Kismedencei gyulladás és belső nemi szervi gyulladás veszélyei

mint miómára hajlamosító állapotok

8

Gyanús nekem a a mióma keletkezését megelőző sok felfázás, belső nemi szervi gyulladás, amiből akár arra is következtethetünk hogy a miómával összefüggésben lehetnek.  Nyomozni kezdtem és ahogy oly sokszor eddig,  ellentmondásos információkba botlottam bele.

Szakértői válaszok

Krónikus méhgyulladás, abból keletkező keloidból (hegszövet) alakulhat ki mióma? Több méhet ért sérülésből kialakulhat adenomiózis vagy mióma?

Megkérdeztük szakértőnket a Semmelweis Egyetem Szülészeti Nőgyógyászati Klinika igazgatóját Professzor Ács Nándor főorvos urat, vajon krónikus méhgyulladás, abból keletkező keloidból (hegszövet) , méhet ért sérülésből alakulhat ki adenomiózis vagy mióma?  Válasz itt olvasható.

Adenomiózis méhmegnagyobbodással járó betegség okairól hallhatsz dr. Fülöp István főorvos úrtól az Endometriózis Magyarország Youtube csatornáján.  Ide vonatkozó rész a tizedik perctől érdekes.  Fülöp főorvos úrtól megtudjuk hogy az adenomiózis méhen végzett műtét, küret után is létre jöhet. Hogyan?

Enzimkutatás

Egy brit enzimkutatással foglalkozó cég ismertetőjében viszont a mióma keletkezéséről és eredetéről a következőt találtam.

Feltételezések szerint a mióma méhűri sebek, hegek, gyulladások következtében is kialakulhat, ezzel összefüggésben a  daganatos betegségek egyharmada krónikus gyulladásra is visszavezethető.  Eltávolított mióma szövetek vizsgálata alapján kiderült,  az aktív és inaktív gének általános mintázata nagyon hasonló ahhoz, amit keloid hajlam esetén tapasztalni lehet. A keloid egy túlburjánzó rendellenes hegszövet, amely a seb széleit jócskán túlnövi. A keloid egy speciális heg, amelynél a hegképződés folyamatos és az eredeti behatáson (vágás, seb) minden irányban túlterjed. A hegekhez hasonlóan a mióma főként kollagénből, az ízületekben és izmokban található fehérjéből áll.

A miómákat alkotó kollagén a fibroblasztokban raktározódik; ezek olyan vérsejtek, amelyek arra specializálódtak, hogy egy adott sérülés helyén „összecsoportosuljanak. A fibrin nevű fehérje a kollagéncsomókat összetartó „ragasztóként“ működik. A fibroblasztok szaporodását, következésképpen az ebből származó mióma kifejlődését citokinek és növekedési faktorok serkentik, amelyek az immunrendszer kémiai hírvivői. (www.enzymus.hu)

Belső női nemi szervi gyulladás okai

Kismedencei gyulladást kiválthat szex útján (hüvelyen keresztül) összeszedett bakteriális fertőzés. De spirál felhelyezését követően, akár nőgyógyászati beavatkozások után is előfordulhat, egyes hölgyeknek genetikai hajlama is lehet gyulladásra.  A kismedencei gyulladás rizikó tényezője lehet még a felfázás. A belső nemi szerveket érő hideghatás gyengíti a vérkeringést és immunvédekezést.

A gyulladásos állapot elhúzódásához a modern kor helytelen táplálkozási szokásai is hozzájárulhatnak.  Egy átlagos nyugati élelmiszer napi adagjában harmincszor annyi gyulladáskeltő anyag található, mint száz évvel ezelőtt.  Az apró gyulladásokat szabad szemmel nem lehet felismerni és nem is érezzük.  Egyes növényi olajokban, margarinokban több lehet a gyulladás-elősegítő Omega-6 zsírsav mint a gyulladásgátló  Omega-3 zsírsav. Használj egyes ételfélék elkészítéséhez más-más növényi olajokat, tiszta vajat. Segítséget találsz a Mioma Organic Life kiadványokban.

Fotó: https://www.medicalnewstoday.com/

Hüvelygyulladás

A kezeletlen hüvelygyulladás kiterjedhet a méhre, kismedencére. Az erősen klórozott uszodavíz éppúgy elősegítheti a hüvelygyulladást (vaginózis), mint a túlzásba vitt intim tisztálkodás, a hüvelyöblítés is. A szexpartner váltogatása további rizikófaktor.  A kellemetlen tünetekkel orvoshoz fordulunk, aki hüvely és méhgyulladásra általában antibiotikumot ír fel. Olvasóink a hüvelygyulladásra alternatív gyógymódokat is bevetnek. Ezek egyike az élőflórás natúr yoghurtba áztatott mini tampon hüvelybe helyezése.  A gyulladás miatt sérült hüvelyflórát helyreállíthatja gyógyszertárban kapható tejsavas tampon is.

A krónikus (elhúzódó) gyulladáshoz életmódbeli okok is hozzájárulnak

Elhúzódó kismedencei gyulladásra hajlamosító három (3) életmódhiba
 • Gyulladás elhúzódására hajlamosítanak a táplálékkal bevitt gyulladáskeltő anyagok, az arachidonsavak. Az arachidonsav egy természetes zsírsav,  ami a húsban, kolbászfélékben és más állati eredetű élelmiszerekben (tej) megtalálható. Részben  szervezetünk is képes előállítani Omega-6 zsírsavat tartalmazó ételekből.
 • A cukor és a többi gyors felszívódású szénhidrát a gyulladásos állapotot szintén elnyújtja.  A cukor merevvé teszi a kötőszöveteket, gyorsíthatja a kollagénrostok összeragadását. A magas vércukorszint veszélye, hogy megemeli a  szervezet gyulladási értékét így a felfázásos, bakteriális fertőzések okozta gyulladás elhúzódásához vezet.
 • A harmadik gyulladásos góckeltő tényezők a szabad gyökök. A szabadgyökök fel-alá haladnak szervezetünkben megtámadható sejteket keresnek. Szabadgyök előidéző hiba lehet a nem évszakhoz és napszakhoz igazított bőrkárosító napozás, vagy a dohányzás. A gyulladást életben tartó táplálkozás sokszorozza a szervezetünk működését romboló szabad gyökök számát.

Nyolc (8) gyulladáscsökkentő életmódtipp

1. Minimalizáld a gyulladást életben tartó élelmiszerek fogyasztását. Minden ami nem természetes, tehát az élelmiszeripar, a nagyüzemi mezőgazdaság,  a vegyipar terméke szervezetünkbe kerülve a krónikus gyulladás fenntartásához járulhat hozzá. Kerüld a hozzáadott édesítőszerrel, rejtett transz-zsírral, tartósító és színező anyaggal, fehér cukorral dúsított élelmiszereket. (jégkrém, nápolyi, kakaós csiga, édesített yoghurt)

2. Naponta egészítsd ki étrendedet gyulladáscsökkentő élelmiszerekkel. Használj Omega-3 zsírsavat tartalmazó étrendkiegészítőt (természetes gyulladáscsökkentő). Egyél mindig friss, szezonális vegyszermentes zöldséget, gyümölcsöt, dióféléket, magvakat, hormonbarát tiszta gabonaféléket.

3. Csökkentsd étrendedben a húsfélék és tejtermékek mennyiségét. Helyezz nagyobb hangsúlyt a minőségi élelmiszerekre.  (Vérszegény hölgyeknél a dolog összetettebb, nekik még belsőség (máj) fogyasztása is szükséges lehet.)

4. A nyugodt alvás létfontosságú. Ez az egyik leghatásosabb módja a gyulladáscsökkentésnek.

5. Használj gyakrabban gyulladáscsökkentő gyógy- és fűszernövényeket: oregano, kakukkfű, menta, petrezselyem, gyömbér, szerecsendió. Bizonyos helyzetekben hatékonyabbak lehetnek a patikai gyulladáscsökkentőknél.

6. Csökkentsd testsúlyod napi egy óra mozgással. A hasi elhízás és az ülőmunka hajlamosít a gyulladás elhúzódására.  A mozgás gyógyít, csökkenti a gyulladás szintjét. Már enyhe intenzitású torna hatására is csökkeni kezd a szervezet gyulladásos szintjét.

7. Állandó partner
Egy Nagy-Britanniában végzett kutatás kimutatta hogy a hölgyek kismedencei gyulladásra kitettsége, állandó partner mellett hetven százalékkal csökkenhet.

8. Ne tartsd vissza a vizeletet!
A vizeletvisszatartás is veszélyes, a hólyagban visszatartott vizelet bakteriális fertőzéshez, gyulladáshoz vezethet.

Csökkentsd szervezetedben a gyulladás elhúzódásának esélyét

Mioma Organic Life 3.0 életmódprogram, hormondiétával és tornával. Rendeld meg most!  

Forrás:

http://www.konyhai_kisokos.abbcenter.com/

www.enzymus.hu

https://www.webbeteg.hu/cikkek/nogyogyaszat/4047/a-kronikus-kismedencei-fajdalom-szindroma   

https://www.nogyogyaszatikozpont.hu/kismedencei-gyulladas

https://femina.hu/egeszseg/natur_joghurt_huvelygomba_ellen/    

https://www.oktogonmedical.hu/tudastar/huvelygyulladas

https://www.pharmindex-online.hu/onkologia/hirek-cikkek/a-kronikus-gyulladas-altal-befolyasolt-immunsejtek-elosegitik-a-majdaganatok-novekedeset   

https://myhealth.reblog.hu/hogyan-fugg-ossze-a-gyulladas-a-daganatos-betegsegekkel

https://semmelweis.hu/noi1/files/2020/03/noi_nemi_szervek_gyulladasos_betegsegei.pdf   

https://arthurandrew.com/ 

https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/17570/omega-3-es-omega-6-mibol-mennyit

https://www.eatcarelive.com/2019/08/15/mitochondrien-und-chronische-entzuendungen/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321573#_noHeaderPrefixedContent  

https://tritonlife.hu/csapatunk/dr-fulop-istvan

8 hozzászólás
 1. Vanda megjegyzése

  Sziasztok! Hét elején ágynak estem 39 fokos lázzal, gyulladás volt a szervezetemben ami sajnos nem ritka mióta miómám van. Méhüregi miómám van ami 2-3 havonta gyulladást okoz sajnos, méh, petefészek, kismedence szokott ilyenkor mindenestül begyulladni nálam. Végig szedtem az antibiotikum kúrát és szerencsére már lázam sincs sem gyulladás csak gyenge vagyok és picit el kezdett folyni az orrom. Május 16.-án lenne a mióma műtétem. Szerintetek lehet így bármi probléma altatáskor? Említsem az anesztesnek 9.-én? Teljesen pánikolok, hogy baj lesz és nem kelek fel az altatásból.

  1. Kriszta megjegyzése

   Nyugodj meg az mèg bő 2 hèt semmi gond nem lesz szedj sok vitamint addig megerősödsz.

   1. Orsi megjegyzése

    Attól nem kell félni, h az altatásból nem ébredsz fel. (Az altatás amúgy is a műtétek legjobb része.) Az altató orvos árgus szemekkel figyel rád végig. Bármilyen probléma esetén azonnal be tud avatkozni. Szóval nyugi, minden rendben lesz

    1. Erika megjegyzése

     Műtét előtt két hónapon belül nem lenne szabad antibiotikumot szedni. Már nem emlékszem, hogy csak megkérdezték, szedtem-e vagy nyilatkozni is kellett róla, szóval szerintem mindenképpen említsd meg.

     1. Ivett megjegyzése

      A vérvételből látni fogják ha még gyulladt a szervezeted. Aztàn az anesztes doki dönt műtenek e vagy sem.

     2. Gabi megjegyzése

      GAL multivitamin, D-vitamin 4000 NE, + bármely gyártótól nyomelem komplex kúra, florexin vas, alga, búzafűlé, zellerlé és nem leszel többé beteg.

 2. Sz.K. megjegyzése

  Kétszer műtöttek meg miómával és most pedig azt mondták hogy adenomyosis-m van. Mostanában az is kiderült, hőtérképen, hogy méhgyulladásom is van – még mindig – pedig már az antibiotikumtól kezdve a gynevac utodjának kurájáig mindent kiprobáltam és kicsi méhgyulladas még mindig van. Viszont minden leletem baktérium – gomba – vírusra negativ. Mit lehet még ilyenkor tenni? Teljesen tanácstalan és elkeseredett vagyok. Van esetleg valamilyen megvásárolható anyagod a méh gyulladással kapcsolatban vagy valamilyen ötleted, hogy hogyan lehetne levinni?

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Nagyon gyakori a mióma-val kapcsolatban a krónikus méhgyulladás. A mai nyugati táplálkozás a gyulladásokat életben tartja. A sok félkész, mesterséges, nagyipari előállítású élelmiszer, amelyek nem frissek és tápanyagban szegények. A stressz határozottan gyulladáselőidéző hatású. Erről egy ábrát már többször posztoltam FB-n. Az alacsony GI szénhidrátok, az ellenőrzött gazdálkodásból származó vegyszermentes zöldségek, gyümölcsök, gyulladáscsökkentő hatásúak. Erről részletesen a Hormondiétában írtam. Bocs, de arra már nem emlékszem mit változtattál az életmódodon, Szedsz enzimeket? Iszod a gyógyteákat? Fogyasztasz minden nap pl. egy marék friss petrezselymet? Száműzted a gyulladáselőidéző hatású glutamátos ételízesítőket? Milyen a háztartásod?
   Iszol minden nap almaecetes vagy langyos citromos vizet? Menta tea? Csalán tea? További ötletek bejegyzésekben: https://mioma.hu/termeszetes-gyulladasgatlas/
   https://mioma.hu/a-mioma-es-a-kismedencei-gyulladasok/Gyulladáscsökkentő hatású táplálkozás: https://mioma.hu/hormondieta/
   Remélem segítségedre lehetek Kriszta. Ha úgy találod jónak, szívesen beszélek veled Messengeren. Gyógyulást, jobbulást, kitartást!

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás