Miómák elhelyezkedése a méhben

19
Hogyan válaszd ki a Neked megfelelő kezelést?

Minden eset más és más. A mióma szakorvosi és alternatív kezelési lehetőségei közül mindenki az egészségi állapotának megfelelő és egyéniségéhez közel álló kezelési módot választja ki. Cél a közérzetjavulás, a panaszok megszűnése, mielőbbi visszatérés a munkahelyi és társas életbe.

Szakorvosaink a kezelés módjára a miómák mérete, elhelyezkedése és panaszok alapján tesznek javaslatot  Egyes kezeléseket lehetetlenné tesznek a kritikus helyen, például a méh külső felszínén, a méhnyaknál, illetve a méhfalba ágyazott miómák. Öt centinél nagyobb mióma esetén műtéti eltávolítás válhat szükségessé. Négy centinél kisebb mióma esetén a kiváltó tényezők megszüntetésével, életmód-változtatással, kismedencei tornával növekedés stop, számos esetben a mióma zsugorodása is elérhető.

Méh-mióma szakorvosi kezelése kapcsolódó bejegyzések

Mióma-embolizáció méheltávolítás helyett, A mióma korszerű kezelése, A méheltávolítások egyik leggyakoribb oka: mióma, Hogyan készülj a mióma eltávolító műtétre? Méhmegtartó mióma műtét A mióma gyógyszeres kezelése  Képes riport a méhmióma laparoszkópos eltávolításáról  

Mióma / miómák elhelyezkedése a méhben

A mióma/miómák a méh simaizom rétegében alakulhatnak ki izolált (egyedül) vagy csoportos formában. A tokkal nem rendelkező, de jól körülhatárolható területen elhelyezkedő mióma göbök a sima izomrostokat szétnyomhatják. A kisebb miómák kezdetben tünetmentesek, növekedésükkel azonban panaszt okozhatnak. A miómák elhelyezkedésük szerint lehetnek:

 • méhen belüli
 • méhfalban elhelyezkedő
 • méh külső felszíni
 • méhnyaknál elhelyezkedő
 • méhnyaki vagy méhszáj állományából kiinduló mióma  (European Society of Hysteroscopy)

Méhen belüli mióma

A méh belsejében található mióma-k (mioma submucosum) Közvetlenül az endometrium (méh belső nyálkahártya)  alatt elhelyezkedő göbök, az endometriumot elvékonyítják, a méh ürege felé domborítják.

Méhfalban elhelyezkedő mióma

A méh falában (mioma intramurale) elhelyezkedő miómák a méh külső vagy belső felszíne felé nőnek és  kidomborítják a felszínt. Előfordul hogy a miómagöb a serosia felszíntől az endometriumig terjed. A göbök miatt a méhfal megvastagszik, a körte alakú méh deformálódik.

Méh külső felszíni mióma

A méh külső felszínén a hashártya alatti területéről kiinduló miómák a hasüreg felé olykor egész nagyra megnőnek. (mioma subserosum), akár ki is kocsányosodhatnak, ilyenkor a miómát csak egy vékony nyél köti össze a méh testével. Egyes esetekben a mióma kitölti az egész kismedencét. Ennek egy másik típusa amikor a méh falától elkülönült mióma góc vérellátása a cseplesz (a hashártya gyomorhoz futó lemezei) felől is kialakulhat. Ilyenkor a mióma nyele elsorvad. Ezt parazita miómának nevezik.

Méhnyaknál elhelyezkedő mióma

A belső méhszáj (cervix-corpus) oldalsó falából kiinduló miómagócok a ligamentum latum lemezei közé (mioma intraligamentare) a intraligamentaris térbe nőhetnek, megváltoztatva az itt levő erek és a húgycső lefutását. A húgycső nyomása miatt a húgycső és a vesemedence tágulatát is okozhatják.

Méhszáj állományából kiinduló mióma

A méhszáj állományából kiinduló mióma deformálja a méhszájat, a környező szerveket és megváltoztatja a méh elhelyezkedését (mioma cervicale). Ritka elhelyezkedésű miómák: A méh függesztő szalagokból is kiindulhatnak simaizom elemeket tartalmazó miómák.

A miómák elhelyezkedésük szerint lehetnek: méhen belül, méhfalban elhelyezkedő, méh külső felszíni, méhnyaknál elhelyezkedő, méhnyaki vagy méhszáj állományából kiinduló miómák. (European Society of Hysteroscopy) Illusztráció: tws-ms.com

Különleges elhelyezkedésű mióma

Orális fogamzásgátlók vagy terhesség után alakulhat ki a kismedence közeli szervek felszínén több apró göb formájában megjelenő mioma. Olvasói tapasztalat egy kedvezőtlen fekvésű miómával kapcsolatban.

Mióma tünetek

A kisméretű miómák általában tünetmentesek. Növekedésükkel, elhelyezkedésükkel, méretükkel, számuk alapján eltérő tüneteket okozhatnak. A tünetek három jellemző csoportja.

További információ

Mióma tünetei Mióma kialakulásának okai Mióma kezelése természetes úton  Mióma kezelése orvosi segítség  Hasznos tények…, amelyeket érdemes tudnod!  Mióma főoldal  Mióma történetek

Forrás

Ács Nándor-Battyáni István-Harmat Zotán-Koppán Mikós-Kulka Janina-Nagy Sándor Pál Attila- Rákóczi István-Tóth Zoltán: A mióma korszerű kezelése, Betűvirág Kft., 2013.

http://www.oxfordjournals.org/

http://aje.oxfordjournals.org/site/misc/free_articles.xhtml

http://humrep.oxfordjournals.org/content/20/1/253.short

http://www.jhu.edu/

http://www.myome.at/

https://www.twc-ms.com/answers/uterine-fibroids-types-symptoms-causes

 

 

 

19 hozzászólás
 1. Kata megjegyzése

  Sziasztok ,van egy hátsó fali 28mm és egy 34mm és és több pici 5mm es miomam :(((Az orvosom azt ajánlotta nincs vele teendő. De azért én picit félek :(Szerintetek jobb mutetet kérni amíg nem nőnek meg? Kinek mi a tapasztalata?

  1. Petra megjegyzése

   Különös milyen különbözőek tudnak lenni az orvosi tanácsok, nekem is van több pici (1cm) miómám és egy 35 mm-es….nekem meg már egyenesen méhkivételt javasolt az orvos. (ha nem vetetem ki a méhem…az szerinte csak időhúzás)…visszamegyek fél év múlva, megnézetem nőttek-e…addig igyekszem egészségesen élni, aviva tornázni, fogyni, kerülni a parabén tartalmú kozmetikumokat és
   a sok ösztrogént tartalmazó ételeket. meglátjuk…amíg panaszokat, tüneteket nem okoz, csak tudom, hogy ott van, addig nem műtetem meg.

   1. Kriszta megjegyzése

    sziasztok! Nekem 18 db miómám volt, köztük a legnagyobb 10 cm-es! Semmilyen tünetet nem okoztak, csak a hasam volt olyan, mintha terhes lennék! Az én orvosom is húzta a műtétet, aztán majdnem a méhembe került ez!

    1. Helga megjegyzése

     Nekem kettő van. Egy 14 és 42 mm es. Utóbbi 2 hónap alatt nőtt 8 mm-t. Van hogy hónapokig nincs változás majd 1-2 hó alatt megugrik. Állandó vérzés problémát okoz. Már 12 napos a ciklusom. Most beszêltem az orvossal. Azt mondta eljött a műtét ideje. Gondoljam át mit szeretnék. Laparral kivenni a miómat vagy egyből a méhtestet. Gyereket már nem szeretnék, viszont elmondta nincs garancia arra, hogy nem nő vissza. Ha idén még szeretnék műtétet akkor jövő hétig döntsem el mit szeretnék. Azt mondta azt mérlegeljem, hogy lelkileg mennyire viselne meg ha kivennék a mêhem…. nyilván nem szeretnék pár év múlva újabb műtétet de első gondolatra még drasztikus nekem a méhkivétel.

 2. Csilla megjegyzése

  Sziasztok! Kérlek, ha van köztetek valaki, akinek hasonló mióma-ja van, jelentkezzen! Méhszájnál jókora szilványi feltehetően mióma. Két hete derült ki. Nem megy ki a fejemből ez a mondat ” a miómák mindössze 3%-át teszik ki a méhszájnál lévők. Kihívást jelent a gyakorlott sebész számára is”. Admin, köszönöm a lehetőséget!

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Szia Gabi, a méhnyaki, méhszájnál található mióma valóban ritka, de tudom hogy a szakértői listában található mióma specialista orvosok simán megoldják. Óriás, csoportosan előforduló akár 8-10 darabot is nagy rutinnal eltávolítanak. Tehát nyugalom, kérj időpontot specialistához.

   1. Barbara megjegyzése

    Kedves Gabi! Az orvosok jelenleg mindent meg tudnak oldani, ne félj! Keress egy orvost, akiben megbízol, és meg fogja oldani a “problémádat”. Kolléganőmnek is hasonló volt a változókor kezdete előtt, és gond nélkül meggyógyult! Erőt és kitartást kívánok Neked, és itt vagyunk, hogy támogassunk. Fel a fejjel, minden rendben lesz!

 3. Mónika megjegyzése

  Sziasztok! Van valakinek a méh küldő falából kialakult (kocsányos) myomája? Sokatoknak a méhen belül kifejlődött súlyos panaszokat okozó van olvasva a bejegyzéseket. Nekem semmilyen tünetem nincsen. Sajnos ezért is fejlődött szép nagyra 5-6cm. Az orvos hasi műtétet javasol. Kicsit bizonytalan vagyok, h miért nem lehet lapar. Olyan sokan írtátok, h ennél nagyobbakat is kiszednek laparral. Köszi, ha megosztjátok a gondolataitokat.

  1. Erzsi megjegyzése

   Szi, igaz nekem nem kocsányos, de a méh külső falán volt. 8 cm, laparoscoposan vették ki.

   1. Ildi megjegyzése

    Szia! Nekem is kocsányos van, 3 cm-es, viszont nekem elég erős és darabos a menstruációm, bár teljesen pontos. Szeretném megműttetni, de még gondolkodom, hogy mi legyen, mert lehet, hogy érdemesebb lenne akkor már a méhemet is kivetetni. Úgy tudom, hogy a hasi vágás azért jobb, mert akkor körül is tudnak nézni odabent, hogy minden rendben van-e.

    1. Orsi megjegyzése

     Nekem 6×8 cm-es. Nem tudom hol van, mert a prof nem ultrahangozott,a sürgősségin meg nem mondták. Tüneteim nekem sincsenek. Hasi műtétet mondtak. Rákérdeztem, hogy nem lehetne laparos, de csak azt mondta mindig, hogy nagy hasi műtét. Hát nem tudom ….. most a Covid miatt kivárok.

     1. Cserháti Gabi megjegyzése

      Orvosfüggő, hogy milyen eljárással fog műteni. Ha nem szeretnél hasi vágást, ajánlom keress egy laparoszkópos specialistát. Bár fogalmam sincs most ki maradt államiban a profik közül. De simán ki tudnak venni ekkora miómát laparoszkóppal…

 4. Katalin megjegyzése

  Sziasztok, tegnap voltam az orvosomnál.
  Nöi ököl méretű kemény miómagöb van a méhemben teljesen kitöltve a méhet.
  Azt mondták, csak a méhhel együtt lehet eltávolítani.
  Az orvos rám bízta a döntést.
  Nem biztos hogy szeretném így a műtétet. 47 éves vagyok változókor előtt állok.
  Van olyan közöttünk akinek a változó kor segített? Ha igen mennyire mérséklődtek a tünetek?
  Derék fájás, alhas fájás stb. Olyan aki életmódváltással, étkezés, mozgás, gyógyteák stb.
  tudott csökkenteni a mióma méretén? Van olyan akinek a mióma végtag vizesedést okoz?
  Ha tudnátok segíteni a döntésben tapasztalatokkal azért nagyon hálás lennék.
  A méheltávolítás még úgy is, hogy megmarad a petefészek és minden más, kockázat a jövőre nézve.
  Most viszont folyamatos fájdalommal élek. Mit tennétek a helyemben?

  1. Ny Eszter megjegyzése

   Nekem 3éve nincs méhem, 30 éves voltam akkor. Úgy gondolom, a kockázat mindkét esetre ugyanaz.
   Egy hónapja estem át egy petefészek ciszta mütéten amiből nem lett semmi mert minden össze van nőve.
   Szobatársamnak éppen vették ki a,méhét mióma miatt.
   Mindig elöntötte a vér ….. utána akkora megkönnyebbülés volt neki.
   Petefészek ha marad az elég hormont termel. Változókor nekem 30 éves kortól kezdődött.
   Ahogy a változókorba belelépsz alapból elindul a csontritkulás megnő a szívinfarktus,
   méhnyakrák, mellrák kockázata. Tehát a kockázat hasonló, talán méheltávolítással egy picit magasabb.

   1. Márti megjegyzése

    Szia! Én 49 éves vagyok.
    Egy évvel ezelőtt derült ki, hogy a gyakori vizelési ingeremet egy 6 cm-es mióma okozza.
    Azonnal elkezdtem keresni a természetes gyógymódokat. Már egy éve antiösztrogén hormondiétázom.
    Rendszeresen kismedencei tornát vagy jógát végzek,
    kerülök minden xenoösztrogén forrást!
    A miómám a “felfedezését” követő két hónapban még nőtt 2 cm-t, azóta viszont nem!
    Lényeg, hogy a tüneteim szinte teljesen megszűntek, annak ellenére hogy időnként kitapintható a hasamon a mióma.
    Ez zavar egy kicsit, de várom a változókort, talán zsugorodni fog.
    Szóval én biztatlak az életmódváltásra, tornára.
    A változás nem azonnali, de néhány hónap alatt lényeges javulás következett be.

    1. Kovács Ágnes megjegyzése

     Én két hónapja teljes cukor, glutèn, tej, tejtermék mentes, vegyszermentes alapanyagokból készített ételekből álló diètát követek.
     Kedden voltam a szokásos fèl èves vizsgálaton ès 2 cm-t csökkent a mióma mèrete.
     Mindenkèppen èrdemes megpróbálni, műteni utána is lehet ha nincs pozitív változás.

 5. Dorkó Anett megjegyzése

  Sziasztok, D. Anett vagyok, 46 éves.
  Évek óta tudok a mioma-rol,
  mostanra viszont már 9.5 cm nél is nagyobb, a méhfalban helyezkedik el.
  Egyedüli panasz amit okoz , h. gyakran kell a WC-t látogatnom
  Más tünetem nincs. Menstruacióm rendben, hasam nem fáj.
  Két dokinál voltam, a műtétet javasolják, nagyon drasztikusnak tűnik!
  Kérdésem meddig tudom húzni, elkerülni a műtétet, hisz a változókorban zsugorodni fog majd elmeletileg.
  A mioma tényleg elfajulhat, rosszindulatuvá válhat?
  Mihamarabbi válaszuk előre is köszönöm.

  1. N. Andrea megjegyzése

   Szia Anett,
   Én is pont ebben a cipőben járok, 46 vagyok, 7 éve találták, akkor 6×9 cm volt, de most már 9x12cm. Mivel hasonlóan majdnem tünetmentes vagyok, eddig a doki azt mondta ne bolygassuk. De most, hogy már 10 cm-nél is nagyobb, nekem is a műtétet javasolták. Most még próbálom húzni.

 6. Hilda megjegyzése

  12 éve van miómám. Mérete nem növekszik, de “nyeles”, belóg a méhembe, ezért vérzési panaszokat okoz.

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

17 − tizenöt =

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás