Mióma és kismedencei gyulladások
Ebben a bejegyzésben a mióma kialakulásának egyéb okait vizsgáljuk. Feltételezések szerint a miómák méhűri sebek, hegek nyomán kialakult gyulladások következtében is kialakulhatnak. Az oldal alján három gyulladások krónikussá válásához vezető táplálkozási szokásról olvashatsz.
Mi okozza a miómát?
Szakértői vélemények szerint a daganatos betegségek harmada krónikus gyulladásra vezethető vissza.
A mióma hátterében meghúzódó összes okot még nem ismerik.

A miómákat alkotó kollagén a fibroblasztokban raktározódik; ezek olyan vérsejtek, amelyek arra specializálódtak, hogy egy adott sérülés helyén „összecsoportosuljanak“ és felszaporodjanak vérrögöt alkotva. A fibrin nevű fehérje a kollagén csomókat összetartó „ragasztóként“ működik. A fibroblasztok szaporodását és a következésképpen az ebből származó mióma kifejlődését citokinek és növekedési faktorok serkentik, amelyek az immunrendszer kémiai hírvivői. (Forrás: www.enzymus.hu)
A mióma tehát méhűri sebek, felfázás vagy kórokozók miatti krónikus méhgyulladás hatására növekedésnek indulhat.
Mi vezet gyulladáshoz a belső női nemi szerveknél?
A gyulladások egyik okát a helytelen táplálkozásban, illetve külső hatásokban kell keresni. Az átlagos nyugati táplálék egy adagjában ugyanis harmincszor annyi gyulladáskeltő anyag található, mint száz évvel ezelőtt. Ezeket a gyulladásokat szabad szemmel nem lehet felismerni és nem is érezzük őket.
Kiderült hogy a napraforgó és szőlőmagolajban és a belőlük készült margarinokban több a gyulladás elősegítő Omega-6 zsírsav mint a gyulladásgátló hatású Omega-3 zsírsav. Táplálkozástudományi szakemberek javaslata hogy a konyhában használjunk egyes ételfélék elkészítésénél más-más növényi olajokat, zsírokat. Részletes összeállítás Mioma Organic Life kiadványokban.
Három gyulladások kialakulására hajlamosító tényező
- A gyulladáskeltő anyagok, például az arachidonsavak. Az arachidonsav természetes zsírsav, amely a húsban, a kolbászfélékben és más, állati eredetű táplálékokban, például tejtermékekben találhatók. Ezenkívül szervezetünk is előállítja, ha Omega-6 zsírsavakat tartalmazó ételfélét eszünk.
- A cukor és az egyéb, a szervezet által gyorsan felszívható szénhidrátok szintén gyulladások kialakulására hajlamosítanak. Tetejében a cukor merevvé teszi a kötőszöveteket Ezt nevezik glikizálásnak. A túl sok cukor fogyasztása meggyorsítja a kollagén rostok összeragadását is és ráncosodás előidézéséhez vezet.
- A harmadik gyulladásos góckeltő tényezők a szabad gyökök. A szabad gyökök fel-alá haladnak a szervezetünkben és folyamatosan olyan sejteket keresnek amelyeket megtámadhatnak. A nem évszakhoz és nem napszakhoz igazított átgondolatlan napozás, a nikotin, a gyulladást életben tartó táplálkozás megsokszorozza a szabad gyökök számát, növeli romboló erejüket.
A glikizáló folyamatok serkentője a cukor
Még mindig sokan gyorsan emészthető szénhidrátokat fogyasztanak:süteményt, fehér lisztből készült termékeket, édességeket. Havonta átlagosan három kilót. Egy évre átszámítva ez körülbelül 34 kg cukor. A cukor a bőr rugalmasságát adó kollagénrostokat károsítja. A folyamatosan megemelkedett vércukorszint veszélye hogy megemeli az egész szervezetben a gyulladási értékeket amelyek felfázás, vagy sebek esetében a gyulladásos folyamatok elhúzódásához vezetnek.
Klikkelj további hasznos mióma információkért:
Mióma tünetei Mióma kialakulásának okai Mióma kezelése természetes úton Mióma kezelése orvosi segítség Hasznos tények…, amelyeket érdemes tudnod! Mióma főoldal Mióma történetek
Kétszer műtöttek meg miómával és most pedig azt mondták hogy adenomyosis-m van. Mostanában az is kiderült, hőtérképen, hogy méhgyulladásom is van – még mindig – pedig már az antibiotikumtól kezdve a gynevac utodjának kurájáig mindent kiprobáltam és kicsi méhgyulladas még mindig van. Viszont minden leletem baktérium – gomba – vírusra negativ. Mit lehet még ilyenkor tenni? Teljesen tanácstalan és elkeseredett vagyok. Van esetleg valamilyen megvásárolható anyagod a méh gyulladással kapcsolatban vagy valamilyen ötleted, hogy hogyan lehetne levinni?
Nagyon gyakori a mióma-val kapcsolatban a krónikus méhgyulladás. A mai nyugati táplálkozás a gyulladásokat életben tartja. A sok félkész, mesterséges, nagyipari előállítású élelmiszer, amelyek nem frissek és tápanyagban szegények. A stressz határozottan gyulladáselőidéző hatású. Erről egy ábrát már többször posztoltam FB-n. Az alacsony GI szénhidrátok, az ellenőrzött gazdálkodásból származó vegyszermentes zöldségek, gyümölcsök, gyulladáscsökkentő hatásúak. Erről részletesen a Hormondiétában írtam. Bocs, de arra már nem emlékszem mit változtattál az életmódodon, Szedsz enzimeket? Iszod a gyógyteákat? Fogyasztasz minden nap pl. egy marék friss petrezselymet? Száműzted a gyulladáselőidéző hatású glutamátos ételízesítőket? Milyen a háztartásod?
Iszol minden nap almaecetes vagy langyos citromos vizet? Menta tea? Csalán tea? További ötletek bejegyzésekben: http://mioma.hu/termeszetes-gyulladasgatlas/
http://mioma.hu/a-mioma-es-a-kismedencei-gyulladasok/Gyulladáscsökkentő hatású táplálkozás: http://mioma.hu/hormondieta/
Remélem segítségedre lehetek Kriszta. Ha úgy találod jónak, szívesen beszélek veled Messengeren. Gyógyulást, jobbulást, kitartást!