Méhmióma és menopauza kezelése III. rész

szakértői interjú mióma, menopauza, változókor

12

Interjú Professzor Dr. Ács Nándor a Semmelweis Egyetem Szülészeti Nőgyógyászati Klinika igazgatójával III. rész. Professzor Úrral készített 2021 évi őszi interjúban ismét aktuális témákról beszélgettünk. A mioma.hu szelíd nőgyógyászati 38+ zárt csoportban megtekinthető videóból három részes blogbejegyzés született. Itt a harmadik részt olvasod. Kapcsolódó szakértői video, 2020 szeptember és decemberi beszélgetés. Kapcsolódó 2020 évi bejegyzés: 13 mióma, adenomiózis információ 

Az első részben a pandémia alatti országos nőgyógyászati ellátásról és a 2021 március elseje utáni új egészségügyi törvény hatásairól nyújtunk áttekintést. A blogbejegyzés második részében az új mióma gyógyszerről, az endometrium, az endometrium hiperplázia jelentéséről, a méheltávolítás típusairól, a hólyag, hüvelysüllyedés és inkontinencia kezeléséről és a méheltávolítás utáni házaséletről beszélgettünk.

A harmadik részben a következő kérdésekről beszélgetünk

Melyek a menopauza tünetei? Melyek a perimenopauza szakaszai? Hogyan kezelhető az egyes hölgyeknél testi, lelki panaszok széles skálájával jelentkező menopauza hormonpótlás nélkül? Képesek lehetünk-e a petefészkek hormontermelő tevékenységét, a változókor időpontját kitolni? Mit gondolnak a szakemberek a progeszteronkrémről, és mit gondolnak a vérszegénységről? Elegendő-e hazánkban a nőgyógyászati endokrinológusok száma, és hogyan tudnak nekünk segíteni? Melyek a krónikus vagy akut kismedencei fájdalom kiváltó okai? Hogyan kezelhető?

Professzor Dr. Ács Nándor

Menopauza akkor következett be, ha az utolsó havi vérzést egy éven belül nem követi másik.
Perimenopauza az ezt megelőző és követő időszak. Magyarországon ez átlagosan a hölgyek 50-51 éves kora körül következik be. A petefészkek működése lassan leáll, csökkennek a hormonszintek. Ezt nevezik posztmenopauzális állapotnak. A menopauza tünetei már két –három évvel korábban megjelenhetnek. Fizikális tünetei a vérzészavar, az össze-vissza vérezgetés. Klasszikus menopauza tünetek, a hőhullámok, éjszakai hőhullámok, az enyhe depresszióba csúszó hangulati labilitás, libidó csökkenés, érzékeny hüvely, száraz hüvely, az inkontinencia egyes típusai. Néhány év elteltével jelentkeznek a menopauzális hormonhiány hosszú távú szövődményei. Az ösztrogén hiánya a szív és érrendszer állapotának romlását, a csontritkulás felgyorsulását eredményezi.

A menopauza bekövetkezésének időpontja mindenkinél más. Genetikailag determinált, ezért az időpontját kevésbé lehet befolyásolni. Egyes hölgyeknél 45 éves, másoknál 55 éves korban áll le a petefészek működése. Egyébként a kismedencei szervek vérellátásának serkentése elérheti a célul kitűzött változókor időpontjának későbbre halasztását. Furcsán hangozhat egy hagyományos európai orvos szájából, de igenis léteznek a kismedence vérellátását serkentő hatások. Ide tartoznak a csípő, a kismedence és belső női nemi szervek (méh, petefészkek) vérellátását serkentő tornák. Újdonságnak számít a túlnyomásos oxigénterápia (hyperbarikus oxigénterápia), ami a szervezetet képes „visszafiatalítani”. A változókor időpontjának későbbre halasztásában nyilvánvalóan segíthet a hormonbarát életmód, a dohányzás, szmog, szennyezett levegő és a túlsúly kerülése.
A változókor előbb utóbb, így vagy úgy de be fog következni. Értem, hogy a hölgyek szeretnék fenntartani a termékeny éveket. Megoldásként korábban adtuk a menopauza hormonpótló kezeléseket. Ezzel ki lehetett tolni a változókor időpontját. Ma már ebben sokkal visszafogottabbak vagyunk. Akkor alkalmazzuk, ha konkrét tünetek jelentkeznek. Az adott tünetek szerint írják elő kollégáim a kezelést. Menopauza panaszokkal alapvetően nőgyógyászhoz kell fordulni, jobb esetben olyan nőgyógyászhoz aki ért hozzá, akinek szakterülete. Mentális tünetekkel javaslom pszichológus, pszichiáter felkeresését. Háziorvos nem tud mit kezdeni a menopauza tünetekkel.

Kapcsolódó bejegyzés: A változókor hazugsága I. Változókor hazugsága II. 

Ajánlaná a hormonpótlást a menopauzában járó hölgyeknek?

Professzor Dr. Ács Nándor

Az 1960-as években hormonpótló kezelésben (például az USA-ban) szinte minden hölgy részesült. Magyarországon is elterjedt volt. Később viszont a hormonpótló kezelés mellékhatásaira derült fény. A hormonpótlás időtartama az egyik kulcstényező. Lehet ugyanis jól adni a hormonpótló kezelést. Mai tudásunk szerint ez maximum 1-3 év lehet, természetesen folyamatos orvosi ellenőrzés mellett. Az ettől hosszabb ideig tartó kezelés emlődaganatra hajlamosít. Hormonpótló kezelés előírásban ma már kollégáimmal óvatosabbak vagyunk. Kapcsolódó bejegyzés: Kell-e nekünk hormonpótlás változókorban? 

Hogyan kezelhető a menopauza hormonpótlás nélkül?

Professzor Dr. Ács Nándor

Kismedencei tornák, gyógynövényes készítmények segítségével. Betegeimtől hallom, a hölgyek nagyobb részének segít. Lokális hüvelyi panaszoknál a lézeres kezelések nagyon hatékonyak. Itt is megemlítem a hiperbarikus (túlnyomásos) oxigénterápia kezelést mint újdonságot.

Hogyan lehet a petefészkekkel együtti méheltávolítás után a menopauza tüneteit (hőhullám, alvászavar) enyhíteni?

Professzor Dr. Ács Nándor

Ha kiveszik a petefészkeket, hirtelen megszűnik a hormontermelés. Ma már petefészek eltávolítás után sem adunk hormonpótlást, hiszen néhány hónap elteltével megszűnnek a menopauza tünetek. A természetes menopauza tünetek egy-két éven belül szintén önmaguktól csengenek le. Menopauza után emelkedik a szív, érrendszeri betegségek száma. Ezért ebben az időszakban fontosabbá válik az egészséges életmód, a szabad levegőn tartózkodás, az állóképességi sportok, a női tornák és a D-vitamin pótlás szerepe.

Két évtizeddel korábban a menopauza panaszokat előszeretettel kezelték hormonokkal. Változókori hormonpótlás ma már csak rövid ideig 1-3 évig, indokolt esetben adható. Változókor esetén is előtérbe kerül a hormonbarát életmód megelőző szerepe. Hormonbarát életmóddal, kismedencei tornával akár tünetmentesség is elérhető. pexels.com

Mit gondolnak a szakemberek a progeszteronkrémről? Létezik vényre kapható progeszteronkrém?

Professzor Dr. Ács Nándor

A progeszteron nagyon jó hormon Viszont veszélyesnek tartom interneten való árusítását. Inzulint sem írhat fel más, kizárólag orvos. Olvasható az interneten, hogy a progeszteronkrémet hormonterapeuták népszerűsítik. De ők nem orvosok. A hormonpótlás viszont orvosi feladat. A progeszteron pótlással nincs semmi baj. A progeszteronkrémből számos készítmény van. A progeszteron vagy sárgatest hormon sokféle perimenopauza környéki vérzészavart képes megszüntetni. Meg tudja akadályozni a méhnyálkahártya túlvastagodást. Mi is sokszor adjuk. De hormont minden esetben orvos adjon.

Sok hölgy lesz vérszegény az erős menstruáció miatt. Az erős vérzés mégis változatlan. Lehet hogy buta kérdés, de a szervezet miért nem jelez, hogy ne veszítsen több vért, ha már úgyis vérszegény?

Professzor Dr. Ács Nándor

Az adott hölgy azért vérzik jobban, mert vagy miómája van, vagy a hormonrendszere megborult a változókor környékén. Akinek nagyon komoly menstruációi vannak az előbb utóbb vérszegény lesz. A szervezet gyengeséggel, szédüléssel jelez. A vérszegénységre utaló paramétereket mérni szükséges. Két dolgot kell csinálni, az egyik a masszív vaspótlás. Másik feladat a vérvesztés megállítása. Az erős vérzést orvosi szaknyelven anemizáló vérzésnek (vérszegénységhez vezető vérzésnek) hívják. A nagyon erős vérzéseket műtéttel vagy gyógyszerrel lehet leállítani.

Úgy tapasztaljuk, nagyon kevés az endokrinológus és nőgyógyász szakember egyben. Halljuk, hogy a nőgyógyászati endokrinológia 95 százaléka ismeretlen terület. Ez valóban így van? Hol tart ma a nőgyógyászati endokrinológia?

Professzor Dr. Ács Nándor

Nőgyógyász van elég az országban. Nőgyógyász, endokrinológus végzettségű szakember valóban kevesebb van. De nagyon sok jól képzett kollégát ismerek. Nem értek egyet azzal, hogy a nőgyógyászati hormontan ismeretlen terület lenne. Itt szeretném elmondani, sok páciens kér hormonvizsgálatot. A hormonvizsgálatnak „csakúgy” viszont semmi értelme. Azokat a hormonokat kell megnézni, amelyekre a tünetek alapján szükség van. Gondoljanak bele, ha a menopauza környékén megmérik a hormonszinteket, túl sok dolgot úgysem tehetünk, tehát nagy konzekvenciája nincs a vizsgálatnak. Mindig azt kell nézni, hogy az adott hölgynek milyen panasza van. Tünet szerint lehet hormonvizsgálatot kérni. Az endokrinológiával kapcsolatos félreértések oka az lehet, hogy egy átlagos nőgyógyász nem feltétlen rendelkezik elegendő hormontani ismerettel.
Jómagam szeretem az endokrinológiát, de ezzel nincs mindenki így. A nőgyógyászati endokrinológia viszonylag egyszerű, csupán az agyalapi mirigy és a petefészek tengely működését kell behatóan ismerni. Amivel manapság a legtöbbet foglalkozunk az a pajzsmirigy. Borzasztó mennyiségű pajzsmirigy beteg van, akik a nőgyógyászaton kötnek ki. Képzett nőgyógyász endokrinológus szakember a pajzsmirigy zavart is képes kezelni. A stressz miatti mellékvese kimerülést viszont ne nőgyógyásszal, belgyógyász endokrinológussal kezeltessék.

Krónikus méhgyulladás, abból keletkező keloidból (hegszövet) alakulhat ki mióma? Több méhet ért sérülésből kialakulhat adenomiózis vagy mióma?

Professzor Dr. Ács Nándor

Krónikus méhgyulladás nincs. Krónikus kismedencei gyulladás sincs. Krónikus petefészek gyulladás sincs. Ezek nem létező kórképek. Itt talán félreértés van a fejekben. Krónikus kismedencei fájdalom jelentkezik, ha valakinek akut petefészek vagy méhgyulladása van. Ekkor a hölgy fáradt, lázas, levert, alhasi fájdalomra panaszkodik. Amit régen krónikus petefészek gyulladással kezeltek valami teljesen más lehetett. Nagyon hosszú ideig tartós panasszal rendelkező hölgyek gyakori problémája végül más betegség lesz. A tartós krónikus fájdalommal élő, a patikai fájdalomcsillapítók szinte mindegyikét kipróbáló hölgyek többségénél a panaszok kiváltó oka endometriózis.
Szeretném megnyugtatni a hölgyeket. Ha egy hölgy több méhműtéten esett át, annak nyilvánvalóan van a méhén heg, seb, forradás. Mióma, adenomiózis azonban nem ezekből keletkezik, hanem a normál méhizom sejtekből. Adenomiózisnál méhnyálkahártya foszlányok szűrik át a méhizom sejteket.

Kapcsolódó termék

Mioma Organic Life 3.0 életmód program , 250 hormonbarát receptet tartalmazó hormondiéta és a kismedencei vérkeringést serkentő, inkontinenciát kezelő Női Egészségtorna. Katt a kedvezményes ajánlatért! 

Forrás:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16569-atypical-endometrial-hyperplasia   

https://en.wikipedia.org/wiki/Endometrial_hyperplasia  

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hiperb%C3%A1r_oxig%C3%A9nter%C3%A1pia   

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hiperb%C3%A1r_oxig%C3%A9nter%C3%A1pia   

https://www.youtube.com/watch?v=ue1yrksvYhc

https://en.wikipedia.org/wiki/Fallopian_tube

https://en.wikipedia.org/wiki/Progesterone  

https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/hyperbaric-oxygen-therapy  

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/hyperbaric-oxygen-therapy/about/pac-20394380

https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/adenomyosis/symptoms-causes/syc-20369138  

 

 

12 hozzászólás
 1. Regina megjegyzése

  Sziasztok! Endometrium ablációról kérdeznék, hallottam a lehetőségről. Következő a helyzetem, két éve meglévő gyógyszeres, küretes, spirálos kezelésekre nem reagáló vérzészavarom miatt merült fel a lehetőség. (közepes mióma) Ez valóban hatásos lenne? Altatásban történik, vagy gerincbe adott érzéstelenítéssel végzik? Bármelyik nőgyógyász megcsinálhatja, vagy ehhez külön tapasztalat/erre való jogosultság szükséges? Ha magán orvosnál történik, (jól tudom, hogy állami ellátásban nem is elérhető ez a lehetőség) milyen költségekre lehet számítani? Mennyi a felépülési idő? Milyen fogamzásgátlási módszert javasolnak általában a műtét után?

  1. Andi megjegyzése

   Erről a lehetőségről én is szeretnék több infót megtudni. Itthon nagy valószínűséggel csak magánban végzik.

   1. Cserháti Gabi megjegyzése

    Szia, íme az új bejegyzés endometrium abláció minden ami fontos lehet, a kizáró és kockázati tényezőktől az eredményességig: https://mioma.hu/endometrium-ablacio-meheltavolitas-helyett/

  2. Mária megjegyzése

   Sziasztok! Szerintem endometrium ablációt az orvosi egyetemeken végeznek TB-re. Ács professzor említette a vele készített interjúban. Ebből kiindulva Pécsen, Szegeden, Debrecenben, Budapesten. Ha leégetik a méhnyálkahártyát az végérvényes, sztem nem csak a menzesznek de a fogamzóképességnek is vége. Felépülés egy nap. Ha ez így van, nincs szükség fogamzásgátlásra sem. Megkérdezzük szakértőnket. Köszönjük a kérdéseket.

   1. Anikó megjegyzése

    Csak a műtétig kell izgulnod. Jobban leszel utána és megkönnyebbülsz, visszatér az erőd is. Nekem ugyanez volt, óriási mióma, óriási méh, méhkivétel hasi műtéttel. Ennek négy éve. Évek alatt nőtt meg, sokáig vártam a műtéttel. Volt egy gáz párkapcsolatom, a miómám amiatt nőtt meg szerintem, gyenge voltam a vérszegénység miatt. Azóta elváltam, megkönnyebbültem. Szorítok, minden rendben lesz.

 2. Rita megjegyzése

  Sziasztok! elég nagy (10+cm) miómámat szeretném méhhel együtt eltávolíttatni, Ács professzornál voltam beszélni róla. Hasi vágásos. Ő azt mondta, hogy ha szeretném, hogy ő műtsön, akkor esélytelen TB alapon, annyira figyelik, hogy ne választhassunk orvost… Szerintetek van esély mégis TB alapon műttetni olyan orvossal, akiben egy ilyen nehezebb műtétnél is meg lehet bízni? nem szeretném, hogy bármit is rosszul varrjanak odabenn össze…(és most baromira felháborítónak érzem, hogy fizetem a rengeteg adót, mégis a saját zsebemből kelljen kifizetni ennyi pénzt)

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Szia, Ács prof a SOTE klinikaigazgató, akit megbízott a mióma centrum vezetésével, Sobel Gábor, egy nagyon jó szakember, és már Ács is mondta, többektől hallottam, hogy jó szívvel ajánlja.

   1. Csilla megjegyzése

    Nekem pont fordítva volt Áccsal. Péterfiben mondták, hogy ki kell venni a méhem, max 50%-át, hogy meg tudják menteni. Ács prof ugyanerre azt mondta ugyan, dehogy kell kivenni, max 5%, hogy nem tudja megmenteni… végül is nem kellett kivenni a méhem, ki tudta műteni csak a miómákat, de mondta, hogy nagyon meglepődött, amikor felnyitott, nem erre számított. Pedig nekem még MR-em is volt, nemcsak UH, de az MR is csak töredékét mutatta. Csak azt akarom mondani, hogy sztem bármelyik orvos csak nagyjából tudja előre, mire számítson. Szerintem vizsgálatokkal nem tudják biztosra megállapítani, mi van bent. Ezt több hölgy is megerősítette már.

    1. Tünde megjegyzése

     Igen, ugy tunik, h ez igy van, ami engem elegge meglep, mert azt gondolnam, h az UH es MR kombo azert eleg pontos kepet ad. De hat ugye rejtelyes dolog az emberi test.. Meg ez az egesz is – hogy melyik doki eppen mi alapjan mit mond es mit akar csinalni.. Nem ertem meg mindig, h miert nem akarja az en dokim kivenni a masik 2 kisebbet is, ha mar „ott” van. Most ezen porgok, de majd megkerdezem.

     1. Zsóka megjegyzése

      Engem Dr. Szőczei Beáta magánrendelésből irányított át a Szent István kórházba, ahol TB alapon műtöttek meg. Ilyen is van.

 3. Lola megjegyzése

  Kedves Gabi!
  Levelezésünk óta eltelt néhány év és tanácsaidat nagyjából betartva, mióma mellett panaszmentesen élek.
  Most ismét tanácsért fordulok feléd. Remélem ebben is lesz tapasztalatod, mert sajnos elég tanácstalan vagyok.Beléptem a menopauza időszakába, viszont szerencsémre és a (talán) sportos életvitelemnek köszönhetően elég jó karban vagyok, elég fiatalos vagyok. Ennek férjem is nagyon örül és még elég aktívak vagyunk a hálószobában. Viszont sajnos a házasélet már úgy mond kissé nehézkes az ösztrogénszint csökkenéséből fakadó hüvelyszárazság miatt. Használunk síkosítót, de valahogy azt érzem, hogy nem annyira komfortos odalent.Most voltam a nőgyógyásznál a szokásos éves kontrollon és jelezte, hogy ott belül elég sok hámsérülésem van és már majdnem gyulladásos állapotokat lát. Elmondta azt is, hogy ilyenkor a fertődéseknek is nehezebb áll ellen a hüvely, meg a felfázás, etc.Javasolta, hogy használjam az Ovestin krémet. Már akkor rákérdeztem, hogy mivel ösztrogén tartalmú, nem fogja-e a miómákat (ha még vannak egyáltalán, remélem már nem) feléleszteni, beindítani, aktiválni, akármi. Azt mondta ne aggódjak ezen ez csak ott belül hat. Hozzá járok már tízen éve, ő műtött a miómákkal, szóval képben van velem. Hümmögtem, de gondoltam ok, megnézem.Itthon megnéztem a betegtájékoztatót és elakadt a lélegzetem. Annyi ellenjavallat és mellékhatás van feltüntetve, hogy teljesen betojtam tőle.
  Ráadásul édesanyámnak volt emlőrákja, amire a hajlamot nem tudom mennyire örököltem, de azért bennem van emiatt is a para.SZóval erről szeretném kérni a véleményedet. Mit gondolsz? A mellékhatások sem törvényszerű, hogy megjelennek mindenkinél, de azt azért nem gondolnám, hogy ha valami ott felszívódik, akkor máshol nem lesz hatással a szervezetemre. Egyébként azt mondta a doki, hogy minden szempontból jobban fogom magam érezni és az alvási problémákra is jó hatással lesz.
  Előre is nagyon köszönöm, ha válaszol és elmondod véleményed, gondolatodat. Nagyon tanácstalan vagyok és nem igazán tudom milyen fórumon lehet normális és elfogadható válaszokat találni ebben a témában.
  Benne vagyok egy menopauza fb csoportban, ahol megkérdeztem és ott pl sokan használják és nagyon ajánlják. Csak nekik nagy valószínűséggel nincs vagy nem volt miómájuk vagy egyéb ösztrogén dominanciából eredő problémájuk, meg emlőrák kitettségük.
  Szép estét!

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Szia! örülök hogy írtál és annak is hogy egy pozitív dologban és nem betegségben kéred a véleményem. Igen, szerintem sincs olyan fórum ahol a hüvelyszárazság természetes kezeléséről témáról beszélgetni lehet. Ezért betegtársaim és saját véleményemet osztom meg. Az OVESTINT szerintem is célszerű elhagyni, ha volt korábban mióma. Az AFRODIZIÁK-umok hasonló hatást keltenek, növelik a vágyat, emellett, természetes síkosító-ként működnek. Ezek: 2 cm gyömbér nyersen naponta (természetes gyulladáscsökkentő is) ginkgo biloba tea, zeller, zellerszár, zellerlé bármely formája, naponta egy késhegynyi szerecsendió csodákra képes! számos más fűszer, mint a koriander, fahéj szintén
   (A gesztenye vagy a fenyőmagos kukorica állítólag szintén természetes síkosítóként működik.) A csalánmag kefírben naponta vagy az ánizs rágcsálása is hasonló hatást fejt ki. Külsőleg a JUVIA hormonmentes krémet hallottam jónak. Vagy a hormonmentes VAGISAN hüvelyhidratálót. Előfordul egy-egy próbálkozás amikor a hölgy egyszerűen természetes olajat, gyógyszertári ricinus olajat vagy kókuszolajat használ külsőleg. Ezek gyulladáscsökkentő hatásúak. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp hialuronsavat és hámosító, illetve gyulladáscsökkentő hatású gyógynövények ápoló kivonatát tartalmazza. Ez a recept nélkül kapható készítmény segít ismét nedvességgel feltölteni a száraz hüvelyhámot. Remélem valamelyik tipp segíthet. Örülök hogy jól érzed magad. Várom értesítésed melyik módszer vált be.

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás