Hogyan befolyásolja a mióma tüneteit a méhspirál?

a hormonspirál hatása

25

Néhány éve örültem volna, ha a mióma adenomiózis panaszaim kezelési alternatívájaként a hormontartalmú spirálról tájékoztatást kapok. Csupán annyit tudtam, hogy a hagyományos spirál mellett léteznek más, méhbe helyezhető spirálok. 40 éves korom után fogamzásgátlás céljával helyezték fel a hagyományos spirált. Feltehetően már akkor lehetett mióma, adenomiózisom, a spirál így még erősebb vérzést okozott. 22 napos ciklus és az erős menstruáció következtében súlyos vérszegénység alakult ki nálam. Vérvizsgálatból derült ki, hogy a vas és hemoglobinon a referenciatartomány alsó határa alatt harmadannyi. Ebben az esetben a  vastabletta vagy vasinjekció már nem elegendő. Háziorvosom továbbküldött a Hematológiára és nőgyógyászatra. A szakemberek vértranszfúziót írtak elő. Erre kétnapos kórházi tartózkodás keretében került sor. Három, kiszerelésben a félliteres zacskós kakaóra hasonlító vérplazmát kaptam infúzióban.

A súlyos vérszegénység félig a hagyományos spirálnak is betudható, hiszen az felerősíti a vérzést. Ekkor tudtam meg hogy létezik egy másik-féle, hormontartalmú spirál, pont az ilyen esetekre. Ez az előzővel ellentétben nem felerősíti, hanem csökkenti a vérzés mennyiségét.

Hormontartalmú spirál

A hormontartalmú spirál mióma, endometriózis, erős menstruáció esetén csökkenti a kellemetlen panaszokat.  Nyugat-Európában elterjedt, hogy endometriózis, adenomiózis, perimenopauza vérzészavarok  a méhbe helyezik.

Milyen a hormontartalmú spirál?

A hormontartalmú spirál négy-öt centiméter hosszú lapos, T alakú, méh formájához illeszkedő rugalmas anyagból álló, progeszteront kibocsátó szerkezet. A progeszteront 5 éven át folyamatosan, egyenletesen a méhben adja le. A hormont tartalmazó függőleges szára egy speciális lassan feloldódó szivacsos henger. A spirál alsó szárához két vékony fonal csatlakozik, ez az úgynevezett jelzőszál (ellenőrző szál), amely a spirál ellenőrzésére, eltávolítására szolgál. A spirál hormontartalma révén a méhben fejti ki hatását.

Ára: Hatvan ezer forint (plusz felhelyezés)

Mit fogsz érezni a spirál felhelyezése közben?

A hormontartalmú méhen belüli eszköz felhelyezésnél egy kis éles fájdalmat lehet érezni a legügyesebb orvosnál is. Menzesz alatt a fájdalom erősebb. Felhelyezés után előfordulhat kisebb görcsölgetés, vérezgetés. A hölgyek különbőzőképpen tolerálják a spirált. Előfordul hogy nem válik be és el kell távolítani. Más hölgyeknél három hónap is eltelhet hogy a szervezet megszokja. A harmadik típusba azok a hölgyek tartoznak, akik a felhelyezéstől kezdve jól reagálnak, panaszaik megszűnnek.

A spirál felhelyezéssel a progeszteron és az ösztrogén hormonok aránya kiegyenlítheti egymást, a progeszteron tartalmú spirál és a progeszteron tartalmú implantátum, gyógyszer visszaállítja a szervezet hormonegyensúlyát. A mióma összemenni nem fog, de a mióma növekedését megállíthatja.

A hormontartalmú spirál 11 előnye

 • 90-98 százalék arányban csökkenti a vérzés mennyiségét, hosszú távon alkalmas vérzéscsillapításra.
 • Ezzel a vérszegénység kezelését segíti elő, emelkedik a vas és hemoglobin érték, a fáradékonyság megszűnik használata mellett.
 • Hátráltatja a mióma növekedését.
 • Használata mellett ritkábban kerül sor nőgyógyászati küretre, amit sokszor „kisműtétnek” emlegetnek.
 • Összességében csökkenti a menstruációs fájdalmat és a menstruációval járó kellemetlenséget!
 • Kis mennyiségű, a magas ösztrogénszint hatását ellensúlyozó hormon, a progeszteron bevitele történik.
 • A hormontartalmú spirálból a méhben csupán kis mennyiségű hormon szívódik fel, ezért nem az egész szervezetet terheli.
 • Csökkenti a méhgyulladást és a hüvelyváladék mennyiségét, sűrűbbé teszi a méhnyak-nyákot, ezzel elzárja a méhet a felszálló fertőzésektől.
 • Költségtakarékos. A korábbi időszakhoz képest a perimenopauza 10 éves időszakában havonta jóval több pénzt költünk higiéniai termékekre (tampon, betét). A vérzéssel kapcsolatos havi kiadások magasabbak lehetnek, mint a spirál egy hónapra vetített ára. Az egyszeri nagyobb befektetés, már a vérzés mennyiségének csökkenésén keresztül, kevesebb tampon, betét szükségességével térül meg.
 • Hormontartalmú spirál használata mellett a hölgyek többsége javuló életminőségről számol be.
 • Csökkenti a méhtestrák kockázatát.
A hormontartalmú méhbe helyezhető eszköz a hormonspirál csökkenti a menstruáció mennyiségét, segítheti a vérszegénység megszüntetését. A fogamzásgátló tablettáktól kisebb mennyiségű hormont tartalmaz, amelyet a méhben bocsát ki. Felhelyezésnél éles, szúró fájdalom érezhető, amely másodpercek alatt megszűnik. Hormonegyensúly táplálkozás mellett a mióma tünetek teljes mértékben megszünhetnek. Illusztráció:familienplanung.de

Mennyi hormont tartalmaz?

A hormontartalmú spirál kismennyiségű hormont tartalmaz. Hasonlítsuk össze egy darab fogamzásgátló tabletta és a spirálban található hormonmennyiséget:

eszköz                                                                  hatóanyag

Escapelle fogamzásgátló tabletta                                                  1,5 milligramm hatóanyag

Hormonos spirál                                                                                      naponta 20 mikro gramm

A spirál hormonkibocsátása helyileg egy nap alatt 20 mikrogramm. A spirál évente kb. négy tablettának megfelelő hormonmennyiséget bocsát ki a méhbe. Ezzel állítólag a legalacsonyabb hormontartalmú készítmény.

A hormontartalmú spirál lehetséges mellékhatásai

 • rendszertelen vérzés, pecsételő vérzés főleg a felhelyezést követő 6 hónapban amíg az eszköz „be nem áll” a helyére
 • fejfájás, migrén, alhasi fájdalmak, feszültségérzés, mellfeszülés
 • esetleges bőrproblémák, ekcéma
 • idegesség, hangulatingadozás, libidócsökkenés
 • súlygyarapodás
 • ödémák
 • petefészek -ciszták
 • a trombózis- esélye emelkedik
 • gyulladások előfordulása a kismedencei területen
 • egyéni érzékenység szerint emelheti a vérnyomást

mioma.hu olvasó vélemény a hormontartalmú spirálról

„Ősszel felhelyezték nekem is a Mirena megújított kisebb változatát a Joydesst. 4 hónapig enyhült a vérzés mennyisége de a végén már tovább 10 napig véreztem, meg fél időben ismét véreztem. 5. hónapban begyulladt, ömlött belőlem a vér… majd gyógykaparással eltávolították mert felcsúszott és semmilyen eszközzel nem érték el. 47 éves vagyok, évek óta szenvedek már mindent kipróbáltam és semmi sem hatott. Egy hónap múlva megyek műtétre, részleges méheltávolításra. Nem tudom megéri-e ennyit szenvedni, ha vége úgyis a műtét?”

„A hormonspirál 5 évig lehet fent. Az ára ahol megkérdeztem patikába majdnem 44.000 Ft. Az orvos szerint az első 3 hónapban előfordulhat pecsételő vérzés, de utána amíg fent van se görcsök, se vérzés. Kicsit drága ugyan elsőre, de ha összevetem más fogamzásgátlók árával, plusz a betét, tampon árával 5 évre. Már a második évben megtérül. És csak a méhen belül fejti ki hatását, nem az egész szervezetre.”

„Azért próbálkoztunk a dokimmal a hormonspirállal, hogy elkerüljük a műtétet!  Nekem tavaly október óta van fent. Mellékhatása szerencsére nincs. Azon kívül hogy a vérzésem havi 2-szer jelentkezik. Messze attól a bugyogástól ami miatt felrakta. A miómám zsugorodott, ami pozitív. Viszont én azt gondoltam, hogy teljesen megszünteti a menstruációmat. Kezd már elegem lenni, szörnyen erős vérzésem volt. A spirál mindenkinél másképp viselkedik. .Én viszont a mai napig türelmes vagyok, inkább maradjon a méhem a helyén. Igaz nem olcsó a hormonspirál, de egy próbát megér. Könnyen lehet, te pont azon szerencsések közé fogsz tartozni, akiknek simán rendeltetésszerűen be fog válni.”

Mioma Organic Life életmód a hormonegyensúly érdekében

További életmód javaslatok, gyógyító összetevőket tartalmazó receptek a méhmióma, perimenopauza, adenomiózis panaszok enyhítése érdekében: Mioma Organic Life 2.0 + Hormondiéta  

Női Egészségtrorna mióma, endometriózis adenomiózis esetén a kismedencei izmok, szalagok erősítése, a műtéti szövődmények elkerülése érdekében. Kattints a tornáért! 

#hormonspiral #mehspiral  #spiral valtozokorban #spiral mioma mellett

Forrás:

http://zatik-nogyogyasz.hu/mirena.htm

http://drtomosvary.hu/hormontartalmu-spiral-kettos-vedelem/71

http://www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=11109

http://www.csaladinet.hu/szakertok/drsapy_tamas_nogyogyasz/faq/?tag=mirena

http://www.novagyok.hu/magazin/egeszseg/cikk/az_5_legmodernebb_fogamzasgatlo_modszer

http://www.gesundheit.de/familie/sex-und-partnerschaft/verhuetung/hormonspirale

25 hozzászólás
 1. Evelin megjegyzése

  Sziasztok, múlt héten voltam, magánorvosnál és két kisebb miómát talált a méh belső falában. Egyelőre fájdalom, erős mensi, nincs, a JAYDESS spirál felhelyezését javasolta. Az igaz hogy ettől nem nőnek tovább a miómák? Én még nem döntöttem. Esetleg lenne valaki aki használja/használta és van tapasztalata?
  Előre is köszönöm!

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Nekem is volt Jaydess-em. Mióma, erős vérzésre kaptam. Azután derült ki, hogy adenomiózisom is van. Az adenót szépen kezelte, a miómák nem nőttek egy év alatt, amíg fenn volt.
   Nekem sok mellékhatást okozott, de pozitív tapasztalatom is volt. Pozitívumok: valahogy tisztább lett a bőröm, nem hullott a hajam, nyugodtabbá váltam, jobban aludtam.
   Negatívum: jó étvágyat csinált, híztam 2 kg-ot, vérnyomásom emelkedett, vérezgettem mellette.

 2. Judit megjegyzése

  Sziasztok! Akinek van hormonspirálja és magas vérnyomást okozott hogyan oldódott meg? V
  an speciálisan erre utaló tünet? Az én vérnyomásom ébredés után másfél- 2 órával ugrik meg hiába szedem a vérnyomás csökkentőt. Az orvos a hormonális ok mellett inkább idegi alapon gondolja. Rá lehet jönni hogy mitől van? Vagy vetessem le és ha megoldodik az volt a bűnös!?
  Köszi ha megosztjátok a tapasztalataitokat!

  1. Anna megjegyzése

   Szia! Nekem 8 hónapig volt fenn a spirál (Jaydess), végig emelkedett volt a vérnyomásom,
   hiába szedtem emelt dózisban a vérnyomáscsökkentőket. Amint kivették visszament a vérnyomásom.

   1. Zita megjegyzése

    Szegeden a Női Klinikán nekem azt mondták, alapból 40 év feletti nőknek trombózis veszély miatt semmilyen hormonos dolgot: sem tablettát, sem spirált nem hajlandóak feltenni. A hormonos spirál is hatással van nagyon is, a vérnyomásra.

    1. Cserháti Gabi megjegyzése

     Én úgy tudom a levonorgesztrel a legalacsonyabb kockázatú progeszteron tromboembólia szempontjából. Azt kérdezd meg orvosodtól hátha nem okoz vérnyomás emelkedést.

 3. Judit megjegyzése

  Miomám van ami a hormon-spirálra jól reagált. A mióma zsugorodott, és a menstruáció is rendeződött.
  Eddig 3 és fél hete vérzek, fáj a baloldalam és gyulladtnak érzem naz egész méhem. Háziorvos által felírt Dicynone tabletta nem segített semmit. Hétfőn beszéltem a dokimmal okt 17-én megyek hozzá. Addig Exacylt írt 3×1 bogyót. De még mindig van vérzés. Kevés de van. Van itt valaki aki szedett vagy szedi most is ez a gyógyszert? Mennyit szed vagy szedett belőle? Hatásos volt e? Mennyi időn belül kell hatnia?

  1. Zsuzsanna megjegyzése

   Szia! Én a Levosert spirált használom 2.5honapja és nagyjából ezek a tüneteim azzal a különbséggel hogy nekem a jobb oldali petefészkem fáj . Ergam cseppet szedtem de nekem nincs miómám. Még annyi hogy jó ideje van a jobb petefészkemen 2.5cm -es ciszta ami a spirál felhelyezését követően 5 cm es lett! Most 3 hónapot kaptam a dokitól meglátjuk mire alakul.

  2. Anita megjegyzése

   En szedtem anno Exacylt, annyiban segitett, hogy mersekelte a nagyon eros verzest, de sose mult el teljesen.

 4. Anita megjegyzése

  Nekem 3 napja lett felhelyezve Kyleena miutan eltavolitottak 5nagyobb miomat( sajnos mar masodszorra 5even belul).
  Meg nem tudok nyilatkozni, csak remenykedni tudok, hogy bevalik mert mar tenyleg mindent kiprobaltam: ha nem szedtem 10fele fogamzasgatlot, akkor egyet sem, dietaztam, sot Magyarorszagon az Esmyat is felirta nekem a dokim mutet elott(szegeny majam).
  30eves vagyok, 25eves korom ota szenvedek miomaktol, legszebb eveimnek kene lennie, ehelyett az allando fajdalommenedzsmentre, rengeteg elkoltott penz betetekre, tamponra, gyogyszerekre tudok csak visszagondolni..En a spiralra utolso eselykent tekintek..Magyarorszagon az orvosom ezt sose ajanlotta fel(pedig szerintem nagyon jo (magan)orvos volt, sokat koszonhetek neki), itt Finnorszagban talatam egy specialistat es mondta, hogy feletjsem el az osszes tablettat, mert sose fognak segiteni, a mutet meg csak atmeneti megoldas.
  Szoval most turelmesen varok.. Kitartast kivanok mindenkinek!

 5. Barbara megjegyzése

  Sziasztok! Hogy segítsem a döntést… most vagyok 40 éves, két éve helyezték fel a mirénát erős vérzés, súlyos vérszegénység és több, kisebb mióma miatt. Két gyermekem van.
  A felhelyezés utáni első hat hónap valóban nehéz volt, mert szinte kiszámíthatatlan volt, hogy mikor és mennyi ideig fogok vérezni. Sokszor éreztem is a spirált, főleg amikor orgazmusom volt.. (együttlét közben viszont egyikünk sem érezte sosem!).
  Az már a legelső naptól kezdve pozitívum volt, hogy a vérzés mennyisége azonnal sokkal gyengébb lett és a görcsök is elmúltak.
  Hat hónap letelte után egyszer csak beállt a dolog. Nem érzek semmit, a „vérzésem”- amit idézőjelbe kell tennem most már – kb 29-36 naponta jelentkezik 3-4 napig tart és tisztasági betét bőven elegendő hozzá. Csak egy kis jelzés a testemtől, hogy nő vagyok, termékeny vagyok továbbra is 🙂 A tisztsági betétet is inkább csak a higiènia miatt cserélgetem napközben ha megvan mert egész napra is biztonságosan elegendő lenne egyetlen darab. Szóval nincsenek többé balesetek.
  Miómák elmúltak! 🙂 Nincs semmi mellékhatás mostanra, csak pozitív dolgokat tudok mondani! Nincs többé szenvedés, nem kell többé izgulnom, hogy elönt a vér, átázok, nem kell betétet vennem, se vastablettákat szednem.
  Tényleg, aki belevág annak egyetlen és mindig szem előtt tartandó tanács: az első hat hónapot mindenképp érdemes kivárni, kibírni, mert megéri!

 6. Anita megjegyzése

  40 múltam. Most találtak nálam miomát. Sosem szedtem fogamzásgátlót. Most az orvos azt javasolta, vagy tablettát szedjek, vagy hormon tartalmú spirál fogamzásgátló legyen, állítólag attól csökken a mioma mèrete. Èpp döntés előtt állok, melyiket válasszam. Nagyon tanácstalan vagyok őszintén szólva.

  1. Ági megjegyzése

   Én sem tudok dönteni…. Most Duphastant kapok,nagyon nem birom,a Mirena spiralban áll.kevesebb a hormon,de tartok tőle ,mi lesz ha nem birom?! 50.000,-+15.000 ért teszi fel az orvos.Ha egyik sem használ,akkor nekem csak a méhkivétel marad. 🙁

   1. Ivett megjegyzése

    nekem volt spiralom 4 évig és az utolsó egy évben kibírhatatlanul fajdalmassa vált a menstruaciom a spiráltol ? és ki kellett vetetni, mert semmit nem tudtam csinálni a fekvesen kívül, munkahelyemről is többször haza küldtek.

    1. Cserháti Gabi megjegyzése

     attól fèlek amilyen brutális vérzés volt legutóbb is tenyérnyi alvadt vér darabokkal és 8-10 cmes szövetdarabokkal,hogy az első menstruácio lehozza vagy elmozdítja.

  2. Barbara megjegyzése

   Szia! Én is negyven múltam, kisebb miómáim voltak amik elmúltak tőle. Rendbe is tette a vérszegénységem. Mostanra kb 29-36 naponként van egy kis barnázásom. A miómákat nem találják 🙂 Az első hat hónapban vannak kellemetlenségek, volt hogy egy hónapig végig volt egy kis pecsételő vérzésem, néha görcsölgettem, néha éreztem hogy ott van a spirál, de hat hónap elteltével minden panaszt mintha elvágtak volna! Azóta áldom magam hogy nem adtam fel! Ha letelik az 5 év, felrakatom a következőt is!

   1. Bea megjegyzése

    Mirena spiralom nekem is volt, szépen bele is nőtt a miomámba.

    1. Anita megjegyzése

     Tegnap reggel raktak fel hormonos spirált. Kicsit félek, de nagyon bízom benne, hogy rendben lesz. Nagyobb a méhem mint normális, ezért félek ne csússzon ki onnan. 3 hét múlva kell kontrollra mennem. A vérzést említette a doki, hogy kb egy hétig lehet intenzívebb.

     1. Zsani megjegyzése

      Ha nincs láz, és nem görcsölsz, akkor semmi probléma nincs. 2-3 hónap mire beáll a szervezet. Normális eleinte a vérzés. A feleslegesen épített nyálkahártyának ki kell ürülni. Csak így tud. A vérzés nem lehet erősebb, mint mensi alatt. Van precedens, hogy erős vérzéssel kicsúszik a spirál. 2 hét kímélő üzem!!! Én 5. mapban. Minden oké nálam.

     2. Ancsa megjegyzése

      Nekem most két hete rakták fel a Mirenat. Pontosan tegnap este nyugtáztam, hogy vègre elmúltak a görcsök. Most megint erős görcseim vannak. Mik a tapasztalatok, meddig tarthat ez mèg?

   2. Horváth megjegyzése

    Kedves Barbara!Az Ön által leírtakkal hasonló helyzetben vagyok. 2021ben találtak egy 5 cmes miómát. Ezt követően két ciklusom kimaradt. Aztán erős ciklusok. Orvosom duphastont írt de félévi szedés után sem volt változás. Majd idén is kimaradt 2 ciklus. A mióma 7-8-10 cmes lett. Utoljára azt kérdeztem mekkora a mióma, mert nem említette. Azt mondta az egész méhfal az.Egy gyengébb ciklus után nagyon erős következett, kórházba vittek be. 115×81 mm-es adenomyoticus uterus.Ekkor ajánlotta az ügyeletes doktornő a mirena spiràlt. Illetve a méheltávolítást vázolta mint másik lehetőséget. A mirena milyen szinten oldotta meg a problémát, a méhnövekedést, erős vérzést?

 7. Szűcs Erika megjegyzése

  A hrmonspiral nekem 2.5 evig volt fent.
  Kb 7 hónapig verezgettem, mire megszokta a szervezetem.
  A menstruációm teljesen elmaradt tőle. Azert kaptam, mert félévente műtöttek,
  a megvastagodott mehnyalkahartya es nagyon erős verzes miatt.
  Tavaly szeptemberben levetettem, mert babat szeretnénk a férjemmel,
  de decemberben már újra a műtőasztalon voltam ugyanezzel a problémával.
  Tehát nekem jó volt, de valljuk be, ez csak tüneti kezelés, az okot nem szünteti meg.

 8. Andika megjegyzése

  Szia!
  A Mirena spirálról én is inkább rossz dolgokat tudtam meg és hogy segítsek a döntésben egyértelmű hogy mindenkit le fogok beszélni róla. Sajnos az orvosom rá tudott beszélni, hogy próbáljam ki. Nagyon bíztam a hatásosságában, de hiába, 5 hét elteltével csak úgy kimozdult a helyéről, szülési fájdalommal felérő fájdalmak után bő vérzéssel távozott az eszköz a szervezetemből.
  Közben nagyon fájtak a melleim és tompa folyamatos menstruálós fájalom volt az alhasamba az első naptól kezdve. Ráadásul a gyártó v. forgalmazó esze ágában sincs pénzvisszafizetési garanciát vállalni. Fél éve próbálom a kártérítést rendezni kb. a 6. helyre írom a panaszomat, a fogyasztóvédelemtől kezdve a járási hivatalon át most éppen a békéltető testülethez irányítottak.
  Ez a termék teljesen megbízhatatlan, sőt inkább Veszélyes, a méhet akár ki is lyukaszthatja! ! !
  Ha el tudnám érni szívem szerint be is tiltatnám a forgalmazását.

 9. Név megjegyzése

  Sziasztok! Én a sok rossz véleménnyel ellentétben csak jót tudok írni róla. Nekem is a nőgyógyászom ajánlotta szülés után.5 éve fent van, most fogom lecseréltetni ugyan erre a spirálra.Én maximálisan megvagyok vele elégedve. Elmúlt a havi vérzésem tőle teljesen, az első évben fordult elő időnként pecsételő vérzés, de ez semmi ahhoz képest ami előtte volt. Megszűntek a menstruáció mellékhatásai (görcsök, fejfájás, erős vérzés,derékfájás). Én tényleg csak ajánlani tudom. A gyógyszerektől minden bajom volt.Ebből is látszik, hogy nem egyformák vagyunk.Ja és pénz visszafizetési garancia is van 6 hónapig.Lehet, hogy egyszerre soknak tűnik, de a jobb tabletták is 6000-8000 Ft-ok egy hónapra.Hosszú távon még mindig olcsó és szuper!:))

 10. Ai megjegyzése

  Sziasztok, nekem is volt 1 évig Mirenám. Végigszenvedtem. Utáltam és nagyon hülye voltam, hogy nem vettettem le előbb. Szülés után ajánlotta az orvos, mondván, hogy milyen előnyei vannak. Gondoltam jó lesz, mert nem kell a védekezéssel bajlódnunk a férjemmel. Az 1 év alatt nem szűnő, állandó vérzésem volt. Kevés, de volt. Nem hiszek a helyi hatásban, mivel bekerül a keringésbe. A lábammal masszázsra kellett járnom, annyira fájt ez idő alatt. Nem volt kedvem a vérzéssel a férjemhez bújni és lelkileg is rossz érzés volt, h valami izé idegen dolog van bennem, aminek segítenie kéne, de csak bajt csinál. Majdnem 10 kg „felszaladt” az egy év alatt. A nyakamon ronda ragyák jelentek meg. Nem éreztem nőnek magam a rendes vérzések nélkül.
  Szóval birka voltam, de fogalmam sem volt, h ez ilyen sz.r is lehet. Levetettem és a legtöbb bajom megszűnt. Az orvos próbált agitálni, h maradjon, de mondtam kapja ki, vagy én teszem 😀
  Remélem, akinek szüksége van rá gyógyászati célra, annak beválik! Elnézést a rossz tapasztalatok leírásáért, de jól esett kiírnom. Üdv!

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás