Méhmióma és menopauza panaszok kezelése II. rész

szakértői interjú III/2. rész

8

Interjú Professzor Dr. Ács Nándor a Semmelweis Egyetem Szülészeti Nőgyógyászati Klinika igazgatójával. 2021 őszi interjúból készült blogbejegyzés első részében olvashattál a koronavírus járvány negyedik hullám alatti mióma műtétek helyzetéről az állami és magánellátásban, valamint a 2021 március elsejétől érvényes összeférhetetlenségi szabály utáni változásokról.

A blogbejegyzés második részében szó lesz az új mióma gyógyszerről, az endometrium, az endometrium hiperplázia jelentéséről, a méheltávolítás típusairól, a hólyag, hüvelysüllyedés és inkontinencia kezeléséről és a méheltávolítás utáni házaséletről. Kapcsolódó bejegyzés: A méhmióma gyógyszeres kezelése

Mit lehet tudni az új mióma gyógyszerről?

Professzor Dr. Ács Nándor

Igen van új mióma gyógyszer, de még nincs rajta TB támogatás, ezért egy havi adag 60.000.-Ft. A gyógyszercég mindent megtesz, hogy megkapják a TB támogatást. A gyógyszer úgy működik, hogy leállítja a petefészkek hormontermelését. Mesterséges változókort idéz elő, a régi GNRH-hoz hasonlóan. De van benne egy trükk. Az új gyógyszerben van egy kevés ösztrogén és progeszteron, tehát egy kicsi mennyiséget visszaadagol, ezzel gátolja a mióma növekedést és nem lesznek hormonhiányos tünetei a hölgyeknek.
Az előző készítmény nagyon hatékony volt, hiszen megszüntette a vérzészavart, egy gond volt vele. Egy millióból 5-10 hölgynél komoly májműködési zavart okozott. A kockázat miatt visszaszorult a piacról. Az új gyógyszert 3-6 hónapig lehet adni. Mellékhatása kevesebb. Kapcsolódó bejegyzés: Mióma gyógyszer 

Mit árul el a hölgyek egészségi állapotáról az endometrium? Mit kell tudnunk az endometrium hiperpláziáról?

Professzor Dr. Ács Nándor

Az endometrium a méh belsejét borító nyálkahártya. A grafikák üreges szervnek ábrázolják a női méhet. A valóság ezzel szemben az, hogy ha nem terhes valaki, a méhnyálkahártya két belső rétege egymáshoz simul. Az endometrium nem lehet 10 mm-nél vastagabb. A szám ciklus és a beteg hormonális állapotától függ. Ha tartósan 10 mm feletti a nyálkahártya vastagsága, szövettani mintát kell venni. Az esetek döntő többségében a méhnyálkahártya egyszerű túlvastagodásáról van szó, azonban minimális arányban előfordulhat daganat is. Az endometrium hiperplázia (endometrium hyperplasia) a méhnyálkahártya burjánzása. Az endometriumból kiindulhat polip is. A polip egy jóindulatú daganat, kialakulhat a test bármely részén például az orrban, a gégében. A polipot is el kell távolítani a méhből.

Részleges méheltávolítás után hogyan rögzülnek a kismedencében méhtest nélkül a méhnyak és a petefészkek? Lógnak a „levegőben”? Teljes méheltávolítás után hogyan rögzülnek a petefészkek?

Professzor Dr. Ács Nándor

A hölgyek ezt teljesen másképp képzelik el, mint ahogy van. A petefészkek nem a méhen lógnak, a petefészkeket saját tartószalagok tartják.Tehát még egyszer, nem a méh tartja a petefészkeket. A méhnyakat saját tartó szalagok rögzítik. Ha a komplett méhet távolítják el a hüvelycsonkot fel szokták fikszálni a tartószalagokhoz. Ha a méhet kiveszik, attól minden a helyén marad. A méh helyét kitölti a hólyag, meg a belek. Hasi puffadás méheltávolítás után hat hétig fordulhat elő. Ha azon túli a hasi puffadás, az más problémát jelez.

Teljes vagy részleges méheltávolítás után milyen gyakori a hólyagsüllyedés, hüvelysüllyedés, inkontinencia? Meg lehet-e előzni kismedencei tornával a panaszokat?

Professzor Dr. Ács Nándor

Pont fordítva van. Attól hogy a méhet kiveszik, nem emelkedik a hólyag, hüvelysüllyedés vagy inkontinencia esélye, hanem inkább csökken. Egy nagyobb miómás méh súlya húzza lefelé a hólyagot is. Ha egy jó operatőr végzi a műtétet, mióma műtét után csökken az inkontinencia esélye. Nem kétlem, hogy vannak olyan hölgyek akiknél műtét után alakult ki hüvelysüllyedés, inkontinencia. Ez azonban nem a műtét miatt van. Hólyagsüllyedés, hüvelysüllyedés, inkontinencia a hölgyek 40 százalékánál alakul ki élete folyamán, függetlenül a méh műtéttől.
Az életkor emelkedésével is nő az esély, a 70-80 éves hölgyeknél már 60-70 % az inkontinencia aránya. Kapcsolódó bejegyzés: A gyenge kismedencei izmok hat következménye  Kapcsolódó termék: Digitális Női Egészségtorna a hólyagsüllyedés, inkontinencia kezelése

Részleges méheltávolítás után a méhnyakat saját tartó szalagok rögzítik. Teljes méheltávolításnál a hüvelycsonkot fel szokták fikszálni a tartószalagokhoz. A méh helyét kitölti a hólyag, meg a belek. Hólyagsüllyedés, hüvelysüllyedés, inkontinencia a hölgyek 40 százalékánál alakul ki élete folyamán, 27 perces digitális Női Kismedencei Egészségtorna heti három alkalom gyakorlással a medence-alapi izmok feszessé válnak, ezzel sokat tehetsz az inkontinencia, tág hüvely, hólyag és hüvelysüllyedés kezelése érdekében. Fotó: gettyimages.com

Úgy tudjuk, a műtét utáni házasélet hat hét elteltével kezdhető el. Ezt szigorúan be kell tartani?

Professzor Dr. Ács Nándor

Ha kiveszik a méhet ott egy seb van. A korán megkezdett szexuális élet hatására ez a seb szétnyílhat. Arról nem beszélve, hogy ez egy gyógyuló seb, tehát ha befertőződik, abból nagyon komoly gyulladásos betegség keletkezhet. Fizikálisan is szétnyílhat a seb. Mind a hasi seb, mind a hüvelyi seb a házasélet hatására szétnyílhat. Tehát nem véletlenül mondjuk a hat hetet. A mozgás a hasi sebnek sem használ. A férjek legyenek türelmesek, tartsák be a hat hét várakozást. Kapcsolódó: Ezekre figyelj hat hétig mióma műtét után 

Milyen változásra számítsanak a hölgyek a házaséletben? Van különbség a részleges és teljes méheltávolítás utáni szerelmi élet között?

Professzor Dr. Ács Nándor

Legyenek nyugodtak a hölgyek nincs semmilyen negatív változás. Ha a méhet kiveszik, de megmaradnak a petefészkek, semmilyen hormonális változás nem lesz. Csak a petefészkek eltávolítása után csökken a hormontermelés. A méheltávolítás utáni szexuális élet inkább jobb lesz, hiszen ha valakinek volt egy nagy miómás méhe a hüvely fölött, vagy a hüvelybe süllyedve, az rontott a szexuális funkción. Nagyon sokan vizsgálták a részleges és teljes méheltávolítás utáni szexuális életet. Elvileg részleges méheltávolítás után hölgyek kedvezőbb a tapasztalatokról számolnak be. Az örömérzet nem csökken. A probléma az lehet, hogy a hölgyek jelentős része a méhéhez pszichésen ragaszkodik. Nőiségük egy részének elvesztéseként élik meg. Ez a lelki változás hathat ki a szexuális életre. Gátlások alakulhatnak ki emiatt. De sem hormonálisan, sem fizikálisan nem érinti hátrányosan a hölgyek szexuális funkcióit. Kapcsolódó: A méh elvesztése: így reagálnak a hölgyek

Kapcsolódó bejegyzések:

13 mióma, adenomiózis tudnivaló 2020-ban: interjú Professzor Dr. Ács Nándor, a Semmelweis Egyetem Szülészeti Nőgyógyászati Igzagtójával  Méhmióma természetes kezelése  Méhmióma hajlamosító tényezők    Adenomiózis jelentése   Méheltávolítás mióma miatt: gyógyítás vagy testi sértés?   Hogyan kerülheted el a méheltávolítás utáni szövődményeket?   

Ajánlott termék

27 perces digitális Női Kismedencei Egészségtorna. Heti három alkalom gyakorlással a medence alapi izmok feszesebbé válnak, ezzel sokat tehetsz az inkontinencia, tág hüvely, hólyag és hüvelysüllyedés kezelése érdekében.

 

Hivatkozás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Gonadotropin-releasing_hormone

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gonadotropinfelszabad%C3%ADt%C3%B3_hormon

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő 

https://www.webbeteg.hu/cikkek/nogyogyaszat/15212/a-meh-betegsege-a-mehpolip   

https://hu.wikipedia.org/wiki/Petef%C3%A9szek  

ndocrineweb.com/endocrinology/overview-ovaries   

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9118-female-reproductive-system  

https://en.wikipedia.org/wiki/Fallopian_tube   

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16569-atypical-endometrial-hyperplasia

8 hozzászólás
 1. Szandra megjegyzése

  Sziasztok! Addig tiszta sor, hogy menstruacio alatt nem műthetnek, de egyébként miért nem mindegy? Lehet mondjuk 3 nappal a menstruacio elott a mióma műtét vagy 2 nappal mióma műtét után?
  Tudja ezt valaki?

  1. Aranka megjegyzése

   Szia, nekem egyik mióma laparoszkópos műtétemnél se jött szóba, hogy menstruálok-e épp. A kutyát se érdekelte…

   1. Erika megjegyzése

    szia, amikor engem két éve műtöttek direkt kiszámoltuk, hogy 1 héttel azután műtsön, miután már megjött. Erre, pont – SOHA nem volt ilyen! – késett egy hetet… teljesen ráparáztam… hát ha jól emlékszem a menstruáció 3. napján műtött azért már nem ömlött belőlem a vér, de eléggé be voltam parázva, hogy nehogy elmaradjon emiatt a mióma műtétem, nem mertem senkinek elmondani, nem szóltam senkinek, mondom, lesz ami lesz… SEMMI nem lett, nem szólt senki semmit, simán megműtöttek.Szerintem a műtét alapból van olyan megterhelés a szervezetnek, meg most hogy már előtte izgulsz, stresszelsz, hogy jó eséllyel nem fog megjönni… nekem vagy 25 évig óramű pontosan mindig megjött. Így számoltuk ki a műtét napját, erre késett egy hetet. Szerintem ne izgulj ezen, „tudja” a szervezet, hogy „megjöhet-e”, de beszélj persze mindenképpen az orvosoddal.

    1. Kitti megjegyzése

     Nekem is azt mondták hogy ne legyen meg és egy hétig még ne jöjjön meg…ehhez képest most úgy megyek műtétre hogy egy nappal a műtét után kellene megjönnie. Fogom mondani az orvosnak adjanak vmit, amitől nem jön meg, hogy nehogy emiatt tolják el a műtétet.

     1. Anna megjegyzése

      Én egy lánnyal feküdtem egy szobában aki épp menstrualt…simán megműtötték…mondjuk panaszkodott szegény hogy kényelmetlen fájdalmak közepette figyelni rá,hogy még betétet is csereljen…de a műtét emiatt nem maradt el.

     2. Kitti megjegyzése

      Az én dokim anno azt mondta, nem lenne jó, ha meglenne éppen de megbeszéltük, hogy Norculottal segítünk rajta, hogy elmúljon… és már csak picit volt meg. Bár azt meg nem osztogatják csak úgy…

     3. Vivien megjegyzése

      Nekem most úgy számoltunk ki a műtéti időpontot hogy ne legyen meg, de közbe kaptam a második Pfizert, ami bekavarhat (első nem kavart be egy napot sem) ami miatt kicsit aggódtam. Viszont nem is szóltak hogy szóljak ha változás lenne. De majd kiderul a helyszínen mit produkál a testem.

     4. Alma megjegyzése

      Sziasztok, nekem is azt mondták, hogy ha lehet ne essen egybe a kettő. Megműtöttek és terv szerint volt még pár nap de előbb jött meg a kórházban: a műtét után két nappal jött. Minden rendben volt. Nem okozott extra fájdalmakat vagy vérzést csak nagyon megijedtem, hogy most mi lesz….nekem fogamzásgátlót írtak fel (sajnos), hogy a műtét után 6 hónapig ne menstruáljak, hogy a méhösszehúzódások ne okozzanak gondot a sebnek. 6 hétig szedtem a gyógyszert mert trombózist kaptam sajnos. De nem volt semmi gond a sebgyógyulással.

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás