Miómák (mióma) mérete, elhelyezkedése terhesség során

Illusztráció: Medic-Attention.com
18

Az életkor előrehaladtával a mióma megjelenésének valószínűsége emelkedik. 35 év felett már csaknem minden második hölgy rendelkezik miómával. Mivel a gyermekvállalás ideje tíz évvel kitolódott és egyre több hölgy vág bele a babavállalásba 35 év felett, így egyre több mióma melletti terheséggel találkozunk.

Mióma jellemző tünetek

A méhmióma az esetek többségében nem okoz panaszt.  A tünetek megjelenése a mióma méretével, méhen belüli elhelyezkedésével áll összefüggésben. A közepes vagy nagy méretű miómák alhasi nyomó érzést, alhasi és deréktáji fájdalmat, erős menstruációs vérzést, gyakori vizelési ingert, trombózis veszélyt okozhatnak.

A mióma (miómák) mérete és feltételezett kialakulási ideje

A méhmiómák „otthona” a méh, húgyhólyag és a végbél között, a női kismedencében egy fejére állított üreges körtére hasonlítva helyezkedik el. Kapcsolódó bejegyzés 10 tudnivaló a női méhről

Kisméretű mióma: 20 mm-ig

A kialakulás legrövidebb ideje 4 hét

Közepes méretű mióma: 20-60 mm között

Kialakulás legrövidebb ideje 10-11 hét.

Nagy mióma: 60 mm-től nagyobb

Kialakulás lehetséges ideje 12-16 hét

A miómák többnyire csoportosan fordulnak elő, deformálva az eredetileg körte alakú méhet. A több mióma miatt megváltozott alakú méhet gyakran „krumplis zsákhoz” vagy szederhez hasonlítják. Az ilyen méh a teherbeesést és a baba kihordását megnehezíti.

A miómák megjelenése a petefészkek hormontermelő tevékenységével áll kapcsolatban

A mióma a termékeny korú hölgyek betegsége. Növekedése feltehetően a petefészkek hormontermelő tevékenységével áll kapcsolatban, hiszen mióma gyermekek és menopauzán átesett hölgyeknél nem jelentkezik. A mióma növekedés ütemére a stressz, a környezeti hatások és kismedencei gyulladások hatást gyakorolnak.

Kapcsoló bejegyzések

Mióma növekedése Mióma elhelyezkedése Mikor számíthatsz a változókorra, vagyis meddig kell várnod a mióma panaszok megszűnésére? Mióma kismedencei gyulladások

Illusztráció: Medic-Attention.com

Lehetséges terhességi komplikációk

A mióma felbukkanása a hormonháztartás zavarára utal (ösztrogén dominancia) amely nehezítheti a teherbeesést. A hormonegyensúly helyreállításával, természetes progeszteron pótlással a mióma növekedése fékezhető, a teherbeesés esélye emelhető. Terhesség esetén a 4 cm-nél nagyobb miómák okozhatnak komplikációt, hiszen azok „bezavarnak” a magzat fekvésében.

A méhszájnál elhelyezkedő mióma még normál esetben is veszélyesebb kategória, ha még hozzá jön a terhesség, bizony nehezebb hónapokra számíthatsz, szülésnél pedig nagy valószínűséggel császármetszés történik. Másik eset a méhnyaknál ehleyezkedő mióma. A leggyakrabban előforduló mióma típus, a méhfalba ágyazott mióma (a méh izomzatán belül növekszik) amely az esetek 90 százalékát teszi ki. A méhfalban található miómánál a terhesség során fokozott nyomásérzés jelentkezik, szülésnél pedig nagyobb vérvesztésre számíthatunk. A méhnyálkahártya alatt elhelyezkedő miómák valószínűsítik a méhen kívüli terhességet. Az ilyen típusú mióma előfordulása csupán 5 %. Ebben az esetben szüléskor a mióma nem távozik a placentával együtt, eredeti helyén marad és terhesség előtti méretűre zsugorodik.

A miómák méhen belüli elhelyezkedése szerint okozott panaszokról bővebben: Miómák növekedése Az orvostudomány ma még nem ismeri pontosan a mióma kiváltó okait, ezért egyelőre hajlamosító tényezőkről beszélhetünk.

Rendszeresen olvasod a mioma.hu híreit?

Neked is van miómád? A természetes gyógymódok és életmód rajongók táborába tartozol? Esetleg készen állsz hogy tettekkel bizonyítsd a hajlandóságot a változtatásra? Ha igen a válasz, ez a kedvezményes ajánlat neked szól! Mioma Organic Life 2.0 + Hormondiéta + Női Egészségtorna három termék egyben 25 % kedvezménnyel. Kattints a fenti linkre, szüntesd meg a mióma előidézésében szerepet játszó hajlamosító tényezőket természetesen.

Forrás:

Pinterest
Facebook
https://www.minimed.at/medizinische-themen/frauengesundheit/uterusmyom/
https://www.uniklinikum-jena.de/frauenheilkunde/Lexikon+Gyn%C3%A4kologie/Myome.html

18 hozzászólás
 1. Brigitta megjegyzése

  Sziasztok van miómám nekem is terhességnél mutatkozott előszőr két éve akkor semmi bonyodalmat nem csinált szülés után eltűnt most ismét baba van a pocakban 37. hétben járunk..a múlt héten mindenféle szúrkáló fájdalmam lett tegnap az uhn látszott ami eddig nem volt ott, egy 80 x67 mm es mióma..Kérdésem az lenne.. ilyen hamar kialakul egy mioma? A 80 x 67 mm kicsinek számít vagy nagynak?? Kezeletlenül van valami veszélye ?

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Szia, én úgy tudom, hogy terhesség alatt elég gyorsan tudnak nőni – de amúgy terhességen kívül is. Ez már egy közepes/ nagy méretű, de nem extrém. Van, aki „simán” kihordta a babát ilyen miomával, de azt nyilván az orvos látja, hogy a te esetedben zavarja-e a baba fejlődését.

   1. Nóra megjegyzése

    Én a 12 hetes ultrahangon tudtam meg, hogy van miómám.Akkor 10 cm-es volt. Előtte nem tudtam róla.Semmilyen tünet nem volt. A terhesség végére 18 cm lett. Nem okozott problémát a terhesség alatt sem, de így császármetszés kellett, amit elôre megbeszéltünk az orvosommal.

    1. Bea megjegyzése

     Sajnos, terhesség alatt a hormonok hatására megnő, vagy van, akinek ekkor alakul ki. Több dokival is érdemes egyeztetni. Van aki műtét párti, de ha nincs nagy tünete, akkor elvan az ott. Menopauza után vissza szokott húzódni.

     1. Regina megjegyzése

      Szerintem, eddig is ott volt, csak takarta a baba. De mivel 37.hétben jársz, így biztos minden gond nélkül lezajlik a terhesség.Boldog babavárást és problémamentes szülést kívánok.

 2. XY megjegyzése

  Lombik programban vagyunk, van 2 miómám. Elvileg babavárás szempontjából nincsenek rossz helyen, nem zavarnának semmit(ha sikerülne a lombik, egyelőre 2 nem sikerült)Viszont, évek óta fennálló problémám és egyetlen orvos sem foglalkozik vele, az a menstruáció előtti pecsételés/barnázás. Ezt okozhatja a mióma? Van amikor ez „csak” 2-3 nap és megjön, most viszont már lassan 1 hétnél tartok.Hormonok elvileg mindig rendben, láttam, hogy progeszteron hiány okozhatja ezt, de az is mindig rendben van. Volt valakinek ilyen gondja és bebizonyosodott, hogy a mióma miatt volt? Vagy más felé kellene keresnem a gondot?

  1. Noémi megjegyzése

   Ugyanabban a cipőben járunk. Nekem már több, mint 10 éve van ez a pecsételő vérzés menzesz előtt, de minden nőgyógyász legyintett rá, hogy normális… Majd eljutottam egy normális orvoshoz, aki észrevette, hogy van 9 db miómám, ezekből 1 méhen belül. Miután megműtöttek 2-3 hónapig egyáltalán nem barnáztam, de aztán szépen lassan 1-2 napra visszajött. Semmilyen hormont nem szedtem műtét után. Majd műtét után bő fél évvel kezdtük is a lombikokat, így össze-vissza kaptam a hormonokat, és ekkor már nem volt barnázás, viszont a lombik indulásnál kiderült, hogy ismét vannak miómáim. Nekünk volt 2 stimuláció, amiből a másodiknál sikerült csak beültetni, de sajnos nem tapadt meg, aztán tavaly szeptemberben volt egy FET, ami sikeres, most vagyok a 34. hétben.Amíg belátható volt az uh-n a teljes méh még, akkor már 6db (egyenként 2-2,5 cm-es) miómát látott a szonográfus, de ő is így fogalmazott, hogy nem fognak problémát okozni a terhesség alatt, mert nem befelé nőnek. Lekopogom, eddig tényleg nincs velük problémám.A fő kérdésedre sajnos tényleg nem tudom megmondani a pontos választ, hogy mi okozhatja. Én a progeszteronra gondoltam az én esetemben, mert a beültetés után még a progi kúp mellett is 2x előjött barnás vérzés, amit ha megemeltem a progi adagot saját felelősségre, akkor abbamaradt.. Persze doki szerint lehetett beágyazódási vérzés is, én inkább maradtam az emelt proginál, mert bevált. Ezt a sikeres beülti után még kb a 16. hétig használtam…

   1. Petra megjegyzése

    Méhszájseb nem lehet? Nekem lefagyasztották és utána javult a pecsételés. De az első gondolatom nekem is a progi hiány volt. Nekem se foglalkozott vele senki. Amikor terhes lettem egyből progeszteront kellett használni a 12. Hétig.

 3. Edina megjegyzése

  Sziasztok,
  Van egy 7 cm-es méhfali miomám. Lombikkezelésbe fogtunk. Sajnos az első lombik nem sikerült. Az ekkor kapott hormonoktól rohamos növekedésnek indult a miomám (3,5 cm-ről 7.5 cm-re nőtt).
  Azt szeretném megkérdezni, hogy ti hogyan indulnátok el a doki keresés terén. 44 éves vagyok. Budapesti orvosok érdekelnének. Követhetetlen az egészségügy, nem tudom, hogy most mi az aktuális szabály? Aki magánban fogad, az nem láthat el TB alapon a kórházban, hiába dolgozik ott? Mindenképpen TB-s érdekelne, mert nincs most 700ezer Forintom privat műtétre. Köszönöm válaszaitokat.

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Sajnos, az igazán jó specialistáknak vagy egyáltalán nincs tb rendelése, vagy ha van, akkor lehetetlen hozzá bejutni… vagy mert a körzetben kell laknod és hosszú a várakozási idő Március 1. óta nem működik az, hogy elmész magánrendelésre, de utána tb-re műt…Kivéve, ha a törvény hatályba lépése előtt voltál már a dokinál magánban. Tavaly október előtt ha már voltál nála magánban, akkor bármeddig kezelhet magánban és államiban.

   1. Renáta megjegyzése

    Èrdemes megkèrdezni az egyes orvosokat. Orvos függő is.Akihez magànba jàrok, azt mondta, hogy meg tudna műteni tb-re úgy, hogy konkrètan ő műtene, nem aki èpp be van osztva, bàr magam sem èrtem, hogy hogyan, mert ugye ez màr elvileg nem így működik…de egy kèrdèst megèr.

 4. Niki megjegyzése

  Sziasztok!
  30éves vagyok, gyermekvállalás előtt állok.
  Nem olyan rég derült ki, hogy van egy 5.3cmes miómám, mi beletüremkedik a méhbe, nyomja már a dolgokat.
  Idáig senki nem vette észre, endokrinológusom tanácsára mentem el egy endo specialistához, aki észrevette.
  Nekem már eléggé durvának mondható tüneteim vannak: ovuláció környékén késszúrásszerű fájdalmak köldöknél, petevezetéknél. Nagyon erős deréktáji fájdalom. Illetve ami nagyon rossz, hogy 9 napig tartó extrém erős vérzésem van(kelyhezem, több deci vér elmegy(7<)(eddigi nőgyógyász annyit mondott hogy én ilyen típus vagyok:D) Emiatt vérszegény vagyok, a hashimotom sem tud gyógyulni stbstb. Ezenkìvül még mensi előtt nagyon fájnak a melleim, viszketnek is(ez mindig van) és a lábaim is elkezdtek dagadni(ez egy újabb tünet) A kérdésem, hogy a nőgyógyász endo specialista doki nagyon a hasfelnyitós műtétet javasolta, enyhén beparáztatva a méhem komplikáció esetén történő eltávolításával.... Viszont olvasgatok az embolizációról is, ami sokkal barátibbnak tűnik, de azt meg az endokrinológusom nem ajánlja, szerinte jobb lenne ha körülnéznének bent, mert szerinte van endometriózisom is.Most már teljesen tanácstalan vagyok, nem tudom melyik eljárást válasszam, meg egyáltalán kinél. Tudnátok kérlek segíteni, annyira új nekem ez az egész...

  1. Andrea megjegyzése

   Nekem hasonló tüneteim voltak, több mióma okozta őket. Embolizációm volt februárban, és a tünetek szinte másnapra megszűntek, azóta is csodálatosan jól vagyok. Szerintem érdemes megkérdezned egy radiológust, aki végzi ezt az eljárást.

  2. Cserháti Gabi megjegyzése

   Szia! Ha felmerült az endometriózis gyanúja, akkor specialistát érdemes felkeresni.
   Úgy tudom, az embolizációt gyermekvállalás előtt állóknak nem igazán ajánlják, mert meggyengülhet a méhfal, de van sok ellentétes tapasztalat is, amikor semmi gondot nem okoz, szóval nem egyértelmű. Viszont, a végére, az endo gyanú miatt jobb, ha méhtükrözéssel a méhet belülről átvizsgálják. Az embolizációról sokféle vélemény olvasható. Embolizációval a legjobb esetben 2-3 centire megy össze a mióma, amit valószínűleg így is úgy is ki kell műteni,
   ha gyereket akarsz utána. Ennek fényében kicsit felesleges körnek tűnik, ráadásul nagyon fájdalmas,
   és ha megvan az embolizáció, akkor még kb 4 hónap, ami után meg tudnak műteni laparoszkóppal. Gondold át Niki!

   1. Virág megjegyzése

    Nekem is ezt mondtak anno,h gyermekvállalás előtt nem ajánlott …de tobbeknel lattam h az embolizaciot arra használják h osszezsugoritsak a miomat hogy aztán műtéti úton eltávolítsák.

    1. Szilvi megjegyzése

     Külföldi oldalakon úgy olvastam, hogy nem igazán bizonyított, se az, hogy árthat az embolizáció a méhnek (gyerekvállalás szempontjából), se az, hogy nem. De pl az amerikai híres Mayo Klinikán nem ajánlják szülés előtt. És azt írják, hogy szülés előtt a legbiztonságosabb a laparoszkópos eltávolítás.

 5. Betty megjegyzése

  Sziasztok, segítségre lenne szükségem. 3 éve műtöttek, 3 befelé növő miómát távolítottak el.
  Sajnos most újra van kettő mioma, gyorsan növekednek, a márciusi kontrollon még egyet észlel a doki.
  33 éves vagyok és nincs gyermekem, adjatok tanácsot légyszí mit tehetnék még?
  Életmódot-váltottam, sokat fogytam. Azt mondta utolsó esélyem hogy gyermekem lehessen,
  de így nagy az esély arra hogy elvetélek. Teherbe lehet esni és ki lehet hordani a babát mioma mellett? Minden választ előre is nagyon szépen köszönök.

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Mióma esetén szükségtelen a félelem, ha babát szeretnél. Sok hölgy 5-7 cm vagy annál nagyobb mióma mellett lesz várandós.
   Ha befelé nő a mióma a babának esetleg kevesebb hely jut a méhben, de az egészségét nem veszélyezteti, ahogy az anyáét sem. Több orvosi vizsgálat, több pihenés, kímélő életvitel (nem elhanyagolva a sétát, a friss levegőt, D vitamin és egyéb méh egészségét védő vitaminok pótlását, és kímélő étrendet) A fórumban sok tapasztalatról olvashatsz. Gyógynövények a komplikációmentes babavárás idejére. https://mioma.hu/mioma-organic-life-2-0/

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás