

 7. Klári megjegyzése

  Sziasztok! Sok-sok éve miómával küzdök, most már 8 cm-es lett és rengeteg, a hétköznapokat megnehezítő tünetem van. 48 éves vagyok, több orvos is a méheltávolítást javasolja. Ha nem műttetem meg magam az sem jó, mert szörnyen gyenge, kimerült vagyok és 20-23 naponta 10 napig tartó menzeszeim vannak, amikor sehova nem tudok menni. Ha megműttetem magam, akkor rizikófaktorokat kapok mellé. Aki a műtét mellett döntött tapasztalt-e hormonváltozást, rosszullétet. Köszönöm, ha válaszoltok, szép napot!

  1. Anett megjegyzése

   Engem 3 napja műtöttek. Chrobak műtétem volt, szintén nagy méretű miomák miatt. Ezt az eljárást laparoszkóppal végzik és a méhtestet meg a petevezetékeket vették ki, a méhnyak és a petefészkek megtartásával. Egy éve merült fel először a műtét lehetősége, azóta 3 orvosnál voltam tájékozódni, mindhárman ezt a megoldást javasolták. A SOTE-n műtöttek. Mindenki nagyon profi és kedves, segítőkész volt egytől egyig. Már itthon lábadozom. Nem mondom, hogy könnyű döntés és a műtét sem piskóta, de túl vagyok rajta. Anyukámnak is megcsinálták ugyanezt anno, csak vágással és nem borult fel a hormonháztartása, mert a petefészkek megmaradtak.

   1. Bea megjegyzése

    43 evesen,8 eve mutottek,mindent kivettek,engem ami nagyon zavar a hohullam,de ki lehet birni,en nem szedek kezelest,mert nem akarok,inkabb kinlodok,dee jobb igy mintha vereznek folyamatosan,emlekszem ,mikor megjott omlot belolem a ver, ataztam,nem tudtam menni sehova olyan szinten vereztem,szoval vannak rossz napok is de ki lehet birni ,???? en batoritalak a mutetre.

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás