A méheltávolítás lehetséges hatásai

14

A mióma kezelés legdrasztikusabb típusa a méheltávolítás. 40 év feletti családalapításon túli hölgyek esetében a leggyakrabban alkalmazott eljárás. A méheltávolítások magas számát bizonyítja, hogy nemcsak Magyarországon, világszerte a második leggyakrabban előforduló sebészeti beavatkozás. Az USA-ban és Németországban komoly felvilágosító kampány folyik a felesleges méheltávolítások ellen.

Mielőtt a beteg döntést hoz és beleegyezik a méheltávolító műtétbe, vajon kap tájékoztatást a méheltávolítás szövődményeiről, hosszú távon jelentkező hatásáról?

Méheltávolítás után a szervezet egészét érintő egészségügyi problémák megjelenésével számolhatunk. Erről sajnos ritkán kapunk tájékoztatást.

Milyen egészségügyi problémákat old meg a méheltávolítás?méheltávolítás

Méheltávolítással megszűnik több súlyos probléma:

 • az erős menstruációs vérzés
 • a menstruációs fájdalom
 • a vérszegénység

Méheltávolítás előtt jó lenne tájékoztatást kapni a méheltávolítás szövődményeiről, rövid és hosszú távon jelentkező egészségügyi hatásáról.

Miről kellene tájékoztatást kapnunk amikor a méheltávolítás szóba kerül?

 • megszűnik a menstruáció
 • megszűnik a termékenység, nincs esély a gyermekvállalásra
 • egyes betegségek kialakulásának esélye ugrásszerűen emelkedik

Ezt persze a legtöbb nő tudja, a szakrendelőkben azonban nem kapunk felvilágosítást. Hallottam már olyan esetről, hogy méheltávolítás után a nő azt hitte, a menstruációja megmarad.

Méheltávolítás után hosszú távon jelentkező egészségügyi problémákméheltávolítás-csontritkulás

(ezek már nem a nőgyógyászati problémák lesznek)

 • 40 %-kal emelkednek a szív és keringési rendszer betegségek
 • 40 %-kal emelkedik a stroke (agyvérzés) kialakulásának esélye
 • 50 %-al megnő az emlőrák kockázta
 • a méh helyén a belek letapadhatnak, összenőhetnek
 • méheltávolító műtét után a nők pszichés válságba, depresszióba esnek
 • egyes nők női mivoltuk teljes elvesztését élik meg
 • a petefészkek megtartása mellett is zavart szenvedhet a petefészkek vérellátása, ezért a beavatkozáson átesett nők bizonyítottan korábban jutnak a változás korába
 • méh nélkül kevesebb pajzsmirigy hormon termelődik (T3)
 • előbbi következtében lelassul az anyagcsere amely hízáshoz vezethet
 • még nem teljesen bizonyított, de egyéb hormonális változások is felléphetnek
 • méh nélkül a csontritkulás folyamata felgyorsulhat

A méheltávolítás orvosi neve hysterectomia (hysterectomy) amelyről külföldi oldalakon további információt találsz. Mióma esetén több lehetőség kínálkozik.Választhatod a gyógyszeres vagy műtéti kezelést. illetve választhatod a természetes, alternatív módszereket.

A méhet hosszú évekig a biokémiai információk befogadójának, a test más területén végbemenő endokrintevékenység célpontjának tekintették.

Senkinek nem jutott eszébe, hogy a méh maga is előállíthat kémiai anyagokat. Mára kiderült a méh már nem csak felhasználóként ismert, hanem maga is termel hormonokat, fájdalomcsillapító hatású anyagokat opiátokat pont úgy mint az idegszövet. A méh tízszer annyi cannabis ekvivalenst termel mint a test bármely része.

Mióma esetén cél a méh megmentése

Egészséged helyreállítása érdekében fontold meg az alternatív, nem-sebészi kezelési lehetőségeket! Ebben segítenek kiadványaink: Mioma Organic Life 2.0, Hormondiéta és Női Egészségtorna

Forrás:

Ács Nándor-Belső Nóra-Bártfai Ildikó-Császár Albert-Masszi Gabriella-Pap Károly-Szegedi Norbert-Zámolyai Károly:Nők a változókorban Szakmai lektor: Prof. Dr. Jánosi András belgyógyász kardiológus szakorvos, az MTA dokora

http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/a_hiszterektomia_hosszu_tavu_veszelyei

Natalie Angier: A nő intim földrajza – Magyar Könyvklub 2001

Fórumok

http://www.nokfolyoirat.hu/files/16.pdf

http://www.timmermann.hu/site/letoltesek/hasi_meheltavolitas.pdf

http://www.zatik-nogyogyasz.hu/myoma_kezeles.htm

http://tgy-magazin.hu/index.php?page=3&action=SHOW&id=2643

http://www.delpestikorhaz.hu/wp-content/uploads/2015/06/HASI-M%C3%89HELT%C3%81VOL%C3%8DT%C3%81S.pdf

14 hozzászólás
 1. Klári megjegyzése

  Sziasztok!! 08.03-án lesz méheltávolitó – hasi műtétem petefészkek maradnak. ( mióma, adenomyotikus méh miatt ). Ma kell be feküdnöm. Tavaly bevállaltam az embolizációt, ami sajnos nekem csak decemberig hozott javulást. A hosszú,erős elhúzodó vérzések megnehezitették a minden napjaimat. Utóbbi hónapjaimat csak vérzés csillapitoval vészeltem át. Félek de bízom benne ezek után szebb élet vár rám. Szeretnék már túl lenni rajta.

  1. Edit megjegyzése

   Szia! Teljesen megértelek ,hogy most félsz és izgulsz mert átéltem. Nekem az a gondolat volt akkor a fejemben ,hogy ez a műtét segíteni fog és nem kell tovább szenvednem. Így is lett.
   Az elején még gyenge voltam de vigyáztam magamra és úgy gyorsabban felépültem. Gondolok rád hogy minden rendben menjen!

   1. Lia megjegyzése

    Ne félj mert egyszer tényleg ki lehet bírni. Persze mindenki aggódik ilyenkor de éltessen az hogy utána e téren gondtalan lesz az életed. Én 5 évig húztam az utolsó 2 évet nem is tudom hogy bírtam ki.Gondolok rád minden jót és mielőbbi felèpülèst kívánok!

 2. Edina megjegyzése

  Sziasztok! Pár hete olvastam hogy méheltávolítás után volt pár hétig idegen test érzés aztán elmúlt (ugyanez volt nekem is) Aztán szépen helyre állt a rend ott bent és elmúltak a fájdalmak (szintén nekem is)
  Majd újra előjött az idegen test érzés az illetőnek. Sajnos nem tudom már hogy kinek volt ilyen problémája. Decemberben volt méheltávolító műtétem, szépen meggyógyultam.
  És most pár napja újra előjött az idegen test érzés. Végülis hogy alakult a sorstársaknak? Elmúlt? Volt esetleg vizsgálaton? Kérem írjatok tapasztalatot. Köszönöm”.

  1. Helga megjegyzése

   Egy vizsgálat semmiképp sem ártana, a hüvelycsonk sajnos megereszkedhet. Majd írd meg mit mondtak!

   1. Edina megjegyzése

    Én azt hittem hogy ilyen műtéteknél valahogy “rögzítik ” mert esélyes hogy megereszkedik. Logikus, hiszen mi tartaná.

    1. Helga megjegyzése

     Rögzíteni rögzítik, de soktényezős. Kötőszöveti erősség, tartó szalagok erőssége, terheléses reakciók mind befolyásolják a szövődményeket.

     1. Cserháti Gabi megjegyzése

      Szia Edina, sajnálom hogy nálad megjelent az idegentest érzés méheltávolítás után. Te vagy a második akinél ezt hallottam. Szerintem nagyon ritkán fordul elő. Véletlenül nem emelgettél, erőlködtél? Nekem részleges méheltávolításom volt, azóta nincs panaszom. Mikorra van időpontod kontrollra? Speciális gyógytorna, kismedencei izmokat erősítő torna nem jöhet szóba?

 3. Julia megjegyzése

  Sziasztok!Julia vagyok!A történetem:3eve kinlodok miomaval es ennek minden tünetevel(verzes,hasifajdalom,rossz kozerzet,es fajdalom fajdalom…szorongas mikor hol leszek rosszul.Halogatom evek ota a döntést,aztan az élet ugy hozta hogy muszàly volt lepni.Haza mentem 1 het szabira es elso nap mar reggel iszonyu fajdalmam,vizelet elakadàsom volt.Azonnal sbo ra küldtek, katetereztek csak ugy tudtam pisilni.A nogyogyaszom kozolte a mutet itt életmento.Igy muszaly volt azonosulnom a tényekkel ,hogy itt a vége…Az életem a fontos!Elfogadtam a mutetet.Ket hete mutottek meg,nem mondom hogy kellemes a làbadozàs (aki kibir ezzel par evet,na nekunk elviselheto.(elso 3 nap fajdalmas!(de!!kapsz infuzios fajdalom csillapitot,aztan fajdalom csillapitot napi 3×2szemet!En 3 nap mar csak napi 1 szemet vetem be.????Tehat nem elviselhetetlen!!!55 kg voltam ahogy kijottem korhazbol 54 vagyok.Többet kell enni viszont keveset!Mutet utan ne terhelje a beleid es konnyebb legyen a tisztulas.Ne terheljen meg nagyon.En turmixokat is iszok foleg banan,barack,sarga dinye(a tejes turmixok kicsit lazitanak a szekleten)Szerencsere jol vagyok!Mozgok setalgatok de sokat pihenek.Örülök ha valakinek tudtam segiteni .Szivesen vàlaszolok barmilyen kérdésre ha irsz 1001angel@citromail.hu Mindenkinek gyògyulàst kitartàst!

 4. Szabó Anikó megjegyzése

  Szia!
  Hasonló cipőben járok, több éve küzködöm én is hasonló tünetekkel. Én Norcolutot szedek a menses utolsó 10 napjában, így legalább az időpont kiszámíthatóbb. De néha sajnos nem… Nekem most lett elegem, méh eltávolítást viszont nem szeretnék. Most találtam egy új módszert, a méhnyálkahártya ballonos leégetését, drága ugyan, de még mindig jobb mint a nagyműtét. 15 perces eljárás, állítólag nagyon sikeres, csak nem tb támogatott. Cavaterm címszóval utána tudsz nézni. Remélem segítettem…

  1. Marianna megjegyzése

   Szia! Én próbáltam rákeresni erre a ballonos égetésre, de nem találtam róla magyarul semmit! Esetleg kérhetnék róla több infót? Köszönöm!

 5. Klári megjegyzése

  Sziasztok! Sok-sok éve miómával küzdök, most már 8 cm-es lett és rengeteg, a hétköznapokat megnehezítő tünetem van. 48 éves vagyok, több orvos is a méheltávolítást javasolja. Ha nem műttetem meg magam az sem jó, mert szörnyen gyenge, kimerült vagyok és 20-23 naponta 10 napig tartó menzeszeim vannak, amikor sehova nem tudok menni. Ha megműttetem magam, akkor rizikófaktorokat kapok mellé. Aki a műtét mellett döntött tapasztalt-e hormonváltozást, rosszullétet. Köszönöm, ha válaszoltok, szép napot!

  1. Anett megjegyzése

   Engem 3 napja műtöttek. Chrobak műtétem volt, szintén nagy méretű miomák miatt. Ezt az eljárást laparoszkóppal végzik és a méhtestet meg a petevezetékeket vették ki, a méhnyak és a petefészkek megtartásával. Egy éve merült fel először a műtét lehetősége, azóta 3 orvosnál voltam tájékozódni, mindhárman ezt a megoldást javasolták. A SOTE-n műtöttek. Mindenki nagyon profi és kedves, segítőkész volt egytől egyig. Már itthon lábadozom. Nem mondom, hogy könnyű döntés és a műtét sem piskóta, de túl vagyok rajta. Anyukámnak is megcsinálták ugyanezt anno, csak vágással és nem borult fel a hormonháztartása, mert a petefészkek megmaradtak.

   1. Bea megjegyzése

    43 evesen,8 eve mutottek,mindent kivettek,engem ami nagyon zavar a hohullam,de ki lehet birni,en nem szedek kezelest,mert nem akarok,inkabb kinlodok,dee jobb igy mintha vereznek folyamatosan,emlekszem ,mikor megjott omlot belolem a ver, ataztam,nem tudtam menni sehova olyan szinten vereztem,szoval vannak rossz napok is de ki lehet birni ,???? en batoritalak a mutetre.

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás