Miómák elhelyezkedése a méhben

Mióma a méh felszínén

27
Hogyan válaszd ki az egyéniségedhez illő és kórelőzményednek megfelelő kezelést?

Minden eset más és más. A mióma szakorvosi és alternatív kezelési lehetőségei közül mindenki az egészségi állapotának megfelelő és egyéniségéhez közel álló kezelési módot választja. Cél a közérzetjavulás, a panaszok megszűnése, mielőbbi visszatérés a munkahelyi és társas életbe.

Szakorvosaink a kezelés módjára a miómák mérete, elhelyezkedése és panaszok alapján tesznek javaslatot  Egyes kezeléseket lehetetlenné tesznek a kritikus helyen, például a méh külső felszínén, a méhnyaknál, illetve a méhfalba ágyazott miómák. Öt centinél nagyobb mióma esetén műtéti eltávolítás válhat szükségessé. Négy centinél kisebb mióma esetén a kiváltó tényezők megszüntetésével, életmód-változtatással, kismedencei tornával növekedés stop, számos esetben a mióma zsugorodása is elérhető.

Méh-mióma szakorvosi kezelése kapcsolódó bejegyzések

Mióma-embolizáció méheltávolítás helyett, A mióma korszerű kezelése, A méheltávolítások egyik leggyakoribb oka: mióma, Hogyan készülj a mióma eltávolító műtétre? Méhmegtartó mióma műtét A mióma gyógyszeres kezelése  Képes riport a méhmióma laparoszkópos eltávolításáról  

Mióma / miómák elhelyezkedése a méhben

A mióma/miómák a méh simaizom rétegében alakulhatnak ki egyedül vagy csoportos formában. A tokkal nem rendelkező, jól körülhatárolható területen elhelyezkedő mióma göbök a sima izomrostokat szétnyomhatják. A kisebb miómák kezdetben tünetmentesek, növekedésükkel azonban panaszt okozhatnak. Elhelyezkedéstől függően a kisebb miómák (1.5-2 cm) is okozhatnak panaszt. Mióma, miómák, méh felszíni elhelyezkedés szerint:

 • méhen belüli mióma
 • méhfalban elhelyezkedő
 • méh külső felszíni
 • méhnyaknál elhelyezkedő
 • méhnyaki vagy a méhszáj állományából kiinduló mióma  (European Society of Hysteroscopy)

Méhen belüli mióma

A méh belsejében található mióma-k (mioma submucosum) Közvetlenül az endometrium (méh belső nyálkahártya)  alatt elhelyezkedő göbök, elvékonyítják az endometriumot, a méh ürege felé domborítják.

Méhfalban elhelyezkedő mióma

A méh falában (mioma intramurale) elhelyezkedő miómák a méh külső vagy belső felszíne felé nőnek és  kidomborítják a felszínét. Előfordul hogy a miómagöb a serosia felszíntől az endometriumig terjed. A göbök miatt a méhfal megvastagszik, a körte alakú méh deformálódik, akár szederszerű képződménnyé is válhat.

Méh külső felszíni mióma

A méh külső felszínén a hashártya alatti területéről kiinduló miómák a hasüreg felé olykor egész nagyra megnőnek. (mioma subserosum), akár ki is kocsányosodhatnak, ilyenkor a miómát csak egy vékony nyél köti össze a méh testével. Egyes esetekben a mióma kitölti az egész kismedencét. Ennek egy másik típusa amikor a méh falától elkülönült mióma góc vérellátása a cseplesz (a hashártya gyomorhoz futó lemezei) felől is kialakulhat. Ilyenkor a mióma nyele elsorvad. Ezt parazita miómának nevezik.

Méhnyaknál elhelyezkedő mióma

A belső méhszáj (cervix-corpus) oldalsó falából kiinduló miómagócok a ligamentum latum lemezei közé (mioma intraligamentare) a intraligamentaris térbe nőhetnek, megváltoztatva az itt levő erek és a húgycső lefutását. A húgycső nyomása miatt a húgycső és a vesemedence tágulatát is okozhatják.

Méhszáj állományából kiinduló mióma

A méhszáj állományából kiinduló mióma deformálja a méhszájat, a környező szerveket és megváltoztatja a méh elhelyezkedését (mioma cervicale). Ez egy ritka elhelyezkedésű mióma. Előfordul, hogy a méh függesztő szalagokból is kiindulhatnak simaizom szálakat tartalmazó miómák.

A miómák elhelyezkedésük szerint lehetnek: méhen belül, méhfalban elhelyezkedő, méh külső felszíni, méhnyaknál elhelyezkedő, méhnyaki vagy méhszáj állományából kiinduló miómák. (European Society of Hysteroscopy) Illusztráció: tws-ms.com

Különleges elhelyezkedésű mióma

Orális fogamzásgátlók vagy terhesség után alakulhat ki a kismedence közeli szervek felszínén több apró göb formájában megjelenő mioma. Olvasói tapasztalat egy kedvezőtlen fekvésű miómával kapcsolatban.

Mióma tünetek

A kisméretű miómák általában tünetmentesek. Növekedésükkel, elhelyezkedésükkel, méretükkel, számuk alapján eltérő tüneteket okozhatnak. A tünetek három jellemző csoportja.

További információ

Mióma tünetei Mióma kialakulásának okai Mióma kezelése természetes úton  Mióma kezelése orvosi segítség  Hasznos tények…, amelyeket érdemes tudnod!  Mióma főoldal  Mióma történetek

Forrás

Ács Nándor-Battyáni István-Harmat Zotán-Koppán Mikós-Kulka Janina-Nagy Sándor Pál Attila- Rákóczi István-Tóth Zoltán: A mióma korszerű kezelése, Betűvirág Kft., 2013.

http://www.oxfordjournals.org/

http://aje.oxfordjournals.org/site/misc/free_articles.xhtml

http://humrep.oxfordjournals.org/content/20/1/253.short

http://www.jhu.edu/

http://www.myome.at/

https://www.twc-ms.com/answers/uterine-fibroids-types-symptoms-causes

 

 

 

27 hozzászólás
 1. Kata megjegyzése

  Sziasztok, nagyon sok cikket elolvastam és összegezve erre jutottam:
  1.mióma ambulancia szerintem akinek menthető a méhe ott is mentik. Keszthelyi doktor műtött nekem chrobak másik lánynak csak mióma kivétel.
  Szerintem nem választják az orvosok szándékosan a könnyebbik utat de biztos vannak kivételek.
  2. Ha meg akarjuk menteni a méhünket az csak magán úton megy.Nem igaz voltam Ács professzornál 4 orvos után és magánban ugyan úgy a méh kivételt javasolta de biztos vannak kivételek. 3. Nem mindegy kinek mekkora a mióma és leginkább, hogy hol helyezkedik el. Ezért is olvasunk olyat hogy valakinek tíz-et is kivettek és van akinek egy miatt csak a méhkivétel marad. Ők a szerencsés kivételek. Aki műtét előtt áll járja nagyon körbe de nem szabad mások történetét a sajátjával összehasonlítani hisz mindenkinek megvan a saját kor története. Minden történetből valamit le lehet vonni, nekem sokat segített. Kívánom találja meg mindenki a maga legjobb döntését. A bizonytalanság a legrosszabb.

  1. Zsuzsa megjegyzése

   Nekem anno azt mondták a honvédban, ahol ki akarták venni a méhem, hogy nehezebb, bonyolultabb műtét a méh kivétele, mint csak a mióma kivétele.

   1. Judit megjegyzése

    Ez tök érdekes, mert nekem pont az ellenkezőjét mondta a sote2-őn egy doktornő. Nem vállalta a mióma műtétemet, max a méhemet tudta volna kivenni

    1. Z megjegyzése

     Szep példa amit mondasz reszletkent arra, amirol az egesz szol. Nincs ket egyforma eset, elet, alkat, helyzet. Az en esetemben a mehkivetelt mindenki konnyebbnek sorolta, mint a miomak kivetelet. Sot. A legtobbek kijelentettek, azt nem is lehet.

     1. Virág megjegyzése

      Lehet hülyeség amit írok. Ács prof. azt mondta egy miomakkal teli méh hamarabb okoz süllyedéseket összenövéseket.Ebből kiindulva azon gondolkodom hogy ha évekig 1 2 kg súlyú méh nehezedik a hólyagra és nem süllyed meg akkor ha azt sajnálatos módon kiveszik mitől fog megsüllyedni a hólyag? Elvileg a méhtest egy 5×8 cm szerv. Mit tud így tartani?Én is tartok persze tőle csak nem látom az összefüggést. Egyenlőre csak gondolkodom hangosan

     2. Cserháti Gabi megjegyzése

      Én is úgy tudom hogy a méhkivétel a könnyebb, a mióma kihámozás nehezebb. A mióma eltávolítás mélyebb szaktudást, komolyabb eszközparkot igényel. Nem véletlen hogy a vidéki kórházakban az egyik leggyakoribb nőgyógyászati műtét. Azt szinte bármely intézményben elvégzik, míg a méhmegtartó mióma eltávolítás egy kifinomultabb eljárás. Nekem egyszer azt mondták hogy a méheltávolítást egy rezidens is meg tudja csinálni.

     3. Ditta megjegyzése

      A mult heten a radioban hallottam egy olyan reklamot, ami arrol szolt; ha miomad van es meg akarod tartani a mehed es ugy akarod kivetetni oket, menj erre es erre a magankkinikara, mert ok megmentik a mehedet! Konkretan ez volt a reklamszpot. Azert elgondolkodtato….

     4. Andi megjegyzése

      én úgy gondolom, hogy az alternatív módszerek is segithetnek és sok múlik azon, hogy a fejekben mi van…volt már példa nem egy, hogy nagyobb méretű daganatok tűntek el a testből…persze a racionalitás fontos, de a hit a gyógyulásban legalább ennyire! Ha mindent megteszünk, amivel befolyasolhatjuk az állapotunkat és segítjük a szervezetünket az egyensúly visszaállításában onnantól már a szervezet öngyógyító képessége is beindul(hat). Nem adom fel, ha a státuszom nem változik rosszabb irányban, már az is eredmény.

 2. Kata megjegyzése

  Sziasztok ,van egy hátsó fali 28mm és egy 34mm és és több pici 5mm es miomam :(((Az orvosom azt ajánlotta nincs vele teendő. De azért én picit félek :(Szerintetek jobb mutetet kérni amíg nem nőnek meg? Kinek mi a tapasztalata?

  1. Petra megjegyzése

   Különös milyen különbözőek tudnak lenni az orvosi tanácsok, nekem is van több pici (1cm) miómám és egy 35 mm-es….nekem meg már egyenesen méhkivételt javasolt az orvos. (ha nem vetetem ki a méhem…az szerinte csak időhúzás)…visszamegyek fél év múlva, megnézetem nőttek-e…addig igyekszem egészségesen élni, aviva tornázni, fogyni, kerülni a parabén tartalmú kozmetikumokat és
   a sok ösztrogént tartalmazó ételeket. meglátjuk…amíg panaszokat, tüneteket nem okoz, csak tudom, hogy ott van, addig nem műtetem meg.

   1. Kriszta megjegyzése

    sziasztok! Nekem 18 db miómám volt, köztük a legnagyobb 10 cm-es! Semmilyen tünetet nem okoztak, csak a hasam volt olyan, mintha terhes lennék! Az én orvosom is húzta a műtétet, aztán majdnem a méhembe került ez!

    1. Helga megjegyzése

     Nekem kettő van. Egy 14 és 42 mm es. Utóbbi 2 hónap alatt nőtt 8 mm-t. Van hogy hónapokig nincs változás majd 1-2 hó alatt megugrik. Állandó vérzés problémát okoz. Már 12 napos a ciklusom. Most beszêltem az orvossal. Azt mondta eljött a műtét ideje. Gondoljam át mit szeretnék. Laparral kivenni a miómat vagy egyből a méhtestet. Gyereket már nem szeretnék, viszont elmondta nincs garancia arra, hogy nem nő vissza. Ha idén még szeretnék műtétet akkor jövő hétig döntsem el mit szeretnék. Azt mondta azt mérlegeljem, hogy lelkileg mennyire viselne meg ha kivennék a mêhem…. nyilván nem szeretnék pár év múlva újabb műtétet de első gondolatra még drasztikus nekem a méhkivétel.

 3. Csilla megjegyzése

  Sziasztok! Kérlek, ha van köztetek valaki, akinek hasonló mióma-ja van, jelentkezzen! Méhszájnál jókora szilványi feltehetően mióma. Két hete derült ki. Nem megy ki a fejemből ez a mondat ” a miómák mindössze 3%-át teszik ki a méhszájnál lévők. Kihívást jelent a gyakorlott sebész számára is”. Admin, köszönöm a lehetőséget!

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Szia Gabi, a méhnyaki, méhszájnál található mióma valóban ritka, de tudom hogy a szakértői listában található mióma specialista orvosok simán megoldják. Óriás, csoportosan előforduló akár 8-10 darabot is nagy rutinnal eltávolítanak. Tehát nyugalom, kérj időpontot specialistához.

   1. Barbara megjegyzése

    Kedves Gabi! Az orvosok jelenleg mindent meg tudnak oldani, ne félj! Keress egy orvost, akiben megbízol, és meg fogja oldani a „problémádat”. Kolléganőmnek is hasonló volt a változókor kezdete előtt, és gond nélkül meggyógyult! Erőt és kitartást kívánok Neked, és itt vagyunk, hogy támogassunk. Fel a fejjel, minden rendben lesz!

 4. Mónika megjegyzése

  Sziasztok! Van valakinek a méh küldő falából kialakult (kocsányos) myomája? Sokatoknak a méhen belül kifejlődött súlyos panaszokat okozó van olvasva a bejegyzéseket. Nekem semmilyen tünetem nincsen. Sajnos ezért is fejlődött szép nagyra 5-6cm. Az orvos hasi műtétet javasol. Kicsit bizonytalan vagyok, h miért nem lehet lapar. Olyan sokan írtátok, h ennél nagyobbakat is kiszednek laparral. Köszi, ha megosztjátok a gondolataitokat.

  1. Erzsi megjegyzése

   Szi, igaz nekem nem kocsányos, de a méh külső falán volt. 8 cm, laparoscoposan vették ki.

   1. Ildi megjegyzése

    Szia! Nekem is kocsányos van, 3 cm-es, viszont nekem elég erős és darabos a menstruációm, bár teljesen pontos. Szeretném megműttetni, de még gondolkodom, hogy mi legyen, mert lehet, hogy érdemesebb lenne akkor már a méhemet is kivetetni. Úgy tudom, hogy a hasi vágás azért jobb, mert akkor körül is tudnak nézni odabent, hogy minden rendben van-e.

    1. Orsi megjegyzése

     Nekem 6×8 cm-es. Nem tudom hol van, mert a prof nem ultrahangozott,a sürgősségin meg nem mondták. Tüneteim nekem sincsenek. Hasi műtétet mondtak. Rákérdeztem, hogy nem lehetne laparos, de csak azt mondta mindig, hogy nagy hasi műtét. Hát nem tudom ….. most a Covid miatt kivárok.

     1. Cserháti Gabi megjegyzése

      Orvosfüggő, hogy milyen eljárással fog műteni. Ha nem szeretnél hasi vágást, ajánlom keress egy laparoszkópos specialistát. Bár fogalmam sincs most ki maradt államiban a profik közül. De simán ki tudnak venni ekkora miómát laparoszkóppal…

 5. Katalin megjegyzése

  Sziasztok, tegnap voltam az orvosomnál.
  Nöi ököl méretű kemény miómagöb van a méhemben teljesen kitöltve a méhet.
  Azt mondták, csak a méhhel együtt lehet eltávolítani.
  Az orvos rám bízta a döntést.
  Nem biztos hogy szeretném így a műtétet. 47 éves vagyok változókor előtt állok.
  Van olyan közöttünk akinek a változó kor segített? Ha igen mennyire mérséklődtek a tünetek?
  Derék fájás, alhas fájás stb. Olyan aki életmódváltással, étkezés, mozgás, gyógyteák stb.
  tudott csökkenteni a mióma méretén? Van olyan akinek a mióma végtag vizesedést okoz?
  Ha tudnátok segíteni a döntésben tapasztalatokkal azért nagyon hálás lennék.
  A méheltávolítás még úgy is, hogy megmarad a petefészek és minden más, kockázat a jövőre nézve.
  Most viszont folyamatos fájdalommal élek. Mit tennétek a helyemben?

  1. Ny Eszter megjegyzése

   Nekem 3éve nincs méhem, 30 éves voltam akkor. Úgy gondolom, a kockázat mindkét esetre ugyanaz.
   Egy hónapja estem át egy petefészek ciszta mütéten amiből nem lett semmi mert minden össze van nőve.
   Szobatársamnak éppen vették ki a,méhét mióma miatt.
   Mindig elöntötte a vér ….. utána akkora megkönnyebbülés volt neki.
   Petefészek ha marad az elég hormont termel. Változókor nekem 30 éves kortól kezdődött.
   Ahogy a változókorba belelépsz alapból elindul a csontritkulás megnő a szívinfarktus,
   méhnyakrák, mellrák kockázata. Tehát a kockázat hasonló, talán méheltávolítással egy picit magasabb.

   1. Márti megjegyzése

    Szia! Én 49 éves vagyok.
    Egy évvel ezelőtt derült ki, hogy a gyakori vizelési ingeremet egy 6 cm-es mióma okozza.
    Azonnal elkezdtem keresni a természetes gyógymódokat. Már egy éve antiösztrogén hormondiétázom.
    Rendszeresen kismedencei tornát vagy jógát végzek,
    kerülök minden xenoösztrogén forrást!
    A miómám a „felfedezését” követő két hónapban még nőtt 2 cm-t, azóta viszont nem!
    Lényeg, hogy a tüneteim szinte teljesen megszűntek, annak ellenére hogy időnként kitapintható a hasamon a mióma.
    Ez zavar egy kicsit, de várom a változókort, talán zsugorodni fog.
    Szóval én biztatlak az életmódváltásra, tornára.
    A változás nem azonnali, de néhány hónap alatt lényeges javulás következett be.

    1. Kovács Ágnes megjegyzése

     Én két hónapja teljes cukor, glutèn, tej, tejtermék mentes, vegyszermentes alapanyagokból készített ételekből álló diètát követek.
     Kedden voltam a szokásos fèl èves vizsgálaton ès 2 cm-t csökkent a mióma mèrete.
     Mindenkèppen èrdemes megpróbálni, műteni utána is lehet ha nincs pozitív változás.

 6. Dorkó Anett megjegyzése

  Sziasztok, D. Anett vagyok, 46 éves.
  Évek óta tudok a mioma-rol,
  mostanra viszont már 9.5 cm nél is nagyobb, a méhfalban helyezkedik el.
  Egyedüli panasz amit okoz , h. gyakran kell a WC-t látogatnom
  Más tünetem nincs. Menstruacióm rendben, hasam nem fáj.
  Két dokinál voltam, a műtétet javasolják, nagyon drasztikusnak tűnik!
  Kérdésem meddig tudom húzni, elkerülni a műtétet, hisz a változókorban zsugorodni fog majd elmeletileg.
  A mioma tényleg elfajulhat, rosszindulatuvá válhat?
  Mihamarabbi válaszuk előre is köszönöm.

  1. N. Andrea megjegyzése

   Szia Anett,
   Én is pont ebben a cipőben járok, 46 vagyok, 7 éve találták, akkor 6×9 cm volt, de most már 9x12cm. Mivel hasonlóan majdnem tünetmentes vagyok, eddig a doki azt mondta ne bolygassuk. De most, hogy már 10 cm-nél is nagyobb, nekem is a műtétet javasolták. Most még próbálom húzni.

 7. Hilda megjegyzése

  12 éve van miómám. Mérete nem növekszik, de „nyeles”, belóg a méhembe, ezért vérzési panaszokat okoz.

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás