Mióma

Mi a mióma?

Tekintsd át tíz (10) pontban a gyógyuláshoz vezető legfontosabb információkat.

A pontok alatt a mioma.hu kapcsolódó bejegyzésekre kattintva, további információt találsz.

1. A nőiség legfontosabb szerve, a méh betegsége

10 tudnivaló a női méhről  – A méh felépítése  –  Orvostudományi mítoszok a női méhről   –  A női méh jelentősége életkor szerint

2. Jóindulatú simaizom daganat

Van  olyan aki elég bátor és megnézi az eltávolított miómát. Kinézetét húsgombóc vagy húsvéti sonka-szerű képződménynek írják le. A méhben található mióma anyaga simaizom- és kötőszövet. A simaizomszövet szoros kapcsolatban áll kötőszöveti elemekkel (rugalmas, kollagén rostok), hajszálerekkel, idegrostokkal.  A simaizom sejtek különös tulajdonsága hogy nyugalmi hosszuk egynegyedére is képesek összehúzódni.

Simaizomból állnak a reproduktív szervek,  és a CSŐ, ZSÁK -szerű, valamint az üreges szervek. A simaizom sejtek képesek akár az eredeti méretük felére összezsugorodni. Összehúzódás után változó ideig ebben a helyzetben tarthatók.

Kapcsolódó bejegyzések: Ez a vizsgálat mutatja meg hogy jóindulatú daganatMióma tesztMióma vizsgálati módszerek

3. Három hasonló tünetekkel rendelkező, de más kezelést igénylő méhbetegségtől kell elkülöníteni

Adenomiózis (méhfalban található méhnyálkahártya szigetek)

Endometriózis (méhnyálkahártya méhen kívül a szervezetben)

Endometrium hiperplazia (endometrium hyperplasia: méhnyálkahártya kóros megvastagodása)

4. Legjellemzőbb mióma tünek

 • köldök alatti nyomásérzés
 • patakszerű erős menstruáció

11 kérdés amelyek segítenek eldönteni rendellenes-e a vérzésed    Ilyen a menstruációs vér színe ha miómád van

5. Ha miómát fedeztek fel a méhedben, valószínűleg hormonegyensúlyzavarod is lehet

Kapcsolódó bejegyzések: Az ösztrogén dominancia tünete  9+1 tipp a progeszteronszint emelése érdekében
Bizonytalan hatású ösztrogén dominanciát előidéző vegyületek

6. Kisebb, panaszt még nem okozó miómánál (2-3 cm) ne várakozz, életmódváltoztatással képes lehetsz a növekedést hátráltatni

Mioma Organic Life 3.0 életmódprogram,  Hormondiéta  250 a hormonegyensúly helyreállítását elősegítő recept  Kismedencei vérkeringést serkentő és medencealapi izmokat erősítő torna 

7. A méheltávolítás megelőzhető. Mióma eltávolításban jártas specialisták képesek a „nehezen hozzáférhető” miómákat is biztonságosan a méh megtartásával eltávolítani

Mióma eltávolításban jártas specialista és megfelelő technikai felszereltség az orvosi egyetemi klinikákon áll a betegek rendelkezésére. Országos lefedettségű, települések szerinti szakember ajánlót a mioma.hu szellíd nőgyógyászat közösségben találsz. Csatlakozz! Szeretettel várunk!

8. A mióma kezelési módjának meghatározásában legdöntőbb kérdés a gyermekvállalási szándék

A méh ürege felé növekvő és az endometrium alatt található mióma akadályt jelenthet a teherbeesésben. A méh külső felszínén, a hashártya alatti miómák kevésbé befolyásolják a terhességet.  Mióma melletti terhesség legtöbbször császármetszéssel végződik. Terhesség alatt a miómák növekednek.  Jó tudni, hogy terhességben az életmódváltoztatás körültekintést igényel. Egyes gyógyteákat, gyógynövényeket babát váró vagy babát tervező hölgyeknek kerülni kell.

9. Mioma.hu /tudásbázisban itthoni és külföldön elérhető szervmegtartó nőgyógyászati sebészeti vagy radiológiai kezelések valamelyikéből választhatsz

Mióma laparoszkópos eltávolítása  11 tudnivaló a mióma hiszteroszkópos eltávolításáról   Mióma lézersebészet   

10. Minden második hölgytársunk rendelkezik miómával negyven év felett. Te sem vagy egyedül. Segítő közösség vár.

A mioma.hu szelíd nőgyógyászat 38+ Facebook zárt csoportban bátran kérdezhetsz. Szeretettel várunk! Kérdésed van? Írj e-mailt az info kukac mioma pont e-mail címre.

182 hozzászólás
 1. Éva megjegyzése

  Sziasztok! 52 éves vagyok, hosszú évek óta küzdök miómával, minden lehetséges gyógynövényes és egyéb alternatív terápiát végigpróbáltam a rendkívül erős, elhúzódó menstruációs tünetekre. Utolsó lehetőség maradt a műtét előtt a hormonspirál(Levosert).6 hónapja van fent, azóta pecsételgetek, illetve volt két szabályos ciklusom is. Az utóbbi napokban már szinte semmi-ami egyenesen áldás is lehetne- viszont megőrülök az állandó fejfájástól, rossz közérzettől, illetve az állandó emelkedett vérnyomásértékektől. Nem tudom hogy mindezek a tünetek jellemzőek-e a Levosertre,de kérlek benneteket segítsetek tapasztalatotokkal,mert félek hogy gond lesz ha fent marad a spirál, illetve félek hogy esetleg potyára vetetem le és ezzel kezdődik minden előröl.

  1. Eszter megjegyzése

   Szia Éva, a közösség egyik tagjának Levoser tapasztalata hasonló: „nekem is ez a spirál van.lassan 6 hónapja.nekem barnázásom volt van.meg ott lent furán érzem magam.medence csontnál fáj.a fejem is fáj egy ideje de nem gondoltam eddig a spirálra de ahogy most olvastam amit írsz lehet nekem is arról van.én is gondolkodom mit tegyek le vetettném de félek utána minden kezdődik újra a erős vérzés és fájdalom.de így se lehet élni.”

   1. Éva megjegyzése

    Köszönöm Gabi, most hogy írod a medencecsont fájdalmát, nálam érezhető, de meg sem mertem álmodni hogy ettől is lehet. Szomorú vagyok hogy szinte minden mellékhatás előjött.

  2. Janka megjegyzése

   Szia! Nekem még csak egy hónapja van fent, szóval hosszú távú tapasztalatom nincs. Viszont annyit mindenképp elmondhatok, hogy az életem így sokkal könnyebb mint nélküle. Túl az első menzeszen, ami elenyésző volt az eddigiekhez képest. Jobb a közérzetem és bízom benne hogy a vérszegénység is rendeződni fog: nem lesz „világvége” hangulatom, orrvérzés, gyengeség, száraz bőr, hajhullás stb amiktől évek óta szenvedek. És a fő, hogy nem fogok rettegni, hogy megjön és napokig nem tudok kimozdulni itthonról. 40 éves vagyok, viszonylag kicsi (2 cm), de rossz helyen lévő miómával. Bizakodom.

   1. Éva megjegyzése

    Köszönöm a válaszod, bízom benne hogy neked semmi mellékhatás nem lesz, de nekem sajnos a hatodik hónaptól egyre rosszabb-bár igaz hogy a vérzésem szinte teljesen elmúlt .

    1. Anita megjegyzése

     Én ezért választottam a tablettát. Ugyanaz a hatása a miómákra, de néha tartok szünetet, egy hónap kimarad, utána újra jobb. A spirált nem lehet csak úgy ki-be rakni. 48 vagyok, 7 miómával, két éve szedem a fogamzásgátlót, különösebb probléma nélkül. Ritkán jön meg, kevés vérzés, inkább csak a fájdalom, de az is rövid ideig tart.

     1. Ildi megjegyzése

      Nekem is ugyan ez a spirálom volt, pontosan emiatt.Mioma, elhúzódó vérzés.Viszont a testem úgy döntött nem kell neki,kb 3 hónap kínlódás után egy erős, rögös vérzéssel távozott belőle.
      De ez én voltam, attól még másnak lehet jó megoldás lehet.Nyilván nem mindegy hol van a mióma.

     2. Tünde megjegyzése

      Nálam semmi ilyen problémát nem okozott.A vérzés nem múlik el teljesen mellette pici vérzés pecsételés lehet.Pár hónap alatt egyre csökken a vérzés mennyisége.Már szinte semmi nincs.Viszont nekem a mióma növését nem állitotta meg és már nyomja kifele a spirált.Kell pár hónap amig a szervezet hozzá szokik mégiscsak kibocsát 20 mg hormont.

     3. Györgyi megjegyzése

      Lassan két éve van Levosertem. A vérzésemet szinte teljesen rendezte. Kicsit barnázgatok a vérzés 3-5 napján. Tisztasági betét is bőven elég ilyenkor! Az elején a diétával párhuzamosan a felére csökkent a miomáim mérete. Azóta sem nőttek,de szaporodtak. Néha valóban ingadozik kicsit a vérnyomásom,de nem annyira vészes! 140 fölé még nem ment. Én inkább a klimaxnak és a stressznek tudtam be. Ezelőtt egyáltalán nem használtam semmi fogamzásgátlót, így új világot nyitott meg, pedig nagyon elleneztem korábban.

  3. Zsuzsa megjegyzése

   Szia! Aktuális még a mióma téma? Nálam gyógyul, ha érdekel mesélek róla.

   1. Andi megjegyzése

    Szia, engem érdekel.

 2. Eszter megjegyzése

  Sziasztok! Ma voltam egy újabb nőgyógyásznál. Két miómám van, egy 2 és egy 3 cm-es. A doktor úr azt mondta, hogy nem kell kivenni, a teherbe esést nem befolyásolja és panaszt egyelőre nem okoz. Összesen négy dokinál voltam, három-féle véleményt hallottam. Most legyek okos…

  1. Bianka megjegyzése

   Én miómával szültem. Semmi gondot nem okozott. 12 éves a lányom viszont a mióma 10 cm lett, mostanában stresszes a magánéletem. Talán a növekedés összefüggésben lehet vele.

   1. Nóra megjegyzése

    Nekem 3 cm -es a miómám. Akadályozza a teherbeesést, mert 6mm belenyúlik a méhfalba. Babaprojectben vagyunk, csak természetes gyógymódban gondolkodunk.

    1. Zita megjegyzése

     Én a terhesség alatt tudtam meg, hogy van egyáltalán miómám. Panaszom elôtte nem volt. Terhesség alatt sokat feszült a hasam, de az nem biztos, hogy emiatt volt. Viszont hatalmasra nőtt a 9 hónap alatt, Így csak császár jöhetett szóba (engem ez nem bántott egyébként).Szóval szerintem ez is egyénfüggő, hogy kinél hogy “viselkedik”.

     1. Gabi megjegyzése

      Nekem egy 2 cm es miomám van és nekem is azt mondta hogy 5 cm ig nem kell vele foglalkozni maga a műtét kockázatosabb lenne es főleg hogy nekem nem akadályozza a teherbeesést … Nem örülök neki és persze félek attól hogyha terhes lennék nőne és jobb azért tapasztalatok alapján olvasni amit egyébként megnyugtatóak ezeknél a méreteknél.

     2. Judit megjegyzése

      Nekem egy volt, 4cm-es és ugyanezt mondta az orvos, egy hónap múlva szinte az életemért küzdöttem.

     3. Cserháti Gabi megjegyzése

      Szia Eszter, a teherbeesés szempontjábol a mióma elhelyezkedése a döntő. Ha deformálja a méhüreget akkor vagy megakadályozza a beágyazodást vagy korai vetélést okozhat. Szóval attol függ…

 3. Judit megjegyzése

  Sziasztok. Van közöttetek olyan aki már túl van a változó koron és miómaja van? 56 vagyok.

  1. Márta megjegyzése

   Igen jelentkezem. 56 vagyok és nemcsak miómam van mint kiderült, hanem adenomiosis is.

  2. Ilona megjegyzése

   Sziasztok! Megkérdezhetem, h derült ki a mióma 56 évesen? Újra vérezni kezdtetek?

   1. Márta megjegyzése

    Mióma embolizációt terveztem, ehhez készült egy MR, ami leirta hogy nemcsak a mióma a gond. 10 éve tudok a miómáról, részben a szűrővizsgálatok miatt illetve hasi ultrahang vizsgálat is kimutatta. Tünetileg elhúzódó vérzés,( kb 2- 3 hetig tartott a menstruacio) és anémia volt a jellemző.

    1. Judit megjegyzése

     Nekem már régóta van mióma, csak nem okozott tüneteket, a hasam lett nagyobb de azt hittem hogy a hizás miatt. Azt mondták hogy a klimax előrehaladtával majd zsugorodik. Nem úgy tűnik pedig már négy éve hogy elmaradt a menzeszem. Májusban múltam 56 eves.

  3. Éva megjegyzése

   Igen,most voltam orvosnál és műteni kell mert nőt

 4. Dóra megjegyzése

  Sziasztok! Csütörtökön voltam a Sote 2 Mióma Ambulancián, én is szeretném megosztani veletek a tapasztalataimat.Győrből érkeztem, így hamarabb odaértem, mert a forgalmat soha nem lehet kiszámolni. Fent a betegfelvételnél becsekkoltam és lementem az alagsorba, ahol a vizsgálatok folynak. 10:40-re volt időpontom, de dr Vezér Márton hamarabb behívott, mivel más éppen nem várakozott ott. A Doktor Úr nagyon kedves volt, először felvette az adatokat, kikérdezett, megnézte a régi papírjaimat, majd megkérdezte, hogy milyen megoldáson gondolkozom.(Nekem 2018-ban diagnosztizáltak egy 8×6 centis elülső méhfalban lévő miómát, akkor 38 évesen eléggé megviselt, hogy Győrben több orvos is a hasi vágásos méhkivételt javasolta csak. Most kezdek lelkileg eljutni arra a pontra, hogy már nem éreztem elképzelhetetlen opciónak a műtétet, mivel a miómával járó tünetek egyre rosszabb életminőséget okoznak) KÖSZÖNÖM az oldalnak, hogy értesültem a Mióma Ambulanciáról!Vissza a vizsgálatra…doktor úr keresett szabadon lévő ultrahangot, megmutatta a képernyőn a miómámat, ami majdnem a teljes méhemet kitölti, elmagyarázott mindent. A gyógyszeres és embolizációs eljárásról is beszélt, de azt is elmondta, hogy ez az én esetemben sajnos nem tudna végleges megoldást hozni, mivel maximum 2/3-ra tudná csökkenteni a méretét, a vérzészavarok valószínűleg így is maradnának és mivel fiatal vagyok (42) és messze még a változókor, ezért még növekedni fog a mióma a hormonváltozásoktól. Laporoszkópos Chrobak műtétet javasolt, elmondta, hogy a petevezetőket is kivennék (ha beleegyezem), mivel a petefészekrákok 80%-a onnan indul.Mondta, hogy jövő hétig gondoljam át nyugodtan mit szeretnék, ha a műtét mellett döntök, akkor jövő csütörtökön várnak 8:30-ra.Nekem nagyon pozitív volt az ambulancia és dr Vezér Márton is, annak is nagyon örültem, hogy megpróbálják laporoszkópiával megoldani a műtétet, de megnyugtatott, hogyha mégis hasi vágás lenne, akkor is szépen helyrejövök.Nekem sok hasznos információt elmondott, válaszolt minden kérdésemre és örültem, hogy végre volt egy orvos aki nem tőlem kérdezte meg, hogy maradjon e a méhnyak. (Ettől én mindig kiborultam, hogy nem vagyok orvos, ne nekem kelljen eldöntenem.) Most írom a pro és kontra érveket, de szerintem csütörtökön reggel ott fogok ülni, hogy megbeszéljük a műtétet. Köszönöm a segítséget!

  1. Alíz megjegyzése

   Minden jót kívànok,ha mütétre kerül a sor! Engem màrcius 16-àn mütöttek Pécsen (méh és mióma eltàvolítàs), alig érzem màr. Megkérdezhetem, hogy Györben kiknél voltál?

   1. Dóra megjegyzése

    Dr Nagy Zoltán, Dr Busznyák Csaba +a főorvosnál konzultáción. Sajnos Győrben ekkora miómát (méh kivételt) csak hasi műtéttel vállaltak volna nekem. Mondjuk nagyobbnak is nézték a miómám méretét, mindig a méhemet mérték (10×9,5 cm). Csak a kórházi ultrahangon mérték ugyanekkorának mint most csütörtökön.???? Tornázom, egészségesen élek, lehet ennek köszönhetően, nekem ez is meglepetés volt, hogy nem is nőtt.

    1. Ági megjegyzése

     én tegnap voltam pont ilyen fogadtatást reméltem. De mivel 12ig volt a rendelés aznap,nekem 12:20ra volt időpontom,nyilván nem jutott idő rám. Már hivták az orvost telefonon,a válasz 5perc múlva ott vagyok. Én elhiszem,hogy pozitívak az orvosok,és mindent elmondanak,megbeszélnek a pácienssel. Valószínű rossz időpontot választottam. DE egészségügyi dolgokról kell dönteni,felvilágosítani,nem arról,hogy melyik autót vegyem meg. Nekem is mondták,hogy menjek vissza jövőhét csütörtökön valamikor,időpont nélkül.

     1. Ancsa megjegyzése

      Szeretném megkérdezni hogy ez SZTK vagy privát rendelés volt e? Köszönöm

     2. Gabi megjegyzése

      Sote 2 Mióma Ambulancia TB alapon, nem kell beutaló, csak interneten kell bejelentkezni.

 5. Judit megjegyzése

  Sziasztok, volt már aki volt mióma ambulancián? Mennyi idő elteltével hívták telefonon? Én múlt csütörtökön voltam. Lehet hogy nekem kellene keresni őket?

  1. Mercédesz megjegyzése

   Szia! Ha meg van beszélve akkor keresni fognak. Meglehet hogy túl nagy a terheltség jelenleg. Kitartás. Én csütörtökön voltam és kedden hívtak vissza.

   1. Christina megjegyzése

    Szia Judit! Én is múlt csütörtökön voltam, és még engem sem hívtak. Egyelőre várakozom még egy kicsit.

    1. Zita megjegyzése

     Sziasztok, ma voltam első vizsgálaton az ambulancián 11-re volt időpontom, de hamarabb behívtak. Eddig úgy néz ki méheltávolítás lesz, és most hívtak telefonon hogy holnap reggel menjek vissza műtéti konzultációra Sobel doktorhoz. Április 7én műtenek laparoszkóppal indítanak, ha szükséges vàgnak. 80×85mm es a miómám az egész méhet kitölti. Három gyermekem van, többet már nem szeretnék, ezért döntöttek a méheltávolítás mellett,a petefészkek és méhnyak marad, talán még a petevezetőt veszik ki.

     1. Ági megjegyzése

      Nagyon gyorsak voltak. Nekem egy hetet kellett várni a hívásukra, de szerencsére ma jelentkeztek. Én is holnap megyek az újabb konzultációra.

     2. E-né V.M. megjegyzése

      Sziasztok! Február 24-én voltam a SOTE mióma ambulancián, azt mondták, majd ők hívnak. Ez kb mikorra várható szerintetek? Kezdjek aggódni, hogy elvesztem a rendszerben? Volt még esetleg valaki aznap?

     3. Beáta megjegyzése

      Te még csak két hete vársz. Én február 17-én voltam, és azóta nem hívtak… Pedig ígérték.

     4. Evelin megjegyzése

      Én is február 17-én voltam, másnapra visszahívtak újabb konzultációra, és május 3-ra kaptam műtéti időpontot (laparoszkópiás mióma és méh eltávolítás)
      Szerintem próbáljátok hívni őket!

     5. Magdi megjegyzése

      én február 24 ikén voltam ugyan úgy monták hogy hívnak én már ma nem tudtam maradni, a férjem kezébe vette az intézést nem adta fel addig hívta őket míg tudott beszélni az egyik orvosal megnéztek a gépbe és kaptam időpontot ünnep után, csütörtökre hála férjemnek! határozottnak kell lenni szerintem. ne várj, hívd fel őket valahogy.

 6. Gabi megjegyzése

  Sziasztok. 55 eves vagyok es 1 eve nem menstrualok. Ma viszont, legnagyobb dobbenetemre, a nogyogyasz egy 8X10 cm-es miomat talalt a mehemben. Azt mondta, hogy nincs vele teendo, csak figyelni kell. Meg most is sokkhatas alatt vagyok. Ez lehetseges? Menopauza UTAN fejlodott ki mioma? (1.5 eve nem volt meg csak jele sem miomanak a mehemben). Raadasul az endometrium a mehben 20mm vastag (a normalis 10 mm helyett). Es nincs teendo…. Szerintetek ez normalis?

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Szia Gabi, megmondom őszintén itt a csoportban mindenki a menstruáció elmaradását várja, mert azzal együtt a miómát „tápláló” ösztrogén dominancia megszűnhet. Ezzel együtt a mióma zsugorodni szokott. Ösztrogénhiányban nem fordulnak elő miómák. Nálad valami hormonális hatás történhetett. Rendszeresen készítünk szakértői interjúkat, meg fogjuk kérdezni az illetékes orvost. Írj kérlek az elmúlt egy év életviteléről, hogy megnézzük mi válthatta ki a miómát és a vastag endometriumot!

  2. Éva megjegyzése

   Én is így jártam….és vártam s hiba volt.
   Mivel 3 hónap alatt nőtt és közben 2 év után egyszer menstrultam is az nem normális. Azt mondták,h csak hasi vágással lehet kivenni ilyenkor..

 7. Kinga megjegyzése

  Sziasztok! kinek van laparoszkópos műtéti tapasztalata Sobel Gábor, Vezér Márton Doktor Urakkal? https://semmelweis.hu/miomoacentrum/munkatarsak/ én a héten voltam konzultálni a SOTE új Mióma Ambulanciáján. Mégegyszer köszönöm az infokat Gabi Cserháti -nak és a betegtársaknak! BEUTALÓ NEM KELLETT, korábbi ambuláns lapokat vittem, nekem volt kismedencei MR már a MIÓMÁKról. Ezeket vigyétek magatokkal papír alapon sorban lefűzve, örülni fognak neki.Csak online időpontfoglalás szükséges. 1 nappal később már vissza is hívtak és mondták is a műtéti időpontot: 1 hónap múlva tudnak műteni TB-re laparoszkópos méhmegtartós mióma eltávolításra a SOTE-n. De ezt szerintem esete válogatja, attól függ, kit ítélnek sürgősnek. Azt mondták, hogy az ilyen műtéteket a COVID miatt sem halasztják el. Mondjuk nekem elég sok és nagy mióma van.

  1. ANA megjegyzése

   Én is most csütörtökön voltam először itt, volt nálam háziorvosi beutaló, de nem kérték. Aok apró (2*4 cm a legnagyobb) mióma, illetve egy polipom van. Erős fájdalmat, vizelési nehézséget okoznak kisméretük ellenére, a teherbeeséshez is rossz helyen vannak. Jövő hétre visszahívtak 3D-s ultrahangra és műtéti időpont egyeztetésre.

 8. Judit megjegyzése

  Tisztelt Cím! Miómám van és ennek csökkentés, eltuntetese céljából érdeklődők, személyre szabott étrend vagy hormondiéta recept felől. Elérhető ez Önöknél? Nagyon szépen köszönöm! Üdvözlettel:

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Kedves Judit! Örülök érdeklődésednek. A mioma.hu-n bár nem személyre szabott, de található egy általános életmódprogram a mióma zsugorítására Mioma Organic Life 3.0 címen, valamint a HORMONDIÉTA és az Ács professzor által javasolt kismedencei vérkeringés serkentő Női Egészségtorna. Bővebb információ itt: MIOMA ORGANIC LIFE 3.0, HORMONDIÉTA receptgyüjtemény, kismedencei Női Egészségtorna. A személyre szabás minden esetben saját egészségi állapotod, jelenlegi életmódod felmérése és kórelőzményeid alapján történik.

 9. Szandra megjegyzése

  Sziasztok! 49 éves vagyok, egy gyermekt szültem, még menszeszelek, bár nagy szenvedésekkel jár, és egy eddig lassan növő, de már 7,5 cm x 8 cm-es miómám van. Kb. 1,5 hónapja volt belőle biopsziám egészségügyi kaparással, az már biztos, hogy jóindulatú tumor, (jelenleg). Hallottam, hogy van olyan gyógyszer, ami elmulasztja a menstruációt, és akkor a mióma is elképzelhető hogy kisebb lesz. Szedett ilyet valaki? Van tapasztalat? Vagy menjek bele a mióma, vagy méheltávolításba? Nem tudom mitévő legyek. Minden tanácsnak örülök.

  1. Eszter megjegyzése

   Szia, én 48 vagyok, spirált akartak adni, de egy másik orvos azt mondta, a minden nap szünet nélkül szedendő fogamzásgátló ugyanazt a hatást váltja ki. Több, mint egy évig szedtem, és a vérzés mennyisége nagyon sokat csökkent, viszont pár hete abba kellett hagynom, mert már nagyon komoly tüneteket produkált a szívem. A miomát nemrég nézték, nem nőtt. 4 cm. Nagyon várom, hogy a változó korral csökkenjen a probléma… műtétre nem vagyok hajlandó menni.

   1. Tünde megjegyzése

    szia! Én 47 éves vagyok. nekem Mirenám van, már a 2. Előtte szedtem szájon át de nekem is 40 év körül pörgette a szívem idonkent így le kellett állni vele. Havi vérzésem most rendszeres, a 2×3 cm-es miomaim mérete stagnál. Sztem azért hiába rendszeres a menzesz ez már a perimenopauza időszaka. A 21. naptól nem vagyok túl jól akárhogy diétázom, mozgok, a hasam, mint egy labda, feszül, fáj s derekam, esetenként zsibbad a lábam. Van akinek a Mirena mellett elmarad a vérzése, nekem nem, de nélküle már rég műtétre került volna a sor. Szóval nem rossz csak jól kell felhelyezni.

    1. Edit megjegyzése

     Szia, nekem az Esmyaval annyi volt jó hogy nem jött meg amíg szedtem, a mióma nem lett kisebb és utána jobban szendvedtem. Ja és kegyetlen kibírhatatlan voltam amíg szedtem, magamat is nehéz volt elviselni, terhesen se voltam annyira indulatos.

 10. Juli megjegyzése

  Pénteken találtak nálam egy 2 centis miómát. Doktor Úr szerint nincsen teendő vele. Mire számítsak? Mit tanácsoltok nekem? Meglepődtem, erre nem voltam felkészülve, hiszen még csak 32 éves vagyok.

  1. Mónika megjegyzése

   Szia. Ha nincs vele teendő, akkor félévente kell ellenőriztetni, nincs-e változás. Végezz női tornákat, sportolj sokat, étkezz változatosan és ne keseredj el.

   1. Erika megjegyzése

    Fél évente kontroll. Életmódodra figyelj, mozgás, étkezés, mentális egészség stb. Ha hiszel pl gyógyteákban, amit itt találsz azok, tea kúraszerűen. Nekem segített a hormondiéta étrend és alacsony Glikémiás Indexű szénhidrátbevitel, semmi cukros étel, Nekem nagyon rossz helyen voltak a miómàk. Így stagnál a mérete. Hormontartalmú szert nem használtam mellette.

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás