Altatás mióma műtétnél – hogyan zajlik?

6

Amikor orvosunk mióma műtét előtt a légcsöves altatást említi,  félelmetes gondolatok kezdenek cikázni a fejünkben. Félünk.  Sok hölgy rettegve gondol az altatásra és felteszi a kérdést magában, mi lesz ha nem fogok felébredni?  Minden negatív gondolatot azonnal verj ki a fejedből, mert egy kis fejfájáson kívül, semmi rossz nem történhet. Az altatási protoll a legszigorúbbak egyike.
Műtéti történetek  segítségével szeretném bemutatni, hogy alaptalan a félelmed.  Hogyan élik meg az altatást a hölgyek? Hogyan érzik magukat a műtétet követő napokban?  A lenti leírások bizonyítják,  hogy az altatás néhány napos fejfájás, kisebb szédülésen kívül nem okoz problémát.  Olyan eset is előfordult, hogy az illető hölgy élete legjobb alvásának nevezte a műtét alatti alvást.  Tehát nyugodj meg és gondolj inkább örömmel, mint aggodalommal a műtétre. :)))))

A műtéti altatási történetek előtt ismerd meg az altatási módszereket

Éber szedáció

A gázzal történő bódításnál mélyebb relaxációt biztosít az éber szedáció, amely során a páciens kábult állapotba kerül, a feszültség és félelem megszűnik. A beteg továbbra is képes hangokat megérteni, a folyamatot kellemesnek és a ténylegesnél jóval rövidebbnek éli meg.  Éber szedációnál  az aneszteziológus intravénásan adagol nyugtató és fájdalomcsillapító anyagokat, a páciens életfunkcióit folyamatosan ellenőrzi. A kezelés végén a beteg perceken belül visszanyeri tudatát.

Mélyaltatás

A mélyaltatás az egész testre kiterjedő általános érzéstelenítés, amelyet a kórházi műtétek alkalmával alkalmaznak.  Az altatást aneszteziológus végzi, aki a műtét alatt folyamatosan altató, nyugtató és fájdalomcsillapítókat adagol. Miután a páciens öntudatlan állapotba került, a szakorvos lélegeztető csövet helyez a légcsövébe. A kezelés végeztével eltávolítják, a beteg rövidesen felébred.

Intubációs narkózis

Intubációs narkózisra olyan altatásoknál van szükség, amikor a tüdő védelme fontos. Mélyaltatásnál a test izomzata -beleértve a légutakat védő garat és gégeizmokat- elernyed így a tüdő természetes védelmi funkciói nem működnek. Egy esetleges hányás során tartós gépi lélegeztetést szükségessé tevő súlyos tüdőkárosodást okozhat. A gyomortartalom szájüregbe jutása, a hasüreg felfújásával járó laparoszkópos műtéteknél fordulhat elő nagyobb arányban.

Freepik.com
Kapcsolódó bejegyzések:

Tizenegy (11) tudnivaló a mióma hiszteroszkópos eltávolításáról   Laparotómia, laparoszkópia: mit jelentenek?   Képes riport a méhmióma laparoszkópos eltávolításáról   Ez a vizsgálat mutatja meg hogy a mióma jóindulatú daganat   Méhmióma és menopauza kezelése I. rész (szakértői interjú)   Méhmióma és menopauza kezelése II. rész   Méhmióma és menopauza panaszok kezelése III. rész 

Műtéti altatással kapcsolatos tapasztalatok öt (5) kérdés alapján

 1. Hány alkalommal volt altatásban részed életed folyamán?
 2. Mit éreztél „elalváskor”?
 3. Hogyan ébredtél fel?
 4. Voltak utóhatások?
 5. Mit tapasztaltál az aneszteziológusnál?

Altatási „élmények” – így látják a betegek

Bernadett

Eddig két alkalommal voltam mély altatásban, mindkét esetben rendben ment minden. Elalváskor nem éreztem semmit, a kórházi dolgozók viccelődtek velem, jó hangulatban telt az idő, amennyire emlékszem. Ébredéskor első alkalommal nagyon fáztam, remegtem, de mint megtudtam ez normális jelenség. Második alkalommal semmit nem éreztem. Ébredés után rögtön írtam a szeretteimnek, azután kisebb-nagyobb megszakítással tovább aludtam estig. Az aneszteziológusok nagyon alaposak, minden vizsgálatot elvégeznek, mielőtt “zöld utat” adnak az altatásnak. Igazán nem kell tartani az altatástól.

Ági

Ötször mélyaltatásban, egyszer maszkos, kétszer bódításos altatásban volt részem. A személyzet mindig nagyon kedves volt a műtőben. Előtte nem éreztem semmit, nyilván ideges az ember, de fogorvosnál is az vagyok. Többször sírva ébredtem. Szerintem ez egy utóhatás lehetett. A kórházi szobámban kábán ébredtem. Ezután még álmos voltam, tovább aludtam.

Mónika

Két alkalommal altattak, amelyek alatt semmi rosszat sem éreztem. Arra emlékszem, hogy az anesztes annyit mond, ez még csak sima oxigén. A vérnyomásom megemelkedett (ilyenkor normális) Kissé kómásan, de szuperül ébredtem. Amikor felkeltettek állítólag magamat orvosnak képzelve motyogtam össze-vissza. Ilyeneket mondtam, „hogyan sikerült a műtét?”  „hogy van a páciens? stb. Utóhatást nem tapasztaltam, az altató orvosom tök normális volt a beavatkozás közben.

Nikolett

Engem nem miómával operáltak, hanem endometriózissal háromszor. Szerencsére egyiknél sem volt negatív élményem. Pedig az első műtétem sürgősségi volt. Ekkor derült ki a betegségem. Nem kaptam nyugi bogyót és hashajtás sem kellett. Késő este műtöttek. A beteghordó srác nagyon rendes volt, beszélgettünk a műtőig, majd a műtőben is. Itt az aneszteziológus asszisztens és altató orvos bemutatkoztak, majd megkérték hogy számoljak. Azonnal elaludtam. A meglepetés műtét ellenére egyáltalán nem paráztam. Mondjuk szerencsére egyik operációnál sem stresszeltem rá, pedig izgulós típus vagyok. Mindig azzal nyugtattam magam, hogy az altató orvosok vigyáznak rám, nekik ez a feladatuk, felelősséggel tartoznak. Ha baj történne, nekik azonnal közbe kell avatkozniuk.. Szerencsére mindig aranyos dokikat, doktornőket fogtam ki még a konzultációk alkalmával is. A második műtétemnél is minden rendben volt. Kaptam EDA-t is (epidurális érzéstelenítés ami gerinc érzéstelenítést jelent) ettől kicsit tartottam. Az EDA beszúrása nem volt kellemes, de kibírtam. Közben beszéltek hozzám, nyugtattak. Mindkettő beavatkozás TB-re történt. Talán az altatás a legjobb része a műtétnek, mert nem érzel semmit. Csak ébredés után kezdődik el a fájdalom és hányinger. Kérni kell hányás csillapítót és fájdalomcsillapítót. A korábbi műtétet jelezni kell az anesztezes konzultáción és azt is ha előfordult hányás a műtétet követően.

Kati

Életemben kétszer altatattak. Elalváskor nem éreztem semmit. Arra emlékszem hogy  az előzőleg beszúrt vénakanülön keresztül beadták az altatót, 5-ig számoltak, nálam lekapcsolódott a villany.  Semmilyen kellemetlen érzésem nem maradt. Ébredéskor jól éreztem magam, talán még sosem pihentem ilyen jól. Tovább aludtam. A műtős fiú karban hozott ki, letett az ágyra, úgy éreztem magam, mint egy csecsemő. A legnagyobb nyugalommal visszaaludtam. Az altatás számomra jó élmény volt.

Mióma műtéteknél alkalmazott három leggyakoribb altatási, fájdalomcsillapító eljárás: az éber szedáció, epidurális érzértelenítés és a mélyaltatás. A gázzal történő bódításnál mélyebb relaxációt biztosít az éber szedáció, amely során a páciens kábult állapotba kerül. A mélyaltatás az egész testre kiterjedő általános érzéstelenítés. Az epidurális érzéstelenítés a gerincközeli érzéstelenítések egy fajtája. Fotó. Pinterest.com
Éva

Eddig kétszer altattak egyszer vénásan, egyszer mélyaltatásban. Vénásnàl diszkomfort érzésem volt ébredés után. Mélyaltatàsnàl nem igazán tudom eldönteni, hogy mikor álmodtam és mikor voltam fenn. Ébrenlét és alvás összemosódtak. A szűk torkom miatt zűrös esetnek számítottam, az aneszteziológus azonban profin megoldotta a problémát. Arra ébredtem hogy a műtéten túlvagyok. Néhány napig enyhe hányingerrel még ágyban feküdtem. Utána a kellemetlenség megszűnt.

Kincső

Életem eddigi 9 műtétjéből 4 volt mióma miatt. Könnyű- és mélyaltatásban is volt részem. A mélyaltatás talán jobban viseltem, mint a könnyűt. Nem javaslom a műtét előtti nyugtatókat, mert az ébredés nehézkes és lassú lesz. Utoljára hánytam a könnyűnél, de szerintem azért, mert nem hagytak aludni. A ráalvás nekem nagyon fontos. Állandó ajtócsapkodást hallottam. Ezt leszámítva mindig az altatás volt a legjobb része a műtétnek.

Renáta

Öt alkalommal mélyaltatásban, egy alkalommal kábításos altatásban volt részem. Az altatás kellemes érzés. Kábításnál ugyanez. A kábultságon kívül nulla volt az utóhatás. Sem hányást, sem hányingert, sem torokfájást nem tapasztaltam. Állami ellátásban számomra a legkedvesebb beavatkozás aneszteziológiai ellátás. Emberileg és szakmailag is nagyon meg voltam elégedve (Bajcsy és Kékgolyó intézet).

Gabi

1.3x mélyaltatásban, 1x kábításban; 2. semmit nem éreztem elalváskor, egyszer csak „elvágták a képet”; 3. mindig nagyon jól ébredtem, most a legutóbbi alkalomkor volt, hogy pár órával ébredés után sugárban hánytam, kicsit rosszul voltam előtte, de olyan tompán… nem voltam nagyon rosszul ez alkalommal se; 4. most legutóbb 2 hétig nagyon fájt a fejem, de egyébként is migrénes vagyok, plusz folyamatosan kettős front is volt, tehát nem is biztos, hogy az altatás miatt 5. mindig nagyon jó tapasztalatom volt az anesztessel…

Tünde

Hat műtétem volt eddig életemben mélyaltatásban, kettő gerincbe adott érzéstelenítéssel. Az érzéstelenítések után egy hét borzalmas görcsös fejfájásom volt, azóta vagyok migrénes. A mélyaltatás során semmi rossz érzésem nem volt. Talán kettőig tudtam számolni és már aludtam. Kicsit elkábul az elején az ember, aztán se kép, se hang. A tolóágyon ébresztenek, akkor még kába voltam. Ágyba helyezés után még ráaludtam. Ébredésnél sem fejfájást, sem hányingert, sem szédülést nem tapasztaltam. Ne félj az altatástól!

Liza

2001-ben, 2019-ben, 2020-ban altattak. Mindhárom „jó” emléknek maradt meg. Arra emlékszem, hogy mindig kértem hányinger- csillapítót a vénás injekcióba. Ébredéskor reszketve fáztam. Műtét közben minden alkalommal vastag zoknit viseltem.

Henrietta

Három műtétem volt mélyaltatásban, igaz egyik sem mióma műtét volt. De az altatás  ugyanaz. Elalvások előtt semmi különöset nem éreztem. Se kép, se hang nem volt. A maszkosnál számoltam 5-ig, majd filmszakadás történt. Nem emlékszem az őrzős időszakokra. Minden alkalommal sírva ébredtem a kórteremben és azt hajtogattam „nagyon fáj a hasam”. Nem tudom tényleg fájt e annyira, vagy csak ez a képzet volt az altatás utóhatása. Nyilván gyenge az ember, de szerencsére nem hánytam és más  probléma sem merült fel, pedig 2-3 órás műtétek voltak. Az anesztes orvosok egytől egyig nagyon rendesek, az asszisztensek szintén. Próbáltak viccelődni és próbálták oldani a feszültséget oldani, ami sikerült is.

Gabi 2

Amikor 20 évesen volt az első műtétem, és még másnap az intenzíven/ őrzőben voltam, már ugye teljesen magamnál, és behoztak a műtőből egy hölgyet, és felébresztették – de ugye erre az első ébresztésre nem emlékszik az ember általában, utána még visszaalszik az ember – szóval ezt a hölgyet felébresztették… te jó isten… ütött vágott, rúgott, mindenkit, akit ért, tépte ki magából az infúziót… Nagyon durva volt, alig tudták lenyugtatni, lehet, kapott is valamit. És kérdeztem a nővérkéket, hogy vele mi történt. Hát, mondják, semmi, ilyenkor ebben az első ébresztésben nagyon furcsán viselkednek az emberek… utána még aludt a hölgy, ugyanaz a hölgy, és álmában beszélt, és motyogta végig, hogy pilóta keksz (esküszöm ) amikor felébredt rendesen, ez volt az első amit mondott, hogy úgy enne egy pilóta kekszet… elkezdtem röhögni, mondom, órák óta ezt hallgatom…

Ivett

Egyszer altattak laparoszkópos mióma műtétnél. Mivel reggel kaptam már egy nyugtató bogyót, teljes nyugalomban vittek át a műtőbe. Amikor átfeküdtem a speckó műtőágyra, egy maszkot tettek az arcomra. Meg kell hagyni olyan friss levegőt még életemben nem szívtam. Megkérdezték tőlem, ugye milyen jó az oxigént belélegezni? Bólintottam és már csak arra emlékszem hogy felébredtem a szobámban. Félve és óvatosan tapogattam magam a takaró alatt, vajon milyen tapaszaim, csöveim vannak. Teljes nyugalommal vettem tudomásul, hogy laparoszkóppal kivették a miómát, majd szunyókáltam tovább. Nem tapasztaltam semmi rosszat ébredéskor, a torkom sem kapart. Rosszabbra számítottam, tehát nincs ok félelemre. Az altató orvosi konzultáción semmi extra nem történt. Pár kérdésből tudták hogy nincs alapbetegségem. Gyógyszereket nem szedek, testsúlyom átlagos.

Viszont szeretném felhívni a figyelmet a következőre. Ha hosszú ideje erősen véreztek NE VÁRJATOK A MŰTÉTTEL. Mire műtétre kerültem olyan vérszegény lettem, hogy a beavatkozás előtti nappal két egység vért kaptam. Ha ez nem hozta volna meg a pozitív hatást, nem műthettek volna meg a kiírt időpontban. Tehát ne várjatok. Májusban műtöttek március helyett, csak közben covidos lettem. Két hónap alatt a vérszegénységem sokat romlott. Visszatekintve a műtétre és altatásra „semmiség‘ az egész. Ne féljetek!

Eszter

1. Volt két db bódításos altatásom (rövid műtéthez) és volt egy db mélyaltatás (ezt fogom taglalni) 2. Talán enyhe szédülés és már aludtam is 3. Természetesen szakaszokban felébredtem, de ezekre eleinte nem emlékeztem (Anyukám mesélte, hogy az őrzőben kértem inni és amikor nem adtak inni, mert még tilos volt akkor megfenyegettem a nővért, hogy ha nem ad inni, akkor tovább alszom. Legalább valós dologgal fenyegetőztem még félájultan is.) Szóval ha felébredsz, visszaalszol. Minden jó volt, nem volt kellemetlen semmi és pár óra alatt teljesen kitisztultam. Át is vittek az őrzőből az osztályra. 4. Nem voltak utóhatások. Talán csak annyi, hogy picit kapart a torkom egy napig a lélegeztető csőtől/tubustól. 5. Nem beszéltem anesztessel.

Kapcsolódó bejegyzések:

Hogyan tovább mióma műtét után?    Hat hét mióma műtét után    Műtét utáni inkontinencia    Mióma műtétek utáni felépülés időtartama    Gyógyítás vagy testi sértés a méheltávolítás   A méheltávolítások három típusa 

Mióma, ösztrogén dominancia alternatív gyógymódok

Professzor Dr. Ingrid Gerhard: Méhmióma öngyógyítás    Zöld tea kivonat és D-vitamin a mióma kezelésben   Négy erős menstruációt csillapító gyógynövény   Méhmióma étrendi kezelése   Mióma Organic Life 3.0 életmódprogram   

Forrás

https://nadordental.hu/blog/mi-a-kulonbseg-a-melyaltatas-az-eber-szedacio-es-a-boditas-kozott/

https://www.origo.hu/egeszseg/20120621-mi-tortenik-az-agyban-muteti-altataskor.html

https://medicover.hu/szakrendelesek/aneszteziologia/

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/anesthesia/about/pac-20384568

https://medlineplus.gov/ency/article/007409.htm  

https://www.healthline.com/health/conscious-sedation

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6327823/  

https://en.wikipedia.org/wiki/Sedation 

https://www.hazipatika.com/vizsgalatok/epiduralis_erzestelenites/146  

https://hu.wikipedia.org/wiki/Epidur%C3%A1lis_aneszt%C3%A9zia   

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542219/  

https://www.hazipatika.com/vizsgalatok/intubacios_narkozis   

https://en.wikipedia.org/wiki/Tracheal_intubation 

6 hozzászólás
 1. Ági megjegyzése

  Sziasztok! Majdnem három hónap telt el a műtétem óta. Vannak panaszaim, felhívtam az orvosomat, aki mindenre azt mondja hogy nyugodjak meg, minden normális. Meg vagyok vele elégedve, de mégiscsak férfi ezért inkább tőletek is kérdezek. Nekem nem volt könnyű a műtét, sem az azt követő hetek, a legtöbbetekkel ellentétben borzasztóan megszenvedtem ezt az egészet magát a műtétet is, és utána is. 9×11 cm-es miómám volt és több pár centis. Majdnem harminc cm-es vízszintes hasi vágásom van, a méhem maradt. Menstruációm csupán egyszer volt a 3 hónap alatt. Múlt héten kedtem el a Norcolutot az sem hozta meg. Műtét előtt okés volt a menstruációm. Három hónap alatt azt vettem észre hogy ha a vágás felett, bugyi, nadrág hozzáér a hasamhoz tök érzékeny. Kicsit fáj is. Hat hetes kontrollon találtak folyadékot a hasamban, de majd kiürül mondta a doki. Aggódom hogy nem-e rontottak el valamit..vagy ez normális? Szexelni sem mertem még mert a doki is azt mondta az első fájni fog. A vizsgálat se volt túl kellemes.. Meg ha kívül ilyen érzékeny milyen lehet belül? A hólyagom se jött rendbe azóta se, azt mondta az urológus a katéter miatt, majd meggyógyul. Az lenne a kérdésem hogy volt olyan akinek három hónap után még fájt vagy érzékeny volt a hasa? Abban kérnék tanácsot, szerintetek valamit elrontottak nálam? Köszönöm ha válaszoltok.

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Kérj másodvéleményt, szerintem már jobban kellene ennél lenned!Mindenki más, minden műtét, minden szervezet más. Nekem hat hónap elteltével is érzékeny volt a hasam szóval ez szerintem nem nagy baj. Inkább a hólyagproblémát vizsgálják ki, mert annak már el kellett volna múlnia.

   1. Orsi megjegyzése

    Lehetséges, valami ideg sérülhetett műtét során. Az is meggyógyul, csak hosszabb idő.

    1. Csilla megjegyzése

     Nekem is hasi vágásos mioma eltávolításom volt két éve. Hasonlóan a tiédhez fájt a seb fölött a hasam. Azt a magyarázatot kaptam, hogy a külső vágás vízszintes, viszont belül fuggolegesen vágtak! Azért fájt fentebb. Nem emlékszem nekem mikor jött meg, de tudom, hogy még 6 hét után is ramatyul voltam. Szorítok hogy jobb legyen.

     1. Ibolya megjegyzése

      Szerintem örülj, hiszen sikerült a műtét, és a méhed is megmaradt, szépen gyógyulsz. Lehet hogy neked több idő kell. Ne foglalkozz annyit a vágás körüli dolgokkal. Bízz a szervezet öngyógyító folyamataiban Csak óvatosan, három hónap ha érzékeny a seb környéke természetes szerintem– Én nem mennék el másik dokihoz és nem is pénikolnék helyedben, hanem nagyon örülnék, hogy túlvagyok és napról napra jobban vagyok.

     2. Erika megjegyzése

      Én műtét után 1.5 évvel is érzem a hasam a vágás felett. Szoros nadrág nincs, itthon bugyi és nadrág nélkül vagyok, mert minden zavar, pedig nekem laparoszkópos műtétem volt. 3 hónapba még ezek szerintem beleférnek. Sztem légy magaddal türelmes, Te érzékenyebb vagy, több idő szükséges.

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás