Gyógyulási idő az egyes mióma beavatkozások után

28

Mióma műtétek után a hölgyeket foglalkoztató egyik legfontosabb kérdés mennyi ideig tart a felépülés, mennyi ideig érezhető a fájdalom, illetve mennyi idő elteltével lehet újra teljes emberként munkába állni?

A különböző mióma eltávolító műtéteknél a felépülés idejét tekintve óriási különbségek lehetnek. Összefoglaló a mióma szakorvosi kezelése Magyarországon.

7-8 cm mióma eltávolítása hasi vízszintes vágáson keresztül (laparotómia)

Az alhason ejtett vízszintes metszéssel járó nagyobb miómák eltávolítása utáni felépülés ideje hivatalosan 6 hét. Ez lehet rövidebb idő is, attól függően hogy csak a miómát vagy a méhet távolítják el.

Méheltávolítás rossz helyen fekvő mióma, adenomiózisos méh miatt

Méheltávolítás (teljes vagy részleges méheltávolítás) után a teljes gyógyulás hat hetet vesz igénybe, munkába állni is csak hat hét elteltével lehetséges. Mióma miatti méheltávolítás esetén a felépülés ideje lényegesen hosszabb, a reális idő egy év. Hogyan kerüld el a méheltávolítás után szövődményeket?

Forrás mioma.hu/Facebook zárt csoport fórum

A méheltávolításon átesett hölgyek beszámolóiból tudjuk, hogy a szerveltávolítással járó sebészeti beavatkozások után nem ritka a fél év vagy egy éves gyógyulási idő, hiszen a belső varratok miatt az alhasban sokáig, szúró fájdalom jelentkezik.

Minden műtét után hat hét elteltével kontroll szükséges. A méheltávolítás utáni gyógyulás ideje a valóságban az egy évhez közelít.

A has „vágásával” járó műtét sokszor kulcslyuksebészetnek indul, a mióma mérete, elhelyezkedése miatti nehézségek miatt mégis vágás lesz belőle. A beavatkozás utáni első menstruáció várhatóan négy hét után.
Kapcsolódó bejegyzés: Laparotómia, laparoszkópia: mit jelentenek?

Fotó: usplash.com

Laparoszkópos mióma eltávolítás

A laparoszkópos mióma eltávolítás utáni felépülési idő egy hét. A kulcslyuksebészetnek is nevezett mióma eltávolítás utáni felépülési idő jóval kevesebb, ami természetesen függ az eltávolított miómák méretétől, azok elhelyezkedésétől. A műtét bonyolultságától függően az átlagos felépülési idő 6 nap, illetve két hét. Ennyi idő elteltével munkába lehet állni. Hat hét után kontroll szükséges.

Kapcsolódó bejegyzések: 11 kérdés- 11 válasz: interjú Dr. Szerényi Zsolt főorvos úrral a mióma laparoszkópos eltávolításáról  Képes riport a méhmióma laparoszkópos eltávolításáról 

Mióma embolizáció utáni felépülési idő

A beavatkozás után két éjszakát kell kórházban maradni. A munkába állás ideje többnyire egy hét. Az embolizációt követő 12 órában erős fájdalom, görcs, hányinger, hányás, hőemelkedés, rossz közérzet előfordulhat. Mióma embolizáció Budapesten

Magyarországon még nem elérhető innovatív kíméletes eljárások

Ide soroljuk az MRgFUS ultrahangos mióma eltávolító eljárást, a Jénai Orvosi Egyetem Klinika mióma lézeres eltávolítást és Új mióma kezelés Svájcban, a SONATA módszer. Kapcsolódó bejegyzések: MRgFUS első személyes tapasztalat

Testmozgás, fürdés mióma műtét után

Mióma műtétek után hat hétig nem szabad nehéz fizikai munkát, nyújtó gyakorlatokat, rázkódással járó mozdulatokat végezni, sportolni, futni, úszni sem. Kivétel a kíméletes gyaloglás. A hasi sebet hat hétig ne érje víz, fürdeni, fürdőben áztatni szigorúan TILOS. Hasizom erősítő gyakorlatokkal, intenzív testmozgással érdemes megvárni a műtét utáni hat hónapot!

A mióma növekedését hátráltató életmód és táplálkozás

Állati eredetű fehérjék helyett fogyassz növényi fehérjéket!

A mióma növekedését serkentő szénhidrátok helyett fogyaszd a mióma zsugorítását elősegítő élelmiszereket. Mit lehet és mit nem? Hogyan serkentsd a mióma lebontását kismedencei vérkeringést serkentő tornával? Mioma Organic Life 2.0 + Hormondiéta receptgyűjtemény és kismedencei Női Egészségtorna visszatérő olvasóknak kedvezménnyel. Kattints és gyógyulj természetesen!

Forrás:

Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti Nőgyógyászati Klinika betegbeszámoló
Semmelweis Egyetem mióma embolizáció betegtájékoztató
mioma.hu/ Facebook Fórum

https://en.wikipedia.org/wiki/Myoma

https://en.wikipedia.org/wiki/Uterine_fibroid

https://en.wikipedia.org/wiki/Leiomyoma

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/diagnosis-treatment/drc-20354294

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/symptoms-causes/syc-20354288

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/multimedia/focused-ultrasound-surgery/img-20005625

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/multimedia/hysteroscopy/img-20007965

Mayo Clinic Q and A: Risk factors for uterine fibroids

28 hozzászólás
 1. Juli megjegyzése

  Sziasztok! Öt napja volt mióma eltávolításom. Annyit szeretnék tudni, ki mit evett műtét után mert én nem igazán tudom, a kórházban nem mondtak semmit. A kórházban nem olyan étrendem van mint amit amilyennek kellene. Full gáz kajákat adnak. Fehér kenyér, májkrém, cukros tea. Nem ezt olvasom a neten, így a wc is nehéz szinte nincs is székletem. Köszönöm ha válaszoltok.

  1. Orsi megjegyzése

   A bélműködés beindítására nagyon kell figyelni, engem nem engedtek haza, enélkül. Komoly problémák adódhatnak, ha nem indul meg.

   1. . megjegyzése

    Mindent ettem igazából, csak arra figyeltem, hogy sokat igyak.

    1. Eszter megjegyzése

     Hat hete mütöttek. Nagyon sok folyadekot ittam, zoldséges leveseket ettem. Nem cukros almakompót, napi öt etkezes. Natur joghurt. Főzelékek. Reggel vízben áztatott utifűmaghéj teaskanállal, a széklet beindulásában segít, sok sok folyadékkal! Nem szabad erőlködni, sokat árthatunk a belső varratoknak.

     1. Cserháti Gabi megjegyzése

      Sütőben sült alma, sütőtök, citrom, uborka, keserű vizek, ezek jók bélmükodésre. Gyors gyógyulást kívánok!

 2. Eszter megjegyzése

  Sziasztok! Nyáron sokan vannak szabadságon, de végre eljutottam nőgyógyászhoz július elején. Érdekelne, hogy kinek mennyit kellett várnia a műtétre? Nekem két hónapra, szeptember 6-ra adtak időpontot. Kicsit félek, hogy addigra rosszabb lesz az állapotom. Nincs fájdalmam, csak a mióma nyomja a hasam. Voltam egészségügyi küreten, két hete tartó gyenge vérzésem van.

  1. Kata megjegyzése

   Nekem Szegeden hat hétre adtak vizsgálat után műtéti időpontot.

   1. Ivett megjegyzése

    Nekem azt mondták Debrecenben, nyáron csak küretet csinálnak, szeptemberben lesz nagyműtétem, kiveszik a méhet. Nyárra nem adnak időpontot, csak egynapos műtétre legfeljebb.

    1. .... megjegyzése

     Én április eleji vizsgálaton szeptember elejére kaptam időpontot. Küret június végén, ami után 15 napig tartott a küret utáni pecsételő vérzés.

     1. Dalma megjegyzése

      Sziasztok, én április végén kaptam időpontot május 22-re. Egy hónap volt a kettő között. Nekem is azt mondta a dokim, hogy július, augusztusban a nagy meleg és szabadságok miatt csak a sürgősségi esetekben műtenek.

  2. xxx megjegyzése

   Múlt héten kaptam időpontot novemberre a SOTE II. női klinikán.

   1. Réka megjegyzése

    Május 14. kórházi vizit és június 2. műtét az Uzsokiban.

    1. Andi megjegyzése

     Májusban kaptam augusztusra időpontot. Küretem március végén volt. Orvosom felírt Ergam cseppet. Elfogyott, így a háziorvosom is felírta. Én is vashiányos vérszegény lettem a vérzés miatt. A várakozási időt a műtétre és a mútét utáni felkészülésre használom. Céklalevet iszom, algakapszulával, sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztok, ahogy itt olvastam https://mioma.hu/a-verszegenyseg-kezelese-hazilag/ Listát készítettem, hogy a regenerálódás alatt mit fogok csinálni, Gabi és Saci anyagát használtam.https://mioma.hu/mioma-mutet-utani-rehabilitacio/ https://mioma.hu/mioma-mutet-utani-rehabilitacio-ii-resz/

 3. Adri megjegyzése

  Sziasztok!Három hete műtöttek. 8 cm-es miómám volt. A műtét utáni problémákról kérdeznélek benneteket. 14 napig kaptam a véralvadásgátlót. Nővérem ajánlotta, mit gondoltok, az Omega-3 tartalmú halolajjal támogassam a szervezetemet? Csak hogy biztosra menjek, mert még nem épültem fel és nem akarok gondot (állítólag segíti az erek tisztulását a halolaj) Az infúzió két helyre is be volt kötve az 5 nap alatt a kórházban, mert begyulladtak a vénáim. Az infúzió helyén még most is fáj a karom, a csontnál, egy dudorom is van. Ez vénagyulladás? Mit lehet vele kezdeni? Van erre valami krém? Véralvadásgátlót a vállamba kaptam a kórházban. Az egyiknek a helyén még mindig ott egy pukli, ez normális? Volt egy kb 8 centis miómám. (meg két kisebb halvány kontúrral) Laparoszkóppal három óra alatt vették ki. A vágás körül a jobb oldali medencecsontom mellett szokott fájni. Mennyi idő míg elmúlik?!

  1. Edina megjegyzése

   Szia! Nekem sokáig kellett vérhigító injekció trombózis és tüdőembólia miatt, nekem is lettek csomók a hasamon de idővel elmúlt. Az erekre nekem használt a vadgesztenyekrém ami egyébként viszérre is jó. Ha nagyon fájna az ér esetleg egy kis jégzselé, ami kapható a drogériákban, plusz hidegvizes ruha éjszakára.

 4. Anett megjegyzése

  Sziasztok! Nagyon jó tapasztalatot szeretnék megosztani veletek a SOTE II mióma ambulanciájával kapcsolatban! Online foglaltam időpontot kb. 2 hónappal ezelőtt. Nem küldtek visszaigazoló e-mailt, de sikerült elérnem őket telefonon, és be voltam jegyezve. Mindenki nagyon segítőkész volt, pontosan behívtak nem kellett várakoznom! Dr. Martonos Attila vizsgált meg, majd megállapította, hogy célszerű műteni. 1 évvel ezelőtt szültem, és az 52×43 mm-es hátsó fali subserosus mióma szoptatás után kb 3 hónappal 80×48 mm-es lett! (2012. óta küzdök vele, de 6 évig tünetmentes volt) Új tünetként pedig jött a lábba sugárzó tompa fájdalom, amit lehajolásnál is érzek. Szóval hirtelen kellett döntenem, de nem volt kérdés, hogy az operációt választom! A doktor úr ezután behívta Dr. Sobel Gábort, aki szintén megvizsgált, és a mióma rossz helyzete miatt (corpus-cervix határ) hasi metszésből javasolta a mióma eltávolítását. Erre számítottam! Egyhez ragaszkodom csak, hogy a méhem megmaradjon! A doktor úr szerint az ellenkezőjére 0,7% az esély. Ez azért megnyugtató! Ezután kérték, hogy várakozzak kint, ami 5 perc volt, és már meg is volt a műtét időpontja, szeptember 13. Mindent részletesen elmondott, le is írta. Nagyon bízom bennük és a szaktudásukban! Martonos doktor a telefonszámát is megadta, ha kérdésem lenne. Életemben először voltam állami rendelésen ami a nőgyógyászatot illeti, nem is gondoltam, hogy ilyen pozitív csalódás lesz!

  1. Szilvi megjegyzése

   Szintén nagyon jó tapasztalatom volt a mióma ambulancián. Engem is Martonos doktor vizsgált 26. – án. Csak pozitív véleményt tudok mondani minden téren..

   1. Timi megjegyzése

    Szia! Engem is Dr. Martonos Attila műtött. Nagyon jó kezekben leszel, a doktor úr is nagyon alapos és körültekintő. A kórházban töltött idő is pozitív élmény volt, mindenki nagyon rendes volt és segítőkész! ???? Engem is az ambulancián keresztül műtött május 16.-án. Kitartás, minden rendben lesz!

    1. Betty megjegyzése

     Sziasztok! Én is márciusban foglaltam időpontot, kaptam is visszaigazoló emailt máj 19.- én voltam Dr.Keszthelyi Marton vizsgált és Dr. Vezér Márton is mondott pár gondolatot majd 2 hét múlva kell vissza mennem a docenssel beszélni ő Dr. Sobel Gábor aki újra megnéz és valószínű kiír műtétre , nekem crobach műtétet javasoltak mert 10cm miómám van. Egyébként már nem is lehet időpontot foglalni…egy évre előre minden időpont foglalt.

 5. Vanda megjegyzése

  Hello, szerintetek 4cm es miomat, panaszok nelkul, jovobeni szulesi tervek nincsenek, ki kell vetetni? Vagy maradhat siman…A Doki nagyon ajanlgatja h vegyuk ki, persze a maganrendeleset promozva.

  1. Kata megjegyzése

   Szia! Haha, nekem is 4 cm-s, panaszt nem okoz. Gyakran járok ellenőrizni, három havonta. Amíg nem kezd növekedni, addig nem terhelem a szervezetem meg a pénztárcám egy műtéttel.
   Ha növekedésnek indul,akkor persze azonnal lépek. A gyakori ultrahang ellenőrzés fontos!

   1. Klára megjegyzése

    Sztem ezt így nem lehet eldönteni. Sok mindentől függ. Milyen problémát okoz? Bár Te azt írtad egyelőre nem okoz panaszt és babát sem akarsz. Minêl nagyobbra nő a mióma, műtét után annál nagyobb heg lesz a méhen, de van az a nagyság aminél már csak a méhkivétel jön szóba. Nekem a 4,2 cm-es mióma elfoglalja a méhem felét, problémát is okoz. Ha ki is vetetem (rossz helyen van csak hasi vágassal jöhet ki) ha ki is jön akkora lesz a heg hogy a későbbi gyermek vállalása nagyon rizikós. Mindig egyénre szabottan kell eldönteni sztem hogy maradjon vagy inkább menjen…

    1. Hajni megjegyzése

     Nekem azt monda a dokim, egy nagynak a kiszedése is aggályos, mert ha vannak kisebbek(mint nekem), azok a nagy kivétele után növekedésnek indulhatnak. (Persze itt több miómáról van szó.)

 6. Adél megjegyzése

  Sziasztok! Döntöttem a műtétről, előjegyeztek Kaposváron, három hét múlva lesz a mióma műtétem. Most az előkészítés szakaszába léptem. Szeretném a tanácsotokat kérni, mi az,ami ilyenkor felkészíti a szervezetet, segíti a gyógyulást? Vitaminok(C,D, multivitamint szedek régóta), speckó készítmények, minden érdekel. A diéta is oké, igyekszem tartani is…Egy régi FB posztban olvastam valami készítményről, de nem nevezték meg, nagyon sokat segített a javulásban, a dokik is csodálkoztak, hogy rövid időn belül olyan volt minden, mintha egy éve lett volna a műtét. Mi lehetett az? Nagyon izgulok….minden segítséget előre is nagyon köszönök!

  1. Kati megjegyzése

   Szerintem, a sebgyógyulás elôsegítésére a kollagént szokták ajánlani.

   1. Enikő megjegyzése

    Szia! Felkészítésröl nem tudok nyilatkozni, multivitamint szedek régóta, és szedtem elötte is. Viszont ma voltam varratszedésen, és a doki szerint egy macska vagyok, olyan szépen gyógyulnak a sebeim. Itt olvastam hogy a kollagén használ, azt iszom, mióta hazajöttem a kórházból, és ezek szerint tényleg használ. Szóval kollagént mindenkinek!!!

    1. Nóra megjegyzése

     Semmit nem szedtem, nem krémeztem stb, de már a hat hetes kontrollon ledöbbent a prof, hogy szinte alig látszik a vágásom (nyilván ez őt is dícséri) kb 3 hét után már teljesen jól voltam (bő 15 centis vágás, nagy bonyi műtét), AZ „alapvitaminokat”, D, C, E én is szedek folyamatosan.

     1. Cserháti Gabi megjegyzése

      Szia, itt is olvashatsz a gyors sebgyógyulásróL https://mioma.hu/14-tudnivalo-mioma-mutet-utan/ Idézem: Mit tehetsz mióma műtét után a gyors és hegmentes gyógyulás érdekében?A hegmentes gyógyulás érdekében műtét előtt két hónappal ajánlatos kollagén készítmény fogyasztása reggel és este. A kollagén bevitel helyettesíthető csontból készült levesek rendszeres fogyasztásával is. Érdeklődj háziorvosodnál sebészeti nagyműtétek immunerősítő, szövetregeneráló készítménye iránt. Vényre kapható készítmény a Kabi Glutamin. Kollagén, hialuronsav és vitaminokban gazdag gyulladáscsökkentő hatású diéta mellett rövid idő alatt tökéletes sebgyógyulás érhető el.

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás