Mióma és kismedencei gyulladások

2

Ebben a bejegyzésben a mióma kialakulásának egyéb okait vizsgáljuk. Feltételezések szerint a miómák méhűri sebek, hegek nyomán kialakult gyulladások következtében is kialakulhatnak. Az oldal alján három gyulladások krónikussá válásához vezető táplálkozási szokásról olvashatsz.

Mi okozza a miómát?

Szakértői vélemények szerint a daganatos betegségek harmada krónikus gyulladásra vezethető vissza.

A mióma hátterében meghúzódó összes okot még nem ismerik.

Mióma gyulladások nyomán is kialakulhat
Mióma gyulladások nyomán is kialakulhat
A mióma szövetek vizsgálata alapján kiderült, hogy “az aktív és inaktív gének általános mintázata nagyon hasonló ahhoz, amit keloid hajlam esetén tapasztalni lehet. ” A keloid egy túlburjánzó rendellenes hegszövet, amely a seb széleit jócskán túlnövi. A keloid egy speciális heg, amelynél a hegképződés folyamatos és az eredeti behatáson -vágás, seb- minden irányban túlterjed. A hegekhez hasonlóan a mióma főként kollagénból – az ízületekben és izmokban található fehérjéből – állnak.

A miómákat alkotó kollagén a fibroblasztokban raktározódik; ezek olyan vérsejtek, amelyek arra specializálódtak, hogy egy adott sérülés helyén „összecsoportosuljanak“ és felszaporodjanak vérrögöt alkotva. A fibrin nevű fehérje a kollagén csomókat összetartó „ragasztóként“ működik. A fibroblasztok szaporodását és a következésképpen az ebből származó mióma kifejlődését citokinek és növekedési faktorok serkentik, amelyek az immunrendszer kémiai hírvivői. (Forrás: www.enzymus.hu)

A mióma tehát méhűri sebek, felfázás vagy kórokozók miatti krónikus méhgyulladás hatására növekedésnek indulhat.

A belső női nemi szervi gyulladás okai

A gyulladások egyik okát a helytelen táplálkozásban, illetve külső hatásokban kell keresni. Az átlagos nyugati táplálék egy adagjában ugyanis harmincszor annyi gyulladáskeltő anyag található, mint száz évvel ezelőtt. Ezeket a gyulladásokat szabad szemmel nem lehet felismerni és nem is érezzük őket.

Kiderült hogy a napraforgó és szőlőmagolajban és a belőlük készült margarinokban több a gyulladás elősegítő Omega-6 zsírsav mint a gyulladásgátló hatású Omega-3 zsírsav. Táplálkozástudományi szakemberek javaslata hogy a konyhában használjunk egyes ételfélék elkészítésénél más-más növényi olajokat, zsírokat. Részletes összeállítás Mioma Organic Life kiadványokban.

Három kismedencei gyulladásra hajlamosító tényező

  • A gyulladáskeltő anyagok, például az arachidonsavak. Az arachidonsav természetes zsírsav, amely a húsban, a kolbászfélékben és más, állati eredetű táplálékokban, például tejtermékekben találhatók. Ezenkívül  szervezetünk is előállítja, ha Omega-6 zsírsavakat tartalmazó ételfélét eszünk.
  • A cukor és az egyéb, a szervezet által gyorsan felszívható szénhidrátok szintén gyulladások kialakulására hajlamosítanak. Tetejében a cukor merevvé teszi a kötőszöveteket Ezt nevezik glikizálásnak. A sok cukor felgyorsíthatja a kollagén rostok összeragadását és ráncosodáshoz vezet.
  • A harmadik gyulladásos góckeltő tényezők a szabad gyökök. A szabadgyökök fel-alá haladnak szervezetünkben megtámadható sejteket keresnek. A nem évszakhoz és nem napszakhoz igazított átgondolatlan napozás, a nikotin, a gyulladást életben tartó táplálkozás megsokszorozza a szabad gyökök számát, növeli romboló erejüket.

A glikizáló folyamatok serkentője a cukor

Még mindig sokan gyorsan emészthető szénhidrátokat fogyasztanak:süteményt, fehér lisztből készült termékeket, édességeket. Havonta átlagosan három kilót. Egy évre átszámítva ez körülbelül 34 kg cukor. A cukor a bőr rugalmasságát adó kollagénrostokat károsítja. Az emelkedett vércukorszint veszélye, hogy megemeli a  szervezetben a gyulladási értékeket amelyek felfázás, vagy sebek esetében a gyulladásos folyamatok elhúzódásához vezetnek.

 

Klikkelj további hasznos mióma információkért:

Mióma tünetei Mióma kialakulásának okai Mióma kezelése természetes úton  Mióma kezelése orvosi segítség  Hasznos tények…, amelyeket érdemes tudnod!  Mióma főoldal  Mióma történetek

 

 

Forrás:

http://www.konyhai_kisokos.abbcenter.com/

www.enzymus.hu

2 hozzászólás
  1. Sz.K. megjegyzése

    Kétszer műtöttek meg miómával és most pedig azt mondták hogy adenomyosis-m van. Mostanában az is kiderült, hőtérképen, hogy méhgyulladásom is van – még mindig – pedig már az antibiotikumtól kezdve a gynevac utodjának kurájáig mindent kiprobáltam és kicsi méhgyulladas még mindig van. Viszont minden leletem baktérium – gomba – vírusra negativ. Mit lehet még ilyenkor tenni? Teljesen tanácstalan és elkeseredett vagyok. Van esetleg valamilyen megvásárolható anyagod a méh gyulladással kapcsolatban vagy valamilyen ötleted, hogy hogyan lehetne levinni?

    1. Cserháti Gabi megjegyzése

      Nagyon gyakori a mióma-val kapcsolatban a krónikus méhgyulladás. A mai nyugati táplálkozás a gyulladásokat életben tartja. A sok félkész, mesterséges, nagyipari előállítású élelmiszer, amelyek nem frissek és tápanyagban szegények. A stressz határozottan gyulladáselőidéző hatású. Erről egy ábrát már többször posztoltam FB-n. Az alacsony GI szénhidrátok, az ellenőrzött gazdálkodásból származó vegyszermentes zöldségek, gyümölcsök, gyulladáscsökkentő hatásúak. Erről részletesen a Hormondiétában írtam. Bocs, de arra már nem emlékszem mit változtattál az életmódodon, Szedsz enzimeket? Iszod a gyógyteákat? Fogyasztasz minden nap pl. egy marék friss petrezselymet? Száműzted a gyulladáselőidéző hatású glutamátos ételízesítőket? Milyen a háztartásod?
      Iszol minden nap almaecetes vagy langyos citromos vizet? Menta tea? Csalán tea? További ötletek bejegyzésekben: http://mioma.hu/termeszetes-gyulladasgatlas/
      http://mioma.hu/a-mioma-es-a-kismedencei-gyulladasok/Gyulladáscsökkentő hatású táplálkozás: http://mioma.hu/hormondieta/
      Remélem segítségedre lehetek Kriszta. Ha úgy találod jónak, szívesen beszélek veled Messengeren. Gyógyulást, jobbulást, kitartást!

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

tizenegy − tíz =

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás