Kell-e nekünk hormonpótlás változókorban?

6

Sokan dilemmáztok, vajon a változókorban (perimenopauza) igénybe vegyétek-e a mesterséges hormonpótlást vagy ne? Mielőtt erről írok, vegyük végig miből áll, mivel jár, egyáltalán mi is az a változókor?

Mi a változókor (perimenopauza)?

A perimenopauzával a petefészkek hormontermelő tevékenysége befejeződik, ezzel együtt megszűnik a menstruáció,  és a teherbeesés lehetősége. A folyamat nem egyik napról a másikra következik be, 10-15 évig is tarthat. A  peteérés nem történik meg havonta, peteérés nélküli ciklusok következnek be.  Minden változás kellemetlenséggel jár, természetesen ez a folyamat is. A változókori panaszok intenzitása a hölgyeknél különböző. Van aki meg sem érzi, alig tapasztal változást, van akinél pedig kínzó tünetek jelentkeznek.

Változókori méhbetegségek

A problémás időszakot tetézi,  a méhbetegségek méhmióma, méhpolip, endometrium hiperplazia, adenomiózis. felbukkanása. A többnyire méhmegnagyobbodással járó betegségek hormonális hátterűek. Kellemetlen következmény, hogy a nagyobb méh nyomja a környező szerveket, alhasi fájdalmat, vizelési ingert, székelési zavart okoz. A változókori hormoningadozások időszaka már a  hölgyek harmincas éveinek második felében elkezdődik.

Kapcsolódó bejegyzések: Diagnosztikai késés adenomiózis, endometriózis esetén  A női méh 5 gyakori betegsége 38 felett   Egy rejtélyes méhbetegség:adenomiózis 

Változókori tünetek: erős, elhúzódó menstruáció, kimaradó menstruáció

A változókori átmeneti időszak legjellemzőbb tünete a menstruációs ciklus változása. Ennek 28 napos időtartama az életkor előre haladtával 22-23 napra is csökkenhet. A legtöbb hölgy intenzív menstruációs vérzésről panaszkodik, mások kimaradó menstruációról. Van aki két hétig menstruál, a vérvesztés következtében pedig vérszegény lesz és legyengül. A gyakori erős vérzés ismétlődhet, vagy az ellenkezője történik, amikor a menzesz hónapokig kimarad. Ehhez társulnak a lelki tünetek, az érzelmi labilitás. Hol túláradó boldogságot, hol kétségbeesést tapasztalnak az érintettek. Van aki izzad csurog róla a víz, mintha télen, nyáron 38 fokos hőségben lenne. Van akinek az éjszakái sínylik meg a változókort, nem tud aludni, egész éjjel forgolódik. Az is rendkívül gyakran előfordul, hogy valaki állandóan búskomor, szomorú, céltalan (depressziós), vagy a feje szitává változik, kiszóródik belőle minden, feledékeny lesz.

Kapcsolódó bejegyzés: 8+2 kérdés amely segít eldönteni rendelleens-e a menstruációs vérzésed?  

Sűrűsödnek a peteérés nélküli ciklusok

A hormonális átalakulás folyamán szervezetünkben a két legfontosabb nemi hormon (ösztrogén és progeszteron) aránya fokozatosan csökken. Ez az időszak mint fent is említettem egyénenként változó, 10-15 évig is eltart a menstruáció teljes elmaradásáig.

Változókor négy fontos szakasz

 1. A változókor első időszakában a progeszteronszint csökken.
 2. A változókor második időszakában az ösztrogénszint is csökken.
 3. A menstruáció elmarad. Ha egy évig nem jelentkezik menstruáció, a változókor lezajlott. A petefészkek leállnak, kimerülnek.
 4. Elérkezik a menstruáció, a teherbeesés nélküli élet, amit posztmenopauzaként emlegetnek.
Változókori hormonpótlásra csupán súlyos tünetek esetén lehet szükség, akkor is a lehető legrövidebb ideig és legkisebb dózisban. Keresd a menopauza szakrendeléseket! Ha eddig még nem változtattál életviteleden, rossz szokásaidon, most van itt az ideje. pexels.com
Az ösztrogén dominancia (progeszteron hiány) éveit később követi az ösztrogénhiány időszaka

A változókor folyamatában a tünetek alapján el kell különíteni a progeszteronhiány (ösztrogén dominancia) időszakát és a menstruáció teljes elmaradása körüli rövidebb időszakot (1-2 év), amikor az ösztrogénszint csökkenése is bekövetkezik. Saját becslésem szerint az ösztrogén dominancia (progeszteronhiány) időszaka hosszabb úgy 7-8-10 év is lehet, míg az ösztrogénhiány változókori időszaka (1-2 év) után egész életünkre állandósuló állapottá válhat.

Kapcsolódó bejegyzés: 38-52: ösztrogén dominancia majd ösztrogénhiány 

Eltérő tünetek

Ahhoz hogy bármilyen hormonterápia „szóba jöjjön” érdemes hormonvizsgálatot kérni és tisztázni, hol tartasz az ösztrogén dominancia vagy ösztrogénhiány időszakában. Szervezetünk ösztrogén és progeszteronszintje óriási hatással van lelkiállapotunkra, amelyek hullámzása végső soron minden hölgyet így vagy úgy megvisel. Éppen ezért ebben az időszakban mindennél fontosabb a helyes életmód kialakítása.

A hormonpótlás szükségességéről megoszló vélemények

Édesanyáink változókorában úgy az 1980-as, 1990-es években még többnyire a hormonterápia mellett érveltek és a legtöbb hölgy élt is vele. A hormonterápia hatásosságát elemző kutatások kitérnek az egy év vagy öt év időtartamig zajló kezelések eredményeinek különbségeire. Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a hosszú ideig tartó szintetikus hormon szedés, többet árt mint használ. Állítólag a mellrák és más daganatos betegségek előfordulása emelkedett a hormonterápia hatására. Az 5 évnél hosszabb ideig tartó hormonkezelés a demencia kialakulásának esélyét is emeli. A Women’s Health Initiative Study amerikai kutatás azonban azt állítja, hogy a hormonterápia más daganattípusok, például a gyomorrák kialakulásának esélyét csökkentheti.

Hormonkezelés időtartama

A hormonpótlás időtartama változó 1 év, 2-3 év, 5 év vagy 5 évnél hosszabb időtartamú lehet. A Women’s Health Initiative szerint lényeges a hormonkezelés időtartama. A rövid ideig tartó hormonkezelés a hölgyek egészségére kedvező hatású, míg a hosszabb ideig tartó hormonkezelés több kockázatot rejthet magában. (Forrás:gesundheitsinformation.de)

A hormonpótlás irányelve:

„A legkisebb dózisban, a lehető legrövidebb ideig, rendszeres szakorvosi ellenőrzés mellett.”

Mikor javasolnak hormonkezelést?

A szakemberek hormonkezelést súlyosnak minősülő változókori panaszok esetén javasolnak, mint intenzív izzadás, elviselhetetlen hőhullámok, alvászavarok, memóriaromlás, depresszió.

Melyek a hormonpótlás előnyei?
 • segít megelőzni a csontritkulást
 • javíthatja az erek állapotát, az érfal rugalmasságát
 • csökkenti a szívinfarktus esélyét
 • csökkenti a hangulatingadozást és a depresszióra való hajlamot
 • csökkenti a változókor utáni cukorbetegség kialakulásának esélyét
 • segít a memóriaromlás megelőzésében
 • segíti a koncentrációt
 • segít a hüvelyszárazság megelőzésében
 • javíthatja a szerelmi élet minőségét
Egyes betegségekre hajlamos hölgyeknek a hormonterápia nem ajánlott

Akiket érintettek ezek a betegségek, vagy kimutathatóan hajlamosak ezekre a betegségekre, azoknak a hormonpótlás nem ajánlott.

 • trombózis
 • emlő rosszindulatú daganata
 • ösztrogénfüggő daganatok (endometriózis, adenomiózis)
 • májbetegség
 • terhesség (nem betegség)
Hormonpótlás mellékhatásai
 • mellfeszülés
 • súlygyarapodás
 • vizesedés
 • PMS-hez hasonló panaszok
Hormonpótlás méheltávolításon átesett hölgyeknél

Mivel a méh maga is termel ösztrogént, a méheltávolításon átesett hölgyek számára átmenetileg különösen fontos lehet az ösztrogén pótlása.

A tudomány változik, a hormonpótlás megítélése is változik

Ha visszatekintünk a változókori hormonpótlás szükségességének megítélésére, 50 év távlatában láthatjuk, hogy az orvostudomány változásával a szakértők hormonpótlással kapcsolatos álláspontja is változik.

Egészségmegőrzés, életmód perimenopauzában

38-40-es éveinktől rádöbbenünk, hogy az „olyan erős vagyok mint egy szikla” és az „egészségem rendíthetetlen” hiedelmeket át kell értékelni. Rá kell döbbennünk, eddigi életünkben soha nem voltak olyan fontosak az egészségmegtartással kapcsolatos információk, mint a változókorban. Ha nem szeretnél szintetikus hormonpótlást, elérkezett a változókori panaszokat enyhítő életmód kialakításának ideje. A testi, lelki panaszokat, a fogamzásgátlás terhét is hátrahagyva az eddigiektől sokkal felszabadultabb, boldogabb élet következhet.

A hízás és elhájasodás nem a változókor természetes velejárója

Magam és a mioma.hu fórum olvasók nevében állíthatom hogy a hízás, az elhájasodás, az izom zsírrá alakulása, a karcsú derék, sportos csípő eltűnése nem a változókor hanem a „leeresztés” és elkényelmesedés következménye.

A jó hír, hogy Hormondiétával, rendszeresen végzett kismedencei Női Egészségtornával 20-as éveid csodás női vonalait megőrizheted!  30 százalékos kedvezményes ajánlatunk most három életjobbító ajándéktanulmánnyal a Tiéd lehet!. Kattints!

Forrás:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/in-depth/hormone-therapy/art-20046372

Women’s Health Initiative Study

Gesundheitsinformation.de

https://www.nhlbi.nih.gov/science/womens-health-initiative-whi

https://en.wikipedia.org/wiki/Women%27s_Health_Initiative

https://www.gesundheitsinformation.de/themengebiet.2029.de.html?filter*cat=9&filter*tag=Frauengesundheit

https://hvg.hu/pszichologiamagazin/20230827_A_nok_fogjak_rakenyszeriteni_orvosaikat_hogy_foglalkozzanak_a_menopauzaval

Mioma Organic Life 3.0 életmódprogram: Mióma zsugorítása és változókori panaszok csökkentése természetesen

https://hvgkonyvek.hu/konyv/menopauza-termeszetesen 

https://www.gesundheitsinformation.de/hormontherapie-gegen-wechseljahrsbeschwerden.2171.de.html?part=behandlung-o2

A klimax hormonterápiája nem csak a tüneteken javít


https://www.webbeteg.hu/cikkek/pr/24890/klimaxos-panaszok-kezelese
https://www.webbeteg.hu/cikkek/menopauza/24891/menopauza-es-hormonalis-valtozasok
https://www.webbeteg.hu/cikkek/menopauza/24894/valtozokori-sulygyarapodas
https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/menopauza/cikkek/megerositi_a_noket_a_hormonpotlas/20130507093504
http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/a_nok_alig_egy_szazaleka_kap_hormonpotlast
https://nlc.hu/forum/?fid=441&csatid=&topicid=64942
https://hvg.hu/brandchannel/remifeminplus_20170308_10__1_mitosz_a_noisegrol_es_a_valtozokorrol
https://www.origo.hu/egeszseg/20120119-eltulzott-a-felelem-a-valtozokori-hormonpotlastol.html
https://weborvos.hu/egeszsegmagazin/ott-vagyunk-mar-a-klimax-allomasai-250914
https://www.blikk.hu/eletmod/egeszseg/hogyan-eljuk-tul-a-klimaxot-hormonpotlas-nelkul/2kh8wkh

6 hozzászólás
 1. Kati megjegyzése

  Sziasztok! Kb két éve párszor menstruáció előtt nagyon felpüffedt a testem majd a vizesedés a ciklusok alatt állandósult. (inzulin rezisztens vagyok nőgyógyász azt mondta nincs peteérésem) Arcom kezeim, újjaim, lábam lábfejem minden puha tapintású de nem tart ujjlenyomatot, egyszerűen csak olyan mint a gumi. Vízhajtót bevéve sem változik tehát olyan mintha nem szövetközti folyadék volna. Aki hormonálisan vizesedik le tudná írni a kinézetét milyenségét, tüneteit? Sehol sem találok ezzel kapcsolatban semmi infot és már nagyon el vagyok keseredve. előre is köszönöm.

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Szia Kati, szerintem sokan küzdünk hasonló problémával, a helyzet nyáron még súlyosabb. Küldök néhány gondolatot a vízvisszatartásról és arról milyen megoldás létezhet. Remélem segít.
   Én úgy tudom a peteérés nélküli ciklusban nem termelődik az ösztrogént ellensúlyozó progeszteron. A progeszteron vízhajtó, az ösztrogén vízvisszatartó hatású. https://mioma.hu/osztrogenfuggo-vizvisszatartas-i/ https://mioma.hu/az-osztrogenfuggo-vizvisszatartas-ii/ https://mioma.hu/ket-eszkoz-a-vizvisszatartas…/
   https://mioma.hu/vajon-kell-e-nekunk-hormonpotlas-valtozokorban/

   1. Rita megjegyzése

    Nem szedsz vmilyen gyógyszert? Pl vérnyomáscsökkentőt?

    1. Kati megjegyzése

     Két-féle vérnyomáscsökkentőt, nem tudom melyik volt a ludas, de mikor elhagytam őket 2 nap alatt 5 kiló víz ment le rólam.

     1. Anna megjegyzése

      Nekem is hasonló gondjaim lettek egy ideje és ahogy ezt leírtad, rádöbbentem, hogy a vérnyomas csökkentő szedése előtt ilyen erőteljes, határozott vizesedéssel nem küszködtem. Mivel tudtad helyettesithető a vérnyomas csökkentő gyógyszer?

     2. Csilla megjegyzése

      Ezeket az időket túl kell élni. Nekem anno semmi nem segített. Most a húgom tanul gyógynövénytant és elkezdem amiket javasol. Oregánó és kakukkfű olaj. Ezek állítólag progeszteron termelést segítik. Szegfűszeg.

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás