A mióma növekedése

Fotó: Womens Health Advice
20

A méh-mióma  a hölgyek utolsó termékeny éveinek jellemző betegsége, amely a 38-52 év De a betegség előfordul a fiatalabb  korosztály körében is.

Mikor csökken a mióma mérete?

A mióma hormonfüggő jóindulatú daganat, változókor után a mérete csökkenhet. Amennyiben ebben az időszakban mérete nem csökken, vagy a mióma növekedésnek indul, úgy felvetődik a rosszindulatú daganat gyanúja. A mióma nem hirtelen egyik napról a másikra keletkezik. A mióma évek alatt fejlődik ki és növekszik nagyra. Ezért a mióma kialakulása folyamán hosszú ideig tünet és panaszmentes. Vélemény egy NLCafe mióma cikk nyomán, amelyben arról írok ne várd meg amíg a mióma nagy lesz.

Fotó: Womens Health Advice
Fotó: Womens Health Advice

Mióma növekedése

A mióma növekedése attól függően hogy a méh belső vagy külső felszínén helyezkedik el különböző panaszokat okozhat. A mióma növekedése folyamán deformálhatja a méh (uterus) űrét, ezzel menstruációs vérzészavart okozhat.

 

 

 

Panaszok a méh belső falában található mióma esetén (submucosus mióma)

• a méhfal rugalmatlanná válása következtében menstruációs vérzészavar keletkezik, ami általában alvadékos, erős vérzésként jelentkezik 8+2 kérdés amely segít eldönteni hogy rendellenes-e a menstruációs vérzésed?
• alhasi fájdalom
• alhasi nyomás érzés

Panaszok a méh külső felszínén növekvő mióma esetén

subserosus mióma

• a mióma nagy méretűre fejlődhet
• a mióma nyomhatja a környező szerveket
• gyakori vizelési ingert okoz
• vizelet-elakadás
• végbélre gyakorolt nyomás miatt székelési nehézségek fordulnak elő
• krónikus alhasi fájdalom
• derékfájás
• hátfájás

.A miómák elhelyezkedés szerint további csoportokat alkotnak. Gyakoriak a méh falában, illetve a méhnyaknál elhelyezkedő miómák. Bővebben itt olvashatsz erről. Miómák elhelyezkedése

A mióma növekedése függ az ösztrogén és progeszteron hormonok együttes hatásától. A mióma megelőzése és kezelése érdekében elsődleges cél a hormonegyensúly megteremtése. A változókor jellemző betegsége a mióma.  Változókor után várható az ösztrogén és progeszteron szintek csökkenése.

Állítsd meg a mióma növekedését természetesen

Járj rendszeresen nőgyógyászati vizsgálatra és figyeld a mióma növekedés ütemét. Tájékozódással, életmódváltoztatással sokat tehetsz a mióma növekedés megfékezése, a mióma műtét elkerülése érdekében. Ebben nyújt segítséget a Hormondiéta. Ha kitartó vagy a mióma akár össze is zsugorodhat.

Forrás:

A mióma korszerű kezelése

20 hozzászólás
 1. Viki megjegyzése

  Sziasztok!lassan indulnak a műtètek 13 cm volt a miómàm szerintem màr nőtt azóta hasam nagy kemèny vèrzèsem erős!elvagyok keseredve mert fèlek ha itt lesz az idő a műtètre!
  Nincs màs megoldàs? Ami összezsugorítanà esetleg? Csak a mèhkivitel a megoldàs? Van mèg akinek ekkora van? Vagy aki tud rà megoldàst valamit? Kèrem segítsègeteket! Mindenkinek kitartàst kívànok aki ebben a cipőben van! Köszönöm!

  1. Magdi megjegyzése

   Üdv, nekem laparoszkópos műtéttel távolítottak el 3db miómát. Ebből a legnagyobb 10 cm-es volt. A méhem megmaradt.

   1. Eszter megjegyzése

    Nekem 12 miómàm van. Mikor utoljára nézték februárban, a legnagyobb 3cm volt, de ezek már összeolvadtak, a méhem akkor volt csecsemőfej mérerű. Azóta érzem, hogy nőtt, most nemtom mekkora, holnap megyek a nőgyógyászomhoz. Ma voltam műtét előtti kivizsgáláson a kórházban.

    1. Judit megjegyzése

     Szia Viki, nekem a 8 ludtojas méret mellett volt egy tizensok centis. Méhmegtartó műtétem volt. 3,5 kiló volt bennem. Fel év eltelt, voltam kontrollon, minden ok, egyelőre nem latszodott, hogy gond lenne.

     1. Cserháti Gabi megjegyzése

      Szia Viki, léteznek alternatív gyógymódok, vagy életmódváltoztatással, az ösztrogén dominancia csökkentésével, az ösztrogén hatású mérgek kivezetésével, progeszteron hatású táplálkozással, sok mozgással, vitaminokkal van lehetőség a mióma természetes kezelésére, esetleg zsugorítására. Regina így írt erről. https://mioma.hu/ot-centi-mioma-meretcsokkenes-felev-alatt/ Persze ehhez idő kell, sok figyelem és szervezés. Ha van lehetőséged, vágj bele. Gyógyulást, jó egészséget kívánok!

 2. Krisztina megjegyzése

  Sziasztok! Történetem a következő.. 42 leszek jövő hónapban és most diagnosztizáltak nálam kettő pici 2cm-es 0,9 cm miómát:(mivel ennél a ciklusnál alhasi fájdalmaim voltak derékfájással, szédüléssel..előtte is jelentkezett ilyen tünet 2-3ciklusnál de intenzívebb szurkálást nem éreztem mint a mostaninál.. Így nem vártam, mondom megnézetem mi ez és elmentem itteni nőgyógyászhoz.. Aki a fentebb említett miómákat diagnosztizálta. A kérdésem az lenne, ti mit javasoltok menjek e egy másik orvoshoz is és utána vetessem ki, vagy próbáljam meg az étrendemet megvaltoztatni stb? Minden válaszért hálás vagyok, mert kissé kétségbe vagyok esve…Köszönettel.

  1. Zsuzsa megjegyzése

   zia, nekem is kicsi van 2 éve ( 46 vagyok) . Ennél a méretnél, ha az elhelyezkedése, vagy az általa okozott nagyon erős tünetek nem indokolják, szerintem nem kerül szóba a kivét, viszont figyelni kell , hogy miként alakul. Az étrend változtatása, gyógynövények (progeszteron hatású teák, pl. Hölgyi tea) fogyasztása segíthet. Ezzel kapcsolatban itt is és a neten is sok javaslatot találhatsz (ösztrogén dominancia téma) Megijedned nem kell, ahogy látni fogod itt a csoportban, sokkal durvább esetek vannak és sajnos gyakori a mióma.

   1. Dóri megjegyzése

    Szia Kriszta, Én 45 éves vagyok. Tavaly szeptemberben találtak egy 25 mm-es miómát. Három orvos is azt mondta, hogy ezzel nem kell foglalkozni. Nekem semmilyen plusz tünetet nem okoz. Békésen egymás mellett élünk.
    Nagyon időben vagy. Talán megúszod.

 3. Éva megjegyzése

  Sziasztok! Ma voltam kontroll vizsgálaton mūtét után 6 héttel. Szept 2-én mūtöttek volt egy 6.5 cm-es miómám kivették. Nagy meglepetésemre a doki már talált egy 2.5cm, és egy 7mm-est a méhben. Az lenne a kérdésem, hogy csak én vagyok ilyen szerencsétlen vagy más is járt már így?

  1. Gabi megjegyzése

   Szia, szerintem ott lehetett a műtét alatt is már az a 2 centis göb. Nem hiszem, h 6 hét alatt alakult ki. Csak a kisméretűekkel nem csinálnak semmit, amíg nem okoznak gondot.

   1. Angéla megjegyzése

    Nem akarlak elszomorítani, de velem ezt 12 évig csinálták! Több város között ingáztam, nagyon sok orvosnál voltam, de senki semmi pozitívat nem mondott. Műtétek, miómák és végűl méhkivétel. Biztos vannak olyan nők akiknél több miomagöb is van, de az orvosok nem szólnak, ha csak nincs valami panasz. Az egészbe az dühít, hogy egy ember altatásban, felnyitva, nagyműtéten, nehéz felépülés és végűl kiderül, hogy még maradtak bent miómák. Válts életmódot, sok nőnek leállt a mióma növekedése.

  2. Eta megjegyzése

   Sziasztok! Úgy látom, gyakori tendencia, h műtét után visszanőnek a miómák!
   Ebből arra következtetek, hogy amíg nem oldjuk meg a mögöttes lelki problémát, addig nem tudunk véglegesen megszabadulni tőlük,
   mindig generálunk újabba(ka)t. Mi lenne, ha nem az orvosoktól várnánk, h megmondják, mitől alakulnak ki,
   meg a hajlammal magyaráznánk, mert ez is csak olyan “felelősség áthárítás” hozzáállás, hanem közösen, ki-ki a saját tapasztalatát megosztva, próbálnánk meg feltárni a tünet lehetséges okait?
   A Germán új medicína szerint gyermek utáni vágy miatt alakul ki, de hallottam olyat is,
   h nőiességgel és párkapcsolati problémával függ össze. Bármelyik igaz lehet.
   Kiszolgáltatott helyzetemben a veszekedések alatt és közvetlenül utána mindig éreztem, h feszül, szinte “háborog” a méhem.
   De orgazmus után is jelentkezett ez az érzés. Sőt, mintha nőtt volna a vérbőség miatt…
   Persze, nem gondolom azt, h ez utóbbi miatt alakult ki, csak hogy növesztheti a már meglévő miómát..
   Lehet, h hülyeség, de ezt vettem észre! Az enyém már olyan nagy, h érzem a méhemben zajló folyamatokat,
   mert a mióma feszíti a méhet, és a méretét is ki is lehet tapogatni.
   Arra gondolok, h érdemes lenne végeznünk egy kutatást ezen a téren!
   Talán így sikerül ráébrednünk az okára, ha pedig azt tudatosítjuk ès dolgozunk rajta,
   megpróbáljuk valahogy feldolgozni, kioldani magunkból a sérelmeket, fájdalmakat,
   akkor hátha nem nőnek többet vissza..

   1. Lilla megjegyzése

    Egyetértek. Nálam nincs gyerek utáni vágy (van már gyerekem) viszont párkapcsolati problémák erőteljesen hatnak rám és nálam a kevés szex is szerintem.

    1. ---- megjegyzése

     Sziasztok, én is egyetértek. Emlékszem a vitákra, amelyek után ültem a fürdőben és fogtam a méhemet, hogy ez most nagyon nem jó…pár hónappal később volt az első mióma diagnózisom. Abban a veszekedéseben, amit azóta többször megbeszéltünk, nagyon megsértve éltem meg a gondoskodó, női mivoltomat…azóta sokat dolgozom a táplálkozás mellet a nőségem megélésén, nem könnyű.

     1. NORA megjegyzése

      Nekem júniusban kezdődött a kálváriám, 5 orvosnál jártam, mindegyik azt mondta, hogy műteni kell. De én hiszem, hogy sikerülhet eltüntetnem, összezsugorítanom. A jelenlegi orvosomat úgy néz ki, hogy rá fogom tudni venni arra, hogy várjunk még a műtéttel. Szeretném befejezni a 6 hónapos hormondiéta kúrát, nagyon bizom benne. Ezen felül már keresgélek más irányba is. Női jóga, Aviva torna. Egyébként, azt hiszem sikerült megtalálnom az okát, hogy miért is növesztettem oda. Igyekszem dolgozni rajta. De talán ez a legnehezebb része…

     2. Rita megjegyzése

      Szívesen hallanék én is a lelki oldalról. Épp most egy test-orientált pszichoterápiában veszek részt. Azt vettem észre, a testtudatosság sokat segít. Meg szoktam kérdezni a méhem, épp hogy van, mire van szüksége, jobban figyelek a relaxációra. Nálam van gyerek utáni vágy.Én egyfajta lázadást azonosítottam a méhem felől, ami miatt miómát alakított ki, ezt küldte üzenetként. Igyekszem minél jobban megfejteni az üzenetet.Még az Aviva tornát érzem hasznosnak, és egy személyre szabott hormondiétát csinálok.

     3. Eszti megjegyzése

      A méh a teremtést szimbolizálja. Pozitív módon ki kell bontakoztatni a teremtőerőt. Aki megtalálja azt a dolgot az életében amit örömmel csinál, létrehoz valamit, nagy valószínűséggel nem növeszt miómát. Erre sajnos a méheltávolító műtét után ébredtem rá.

 4. Pálma megjegyzése

  Kinek mennyi idő alatt nőtt ilyen nagyra a miómája? (7-15cm) Nekem 1 éven belül a háromszorosára nőtt.

  1. Szilvi megjegyzése

   Sajnos nekem a mióma egy év alatt megnőtt hirtelen – évekig 3 cm volt, azután félév alatt nagyon gyorsan a duplájától több lett 8 cm.

   1. Zsuzsi megjegyzése

    Éb úgy vettem eszre a miómat, hogy marol-holnapra úgy egy het alatt, oriasira bőtt a hasam. Akkor 9 cm-es volt. Ennek harom eve. Most neha 11, neha 10, a mehem 15 cm. (bar egyszer 4.5 volt, igy gyanakszom, talan tobb mioma is van, szerintem lehetetlen ekkora kulombseg)

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

11 + kettő =

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás