Hogyan tovább mióma műtét után?

Tizennégy (14) tudnivaló

21

Mióma műtét után sok hölgy áll tanácstalanul, hiszen nem minden intézményben kapják meg a szükséges tájékoztatást.

Hogyan tovább mióma műtét után?

Mennyi ideig tart a sebgyógyulás? Mennyi ideig tart a hüvelyi vérzés? Mikor lesz varratszedés? Jelentkezik-e  még menstruáció? Mikor lehet zuhanyozni, fürdeni? Mikortól lehet sportolni? Mikortól lehet szerelmi életet élni? Mit lehet tenni az emésztés „beindítása” érdekében? Mennyi ideig tart a fájdalom? Hogyan szüntethető meg a fájdalom? Hogyan érheted el hogy heg nélkül, szépen gyógyuljon a hasi seb?

Közösségi tapasztalatok alapján összegyűjtött információk

Ha valamelyik pont kiegészítésre szorul, várom észrevételedet az info kukac mioma pont hu e-mail címen.

A fenti kérdésekre adott válaszok a mióma műtét típusától (méheltávolítás, részleges méheltávolítás, laparoszkópos mióma eltávolítás) és a hason ejtett seb nagyságától függnek. Kapcsolódó bejegyzések: Mióma műtétek utáni gyógyulás időtartama  A mióma növekedése

1. Varratszedés

Mióma műtét utáni varratszedés a seb nagyságától függően a műtét utáni negyediktől, a tízedik napon történik.

2. Hüvelyi vérzés, pecsételő vérzés

A mióma műtét utáni hüvelyi vérzés, pecsételő vérzés 5-10 napig tarthat. Az ettől hosszabb ideig tartó vérzés esetén orvos felkeresése szükséges. Ezt a vérzést nem szabad összekeverni a menstruációval.

3. Műtét utáni menstruáció

Méheltávolítás után a menstruáció megszűnik. Részleges méheltávolítás (méhnyak megmarad) előfordulhat havonta gyenge „jelképes” vérzés. A méhmegtartással történő műtéteknél a menstruáció megmarad.

4. Menstruáció a műtét alatt

Általában a műtét időpontját a menstruáción kívüli napokra időzítik. Mégis sokszor előfordul késés, illetve rendszertelen menstruáció esetén a műtét a menzesz idejére eshet. Több beteg beszámolt erről a helyzetről. Állítólag az első napokban nem javasolt a fokozott vérveszteség miatt. Az egészségügyi személyzet jol kezeli a helyzetet, hozzá vannak szokva. Tehát ha véletlenül a műtét és menstruáció ideje egybe esik, Te se csinálj belőle problémát, a klinikán simán megoldják.

5. Fájdalom

A műtét utáni fájdalom napról napra enyhül. Hat hétig, két hónapig teljesen normálisnak számít. A belső varratok hosszabb gyógyulási ideje miatt sok hölgy hat hónap elteltével időnként jelentkező fájdalomról számol be. Természetes fájdalomcsillapítás szükséges.

6. Vizeletürítéskor jelentkező fájdalom

Műtét előtt felhelyezett katéter esetén fájdalmas vizeletürítés fordulhat elő. Ennek időtartama egyénenként változó, egy héttől, két hétig terjed.

7. Emésztési zavar megszüntetése

Mióma műtét után a második napon reggel igyál éhgyomorra fél liter langyos citromos vizet. A nap folyamán óránként legalább 2-3 dl folyadék fogyasztása szükséges a székletüritési problémák megelőzése érdekében. Mióma műtét után hat hétig kímélő étrend javasolt, kerülni kell a puffasztó ételeket. Kapcsolódó bejegyzés: Hat hét kímélő életmód mióma műtét után 

8. Sebgyógyulás

Mit tehetsz mióma műtét után a gyors és hegmentes gyógyulás érdekében?
A hegmentes gyógyulás érdekében műtét előtt két hónappal ajánlatos kollagén készítmény fogyasztása reggel és este. A kollagén bevitel helyettesíthető csontból készült levesek rendszeres fogyasztásával is. Érdeklődj háziorvosodnál sebészeti nagyműtétek immunerősítő, szövetregeneráló készítménye iránt. Vényre kapható készítmény a Kabi Glutamin. Kollagén, hialuronsav és vitaminokban gazdag gyulladáscsökkentő hatású hormondiéta mellett rövid idő alatt tökéletes sebgyógyulás érhető el.

9. Összenövések

Mit jelez a mióma műtét utáni szúró, nyilalló érzés a hasban?  Lehet adhéziónak is nevezett összenövés. A mióma műtét utáni összenövések alhasi fájdalomhoz, bélgörcsökhöz, székletürítési zavarokhoz vezethetnek. Fontos hogy műtét előtt szervezetedet felkészítsd a szövődménymentes, összenövéseket hátráltató gyógyulásra. A másnaponta végzett Női Egészégtornával sokat tehetsz a műtéti összenövések elkerülése érdekében. Kattints és tornázz!

Forrás: pixabay.com
10. Tisztálkodás, fürdés

A sebet nem érheti víz egy hétig, tehát varratszedésig. Zuhanynál használj vízálló tapaszt. Kádfürdő, ülőfürdő, úszás, hat hét elteltével megengedett.

11. Munka elkezdése

Laparoszkópos mióma eltávolítás utáni munkábaállás ideje általában két hét. Méheltávolítás és a has vízszintes vágásával járó beavatkozások esetén a munkába állás hat hét elteltével lehetséges.

12. Sport

Méheltávolítás, részleges méheltávolítás, de a rövidebb gyógyulási idővel rendelkező laparoszkópos mióma műtét után is hat hét várakozás szükséges. Séta, gyorsléptű gyaloglás erőnléttől függően műtét után 4-5 nappal elkezdődhet. Emeléssel, rázkódással, ugrálással járó mozgásokat kerülni kell.

13. Szex

Laparoszkópia esetén 2 hét, hiszterektómia (méheltávolítás) esetén hat hét a várakozási idő.

14. Tampon, menstruációs kehely kerülése

Mióma eltávolítás, méhtükrözés (hiszteroszkópia), nőgyógyászti küret után hat hétig semmilyen idegen test (tampon, kehely) nem kerülhet a hüvelybe a fertőzésveszély miatt. Menzesz alatt használj egészségügyi betétet, és menstruációs bugyit.

Kapcsolódó bejegyzések:

Laparoszkópos mióma eltávolítás  10 tipp:így lesz könnyebb a menstruáció alatt  Hogyan kerüld el a méheltávolítás utáni szövődményeket?  Fájdalomerősítő és fájdalmat enyhtő körülmények   Adenomiózis  Az étrend hatása szerveinkre mióma műtétnél  Hiszteroszkópia, hiszterektómia, laparoszkópia 

Életmód, táplálkozás mióma műtét előtt és után

Hormondiéta gyulladáscsökkentő hatású receptek gyűjteményével és Mioma Organic Life 3.0 életmód segítségével gyors és szövődménymentes gyógyulás érhető el.

Hivatkozások

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/robotic-myomectomy/care-at-mayo-clinic/pcc-20384721

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/myomectomy/about/pac-20384710

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16835973/ 

https://www.gravidanzaonline.it/indagine_diagnostica/miomectomia_laparoscopica.htm

 

21 hozzászólás
 1. Lilla megjegyzése

  Zsófi! Annyira hálás vagyok hogy most bukkantam rá a hozzászólásodra! Engem három nap múlva műtenek, és megnyugtató amiket leírtál! Remélem hogy én is ezeket fogom megtapasztalni!

 2. Ildikó megjegyzése

  Sziasztok! Érdeklődni szeretnék, hogy aki átesett hasi vágással járó műtéten, az viselt műtét utáni időszakban haskötőt? Okt 20-án műtöttek. Múlt szerdán volt a varratszedésem, amit egy sebész végzett el. Kihasználva az alkalmat, neki nagyon sok kérdést tettem fel, mindenre válaszolt. Pont erre a haskötőre nem kérdeztem rá, nem jutott eszembe.Tisztában vagyok azzal, hogy a kérdést az orvosomnak kellett volna feltennem, de szabadságon van egyelőre és nem mondta, meddig lesz. Úgy is fel kell hívnom majd, a szövettani eredmény miatt. Addig is, egyelőre csak tájékozódni szeretnék a haskötővel kapcsolatban.

  1. Ani megjegyzése

   Szia, nekem azt mondták ne használjak mert csak összeszorít, plusz a hasizom nem tud magától regenerálódni és amint elhagyom a haskötőt plőttyedt lesz a hasam ami amugy se kicsi! Szerintem felesleges a szervezet tudja a dolgát!

   1. Ági megjegyzése

    Szia, nekem haslefogós bugyit javasoltak és vettem is egy fehérneműsben. Nekem nagyon jó volt, hogy egyben tartott. Volt haskötő is, de nem használtam. A haslefogós bugyit mindig a rendes bugyira húztam fel. De nem a legszorosabbat vettem meg.

    1. Judit megjegyzése

     Nem vettem/viseltem haskötőt. Szerintem nem jó ötlet, mert csak „hozzászokik” a hasad. Viszont amint otthon voltam napi 2-3 órát sétáltam, igaz csigalassúsággal.

     1. Cserháti Gabi megjegyzése

      Szerintem összenövést okozhat, ha nem szeretnél összenövéseket, felejtsd el. Németországban kifejezettem ellenzik. Mindenféle hasi műtétnél kb tilos!

     2. Adél megjegyzése

      Érdekes amit írtok. Nekem október 13-án volt hasi vágással, köldökig felvágva hosszában méheltávolító műtétem és 14 nap mulva varratszedésen egy idősebb doktorúr mondta hordjak haskötőt.Hozzá teszem vastag a hasfalam és a sebből most épp erősen vizes váladék folyik.Azt mondta, mivel husis vagyok nehezebben gyógyul.Itthon naponta átkötjük, mert teljesen átázik. Amúgy nincs panaszom más. Szerintem tisztul.Én is bugyit vettem fel, ami kicsit tart, hasig ér. Azzal biztosabban mozgok.

     3. Barbara megjegyzése

      Szia, nekem 3 műtétem is volt, ebből 2 „hasfelvágós” – minden orvos azt mondta, hogy ne hordjak haskötőt, mert nem fog a hasizom regenerálódni… nekem jó volt haskötő nélkül.

 3. Zsófi megjegyzése

  Sziasztok! Tegnap én is átestem a műtéten végre, sokkal jobb élmény volt, mint amire számítottam Amit tudni kell az én történetemről… kb 3 éve vett észre a nőgyógyászom egy akkor még 3 centi körüli miomát. Félévente jártam UH-ra de mivel elérte az 5 centit és felmerült a gyermekvállalás így mindenképp műtétet javasolt. Dr Koiss Róbertet ajánlotta, így elmentem hozzá másodvéleményért+ műtétről érdeklődni. Már elsőre nagyon meggyőzött a doktor úr a kedvességével és figyelmességével, azonban a diagnózis hallatán kissé megijedtem. Adenomiozisnak mondta azt a 6 centis területet, îgy egyből bejelentkeztem hozzá műtétre. Ez március végén volt és tegnapra kaptam időpontot. Időközben ( a méhendo gyanúja miatt) elmentem Koppán profhoz is, aki megnézett viszont ő miomának látta a daganatot. Ezzel a harmadvéleménnyel a műtét előtt félve mentem vissza a dokimhoz , de abszolút jól reagált és megnyugtatott, hogy ha belenéznek pontosan fogják már látni hogy mi is az. Eljött a műtét napja, reggel 7re érkeztem, szép lassan egykét vizsgálat , átöltözés, infúzió majd be a műtőbe, ahol rövid időn belül el is aludtam. Már a szobámban tértem magamhoz, a nővérek gyakran jártak be hozzám, 1 óra körül a katétert is kivették (ettől féltem a legjobban, de abszolút vállalható ) voltak napközben görcseim, a bent maradt gáz is kellemetlen tud lenni, de teljesen jól átvészelhető a folyamatos fájdalomcsillapítással/görcsoldással. Ma reggel kivették a draint is és az infúziós tűt, majd rövid időn belül el is engedtek. Tényleg igaz, hogy nem szabad rágörcsölni mert utólag rájön az ember, hogy ez igazából semmiség volt.
  Aki műtét előtt áll, az ne izguljon, minden rendben lesz!!

 4. Eszter megjegyzése

  Sziasztok! Gondoltam leírom a napokban velem történteket. Egy nagy, folyton vérző miómám volt. Április 25-én este elöntött a vér ismét, Exacil mellett is. Irány a SOTE, mivel oda volt műtéti időpontom. Azonnal felvettek az osztályra, mivel látták, mennyire kivagyok. Infúziót kaptam, meg ergamot. Másnaptól bent szedtem a gyógyszert és feküdtem és véreztem. Hétvégén kb semmi nem történt. Hétfő reggel vettek vért, hogy megnézzék mi a helyzet. A hematokritem 19 lett. Az egyik doki mondta, hogy akkor most felajánlják a vért, de a műtéti időpontot ez nem befolyásolja, marad a május 26. és mehetek haza. Gondoljam át. Aztán fél óra múlva megjelent dr. Gidai, az osztályvezető, hogy ő ezzel nem enged el, megrendelte a vért és kiharcolja, hogy még a héten megcsinálják a műtétet. Hála neki hétfő éjjel meg is kaptam 3 egységet, majd szerdán meg is műtött, chrobak, ahogy a terv is volt. Mostmár itthon lábadozok, van fájdalom, de viselhető. A vérképemet kell még összeszednem. A műtősök, őrzősök rendkívül kedvesek voltak. Az osztályos nővérekről ezt sajnos nem tudom elmondani, persze ott is volt kedves, cuki. Például aki első éjjel szánt időt a megnyugtatásomra, szerencsére, amikor a vért kaptam akkor is ő volt. Végül egy hónappal korábban túlestem a dolgon, de nagy lelki teher volt az előtte lévő néhány nap. Konkrétan azt hittem meghalok….most úgy érzem újjászülettem.

  1. Tünde megjegyzése

   Azért nem semmi hogy valakinek ennyire rossz a vèrkèpe és hagyják …..és egy lelkiismeretes orvos aki nem hagyja
   Elgondolkodtató hogy ezek után az ember ennyire vérzik hova menjen …nagyon szomorú hogy itt tartunk.

 5. Melitta megjegyzése

  Sziasztok! túl vagyok egy hasfelmetszős chrobak (részleges méheltávolítás) műtéten. Először is szeretnék köszönetet mondani, amiért bátorítást kaptam,hogy a műtéttől nem kell félni. Nekem sosem volt semmilyen orvosi beavatkozáson (41 évesen ez szerencsés és nagggyon féltem. Egyrészt azért szántam rá mégis magam, mert már annyira elviselhetetlen volt a menstruációm, másrészt sokat segített az oldal közössége. A SOTE 2-őn műtött dr. Supák Dorina, akit nem ismertem, de Ács prof. biztosított, hogy profi és nagyon kedves. Az altatástól is féltem, de tényleg semmiség nem volt. Még csak nem is szédelegtem, abszolút semmire nem emlékszem. Majd felébredtem az őrzőben, és örömmel nyugtáztam, hogy élek, túl vagyok rajta, nem fáj semmin. A kórházban sok nagyon fiatal ápoló keze alatt voltunk, és mindenki nagyon kedves és segítőkész volt ???? Még aznap este kikísért az ápolólány a mosdóba, hogy mosakodjak meg, de abszolút nem erőltetett semmit. És nem volt gáz felkelnem és kimenni se. Senki nem erőltetett semmit. A katétertől is féltem, de az sem volt gáz. Altatás alatt rakták be. A kivétel meg nem fájt. Én a hasfelmetszés ellenére járni az elejétől kezdve viszonylag jól járkáltam, persze lassan, óvatosan. Április 8-án volt a műtét, mostanra minden mozgás jól megy, már a köhögés sem horror, sőt. Felüléshez is elég már kicsi kar segítség. Az a tanács azért jól jött az elején, hogy oldalra feküdve karból kell felnyomni magunkat felüléskor Az egyetlen dolog, amit hiányoltam, az a tájékoztatás. A dokinőt sajnos nem ismertem, és műtét után (hétvége volt), nem is tudtam vele beszélni, lényegében senki nem tudott semmit arról, hogy minden rendben volt-e, csak gondoltam, hogy igen, mivel én jól voltam….. ???? Ma a varratszedésen sikerült érdemileg találkozni a dokinővel, így gyorsan pár kérdésre választ kaptam.Egy problémám van csak, hogy még mindig szédelgős vagyok, sejtettem, hogy a vérveszteségtől, és igen, mondta, hogy sok vért vesztettem, attól lehet. De pl.ő sem és senki nem mondta, hogy szedjek vasat, vagy mit csináljak, hogy mielőbb helyrejöjjek ebből is. Szerencsére még maradt vastabim, ami az erős vérzések alatt életben tartott idáig Tehát összegezve: egyáltalán nem volt para az egész, bár előbb bevállaltam volna, és akkor talán sima laparral is megoldották volna….de most legalább élvezem a 2 hét táppénz semmittevés időszakát, szükségem volt már erre is!

 6. Gabi megjegyzése

  Sziasztok!Karácsony előtt műtöttek. Laparoszkópos kisműtéttel sikerült a mióma eltávolítás. Egész jól voltam, a műtét sikerült. Ma kiderült, hogy covidos vagyok. Félek a köhögéstől és a Favipiravirtól is. Volt valaki hasonló helyzetben? Sokat köhögök. A varrat ugye már nem ereszthet el a köhögéstől? A mióma méhszáj mellett volt és a hüvelybe boltosult. Szerencsémre kimetszette az aranykezű csodadoktorom! Erre beüt a Covid. Ki volt így?

  1. Anita megjegyzése

   Nekem mütétem lett volna dec elején, de covidos lettem így elmaradt! Ne félj mert a félelem csak beteggé tesz! 14 napig voltam karanténban, szobafogságon. Nagyon enyhe nátha tünetek jöttek ki rajtam. Semmi extra! Vitaminok, sok folyadék és ennyi. Most várhatok ki tudja meddig az újabb műtéti időpontra.

   1. Szabina megjegyzése

    Jobbulást kívánok! Én covidos lettem a mióma műtétem után. De nekem a Favipiravír csak ártott. Remdezevír volt az ami megölte a vírust, azaz jobban lettem tőle. A Honvéd korházba adták.

    1. Emese megjegyzése

     A Favipiravir hosszú távon nem lehet túl jó, ha a mellékhatásai nem ismertek és csak saját felelősségre szedheted ezt írásba is kell adni….

     1. Zsuzsa megjegyzése

      Szia engem nov 11.-én műtöttek és 13.-án engedtek haza.M ár aznap este lázas lettem. Következő héten kedden jött a tesztelés. Pozitív lett. Szerencsére nem volt az az erős köhögés, de fogtam a hasam és szinte csak feküdtem.
      Ha nagyon köhögsz a haskötő segíthet, fogja a varratokat. Nekem laporoszkopos műtétem volt. Rengeteg gyümölcs, vitamint, folyadékot vittem be, plusz csak pihentem.

     2. Ági megjegyzése

      Az orvosom mondta amúgy hogy 2 héttel műtét előtt és utána még 2 hétig oltakozni Nov 06. volt a műtét. Előtte már szept. 27-én szóltak a kórházban, hogy már csak a műtét után kaphatom meg a vakcinát.

 7. Móni megjegyzése

  Sziasztok!4 hónapja műtöttek.Hüvelyi méh és méhnyak eltàvolitàs történt.Hat hetes kontrollon a doki rendben talàlt.Bàr említettem neki, hogy az alhasam két oldalàn elég sűrűn érzek kellemetlen, hol fàjdalmas szurkàlódàst, ami valahogy a hólyagomra és a hüvelyembe is kisugàrzik.Hólyaghurutra gyanakodott, illetve a sebgyógyulàs talàn lassabb.Minden héten nézik a vizeletem teljesen tiszta.Most màr minden nap fàj,hatàrozottan ott, ahol a varratok lehettek.Még a fàjdalom is hasonló, mint amikor még a méhem is meg volt. Kérdésem az lenne, hogy szerintetek felmerülhet-e , vagy esetleg valaki közületek jàrt-e màr így, hogy ősszenövései lettek, vagy hegesedés , ami jàrhat ilyen fàdalommal?Ultrahangon ha megnézik, vajon làtható lehet-e? A nőgyógyászhoz természetes vissza megyek, és talàn urológushoz is.
  Szíves vàlaszaitokat előre is nagyon köszönöm!

  1. Erika megjegyzése

   Szia Móni! Ha ez összenövés vagy hegesedés, azt sajnos nemigen lehet látni UH-n. Jobbulást!

   1. Gabi megjegyzése

    Fájdalomterapeuta kiderítheti honnan eredhet a fájdalom és tanácsot adhat merre tovább. Az összenövés operálással szétválasztására egyszer Bokor doktor azt mondta, csak ezért nincs értelme operálni, mert minél több a műtét annál több lesz az összenövés is, sajnos.

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás