Mióma

Mi a mióma?

Tekintsd át tíz (10) pontban a gyógyuláshoz vezető legfontosabb információkat!

A pontok alatt a mioma.hu kapcsolódó bejegyzésekre kattintva, további információt találsz.

1. A mióma a nőiség legfontosabb szerve, a méh betegsége

10 tudnivaló a női méhről  – A méh felépítése  –  Orvostudományi mítoszok a női méhről   –  A női méh jelentősége életkor szerint

2. A mióma jóindulatú simaizom daganat

Van  olyan aki elég bátor és megnézi az eltávolított miómát. Kinézetét húsgombóc vagy húsvéti sonka-szerű képződménynek írják le. A méhben található mióma anyaga simaizom- és kötőszövet. A simaizomszövet szoros kapcsolatban áll kötőszöveti elemekkel (rugalmas, kollagén rostok), hajszálerekkel vagy idegrostokkal.  A simaizomsejtek különös tulajdonsága hogy nyugalmi hosszuk egynegyedére is képesek összehúzódni.

Simaizomból állnak a reproduktív szervek, a CSŐ, ZSÁK -szerű és üreges szervek. A simaizomsejtek akár a felükre is zsugorodhatnak. Összehúzódás után változó ideig ebben a helyzetben tarthatók.

Kapcsolódó bejegyzések: Ez a vizsgálat mutatja meg hogy jóindulatú daganatMióma tesztMióma vizsgálati módszerek

3. A miómát három hasonló tünetekkel rendelkező de más kezelést igénylő méhbetegségtől kell elkülöníteni

Adenomiózis (méhfalban található méhnyálkahártya szigetek)

Endometriózis (méhnyálkahártya méhen kívül a szervezetben)

Endometrium hiperplazia (endometrium hyperplasia: méhnyálkahártya kóros megvastagodása)

4. A két legjellemzőbb mióma tünet

 • a köldök alatti kőszerű nyomásérzés
 • és a “Niagara-szerű” erős menstruáció

11 kérdés amelyek segítenek eldönteni rendellenes-e a vérzésed    Ilyen a menstruációs vér színe ha miómád van

5. Ha miómát fedeztek fel nálad, valószínűsíthető a hormonegyensúly megbomlása

Kapcsolódó bejegyzések: Az ösztrogén dominancia tünete  9+1 tipp a progeszteronszint emelése érdekében
Bizonytalan hatású ösztrogén dominanciát előidéző vegyületek

6. Kisebb panaszt még nem okozó mióma esetén (2-3 cm) ne várakozz, életviteli változtatásokkal képes lehetsz a mióma növekedését megállítani

Mioma Organic Life 3.0 életmódprogram,  Hormondiéta  250 a hormonegyensúly helyreállítását elősegítő recept  Kismedencei vérkeringést serkentő és medencealapi izmokat erősítő torna 

7. A méheltávolítás megelőzhető. Mióma specialista képes a kritikus helyen található miómát is eltávolítani

Mióma eltávolításban jártas specialista és megfelelő technikai felszereltség az orvosi egyetemi klinikákon áll a betegek rendelkezésére. Országos lefedettségű, települések szerinti szakember ajánlót a mioma.hu szellíd nőgyógyászat közösségben találsz. Csatlakozz! Szeretettel várunk!

8. A kezelés mód kiválasztásában a gyermekvállalás kérdése a legfontosabb

A méh ürege felé növekvő és az endometrium alatt található mióma akadályt jelenthet a teherbeesésben. A méh külső felszínén, a hashártya alatti miómák kevésbé befolyásolják a terhességet.  Mióma melletti terhesség legtöbbször császármetszéssel végződik. Terhesség alatt a miómák növekednek.  Jó tudni, hogy terhességben az életmódváltoztatás körültekintést igényel. Egyes gyógyteákat, gyógynövényeket babát váró vagy babát tervező hölgyeknek kerülni kell.

9. Mioma.hu /tudásbázisban itthoni és külföldön elérhető szervmegtartó nőgyógyászati sebészeti vagy radiológiai kezelések valamelyikéből választhatsz

Mióma laparoszkópos eltávolítása  11 tudnivaló a mióma hiszteroszkópos eltávolításáról   Mióma lézersebészet   

10. Minden második hölgytársunk rendelkezik miómával negyven év felett. Te sem vagy egyedül. Segítő közösség vár.

A mioma.hu szelíd nőgyógyászat 38+ Facebook zárt csoportban bátran kérdezhetsz. Szeretettel várunk! Kérdésed van? Írj e-mailt az info kukac mioma pont e-mail címre.

170 hozzászólás
 1. Liza megjegyzése

  Sziasztok! Furcsa dolog történt. Két orvosnál jártam, az egyik orvos lát miómát a másik nem. Májusban beoltottak Pfizerrel addig viszonylag normalis volt a menzeszem, viszont azóta csak barnás pecsételések voltak. Egészen szeptember 6-ig mert azóta vérzek minden áldott nap. Van Budapesten olyan kórház, ahol nem egyből kaparással kezdenek?

  1. Kitti megjegyzése

   Nézesd meg újra harmadiknál a miomádat. Nekem májusban 6cm volt. Pfizer után 11cm. 10 napja egy sárgadinnye nagyságút szedtek ki belőlem. Sajnos az oltás okoz mensi prooblémákat. Minél előbb járj utána.

   1. Moncsi megjegyzése

    Pfizer oltás óta 2 hetente jön meg, az is alig akar elmúlni….3 miomám van, 1 alma nagyságúval már sok évvel ezelőtt hasi műtéttel megoperáltak. A területileg illetékes kórházban azt mondják hogy a szakma szabályai szerint kell eljárni, neg.szövettani lelet nélkül nincs terápia, sem más kivizsgálás. Orvos és kórházfüggő. Magánorvos szerint felesleges az újbóli kaparás (már kétszer volt) a problémám attól nem oldódik meg. Citológia mindig negatív. Esmyával elállt a vérzés, már 4 hónapja nincs. Várom hogy végleg elmúljon, 51 éves vagyok.

 2. Krisztina megjegyzése

  Sziasztok!
  Most találtam az oldalt, és egy ideje olvasom a bejegyzéseket. Nagyon sokat segít információval és hogy érzem, nem vagyok egyedül. Kérdésem lenne, ezért leírom a történetem.
  40 éves vagyok. 2018ban egy 6x9mm miómát vettek észre egy rutin vizsgálat során. Ez egy sikertelen lombik kezelés után 29x38mm-esre nőtt.
  Az Asszisztált Reprodukciós centrumból (SOTE) mióma műtétre küldtek TB keretén belül, amit augusztus 23-ikára írtak ki (laparoszkópos mióma műtét). Múlt pénteken a klinikáról felhívtak, hogy egy aneszteziológus konferencia miatt minden műtétet 23-24-25-ikén törölnek és legközelebb október 13-ikán tudnak műteni. Rettenetesen elkeseredtem, mert végigaggódtam az elmúlt két hónapot és iszonyúan vártam, hogy túllegyek ezen. Nekem az októberi időpont is bizonytalannak tűnik.
  A kérdésem az, ha vállalnám hogy a Semmelweis kft-n keresztül kifizetjük a műtétet az mennyire gyorsítaná fel a folyamatot?

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Sajnálom, h lemondták az időpontodat, pontosan tudom milyen érzés, már én is így jártam így. A 40 év miatt a helyedben a SOTE kft-n keresztül operáltatnám meg magam Ács Nándor professzor úrral. 1-2 héten belül lehet hozzá időpontot kapni (jó, most így augusztus 20. körül nem biztos) Biztos, tudod, Ács prof a SOTE nőgyógyászati klinika igazgatója, szerintem a legjobb kezekben lennél mindenképpen, és még akár a jövőben is előny lehet, hogy ő műt, az “ismeretsége” biztos, hogy tudna jó tanácsokat/javaslatot adni. Sok sikert kívánok!

 3. Éva megjegyzése

  Sziasztok, 46 éves vagyok. Hasi diszkonfort érzés miatt csináltattam egy hasi uh-ot. Ott kiderült, hogy nagy a méhem, ami vesepangást okoz. Uh-on nem részletezték, hogy mekkora miomáim vannak. Problémámat nehezíti, hogy jelentós túlsúllyal rendelkezem. Elkezdtem nézelödni a neten. Jelen pillanatban állami helyre csak területileg illetékesség szerint lehet bekerülni? Nem lehet fogadott orvosom?

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Szia, igen állami helyre területi illetékesség szerint lehet bekerülni. Jelentkezhetsz más klinikára is, ott azonban hosszú hónapokat kell várni. Ha a fogadott orvosod 2020 október előtt már megkezte a kezelésed, akkor mehetsz hozzá állami ellátásba, ha nem, akkor a fogadott orvos, csak magánklinikán műthet (térítés ellenében).

   1. Éva megjegyzése

    Köszönöm a válaszod. Nem jó híreket írtál.

    1. Cserháti Gabi megjegyzése

     Szia Éva, igazad van. Sajnos ez nem rajtam múlik. Facebook zárt csoportunkban olvashatsz a hölgyek felháborodásáról. Március 1-től új szabályozás lépett életbe az egészségügyi ellátásban. Mivel minden klinika és minden orvos más és más kérdezd meg Te is kezelőorvosodat. Igazán ő fogja tudni a Te helyzetedben mi a megoldás. Mielőbbi gyógyulást, jó egészséget kívánok!

     1. Éva megjegyzése

      Elkérhetném a zárt csoport elérhetőségét?

 4. Zsófi Bata megjegyzése

  Tisztelt mioma.hu! Magán-nőgyógyászom miómákat talált a méhemben, ezért azt javasolta, keressek egy mióma-embolizációval foglalkozó intézményt, jelesül a Semmelweis Egyetem Radiológiai osztályát, de a legnagyobb meglepetésemre többszöri telefonálás és ide-oda kapcsolgatás után sem tudott senki felvilágosítást adni, hogy hova fordulhatnék. Tudnak ebben segíteni nekem? Csak egy olyan telefonszámra lenne szükségem, amelyet fel is vesznek :). Köszönettel: Zsófi

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Kedves Zsófi,
   információm szerint a mióma embolizációt végző SOTE Radiológiai Klinika neve megváltozott. Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika (volt Radiológiai Klinika II. számú Szülészeti Nőgyógyászati Klinika épület)
   Professzor Dr. Bérczi Viktor egyetemi tanár a Magyar Tudományos Akadémia doktora 1082 Budapest, Üllői út 78/A Titkárság: 210-0307 Mobil: 0620 825 8827 titkarsag.radi@med.semmelweis-univ.hu
   semmelweis.hu Privát cím e-mailben. Bízom benne hogy sikerrel jársz.

 5. Elza megjegyzése

  Sziasztok! Felháborít ez az egész cirkusz, ami most a kórházakban történik! 44 éves vagyok. Novemberben lett volna a mióma műtétem, amit a covid miatt elhalasztottak.
  Most is érdeklődtem a műtétemmel kapcsolatban, és végül azt a választ kaptam, hogy az orvosom, akihez jártam, és akivel megbeszéltem, mit szeretnék,
  az új törvény értelmében már nem műthet meg, hanem majd az az orvos, akire aznap ráosztják a műtétet. Én viszont nem merem magam rábízni egy idegenre, aki nem is ismer.
  Nem akarom, hogy kipakoljon valaki, mert ő úgy gondolja, hogy koromból adódóan már úgysem fogok szülni…. Mit lehet tenni, ha az ember nem engedheti meg magának a magánkórházat?

  1. Laura megjegyzése

   Semmit. De nyugtasson az, hogy a legtöbb ember nem választhatja meg, ki műtse. Egyébként engem ügyeletes műtött, a főorvos mégis megkérdezte, hogy mentsék-e a méhet, ha lehet. Ha meg nem lehrt menteni, a fogadott orvosnak sem lenne más választása, mint kivenni.

   1. Elza megjegyzése

    Ezzel nem értek egyet, mert vannak jobbak és ügyesebbek… Ami egyik orvosnak nem megy, az a másiknak még simán, én meg szeretem mindig megkeresni a legjobbat!

    1. Anita megjegyzése

     Szia! Két hete olvastam az oldalon valahol, h Ács prof asszisztált, asszisztálni fog a műtéteknél a beosztott orvos mellett. Ez egy köztes megoldás, amíg nem születik meg az új rendelet. Keress utána. Ez is nagy segítség lenne neked. Próba szerencse.

     1. Viktória megjegyzése

      Sziasztok! Ma hívtam az orvosom hogy mit lehet tudni a november óta halasztott mióma műtétemről (megyei kórház). Válasz:csak sürgős műtétek vannak a halasztott műtétek talán május végén.

     2. Andrea megjegyzése

      Én december óta várok egy 13 cm mióma kivételre teljes méheltávolítással emiatt! A magán megfizethetetlen! Így kitartunk!

 6. Ibolya megjegyzése

  Sziasztok, véleményeteket szeretném kérni. 49 éves vagyok. 4 kisebb miómám van.Évekig brutális vérzéseket okoztak. Tavaly augusztusban annyira véreztem, hogy attól féltem, elvérzek. Vérzéscsillapítót kaptam, majd küret következett.Ez a második küretem volt két év alatt. Már tavalyelőtt ki akarták venni a méhem, de én nem engedtem.
  Aztán tavaly ősszel újra mondta az orvos, h kiveszi a méhem, akkor találtam rá az oldalra. Megkerestem a szakértői lista orvosát, aki dec 3-án műtött volna. Sajnos elkaptam a Covidot.
  Febr 14 az új időpontom. Közben az történt, hogy az utóbbi 3 menstruációm sokkal enyhébbek, mint korábban. Az első nap erős, a második nagyon erős, rögös, harmadnapra pedig vége.
  Mindig egy hetesek voltak a menstruációim. A kérdésem az, hogy ha ez a változókor kezdete, akkor lehet, hogy megúszhatnám a műtétet? Minden gondolat nagy segítség nekem ebben a helyzetben.

  1. Jutka megjegyzése

   Szia, egy picit idősebb vagyok Nálad (51). Én műtét párti vagyok. Leírom miért. Decemberben műtött Ács prof(Chrobak műtét) Természetesen én is azt vártam , hogy enyhüljenek a tüneteim a két küretem után, de nálam az erős vérzés állandósult, fokozódott, rettenetesen vérszegény lettem, alig léteztem. A műtét óta épülök, erősödöm és élvezem a “visszakapott” életem. A műtéttől ne félj! Lehet hogy nem egyszerű elbúcsúzni a méhedtől, megértem. A méh egy ponton túl már csak problémát okoz, akkor szabadulj meg Tőle. A klimax tényleg segít, de nem tudhatod, lehet hogy csak évek múlva zajlik le véglegesen. Nekem ez a véleményem. Kívánom a legjobbakar Neked!

  2. Mónika megjegyzése

   Pont így voltam. Már volt mióma műtétem, de visszajöttek apanaszok. Azt mondták a klímax megoldja. Úgy néz ki talán igaz. Egy utolsó Niagara-szerű vérzés után – akkor 50 – voltam elkezdett csillapodni, kimaradozni. Két év eltelt. Most 52 vagyok, enyhe, kisebb vérzések időnként, amivel elvagyok. Ha így marad, talán megúszom az újabb műtétet. De hogy kinél mikor műlik el véglegesen a menzesz, nem lehet tudni.

   1. Veronika megjegyzése

    Sziasztok! Szeretném kérdezni,hogy a mióma miatt lehet valakinek olyan problémája,hogy csak a hasára és csipőjére hizik máshonnan pedig folyamatosan fogy?
    Ja és erősen vizesedek.

    1. Kati megjegyzése

     Szerintem simán lehet. Én is csak a hasamra hízok, az utóbbi években mindenki kismamának nézett. Eleve nagy az egész méhem, eldeformálodott a miómáktól. Plusz az inzulinrezisztencia, pajzsmirígy alulműködés rásegít a hasi hízásra.

     1. Éva megjegyzése

      Szia! Lehet, mióta fogytam hormondiétával (-10kg), azóta lapos lett újra a hasam (1 számmal kisebb nadrágot hordok ismét),
      kivéve mensinél, akkor puffadt (de nem mindig). Nekem öt centis miómám van, zsugorodott egy centit a diéta hatására.

     2. Cserháti Gabi megjegyzése

      Igen lehet a hasi hízás hormonális egyensúlyvesztés, inzulinrezisztencia, anyagcserezavar jellegzetes tünete, amelyből más egyéb cikluszavar, más nőgyógyászati betegségek is fakadhatnak.

     3. Andi megjegyzése

      Sziasztok!Felmenőben van ismét a vírus. Tudtok valamit a SOTE-n végzett mióma, méheltávolítás műtétekkel kapcsolatban? Vár valaki műtétre márciusban?
      Aki túl van rajta, nem kapta el a vírust a kórházban? (azt hallottam, hogy aki bárhová bekerül valószínű covidos lesz)

     4. Erika megjegyzése

      Maszkban leszel vegig, nyugi. Friss Covid teszt minden bekerulonek, erdemes mutet elott mar min. 10 nappal senki idegen emberrel talalkoznod.

     5. EVE megjegyzése

      Nekem most kedden volt műtétem és most, hogy újra felmenőben vannak a számok, engem is izgat ez a vírus dolog. Igaz csinálnak tesztet mielőtt befekszel, de pl. a szobában nem kötelező a maszk és bárki “leugorhat” a büfébe vagy cigizni. arról nem is beszélve, hogy még GLS futárt is láttam az osztályon elsuhanni. Márciusi műtétekről sajnos nincs infóm.

     6. Éva megjegyzése

      Engem egy hónapja műtöttek a Szt István kórházban, alig volt beteg, mindenkinek külön kórterme volt. Teljesen jól kezelik a helyzetet. Szinte több orvos volt, mint beteg. NO PARA.

     7. Lívia megjegyzése

      Sziasztok. Miómával ajánlott a covid elleni vakcinát beadatni magunknak? Nektek mi a véleményetek erről?

     8. Irén megjegyzése

      Igen, hacsak nem Epp 2 hónapon belül műtenek. Ha éppen zajló, akut, gyulladással járó betegség ,esetleg autoimmun betegség vagy fertőzés van a szervezetben akkor sem szabad beadatni az oltást!

     9. Edina megjegyzése

      Nekem a háziorvos azt mondta hogy mióma műtét után kb 3 hónappal lehet beoltatni magunkat.

     10. Andrea megjegyzése

      Kedves Gabriella! Szeretnék érdeklődni, hogy milyen egyéb módszer van még a kismedencei tornán kívül a miómám kezelésére?
      Étrendemet megváltoztattam, figyelek a vitaminokra és tornázom ,Rigo gyógyteát iszom. Elég nagy miomám van, szeretném elkerülni a méhem eltávolítását! Válaszát köszönöm szépen. Andrea

     11. Cserháti Gabi megjegyzése

      Kedves Andrea, örülök értesítésednek.
      Ezek mind nagyon helyes lépések. Szerintem egy alapos belső tisztítás, beöntés, tisztítókúra után a tápanyagok, vitaminok is jobban hasznosulnak.
      Ha lehet vásárolj ellenőrzött gazdálkodásból származó alapanyagokat. A stressz elkerülése, oldása, illetve a lelki okok feldolgozása sokat segíthetnek. D3 vitamin bevital duplázása, jódpótlás, máj méregtelenítő szervünk támogatása javasolt még. További információ https://mioma.hu/tudasbazis/ és https://mioma.hu/mioma-organic-life-3-0/
      Remélem segítségedre lehetek. Szép napot kívánok!

 7. Orsi megjegyzése

  Sziasztok…miòma okozhat hányingert? Vannak napok amikor iszonyú hányingerem van. Terhes nem vagyok, az száz százalék.

  1. Erika megjegyzése

   Sziasztok!Lányommal kapcsolatos kérdésem lenne. 19 éves. Menstruációja változó. Van amikor 20, 21, sőt 18 napra jön meg a menzesze. Előtte pedig rosszul van, , görcsöl a hasa, gyenge. Mi lehet a panaszok oka? PMS? Mióma? Endo?

   1. Zsuzsa megjegyzése

    Szia! Nem szeretnélek megijeszteni. Szerintem mindenképp vidd el nőgyógyászhoz, vagy endometriózis, mióma specialistához, akár ezek is okozhatják a tüneteket.
    A rövid ciklusok és fájdalmas menstruáció is lehet a tünete. Szerintem mindenképp derítsétek ki mi okozhatja, de remélem semmi komoly!

    1. Cserháti Gabi megjegyzése

     Szia, a menstuációt kezdetben tanulja a testünk, az első vérzéstől számítva akár 6-7 év is szükséges lehet, hogy beálljon a rendszeres ciklus. Ebben az időszakban az is előfordul hogy nincs is ovuláció, ez pedig okozhat alacsony progeszteronszintet. Szóval amennyiben ez nem új tünet, akkor simán lehet hogy ennyi van csak mögötte.
     A stressz, a helytelen táplálkozás, vitaminhiány is okozhatnak fejfájást, pms tüneteket. Az egyes élelmiszerekre egyéni érzékenységet mutatunk. Van akinél korábban, van akinél később jön ki, akár a fent említett tünetekben (ösztrogéndominancia, mióma). Érdemes felkeresni egy specialistát. Jobbulást kívánok a lányodnak!

 8. Kriszta megjegyzése

  Sziasztok! Évek óta miómákkal küzdök, egy doktornő (nem nőgyógyász) ajánlotta nekem a következőket: C vitamin, propolisz és lycium. Van valakinek ezekkel tapasztalata?

  1. Zsanett megjegyzése

   Az én nőgyógyászom a c vitamint ajánlotta nekem az elhúzódó vérzés ellen. A többiről nincs tapasztalatom.

   1. Pócs Helga megjegyzése

    Sajnos nincs, de alapból biztos jók ezek a dolgok, de jó lenne látni olyan hozzászólásokat akiknek csökkent, vagy segített valamilyen természetes dolog. Szedtem én is , csak nem tudom hány hónapig , milyen dózisban kellene.. én akkor nem tudtam magamra figyelni .. biztos vagyok benne, hogy használnak a természetes gyógymódok.

 9. Tímea Bóta megjegyzése

  Sziasztok! Segitenétek nekem? jo nögyogyászt keresek Budapesten .aki mioma specialista.Dél Pesti kizárva , borzalmas körülmények,ma lett volna Föorvosi bemutato vizsgálatom, de a föorvos elfelejtette hogy megyek

  1. Cserháti Gabi megjegyzése

   Timi, kérlek keresd fel zárt csoportunkat! Ott mindent megtalálsz! Itt tudsz jelentkezni! https://www.facebook.com/szelidnogyogyaszat/

  2. Mónika megjegyzése

   Sziasztok! Valaki tudja, hogy a nőgyógyászati ultrahangon mit jelent a sliding jek? Azért titeket kérdezlek, mert itt és a csoportban sokkal több kérdésre kapok kielégítő választ, mint magától a szakorvostól (ami természetesen magánban van) Köszönöm a válaszokat.

   1. Cserháti Gabi megjegyzése

    Szia, talán úgy tudom, h a belek mozgására utal, ha kóros, akkor felmerül a bélérintettségű endometriózis lehetősége.

    1. Juli megjegyzése

     Tavasszal találtam rá az oldalra, akkor volt egy rendellenes vérzésem (16.napra). Elmentem mielőbb orvoshoz, aki azt mondta, hogy van egy 8,5cm-es miómám. Adott valami hormonkészítményt. Azt írta, hogy figyeljük pár hónapig mi van, aztán menjek vissza a szokásos rákszűrésre (ezt akkor nem tudta levenni a vérzés miatt) …az állt a papíron, később eü.küret… Eltelt 3 ciklus a nyáron, Hormondiétával átállítottam az étkezésemet. (no cukor, csak hétvégén kevés hús, túlnyomóan növényi táplálkozás. Szedtem E,D és C vitamint. Tök jó volt minden! A sok pisilés is jobb volt. Egy hónap alatt megszűntek a pánikrohamaim éjjel, jókat aludtam , energikusabb lettem és nagyon szépen időben jött meg, igaz erős volt az első pár nap, de azt már megszoktam. Jövő hétre van időpontom orvoshoz, de most meg elkezdtem a 16.napon barnázni ???????? (stresszes volt a múlt hét, ami megviselt) a stressze legjobb lenne nagyívben ekrülni, de hát lehetetlen. csak azért írtam, hogy jobban legyetek, ha páran olvassátok.

     1. Mónika megjegyzése

      Sziasztok!
      Gondoltam megírom a tapasztalataimat a műtétemről.
      Tegnap műtöttek a SOTÉN. Tavaly egy másik klinikán, ahol
      a 2 cm méhüregi miómámat histeroskópos eljárással nem sikerült eltávolítani. Orvosom is és az egyik legjobb ultrahangos Jenei Katalin is – vittem Uh leletet tőle – miómát láttak.
      Miután felébredtem azt az információt kaptam az altató orvostól, hogy a műtét sikeres volt.
      Reggel, mielőtt kiengedtek a kórházból a professzor úr megkeresett, hogy beszélni szeretne velem.
      Látszott a meglepődés az arcán, amikor tàjékoztatott arról, hogy a méh üregében nem találtak miómát,
      (mögötte lehezett érezni, de az a falban volt)helyette a tavalyi műtét hegesedéseit és ősszenövéseit hozták helyre.
      Plusz még az akkori műtét során bent maradt egy fém darab is.????Lemeredtem a hírtől.
      Egyrészt őrülök, mert a tartós fàjdalmaimat ez is okozhatta, viszont a vérzészavarnak ,ami másfèl éve fenáll,
      (iszonyú erős, rendazertelen)annak nincs köze ezekhez.Azt mondta, h a vérzészavart kell kezelni.
      Kissé elkeseredtem, így másfél év fàjdalmai és àllandósult vérzései után még mit tudnak tenni,
      hogy jobb legyen?Vagyis vannak sejtéseim, de most már egyre jobban az erősődik meg bennem, hogy szeretném a méhemet kivetetni.????Volt már valaki hasonló helyzetben?
      Egyébként fontosnak tartom leírni, hogy maximàlisan elégedett voltam az ellátással, a doktor úr,
      a személyzet és mindenki más, aki az osztàlyon dolgozott, nagyon kedves, figyelmes és emberséges volt.
      Le a klappal előttük!Ilyen ellátásban, hozzáállásban még nem részesültem.Köszönöm, ha szántok egy kis időt és elolvassátok!

     2. Niki megjegyzése

      Sziasztok! Akiket mostanában műtenek (szept,okt,nov) gondolkoztatok már a mióma műtét visszamondásán a covid durvulása miatt? Szerintetek mennyire kell tartanunk tőle? Illetve vajon milyen gyakran szűrik az orvosokat/nővéreket?????

     3. Zita megjegyzése

      Én semmilyen ok miatt nem mondanék le a műtéti időpontomról… decemberben fedezték fel a miómám. Akkor 50×70 mm volt kb. Februárban volt időpontom. Akkor kórházi technikai okok miatt elmaradt. Aztán márciusban a covid miatt, mert mindent lezártak. Csütörtökön voltam a műtét előtti vizsgálat miatt újra, most 88x93x93 mm-re nőtt azóta. Épp határon van a lapar és a vágás közt… szóval semmi képpen nem tud senki eltántorítani a műtéttől.

     4. Eszter megjegyzése

      Mai helyzet inkább az,hogy sokat kell várni egy egy mütétre ezért kevés aki magától visszamondja.

     5. Cs. Gabi megjegyzése

      szerintem nem szűrik, nincs pénz arra, hogy műtét előtt még bárkit teszteljenek, arra sincs, ha valaki kapcsolati listára kerül=hatósági karanténba késznyerül, őt is csak hosszas utánajárás után sikerül teszteltetni, vagy ha valakinek a kemoterápiás kezelése függ a teszttől, akkor sem csinálják meg, mert nincs rá pénz, akkor az orvosokat sem tesztelik rendszeresen elhiheted

     6. Kinga megjegyzése

      Következő csütörtökre van időpontom. Jobban izgat, mi van ha ők mondják le vagy nekem lesz pozitív a pcr-em…

     7. Dóra megjegyzése

      Sziasztok! Tanácsra lenne szükségem.35 éves vagyok, tavaly novemberben volt egy vetélésem, majd műtétem. Januárban, a 6 hetes kontrollon minden rendben, majd jött az esedékes rákszűrés, ami a vírus miatt elmaradt. Azóta egy hónapja jutottam be a nőgyógyászhoz, aki egy 10*12 mm-es miómát állapított meg a méhfalon. Kaptam laborvizsgálatra beutalót, és 1 hónap múlva kell visszamennem. Azt mondták, ne ijedjek meg. Kérdéseim a következők: lehet-e mióma a küret szövődménye, lehet-e még így gyermekem, mennyi az esély, hogy a mióma nőni fog? Érdekelnének még hormonkímélő receptek, miket egyek, miket ne, minden jó tanácsnak nagyon örülök! Köszönöm a segítséget!

     8. K. Éva megjegyzése

      Szia! 37 éves vagyok, nekem idén volt laparoszkópos mióma eltávolításom, 7 db nagy miómától szabadultam meg. A miómák okozhatnak vetélést, bár többeknek sikerült már mióma mellett terhesség, de ami nem oda való, szerintem el kell távolítani.A dokim 3 hónap várakozást javasolt, utána lehet próbálkozni. Mivel hegek vannak a méhen, császárral lehet majd csak szülni. Mindenképp specialistát keress, hogy biztos kezekben legyél! Van orvosajánló az FB csopiban, onnan tudsz válogatni.

     9. Ria megjegyzése

      Szia,nekem 5 éve állapították meg az 5 cm-es miómámat,mikor babát szerettünk volna,és előtte felkerestem egy nőgyógyászt.Teljes sokk,egy vetélés és 1 és fél év várakozás után fogant meg a ma egészséges,3 éves fiam. Nem volt egyszerű várandósság és szülés,de végül minden jól alakult. Pont a műtét miatt akartam felkeresni a dokim,mikor pozitív lett a teszt.1 éve műtöttek végül,az sem volt egyszerű menet,de 5 és fél óra alatt megmentette a dokim a méhemet, Eddig .Rengeteg problémamentes várandósság van,természetes szüléssel miómák mellett. Ne csüggedj, az egy centis mióma nem a világ vége, simán teherbeeshetsz. Sok szerencsét!

     10. Cserháti Gabi megjegyzése

      Szia Dóra, nagyon sok hölgy mióma mellett esik teherbe és komplikációmentes terhesség mellett egészséges babának ad életet. Csupán sűrűbb orvosi ellenőrzéssel kell számolni. Szerintem emiatt nem kell aggódni, küret után 6 hónap a várakozási idő. A mióma növekedését hátráltató életmódot, gyógynövényeket, hormondiéta ételeket, a kímélő kismedencei tornát, a Női Egészségtornát javaslom elkezdeni. Bővebb info: https://mioma.hu/kezeles-termeszetes-modon/mioma-organic-life/

     11. KG megjegyzése

      Sziasztok! Múlt héten derült ki, hogy van egy 4 x 3.5 cm miómám. Nekem alhasi fájdalmat okoz egyelőre más tünete nincs. Amíg nem muszáj nem mennek műtétre. Tudnátok segíteni életmódváltásal, diétával kapcsolatban? Illetve van olyan akinek ezekkel szűntek meg tünetei, esetleg kisebb lett a mióma?

     12. Ancsa megjegyzése

      Én nem kiserleteznék, nem tudok ezzel foglalkozni. Megértem ha műtétet nem szeretnél, esetleg olvass utána az embolizációnak, vaN sok jó példa és vélemény az eljárásról.. Az enyém holnap után lesz Debrecenben. Ezt találtam róla: https://mioma.hu/mioma-embolizacio-budapesten/

     13. Cserháti Gabi megjegyzése

      Szia, sok hölgynek sikerült diétával, életmódváltással csökkenteni a tüneteket, a durva vérzés egyértelműen képes megszűnni, már néhány intézkedés hatására is. Az biztos, hogy sok figyelmet igényel mindez és sokaknak egyszerűen nincs erre ideje, lehetősége. Magam a kiváltó okok megszüntetésében hiszek. Hiszem, hogy a miómát nem a gyógyszer vagy a műtét hiánya okozza. Korábbi hozzászólásokban sok-sok pozitív bejegyzést találsz, görgess vissza. A mióma eltűnni nem fog, de panaszmentesség és sokkal jobb életminőség reális célok.

     14. Regi megjegyzése

      Csatlakozom Gabihoz. Én is az okok feltérképezésében, megszüntetésében hiszek. A dolgok nem csak úgy történnek, jönnek létre bennünk, a léleknek fontos szerepe van benne. A test a lélek színpada, megmutatja, hogyan vagyunk idebent. Saját tapasztalat, hogy csupán a lelki rendeződéssel felére voltam képes csökkenteni a miómákat. Az ellenkezőjét is megtapasztaltam, amikor a sok stressz és egyéb lelki okok miatt bizony sokszorosára nőttek. Emellé mindenképpen ajánlott egy teljes életmódváltás (cukor, fehérliszt, hús, vegyszerek, kémiailag előállított kozmetikumok és egyéb xenoösztrogének kiiktatása), melyben egy teljesértékű étrend, mozgás és gyógynövények, vitaminok, ásványi anyagok utánpótlása szerepel. Emellett én jelenleg női körbe is járok, ami nagyon sokat segít, már most javultak a tüneteim. Ha kiegyensúlyozod magad testileg-lelkileg, van esély a miómák csökkentésére. Én ezt nem kísérletezésnek hívnám, hanem tapasztalásnak, önmagammal való kapcsolódásnak.

     15. Nelli megjegyzése

      Nekem hasonló méretű miómám van, és csak alhasi görcsöket okozott. Amióta végzem a Női Egészségtornát már alig vagy elviselhetően vannak görcseim. Én legfőképp ennek tudom be a változást, de mellette a táplálkozásra is nagyon odafigyelek, és a lelki háttérrel is foglalkozom.

     16. Ildi megjegyzése

      Sziasztok! Nekem teljesen uj a mióma tema, most ocsudok es igyekszem informaciokat gyujteni eletmodrol, terapias lehetosegkrol. Mar egy nap alatt is rengeteg informaciot kaptam itt, amit nagyon koszonok!
      Elhuzodo verzes miatt kertem a hazidokitol ultrahangra beutalot, ereztem is, hogy valami nem Ok.
      6 miomat azonositottak be par nappal ezelott, ezek kozul negyet mertek le. 3-4 cm nagysaguak.
      Az endometrium rendben van, a jobb petefeszekben cisztas teruletek vannak. Egy honap mulva lesz ismetelt ultrahang,
      hogy van-e rovid tavon elvaltozas es csak azutan kuldenek nogyogyaszhoz.Külföldön élek, itt ez van.
      Gondolom, a 6 db mioma nem keves…, de egyelore fogalmam sincs, hogy ezt hogyan ertekeljem.
      Olvasom tovabb a korabbi bejegyzeseket, a szakertoi videok pedig fantasztikusak.

     17. Cserháti Gabi megjegyzése

      Szia, ezek a miómák még nem számítanak nagynak. Ha nem okoznak az elhúzódó vérzésen kívül panaszt, érdemes lenne első körben hormonos spirállal
      próbálkozni. A műtétet én akkor javasolnám, ha babavállalás belátható időn belül esedékes. Egyébként nem, mert az is gyakran előfordul, hogy gyorsan több mióma nő vissza a régiek helyére. Ha van időd, érdemes kipróbálni még az életmód-változtatást és természetes gyógymódokat.

 10. Borosné Ildikó megjegyzése

  Kedves Csilla!

  28 éves lányomnak lassan 2 éve diagnosztizált, lassan növő intramurális miómája van, ami erős görcsöket és hasi fájdalmat okoz, naponta most már akár 3x is. Más panasza nincs (vérzés).
  Most először találtam olyat, hogy intramurális miómát kivették. Megkérhetem, hogy erről bővebben írjon, hol és ki végezte, mennyibe került, mik a kilátások , stb.
  nagyon köszönöm.

  1. T H Vancouver megjegyzése

   Sziasztok, úgy érzem, bajban vagyok mert miomát diagnosztizaltak nálam ami nem nagy de annál több zűr zavart okoz a hasamban.
   Külföldön élek. Évekkel ezelőtt kezdtem érezni otthon Magyarországon orvostol orvosra jártam hogy
   kideritsem miért vannak alhasi fájdalmaim.
   Otthon aztmondták minden rendben. Nem értettem, akkor miért kell fajdalommal tovább élni?
   Viszont tavaly nyaron felboritotta a korábban pontos menstruációt.
   Parszor az ügyeleten kötöttem ki.Elment a szexualis dolgoktól a kedvem csak a kellemetlen fájdalomra tudtam koncentrálni mert nagyon fájt az együttlét hiába voltunk nagyon ovstosak. Majd elmdntem az ügyeletre egyik alkalommal mert annyira vereztem és rosszul voltam be volt dagadva mindenem a hasamban és konkretan járni sem tudtam. Ez volt tavaj november 2 an. Ott megakartak tolem szabadulni es azt akarták ramfogni mint ymivel már előtte becsaptak aztmondták csak felfáztam. Majd azt gondolták hogy nemi betegségem van vagy menstrualok. Persze egyik sem volt valós. Mondtam vizsgaljanak meg mert rosszul vagyok. Akkor ct-n kimutattak hogy a bal oldali petefeszek cisztám van de nekem nem ott fájt, és köldökservemEzzel küldtek haza.
   Másnap reggel felhivtak a korhazbol hogy be tudok e menni mert szeretnének több vizsgalatot elvégezni.
   Akkor lett ultrahang és akkor derült ki hogy miomak vannak a méhemben, ezek okozzák a fájdalmat.
   Kesőbb a nőgyogyaszhoz voltam berendelve januarban szövetmintavetelre.
   Majd 7 nappal kesőbb ujabb hivást kaptam a korhazból hogy be kell menjek egy mikroszkopos vizsgálatra
   ahol nehezen tudott bármit is vizsgálni az orvos mert annyira véreztem amit látott
   hogy nem a mintavétel helyén vérzett hanem bentről a méhemből jött a vér és nem a menstruációm volt mert ahhoz
   meg nem volt olyan sok verzés. Rossz volt mert sok vért vesztettem fel sem tudtam kelni napokig.
   Ott a vizsgálaton kiderült nincs rák aminek nagyon örültem. De miert fáj ennyire és miert vérzik időszakosan ha nem is nagy. De fáj nyomás érzés van és mintha pisilnom kellene olyan inger.
   Ott a vizsgálaton is vett az orvos mintát és most voltunk 21 én az orvosnál megbeszélni mi lett az eredmény.
   Azt mondta ő csak a méhszájjal foglalkozik és azon talált sejtburjánzást és meg akar műteni.
   Mondom neki ok de mi van a cisztaval, es a miomakkal a méhemben?
   Az volt a vàlasz azt ő nem tudja ez az ő területe a méhszáj.
   De elmondta miutan megműt ne vegezzek fizikai munkát 4 hetig és ne sexeljek.
   És mondta menjek vissza a nőgyógyászomhoz ő majd megmondja hogyan tovább.
   De nekem ennyi bajom van akkor ezek engem külön külön akarnak engem műtögetni majd mind után 4 hetig pihenjek
   akkor hogyan dolgozok??
   Éppen ezért eszembe jutott keresek egy helyet magyarorszagon es marciusban hazamegyek es ott ha kell
   a műtét megcsinaltatom ott. Bízom benne meglehet.
   Jelen pillanatban elvagyok keseredve mert 1,évek óta erzem es már sokszor voltam orvosnál es senki nem látott semmit.
   2,itt ezek semmi értelmeset nem tesznek csak küldözgetnek orvosrol orvosra.
   3,Minden bajomat külön akarják műteni. Nekem nincs annyi időm hogy minden műtét utan 4 hetet lábadozzak.
   4, igy arra gondoltam, inkább haza megyek. Talalnom kell egy jo helyet jo orvost aki végre megnezi mi a bajom.
   Elkertem a leleteimet is amire mindig aztmondják egeszséges vagyok csak akkor nem ertem miért vagyok ilyen szarul.
   Na mindegy. Köszönöm szépen hogy elolvastátok a levelem ami jó hosszú de hát ez van.
   Nagy szükségem van valakire aki segít nekem. Mégegyszer köszönöm és várok egy választ ha ez lehetséges.

   1. Cserháti Gabi megjegyzése

    Szia, örülök hogy írtál. Összetett a problémád, sokan küzdünk hasonló panaszokkal. Mióma, ösztrogén dominancia és a menopauzába átmenet hosszú évei. Ezek a jellemző tünetek, amit leírtál. Javaslom, csatlakozz FB zárt csoportunkhoz, ott sorstársak segítenek egymásnak. Három kérdésre adott válasz a feltétel.
    https://www.facebook.com/szelidnogyogyaszat/itt találsz orvoslistát is. Ezzel párhuzamosan jó lenne a probléma gyökerét, a kiváltó okok megszüntetése érdekében is tenni. Az életmódodon jó lenne mindenképpen változtatni, ha eddig még nem került rá sor. Több infot találsz itt:
    https://mioma.hu/kezeles-termeszetes-modon/mioma-organic-life/

    1. Manyi megjegyzése

     Sziasztok! Valaki próbálkozott már alternatív mioma eltüntetéssel ?

     1. B. Erika megjegyzése

      Nekem van ismerősöm , akinek használt az alternatív gyogymod, étrend, úgy emlékszem barátcserjét szedett, tej, cukor, glutén, tartósító mentesen evett, eljárt önismerteti csopiba azt hiszem heti egyszer. Ezek együttes hatására 2 év alatt vissza zsugorodtak a miómái . Úgy tudom 3 volt neki, de pár centisek, nem nagyok.

     2. Klári megjegyzése

      Sziasztok! Milyen étrendet javasoltok miomara???? Gluténmentes vagy valami màs ??? Nekem 3 db kisebb miomam, van 42 éves vagyok és nem szeretném hogy nagyobbak legyenek. Kitől tudnék tanácsot kérni?

     3. Cserháti Gabi megjegyzése

      Klári, a Hormondiétát ajánlom, amely a makrobiotikus és mediterrán étrend ötvözetét tartalmazó receptgyűjtemény. A természetes, naponta friss, tartósító és ízfokozó mentes táplálkozás. A Hormondiéta a 38+ nők nőgyógyászati problémáira nyújt alternatív megoldást. Tej, fehér liszt, cukor egyszerű szénhidrátok nem ajánlottak. A Hormondiéta nem csupán a tünetek megszüntetését veszi célba, a hormonegyensúly helyre állítására törekszik.
      A Nyugati táplálkozásban rengeteg az ösztrogén dominanciát fenntartó, gyulladáskeltő anyag. A Hormondiéta alapanyagai ezzel szemben: hormonegyensúly teremtő hatású fitoösztrogének, gyulladáscsökkentő hatású növények, tisztító, anyagcsere serkentő hatású fűszerek, kevés biogazdálkodásból származó húsból, tojásból áll. Bővebben: https://mioma.hu/hormondieta/ Remélem segítségedre lehetek!?

     4. Szabó Judit megjegyzése

      Ma lemondták a jövő hétfői mióma műtétemet.? Nagyon el vagyok keseredve, bár tudom, hogy ez a helyes. Hónapok óta várok erre. Csak a hétvége óta nem tudok kikelni az ágyból, úgy fáj a hasam. Ha fájdalomcsillapítót szedek, attól meg felmegy a gyomorsavam, amitől hányok. Most táppénzen vagyok, de nem lehetek még azon 2hónapig…!? Ez mekkora szívás…

     5. Margit megjegyzése

      Melyik gyógyszer hatásos? Hajnali 3 óta négy óránként kapkodok mindenféle fajdalomcsillapitót és görcsoldót de semmi nem használ. Az orvososm nekem is lemondta a pénetki vizsgálatot. Kétségbeejtő helyzet.

     6. Ildikó megjegyzése

      Szia, sajnos én is így vagyok. Nem igazán használ semmi. Ami nekem a legtovább hat, az a Nurofen. Fehér bogyó felirattal? Apranaxot szedtem a legerősebbet, de az teljesen szétkapta a gyomrom, akármilyen gyomorvédőt is ittam-ettem. Kaptam Tramadolort is, de attól csak beájultam és “másnapos” voltam.

     7. Cserháti Gabi megjegyzése

      Sziasztok! Bél- gyomor belső regenerálására természetes módszer a savanyított tejtermékek fogyasztása reggel, délben, este, élőflórás kefírre gondolok. savanyú káposzta, virágpor, ananász is tartalmaz hasznos enzimeket, kérdés menniyre bírja a gyomrod? magam főtt barna rizst is ettem hozzá és megszünt a gyomorpanasz. ?

     8. Z Judit megjegyzése

      Nekem nem növekszik már a mióma, 1 van, kb. 8 cm,de már nem okoz komoly bajokat,és ezt egy jó eredménynek tartom!
      Nincs erős vérzésem,de ettől még a menstruáció ugyanúgy átlagosan 1 hét.
      Komoly hangulatváltozás sem jellemző már, korábban rettentően volt.

     9. Csilla megjegyzése

      Sziasztok, nekem ez nem világos, az is lehet hülységet kérdezek, de a pajzsmirigy betegseg, a mioma es az endometriózis krónikus betegsegnek szamitanak?

     10. Cserháti Gabi megjegyzése

      Akinél a mióma, endometriózis vagy adenomiózis rendszeresen erős vérzést okoz, mindig visszatérő fájdalmat és súlyos vérszegénységet, gyengeséget, abban az esetben krónikusnak minősül. Amelyik betegség újra és újra kialakul azok krónikus betegségnek számítanak. Ezalapján a mióma, az endometriózis, adenomiózis krónikus betegségnek számítanak.

     11. Emese megjegyzése

      Sziasztok, csak egy info, bár gondolom, mások is szembesültek ezzel:
      a Honvédba (gondolom, máshol is hasonló a helyzet) még a leleteimért se engedtek be.
      Az orvosom telefonon mondta, hogy gyakorlatilag csak a haldoklókat engedik be 🙁
      (az orvosom majd telefonon mondja el az eredményeket) és ő mondta – de nem ezzel foglalkozik –
      hogy szerinte az embolizációt se fogják most megcsinálni…

     12. Irén megjegyzése

      Sziasztok, Amíg nem tudtok menni orvoshoz, addig is érdemes figyelni az életmódra és az étkezésre.
      Tavaly augusztusban találtak a méhemben egy 3 centis miómát. Volt sok más tünetem is, amit nem tudtam mihez kötni. Ezt követően rendeltem meg a Mioma Organic Life programot. Megváltoztattam az étkezésem, áttanulmányoztam és elkezdtem szedni az étrend kiegészítőket. Most orvoshoz menni nem tudok, de úgy érzem a mióma mérete csökken, hiszen nincs kidudorodó hasam, megszűnt a haspuffadásom. Sokkal jobban vagyok. Fogytam 3 kilót, elmúlt a gyakori pisilés, a rosszkedv, a fáradékonyság, a szívdobogás, a hangulatingadozás, energikus vagyok, jobban látok, tudok emészteni. Nekem nagy segítség a program végén a heti, havi bevásárló lista, azt szoktam magammal vinni.
      Orvosi rendelés hiányában, most különösen nagy hasznát veszem. Sziasztok!

Írjon választ!

Emailcíme mások számára nem látható

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás