13 mióma, adenomiózis információ Professzor Dr. Ács Nándor a Semmelweis Egyetem Szülészeti Nőgyógyászati Klinika igazgatójától

Jó hír az érintetteknek. Van segítség koronavírus járvány idején. Az ország egyik legnevesebb szakértője nyújt segítséget a rászorulóknak. Görgess a lap aljára. A mióma, adenomiózis műtétek várhatóan 2021 február, márciustól újra indulnak. Akut panaszok esetén (erős vérzés, alhasi fájdalom, vérszegénység) keresd a nőgyógyászati ambulanciákat. Fotó:frauenarztpraxis-gruebling.de
9

Mióma, adenomiózis, változókor kérdésekről készítünk interjúsorozatot Professzor Dr. Ács Nándor a Semmelweis Egyetem Szülészeti Nőgyógyászati Klinika igazgatójával. Az első részben a méh-miómával kapcsolatos általános kérdésekről kaptunk áttekintést, mint mi a mióma, melyek a kiváltó okai, hogyan helyezkednek el a méhben, melyek a kezelési lehetőségek, és miért újulnak ki?

Az egy órás interjú a mioma.hu szelíd nőgyógyászat 38+ Facebook zárt csoportban tekinthető meg.

Novemberben kerüt sor az interjúsorozat második részére, amely számos nyitott kérdésre nyújt választ.
Az interjú legfontosabb tudnivalóit foglaltuk össze 13 pontban.

Műtétek halasztása

Koronavírus járvány idején elsősorban aneszteziológus hiány miatt halasztják el a nőgyógyászati, mióma műtéteket. Ebben az időszakban csupán az akut, súlyos panaszokat okozó nagyméretű miómák sebészi eltávolítása történik.

Nőgyógyászati ambulanciák

Hazánkban a területi illetékes központi kórházakban a nőgyógyászati ambulanciák továbbra is működnek. Covid járvány idején ide fordulhatsz ha “elönt a vér” vagy intenzív alhasi fájdalom esetén.

2021 márciusától a tervezett mióma műtéteket újra elvégzik

Jó hír mindenkinek, hogy a mióma, adenomiózis műtéteket várhatóan 2021 február, márciustól fogják újra indítani a járvány előtti időszakhoz hasonlóan.

Adenomiózis

Az adenomiózisról megtudtuk, hogy az az egész méhtestet átszövő betegség. Az elmúlt 10 évben vált ismertté és elterjedtté. Az adenomiózis okai lehetnek az endokrin disruptorok, vagy hormonhatású környezeti mérgek (tartósító és adalékanyagok, műanyagok, rovarirtók, szennyezett ivóvíz, egyes gyógyszerek). A másik ok valószínűsíthetően a hölgyek késői gyermekvállalási kedve. Az adenomiózis felismeréséhez nem állnak rendelkezésre minden intézményben megfelelő diagnosztikai eszközök. Adenomiózis méhmegtartó kezelésre egyelőre nincs végleges megoldás. Szakorvosi kezelése kétféleképpen történik, méhamputációval, vagy embolizációval.

Terhesség mióma-val

Meglévő mióma mellett terhességi kilátások a mióma méhen belüli elhelyezkedésétől függnek. A méhen kívüli mióma kevésbé kockázatos, a méhen belül elhelyezkedő miómához képest. A méh falában található mióma közepes kockázatot jelent a terhességre. Kapcsolódó bejegyzések:10 jel, ha a mióma a méh hátsó falában található  Kedvezőtlen elhelyezkedésű mióma  A méhnyaknál elhelyezkedő mióma

FIGYELEM!
A hölgyek gyakori kérése, hogy császármetszéssel egyidejűleg távolítsák el a miómát. A kérés teljesítése a méh terhesség alatti bő vérellátása miatt nem  megoldható. Mióma műtét után a méh regenerálódása akár fél évig is tarthat. Ezt követően kezdődhet a második baba tervezése.

Összenövések

A mióma műtét utáni összenövések sok esetben egyéni hajlam következményei. De! Az összenövés szövődmények elkerülése érdekében sokat tehetsz testmozgással. Nagyon fontos a korai mobilizálás, azaz a mihamarabbi (műtét után 24 órával) felkelés, járkálás, séta akár a fájdalom ellenére is. Inkább vegyél be (most az egyszer) fájdalomcsillapítót, de kelj fel és járkálj.
Bevérzések
A laparoszkópos mióma eltávolító műtétek utáni bevérzések, hematómák inkább ijesztőek lehetnek, de aggodalomra okot nem adnak.

Küret

Professzor Úr eloszlatta az egészségügyi kürettel kapcsolatos tévhiteket.
A küret, amely a méh belső tisztítását jelenti, valóban csupán átmeneti 2-3 hónapig tartó vérzéscsillapítást szolgál. Ez idő alatt kell a szakembernek és betegnek megtalálni a végleges megoldást. A küret fontos funkciója a méhnyálkahártyából történő mintavétel, amelynek ki kell zárnia a rosszindulatúságot. Küret egy évben 1-2 alkalommal végezhető.

Abláció

Abláció vagy méhnyálkahártya abláció a méhnyálkahártya “leégetése” amely a vérzészavarok végleges megoldását jelenti. Abláció után nem lehet teherbe esni. Az ablációt hazánkban technikai felszereltség hiánya miatt kevés kórházban végzik.

Jó hír az érintetteknek. Van segítség koronavírus járvány idején. Az ország egyik legnevesebb szakértője nyújt segítséget a rászorulóknak. Görgess a lap aljára. A mióma, adenomiózis műtétek várhatóan 2021 február, márciustól újra indulnak. Akut panaszok esetén (erős vérzés, alhasi fájdalom, vérszegénység) keresd a nőgyógyászati ambulanciákat. Fotó:frauenarztpraxis-gruebling.de
Mióma embolizáció

Mióma embolizáció után a méhtest vérellátása csökkenhet, ezért családtervezés után ajánlott. Kizáró tényező lehet a trombózisra való hajlam. Hátránya hogy nincs méhnyálkahártya mintavételi lehetőség. Családtervezés előtt állók számára a laparoszkópos mióma eltávolítás ajánlott.

Részleges méheltávolítás utáni menstruáció

Részleges méheltávolítás vagy Chrobak műtét után többnyire a menstruáció megszűnik. Előfordulnak azonban olyan esetek, amikor a méhtestből valamennyi nyálkahártya bent marad. Ebben az esetben előfordulhat jelzésértékű havi vérzés.

Túlsúly

A túlsúly műtéti nehézséget jelent. A túlsúly komoly kockázati tényező mind a mióma, mind az adenomiózis kialakulása, mind a műtét kimenetelét illetően. A vastag zsírpárna , a belső szervek közötti zsírszövet nehezíti az endoszkópos eszközök hasüregbe vezetését, mozgatását, a mióma vagy méh feldarabolását, eltávolítását. Akár 20 kg plusz esetén elhangzik a javaslat, 20 kg fogyás után kérem jelentkezzen műtétre. Testúlycsökkentéssel javítható a sikeres műtét esélye. Kapcsolódó bejegyzés: Az étrend hatása szerveinkre mióma műtétnél  

A petefészkek öregedésének lassítása, a változókor késleltetése

Professzor Dr. Ács Nándor igazgató úr érvei a kismedencei torna rendszeres végzése mellett:

 • a kismedencei szervek közötti vérkeringést serkenti
 • a vérkeringés-serkentés segítségével a petefészkek öregedése lassítható, a “változókor” későbbre tolható
 • a hormonális eltérések kiegyenlítésére lehetőséget biztosít
 • kismedencei tornával a vérzészavar kezelhető, az erős menstruáció csillapítható
 • a kismedencei torna segítségével a mióma panaszok enyhülhetnek (a mióma viszont nem tűnik el)
 • kismedencei tornával a trombózis és az arra való hajlam is csökkenthető

A mioma.hu fejlesztése a digitális 27 perces kismedencei Női Egészségtorna. Kattints!

Életmód / táplálkozás

A mióma, adenomiózis kockázati tényezők csökkentése érdekében a direkt szénhidrátok fogyasztását kerülni kell. A hirtelen vércukorszint emelkedést kiváltó élelmiszerek, a kismedencei szervek gyulladását elősegítő táplálkozás, a mozgásszegény életmód hozzájárulhatnak a mióma, adenomiózis súlyosbodásához.

A mióma tüneteket enyhítő életmód kialakításához segítséget itt találsz: Mioma Organic Life 2.0 életmód+Hormondiéta + Női Egészségtorna Kattints!

Professzor Dr. Ács Nándor SOTE Szülészeti Nőgyógyászati Klinika igazgató elérhetősége, konzultáció: acsnandor.hu

Forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Endometrial_ablation

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/endometrial-ablation/about/pac-20393932

https://www.bupa.co.uk/health-information/womens-health/endometrial-ablation

9 hozzászólás
 1. Anikó megjegyzése

  Sziasztok!
  Annyi lenne a kérdésem, hogy aki esetleg Ács professzornál műttetné magát, s várja az időpontot, mikor fog keresni? Sajnos az asszisztenst is elég nehezen érem el S már tudni szeretnék, egy időpontot. Köszönöm szépen.

  1. Edit megjegyzése

   Én május 3-án voltam nála vizsgálaton, akkor jún 16/18 műtéti időpontban egyeztünk meg (mióma kivétel, lapar, kft műt), de még semmit sem tudok. Szerződést sem kaptam még, az asszisztense azt mondta, h addig ne is menjek vérvételre, amíg ez nincs meg. Múlt hét csütörtökön beszéltem vele, azt ígérte visszahív pénteken, megbeszéli a dokival. Ma hívtam újra, de még semmit sem tudott mondani. Várok.

  2. Lilla megjegyzése

   Szia! Én április 1 – én voltam Nála, május 25 – re kaptam időpontot és sikerült is a műtét! Előtte mielőtt időpontot kaptam kb 2 hetet kellett várnom!
   Engem a Kft-n keresztül műtött, április 1 – én voltam nála, május-19 re adott időpontot, de abból május 25 lett,de az a pár nap már nem számított,
   április 29 – én kaptam meg az árajánlatot, szóval nem fogják elkapkodni!

 2. Anna megjegyzése

  Sziasztok, szeretnék egy kis segítséget kérni. Hétfőn fog műteni Ács professzor és holnap kell reggel mennem Covid tesztre és az aneszteziológushoz.
  Totál összezavarodtam, mert a papíromon az szerepel, hogy a műtét napján reggel 7-re kell mennem betegfelvételre, Üllői út 78. Covid tesztre és az aneszteziológushoz is ide kell mennem szerintetek? Köszi a segítséget előre is:)

  1. B. K. megjegyzése

   Szia! Nekem tavaly novemberben volt a műtétem, szintén SOTE, szintén a Prof. Úr és igen, minden ott volt egy helyen! Igaz a Covid tesztre szombaton kellett mennem, szintén hétfőn műtöttek! A legjobbakat Neked.

 3. Szilvi megjegyzése

  ziasztok! Méhszájseb lézeres műtétje volt már valakinek? Valószínűleg holnap műtenek vele, csak még előtte megvizsgál a doki. Nagyon izgulok, félek tőle.🙈Köszi a válaszokat!

  1. Ágnes megjegyzése

   Nekem 2 konizaciom is volt 21 evvel ezelott egymas utan, mert nem volt eleg a szövettan szerint. Akkoriban még nem volt ebben lézeres eljaras. Biztos, hogy kimeletesebb, mint a szike. Ne izgulj, minden rendben lesz! (Utana lett 2 gyerekem). Az immunrendszeredre figyelj, elj egeszsegesen. Engem a kocogás, kismedencei torna tett remdbe anno. Minden nap váltva csinálom. Ha az nem lett volna, ma nem lenne gyerekem. Fizikai es mentális sikon is rendbe rakott a mozgás. Nagyon fontos a mehnyak egészsége erdekeben (is). Ez egy idos onkologus tanacsa, amit anno adott nekem.

 4. Mária megjegyzése

  Sziasztok! Szeretnek koszonetet mondani ezuton is Prof. Dr. Acs Nandor es SOTE csapatanak aki a Covid -19 az uj egeszsegugyi valtozasok es az oriasi leterheltseg es stress ellenere marcius 03-an sikeresen megoperaltak. A Professzor ur 2 narancs es 16 dionagysagu miomat tavolitott el laparotomiaval mehmegtartassal. Most mar csak remenykedek nem ujul ki masik 12 db a kozeljovoben. Az oldal ajanlasára valasztottam Pr. Dr. Acs Nandort es most ezuton ajanlanam masoknak is aki megfelelo szakmai ellatast keresnek a problemajukra. szep napot kivanok mindenkinek!

  1. Kriszta megjegyzése

   Mielőbbi gyors felépülést kívánok! Nem akarlak megijeszteni, de nekem a varratszedésen azt mondta a Prof., hogy 100% a kiújulás! Üdv.: egy szintén 18 db miómát növesztő, novemberben operált sorstárs

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

4 × kettő =

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás