Kell-e nekünk hormonpótlás változókorban?

0

Sokan dilemmáztok, vajon a változókorban (perimenopauza) igénybe vegyétek-e a mesterséges hormonpótlást vagy ne? Mielőtt erről írok, vegyük végig miből áll, mivel jár, egyáltalán mi is az a változókor?

Mit értünk változókor (perimenopauza) alatt?

A perimenopauza a hölgyek életének egy időszaka, amikor a hormonális átalakulás következményeként a petefészek tevékenysége lassan megszűnik. Ezzel a hölgyek termékeny éveinek vége szakad. A havonta történő peteérés ritkul, egyre gyakrabban fordulnak elő peteérés nélküli ciklusok. A folyamat akár 10-15 évig is tarthat. Minden változás kellemetlenséggel jár, természetesen ez a folyamat is. A panaszok intenzitása a hölgyeknél különböző. Van aki meg sem érzi, alig tapasztal változást, van akinél pedig intenzív tünetek jelentkeznek.

Változókori méhbetegségek

A problémás időszakot tetézi, hogy ebben az időszakban nagyobb arányban jelennek meg a méhet érintő különböző betegségek: például méhmióma, méhpolip, endometrium hiperplazia, adenomiózis. Ezek a betegségek hormonális hátterűek, és méhmegnagyobbodással járnak. A nagyobb méh nyomja a környező szerveket, nem ritkán alhasi fájdalmat, sűrű vizelési ingert okozva. Gyakori, hogy a változókori hormoningadozások időszaka már a 30-as évek második felében elkezdődik.

Kapcsolódó bejegyzések: Diagnosztikai késés adenomiózis, endometriózis esetén  A női méh 5 gyakori betegsége 38 felett   Egy rejtélyes méhbetegség:adenomiózis 

Változókori tünetek: erős, elhúzódó menstruáció vagy kimaradó menstruáció

A változókori átmeneti időszak legjellemzőbb tünete a menstruációs ciklus változása. Ennek 28 napos időtartama az életkor előre haladtával 22-23 napra is csökkenhet. A legtöbb hölgy intenzív menstruációs vérzésről panaszkodik, mások kimaradó menstruációról. Van aki két hétig menstruál, a vérvesztés következtében pedig vérszegény lesz és legyengül. A gyakori erős vérzés ismétlődhet, vagy az ellenkezője történik, amikor a menzesz hónapokig kimarad. Ehhez társulnak a lelki tünetek, az érzelmi labilitás. Hol túláradó boldogságot, hol kétségbeesést tapasztalnak az érintettek. Van aki izzad csurog róla a víz, mintha télen, nyáron 38 fokos hőségben lenne. Van akinek az éjszakái sínylik meg a változókort, nem tud aludni, egész éjjel forgolódik. Az is rendkívül gyakran előfordul, hogy valaki állandóan búskomor, szomorú, céltalan (depressziós), vagy a feje szitává változik, kiszóródik belőle minden, feledékeny lesz.

Kapcsolódó bejegyzés: 8+2 kérdés amely segít eldönteni rendelleens-e a menstruációs vérzésed?  

Sűrűsödnek a peteérés nélküli ciklusok

A hormonális átalakulás folyamán szervezetünkben a két legfontosabb nemi hormon (ösztrogén és progeszteron) aránya fokozatosan csökken. Ez az időszak mint fent is említettem egyénenként változó, 10-15 évig is eltart a menstruáció teljes elmaradásáig.

A változókor 4 fontos szakasza:

 1. A változókor első időszakában a progeszteron szint csökken.
 2. A változókor második időszakában az ösztrogén szint is csökken.
 3. A menstruáció elmarad. Ha egy évig nem jelentkezik menstruáció, a változókor lezajlott. A petefészek tevékenysége megszűnik, a petefészek kimerül, a termékenység is megszűnik.
 4. Elérkezik a menstruáció nélküli élet, amit posztmenopauzaként emlegetnek.
Változókori hormonpótlásra csupán súlyos tünetek esetén lehet szükség, akkor is a lehető legrövidebb ideig és legkisebb dózisban. Keresd a menopauza szakrendeléseket! Ha eddig még nem változtattál életviteleden, rossz szokásaidon, most van itt az ideje. pexels.com
Az ösztrogén dominancia (progeszteron hiány) éveit később követi az ösztrogénhiány időszaka

A változókor folyamatában a tünetek alapján el kell különíteni a progeszteronhiány (ösztrogén dominancia) időszakát és a menstruáció teljes elmaradása körüli rövidebb időszakot (1-2 év), amikor az ösztrogénszint csökkenése is bekövetkezik. Saját becslésem szerint az ösztrogén dominancia (progeszteronhiány) időszaka hosszabb úgy 7-8-10 év is lehet, míg az ösztrogénhiány változókori időszaka (1-2 év) után egész életünkre állandósuló állapottá válhat.

Kapcsolódó bejegyzés: 38-52: ösztrogén dominancia majd ösztrogénhiány 

A változókori átmenet két markáns időszaka más-más tünetekkel jár

Ahhoz hogy bármilyen hormonterápia “szóba jöjjön” érdemes hormonvizsgálatot kérni és tisztázni, hol tartasz az ösztrogén dominancia vagy ösztrogénhiány időszakában.
Szervezetünk ösztrogén és progeszteronszintje óriási hatással van lelkiállapotunkra, amelyek hullámzása végső soron minden hölgyet így vagy úgy megvisel. Éppen ezért ebben az időszakban mindennél fontosabb a helyes életmód kialakítása.

A hormonpótlás szükségességének megítélése változik

Édesanyáink változókorában úgy az 1980-as, 1990-es években még többnyire a hormonterápia mellett érveltek és a legtöbb hölgy élt is vele. A hormonterápia hatásosságát elemző kutatások kitérnek az egy év vagy öt év időtartamig zajló kezelések eredményeinek különbségeire. Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a hosszú ideig tartó szintetikus hormon szedés, többet árt mint használ. Állítólag a mellrák és más daganatos betegségek előfordulása emelkedett a hormonterápia hatására. Az 5 évnél hosszabb ideig tartó hormonkezelés a demencia kialakulásának esélyét is emeli. A Women’s Health Initiative Study amerikai kutatás azonban azt állítja, hogy a hormonterápia más daganattípusok, például a gyomorrák kialakulásának esélyét csökkentheti.

A hormonkezelés időtartama legyen minél rövidebb

A hormonpótlás időtartama változó 1 év, 2-3 év, 5 év vagy 5 évnél hosszabb időtartamú lehet. A Women’s Health Initiative szerint lényeges a hormonkezelés időtartama. A rövid ideig tartó hormonkezelés a hölgyek egészségére kedvező hatású, míg a hosszabb ideig tartó hormonkezelés több kockázatot rejthet magában. (Forrás:gesundheitsinformation.de)

A hormonpótlás irányelve:

„A legkisebb dózisban, a lehető legrövidebb ideig, rendszeres szakorvosi ellenőrzés mellett.”

Mikor javasolnak hormonkezelést?

A szakemberek hormonkezelést súlyosnak minősülő változókori panaszok esetén javasolnak, mint intenzív izzadás, elviselhetetlen hőhullámok, alvászavarok, memóriaromlás, depresszió.

Melyek a hormonpótlás előnyei?
 • segít megelőzni a csontritkulást
 • javíthatja az erek állapotát, az érfal rugalmasságát
 • csökkenti a szívinfarktus esélyét
 • csökkenti a hangulatingadozást és a depresszióra való hajlamot
 • csökkenti a változókor utáni cukorbetegség kialakulásának esélyét
 • segít a memóriaromlás megelőzésében
 • segíti a koncentrációt
 • segít a hüvelyszárazság megelőzésében
 • javíthatja a szerelmi élet minőségét
Egyes betegségekre hajlamos hölgyeknek a hormonterápia nem ajánlott

Akiket érintettek ezek a betegségek, vagy kimutathatóan hajlamosak ezekre a betegségekre, azoknak a hormonpótlás nem ajánlott.

 • trombózis
 • emlő rosszindulatú daganata
 • ösztrogénfüggő daganatok (endometriózis, adenomiózis)
 • májbetegség
 • terhesség (nem betegség)
Hormonpótlás mellékhatásai
 • mellfeszülés
 • súlygyarapodás
 • vizesedés
 • PMS-hez hasonló panaszok
Hormonpótlás méheltávolításon átesett hölgyeknél

Mivel a méh maga is termel ösztrogént, a méheltávolításon átesett hölgyek számára átmenetileg különösen fontos lehet az ösztrogén pótlása.

A tudomány változik, a hormonpótlás megítélése is változik

Ha visszatekintünk a változókori hormonpótlás szükségességének megítélésére, 50 év távlatában láthatjuk, hogy az orvostudomány változásával a szakértők hormonpótlással kapcsolatos álláspontja is változik.

Egészségmegőrzés, életmód perimenopauzában

38-40-es éveinktől rádöbbenünk, hogy az „olyan erős vagyok mint egy szikla” és az „egészségem rendíthetetlen” hiedelmeket át kell értékelni. Rá kell döbbennünk, eddigi életünkben soha nem voltak olyan fontosak az egészségmegtartással kapcsolatos információk, mint a változókorban. Ha nem szeretnél szintetikus hormonpótlást, elérkezett a változókori panaszokat enyhítő életmód kialakításának ideje. A testi, lelki panaszokat, a fogamzásgátlás terhét is hátrahagyva az eddigiektől sokkal felszabadultabb, boldogabb élet következhet.

A hízás és elhájasodás nem a változókor természetes velejárója

Magam és a mioma.hu fórum olvasók nevében állíthatom hogy a hízás, az elhájasodás, az izom zsírrá alakulása, a karcsú derék, sportos csípő eltűnése nem a változókor hanem a „leeresztés” és elkényelmesedés következménye.

A jó hír, hogy Hormondiétával, rendszeresen végzett kismedencei Női Egészségtornával 20-as éveid csodás női vonalait megőrizheted!  30 százalékos kedvezményes ajánlatunk most három életjobbító ajándéktanulmánnyal a Tiéd lehet!. Kattints!

Forrás:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/in-depth/hormone-therapy/art-20046372

Women’s Health Initiative Study

Gesundheitsinformation.de

https://www.nhlbi.nih.gov/science/womens-health-initiative-whi

https://en.wikipedia.org/wiki/Women%27s_Health_Initiative

https://www.gesundheitsinformation.de/themengebiet.2029.de.html?filter*cat=9&filter*tag=Frauengesundheit
https://www.gesundheitsinformation.de/hormontherapie-gegen-wechseljahrsbeschwerden.2171.de.html?part=behandlung-o2

A klimax hormonterápiája nem csak a tüneteken javít


https://www.webbeteg.hu/cikkek/pr/24890/klimaxos-panaszok-kezelese
https://www.webbeteg.hu/cikkek/menopauza/24891/menopauza-es-hormonalis-valtozasok
https://www.webbeteg.hu/cikkek/menopauza/24894/valtozokori-sulygyarapodas
https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/menopauza/cikkek/megerositi_a_noket_a_hormonpotlas/20130507093504
http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/a_nok_alig_egy_szazaleka_kap_hormonpotlast
https://nlc.hu/forum/?fid=441&csatid=&topicid=64942
https://hvg.hu/brandchannel/remifeminplus_20170308_10__1_mitosz_a_noisegrol_es_a_valtozokorrol
https://www.origo.hu/egeszseg/20120119-eltulzott-a-felelem-a-valtozokori-hormonpotlastol.html
https://weborvos.hu/egeszsegmagazin/ott-vagyunk-mar-a-klimax-allomasai-250914
https://www.blikk.hu/eletmod/egeszseg/hogyan-eljuk-tul-a-klimaxot-hormonpotlas-nelkul/2kh8wkh

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

kettő × három =

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás