Kinél végezhető el mióma embolizáció?

15

Új betegként a mióma embolizációról tíz évvel ezelőtt még semmit nem tudtam.  Ha hallottam volna, lehet ezt az eljárást választom. Neked már könnyebb, mert a tíz évvel előtti helyzethez képest több kíméletes a méh megtartását célzó kezelésből választhatsz. A számodra legmegfelelőbb mióma kezelés,  vagy az utolsóként számba vehető méheltávolítás melletti döntés meghozatala előtt ismerkedj meg a MIÓMA EMBOLIZÁCIÓVAL.

Mi a mióma embolizáció? Kinek ajánlott és kinek nem?  A kérdésekre válaszol a Semmelweis Egyetem Képalkotó Klinika igazgatója Dr. Bérczi Viktor professzor úr.

A mióma embolizáció más mint a hagyományos nőgyógyászati sebészeti beavatkozások

A mióma laparoszkópos eltávolítását,  hiszteroszkópiát vagy hasi vízszintes vágással járó sebészeti beavatkozásokat az ország több pontján található nőgyógyászati klinikákon végzik. (Semmelweis Egyetemen Szülészeti Nőgyógyászati Klinika), mióma embolizációt az Orvosi Képalkotó Klinikán (régen Radiológiai Klinikán) végzik ma már az országban több városban (Debrecen, Pécs, Miskolc) Bővebben a forrásjegyzékben található link megnyitása után olvashatsz a helyszínekről.

Méhartéria elzárása érkatéterezés útján

Mióma embolizációnál a panaszt okozó miómákat kezelik a hagyományos, has vágásával járó sebészi műtét nélkül. A méhet ellátó artéria elzárása (embolizáció) érkatéterezés útján a daganat elhalásához vezet. A lágyéki ütőéren keresztül jutnak el mindkét oldali méhartériához vékony 1.3 mm átmérőjű katéter segítségével. Katéteren keresztül mindkét méhartériába fél milliméter átmérőjű szemcsék sokaságát fecskendezik,  hatására a beavatkozást követő hónapokban a miómák mérete csökken. Hat hónap alatt átmérőben 25 százalék, térfogatban 50-60 százalék csökkenés következhet be. Térfogatban a mióma eredeti térfogatának 40-50 százaléka marad meg.  Fél év elteltét követő hónapokban a mióma panaszok a betegek 75-85 százalékánál csökkennek. (A katéter a testüregváladék elvezetésére szolgáló vékony cső.)

Ki alkalmas mióma embolizációra?

Mióma embolizáció nem javasolt túl nagy, nem megfelelő elhelyezkedésű vagy sokgócú miómánál. Javasolt viszont hormonkezelésre nem reagáló miómák esetén, ha a páciens a műtéttől elzárkózik vagy nem altatható. Ellenjavallt terhesség, kismedencei gyulladás, rosszindulatú betegség gyanúja, kontrasztanyag allergia esetén. Kevéssé előnyös következményei miatt kerülendő olyan nők esetében, akik meg kívánják őrizni fogamzóképességüket. Forrás. Dr. Rencsi Márta  

Mennyi ideig tart a beavatkozás?

A beavatkozás átlagosan egy órás, helyi érzéstelenítésben végzik, altatásra nincs szükség.  Intravénásan antibiotikumot és bódító-fájdalomcsillapítót adnak, valamint jódtartalmú kontrasztanyagot fecskendeznek be. Ha jódérzékeny valaki, az orvosnak jelezni kell.

Mióma embolizáció után elsorvadhatnak a miómák. https://www.helios-gesundheit.de/
Kapcsolat:

Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika
(volt Radiológiai Klinika II. számú Szülészeti Nőgyógyászati Klinika épületében)

Professzor Dr. Bérczi Viktor egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora
1082 Budapest, Üllői út 78/A
titkárság: 210-0307 mobil: 0620 825 8827
titkarsag.radi@med.semmelweis-univ.hu

Mióma- ösztrogéndominancia kezelése természetesen

A mióma ösztrogénfüggő daganat. Életmódváltással befolyást gyakorolhatsz a mióma növekedésére. Ha kitartó vagy a miómák akár el is sorvadhatnak. Mioma Organic Life 3.0 életmódprogram.   Rendeld meg most!

Kapcsolódó bejegyzések

Mióma embolizáció Budapesten

Mióma embolizáció helyszínek Magyarországon

Mióma embolizáció méheltávolítás helyett 

Méheltávolítás: teljes vagy részleges

Mióma méheltávolítás: szövődmények elkerülése

Életmód a kínzó mióma-menstruációs panaszok megszüntetése, a hormonegyensúly érdekében

https://www.facebook.com/drrencsi/posts/1484164824997465/?locale=pt_PT  Dr. Rencsi Márta 

https://www.helios-gesundheit.de/en/kliniken/helios-hospital-krefeld/medical-treatment/departments-centres/radiology/myoma-embolization/

15 hozzászólás
 1. Léna megjegyzése

  Sziasztok! Három hónapja volt embolizàcióm. Volt valakinek még rajtam kívül mostanában? Gondom az, hogy a hasam újra puffad. Embolizáció után biztos elhal a mióma?

  1. Ibolya megjegyzése

   Szia, nekem júniusban volt, azóta nem mérték, nem tudom kisebbek lettek-e vajon. De a menstruációm beállt, barátságosabb. Decemberben lesz MRI kontroll. Szeptemberben nődokival megnézetem mennyit változott.

  2. Cserháti Gabi megjegyzése

   A mióma fokozatosan lesz kisebb, a méretcsökkenéshez idő kell. 3-6 hónap a minimum de pontosabbat az egy éves konrollon lehet mondani. Az embolizációs kristályok szűkítik a méhartériát, ezzel a mióma vérellátása is csökken.
   Egy évig folyamatos csökkenés lehetséges, utána már méret csökkenés nem lesz. A meszesedés, elhalás látszik majd az ultrahangon is. Picit még légy türelmes.

 2. Laura megjegyzése

  Sziasztok!
  Szeretném veletek megosztani az örömömet, mert valamilyen formában segítettetek a helyes döntést meghozni. Június 8-án volt Pécsen az embolizációm. A panaszaim egy része, mint a lábba, derékba sugárzó fájdalom, kemény has, középidős fádalom,puffadás teljesen megszüntek, viszont a menstruációm brutálisabb mint valaha. Nagyon erős, elhúzódik 10 napig. Emiatt nagyon izgultam, mit mond a DrÚr a 2 hónapos kontrollon amin tegnap voltam. Viszont jó híreket kaptam. A 6 cm-es miómám 4,1cm lett, a 4 cm-es 2,2 cm lett, a 2,5 cm-es 1,2 cm-re zsugorodott 2 hónap alatt és egyik sem meszes, ami azt jelenti, hogy még zsugorodnak várhatóan a 6.hónapig. Egyikben sem látott keringést, elhalt miómák, akárcsak a sok kisebb miómám még mellettük. Van 1 db 11mm-es szintén elhalt, ami a méhűr felé nőtt, az okozhatja az erős menstruációt, de várhatóan ki fog lökődni az is. Összegezve, nincs élő miómám, viszont megvan a méhem ! Szinte hihetetlen hogy végre nekem is sikerült valami. Köszönöm mindenkinek, akik tanáccsal, tapasztalatukkal segítettek! Mindenkit bíztatok aki hezitál, egy próbát megér az embolizáció!

  1. . megjegyzése

   Nekem embolizáció után hat hónappal lett végre normális menstruációm. Azóta is minden rendben. Néhány hónap türelem szükséges embolizáció után.

 3. Nikolett megjegyzése

  Sziasztok!Nekem augusztus 27-én embolizálták az 5.3cm es miómámat. Jan 12-én voltam kontrollon Debrecenben a dokinál, most 3.3cm-es, de elvileg még fog összemenni. Jelenleg legdurvább napon van egész nap annyi mint máskor egy óra alatt volt!! Nincsen ovulációs fájdalom, előtte se görcs, így max a mellfájdalomból jövök rá, hogy meg fog jönni. Mint írtam sokkal kevesebb a vérzés, egy másfél napot rövidült is, nincsen fájdalom, rosszullét. Nekem ez nagyon bíztató! Jajj és a méhem formája is helyreállt!! Eddig belenyomódott a mióma, de most kirúgta magát:D…. Szóval még a 6 hónapot se kell kivárni a babaprojekthez.Majd még jelentkezem 3 hónap múlva legkésőbb, csökkent -e még. Mindenkit bíztatok erre az eljárásra.

  1. Elvira megjegyzése

   Szia Niki, szuper hirek, nagyon orulok, h ilyen pozitiv eredmenyeid vannak. Meg tudod esetleg mondani, h milyen esetekben nem ajanljak ezt az eljarast (pontosabban neked a doki mit mondott, miert lehet ezt csinalni mutet helyett), mert en szeretnem ezt a modszert, de egyik orvos sem emlitette meg mint lehetseges opciot, es nem ertem, hogy miért.

   1. Tünde megjegyzése

    Az embolizációt 10-ből max. egy nőgyógyász fogja ajánlani, mert nem teljesen az ő asztaluk. Mivel intervenciós radiológus végzi az embolizációt a legtöbb nőgyógyász szkeptikus… na meg nem mindegy mekkora és hol helyezkedik el a mióma. Előnytelen helyzete/mérete azt az egy nőgyógyászt is megtizedelheti.

 4. Karolina megjegyzése

  Sziasztok!
  Április első hetében volt mióma embólizációm Pécsen Harmat doktor úrnál. 3 miómám volt, 1 nagy 4.5 cm-es és kettő egy és két cm-es.Kedden voltam kontrollvizsgálaton és a 3 közül, 1-nek már csak a helye látszott, a 4.5 cm-es, 1 cm-el kisebb, a két másik is már csak 8mm-es.
  A következő hónapokban még valószínűleg zsugorodni fognak, de már nem fognak panaszt okozni. És nekem ez a lényeg! A miómák elhalt területté váltak, növekedni nem tudnak. Így magyarázta el Harmat doktor.Jó érzés hogy nem hiába döntőttem a mióma embolizáció mellett. Remélem tudtam segíteni a tapasztalatommal, hogy Ti is bátrabbak legyetek.

  1. zsuzsa megjegyzése

   Nekem 3 éve csinálta meg Dr Harmat azóta is teljesen jól vagyok. Én sem bántam meg hogy az embolizációt választottam.

 5. Juhász Beáta megjegyzése

  Tisztelt klinika!
  szeretnék a Bérczi doktorhoz kerülni a miómátol megszabaduklnék ha tudnának segítenii ebben

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Kedves Bea! Javaslom jelentkezz a Radiológiai Klinika Titkárságán és egyeztess konzultációra időpontot a 06-1-210-0307 telefonszámon.
   Ha szükséges és a titkárság nem jelentkezik további elérhetőségek:Dr. Bérczi Viktor igazgató, egyetemi tanár, az MTA doktora
   Radiológiai Klinika, Semmelweis Egyetem
   1082 Üllői út 78/a, Budapest
   e-mail: titkarsag.radi@med.semmelweis-univ.hu
   berczi@hotmail.com
   mobil tel: 20-825-8091
   Magyar Radiológusok Társasága, leköszönt elnök

   1. Ria megjegyzése

    Érdeklődnék, hogy nagy mióma esetén (18 cm) is végezhető az embolizáció? Vagy először mindenképpen szükséges lenne csökkenteni a méretén? Több ismerősöm alternatív módszerekkel tudott csökkenteni a mióma méretén (táplálkozás, gyógynövények, mozgás, meditáció https://mioma.hu/kezeles-termeszetes-modon/mioma-organic-life/). 39 éves leszek, még nincs gyermekem, de szeretnék. Kérelk adjatok tanácsot kihez forduljak?

    1. Anita Kovács megjegyzése

     Félév alatt tudtam csökkenteni a 12 cm-es mióma méretét sajnos csak 9 cm-re.

     1. Ági megjegyzése

      Nekem kiújultak a miómák embolizáció után három évre sajnos. Most a diétát és vitaminokat próbálom ki!

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás