A mióma természetes úton történő gyógyítása

Hormontartalmú spirál mióma esetén

A hormontartalmú spirál segíthet mióma és erős vérzés esetében.
14

Ismét olyan témáról írok, amely többször felmerült már és sokan érdeklődnek iránta.

Hormontartalmú spirál
A hormontartalmú spirál segíthet mióma és erős vérzés esetében.

Néhány éve jól jött volna ha tájékoztatást kapok – mióma és erős vérzés panaszok miatt- a hormontartalmú spirál előnyeiről.  A szakrendelőben annyit tudtam meg hogy létezik egy drága spirál. Hagyományos spirált kaptam mióma, adenomiózis mellett  ami még erősebb vérzést és fájdalmat okozott.

Amikor súlyos vérszegénységgel kórházba kerültem és egy másik nőgyógyász megvizsgált, az volt az első kérdése:

Ki volt az az  orvos, aki magának felrakta a hagyományos spirált, ami magának abszolút nem való és a panaszait csak súlyosbította???

Elnézést kérek minden nőgyógyásztól aki nem ilyen, de véleményem szerint a nőgyógyászati betegségekkel kapcsolatos tájékoztatás és a gyógymódokra tett javaslat és kommunikáció enyhén szólva gyenge. Még abban az esetben sem, ha privát orvoshoz mentél vizsgálatra.

Ezért itt összefoglalom, tömörítem a hormontartalmú spirállal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

(A bejegyzésben egy-két helyen ellentmondást találsz. Például a spirál egyes esetekben gyulladásokat megelőző, másoknál gyulladást előidéző hatása. Az egyes források amelyekből a bejegyzést merítettem, egymásnak ellentmondanak.)

A hormontartalmú spirál mióma, endometriózis és erős menstruáció esetében állítólag csökkenti a kellemetlen panaszokat. Ebben a bejegyzésben nem a hormontartalmú spirál fogamzásgátló hatásáról hanem a 38 év felett jelentkező nőgyógyászati panaszok  enyhítésében betöltött szerepéről írok.

Állítólag a hormontartalmú spirált Nyugat-Európában endometriózis, adenomiózis vagy erős vérzés esetében a 35 év feletti nők nagy részénél automatikusan felhelyezik.

Hogyan néz ki?

A hormontartalmú spirál négy-öt centiméter lapos, T alakú a méh formájához illeszkedő rugalmas műanyagból készült

Hormontartalmú spirál
A hormontartalmú spirál T alakú, a méh formájához illeszkedik.

progeszteront kibocsátó apró szerkezet. A progeszteront 5 éven át folyamatosan és egyenletesen a méhben adja le. A hormont tartalmazó függőleges szára egy speciális lassan feloldódó szivacsos henger. A spirál alsó szárához két vékony fonal csatlakozik, ez az úgynevezett jelzőszál (ellenőrző szál), amely a nőgyógyász részére a spirál ellenőrzésére és eltávolítására szolgál.

A spirál a méhben fejti ki hatását, tehát a méh üregében viszonylag nagy koncentrációban van jelen a hormon.

A spirál ára jelenleg 50 ezer Ft körüli. Plusz a felhelyezés ára.

A hormontartalmú spirál előnyei

 • Jelentősen 90-98%-ban csökkenti a vérzés mennyiségét, így alkalmas tartós vérzéscsillapításra is. A vashiányos vérszegénységben a mióma vérvesztés miatt fáradt, erőtlen nők megerősödnek, energikusabbak lesznek. Javul az életminőség.
 • A készítmény gátolja a mióma, miómák, a jóindulatú méhdaganatok kialakulásának kockázatát, de a kialakult miómák növekedését is akadályozhatja, illetve a méretüket csökkentheti.
 • Ritkábban kerül sor a menopauza előtti időszakban előforduló gyakori méhkaparásra. Egyes nőgyógyászati műtétek elkerülhetők. Összességében csökkenti a menstruációs fájdalmat és a menstruációval járó kellemetlenséget!
 • Kis mennyiségű az ösztrogén káros hatásait ellensúlyozó jótékony hormon a progeszteron bevitele történik.
 • A hormontartalmú spirálból csak helyileg – a méhben – kis mennyiségű hormon szívódik fel, ezért nem terheli meg az egész szervezetet hormonnal.
 • Csökkenti a gyulladásos panaszokat és a hüvelyváladék mennyiségét, sűrűbbé teszi a méhnyak nyákot, ezzel mintegy lezárja a méhet a felszálló fertőzésektől.
 • Ösztrogén-pótló terápia során a méhnyálkahártya túlzott mértékű növekedése elleni védelem.
 • Költséghatékony. Számítások bizonyítják hogy egy nő a perimenopauza időszakában havonta több ezer Ft-ot költ betétekre, tamponra. A vérzéssel kapcsolatos összes költség magasabb, mint a spirál egy hónapra számított ára. Az egyszeri nagyobb befektetés a spirálba, MÁR a vérzés mennyiségének csökkentésén keresztül megtérül. Nem beszélve az életminőségről, a kiszámíthatóságról és a vérszegénység miatti fáradtság megszűnéséről.

 

Mennyi hormont tartalmaz?

A hormontartalmú spirálnál kismennyiségű hormonról van szó. Ha összehasonlítjuk egy darab fogamzásgátló tabletta és a spirálban található hormonmennyiséget a következőre jutunk:

Eszköz                                                                                              Hatóanyag

Escapelle fogamzásgátló tabletta                                           1,5 milligramm hatóanyag

Spirál                                                                                            naponta 20 mikro gramm

A spirál hormonkibocsátása lokálisan 20 mikro gramm 1 nap alatt. A spirál évente kb. négy tablettának megfelelő hormonmennyiséget bocsát ki magából. Ezen adat szerint a legalacsonyabb hormon tartalmú készítmény.

Hogyan hat a miómára?

Változókori vérzési rendellenesség, mióma esetén a spirál jótékony hatása, hogy hormonálisan csökkenti a panaszokat. A méhnyálkahártyát nem engedi megvastagodni, így az elhúzódó, visszatérő vérzészavar és egyúttal a hormonfüggő méhtestrák kialakulása is gátolt.

Lehetséges mellékhatások

 • Cikluszavar, rendszertelen vérzés, pecsételő vérzés főleg a felhelyezést követő 6 hónapban amíg az eszköz be nem áll megfelelően a helyére.
 • Fejfájás, migrén, alhasi fájdalmak, feszültségérzés, mellfeszülés
 • Esetleges bőrproblémák, mint ekcéma
 • Idegesség, hangulatingadozás, libidócsökkenés
 • Súlygyarapodás, ödémásodás
 • Petefészekciszták
 • A trombózis és mellrák rizikó
 • Gyulladások a kismedencei területen

Javaslat

A mióma ösztrogénfüggő daganat, melynek okai a gyakori peteérési zavar (a tüszőrepedés elmaradása, a progeszteronhiány, az egyoldalú ösztrogénterhelés). Ilyen esetben tehát a kiváltó okot kell megszüntetni. Hogy ez sikerüljön életmódváltással befolyást gyakorolhatsz a mióma növekedés gyorsaságára, vagy a növekedés visszafordítására. Ha kitartó vagy és jól csinálod a miómák akár el is sorvadhatnak. Milyen lépéseket kell tenned ennek érdekében, megtudod itt!

Mióma beteg a hormontartalmú spirálról

“Ősszel felhelyezték nekem is a Mirena megújított kisebb változatát a Joydesst. 4 hónapig enyhült a vérzés mennyisége de a végén már tovább 10 napig véreztem, meg fél időben ismét véreztem. 5. hónapban begyulladt, ömlött belőlem a vér… majd gyógykaparással eltávolították mert felcsúszott és semmilyen eszközzel nem érték el. 47 éves vagyok, évek óta szenvedek már mindent kipróbáltam és semmi sem hatott. Egy hónap múlva megyek műtétre, részleges méheltávolításra. Nem tudom megéri-e ennyit szenvedni, ha vége úgyis a műtét?”

“A hormonspirál 5 évig lehet fent. Az ára ahol megkérdeztem patikába majdnem 44.000 Ft. Az orvos szerint az első 3 hónapban előfordulhat pecsételő vérzés, de utána amíg fent van se görcsök, se vérzés. Kicsit drága ugyan elsőre, de ha összevetem más fogamzásgátlók árával, plusz a betét, tampon árával 5 évre. Már a második évben megtérül. És csak a méhen belül fejti ki hatását, nem az egész szervezetre.”

“Azért próbálkoztunk a dokimmal a hormonspirállal, hogy elkerüljük a műtétet!  Nekem tavaly október óta van fent. Mellékhatása szerencsére nincs. Azon kívül hogy a vérzésem havi 2-szer jelentkezik. Messze attól a bugyogástól ami miatt felrakta. A miómám zsugorodott, ami pozitív. Viszont én azt gondoltam, hogy teljesen megszünteti a menstruációmat. Kezd már elegem lenni, szörnyen erős vérzésem volt. A spirál mindenkinél másképp viselkedik. .Én viszont a mai napig türelmes vagyok, inkább maradjon a méhem a helyén. Igaz nem olcsó a hormonspirál, de egy próbát megér. Könnyen lehet, te pont azon szerencsések közé fogsz tartozni, akiknek simán rendeltetésszerűen be fog válni.”

Forrás:

http://zatik-nogyogyasz.hu/mirena.htm

http://drtomosvary.hu/hormontartalmu-spiral-kettos-vedelem/71

http://www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=11109

http://www.csaladinet.hu/szakertok/drsapy_tamas_nogyogyasz/faq/?tag=mirena

http://www.novagyok.hu/magazin/egeszseg/cikk/az_5_legmodernebb_fogamzasgatlo_modszer

http://www.gesundheit.de/familie/sex-und-partnerschaft/verhuetung/hormonspirale

14 hozzászólás
 1. Barbara megjegyzése

  Sziasztok! Hogy segítsem a döntést… most vagyok 40 éves, két éve helyezték fel a mirénát erős vérzés, súlyos vérszegénység és több, kisebb mióma miatt. Két gyermekem van.
  A felhelyezés utáni első hat hónap valóban nehéz volt, mert szinte kiszámíthatatlan volt, hogy mikor és mennyi ideig fogok vérezni. Sokszor éreztem is a spirált, főleg amikor orgazmusom volt.. (együttlét közben viszont egyikünk sem érezte sosem!).
  Az már a legelső naptól kezdve pozitívum volt, hogy a vérzés mennyisége azonnal sokkal gyengébb lett és a görcsök is elmúltak.
  Hat hónap letelte után egyszer csak beállt a dolog. Nem érzek semmit, a “vérzésem”- amit idézőjelbe kell tennem most már – kb 29-36 naponta jelentkezik 3-4 napig tart és tisztasági betét bőven elegendő hozzá. Csak egy kis jelzés a testemtől, hogy nő vagyok, termékeny vagyok továbbra is 🙂 A tisztsági betétet is inkább csak a higiènia miatt cserélgetem napközben ha megvan mert egész napra is biztonságosan elegendő lenne egyetlen darab. Szóval nincsenek többé balesetek.
  Miómák elmúltak! 🙂 Nincs semmi mellékhatás mostanra, csak pozitív dolgokat tudok mondani! Nincs többé szenvedés, nem kell többé izgulnom, hogy elönt a vér, átázok, nem kell betétet vennem, se vastablettákat szednem.
  Tényleg, aki belevág annak egyetlen és mindig szem előtt tartandó tanács: az első hat hónapot mindenképp érdemes kivárni, kibírni, mert megéri!

 2. Anita megjegyzése

  40 múltam. Most találtak nálam miomát. Sosem szedtem fogamzásgátlót. Most az orvos azt javasolta, vagy tablettát szedjek, vagy hormon tartalmú spirál fogamzásgátló legyen, állítólag attól csökken a mioma mèrete. Èpp döntés előtt állok, melyiket válasszam. Nagyon tanácstalan vagyok őszintén szólva.

  1. Ági megjegyzése

   Én sem tudok dönteni…. Most Duphastant kapok,nagyon nem birom,a Mirena spiralban áll.kevesebb a hormon,de tartok tőle ,mi lesz ha nem birom?! 50.000,-+15.000 ért teszi fel az orvos.Ha egyik sem használ,akkor nekem csak a méhkivétel marad. 🙁

   1. Ivett megjegyzése

    nekem volt spiralom 4 évig és az utolsó egy évben kibírhatatlanul fajdalmassa vált a menstruaciom a spiráltol 😕 és ki kellett vetetni, mert semmit nem tudtam csinálni a fekvesen kívül, munkahelyemről is többször haza küldtek.

    1. Cserháti Gabi megjegyzése

     attól fèlek amilyen brutális vérzés volt legutóbb is tenyérnyi alvadt vér darabokkal és 8-10 cmes szövetdarabokkal,hogy az első menstruácio lehozza vagy elmozdítja.

  2. Barbara megjegyzése

   Szia! Én is negyven múltam, kisebb miómáim voltak amik elmúltak tőle. Rendbe is tette a vérszegénységem. Mostanra kb 29-36 naponként van egy kis barnázásom. A miómákat nem találják 🙂 Az első hat hónapban vannak kellemetlenségek, volt hogy egy hónapig végig volt egy kis pecsételő vérzésem, néha görcsölgettem, néha éreztem hogy ott van a spirál, de hat hónap elteltével minden panaszt mintha elvágtak volna! Azóta áldom magam hogy nem adtam fel! Ha letelik az 5 év, felrakatom a következőt is!

   1. Bea megjegyzése

    Mirena spiralom nekem is volt, szépen bele is nőtt a miomámba.

    1. Anita megjegyzése

     Tegnap reggel raktak fel hormonos spirált. Kicsit félek, de nagyon bízom benne, hogy rendben lesz. Nagyobb a méhem mint normális, ezért félek ne csússzon ki onnan. 3 hét múlva kell kontrollra mennem. A vérzést említette a doki, hogy kb egy hétig lehet intenzívebb.

     1. Zsani megjegyzése

      Ha nincs láz, és nem görcsölsz, akkor semmi probléma nincs. 2-3 hónap mire beáll a szervezet. Normális eleinte a vérzés. A feleslegesen épített nyálkahártyának ki kell ürülni. Csak így tud. A vérzés nem lehet erősebb, mint mensi alatt. Van precedens, hogy erős vérzéssel kicsúszik a spirál. 2 hét kímélő üzem!!! Én 5. mapban. Minden oké nálam.

     2. Ancsa megjegyzése

      Nekem most két hete rakták fel a Mirenat. Pontosan tegnap este nyugtáztam, hogy vègre elmúltak a görcsök. Most megint erős görcseim vannak. Mik a tapasztalatok, meddig tarthat ez mèg?

 3. Szűcs Erika megjegyzése

  A hrmonspiral nekem 2.5 evig volt fent.
  Kb 7 hónapig verezgettem, mire megszokta a szervezetem.
  A menstruációm teljesen elmaradt tőle. Azert kaptam, mert félévente műtöttek,
  a megvastagodott mehnyalkahartya es nagyon erős verzes miatt.
  Tavaly szeptemberben levetettem, mert babat szeretnénk a férjemmel,
  de decemberben már újra a műtőasztalon voltam ugyanezzel a problémával.
  Tehát nekem jó volt, de valljuk be, ez csak tüneti kezelés, az okot nem szünteti meg.

 4. Andika megjegyzése

  Szia!
  A Mirena spirálról én is inkább rossz dolgokat tudtam meg és hogy segítsek a döntésben egyértelmű hogy mindenkit le fogok beszélni róla. Sajnos az orvosom rá tudott beszélni, hogy próbáljam ki. Nagyon bíztam a hatásosságában, de hiába, 5 hét elteltével csak úgy kimozdult a helyéről, szülési fájdalommal felérő fájdalmak után bő vérzéssel távozott az eszköz a szervezetemből.
  Közben nagyon fájtak a melleim és tompa folyamatos menstruálós fájalom volt az alhasamba az első naptól kezdve. Ráadásul a gyártó v. forgalmazó esze ágában sincs pénzvisszafizetési garanciát vállalni. Fél éve próbálom a kártérítést rendezni kb. a 6. helyre írom a panaszomat, a fogyasztóvédelemtől kezdve a járási hivatalon át most éppen a békéltető testülethez irányítottak.
  Ez a termék teljesen megbízhatatlan, sőt inkább Veszélyes, a méhet akár ki is lyukaszthatja! ! !
  Ha el tudnám érni szívem szerint be is tiltatnám a forgalmazását.

 5. Név megjegyzése

  Sziasztok! Én a sok rossz véleménnyel ellentétben csak jót tudok írni róla. Nekem is a nőgyógyászom ajánlotta szülés után.5 éve fent van, most fogom lecseréltetni ugyan erre a spirálra.Én maximálisan megvagyok vele elégedve. Elmúlt a havi vérzésem tőle teljesen, az első évben fordult elő időnként pecsételő vérzés, de ez semmi ahhoz képest ami előtte volt. Megszűntek a menstruáció mellékhatásai (görcsök, fejfájás, erős vérzés,derékfájás). Én tényleg csak ajánlani tudom. A gyógyszerektől minden bajom volt.Ebből is látszik, hogy nem egyformák vagyunk.Ja és pénz visszafizetési garancia is van 6 hónapig.Lehet, hogy egyszerre soknak tűnik, de a jobb tabletták is 6000-8000 Ft-ok egy hónapra.Hosszú távon még mindig olcsó és szuper!:))

 6. Ai megjegyzése

  Sziasztok, nekem is volt 1 évig Mirenám. Végigszenvedtem. Utáltam és nagyon hülye voltam, hogy nem vettettem le előbb. Szülés után ajánlotta az orvos, mondván, hogy milyen előnyei vannak. Gondoltam jó lesz, mert nem kell a védekezéssel bajlódnunk a férjemmel. Az 1 év alatt nem szűnő, állandó vérzésem volt. Kevés, de volt. Nem hiszek a helyi hatásban, mivel bekerül a keringésbe. A lábammal masszázsra kellett járnom, annyira fájt ez idő alatt. Nem volt kedvem a vérzéssel a férjemhez bújni és lelkileg is rossz érzés volt, h valami izé idegen dolog van bennem, aminek segítenie kéne, de csak bajt csinál. Majdnem 10 kg “felszaladt” az egy év alatt. A nyakamon ronda ragyák jelentek meg. Nem éreztem nőnek magam a rendes vérzések nélkül.
  Szóval birka voltam, de fogalmam sem volt, h ez ilyen sz.r is lehet. Levetettem és a legtöbb bajom megszűnt. Az orvos próbált agitálni, h maradjon, de mondtam kapja ki, vagy én teszem 😀
  Remélem, akinek szüksége van rá gyógyászati célra, annak beválik! Elnézést a rossz tapasztalatok leírásáért, de jól esett kiírnom. Üdv!

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

16 + 8 =

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás